Potrudit cu se da temu ucinim dostupnom forumasima, te necu previse reci u uvodnom postu, ali cu postaviti neka okvirna razgranicenja.
Recimo da mislim da je, naravno, okosinca rasprave "da" ili "ne" za cenzuru - ipak jos uvijek aktuelna, uprkos slobodi izricaja kojom se nase doba busa u prsa.
Ono na sto bih, sa druge strane, zeljela skrenuti paznju, jeste jedan drugi aspekt cenzure, a u tome neka mi se prikljuce oni koji prepoznaju o cemu govorim.
Za mene, cenzura nije samo eliminiranje po necijem sudu "neprilicnih" sadrzaja, cuvena "beep"-anja u pjesmama, granica izmedju porografije i erotike i zamagljivanje genitalija u video spotovima, naspram od moralnog suda odobrenih seks scena u filmovima, a koje sluze same sebi - samo ukoliko su u blockbusteru i samo ukoliko je glumicino tijelo osigurano na nekoliko miliona dolara.
Dakle, nek tema ne bude samo o cenzuriranju seksualnih sadrzaja i psovki, kaznama muzicarima i radio emisijama zato sto pustaju pjesme sa explicit lyrics u neprilicno doba (i tome da se namece pitanje ko to ima pravo odredjivati kako i kada umjetnost ima pravo da opsuje), ali i o tome.
Cenzura je, i ovo ne mogu dovoljno istaci, i ono o cemu umjetnik namjerno suti - ili o cemu je prisiljen sutiti. Bio to rezim, religija, socijalni problemi, nasilje u porodici, politika. Pa bila to autocenzura - pisac koji je odabrao da suti i pise samo o ljupkim naborima na kozi svoje drage dok negdje bjesni rat, ili cenzura koja mu je nametnuta od strane diktatrskog rezima: koliko govori ono sto nam se ne govori, koliko govori ono sto je usutkano ili pak presuceno?
hvala vam.
love,
Trixie