Dervisi

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
StLouis

#1 Dervisi

Post by StLouis »

Image

gledao sam ih jednom i bilo je fascinirajuce. sta znate o derviskom plesu i svrsi njihovog plesa...?
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#2 Re: Dervisi

Post by arman1 »

StLouis wrote:Image

gledao sam ih jednom i bilo je fascinirajuce. sta znate o derviskom plesu i svrsi njihovog plesa...?
Pretpostavljam da si gledao Hanefije(red). U pitanju je neka vrsta Zikr-a. Laički rečeno vrsta obreda gdje derviši iskazuju ljubav prema bogu.
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

#3 Re: Dervisi

Post by ztluhcs »

StLouis wrote:Image

Oni ¹to sam ih u Istanbulu gledo imaju svrhu da zarade koji € :) Po¹to vræenje po kafani nema neke velike veze sa ljubavlju prema Bogu...

U naèelu sla¾em se... Fascinantno gledati u kombinaciji sa onom frulicom :D
Neregistrirani

Post by Neregistrirani »

Mevlanije su tradicionalno "plesuci dervisi".
Sufiji (muslimanski mistici) vjeruju da je ples stvoren kada je Kozmos ušao u biće. Ples, glazba, slušanje
i duhovno iskustvo sjedinjuju se tijekom plesa derviša.

Plesače prati instrument ney (frula od trske), koji je zapravo simbol mitološke trube sur, koja će se oglasiti na Sudnji dan i kojom će Serafim probuditi mrtve.
I inače odjeća derviša ima simbolično značenje: kapa predstavlja grobni kamen, ogrtač simbolizira lijes, a bijela haljina stoji umjesto mrtvačkog pokrova.
Prvi dio plesa započinje tako što plesači triput obiđu dvoranu. Prvi krug predstavlja spoznaju Boga, drugi viđenje Boga a treći istinu o jedinstvu.
Drugi dio plesa sastoji se od četiri epizode.

Na početku svake, derviši poljube ruku Sheikha (religijskog vođe sekte Mevlevi) i naklone se, a zatim se počinju vrtjeti. Glava je nakrenuta na jednu stranu, ruke su im prekrižene a dlanovi spojeni. Palac jednog dlana okrenut je prema gore, i njime se prima božanska energija, koja se palcem drugog dlana, okrenutim prema dolje, predaje zemlji. Oči su zatvorene i plesači se okreću sve brže, dok im se halje rastvaraju poput cvijeta. Plesači izvode dvostruku radnju: okreću se oko svoje osi i kreću prema naprijed u smjeru obrnutom od smjera kazaljke na satu, pazeći na svoje mjesto i na ostale plesače. (Pripreme za ples su naročito zahtjevne i među novacima poznate kao "1001 dan pokore". Sastoje se uglavnom iz vježbanja tijela za vrtnju oko svoje osi na taj način da im se između nožnih prstiju u zemlju zabije klin, oko kojeg se moraju okretati, a bez da pomaknu nožne prste.)
Prostorija u kojoj se ples održava simbolizira godinu, vođa predstavlja sunce a plesači koji se vrte oko njega predstavljaju putanje zvijezda i mjeseca. Četiri plesa simboliziraju četiri godišnja doba, četiri elementa i četiri životna doba čovjeka.

http://www.merlin-world.com/dervisi.htm
http://bosnian.irib.ir/kultura/28.12185.htm
http://www.rumi.org.uk/

Ti turisticki programi derviskog plesa po kafanama bas i nemaju veze sa zikrom i priblizavanjem Gospodaru, no u Turskoj ga turisti ocekuju isto onoliko koliko ocekuju i trbusni ples.
http://www.youtube.com/watch?v=LPb1edbqp1U
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

Post by arman1 »

Nije rekao da ih je gledao u Kahvani.
OK
Večina koja je vidjela derviše, vidjela je u stari neku od prestava. Ja lično sam prisustvovao par puta zikru(ne kao učesnik) i ono što sam vidio i doživio je mnogo upečatljivije od "plesa", bodelja i rezanja bez kapi krvi.
faris92

#6 Es selamu alejkum

Post by faris92 »

Kaže Allahov Poslanik,s.a.w.s.,

:-....Svaka novotarija je zabluda a svaka zabluda vodi u Džehennem.
:-Halal je jasan,haram je jasan između njih su sumnjive stvari ko se njih bude čuvao sačuvat će svoju vijeru.

Nema puno polemike oko ovih stvari šejtan ljudima učini loše stvari lijepima da bi ih čovjek zavolio a kada ih on zavoli šejtan upravlja njime. :evil:

Treba se držati Kur`ana,hadisa i namaza,jer Poslanik,s.a.w.s., kaže:-Iza sebe vam ostavljam dvije stvari Kur`an i sunet ko ih se bude čuvao taj neće zalutati. :thumbup: :thumbup: :thumbup:
tovarish

#7 Re: Es selamu alejkum

Post by tovarish »

faris92 wrote:Kaže Allahov Poslanik,s.a.w.s.,

Ako ti u ovo vjeruješ, znači da je i piskaranje po internetu put za džehenem, jer je i on novotarija.
faris92

#8 Re: Es selamu alejkum

Post by faris92 »

tovarish wrote:

Ako ti u ovo vjeruješ, znači da je i piskaranje po internetu put za džehenem, jer je i on novotarija.

Novotarija koja je ušla u vijeru!Ako razumiješ.A internet je dobra svar za opominjanje pojedinaca.I može uraditi mnogo dobra za vijeru Islam.
terapija

#9 Re: Dervisi

Post by terapija »

Za mene su novotarija svi s bradama i skracenim pantalonicama. :D
Toga prije nije bilo. :D :D
neprilagodjena

#10 Re: Es selamu alejkum

Post by neprilagodjena »

faris92 wrote:
tovarish wrote:

Novotarija koja je ušla u vijeru!Ako razumiješ.A internet je dobra svar za opominjanje pojedinaca.I može uraditi mnogo dobra za vijeru Islam.

A kakvo to opominjanje pojedinaca??
jazzer

#11 Re: Dervisi

Post by jazzer »

Ja sam prisustvovao nekoliko puta u tekijama (kaderijsko bedevijska na Alifakovcu) kada dervisi izvode semaa (ples :D ). To je
jedan od nacina da se iskaze ljubav prema Allahu dz. s. Znam ljude koji redovno idu u tekije, dervisi su, izucavaju sufizam
i mogu reci da su sve samo ne nevjernici.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#12 Re: Dervisi

Post by mIRCerka »

Pratimo.
callmethebreeeze

#13 Re: Es selamu alejkum

Post by callmethebreeeze »

faris92 wrote:
tovarish wrote:

vjera. pise se vjera... putem interneta mozes i sire mase opominjati. mozes se i obrazovati i tako uciniti dobro za vjeru islam.

sto se dervisa tice, meni su njihovi zikrovi jako fini za gledati.
Post Reply