Izdavanje knjige

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
almir_tz

#1 Izdavanje knjige

Post by almir_tz »

Poštovanje! Treba mi informacija, kome se u ovoj državi mogu obratiti za izdavanje knjige? Kakva je procedura? Na koji način namaći novce, trebam li i sam učestvovati velikim djelom s parama itd. Hvala unaprijed svima na informacijama!
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#2 Re: Izdavanje knjige

Post by JoseMujica »

ideš i moljakaš okolo, pa ako koga interesuje to što pišeš možda te i podrže... druga varijanta šeme u politici pa ti kakav ministar bude mecena.....a zadnja ti je da sam pljuneš lovu pa štampaš.

Pisat jal prosit u Bosni haman na isto dođe, ali je u prošnji bolja lova
žulijan asanž

#3 Re: Izdavanje knjige

Post by žulijan asanž »

to je najbolje dario džamonja opisao..... :)
23DanaBIH

#4 Re: Izdavanje knjige

Post by 23DanaBIH »

Za izdavanje knjige treba da se obratis Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu (http://www.nub.ba). Od njih mozes dobiti ISBN broj za katalogizaciju knjige.

Sve zavisi o kakvoj knjizi se radi, ali tesko da ces uspjeti naci sponzora tj. izdavaca, ako nemas veza. Bosanske izdavacke kuce obicno ne zele izdavati knjige nepoznatih autora.

Izdavanje je jos puno manji problem, nego prodaja. Prodaja ide obicno sporo i kada se nesto proda moras ganjati ljude da ti isplate novac od prodatih knjiga. Ima i slucajeva gdje ti i otkazu ogovor o prodaji nakon sto ih nakon dva mjeseca od prodaje uljudno pitas da ti isplate tvoj novac.

Sve u svemu puno posla i truda koje treba uloziti, ali to slabo ko da ce primjetiti. Ne bih zelio da te obeshrabrim, i sam sam prosao kroz isto prosle godine. Neka ti bude sa srecom

Ovo je moja knjiga:
http://www.facebook.com/UnforgettableDays.Bosnia
meksikana

#5 Re: Izdavanje knjige

Post by meksikana »

Molio bih vas, da li znate odprilike koliko novca je potrebno za izdavanje knjige bez tvrdih uveza crnobijela tehnika, oko100 stranica 21x14 cm?

Unaprijed mnogo zahvalan
dresdener78

#6 Re: Izdavanje knjige

Post by dresdener78 »

meksikana wrote:Molio bih vas, da li znate odprilike koliko novca je potrebno za izdavanje knjige bez tvrdih uveza crnobijela tehnika, oko100 stranica 21x14 cm?

Unaprijed mnogo zahvalan
Općenito ovisi od broja primjeraka dakle od tiraže koju namjeravaš štampati. Što veći broj štampanih knjiga to manja je cijena za jedan komad. Ja trenutno pripremam izdanje jedne knjige na bosanskom i češkom jeziku i cijena planirane tiraže od 800 komada je samo simbolično veća nego cijena za 500 komada. Naravno da sve ovisi i o konkretnoj štampaonici. Ja sam postupao tako da sam na internetu izgooglio što više čeških štampaonica i slao njima molbu da meni ponude kalkulaciju cijene štampanja za 500 ili 800 komada knjige, i naveo sam sljedeće podatke:
- planiran broj štampanih primjeraka (možeš i više varijanata isto kao ja, dakle recimo 100, 300, 500, 1000).
- tip uveza (dakle meke u Tvome slučaju)
- razmjer knjige (moja ima 285 x 220 mm)
- broj stranica
- hoće li biti štampa crnobijela ili sa farbama
- kakav tip papira (gramaža, ako nisi siguran malo progooglaj ili pitaj u nekoj knjižari)
- hoće li biti slika ili samo tekstova.
Pretpostavljam da ćeš izdati knjigu kao fizička osoba dakle traži kalkulaciju SA PDV-om.

Ja sam dobio odgovore od više štampaonica i razlike kalkulacije cijena su bile relativno velike, sve do 40 posto između pojedinih ponuda dakle isplati se kontaktirati više firma. I još jedna napomena, u većini slučajeva je naručilac (barem u Češkoj) obavezan vlastitim snagama odtransportovati gotove knjige iz štampaonice, dakle ako sve dobro prođe u štampaonicu dođi sa vozilom veličine Ford Transit :)
meksikana

#7 Re: Izdavanje knjige

Post by meksikana »

@dresdener78

Hvala ti mnogo na detaljnom i azurnom odgovoru. Sretno ti sa stampom, nadam se da cu i ja to docekati :) Hvala jos jednom mnogo.
dresdener78

#8 Re: Izdavanje knjige

Post by dresdener78 »

meksikana wrote:@dresdener78

Hvala ti mnogo na detaljnom i azurnom odgovoru. Sretno ti sa stampom, nadam se da cu i ja to docekati :) Hvala jos jednom mnogo.
nema na čemu, držim fige da ćeš uspjeti sa Tvojom knjigom i ja ću je rado kupiti i pročitati !!! :) :thumbup:

P. S. još jedna informacija: obično štampaonica traži elektronsku verziju teksta knjige u PDF formatu dakle u formi zreloj za štampanje jer cijene grafičarskih usluga jesu više nego debele (npr. u Češkoj preračunato 40-50 KM za sat).

Klasičan MS Word ili OpenOffice nije najbolji stoga što vanjski dio svake stranice biće otrezan prilikom izrade knjige. Za solidnu pripremu PDF fajla za štampanje postoji puno softwera koji je, u većini slučajeva, jako skup (InDesign itd.). Svakako postoji i freeware varijanta, i to program Scribus koji smo i mi koristili za prvo izdanje knjige, ja trenutno učim da radim sa njim i čini mi se da je sve relativno jednostavno. I možeš tamo sve uraditi kako štampaonici treba :)
Edin H.

#9 Re: Izdavanje knjige

Post by Edin H. »

Koliki je uobicanjeni procenat za trgovacke putnike koji prodaju knjige?
dresdener78

#10 Re: Izdavanje knjige

Post by dresdener78 »

Edin H. wrote:Koliki je uobicanjeni procenat za trgovacke putnike koji prodaju knjige?
Na sjever od BiH uzimaju knjižare najmanje nekih 30-35 posto, sada špijuniram koliko je u BiH zbog mojeg projekta. Ako ću saznati javiću se! Te ću pokušati da dobijem informacije povezane sa procentima za trgovačke putnike.
meksikana

#11 Re: Izdavanje knjige

Post by meksikana »

dresdener78 wrote:
meksikana wrote:@dresdener78

nema na čemu, držim fige da ćeš uspjeti sa Tvojom knjigom i ja ću je rado kupiti i pročitati !!! :) :thumbup:

P. S. još jedna informacija: obično štampaonica traži elektronsku verziju teksta knjige u PDF formatu dakle u formi zreloj za štampanje jer cijene grafičarskih usluga jesu više nego debele (npr. u Češkoj preračunato 40-50 KM za sat).

Klasičan MS Word ili OpenOffice nije najbolji stoga što vanjski dio svake stranice biće otrezan prilikom izrade knjige. Za solidnu pripremu PDF fajla za štampanje postoji puno softwera koji je, u većini slučajeva, jako skup (InDesign itd.). Svakako postoji i freeware varijanta, i to program Scribus koji smo i mi koristili za prvo izdanje knjige, ja trenutno učim da radim sa njim i čini mi se da je sve relativno jednostavno. I možeš tamo sve uraditi kako štampaonici treba :)
Hvala ti puno jos jednom, nadam se da cu uspjeti :-D .

Hvala na dodatnim informacijama pooozzz
Edin H.

#12 Re: Izdavanje knjige

Post by Edin H. »

dresdener78 wrote:
Edin H. wrote:Koliki je uobicanjeni procenat za trgovacke putnike koji prodaju knjige?
Na sjever od BiH uzimaju knjižare najmanje nekih 30-35 posto, sada špijuniram koliko je u BiH zbog mojeg projekta. Ako ću saznati javiću se! Te ću pokušati da dobijem informacije povezane sa procentima za trgovačke putnike.
Hvala.

Nisam samo mislio na knjizare, nego kada radis kao trgovacki putnik i prodajes knjige.

Znam da eventualni popust ide naustrb procenta trgovackog putnika.
Suzie Q

#13 Re: Izdavanje knjige

Post by Suzie Q »

zanima me mora li se svaka knjiga prijaviti NUB BiH i znate li kakav je proces zaštite autorskih prava kod Instituta za intelektualno vlasništvo?
ako znate, molila bih pojašnjenje za detaljan postupak i cijene. hvala
Post Reply