festivali u BiH

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
bihmak

#1 festivali u BiH

Post by bihmak »

U Bosni i Hercegovini imamo mnogo festivala iste tematike, jedan primjer:
FILM- imamo tu Sarajevo Film Festival, Banjalučki Internacionalni Film Festival,
Dani filma Mostar, Mediteranski filmski festival-Siroki Brijeg, Dani hrvatskog filma Orasje, itd. sigurno ih ima jos vise-bolje da nenabrajam.
Ima tu i drugih tema, kao sto je muzika-evo pored sarajevskog jazzfesta imat cemoi baljalucki-dali je to rivalizam, sto ima jedan mora imati i drugi grad?
No pitanje je trebali na zaista toliko festivala, neko bi pomislio da smo drustvo s visokom kulturnom svijesti,koliko su festivali posjecivani, jeli to zbog naseg etnickog kompleksa, ili nesto drugo... dali ovi festivali uopce nude kvalitetne programe???
dali oni doprinose kulturi BIh ili su samo prilika za sponzore i neke licnosti da se oglase u javnosti??
Van Halen

#2 Re: festivali u BiH

Post by Van Halen »

Ja bih lično volio da se za neki državni praznik napravi karneval većih razmjera. Da u njemu učestvuju sve škole i da se na taj način takmiče između sebe.
studentica12

#3 Re: festivali u BiH

Post by studentica12 »

Ma neka festivala...
Festivali su zaista prilika da se kulturno uzdižemo. Mislim da je zemlji sa ovoliko papanluka i primitivizma, dobro došao svaki oblik kulturne nadgradnje.
Međutim, drugi je problem ko organizira pojedine festivale... Mislim da u nekim slučajevima to rade nekompetentni ljudi,
zatim ljudi opterečeni sujetom, ljubomorom i sl.
Sama politika nekih festivala je vrlo problematična i upitna. U kom smislu?
Pa u smislu afirmacije domacih umjetnika... Uzmimo Sarajevski jazz fest... Ja sam gledala te programe, i poredila ih sa evropskim i svjetskim, i došla do zaključka da Edin Zubčević uzme samo program nekog evropskog festivala, prekopira ga oko 90%, a ostalo afirmise domace muzicare (čitaj svog vjenčanog kuma, prijatelje i sl.).
Mislim da je to daleko od prave uloge organizatora festivala. Što se pojavljuje festival u Banja Luci? Evo zašto!
Neka vas ne iznenadi ako se pojavi i jazz fest u Ustikolini ili u Šekovićima i sl.
LP.
Trgovac Suknom

#4 Re: festivali u BiH

Post by Trgovac Suknom »

studentica12 wrote:Ma neka festivala...
Festivali su zaista prilika da se kulturno uzdižemo. Mislim da je zemlji sa ovoliko papanluka i primitivizma, dobro došao svaki oblik kulturne nadgradnje.
Međutim, drugi je problem ko organizira pojedine festivale... Mislim da u nekim slučajevima to rade nekompetentni ljudi,
Pa u smislu afirmacije domacih umjetnika... Uzmimo Sarajevski jazz fest... Ja sam gledala te programe, i poredila ih sa evropskim i svjetskim, i došla do zaključka da Edin Zubčević uzme samo program nekog evropskog festivala, prekopira ga oko 90%, a ostalo afirmise domace muzicare (čitaj svog vjenčanog kuma, prijatelje i sl.).
Mislim da je to daleko od prave uloge organizatora festivala. Što se pojavljuje festival u Banja Luci? Evo zašto!
Neka vas ne iznenadi ako se pojavi i jazz fest u Ustikolini ili u Šekovićima i sl.
LP.

Prekopira festival!??
Ti bas kao da imas 12 godina. Koga to jazz fest kopira? koji program? imas li neki primjer? Koji domaci muzicari? Koji kumovi i prijatelji? Ciji? Bulaznis.

Sarajevski jazz festival je jedan od malog broja pozitivnih primjera i ekipa koja radi taj festival je itekako kompetentna.

Nemoj vise zakljucivati, ne ide ti nikako. Ne samo da si promasila metu, nego si i pucala corcima.

SFF, Mess i Jazz Fest su rijetki kvalitetni primjeri u ovoj zemlji. Iako se razlikuju po podrsci koju imaju od strane nadleznih institucija radi se o izuzetno vaznim kulturnim dogadjajima bez kojih bi ova zemlja potonula do samog dna i (p)ostala najobicnija provincija.
Banksy

#5 Re: festivali u BiH

Post by Banksy »

Trgovac Suknom wrote:
studentica12 wrote:Ma neka festivala...
LP.

Ti bas kao da imas 12 godina. Koga to jazz fest kopira? koji program? imas li neki primjer? Koji domaci muzicari? Koji kumovi i prijatelji? Ciji? Bulaznis.

Nemoj vise zakljucivati, ne ide ti nikako. Ne samo da si promasila metu, nego si i pucala corcima.
Krupne riječi ... za tek drugi post na forumu. 8-)
studentica12

#6 Re: festivali u BiH

Post by studentica12 »

Za trgovca: Bogme si zestok , al' evo cinjenica...
Bilo kao 'Marimanga Group', bilo sa Mikel del Ferom, 'Minority, ili kako god, za Enesa Seferovica se mora naci varijanta da nastupi. Prema onome sto sam cula on je Edinov kum... Ili? Ne kaze niko da je on los muzicar... Naprotiv. Ali, da li su ovo balkanska posla, u smislu proteziranja pojedinaca?
Kao odeš na google pa ukucaš otprilike 'european jazz fests', pa malo pogledas (kao sto sam ja ucinila), vidis kako to i Edin radi. Manje ili vise poziva se američka (ili evropska) krema, koja obilazi svijet, od festivala do festivala - znaci provjereno. To moze i moja nena: odes na Internet, vidis koga zovu veliki festivali, i tako i ti uradis. Jeli to uredivacka politika?
Istini za volju, to ima i jednu pozitivnu stvar: budemo u prilici da ponekad vidimo istinsku svjetsku elitu.
Mess i filmski festival ne bih stavljala u isti kontekst. Ni blizu: tamo se to radi kako treba.
Nije da mi nemamo jazz muzicara u BiH. Imamo, ali ne dobivaju sansu.
Kompetencija? Uz duzno postovanje Edinu, mislim da bi uredivacku politiku jazz festa trebao prepustiti muzicki obrazovanim
ljudima (a imamo i takvih), koji su istovremeno kadri malo dalekoseznije gledati, te voditi malo vise afirmativniju politiku.
Pozdrav svima.
Trgovac Suknom

#7 Re: festivali u BiH

Post by Trgovac Suknom »

studentica12 wrote:Za trgovca: Bogme si zestok , al' evo cinjenica...
Bilo kao 'Marimanga Group', bilo sa Mikel del Ferom, 'Minority, ili kako god, za Enesa Seferovica se mora naci varijanta da nastupi. Prema onome sto sam cula on je Edinov kum... Ili? Ne kaze niko da je on los muzicar... Naprotiv. Ali, da li su ovo balkanska posla, u smislu proteziranja pojedinaca?
Kao odeš na google pa ukucaš otprilike 'european jazz fests', pa malo pogledas (kao sto sam ja ucinila), vidis kako to i Edin radi. Manje ili vise poziva se američka (ili evropska) krema, koja obilazi svijet, od festivala do festivala - znaci provjereno. To moze i moja nena: odes na Internet, vidis koga zovu veliki festivali, i tako i ti uradis. Jeli to uredivacka politika?
Istini za volju, to ima i jednu pozitivnu stvar: budemo u prilici da ponekad vidimo istinsku svjetsku elitu.
Mess i filmski festival ne bih stavljala u isti kontekst. Ni blizu: tamo se to radi kako treba.
Nije da mi nemamo jazz muzicara u BiH. Imamo, ali ne dobivaju sansu.
Kompetencija? Uz duzno postovanje Edinu, mislim da bi uredivacku politiku jazz festa trebao prepustiti muzicki obrazovanim
ljudima (a imamo i takvih), koji su istovremeno kadri malo dalekoseznije gledati, te voditi malo vise afirmativniju politiku.
Pozdrav svima.
Tipicna mahalska zamjena teza. Govoris o obrazovanim muzicarima? Enes Seferovic je jedini formalno obrazovani jazzist u BiH, diplomirao je na jazz akademiji u Grazu i magistrirao. Nije ni cudo da je nekoliko puta nastupao na jazz festivalu u Sarajevu. Mislim da ima i najvise objavljenih albuma. A to sto je Edin izuzetan poznavalac i sto prati svjetske trendove ti mu uzimas za zlo. Tipicno provincijalno. Uostalom, taj covjek je iz nicega napravio festival, a, evo, sljedece sedmice ce to napraviti i 12. put.

A sto se tice jazz muzicara u nasoj zemlji stvarno se mogu na prste nabrojati, a i svi su najmanje jednom svirali na jazz festivalu. Osim ako Samira Fejzica i njemu slicne samozvane jazz muzicare ne smatras dobrim izborom.

Ako je tako predlazem tvojoj neni da upravo Fejzica i jos ponekog muzicara tog kalibra pozove na festival za koji kazes da i ona moze napraviti, a ja cu do tada uzivati u koncertima Mehldaua, Sose i ostalih pijanista kao sto sam uzivao i u koncertu Svenssona kada je bio na Jazz Festu (a tada jos uvijek nije bio svjetski poznat) isto kao i Dhafera Youssefa (on nije pijanista) daleke 99. kada je bio potpuno nepoznat umjetnik. Primjera da ekipa sarajvskog jazz festivala zna znanje je mnogo, ali tebi je suvisno pricati. Jer ti znas malo. Sigurno si neki frustrirani muzicar kojeg nisu pozvali na Jazz Fest pa sad okolo pricas kako su ti ljudi neznalice, iako je taj isti Zubcevic pet godina bio clan zirija Evropske jazz nagrade kao jedini clan tog zirija sa ex-yu prostora. Toliko o kompetencijama.

LP
studentica12

#8 Re: festivali u BiH

Post by studentica12 »

Ja ne sviram jazz, no planiram poceti... Zasad sviram klasiku - to studiram na Muz. akademiji u Sa., a kad je u pitanju ova tema, mislim da ces se sloziti da imam pravo na svoje mišljenje. Ili mislis da si ti univerzalni gospodar istine?
Pored mog nekadasnjeg profesora kojeg ovdje spominjes u losem kontekstu, a za kog mislim da je odlican muzicar, znam da u BiH postoji jos znatan broj jako dobrih jazz muzicara koji takoder ne dobijaju sansu... Recimo vrsni pijanista Sinan Alimanovic... Koliko mi je poznato, nikad nije dobio sansu... Zatim jedan slican takav iz Tuzle - Zlatan Mujkic...
Sta je sa Dinkom Simunovicem, odlicnim basistom? Pa Darko Poljak... Sto on nije svirao?
Treba li da nabrajam jazziste iz drugih gradova?
Svi su oni frustrirani, jel tako?
Kad vidim kako ovi ljudi prolaze, logicno je da sebi postavim pitanje, kako cu ja prosperirati na ovakvoj sceni...
Cemu se ja mogu nadati kad zavrsim Akademiju?
Kad govoris o mahali, taj tvoj nacin je tipicno mahalski:
bilo kakva kritika postojeceg stanja se odmah nastoji staviti na neku personalnu ravan, uz obavezne kvalifikacije i omalovazavanja.
Tipicno mahalski...
Trgovac Suknom

#9 Re: festivali u BiH

Post by Trgovac Suknom »

studentica12 wrote:Ja ne sviram jazz, no planiram poceti... Zasad sviram klasiku - to studiram na Muz. akademiji u Sa., a kad je u pitanju ova tema, mislim da ces se sloziti da imam pravo na svoje mišljenje. Ili mislis da si ti univerzalni gospodar istine?
Pored mog nekadasnjeg profesora kojeg ovdje spominjes u losem kontekstu, a za kog mislim da je odlican muzicar, znam da u BiH postoji jos znatan broj jako dobrih jazz muzicara koji takoder ne dobijaju sansu... Recimo vrsni pijanista Sinan Alimanovic... Koliko mi je poznato, nikad nije dobio sansu... Zatim jedan slican takav iz Tuzle - Zlatan Mujkic...
Sta je sa Dinkom Simunovicem, odlicnim basistom? Pa Darko Poljak... Sto on nije svirao?
Treba li da nabrajam jazziste iz drugih gradova?
Svi su oni frustrirani, jel tako?
Kad vidim kako ovi ljudi prolaze, logicno je da sebi postavim pitanje, kako cu ja prosperirati na ovakvoj sceni...
Cemu se ja mogu nadati kad zavrsim Akademiju?
Kad govoris o mahali, taj tvoj nacin je tipicno mahalski:
bilo kakva kritika postojeceg stanja se odmah nastoji staviti na neku personalnu ravan, uz obavezne kvalifikacije i omalovazavanja.
Tipicno mahalski...
Imas pravo na svoje misljenje, ali cinjenice ti ne govore u prilog.

Otidji na site jazz festivala pa provjeri sljedece:

Sinan Alimanovic: svirao sa bendom Happy End, po meni jedna od najgorih svirki na ovom festivalu
Zlatan Mujkic: odlican nastavnik klavira i klavir stimer, nije mi poznato da ima ijedan bend ili projekat ili bilo kakav snimak.
Dinko Simunovic: svirao kao clan trija Edina Bosnica.
Darko Poljak: svirao nekoliko puta na festivalu: Yazzya, Darko Poljak Quartet itd.

Ja sam za kritiku, ali ako moze uz neki argument a ne pljuvanje po nekom ko zna svoj posao samo zato jer ti iz samo tebi poznatog razloga ne odgovara. Pratim jazz festival od drugog izdanja i gledao sam 80% koncerata u proteklih 10 godina. Jazz slusam oko 30 godina. Jazz festival u Sarajevu je nicim zasluzeni dar ovom gradu i to samo zahvaljujuci znanju, entuzijazmu i kompetentnosti ljudi koji ga organiziraju.

OUT & OVER
studentica12

#10 Re: festivali u BiH

Post by studentica12 »

Ok... Vidim da pratiš koncerte odavno već. Ja sam mlađa prilično, i pratim fest tek posljednjih nekoliko godina. Nisam znala da su pomenuti muzičari svirali već... Sorry...
Ipak, ne čini li ti se da je to tako malo za sve ove godine? Da li organizatori, čine dovoljno na afairmaciji domaćih muzičara?
Mislim da ne. Pa više je onaj Darkov jazz club doprinio popularizaciji jazz-a za ono kratko vrijeme postojanja, nego fest za svih 12 godina. I ne samo popularizaciji, već i uspostavljanju kakve takve scene, enormnom napretku muzičara, i td. i td.
Na muzičkoj akademiji u Sarajevu je drugačija politika, rekla bih puno zdravija u tom pogledu:
pozivaju se stranci, ali se Bogami afirmišu i domaći. Itekako...
Nije ovo samo moje mišljenje... O tome se već odavno govori: muzičari imaju utisak da organizator festa pozivanjem gomile Amerikanaca kao da želi opaliti šamar domaćim, poniziti ih i pokazati kako su, zaboga, oni tako mali i ništavni...
Ne znam zašto to on radi, ali znam da je to jako negativna stvar. Nadalje, mislim da bi se trebao zapitati da li festival ima pozitivan odnos prema afirmaciji jazz-a u BiH. Valjda bi mu to trebao biti primarni cilj... Ili?
Stiče se dojam da se dosad manje ili više samo zadovoljavao ukus elitističke sarajevske publike.
Što se javlja fest u B. Luci? Pa jasno je valjda...
Naravno da je velika stvar što smo zahvaljujuci organizatorima, imali priliku slušati legende kao što su Jack De Johnette,
ili nadolazeće zvijezde tipa Ravi Coltrane, i sl., no ignoriranje domaćih je ogroman propust.
Ali ima i dobrih vijesti za nas studente. Na Akademiji se pokreće izborni predmet jazz.
Pogodi ko će ga voditi?
Sinan Alimanovic!
Trgovac Suknom

#11 Re: festivali u BiH

Post by Trgovac Suknom »

studentica12 wrote:Ok... Vidim da pratiš koncerte odavno već. Ja sam mlađa prilično, i pratim fest tek posljednjih nekoliko godina. Nisam znala da su pomenuti muzičari svirali već... Sorry...
Ipak, ne čini li ti se da je to tako malo za sve ove godine? Da li organizatori, čine dovoljno na afairmaciji domaćih muzičara?
Mislim da ne. Pa više je onaj Darkov jazz club doprinio popularizaciji jazz-a za ono kratko vrijeme postojanja, nego fest za svih 12 godina. I ne samo popularizaciji, već i uspostavljanju kakve takve scene, enormnom napretku muzičara, i td. i td.
Na muzičkoj akademiji u Sarajevu je drugačija politika, rekla bih puno zdravija u tom pogledu:
pozivaju se stranci, ali se Bogami afirmišu i domaći. Itekako...
Nije ovo samo moje mišljenje... O tome se već odavno govori: muzičari imaju utisak da organizator festa pozivanjem gomile Amerikanaca kao da želi opaliti šamar domaćim, poniziti ih i pokazati kako su, zaboga, oni tako mali i ništavni...
Ne znam zašto to on radi, ali znam da je to jako negativna stvar. Nadalje, mislim da bi se trebao zapitati da li festival ima pozitivan odnos prema afirmaciji jazz-a u BiH. Valjda bi mu to trebao biti primarni cilj... Ili?
Stiče se dojam da se dosad manje ili više samo zadovoljavao ukus elitističke sarajevske publike.
Što se javlja fest u B. Luci? Pa jasno je valjda...
Naravno da je velika stvar što smo zahvaljujuci organizatorima, imali priliku slušati legende kao što su Jack De Johnette,
ili nadolazeće zvijezde tipa Ravi Coltrane, i sl., no ignoriranje domaćih je ogroman propust.
Ali ima i dobrih vijesti za nas studente. Na Akademiji se pokreće izborni predmet jazz.
Pogodi ko će ga voditi?
Sinan Alimanovic!
Stvarno se ne namjeravm natezati sa tobom jer sa toliko gorcine pricas o jazz festu, a pri tome dajes ocjene koje su proizvoljne i ne stoje niti najmanje.

Pa cu dodati za kraj jos samo ovo:

Klub Darke Poljaka uz sav, postovanja vrijedan, entuzijazam nije uspio popularizirati sam sebe, a kamoli jazz. Za razliku od tog kluba postojao je club Jezz. Pogodio ko je uspjesno radio program tri godine i zaista popularizirao jazz i omogucio stvarni napredak muzicarima kao sto su naprimjer Darko Poljak, Dino Sukalo, Amar Cesljar, Dinko Simunovic? Edin Zubcevic. Nakon sto je on prestao raditi program u tom klubu, taj klub je ubrzo i prestao sa radom. Tamo sam gledao ... pa barem 100-tinjak svirki domacih muzicara u njegovoj organizaciji. Pogodi ko je objavio prvi jazz CD u BiH daleke 1998. - Bosnian Jazz Document, a to su i prvi objavljeni jazz snimci Sinana Alimanovica, Darke Poljaka, Edina Bosnica i mnogih drugih domacih muzicara? Edin Zubcevic.
De, malo se uozbilji. Ne znam zasto mrzis tog covjeka, ali to je vec tvoj problem.

Od ove godine ako nisi znala postoji i novi program na jazz festivalu - Next Generation namijenjen iskljucivo domacim muzicarima.

Sto se tice akademije, super je da je osnovan odsjek, a vrijeme ce pokazati koliko ce dobrih jazzista taj odsjek obrazovati. Zelim vam svima sve najbolje jer volim tu muziku, ali Alimanovic nije bio u stanju sebi pomoci i nije dobacio dalje od od Valjeva a preko 30 godina nastoji i pokusava, prije nego sto je i nastao jazz festival u sarajevu, nikada ga niko nigdje nije zvao, ne znam ni za jedan njegov internacionalno vazan nastup. Ne vidim kako takav neko moze pomoci novim generacijama. Ipak nadajmo se da ce uspjeti i da ce vrijeme pokazati da je to bio pravi potez i pravi covjek.

A sto se tice "enormnog" napretka domacih muzicara o kojem govoris, a koji se navodno desio u klubu Darke Poljaka (zbog cije propastio iskreno zalim), ako ne mislis opet na Samira Fejzica koji je otkrio jazz svirajuci u tom klubu, niko vise nije napredovao. Jer da jeste taj bi se napredak i danas osjecao ili bi bio vidljiv u smislu nekog benda ili nekog projekta ili CD-a ili bilo cega. A nema nicega. Nazalost.

I da, jazz fest je godinama organizirao radionice dovodeci slavne muzicare. Na te radionice, od kojih se vecina desavala upravo na Muzickoj akademiji u sarajevu, niko od domacih muzicara nije dolazio. Naprimjer, cuo sam da na radionicu harmonikasa Gallianoa nije dosao niko, ni jedan muzicar, a kamoli harmonikas ili klavirista. Slicno se desavalo i sa drugim radionicama. Jazz festival je ucinio vise nego dovoljno na popularizaciji jazza u Sarajevu i cijeloj zemlji. A banjalucki festival je cini se dogadjaj po tvojoj mjeri. Pogledaj njihov program. Mene taj festival podsjeca na sve ovo o cemu ti govoris. Lokalno i beznacajno, da ne govorim da je program "etnicki cist" itd. I uvoze se revijalni programi iz Srbije. Kada bi sarajevski jazz festival radio i razmisljao lokalno, ja licno ne bih nikada otisao na njihove programe. Sinan nas davi decenijama drljajuci desetak standarda, Bentbasu, Snijeg pade .. i da budem iskren dosadan je DO BOLA. Izgubljen u vremenu, a mogu slobodno reci i u prostoru. Pravi provincijalni muzicar.

Pozdravljam te i ostavljam nasamo sa tvojim problemom i omiljenom temom.

Sve najbolje i puno srece u buducem radu.

Jazzin' it up!
studentica12

#12 Re: festivali u BiH

Post by studentica12 »

Hmmm... Pa nije bas da nisi bez argumenata, no sa nekim se stvarima nikako ne mogu sloziti...
Nije istina da nema projekta i da nema cd-a. Vidi ovo:
http://cdbaby.com/cd/samirkarolina
Vidio si kakve osvrte pisu Amerikanci dole ispod?
Evo i tu:
http://www.myspace.com/samirfejzickarolinaollinen
Meni je ovo zaista predobro uradeno, i zaista mi je pravo cudo da je za ovakav projekat
organizacija festivala ukljucila ignor. Ili oni totalno ne prate domacu scenu, ili ja ne znam sta je...
Ovo ne navodim jer mi se profesor svida (he-he, :) znam da je ozenjen), nego zato sto mi je
nepravda mrska... A prije par dana mi je svirao neke stvari koje upravo sad snima u verziji solo klavira,
http://profile.myspace.com/index.cfm?fu ... =179882943
i u klavirskom triu.
Molim te pogledaj ove radove i procitaj kakav je osvrt napisao onaj profesor iz Kanade... Meni je ovo zaista mocno:
http://www.sibeliusmusic.com/cgi-bin/sh ... eid=112346
http://www.sibeliusmusic.com/cgi-bin/sh ... eid=116617
Pa i da je 'otkrio jazz u Darkovom klubu', (a nije, koliko znam poceo ga je svirati u 'Klou' i 'King Kongu'), nije li ovo
zaista nevjerovatan napredak?
Iskreno, ja bih volila da nas on poducava jazz-u, jer posjeduje i klasicno obrazovanje.
LP.
Post Reply