Helem-novo cudo u bosanskoj literaturi

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Helem

Post by Helem »

Ovdje u jednoj americkoj skoli, u sred sred Amerike,na skolskom odmoru, mala Selma, ciji su roditelji Muslimani, pricala je svojoj skolskoj kolegici Irmi, djevojcici ciji su roditelji razlicite vjeroispovjesti, ili nemaju nikavu vjeru ali pripadaju, o tome kako ima momka.
Momak je Amerikanac, Selma ga je upoznala sa njenom mamom a mama je rekla:" Ih jeste ruzan, isti Vlah"!
Selma je to ispricala Irmi, o svojemu momku i njenoj mami.

Irma je dosla kuci i upitala svoju mamu, koja je Srpkinja :"Mama, a sta je to Vlah ?"
Helem

Post by Helem »

U toku rata sretnem se ja sa Kemom Zeherom, mojim poznanikom iz KV, u Travniku.
Kemo mi isprica da je gladan, da spava u podrumu i da bi se rado upisao, prijavio u moju brigadu, gdje ima sta jesti i gdje se dijele uniforme, posto on nema vise sta ni obuci a i ono sto ima na sebi od robe, nema gdje oprati. Kemo rece i da nije vjernik ali da bi on rado naucio nesto iz vjere pa me zamolio da mu omogucim da ga prime u brigadu ali da ne zaduzuje nikavo oruzje, pa dodaje :" Ja sam pacifista, ja ne zelim uzeti oruzje u ruke i nikoga ubijati".
Stajao sam u uniformi i sa kalasnjikov-im pred Kemom, pogledah ga u oci i istovremeno mahnuh rukom gore u pravcu planina:' Kemo slusaj i ja sam pacifista ali gore na Vlasicu su cetnici koji nas bombarduju. Rat je Kemo"!
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

:-)

I dođe li Kemo tobe? Sad je garant "najviši pobožnik", i redovno uplaćuje australske kurbane kod Merhameta?
Helem

Post by Helem »

Nije Kemo dosao tobe, nije smio uzeti oruzje pa se vratio u podrum gdje je docekao kraj rata.
Od govana se ne pravi pita.

Prije Keme ja sam dosao tobe i tobe i ostao.

Kemo sada truhne u Americi, hoda po Americi k'o tuberkuluzno krme i i dalje misli da je pacifista ali nekako mu zao, pece ga savjest sto se nije borio u Bosni pa je prispio u Ameriku koja mu se ne dopada.
Jeste da ima hape ali mu svaki zalogaj prisidne posto kauboji ovdje vise ne jebu konje nego jebu ljude a Kemi nije do te vrste jebacine. Kemo je pacifista.
Helem

Post by Helem »

Nije ni Sajo branio Bosnu, s pocetka rata otisao je u Madjarsku a onda za Ameriku.
Sada se narolja na muzici,zavrne rukave,podigne ruke u vis i rasiri prste te vice kako njegove ruke nisu okrvavljene ratom.

Ja vidim te ruke krvave do lakta, te njegove ruke koje su otisle iz Bosne i ta njegova retorika i ova tvoja Sveti Dzime, nanijele su smrt, ubile su hiljade i hiljade djevojcica i djecaka, prolile su krv Bosnom,vise no da je vadis kaaaaantom iz bunara.
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

Helem wrote:Nije ni Sajo branio Bosnu, s pocetka rata otisao je u Madjarsku a onda za Ameriku.
Sada se narolja na muzici,zavrne rukave,podigne ruke u vis i rasiri prste te vice kako njegove ruke nisu okrvavljene ratom.

Ja vidim te ruke krvave do lakta, te njegove ruke koje su otisle iz Bosne i ta njegova retorika i ova tvoja Sveti Dzime, nanijele su smrt, ubile su hiljade i hiljade djevojcica i djecaka, prolile su krv Bosnom,vise no da je vadis kaaaaantom iz bunara.
Mojne mene tu. Nisam ti ja neki vel'k pacifista, Helembeže.
Helem

Post by Helem »

:razz: :razz: Ma ovo samo malo asocijativno, za druge, znam ja da nisi ti,
ti pripadas mojoj feli.
Ja volim takve osobe i licnosti kao sto si ti, to je poruka za one koji misle da smo mi sisali vesla.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Salko sto je u vodu skako wrote:
mr__bosnjak wrote:haha ozbiljno?
pa ozbiljno....naleti na jednom klix sajtu...
Dobro hajde cekaj ;-)
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Framåt, äventyrlig och tuff - jag är en tidningsmakerska som försöker att leva i nuet och må gott. Mina intressen varierar väldigt, men jag älskar att träna och stappla ut från gymmet med ömmande muskler och ett skönt lugn inombords.

Mitt enda krav: Må bra och njuta av tillvaron.

Ne mogu procitati prvo ali, volim avanture i "cool" sam(na engleskom znas "tuff" ako se tako pise), radim (nesto) na novinama i pokusavam zivjeti u sadasnjosti i osjecati se dobro. Moja interesovanja mnogo varijiraju, ali volim trenirati i izaci iz teretane sa malim bolom u misicima i imati mir u sebi.

Moja jedini zahtjev: Osjecati se dobro i uzivati u "situaciji".

Neke rijeci ti nisam znao prevesti care ali nije mi prevodjenje jaca strana iako super znam svedski.
Haj´ prob´o sam. :D
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

mr__bosnjak wrote:Framåt, äventyrlig och tuff - jag är en tidningsmakerska som försöker att leva i nuet och må gott. Mina intressen varierar väldigt, men jag älskar att träna och stappla ut från gymmet med ömmande muskler och ett skönt lugn inombords.

Ne mogu procitati prvo ali, volim avanture i "cool" sam(na engleskom znas "tuff" ako se tako pise), radim (nesto) na novinama i pokusavam zivjeti u sadasnjosti i osjecati se dobro. Moja interesovanja mnogo varijiraju, ali volim trenirati i izaci iz teretane sa malim bolom u misicima i imati mir u sebi.

Neke rijeci ti nisam znao prevesti care ali nije mi prevodjenje jaca strana iako super znam svedski.
voli teretane radi bola....ako joj ja odradim par vjezbi vidice ona sta je bol.... ima grcevi da je fataju 7 dana....
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

mr__bosnjak wrote:Framåt, äventyrlig och tuff - jag är en tidningsmakerska som försöker att leva i nuet och må gott. Mina intressen varierar väldigt, men jag älskar att träna och stappla ut från gymmet med ömmande muskler och ett skönt lugn inombords.

voli teretane radi bola....ako joj ja odradim par vjezbi vidice ona sta je bol.... ima grcevi da je fataju 7 dana....
Mislim da je do prijevoda care, voli onaj osjecaj sto imas u misicima nakon treninga :D al´ moz´ ti njoj dat trening privatno :D

mr__bosnjak wrote:

Mislim da je do prijevoda care, voli onaj osjecaj sto imas u misicima nakon treninga :D al´ moz´ ti njoj dat trening privatno :D
ma sta ja znam...naso je na jednom klix sajtu... zeli upoznati momka u holandiji, pa ono da dodje u posjetu na par dana...pa onda momak da dodje kod nje u posjetu... budem ja malo poradio na tome....
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

vrijedi pokusat :D

mr__bosnjak wrote:vrijedi pokusat :D
probacemo...gdje nam je helem????
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Helem je zauzet, knjiga ili puni baterije....
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Heleme dje si?
sember

Post by sember »

Za rat treba dvoje :oops:
Helem

Post by Helem »

..Isao sam u kino...

Gled'o film "Jazuk za Peshtu".
Helem

Post by Helem »

a u Budimu pio vina.
vidio sam ,vidim fino u Budimu piju vino...
Vidio sam kako su Huni, Madjari, iz Pesthe i Budima, koje most razdvaja i spaja u Budimpesthu....
vidio sam trachanska plemena a i Helen je tu bila....vidio sam...

cinjenicno dobar film.
Orhanowski

Post by Orhanowski »

U BUDIMPESTI

- I kosaru zelite?
- I kosaru dakako.
Zajedno s djurdjicama.
Zofiku, ipak - sapnuh u sebi -
ne vidjas svakoga dana.

Zakoracih u kisu.
Djurdjice disu.
Kad o rame kucnu me glas:
- Please, sir,
what is the price?

- Nothing - izustim.
I cvijece pruzim.
A osmjeh ljepotici sinu:
zrak se zavitla u piruetu,
ulica u balerinu.

Naidjoh na staricu.
Trotoar mete.
Pridjoh bez rijeci. Kiticu dam.
I isti osmjeh one dame,
Isti prepoznah plam.

Igra se zavuce u moje srce,
svim prolaznicima
prilazih redom.
Djurdjice sitne svima darivah -
svi lice imahu jedno.

Zofiki zurim.
Oci mi gucu.
Budimpesta pod kisom
se stidi.

O, kad bi Pariz imao noge,
pjeske bi dosao da je vidi.

Enes Kisevic
water

Post by water »

Orhanowski wrote:U BUDIMPESTI

- I kosaru zelite?
- I kosaru dakako.
Zajedno s djurdjicama.
Zofiku, ipak - sapnuh u sebi -
ne vidjas svakoga dana.

Zakoracih u kisu.
Djurdjice disu.
Kad o rame kucnu me glas:
- Please, sir,
what is the price?

- Nothing - izustim.
I cvijece pruzim.
A osmjeh ljepotici sinu:
zrak se zavitla u piruetu,
ulica u balerinu.

Naidjoh na staricu.
Trotoar mete.
Pridjoh bez rijeci. Kiticu dam.
I isti osmjeh one dame,
Isti prepoznah plam.

Igra se zavuce u moje srce,
svim prolaznicima
prilazih redom.
Djurdjice sitne svima darivah -
svi lice imahu jedno.

Zofiki zurim.
Oci mi gucu.
Budimpesta pod kisom
se stidi.

O, kad bi Pariz imao noge,
pjeske bi dosao da je vidi.

Enes Kisevic
:lol: ja citam pjesmu, kontam helem napisao i kontam sta mu bi pravo dobra pjesma scrollam dolje kad ono Enes Kisevic. Jebaji ga.
Helem

Post by Helem »

jakako....
......
i Dunav polahko tece prema Helen a ona stoji na pragu neke kuce, nepokvasenih ociju i carapa.
Helem

Post by Helem »

citam pjesmu, kontam helem napisao i kontam sta mu bi pravo dobra pjesma scrollam dolje kad ono Enes Kisevic. Jebaji ga.

Hoces li moje pjesme ?????
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Evo ja hocu. Al daj neku gotovu pjesmu :-D
water

Post by water »

hajde okaci
Locked