Charles Bukowski (za Papeta)

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

Da, da. To je jako zgodno, kad ljudima promakne angažman jednog od rijetkih pisaca koji nisu prezali od "direktne akcije", a da pri tome nisu bili ni death wish junkies k'o Hemingway nego sasvim fini, pristojni domoljubi antifašisti.... Onda mo'š komotno palamudit' kako nije na intelektualcima da djeluju, to će već neko drugi... Pa ćemo jebi ga pozlatiti...

Nemojte se oko Alberta tako zajebavat'. Čoj'k je bio "OTPOR, STOKO"!

Al' 100 %.
Faust

Post by Faust »

Gluho bilo: Camus se spominje u vezi s Bukowskim.!!! :oops: :oops:
I da, jako je fer porediti Coelha s tim nazovi piscem iz Amerike - obojicu čitaju oni koji su pored njih eventualno čitali tekstove pop ili rock pjesama. Krajnost jedan, krajnost drugi, nigdje književnosti. Jedan se izgubio u labirintu površnog poznavanja mističnog, drugi u šumi vlastite (ne)percepcije svijeta. I sad ih hvale. :-) :-) :-)
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Nasmijano srce

tvoj zivot je tvoj zivot.
ne daj da utone u bolesnu vlagu
pokornosti.
budi na oprezu
uvijek postoje izlazi.
negdje ima svijetla.
mozda nema mnogo svijetla, ali
bolje i to nego
mrak.
budi na oprezu.
bogovi ce ti ponuditi
sanse.
spoznaj ih, ostvari ih.
ne mozes da pobijedis smrt, ali
mozes pobijediti smrt
u zivotu,
ponekad.
i sto cesce
to cinis
bice vise svijetla.
znaj to dok ga
imas.
ti si cudo.
bogovi cekaju da uzivaju
u
tebi.
Faust

Post by Faust »

Orhanowski wrote:Nasmijano srce

Ovo kao da je napisala pjesnjikinja-novinarka koju razvlače na odjeljku Bez cenzure.
@Infra.. ok, puštam čovjeka da uživa...
:lol: :lol:
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Fauste, nemoj da ja uvedem Mefista :D pa da malo :-)

Ovo gore je bila sala, a sad ozbiljno.

Razumijem da ti se Bukowski ne svidja, ni ja ga ne gotivim nesto specijalno, al ima ljudi koji ga gotive i treba ih ostaviti na miru. Ja cu naravno radije citati 'Pisma njemackom prijatelju' nego neku pjesmu o kuravi koju je neko (Bukowski) sut'o nogama dok je ona povracala decilitar votke, decilitar krvi :-)
Al nekad, u nekom odredjenom trenutku, zbog nekog odredjenog raspolozenja, nista mi nema draze nego slusati Waitsa i istovremeno citati Bukowskog.
Sigurno si cuo za onu pricu o dvije ribe sto su se pekle na istoj vatri. Lako je tebi, rece prva. Tebi je lakse, rece druga.

Pusti raju neka uziva, a ja cu otvorit jednu novu temu gdje cu podastirati tekstove jednog autora specijalno za vas sladokusce. Bolji od Bukowskog, bolji od Jesenjina, od Brodskog, od Borgesa, od Bazdulja :D A tek je djecak, cak je i Vucko stariji od njega. Eto, odoh da prekucavam :D
Faust

Post by Faust »

Rekao već; ostavio čovjeka i šta još treba? :-) :-)
Post Reply