Citati koje bi podijelili s drugima

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Great Cornholio

#4576 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Great Cornholio »

Pro wrote:"Nema ničeg paradoksalnijeg od ženske pameti - žene je teško u što uvjeriti,treba ih navesti da uvjere same sebe; redosljed kojima se oslobađaju predrasuda je vrlo orginalan; da čovjek svlada njihovu dijalektiku, treba u glavi isprevrnuti sva školska pravila logike."

:)
Ne postoji u Psihologiji ženska i muška pamet, niti ženska i muška psiha ( duša), pamet i duša ne poznaju spol, to dvoje je univerzalno, pa je ovo garant napisao neko koga je neka žena "šutnula", a ne zna zbog čega, niti će saznati ako pamet bude dijelio na žensku i mušku :evil: :D
Peace of mind

#4577 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Peace of mind »

"U životu je dovoljno biti pametan samo dva puta: kad birate zanimanje i bračnog druga. Ko oba puta promaši, mora biti pametan cijelog života."

Duško Radović
Peace of mind

#4578 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Peace of mind »

poticaj wrote:"Nikad ne treba očajavati, kad se nešto izgubi, osoba ili radost ili sreća; sve se još divnije vraća. Što otpasti mora, otpada, što nama pripada, uz nas ostaje, jer sve se po zakonima odvija, koji su veći od naše spoznaje i s kojima smo samo naočigled u suprotnosti. Treba u sebi živjeti i na cijeli život misliti, na sve svoje milione mogućnosti, širine i budućnosti, naspram kojih ne postoji ni prošlo ni izgubljeno." Rajner Marija Rilke
:thumbup:
Peace of mind

#4579 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Peace of mind »

“Ljubav ne treba da moli, a ni da zahtijeva. Ljubav mora imati snage da u sebi samoj dođe do izvjesnosti. Onda nju više ne vuku, nego ona vuče.”

Herman Hese
Acta non verba

#4580 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Acta non verba »

lavorpunvode wrote:"*Ne bojim se života ni ljudi, bojim se samo da me se tvoje srce ne zasiti."

Meša Selimović
honky tonk

#4581 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by honky tonk »

Peace of mind wrote:“Ljubav ne treba da moli, a ni da zahtijeva. Ljubav mora imati snage da u sebi samoj dođe do izvjesnosti. Onda nju više ne vuku, nego ona vuče.”

Herman Hese

prejako ! :thumbup:
lavorpunvode

#4582 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by lavorpunvode »

"Ko voli, tih je. Odzvanja samo prazna posuda."

William Shakespeare
Pro

#4583 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Pro »

"Ono što ponekad vidimo, što nam otkupi i ukrade poglede, ne predstavlja istinit odraz, već samo viziju, čudnovatu fatamorganu ljepote. Prava vrijednost je duša, u njoj je skrivena naša spoljašnjost, naš sjaj, koji nekako nikad ne blijedi, ne nestaje, dar od Boga koji, istaknut na pravi način, premašuje vidljivo i govori nam o sljepilu površnosti. Uvijek treba zaviriti u dušu, jer je u njoj, duboko, poput labirinta, skrivena naša istinska ljepota, naš žar, vatra i savršenstvo. "
Brkooo

#4584 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Brkooo »

ooo vezice ko te dirao u kasne nocne sate, pa se raspisa toliko?

brko
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#4585 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Entropio »

veze s vezom wrote:...ne, nisam se zaljubio. Posle odredjenih godina covek se vise ne zaljubljuje. Ta rec, koja nagovestava delirijum i guvljenje vlasti nad sobom vise nije prikladna. Umesto toga, mi svoje ljubavnike proucavamo. Razmisljamo o njima. Okrecemo ih u saci kao novcic iz neke daleke zemlje. A opet, i to je neka vrsta ljubavi..

Vilijem Lendej
Pro

#4586 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Pro »

"Ljepota.....Ljepota je sklad nesavršenosti..."
shmizlica

#4587 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by shmizlica »

Entropio wrote:...ne, nisam se zaljubio. Posle odredjenih godina covek se vise ne zaljubljuje. Ta rec, koja nagovestava delirijum i gubljenje vlasti nad sobom vise nije prikladna. Umesto toga, mi svoje ljubavnike proucavamo. Razmisljamo o njima. Okrecemo ih u saci kao novcic iz neke daleke zemlje. A opet, i to je neka vrsta ljubavi..

Vilijem Lendej
very nice :-D
alchak.ba

#4588 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by alchak.ba »

"Naučio sam da čovjek ima pravo gledati na drugoga odozgora samo kada mu hoće pomoći da bi se podigao"
lavorpunvode

#4589 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by lavorpunvode »

"I always find myself caught between saying too much... and not saying enough."

Lauren Elizabeth
Great Cornholio

#4590 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Great Cornholio »

Da li Bog omogućava čovjeku da postane slobodan tako što unosi promjene u njegovo srce? Da li se Bog miješa u tok istorije?
Ne. Čovjek je ostavljen sam sebi i sam stvara svoju istoriju; Bog mu pomaže, ali nikad ne mijenja čovjekovu prirodu, ne čini ono što samo čovjek može za sebe da učini. Rečeno mojim ateističkim riječnikom: čovjek je ostavljen sam sebi i niko ne može umjesto njega da učini ono što on sam nije u stanju da učini za sebe ( Erich Fromm).
ptičica

#4591 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by ptičica »

..čovek ti je taka živina - sve zaboravlja. Ne znam kaki bol da ima, najzad će uvek da ga odboluje i da zaboravi..i produži da živi ko da ga i nije zadesilo ništa strašno. Panti još ponešto od to, nije da je baš sve zaboravio, al i to nekako kao kroz maglu, ko da se desilo nekom drugom, ne njemu. Taka je to strvina. Voli da živi, živina..

Dragoslav Mihailović

ptičica

#4592 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by ptičica »

veze s vezom wrote:...ne, nisam se zaljubio. Posle odredjenih godina covek se vise ne zaljubljuje. Ta rec, koja nagovestava delirijum i guvljenje vlasti nad sobom vise nije prikladna. Umesto toga, mi svoje ljubavnike proucavamo. Razmisljamo o njima. Okrecemo ih u saci kao novcic iz neke daleke zemlje. A opet, i to je neka vrsta ljubavi..

Vilijem Lendej
de facto.
Location: ...jer me more uvik spasi,život krade,more vrati,vrime prođe,al' stoje sati.Tu san dite,to me hrani.

#4593 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by de facto. »

Zgazi na asfalt da te dohvate ulice,
jer stvarnost nema obzira za našminkane pudlice.
Ti si samo pajac što visi s` tuđe uzice,
varalica šarena na vrhu tuđe udice,
u ovim mutnim vodama te koriste k`o ukrase,
a ti puštaj krila glupane, sve dok te ne udave.
frameni

#4594 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

Postoje greške koje u sebi sadrže, gotovo nude mogućnost da budu ispravljene. To su greške učinjene greškom. Jednoga dana kada okolnosti sazriju, ispravimo ih i kao da se nisu ni dogodile. Ali ima i onih drugih, konačnih, koje ostaju kao trajne fleke na našoj savesti. I tek kada zabole, upitamo se da li je tako moralo?

Sonja Atanasijević
frameni

#4595 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

Opasno je kad se čovjek nađe sam, okružen tišinom tuđeg neprisustva, više je strahova i čudnih razgovora sa sobom. Samo kako da ti sve to kažem? I kako da objasnim sebi, tebe se to ne tiće, što nekad teško podnosim ovu usamljenost, a nekad mi je draža od svega, ne bih je dao nizašto?

Meša Selimović
alkalna_baterija

#4596 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by alkalna_baterija »

frameni wrote:Opasno je kad se čovjek nađe sam, okružen tišinom tuđeg neprisustva, više je strahova i čudnih razgovora sa sobom. Samo kako da ti sve to kažem? I kako da objasnim sebi, tebe se to ne tiče, što nekad teško podnosim ovu usamljenost, a nekad mi je draža od svega, ne bih je dao nizašto?

Meša Selimović
Entropio

#4597 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Entropio »

frameni wrote:Opasno je kad se čovjek nađe sam, okružen tišinom tuđeg neprisustva, više je strahova i čudnih razgovora sa sobom. Samo kako da ti sve to kažem? I kako da objasnim sebi, tebe se to ne tiće, što nekad teško podnosim ovu usamljenost, a nekad mi je draža od svega, ne bih je dao nizašto?

Meša Selimović
Entropio

#4598 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Entropio »

"Sve je u tome da čovek bude onakav kakav jest, da se ne stidi želeti ono što želi, čeznuti za onim za čim čezne. Ljudi su obično robovi propisa. Netko im je rekao da trebaju biti takvi i takvi, i oni nastoje biti takvi i obično do smrti ne saznaju ko su i što su bili. Na taj način postaju niko i ništa, deluju podvojeno, nejasno, zbunjeno. Čovek prije svega mora imati hrabrosti biti ono što jeste."

Milan Kundera
Zatamnjena stakla

#4599 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Zatamnjena stakla »

Hajmo svi citirat
Entropio

#4600 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Entropio »

"Ne znam hoćeš li mi vjerovati, ali ako bi mi neko ponudio da živim vječno, ne bih pristao. Prvo, umorio sam se i od ovoga što sam do sada živio, a kako bih se tek umorio kad bih znao da neću nikad umrijeti? Neka me bog sačuva te strahote! Neka sve ide svojim redom, i život i smrt, život bez zla, smrt bez muke. A smrt nije strašna, vidio sam tolike ljude kad umiru, samo čvršće zaspe i ne bude se. Strašan je strah od smrti, ali kad vidiš šta je to, kad digneš ruke od želje da budeš bog i zadovoljiš se da budeš smrtni čovjek, sve dođe na svoje mjesto, i mirno je čekaš, kao i san, i nije ti žao što se sutra nećeš probuditi..."

Meša Selimović
Post Reply