Bosanska piramida Sunca vol.3

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

terapija wrote:
Murat Sabanovic wrote: pa ako neces da diskutujes o "piramidi" onda bi trebo sam sebi da postavis pitanje sta radis na ovoje temi.
hvala na savjetu, ali istorija visokog i njegove okoline mi je poprilicno dobro poznata.zivio sam jedno vrijme u visokom i imao sam vremena da upoznam njegovu danasnju regiju a uz to da se informisem o istoriji visokog. tako da bi sigurno tebi mogao predavanje drzati,strumfe.
reci ti meni gargamele,pardon strumfe, da li je na svjetskoj arheoloskoj mapi visoko postojalo. ako je u svijetu visoko bilo poznato kao arheolosko mjesto, onda ti se ja izvinjavam "sveznalico".
pozdrav
A ti neznalico ocito nisi cuo za austrijske arheologe koji su prosle i pretprosle godine "ceprkali" oko Visokog???
tacno, nisam cuo !
sta hoces time da kazes?
MOZDA ,DA JE VISOKO ARHEOLOSKO MJESTO POPUT EGIPTA

:?
black

Post by black »

halo ba nemojte da vas vodim u stanicu..Image
semm

Post by semm »

Raduj se!
Jedinstvena prilika za tebe da se izlječiš od nostalgije.Ko zna možda i istjera tog đavoljeg advokata iz tebe.
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

terapija wrote:
Murat Sabanovic wrote: pa ako neces da diskutujes o "piramidi" onda bi trebo sam sebi da postavis pitanje sta radis na ovoje temi.
hvala na savjetu, ali istorija visokog i njegove okoline mi je poprilicno dobro poznata.zivio sam jedno vrijme u visokom i imao sam vremena da upoznam njegovu danasnju regiju a uz to da se informisem o istoriji visokog. tako da bi sigurno tebi mogao predavanje drzati,strumfe.
reci ti meni gargamele,pardon strumfe, da li je na svjetskoj arheoloskoj mapi visoko postojalo. ako je u svijetu visoko bilo poznato kao arheolosko mjesto, onda ti se ja izvinjavam "sveznalico".
pozdrav
A ti neznalico ocito nisi cuo za austrijske arheologe koji su prosle i pretprosle godine "ceprkali" oko Visokog???
Izvinjajem se što se petljam u prijateljsku raspravu :-) ali se meščini radi o Njemačkom arheološkom institutu. http://www.dainst.org/index_1_en.html

Jesam cjepidlaka, jelde. :D .
A_I_

Post by A_I_ »

Murat Sabanovic wrote:
terapija wrote:
pozdrav
tacno, nisam cuo !
sta hoces time da kazes?

kao da nazirem komplex manje vrijednosti i pokusaj da se kroz "piramide" visoko i visocaci postave kao vrlo bitni na svjetskom nivou :-)
pateticno...

btw hoce li se zaustaviti na pola puta s iskopavanjem IVICA visocice ???
igra li se na kartu kako je narodu dovoljno 2x2 da se prosvijetle :-)
terapija

Post by terapija »

seljak_cojek wrote:
terapija wrote:
pozdrav
Izvinjajem se što se petljam u prijateljsku raspravu :-) ali se meščini radi o Njemačkom arheološkom institutu. http://www.dainst.org/index_1_en.html

Ma jesi cjepidlaka ali tvoji komentari su uglavnom neoborivi :P
Htio sam da kazem da je Visoko poznato arheolosko nalaziste. Nisam sada imao nesto volje da istrazujem da li su bili Nijemci ili Austrijanci. Uglavnom , cuo sam za ta istrazivanja koja spominjes u navedenom link-u
terapija

Post by terapija »

A_I_ wrote:
Murat Sabanovic wrote:
terapija wrote: A ti neznalico ocito nisi cuo za austrijske arheologe koji su prosle i pretprosle godine "ceprkali" oko Visokog???
tacno, nisam cuo !
sta hoces time da kazes?

kao da nazirem komplex manje vrijednosti i pokusaj da se kroz "piramide" visoko i visocaci postave kao vrlo bitni na svjetskom nivou :-)
pateticno...

btw hoce li se zaustaviti na pola puta s iskopavanjem IVICA visocice ???
igra li se na kartu kako je narodu dovoljno 2x2 da se prosvijetle :-)
Jos kad Fondacija lijepo smanji slicice... i onda reklama zauzme oko 20% prostora, pa ti onda oci ispadaju u pokusaju da skontas o cemu se radi. Ne znam sta je razlog. Imam 2 varijante. Ili sakrivaju nesto, ili forsiraju ljude da dodju na lice mjesta :P Vjerovatno oboje :D:D:D

Nesto tipa preview of the real thing :P Pa nije Arheologija Pijaca ili Tele-Shop emisija ili neki super-teferic. Mozda se varam. Mozda su to supermoderne naucne multidisciplinarne metode o kojima Semir trubi danonocno. Uostalom sta mi znamo. Nismo mi isli u savremene skole i na savremene fakultete kao on :P
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

terapija wrote:
seljak_cojek wrote:
terapija wrote: A ti neznalico ocito nisi cuo za austrijske arheologe koji su prosle i pretprosle godine "ceprkali" oko Visokog???

Ma jesi cjepidlaka ali tvoji komentari su uglavnom neoborivi :P
Htio sam da kazem da je Visoko poznato arheolosko nalaziste. Nisam sada imao nesto volje da istrazujem da li su bili Nijemci ili Austrijanci. Uglavnom , cuo sam za ta istrazivanja koja spominjes u navedenom link-u
Ma nije mi bila namjera samo da te ispravim ;-), nego sam iskoristio priliku da postavim link, ako nekoga zanimaju rezultati istraživanja sa lokaliteta Okolišća.
ahmed&nedzad

Post by ahmed&nedzad »

Murat Sabanovic wrote:
Gargamel wrote:
Murat Sabanovic wrote: ponavljam svoj komentar,napisan prije par dana
Neću diskutovati o ''piramidi'', tj. Visočici, samo ću te uputiti da prvo pročitaš par tekstova poput ''Doba srednjovjekovne države Bosne'' P. Anđelić (u ''Kulturna historija BiH''), potom ''Visoko i njegova okolina'' od istoga autora, i još neke stvari od Alojza Benca, Nade Klaić i dr. Ovo čisto ako ne želiš da se sramotiš neznanjem o vlastitoj domovini tvrdnjama da 'do jučer Visoko mapi nije postajalo''. ;)
pa ako neces da diskutujes o "piramidi" onda bi trebo sam sebi da postavis pitanje sta radis na ovoje temi.
pozdrav
Ok, Murate, vidim inatiš se. Stvarno mi nije jasno kako se možeš tako brukati, a da se pri tome još hvališ kako si 'živio u Visokom' i da 'poznaješ današnju regiju'. Činjenica je da Visoko nije poznato po 'današnjoj' regiji, već po historijiskom značaju. Raspitaj se malo o srednjovjekovnoj Kraljevini Bosni, o kraljevima Tvrtku I i Stjepanu. Možda saznaš da je Visoko (i okolina) u historiji poznato kao mjesto gdje su krunisani ti bosanski kraljevi. ;)

P.S. Da se neko provali i obruka, to mogu shvatiti, ali da se toliko prsi svojim neznanjem. :-)
wels

Post by wels »

Kao princeza iz bajke,
iz utrobe zemlje majke,
ponovo se radja,
kao iz talasa ladja,
iz milenijskih davnina
izranja prkosno bez stida,
Piramida !

:-D :D :-D :D :-D :D 8-)
wels

Post by wels »

Brdo se otvorilo,
svijetlo je obasjalo,
neshto se promolilo,
carobno je zasjalo.

Piramida suncu hrli
da se opet s njime grli.

:-) 8-)
Murat Sabanovic

Gargamel wrote:
Murat Sabanovic wrote:
Gargamel wrote: Neću diskutovati o ''piramidi'', tj. Visočici, samo ću te uputiti da prvo pročitaš par tekstova poput ''Doba srednjovjekovne države Bosne'' P. Anđelić (u ''Kulturna historija BiH''), potom ''Visoko i njegova okolina'' od istoga autora, i još neke stvari od Alojza Benca, Nade Klaić i dr. Ovo čisto ako ne želiš da se sramotiš neznanjem o vlastitoj domovini tvrdnjama da 'do jučer Visoko mapi nije postajalo''. ;)
pa ako neces da diskutujes o "piramidi" onda bi trebo sam sebi da postavis pitanje sta radis na ovoje temi.
pozdrav
Ok, Murate, vidim inatiš se. Stvarno mi nije jasno kako se možeš tako brukati, a da se pri tome još hvališ kako si 'živio u Visokom' i da 'poznaješ današnju regiju'. Činjenica je da Visoko nije poznato po 'današnjoj' regiji, već po historijiskom značaju. Raspitaj se malo o srednjovjekovnoj Kraljevini Bosni, o kraljevima Tvrtku I i Stjepanu. Možda saznaš da je Visoko (i okolina) u historiji poznato kao mjesto gdje su krunisani ti bosanski kraljevi. ;)

P.S. Da se neko provali i obruka, to mogu shvatiti, ali da se toliko prsi svojim neznanjem. :-)
reko sam ti strumfeto, da ti o istoriji visokog predavanje mogu odrzati a ti opet vadis rijeci iz mog komentara i tumacis ih na pogresan nacin...
tebi i tebi slicnima visoko tek zahvaljujuci osmanagicu postaje istorijski grad,sto je stvarno zalosno ...ali eto jos si mlad ,imat ces vremena da naucis o visokom ,kraljevoj sutjesci,te ostalim istorijskim vaznim bh-mjestima.
znam da si ti pametan momak,ali koji ce ti kurac pamet kad s njom ne znas razpolagati.
nego ovaj ,znas ti u opste gdje je visocica?jesi li ikad posjetio kraljevski grad ? jesi li ikad bio u muzeju u visokom?
jadno moj strumfu...
taxi_driver

Post by taxi_driver »

jest,jest.i ja sam cuo.kad granata padne na obicno brdo cuje se tup.a kad padne na visocicu cuje se klang.a ako ih je vise onda se cuje klang,klang,klang......

:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
ahmed&nedzad

Post by ahmed&nedzad »

Murat Sabanovic wrote:
Gargamel wrote:
pozdrav

reko sam ti strumfeto, da ti o istoriji visokog predavanje mogu odrzati a ti opet vadis rijeci iz mog komentara i tumacis ih na pogresan nacin...
tebi i tebi slicnima visoko tek zahvaljujuci osmanagicu postaje istorijski grad,sto je stvarno zalosno ...ali eto jos si mlad ,imat ces vremena da naucis o visokom ,kraljevoj sutjesci,te ostalim istorijskim vaznim bh-mjestima.
znam da si ti pametan momak,ali koji ce ti kurac pamet kad s njom ne znas razpolagati.
nego ovaj ,znas ti u opste gdje je visocica?jesi li ikad posjetio kraljevski grad ? jesi li ikad bio u muzeju u visokom?
jadno moj strumfu...
Pokušao sam biti fin, ali tebi očito treba reći direktno u lice da si glup i zaostao. To historije što si naučio za svoja tri razreda srednje škole ti je taman dovoljno da ribaš hale tamo po Francuskoj. Nekog poput tebe, ublehaš poput Osmanagića bi mogao ubijediti da je nosorog, a ne da je Visočica piramida. Ti si nadareno glup. :oops:
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Pa jel trebalo da proðu 3 threada i 60 stranica da bi do¹li konaèno do ovog trenutka. Zbog ovakvih stvari volim forume... :lol: :lol: :lol: :P
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Gargamel wrote:
Murat Sabanovic wrote:
Gargamel wrote: Ok, Murate, vidim inatiš se. Stvarno mi nije jasno kako se možeš tako brukati, a da se pri tome još hvališ kako si 'živio u Visokom' i da 'poznaješ današnju regiju'. Činjenica je da Visoko nije poznato po 'današnjoj' regiji, već po historijiskom značaju. Raspitaj se malo o srednjovjekovnoj Kraljevini Bosni, o kraljevima Tvrtku I i Stjepanu. Možda saznaš da je Visoko (i okolina) u historiji poznato kao mjesto gdje su krunisani ti bosanski kraljevi. ;)

jadno moj strumfu...
Pokušao sam biti fin, ali tebi očito treba reći direktno u lice da si glup i zaostao. To historije što si naučio za svoja tri razreda srednje škole ti je taman dovoljno da ribaš hale tamo po Francuskoj. Nekog poput tebe, ublehaš poput Osmanagića bi mogao ubijediti da je nosorog, a ne da je Visočica piramida. Ti si nadareno glup. :oops:
E, sad bi bilo lijepo, da neko napiše:
Izvini,.......jebiga.........malo sam se zanio.........vrućina.......hajd' da se vratimo temi. :D
terapija

Post by terapija »

seljak_cojek wrote: E, sad bi bilo lijepo, da neko napiše:
Izvini,.......jebiga.........malo sam se zanio.........vrućina.......hajd' da se vratimo temi. :D
Svaka prepirka, svadja i polariziranje situacije ide samo Semiru i Fondaciji u korist. Sve po sistemu zavadi pa vladaj :) Pa vi sad vidite :P
kolega

Post by kolega »

terapija wrote:Svaka prepirka, svadja i polariziranje situacije ide samo Semiru i Fondaciji u korist. Sve po sistemu zavadi pa vladaj :) Pa vi sad vidite :P
posto sam ja novi ovdje, vidim dosta se natipkalo na ovom threadu, kakva je situacija, nisam vjerovo da se tako opasna zavjera krije iza te fondacije.
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

terapija wrote:
seljak_cojek wrote: E, sad bi bilo lijepo, da neko napiše:
Svaka prepirka, svadja i polariziranje situacije ide samo Semiru i Fondaciji u korist. Sve po sistemu zavadi pa vladaj :) Pa vi sad vidite :P
Ne vidim kakav uticaj na končni ishod priče o piramidama ima to šta mi ovdje kažemo. Neće se utvrditi da piramida postoji zato što ja kažem da je ima ili da ne postoji zato što ti kažeš da je nema. Ali ne moramo svaku našu raspravu završiti ličnim uvredama tipa "vi ste glupi idioti zato što vjerujete u piramide" ili "vi ste glupi idioti zato što ne vjerujete u piramide". Pa ljudi smo *ebiga i ne mislimo svi isto, niti imamo svi isto obrazovanje, ......
Murat Sabanovic

Gargamel wrote:
Pokušao sam biti fin, ali tebi očito treba reći direktno u lice da si glup i zaostao. To historije što si naučio za svoja tri razreda srednje škole ti je taman dovoljno da ribaš hale tamo po Francuskoj. Nekog poput tebe, ublehaš poput Osmanagića bi mogao ubijediti da je nosorog, a ne da je Visočica piramida. Ti si nadareno glup. :oops:[/quote]

vidi garga ,sad je preso na vrijedjanje..pitam se sta ce biti sljedece...
ali eto, niko nije savrsen ,pa ni ti gargo.
ma jok, ja sam samo 4 razreda osnovne zavrsio ,za mene je srednja fakultet... ali i ta 4 osnovne su mi dovoljna da tebe intelektualno razvalim...
pa bolje i hale cistiti nego zavisiti od drugih ,biti socijalni slucaj.
nego ovaj, ja tebi predlazem da odemo da visokog ,da ti budem vodic kroz istorjska mjesta (arnautovice,mostre )i da ti objasnim znacaj tih mjesta ... a ako budes dobar decko mogu te poslije odvesti i do kraljeve sutjeske i upoznati te s nekim ljudima koji ce ti komletnu istoriju kraljeve sutjeske ispricat....bolje ovako ,nego dzaba trazit na internetu .
gargo ,vidim zabalio si ..ali ne zamjeram ti,doci ce to sve na svoje mjesto
pozdravljam te moj gargo ,necu da spadam na nivo tvoje inteligencije i da te vrijedjam.
jos jednom pozdrav i savjetujem ti u buduce da malo razmislis prije nego sto pocnes tipkati po tastaturi.
novel

Post by novel »

Mislim da na svijetu moze da se proda maksimalno pet kompjutera.

- Tomas Vatson, IBM, 1943
640k je vise nego dovoljno za bilo kog korisnika.

- Bil Gejts, 1981
-Ti si nadareno glup.
Mr. Garga :D
radeljas

Post by radeljas »

novel wrote:
Mislim da na svijetu moze da se proda maksimalno pet kompjutera.

- Tomas Vatson, IBM, 1943
640k je vise nego dovoljno za bilo kog korisnika.

- Bil Gejts, 1981
-Ti si nadareno glup.
Mr. Garga :D
kakve veze ima razvoj tehnike i tehnologije i pogresne pretpostavke razvoja sa alternativnom istorijom i kopanjem po brdu ???
p0go

Post by p0go »

Fondacija "Irnes Ćatić" donirala 50 hiljada KM Fondaciji Arheološki park: Bosanska piramida Sunca
Predsjednica Fondacije "Irnes Ćatić", Sarajka Sanela Ćatić koja već duže živi u inozemstvu, donirala je, zajedno sa svojom porodicom, do sada, najveću pojedinačnu finansijsku podršku Fondaciji Arheološki park: Bosanska piramida Sunca.
"Radi se o 50 hiljada KM koje će pomoći radovima na istraživanju Bosanske doline piramida", potvrdio je za FENU izvršni direktor Fondacije Mario Gerrusi.

Sanela Ćatić je, prema njegovim riječima, na lokaciji arheoloških istraživanja u Visokom boravila prije mjesec dana i bila oduševljena otkrićem na kojem profesionalno rade stručnjaci Fondacije. Već tada je odlučila da pomogne nastojanja tima da bosanske piramide ugledaju svjetlo dana.

Upravni odbor Fondacije je, nakon njene posjete, odlučio da Saneli Ćatić ponudi mjesto počasnog člana ovog tijela, što je ona sa zadovoljstvom i prihvatila.

"Motiv za ovakvu odluku Upravnog odbora nije bila isključivo vrijednost donacije. Sanela Ćatić je pomagala obnovu porodilišta, stambenih jedinica, privatnih kuća u BiH, ali je ovo prvi put da je nekome donirala novac. Prilikom njene posjete razgovarali smo o stanju u BiH i Sanela je prepoznala samu srž ovog projekta a to je da ćemo mi, iskopavanjem i konačnom istinom o dolini piramida, učiniti ponosnim svakog Bosanca i Bosanku, Hercegovca i Hercegovku u našoj zemlji i u svijetu", rekao je za Agenciju FENA Gerrusi.

FENA
07/07/2006 16:31
trimi68
Grijem se na: Plin
Horoskop: Stirjelac

Post by trimi68 »

Piramida Sunca
Image

Image

Image

Image
Last edited by trimi68 on 07/07/2006 19:02, edited 1 time in total.
trimi68
Grijem se na: Plin
Horoskop: Stirjelac

Post by trimi68 »

Piramida Sunca
Image

Image
Last edited by trimi68 on 07/07/2006 19:03, edited 1 time in total.
Locked