Jel; to niko nezna o školstvu

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
senadd

#1 Jel; to niko nezna o školstvu

Post by senadd »

Oprostite,drugari
ali ja nemogu da vjerujem da nema osobe koja zna o Visokom školstvu neke pojedinosti (postavljao sam u temi edukacija).
Ko kontam ljudi posjeduju računar (ja se šlepam),imaju uvid u Bolonjski proces školstva(visokog),pa valda neko zna kakva se zvanja stiću i šta se može raditi poslije tri-pet god školovanja.Šega mi da npr. na el.tehnici poslije tri god se dobija neki naziv (svršenik elektrotehnike)a poslije pet mag..Šta je sa višim školama ili ovaj Frankeštajn od obrazovanja u Zeničkom univerzitetu-fakultet za medicinske sestre.
Molio bih neke provjerene informacije o:
-kakav stručni naziv dobijaju pomenute grupe,jeli to sadašnji sedmi stepen?
-sad sam već zakasnio za redovni studij,pa ima li šta lahko,a da je sedmi stepen,jer vidimo da je nebitno šta si završio ako si s "pravim ljudima".samo da nije u nastavi.
alek

Post by alek »

zar nije osnovno obavezno :? :D :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#3 Re: Jel; to niko nezna o školstvu

Post by mIRCerka »

senadd wrote:Oprostite,drugari
ali ja nemogu da vjerujem da nema osobe koja zna o Visokom školstvu neke pojedinosti (postavljao sam u temi edukacija).
Ko kontam ljudi posjeduju računar (ja se šlepam),imaju uvid u Bolonjski proces školstva(visokog),pa valda neko zna kakva se zvanja stiću i šta se može raditi poslije tri-pet god školovanja.Šega mi da npr. na el.tehnici poslije tri god se dobija neki naziv (svršenik elektrotehnike)a poslije pet mag..Šta je sa višim školama ili ovaj Frankeštajn od obrazovanja u Zeničkom univerzitetu-fakultet za medicinske sestre.
Molio bih neke provjerene informacije o:
-kakav stručni naziv dobijaju pomenute grupe,jeli to sadašnji sedmi stepen?
-sad sam već zakasnio za redovni studij,pa ima li šta lahko,a da je sedmi stepen,jer vidimo da je nebitno šta si završio ako si s "pravim ljudima".samo da nije u nastavi.
ovdje se stiĆe od prve godine samo....
tu je podjela na 3 i 5 godina....
ostale generacije rade po starom sistemu....
što se zvanja tiče, to još uvijek nije regulisano obzirom da se moraju poštivati sva tri jezika :-?

svršenik, taj novi trogodišnji studij, ti je nekadašnji četverogodišnji studij, tj VII stepen..
toliko...
senadd

#4 Ima li kakvog Zakon

Post by senadd »

Ima li kakvog zakona o visokom školstvu (državnog),jer on valda obrađuje ovu oblast.
Predhodni autor mi je pokušao pojasniti,ali njega je više interesovalo (stiče),valda lingvista,a ja bih volio tehničke fakultete ili više škole.Zato me i interesuje kakav je status predviđen za osobe koje završe višu školu (dvije god.)tj,kad bude po novom u koju kategoriju bi oni došli.
Raspitao sam se i saznao da u Tuzli ima viša škola zaštite i pomoći,lahko se završi,a može se i dalje.Ima li neko ko to sigurno zna.Kako izgleda?
Molim komentare,
POZDRAV
senadd

#5 POMOĆ

Post by senadd »

Zamislite,
kliknem na univerzitet Tuzla,otvorim RGF(nekad perspektivan fakultet)kad tamo stoji,samo što ne mole:upiši omladino pomoć i zaštitu ,voli dvije voli četiri godine i bit ćeš inženjer.
Nzovem ja pošto vidim da stranicu ne ažuriraju,javi se g.đa ikaže nema još ništa.Tražim glavnog,ali niko nezna kako to ide ,ali znaju da je upisnina za godinu cca.2000 KM.
Ako neko zna šta nam radei za što bi se školovalo,molim da nabaci ovdje,jer ovo je strava.Tamo piše da se odmah može zaposliti 100 inženjera.
Pozdrav
Post Reply