Helem-novo cudo u bosanskoj literaturi
Moderator: Chloe
-
Helem
Salko,moras cekati na red..Vidi popularnosti Zvijezda Helem,prvo..Idu dogadjaji u Izraelu..osim ako Pisac drugacije odluci....
..........
Oglusujem se o nehat.
I o jasike.
Prosu mi se pogled
po jetkim podbacivanjima
koja muklo udaraju o rebra.
Kicena krv osluskuje prikradanja.
Doslo Vrijeme.
--------------------------------------
Helem...iz Zbirke Poezije "Doslo Vrijeme".Rana Poezija.....
--jest da je malo komplikovano ali i nije za onoga ko razumije...
..........
Oglusujem se o nehat.
I o jasike.
Prosu mi se pogled
po jetkim podbacivanjima
koja muklo udaraju o rebra.
Kicena krv osluskuje prikradanja.
Doslo Vrijeme.
--------------------------------------
Helem...iz Zbirke Poezije "Doslo Vrijeme".Rana Poezija.....
--jest da je malo komplikovano ali i nije za onoga ko razumije...
- Salko sto je u vodu skako
Prostor
Uvijek se bojim pisati poeziju jer znam da ne mogu postati poeta. Pišem neke pjesme ali nisam pjesnik određen duhom. I zato mi je sve nekako izpražnjeno od značenja, oguljeno od ma kakve želje. Zatrla mi se i ona nada da ni iz čega može nastajati nešto. Osim lošeg štosa. Odustao sam i od propovijedi i pripovijedi jer sam samo zauzimao drugima prostor. Ali našao sam jedan prostor gdje sam siguran od najezde banalnog, pa i najbanalnijeg. Našao sam prostor omeđen stranicama knjige. Našao sam prostor omeđen tijelima ali ne znam kako se on zove. Negdje s neba najavljuju popriličnu kreativnu sušu pa se na vrijeme pomokrit valja.
To je uvijek olakšanje, pogotovo kad ti maznu olovku...
Uvijek se bojim pisati poeziju jer znam da ne mogu postati poeta. Pišem neke pjesme ali nisam pjesnik određen duhom. I zato mi je sve nekako izpražnjeno od značenja, oguljeno od ma kakve želje. Zatrla mi se i ona nada da ni iz čega može nastajati nešto. Osim lošeg štosa. Odustao sam i od propovijedi i pripovijedi jer sam samo zauzimao drugima prostor. Ali našao sam jedan prostor gdje sam siguran od najezde banalnog, pa i najbanalnijeg. Našao sam prostor omeđen stranicama knjige. Našao sam prostor omeđen tijelima ali ne znam kako se on zove. Negdje s neba najavljuju popriličnu kreativnu sušu pa se na vrijeme pomokrit valja.
Jednu narodnu za ovu burnu,cudnu noc....
Djevojcice, djevojcice mala,
ti si moje srce otrovala.
Nisam znala, nisam vjerovala,
da sam tvoje srce otrovala.
Nije znala ni gora ni trava,
kad je mene draga milovala.
A sad znade i u gori cv'jece,
da me draga vise ljubit nece.
Djevojcice, djevojcice mala,
ti si moje srce otrovala.
Nisam znala, nisam vjerovala,
da sam tvoje srce otrovala.
Nije znala ni gora ni trava,
kad je mene draga milovala.
A sad znade i u gori cv'jece,
da me draga vise ljubit nece.
-
DONY
Salko sto je u vodu skako wrote:Prostor
-
Helem
Pjesnici su cudjenje u svijetu
oni idu zemljom a njihove oci rastu pored stvari.....
sve moze da se desi zivome robu
da i mrtav lezi u tudjemu grobu
covjeku koji umije pisati pjesme
jedino smrt se desiti ne smje.
...ti si Salko banalan.....
oni idu zemljom a njihove oci rastu pored stvari.....
sve moze da se desi zivome robu
da i mrtav lezi u tudjemu grobu
covjeku koji umije pisati pjesme
jedino smrt se desiti ne smje.
...ti si Salko banalan.....
-
DONY
PISAC,postajes inspiracija...a i provokacija....evo i ja KV vodo-neuro Instalater pokusavam da procistim nekakve cijevi vodovodno-mozdane..Helem wrote:I pored najbolje volje i htijenja da postanes nekom prijatelj tog prijateljstva nema.
Zena zeli muskarca a muskarac zeli zenu, tu nema medjusobnog razumjevanja.
pritisak neda da zaradim $$...valja mjenjati cijevi..ili majstora..
jedan dan osjecam prazninu a drugi dan imam premalo prostora....
nisam ja dobar u glavu....
pronalazim krug i ulazim u njega,
gubim trokut,
vidim zvijezdu i svasta nesta...
bacio sam radio sa prozora
a nisam bacio televizor
bila je zora....
gubim trokut,
vidim zvijezdu i svasta nesta...
bacio sam radio sa prozora
a nisam bacio televizor
bila je zora....
-
Helem
Područje općine Kotor Varoš je arheološki i povijesno daleko manje istraženo, koliko po svom položaju u odnosu na širi areal zaslužuje. Povijest bilježi, da su na ovim prostorima postojala naselja u dalekoj prošlosti, čak i u periodu neolita. Ovo područje su tada naseljavali Iliri. U IV vijeku p.n.e. na ovo područje su prvi put prodrli Kelti, koji su se u više navrata zadržavali na području BiH. Pred kraj starog vijeka područje oko rijeke Vrbas, Vrbanje i Sane naseljavalo je tračansko pleme Mezeji. U I vijeku n.e. ovo područje osvajaju Rimljani koji postepeno asimiliraju Mezeje i angažiraju ih u svoje legije i svoju mornaricu. Iz tog perioda postoji više lokaliteta koji ukazuju na rimske građevine: u Šipragama na području Crkvine 1981. godine otkriveni su ostaci ranokršćanske bazilike (III-V vijek); - rimskih opeka nađeno je na više lokaliteta: stari grad Lauš (današnji Lauši u Maslovarama), zatim u Podbrđu i Zabrđu i na ušću potoka Svinjara u rijeku Vrbanju i na putu od Banjaluke za Skender Vakuf. Od IV - VII vijeka ovo područje naseljavaju Južni Slaveni koji su miješajući se sa starosjediocima zadržali do današnjih dana.
Slavenizacijom ovog dijela balkanskog poluotoka tu se formiraju prve državice Južnih Slavena a među njima i prva bosanska država u 10. stoljeću. Prema ljetopisu popa Dukljanina (barskog rodoslova), polovinom 12. vijeka župe Uskoplje, Pljeva i Luka bili su u sastavu Bosne. Prvi pisani dokumenti o naselju na ovom području datiraju iz 1322., 1323. i 1412. godine. To je povelja Stjepana II Kotromanića (bosanskog bana od 1322. do 1353. godine), koji daruje Vukcu Hrvatiniću 1322. godine župe Danicu i Vrbanju sa gradovima Ključem i Kotorom kao osobni posjed, zato što mu je ovaj pomogao prilikom preuzimanja vlasti u sukobu sa Babunićima. Ovaj feudalni posjed Hrvatinića je kasnije - 1404. godine još više proširio Hrvoje Vukčić Hrvatinić (Stjepančić), koji se nazivao gospodarom Donjih kraja (područje od rijeke Vrbasa do preko Sane, a kasnije još više proširuje). Iako je Ugarski kraljevi Ludovik I Sigismund, (koji je kasnije osvojio Hrvatsku, Češku i Njemačku) pokušao osvojiti Bosnu, nije mu polazilo za rukom. Čak je ugarski kralj Sigismund I 1411. godine Hrvoju Vukčiću Hrvatiniću priznao pravo posjeda Donjih kraja. U to vrijeme gradovi Kotor i Zvečaj u Rijesnom kod Banja Luke imali su strateški značaj za obranu Bosanske države.
Od 1519. srednje-vjekovni grad Kotor je pod turskom upravom. Tad se pored naselja Kotor formira naselje Varoš na području današnjeg Donjeg Varoša. Širenjem grada u oba pravca nastao je grad koji je u svom nazivu zadržao oba imena KOTOR VAROŠ, u čiji sastav su ušla naselja: Kotor katolički, Kotor turski, Čepak, Slatina i Varoš, a koji se prvi put pod tim imenom spominje 1889. godine, poslije popisa stanovništva, koje je tada organizirala Austro-Ugarska Monarhija, a koja je odlukom velikih sila anketirala BiH 1878. godine, poslije krvavo ugušenog ustanka protiv turske vlasti 1875. godine. Od 01.12.1918. godine Kotor Varoš je u sastavu Kraljevine SHS, a od 1945. u sastavu FNRJ kasnije SFRJ.
hahahaha, ma nije mi do smjeha, možda je najbolje da se i ja držim plesa, barem neću napraviti nikakvu glupost..DONY wrote:Salko sto je u vodu skako wrote:jedan dan osjecam prazninu a drugi dan imam premalo prostora....
skaci na noge salko..jarane..![]()
-
DONY
Salko sto je u vodu skako wrote:hahahaha, ma nije mi do smjeha, možda je najbolje da se i ja držim plesa, barem neću napraviti nikakvu glupost..DONY wrote:Salko sto je u vodu skako wrote:jedan dan osjecam prazninu a drugi dan imam premalo prostora....
skaci na noge salko..jarane..![]()
Skakati se mora ,ali Ti nisi ostetio "cijevi"..imas certifikat od mene..samo naprijed
- Abu FEED el-Castro
Heleme, mi smo te stvorili! Heleme ti sad ideš u vječnost, ali u vječnost sa tobom idemo i mi. Zapravo ko s kim ide?!
Kao sto nas ne zaboravljas sad, i kao sto sad visis za svojim bijednim monitorom izbacujući ono najbolje iz sebe, tako nas ne zaboravi ni u trenutku tvoje najveće slave, u momentu najveceg uspona. Ne zaboravi nas pa da se na tebe obručimo poput dove mazluma, poput prokletstva bogatog..
Mi sad drzimo tebe i ti zivis od nas, i neka - zivi..
Kao sto nas ne zaboravljas sad, i kao sto sad visis za svojim bijednim monitorom izbacujući ono najbolje iz sebe, tako nas ne zaboravi ni u trenutku tvoje najveće slave, u momentu najveceg uspona. Ne zaboravi nas pa da se na tebe obručimo poput dove mazluma, poput prokletstva bogatog..
-
DONY
Pitaj @Salku.....mozda ti odgovori...FEED el-Castro wrote:Heleme, mi smo te stvorili! Heleme ti sad ideš u vječnost, ali u vječnost sa tobom idemo i mi. Zapravo ko s kim ide?!
Heleme,Legendo sta sam Ti Rekao...