Branko Ćopić
Moderator: Chloe
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
Hahaha ma dobro malo ga prenjelo. Mihailo i Dobrica slicno je tomosor1 wrote:"Lelejska gora"?uvjek dobar gost wrote:.... ako procitas knjigu Lelejska Gora od Dobrice C. nmogo toga ce ti jasnije biti....
I bas od Dobrice Cosica?
A sjeca li se iko Copiceve "Glava u klancu noge na vrancu". Jos jedna od onih sto se cita u jednom dahu i sa osmjehom na licu.
-
mostarac
ili Slavno vojevanjeMahalac wrote:Uz playstation i ine medal of honore a ustvari ne znaju sta je to
"Rat dugmadi".
Meni je "Slavno vojevanje" the best od Branka i citao sam je vise puta. Srecom velikom srecom nisu bili toliki ludaci i Branko je koliko mogu primjetiti jednako i danas kao i prije rata zastupljen u skolama koje rade po bosanskom planu i programu. To mi je bas drago, ali djeca su danas drugacije gojena. Djecu od moje brace sam ubjedjivao da citaju Jezevu kucicu i slicno, cak sam im i ja htio citati ali bez uspjeha
Nazalost ta djeca ne znaju sta propustaju a ja sam se trudio, nije da nisam, da im objasnim. Branko je uz Cika Jovu Zmaja bio najbolji djeciji pisac koji se ikad rodio na Balkanu. Njih dvojica su giganti i institucije za sebe.
Srecom imam sva njegova djela, a ni danas mi nije mrsko procitati ponesto, iako sam vecinu njegovih knjige prerastao.

-
mosor1
A znate li onu:
BOLESNIK NA TRI SPRATA
Našega starog doktora Jana
telefon zove s Kalemegdana:
¨Doktore dragi, hitno je vrlo,
imamo gosta, boli ga grlo!¨
¨Imate gosta?
Da nije stranac?¨
¨Pravo ste rekli. Jest', Afrikanac!¨
¨Doći ću brzo, za jedan sat.
Kažite samo: na koji sprat?¨
¨Na kome spratu? Teško je reći,
boli ga čitav - drugi i treći.¨
Čudom se čudi naš doktor Jan:
¨Kakav bolesnik je trospratan?¨
¨Doktore, jeste, to nije varka,
zovemo, znate, iz zoo-parka.
Žirafu jednu boli nam vrat,
a to je - drugi i treći sprat.¨
Branko Ćopić
BOLESNIK NA TRI SPRATA
¨Imate gosta?
Da nije stranac?¨
Branko Ćopić
- Fair Life
- Ivy
Moja najdraza prica: Basta sljezove boje
Minulo je od tih neveselih dana već skoro pola vijeka, djeda odavno nema na ovome svijetu, a ja još ni danas posigurno ne znam kakve je boje sljez . Znam samo da u proljeće iza naše potamnjele baštenske ograde prosine nešto ljupko, prozračno i svijetlo pa ti se prosto plače, iako ne znaš ni šta te boli ni šta si izgubio.
Citava prica
Minulo je od tih neveselih dana već skoro pola vijeka, djeda odavno nema na ovome svijetu, a ja još ni danas posigurno ne znam kakve je boje sljez . Znam samo da u proljeće iza naše potamnjele baštenske ograde prosine nešto ljupko, prozračno i svijetlo pa ti se prosto plače, iako ne znaš ni šta te boli ni šta si izgubio.
Citava prica
-
mosor1
Eh, ja se jos (u fragmentima) podsjetim sto je meni moja mama kao klincu recitirala pred spavanje (u ona doba noci kad se ocajnicki pokusavas sjetiti bilo cega da mala napast konacno zaspi). Njoj je to sigurno ostalo jos iz osnovne, ona je generacija koja je prve razrede odradivala pri kraju rata:
Nad Kozarom nebo zvoni,
jure silni avioni
kao da ih davo goni.
Sijeku prostor i visine
osamdeset tri masine.
A pred njima maglu hvata
brzi lovac tipa rata...
Od straha se covjek znoji -
tko to ide, ljudi moji?
Tko ce biti - to znas i ti.
To je lako pogoditi.
Zar sovjetski avioni?
Niko drugi nego oni...
Itd, itd - ostalo znam parcijalno - mozda nastavim kad konzultiram onaj crveni komplet knjiga, sto mi je kod mame...
Nad Kozarom nebo zvoni,
jure silni avioni
kao da ih davo goni.
Sijeku prostor i visine
osamdeset tri masine.
A pred njima maglu hvata
brzi lovac tipa rata...
Od straha se covjek znoji -
tko to ide, ljudi moji?
Tko ce biti - to znas i ti.
To je lako pogoditi.
Zar sovjetski avioni?
Niko drugi nego oni...
Itd, itd - ostalo znam parcijalno - mozda nastavim kad konzultiram onaj crveni komplet knjiga, sto mi je kod mame...
-
mostarac
http://rapidshare.de/files/15183747/Dra ... a.Mp3.htmlmosor1 wrote:A znate li onu:
BOLESNIK NA TRI SPRATA
¨Imate gosta?
Da nije stranac?¨
Branko Ćopić
-
mosor1
Mf... To sam ja mislio napraviti...mostarac wrote: http://rapidshare.de/files/15183747/Dra ... a.Mp3.html
Hvala, ozivjeli Mostarce!
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
Orlovi rano lete-knjiga koja me ocarala kao osnovca,a do sada sam je bar jedno 5 puta procitao u cugu 
- Sretno Biće
Admir_1984 wrote:Orlovi rano lete-knjiga koja me ocarala kao osnovca,a do sada sam je bar jedno 5 puta procitao u cugu
- Fair Life
[img]http://www.spiritofbosnia.org/pic/bosh2.jpg[/img] wrote: DRAGI MOJ ZIJO
Branko Ćopić
Znam da pišem pismo koje ne može stići svom adresantu, ali se tješim time da će ga procitati bar onaj koji voli nas obojicu.
Kasna je noć i meni se ne spava. U ovo gluho doba razgovara se samo s duhovima i uspomenama, a ja, evo, razmišljam o zlatnoj paucini i srebrnoj magli tvojih prica, i o strasnom kraju koji te je zadesio u logoru Jasenovac.
Pišem, dragi Zijo, a nisam siguran da i mene, jednom, ne čeka sličam kraj u ovome svijetu po kome još putuje kuga s kosom.
U svojim noćima s najviše mjesečine, ti si naslutio tu apokaliptičnu neman s kosom smrti I progovorio si o njoj kroz usta svoga junaka Brke. Jednog dana ti se je i vidio, realnu, ovozemaljsku, ostvario se tvoj strašan san, tvoja mora.
Tih istih godina, ja sam, slučajem, izbjegao tvoju sudbinu, ali, evo, ima neko doba kako me, za mojim radnim stolom, osvoji crna slutnja: vidim neku noć, prohladnu, sa zvijezdama od leda, kroz koju me odvode neznano kud. Ko su ti tamni dželati u ljudskom liku? Jesu li slični onima koji su tebe odveli? Ili braća onih pred kojima je otisao Goran? Zar to nisu tamne Kikićeve ubice?
Kako li smo nekada, zajedno, dječački, lirski zaneseni, tugovali nad pjesnikom Garisjom Lorkom I zamišljali ono praskozorje kad ga odvode, bespovratno, pustim ulicama Granade.
Bio sam, skorih dana, I u Granadi, gledao sa brijega osunčan kamenit labirint njenih ulica i pitao se: na koju su ga stranu odveli. Opet si tada bio pored mene, sasvim blizu, I ne znam ko je od nas dvojice šaputao Lorkine riječi pune jeze: "Crni su im konji, crne potkovice."
Umnožavaju se po svijetu crni konji i crni konjanici, noćni dnevni vampiri, a ja sjedim nad svojim rukopisima i pričam o jednoj bašti sljezove boje, o dobrim starcima i zanesenim dječacima. Gnjuram se u dim rata i na lazim surove bojovnike: golubijeg srca. Prije nego me odvedu žurim da ispričam zlatnu bajku o ljudima. Njeno su mi sjeme posijali u srce još u djetinjstvu i ono bez prestanka niče, cvjeta i obnavlja se. Pržile su ga mnoge strahote kroz koje sam prolazio, ali korijen je ostajao, životvoran I neuništiv, I pod sunce ponovo isturao svoju nejačku zelenu klicu, soj barjak. Rušio se za nejga oklop tenkova, a štitio ga I sačuvao prijateljski povijen ljudski dlan.
Eto, o tome bih, Zijo, da šapućem i pišem svoju bajku. Ti bi najbolje znao da ništa nisam izmislio i da se u ovome poslu ne može izmišljati, a pogotovu ne dobri ljudi i sveti bojovnici.
Na žalost, ni one druge nisam izmaštao, mrke ubice s ljudskim licem. O njima ne mogu i ne volim da pričam. Osjećam samo kako se umnožavaju i rote u ovome stiješnjenom svijetu, slutim ih po hladnoj jezi, koja im je prethodnica, i još malo, čini se, pa će zakucati na vrata.
Neka, Zijo... Svak se brani svojim oružjem, a još uvijek nije iskovana sablja koja može sjeći naše mjesečine, nasmijane zore i tužne sutone.
Zbogom, dragi moj. Možda je nekom smiješna moja starinska odora, pradjedovsko koplje i ubogo kljuse, koje ne obećava bogzna kakvu trku. Jah, šta ćeš...
-
sulesavic
Kako bi ovo bilo lijepo ponoviti...mostarac wrote:http://rapidshare.de/files/15183747/Dra ... a.Mp3.htmlmosor1 wrote:A znate li onu:
BOLESNIK NA TRI SPRATA
Na¹ega starog doktora Jana
¨Imate gosta?
Da nije stranac?¨
¨Doæi æu brzo, za jedan sat.
Ka¾ite samo: na koji sprat?¨
¨Na kome spratu? Te¹ko je reæi,
boli ga èitav - drugi i treæi.¨
Èudom se èudi na¹ doktor Jan:
®irafu jednu boli nam vrat,
a to je - drugi i treæi sprat.¨
Branko Æopiæ
- Saian
kako sam se ja odusevljavao ovom knjigom ijaaaaaaaaaaaaaaao kontam mogao bih opet prochitati da vidim kako ce se kroz prizmu uma rastaviti nakon toliko godinaAdmir_1984 wrote:Orlovi rano lete-knjiga koja me ocarala kao osnovca,a do sada sam je bar jedno 5 puta procitao u cugu
- Bumbar
eh Magarece godine...na krv sam se posvadjala sa rodjakom koji je tvrdio da je to njegova knjiga... eh...Saian wrote: kako sam se ja odusevljavao ovom knjigom ijaaaaaaaaaaaaaaao kontam mogao bih opet prochitati da vidim kako ce se kroz prizmu uma rastaviti nakon toliko godina
- uvjek dobar gost
Samo je šteta što se roknuo, a pitanje zašti i sa kim je razgovarao prije toga... samo da nije Dobrica Ć. i ta ekipa.......
A inače moj omiljeni pisac iz djetinstva, čak skoro sam gledao film orlovi rano lete i nekao naježio sam se.....
Vrijeme je da se krene !!!!
A inače moj omiljeni pisac iz djetinstva, čak skoro sam gledao film orlovi rano lete i nekao naježio sam se.....
Vrijeme je da se krene !!!!
-
sulesavic
Istu stvar æe¹ do¾ivjeti kao i kod prvog èitanja. Ja se sjeæam da sam plakao zajedno s Lunjom...Saian wrote:kako sam se ja odusevljavao ovom knjigom ijaaaaaaaaaaaaaaao kontam mogao bih opet prochitati da vidim kako ce se kroz prizmu uma rastaviti nakon toliko godinaAdmir_1984 wrote:Orlovi rano lete-knjiga koja me ocarala kao osnovca,a do sada sam je bar jedno 5 puta procitao u cugu
Tutnji u noæi bitka, trza se Lunja iza sna, lomi se odjek u Prokinu gaju. Nema vi¹e nekada¹njih bezbri¾nih dana ni obijesnih djeèjih igara, u rat je oti¹la Jovanèetova dru¾ina.
Dr¾ite se dobro, moji djeèaci! Jovanèe, Strièe, Ðoko, Nik, Vanjka ©iroki, mi vas èekamo da se opet vratite.
Nek bude onako kako ste se dogovorili na posljednjem sastanku u Gaju: oni koji ostanu ¾ivi, sastaæe se jednog dana opet u Prokinu gaju, nalo¾iæe vatru u logoru Tepsija i oko nje æe prièati o onima koji se nisu vratili. Prièaæe dugo i s ljubavlju, ali samo lijepe stvari. Samo lijepe stvari, jer to jedino ostane iza èovjeka i to je bilo jedino bogatstvo na¹ih djeèaka.
-
granulo
"Branko Copic - pjesnik, pripovjedac, romansijer i dramski pisac, rodjen je 1915. godine u selu Hasanima pod Grmecom, u Bosanskoj krajini. Kad je imao cetiri godine umro mu je otac, pa je s mladjim bratom i sestrom zivio uz majku, djeda i strica. Vaspitavao se u kuci gdje su se njegovala narodna predanja, pricale price, pjevale pjesme, govorilo se o dozivljajima predaka, cuvale uspomene.
Osnovnu skolu je Copic pohadjao u rodnom mjestu, a kad ju je zavrsio, otisao je u Bihac u gimnaziju. Tugovao je za rodnom kucom, majkom, selom. Ljubav prema zavicaju i njegovim ljudima ostace trajno u srcu ovog pisca.
U prvom razredu gimnazijskog skolovanja ispoljava se kod Branka Copica smisao za pisanje. Tada je napisao svoju prvu pjesmu, a 1928. godine mu je objavljen prvi prozni sastav u omladinskom listu "Venac".
Po zavrsetku nize gimnazije Copic se upisuje u uciteljsku skolu u Banjaluci. Kasnije se upisao na Filoloski fakultet u Beogradu. Tada uglavnom pise price za djecu.
Copic je 1941. godine otisao u partizane i tako se pridruzio svojim zemljacima. Za vrijeme rata je pisao pjesme i price. Krajem rata objavljena mu je knjiga "Price partizanke". Iza rata se posvetio knjizevnom radu..." Znam da sve ovo uglavnom znate, ali eto, podsjecanja radi... Zbog Branka Copica je nase djetinjstvo bilo ljepse i veselije...
Osnovnu skolu je Copic pohadjao u rodnom mjestu, a kad ju je zavrsio, otisao je u Bihac u gimnaziju. Tugovao je za rodnom kucom, majkom, selom. Ljubav prema zavicaju i njegovim ljudima ostace trajno u srcu ovog pisca.
U prvom razredu gimnazijskog skolovanja ispoljava se kod Branka Copica smisao za pisanje. Tada je napisao svoju prvu pjesmu, a 1928. godine mu je objavljen prvi prozni sastav u omladinskom listu "Venac".
Po zavrsetku nize gimnazije Copic se upisuje u uciteljsku skolu u Banjaluci. Kasnije se upisao na Filoloski fakultet u Beogradu. Tada uglavnom pise price za djecu.
Copic je 1941. godine otisao u partizane i tako se pridruzio svojim zemljacima. Za vrijeme rata je pisao pjesme i price. Krajem rata objavljena mu je knjiga "Price partizanke". Iza rata se posvetio knjizevnom radu..." Znam da sve ovo uglavnom znate, ali eto, podsjecanja radi... Zbog Branka Copica je nase djetinjstvo bilo ljepse i veselije...