Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
sta reci na sve ovo osim da zaludjenost sirokih masa ne poznaje granice razuma. Tek sad shvatam hitlerovce, one sektase koji su izvrsili kolektivno samoubistvo u Japanu, shvatam polako kolektivno ludilo koje ne poznaje nikakve argumente nego samo ono sto vidi kroz tunelski pogled, ovo sto se mjesecima odvija na forumu je stvaranje kolektivne zaludjenosti, ovo vec postaje RELIGIJA
Nemojte se uvrijediti ljudi, ali kao prvo sav vam arheoloski svijet govori da je (ujka) Sem jebeni sarlatan - sto razuman insan hladne glave moze i sam zakljuciti kao drugo, tamo nista osim nabacanih naslaga kamena nije nadjeno...Meni je jasno da cu zbog ovog posta biti popljuvan, ali ja se i dalje cudom cudim sto likovi s foruma koji inace sasvim razumno diskutuju na drugim temama ovdje iskljuce mozak i supljakaju o fiks ideji jednog sarlatana koji je na Visocici naso kravu muzaru
sta reci na sve ovo osim da zaludjenost sirokih masa ne poznaje granice razuma. Tek sad shvatam hitlerovce, one sektase koji su izvrsili kolektivno samoubistvo u Japanu, shvatam polako kolektivno ludilo koje ne poznaje nikakve argumente nego samo ono sto vidi kroz tunelski pogled, ovo sto se mjesecima odvija na forumu je stvaranje kolektivne zaludjenosti, ovo vec postaje RELIGIJA
Nemojte se uvrijediti ljudi, ali kao prvo sav vam arheoloski svijet govori da je (ujka) Sem jebeni sarlatan - sto razuman insan hladne glave moze i sam zakljuciti kao drugo, tamo nista osim nabacanih naslaga kamena nije nadjeno...Meni je jasno da cu zbog ovog posta biti popljuvan, ali ja se i dalje cudom cudim sto likovi s foruma koji inace sasvim razumno diskutuju na drugim temama ovdje iskljuce mozak i supljakaju o fiks ideji jednog sarlatana koji je na Visocici naso kravu muzaru
Jedno pitanje.
Da li si posjetio Visocicu ili Pljesevicu?
hajde molim te, reci mi sta bi ja to trebao da "vidim" drugacije od onog sto do sad vidjeh na vise stotina snimaka postanih na ovom thread-u, citajuci iz novina, posjecujuci piramidalne stranice etc. ?
Senada jesil to i ti bona promolila glavu napolje.Jel avaz izdao pa sad slijedi slika na sliku.U svakom slučaju čestitam ti 2112 komentara za samo sedam mjeseci.Vau ,imponirajuće.
Jedno pitanje.
Da li si posjetio Visocicu ili Pljesevicu?
hajde molim te, reci mi sta bi ja to trebao da "vidim" drugacije od onog sto do sad vidjeh na vise stotina snimaka postanih na ovom thread-u, citajuci iz novina, posjecujuci piramidalne stranice etc. ?
U Bosni se traže piramide !?! Ima i prvih dokaza o njihovom postojanju. Semir Osmanagić i njegov tim okreću točak historije. Podrška svakim danom sve veća i značajnija. To su naslovi u medijima i najčešće izgovarane rečenice u državi i regionu posljednjih nekoliko mjeseci. Hrabar potez nezavisnog istraživača i ogroma želja naroda i njegovih predstavnika da on uspije dokazati hipoteze. No, uvijek postoji i ona druga strana medalje i oni koji će željeti oboriti hipotezu. I njihovi razlozi mogu biti jasni. No, oni su uvijek ličnog karaktera. Pa ipak, ne smije se upasti u zamku, i oni prvi mogu učestvovati u projektu zbog personalnog probitka. A kada se crta podvuče važno je da šira društvena zajednica ima koristi. U konkretnom slučaju, zajednica će imati koristi (veće ili manje) od Semirovih istraživanja. Šteta je minimalna. I onda je jasno zbog čega ogromna večina ljudi podržava Fondaciju APBPS, pa makar se to nazvalo i „uslijepo“. Zato ćemo ponuditi laičku analizu.
Krenimo od običnih građana. U Visokom malo ko nije primjetio da je čaršija „oživjela“. Da je novaca više. Da su radnje sada otvorene i do kasno u noć. Da je promet veći i da više stanovnika ima priliku za zapošljavanje i zaradu. Da su tu ljudi koji su bitni u BiH i svijetu po raznim pitanjima. Da je medija više i mogućnost afirmacije se udvostručava. Pa i najbanalniji podatak, da su daljoj rodbini i prijateljima odjedom postali bitniji, baš kao što su nama uvijek bili bitni prijatelji koji imaju kuće na moru. Ekonomija će, dakle, uvijek biti na prvom mjestu, bez obzira ko je, a ko nije za projekat piramida. I radosti je više, pa kako god se ona manifestovala.
Vlasti, na bilo kojem nivou nisu bez veze dale podršku Semiru. Jasno je da je on odradio veliki posao za njih. Evo recimo lokalne. Načelnik i njegovi pomoćnici su se mogli slomiti osmišljavanjem programa za oživljavanje čaršije. Sada to imaju. U ovom momentu niko neće spočitati gradskim ocima što su im se stavke za reprezentaciju mnogostruko povećale. U Kantonu i Federaciji je situacija slična. Na „piramidama“ nema stranačkog razvrstavanja, i nema onih koji će iza skupštinskih klupa i govornica odbiti se „uvući narodu“. Po tom pitanju su najbliži puku i glasaćima. Odjednom simbioza, bez obzira dolazi li u predstavnik SDA; SBiH, GDS-a, SDP-a, Pokreta za promjene, HDZ-a, HSS-a, Liberala ili stranaka iz RS-a koji predstavljaju opštine iz manjeg bh. entiteta. I niko nema, poslije toga, razloga reči kako oni ne cijene naku, kulturu ili historiju BiH. I zaista, mnogo lakše je razgovarati sa Osmanagićem, nego sa „etebliranim stručanjacima (kako sami kažu) koji uvijek nešto traže, a ništa za uzvrat novo ne nude“.
Mediji također, pred sobom imaju jasnu sliku. Vijest o piramidi drastično povećava interes publike (vidite samo našu web stranicu). Gdje je interesovanje, tu je i novac. Jasno k´o dan i predstavnicima i vlasnicima medijskih kuća i onima koji se reklamiraju kroz njihove programe. Samo bi kreten – mazohista radio protiv svog interesa. A i profesionalne tačke gledišta razlika mnogo nema. Ko je od novinara (bh. i stranih) toliko stručan po ovom pitanju da bi mogao sa sigurnošću potvrditi ili negirati postavljene hipoteze? Novinari mogu prenijeti ono što su vidjeli i čuli (poneki i prepisati), a vidjeli su velike kamene blokove, mozaične pločice, tunel(e), fotografije i projekcije... Šta one znače?!? Valjda piramide, jer tako kaže nosilac hipoteze. Ima i onih koji i nisu naklonjeni projektu, jer im se konkurencija svrstala na „drugu strani“. U suprotnom bi bilo drugačije.
Protivnici s druge strane, su neki naučnici od zvanja i imena. Oni iz BiH koji duže vrijeme ugodno žive od, kako sam narod kaže – nerada. Isti bi rekli „da oni rade i otkrivaju, valjda bi se potrudili da i mi saznamo. „Natjerali“ bi medije da objavljuju njihove uspjehe, pogotovo na uspjeh oko zaštite i rekonstrukcije Srednjovjekovnog starog grada na Visočici“. To je pojednostavljeno, ali iskreno. Baš kao i saznanje da im je neko drugi (konkretno čovjek koji je došao iz inostranstva) odnio slavu, a sa njom i novac koji su oni planirali moljakati za grijanja, platu, regres... Stranci su skeptici, jer šta će se to spektakularno otkriti u Bosni? Ko su oni? Do sada su bili intelektualna kolonija i imaju to ostati do kraja svijeta i vijeka. Oni su velika imena i mogu poručivati iz daleka da je to minoran projekat, s tim da će udariti na ličnost prvog istraživača, a ne konkretne protuteze (jer nisu nikada ni bili na terenu). Tu su i „pisci“ na malobrojnim blogovima, koji se ne smiju u javnosti pojaviti imenom i prezimenom. Vjerovatno se boje otkriti ime, kako bi se saznalo da Semirovu stručnost osporavaju još manje stručni ljudi.. Takvima se ne sviđaju likovi, djela i riječi Osmanagića, Smailbegovića, Čakića, Nukićke, Andretta, Berekata, Grkinje Galou, Tihića, Silajdžića, Bešlagića, prof. Repovca, Bajtala, Plečka, doktora sa raznih instituta, novinara Oslobodjenja, Avaza, FTV-a, BHTV-a, TV PINKA, nas „provincijalaca“ iz visočkih medija (ama baš svih) i bezbroj internet sajtova iz zemlje i svijeta. I tome ćemo još dodati na stotine hiljada „glupih“ posjetilaca i turista i avaj, demobilisanih boraca i patriota koji kopajući volontiraju za svoju bolju budućnost. Oni su toliko arogantni da iste te stotine hiljada nazivaju zabluđenim idiotima, pribjegavajući najmračnijim totalitarističkim metodama, po kojima mora biti važnija i cjenjenija riječ nekilicine ljudi, nego apsolutne većine. Po tom principu moraju djelovati i vlasti i mediji i svako ko se drzne bilo šta istraživati. Pa nisu valjda samo oni pametni, a nabrojanji budale i idoti. Kod nas postoji i izreka. "Ako ti većina kaže da si konj -lezi i valjaj se".
I tako dođosmo do zaključka. Semir Osmanagić je iznio tezu o postojanju piramida. Ne nađe li je on će se „potrošiti“. Neće ni narod ni bilo ko ko ga je podržavao u naumu da istraži lokalitete koje, ionako, niko drugi nije imao namjeru istraživati. On je projekat nazvao „piramidom“ i tako ga svi zovu. Hoće li to biti piramida (jer su brda stvarno piramidalnog oblika) ili će to biti „terase“, „ljetnikovci“, „lopte“, „avioni“, „groblja“, „antene“, „poligoni“... nazovi kako hoćeš – to ćemo vidjeti. Važno je samo da čovjek radi na istraživanju, do sada, nepoznatog i da dolazi do određenih nalaza. Ko nalaze ospori, neka dokaže suprotno. Stranci nas ne smiju omalovažavati, jer će svoje navike morati mjenjati u Bosni, koja uzgred njima nije toliko bitna. Umjesto što će ubuduće dozvoliti da se ovdje vode ratovi, pa i ispitivati oružja i oruđa u ovom regionu, oni će shvatiti da se neko brine o svom naslijeđu. A kada je sramota u pitanju, imamo mogućnost biranja. Da nam se smiju ako eventualno, ne nađemo piramide (nego nešto drugo) ili da uopšte ne znamo šta se nalazi unutar naših granica i što nikada detaljno nismo istražili naše blago. Veliki umovi su se kroz historiju smijali onima koji su otkrivali Babilon, ili onima koji su govorili da je Zemlja okrugla. Nisu se smijali kada su stranci „istraživali“ egipatske piramide i Dolinu kraljeva. Sada, ako neko želi vidjeti egipatske starine i historijsko blago, mora otići u Italiju ili Veliku Britaniju. Stoga, brižnim stranim arheolozima grandioznih imena i titula šaljemo pozdrave iz prelijepe Bosne, a našima, koji žive od para poreznih obveznika poručujemo da se uključe u istraživanja, koja mogu nazvati kako hoće. Ne budu li prosipali demagogiju iza njih će stati i mediji i puk. Isti onaj neobrazovani, nekulturni, provincijalski, pa i isti takvi političari. Moći će se početi potpisivati pod tekstove na blogovima. Masa će onda biti sa njima. Sa ili bez piramide. Do tada, svi smo uz Semira !
doznao sam za brojne donacije
sto javne - sto tajne
za podrsku ovom projektu
pored djece i staraca koji umiru od izlijecivih i neizlijecivih bolesti u ovoj zemlji
to je veliki haram, i za one koji daju i za one koji primaju
i niko me nece uvjeriti u suprotno
idite na dzenaze i sprovode djeci i objasnjavajte roditeljima o prednostima piramidomanije ako ste uvjereni da ste u pravu
istrazivanja - DA
otimanje para - NE
odgovornima ce se suditi ili na ovom ili na onom svijetu, nece im se oprostiti
Veliki Sam, ako je humanist, bi kad mu neko ponudio lovu za njegov cause
trebao reci: hvala vam, ali ima puno precih stvari u ovoj opcini, kantonu, entitetu, drzavi, a mi cemo vrsiti istrazivanja u okviru svojih mogucnosti, volonterskim radom
da li se to desava?
hoce li poslije biti ona suplja: "ma dobar je Sam samo je bio okruzen mangupima"
[quote="shuriken"]
i niko me nece uvjeriti u suprotno.....zašto je haram..?
istrazivanja - DA
otimanje para - NE..zar je doniranje para -otimanje.
trebao reci: hvala vam, ali ima puno precih stvari u ovoj opcini, kantonu, entitetu, drzavi,...dali je to Ujak Sam dužena da sređuje stvari u ovoj državi ili su to legalno izabrani političari koje smo mi bay the way na izborima postavili na te funkcije (kako smo posijali tako i žanjemo/ubiremo plodove svog glasanja/)
shuriken wrote:doznao sam za brojne donacije
sto javne - sto tajne
za podrsku ovom projektu
pored djece i staraca koji umiru od izlijecivih i neizlijecivih bolesti u ovoj zemlji
idite na dzenaze i sprovode djeci i objasnjavajte roditeljima o prednostima piramidomanije ako ste uvjereni da ste u pravu
istrazivanja - DA
otimanje para - NE
trebao reci: hvala vam, ali ima puno precih stvari u ovoj opcini, kantonu, entitetu, drzavi, a mi cemo vrsiti istrazivanja u okviru svojih mogucnosti, volonterskim radom
da li se to desava?
hoce li poslije biti ona suplja: "ma dobar je Sam samo je bio okruzen mangupima"
strepite grijesnici!
Gledaj ti druze koga ces da zaokruzis na dolazecim izborima. Ono sto ti pises bi trebao uputiti politicarima.
Nemoj mi samo reci da nisi procitao vijesti kako nasi polticari veceraju i koliko placaju za tu veceru samo za JEDNU noc.
Ja sam u ovom slucaju da se te donacije za Fondacije kontrolishu i da se da spisak mjeseci gdje je otislo novca na koju stranu i za sta. Tako cemo i da viidimo dal se tu neko zahebava.
shuriken wrote:doznao sam za brojne donacije
sto javne - sto tajne
za podrsku ovom projektu
istrazivanja - DA
otimanje para - NE
da li se to desava?
strepite grijesnici!
Meni je daleko veća briga za ove dole .Može i cijela EU volontirati ali pored ovih dole!!!!! Plašim se da bi bilo za đab ,đabe.Ako njih prepadneš sa tom tvojom šupljarom ,ja ti se kunem mojom akcijaškom dušom ,da ću volontirati do zadnje kapi znoja.
Pokušao sam biti fin, ali tebi očito treba reći direktno u lice da si glup i zaostao. To historije što si naučio za svoja tri razreda srednje škole ti je taman dovoljno da ribaš hale tamo po Francuskoj. Nekog poput tebe, ublehaš poput Osmanagića bi mogao ubijediti da je nosorog, a ne da je Visočica piramida. Ti si nadareno glup.
vidi garga ,sad je preso na vrijedjanje..pitam se sta ce biti sljedece...
ali eto, niko nije savrsen ,pa ni ti gargo.
ma jok, ja sam samo 4 razreda osnovne zavrsio ,za mene je srednja fakultet... ali i ta 4 osnovne su mi dovoljna da tebe intelektualno razvalim...
pa bolje i hale cistiti nego zavisiti od drugih ,biti socijalni slucaj.
nego ovaj, ja tebi predlazem da odemo da visokog ,da ti budem vodic kroz istorjska mjesta (arnautovice,mostre )i da ti objasnim znacaj tih mjesta ... a ako budes dobar decko mogu te poslije odvesti i do kraljeve sutjeske i upoznati te s nekim ljudima koji ce ti komletnu istoriju kraljeve sutjeske ispricat....bolje ovako ,nego dzaba trazit na internetu .
gargo ,vidim zabalio si ..ali ne zamjeram ti,doci ce to sve na svoje mjesto
pozdravljam te moj gargo ,necu da spadam na nivo tvoje inteligencije i da te vrijedjam.
jos jednom pozdrav i savjetujem ti u buduce da malo razmislis prije nego sto pocnes tipkati po tastaturi.[/quote]
Helem wrote:Semira Osmanagica za predsjednika drzave!
kako je samo narod glup, ne sumnjam da bi fakat dobio na izborima... s obzirom na ostale moguce protukandidate za predsjednistvo... velicine poput tihica, ajanovica, silajdzica...
Narod je glup ko tocak ali su turisti jos gluplji.
Pita me jedan Amerikanac u Americi,kada sam mu na upit odgovorio da sam iz Bosne:"E,jesi li cuo da u Bosni ima piramida?"
Objasnim mu da sam cuo ali da je to propagandni trik i da piramida u Bosni ne postoji".
"E,nemoj govoriti tako,ja mislim da je moguce,nemoj reci da ne postoji,ja mislim da postoji. Gledao sam na TV".
"Onda postoji",rekoh mu.
"Hoces li ici u Bosnu da vidis".
"Hocu", odgovori mi Amer.
E jebi ga sad.
Moj komentar je da ce piramidu napraviti od stiropora,tvrdjeg,ofarbati sivim bojama,boja pijeska,napraviti parkice okolo i free shopove i mislim da ce sve biti u redu sa piramidom.