Da li i imena nashih sela govore vishe o nama nego mi sami?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

The_Fluid

#1 Da li i imena nashih sela govore vishe o nama nego mi sami?

Post by The_Fluid »

Palezhi, Kostolomci, Shupljoglave, samo su neka imena sela oko Srebrenice, kao da su svo ovo vrijeme prizivala ili mozhda podsjetjala na neka stara vremena. No, to nije sve, pogledajmo kakvih sve imena sela i gradova u Bosni i Hercegovini ima.

Odranije je poznato da je pojam Crni vrh najcheshtje spominjani pojam na teritoriji ex-sfrj, a da je preko 50% tih "vrh-ova" u Bosni i Hercegovini.

Tako idemo redom, i kod Kupresa nailazimo na mjesto Zlosela, izmedju Novog Travnika i Bugojna na selo Kasapovitji.
Dalje, cestom od Trnova prma Fochi, prolazimo kroz Dobro polje, no brdo i vrh povishe istoga nosi naziv Oshtri rat. Pored Prnjavora su Donji Smrtitji, a selo Rat se nalazi blizu planine Krushchice i nedaleko od Viteza.

Itd. itd.

--
A zamislite da ista sela nose neka ljepsha imena?
Stari

Post by Stari »

Evo zamisljam:

Aksamlukovci, Mezetici, Hrkanovci, Gornja Pripizdina, ....jel zvuci ljepse? Zvuci!

ne zamjerite mi na ovoj maloj digresiji....
ChoNumb

Post by ChoNumb »

PICIN POTOK - selo ili naselje ili sta vec! (Gorazde) ;)
konyan

Post by konyan »

Nisam siguran moze li se kakav konstruktivan socioloski zakljucak izvuci iz ovih imena, ali znam da su krvavi do bola.
winetou

Post by winetou »

Ne samo kod nas. U sjevernoj Švedskoj ima selo Vittula što u slobodnom prevodu sa finskog (selo je finsko) znači vjerovali ili ne Pička :D
Prema nekim predanjima selo je dobilo ime Vittula(Pička) zato što se u selu rađalo puno djece :-)
Vittula odnosi pobjedu i nad Kasapovićima :D
kame

Post by kame »

Flu, vecina pobrojanih sela imaju izuzetno krvavu proslost.

Procitao sam nekoliko knjiga i doktorskih disertacija na temu te proslosti.
AjvazDedo

Post by AjvazDedo »

mm znam zato imaju sela oko Bilece kao "Rasov Han"
"Kamenjarovci" itd itd :lol:
winetou

Post by winetou »

Ima kod BL selo Drakulići. Zna li ko reći kakva se priča krije iza tog imena? :D
Tisina

Post by Tisina »

a Nemila?, vrapcici? :D
AjvazDedo

Post by AjvazDedo »

ipak ono brdo ubija, Kobilja Glava :lol: :lol: :lol: :lol:
AjvazDedo

Post by AjvazDedo »

ili Besna Kobila :lol:
nostalgicar

Post by nostalgicar »

JELAH-Selo kod Tesnja

Civcije,Sije,Maglaj....... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
winetou

Post by winetou »

Crni Vir
The_Fluid

Post by The_Fluid »

winetou, gdje je Crni Vir?
--
prije nego shto nastavim da nabrajam imena sela, npr postoji selo Mokronoge kod Bugojna i selo Mokronogi kod Rudog.

kame,
znam, zato sam i postavio ovu temu, pa pogledaj ova sela oko Srebrenice, jednom sam zaboravio ime, no jednako prati ova tri. Ta sela kao da su predodredjena da se u njima neshto loshe desi, i uglavnom se i deshavalo.
kame

Post by kame »

Fluid, postoji selo Mokronoge i kod Duvna.
kame

Post by kame »

Flu, zaboravio sam naglasiti....i Mokronoge kod duvna ima veoma krvavu proslost.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Kame,
tachno, poslije sam se sjetio i tog sela, a pazi selo Stratinska kod Prijedora.

stochar,
hvala za citat, tachno tako, i Mesha je pisao o tome, no ovo sa imenima sela su primijetili i neki stranci koji su vetj duzhe vrijeme nastanjeni u Bosni i Hercegovini. Posebno za ova oko Srebrenice.
lejlica

Post by lejlica »

ovo je pravo interesantna tema...

al nije to samo u bosni tako, s tim nazivima, u pravu ste. npr. u hrvatskoj: zaostrog,...
znam da u austriji imaju pravo uzasne nazive sela. od "sela svinja" pa nadalje... samo, sto je najzalosnije, tu su im i prezimena takva. moja profesori su "brdo krmace", "vukodlak" itd. :D u nas barem toga - koliko znam - nema bas toliko...
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Ili recimo selo Ljuta, gdje je i bog rekao laku notj. Izmedju planina Bjelashnice i Treskavice, do istoga se mozhe dotji samo putem shumskog gazdinstva, od strane Bjelashnice (9km nakon Sinanovitja), i onda produzhiti dalje prema Ulogu ili Glavatichevu.
black

Post by black »

Flu u tom predjelu ima jos jedno zanimljivo selo zove se Dudle :D
V

Post by V »

Kada su drugovi austrougoranci bili kod nas u "posjeti", i odlucili napraviti topografske karte, isli su po okolini i pitali ljude kako se zove koja stjena, seoce, par kuca, tarabe, a nasi kao sto su i danas, zbijali salu i lupali imena nastojeci zeznuti radoznalce. Ljudi pokupili imena, napravili karte i otisli kuci, a nama ostala imena.
V

Post by V »

Da, u tu je akciju bilo ukljuceno i stanovnistvo, radili su naime popis, te je i tu nas narod dokazao svoju pamet valjajuci vulgarije i gluposti tipa: Guzina, Zaguz, Zaklan, Zekan i sl.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

svi koji su ratovali na Treskavici (ja nisam, bio sam premlad) ce se sjetiti topografskog pojma Pizdino vrelo...izvor hladne vode iz kamena gdje su se znali okrijepiti i povratiti dusu, cuo sam to od mnogih...upisan je u imalo bolje i detaljnije topografske karte...gore je i Djokin toranj (aka Mala Caba) koji je jos poznatiji...a ja na kompu imam sliku putokaza za hrvatsko cini mi se, selo, koje se zove Donje Brijanje...ali ne znam sa kog sitea potice, pa je ne mogu postirati...isto, nisam sve citao...mozda je neko vec spomenuo, u Austriji ima gradic Fucking...na Bjelasnici postoji zaselak Vuko*ebine...u Rogatici selo Vratar...selo Osovo...sigurno svaki taj naziv ima svoju istoriju
novalic

Post by novalic »

ledenice
sibovac

kod gradacca,

sa druge strane, prema tuzli

medjedja
vuckovci
srnice
violentjack

Post by violentjack »

Vlasinje
Vlaholje
VLasko Polje
Vlasic
Vlasinovac

ima jos toga

Onda civcije su bili radnici begovi..ako se tako selo zove.,.vjeruj da su ti radnici osnivali to selo

Bio je Aga i Beg.. i ostala raja :D

Han Mackovac
Han Pijesak
Han=prenociste na Turskom
Cengici.Hadzici..svaka Bosanska porodica nije imala selo..samo par vlastela..Begova i obicne raje :D

U Bosni ima 4 sela sa mojim prezimenom

Dalje Niodaklevci kraj Ilijasa..e to je pravi naziv
Imas kod Bara selo Haj-Nehaj u Crnoj Gori
Dalje imas Madarevina selo
Post Reply