Hvala
Kako napraviti dobar CV
Moderator: Chloe
-
Mari-Ma
#1 Kako napraviti dobar CV
odnosno cirriculum vitae (pise li se ovako), nesto sto ce privuci poslodavca da vas pozove na intervju i da vam posao?
Hvala
Hvala
-
Frutek
Navest sve prijasnje pozicije koje si imala pod "Iskustvo". Opisat ih ukratko u pratecem Cover Letter-u. Naravno steceno obrazovanje, dobre fakultetske ocjene
Istrazivanja i rezultati dobijeni iz istih koja si uradila u svom polju. Nagrade, priznanja. Djelovanja u akademskim asocijacijama i sl. (isto kupi poene)
I naravno, dobar utisak tokom intervjua, ne djelovat nervozno i sl.
Nemoj se brinut previse gdje koje slovo stoji na papiru (naravno treba da bude profesionalno uradjen rezime), ali najvaznije je sta imas na njemu.
Sretno
I naravno, dobar utisak tokom intervjua, ne djelovat nervozno i sl.
Nemoj se brinut previse gdje koje slovo stoji na papiru (naravno treba da bude profesionalno uradjen rezime), ali najvaznije je sta imas na njemu.
Sretno
-
Frutek
Haha ma svako pomalo slaze u rezimeu
A sto se tice formata, imas u word-u templates za rezime. Uzmi recimo elegant ili professional resume template i selektiraj po svojim potrebama sta ces ukljucit u svoj rezime. Ja bi ti sto se redoslijeda preporucio, prvo iskustvo, onda obrazovanje, a dalji redoslijed je do tebe
I ako govoris vise jezika, obavezno napomenut
A sto se tice formata, imas u word-u templates za rezime. Uzmi recimo elegant ili professional resume template i selektiraj po svojim potrebama sta ces ukljucit u svoj rezime. Ja bi ti sto se redoslijeda preporucio, prvo iskustvo, onda obrazovanje, a dalji redoslijed je do tebe
I ako govoris vise jezika, obavezno napomenut
-
Zadig
znaci za strance, na stranackom, posalji mi mail na PP da ti posaljem to!
mozda ti to pomogne da ti ne objasnjavam razliku izmedju performance i functional CV, sto ti ionako ne treba, a ja bi se napravio pravo pametan jer sam sate proveo na netu istrazujuci to i imao 3 kursa na faxu o tome.... i napisao sam jedno 150 CV minimalno, i isto toliko cover lettera jer su sva raja koju sam znao isla preko mene i sada bi trebao da prestanem da pisem jer ce se ovo ovako odvuci u nedogled bez tacke a kamoli zareza pa da ti vise ne serem evo posalji mi svoj mail pa ti siknem ovo sto imam mozda ti pomogne

mozda ti to pomogne da ti ne objasnjavam razliku izmedju performance i functional CV, sto ti ionako ne treba, a ja bi se napravio pravo pametan jer sam sate proveo na netu istrazujuci to i imao 3 kursa na faxu o tome.... i napisao sam jedno 150 CV minimalno, i isto toliko cover lettera jer su sva raja koju sam znao isla preko mene i sada bi trebao da prestanem da pisem jer ce se ovo ovako odvuci u nedogled bez tacke a kamoli zareza pa da ti vise ne serem evo posalji mi svoj mail pa ti siknem ovo sto imam mozda ti pomogne
- Baghira
A zato, znaci, traze slikedebela wrote:ako stavis sliku u cv budi sigurna da ce se samo to gledati. znam takodjer za primjere gdje se gleda da li je kandidat ozenjen jer neki bi se rijesili samackog zivota ganjanjem kolega na poslu
-
sunday_morning
dragi sahbaze, sta tebi bi da se javis...mislim cime smo zasluzili tu castSahbaz wrote:Zavisi u kojoj si zemlji i u kojoj struci...i ne uzimaj Andju previse ozbiljno.
http://www.alec.co.uk/cvtips/index.htm
e sad, vezano za temu...CV je jako dobra stvar ali nazalost u BIH ga ozbiljno razmatraju samo RIJETKE velike i uslovno receno perspektivne firme/organizacije (da ne spominjem nevladin sektor, otici cu u tesku ironiju i sarkazam)... postavljanje slika nije zahvalno jer kako moze pomoci tako moze i odmoci kandidatu. pri gruboj selekciji najbolje je da se kandidat procjenjuje kroz navedeno rel. iskustvo, edukaciju kao i navedene vjestine, jezike koje govori i sl. na intervjuu dobijes vise nego sto ti slika nudi, pa bujrum procjeni...
- pitt
Gluho bilo...cuj slike stavljati
:D Lijepa amerika gdje nema tih gluposti
:D Ovdje je diskriminirajuce (i kaznjivo pozakonu) da fizicki izgled bude mjerodavan u dobijanju (ili gubljenju posla) kao i pitanja o bracnom statusu, trudnoci, godinama, broju djece, a o religiji ipolitici da ne pricham. Jedino sto onaj koji te intervjuise za posao moze uraditi je da te sam navce da kazes nesto vise o sebi. CV treba samo da ima neke tvoje karakteristike vezane sa posao, edukaciju i radno iskustvo i nista vishe.