Dervis i smrt

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Killa0R

#1 Dervis i smrt

Post by Killa0R »

Ljudi potrebna mi je vasa pomoc. Naime, danas sam saznao da imam referat za sutra o OSTALIM LIKOVIMA u knjizi Dervis i smrt. Molim vas pomazite, hitno mi je. Znam da na ovom forumu ima jako pametnih ljudi, pa se ovdje obracam. :D :D
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

glavni likovi su ti dervis, i smrt. Dervis je vjernik, fin, pobozan covjek. Smrt je neizbjezna. :D
Anka

Post by Anka »

Pa ne možeš da obradiš sve likove, trebao bi onda da napišeš knjigu!
Najjači lik uz Ahmeda je Hasan, o njemu možeš strane i strane da napišeš, pa onda, piši o muftiji, on je primer vlasti, Kara-Zaim, bivši vojnik, junak, sada niko i ništa,srušen čovek, uništen, fizički i mentalno... Ja bih eto ta tri lika obradila.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Hasan : " Čovjek nije drvo i vezanost je njegova nesreća" Hasan je cool lik :)
lindjo

Post by lindjo »

Svemirski_Jebach wrote:glavni likovi su ti dervis, i smrt. Dervis je vjernik, fin, pobozan covjek. Smrt je neizbjezna. :D
:D
koja mudrost

eto .. dodjes cojku pivu :oops:
Bosanac sa dna kace

#6 Re: Dervis i smrt

Post by Bosanac sa dna kace »

Killa0R wrote:Ljudi potrebna mi je vasa pomoc. Naime, danas sam saznao da imam referat za sutra o OSTALIM LIKOVIMA u knjizi Dervis i smrt. Molim vas pomazite, hitno mi je. Znam da na ovom forumu ima jako pametnih ljudi, pa se ovdje obracam. :D :D
ma ja bas fino, da si knjigu procito ne bi ti trebo forum!
mrdi malo guzicom pa procitaj kad god sta!
car-x

Post by car-x »

najvazniji sporedni lik je ahmedov brat..
Rania

Post by Rania »

HASAN

Hasan je nada i svjetlost, jedan od pravih načina da čovjek opstane u ovome svijetu surovosti, da pri tome ne bude na gubitku. On je sasvim drugačiji od Ahmeda Nurudina. O mijenja zanimanja, mjesta, ljude; uvijek nekud ide, pa se opet vraća, stalno noseći neku svježinu života. Ona je u njemu, ali je i bezbrižan, širok i neomeđen u svemu. Njegovo geslo je: »Čovjek nije drvo i vezanost je njegova nesreća!«. Od te »vezanosti« ili nesreće boluje Ahmed Nurudin. Zašto je vezivanje ili ukorjenjivanje za jedno mjesto nesreća? Yato što nas ono uvijek svodi na jedan prostor, na susrete sa istim ljudima; što u nama pokreće zavisti, sumnje, ogovaranja, pokreće na netrepeljivost i zlo, jer uvijek je neko nekome na nišanu. Riječ je o psihološkoj tjeskobi i psihološkom zamoru koji dolazi sa ponavljanjem istih ljudi, istih priča…Uvijek je sve isto. Hasan je to shvatio i zato od toga bježi, naročito ako je riječ o kasabi, o malom mjestu u kome svako poznaje svakog.
link http://www.znanje.org/lektire/i22/01/02 ... tacija.htm
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

jesam covjeku pomogo...nekad je i samo lucidnost dovoljna za 5. a oni streberi nesto kao obradjuju likove, sjebase se... :D :D :D
Post Reply