Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
ILIR_

Post by ILIR_ »

El-bosniaco wrote:

ove slike su jedan zestok samar, ma sta samar, samarcina za sve
anti-piramidase :D

Ma ba, to ti je samo:

Stari-
Srenjdevekoooooovni-
Grad-
(poprilicno velik).

Ili mozda neka velika neprocenjiva Stara Crkva iz nekog Veka u Sredini-
(... dobro, moze biti i neka djamija isto iz Veka u Sredini drevnosti). :? :shock: :D

El-boshnjak, Vedderedi puno hvala za slike (dajte i neki komentar uz sllike, sta ste culi, sta prica raja...).
vedderedi

Post by vedderedi »

Pa eto ti ljudi koji kopaju su super raspolozeni za pomoci i uputiti. Nije bilo problema ni za pustanje iza onih traka radi slikanja. Rekli su mi da namjeravaju iskopati 200 metara u sirinu (na ovoj strani na kojoj su pronadjene ploce) i 50 u visinu, tako da ce se te iskopine moci vidjeti cak i sa autoputa. Vec se sada nazire onaj sator medju onim crnogoricnim drvecem. Imaju znakovi po Visokom koji upucuju na stari grad Visoki tako da nije problem pronaci put do gore.
Da bi se doslo do vrha piramide i platoa gdje su vrsena druga iskopavanja i gdje su danas Semir, ona Nadja Nukic (jel' se tako zove?) i jos neki arheolog cini mi se, upoznavali ljude sa dosadasnjim iskopavanjima, mora se ici putem koji prolazi pored Preventa i Carine u Visokom, odmah nakon Preventa skrenuti lijevo prema izletistu Ravne i ici pravo do vrha. Doduse bilo je nekih rupa na cesti pa sam ostavio auto oko 1km prije platoa.
Sto se tice srednjevjekovnog grada Visoki, gotovo da ga i nema. Pogled odozgo je spektakularan ali se pripremite na veliku strminu tokom penjanja. Eto toliko.
winetou

Post by winetou »

Političari obilaze "piramidu" i pružaju podršku a ispred nosa im se ruši muzej koji stvarno postoji :-) :D
taxi_driver

Post by taxi_driver »

El-bosniaco wrote:
Dnevnik Bosanske piramide sunca- Deveti dan

PRVI STEPENIK PIRAMIDE USKORO VIDLJIV IZ CENTRA GRADA

*U subotu zabilježena rekordna turistička posjeta* CNN ekipa izazvala veliku pažnju*

Vikend radna akcija na raščišćavanju platou Visočice i prostora oko novootvorenih sondi na sjeveroistočnoj strani brda privukla je veliki broj volontera iz Visokog i okoline. Nezavisni istraživač Semir Osmanagić sa saradnicima za prioritetni cilj je postavio spajanje sondi kako bi se potpuno razotkrile velike kamene ploče sa četiri sloja blokova. Uskoro će jedan od stepenika piramide biti vidljiv golim okom iz starog dijela grada, a sportsko letenje iznad piramide će postati glavna turistička atrakcija zbog pogleda na ogoljene dijelove iz ptičije perspektive. Visočanke su također položile ispit.Pite, krofne, sendviči i sokovi stizali su od ranih jutarnjih sati, tako da niko na Visočici u subotu nije ostao gladan.

Jutro na Bosanskoj piramidi Sunca počelo je s posjetom predstavnika građevinskog fakulteta iz Sarajeva, prof. dr. Mirza Bašagić, dipl. ing. geologije,
rukovodilac instituta za geologiju, šef katedre za geologiju i geotehniku,
profesor na Građevinskom fakultetu u Sarajevu, sa ekipom stručnjaka koji su još jednom potvrdili podršku Projektu i dali konkretne prijedloge za buduću
saradnju. Njihovi prvi komentari nakon pregleda kamenih blokova potvrdili su činjenicu da kameni blokovi ne potiču sa lokacije na kojoj su pronađeni.

Sastanka Semira Osmanagića i visočkih privrednika na platou Visočice rezultirao je novim obećanjima za pomoć, ali i konkretnim poklonima koji će unaprijediti arheološka iskopavanja.

Visočki privrednik Muradif Alijagić direktor firme "MUALVIS" d.o.o.
iz Visokog uručio je Fondaciji, motornu pilu marke STIHL koja će veoma pomoći u raščišćavanju terena od rastinja kako bi se omogućio normalan pristup sondažnim bunarima.

Bosansku piramidu Sunca između ostalih u subotu su posjetile: predsjednica LDS-a BiH Lamija Tanović, advokat Ferida Hadžimuratović, novinari Nagorka Idrizović i Boro Kontić, umjetnica Alma Suljević.
Džemal Braco Frljak, ratni vojni invalid, paraplegičar, došao je u kolicima da iskaže svoju punu podršku Projektu. "Živim za taj dan kad će se piramida ukazati u punom svjetlu, a grad Visoko postati najveće turistička Meka u državi i van nje."

Najveće interesovanje posjetilaca koji su tokom čitavog dana u kolonama stizali na plato Visočice izazvala je CNN ekipa predvođena Krisom Brnsom (Chris Burns) koja je tokom dana sa Semirom Osmanagićem i Amerom Smailbegovićem, koordinatorom komiteta za daljinsko osmatranje obišli sva područja iskopavanja.

Tokom jutra Amer Smailbegović je obišao lokalitet za koji se pretpostavlja da bi mogao kriti piramidu Bosanskog Zmaja i našao prve dokaze koje bi mogli poslužiti za početak iskopavanja i na tom brdu.

«Na nadmorskoj visini od 556 metara na istočnoj strani lokaliteta Bučki gaj naišao sam na kamene blokove koji su bili orijentirani prema istočnoj strani pod padom od 42 stepena.Čitava zona je obrasla šumom pa će biti potrebni dodatni radovi koji bi dokazali da se radi o nekim zidovima vještačke strukture.»

Ekipa njemačke tv kuće ARD sa velikim interesovanjem je pratila iskopavanja na sondama a dobar dio Visočana osvjetlao je obraz dajući komentare na čistom Njemačkom jeziku. Svi posjetioci koji nisu imali snage da savladaju veliki uspon u obližnjim kafićima i picerijama koje nude specijalitete u obliku piramide mogli su putem malih ekrana pratiti direktan prijenos sa iskopavanja koji je putem internog kanala obezbjedila kablovska tv VI-NET Visoko.
Čelni ljdu Fondacije priželjkuju lijepo vrijeme i u nedjelju kada se očekuje rušenje svih dosadašnjih rekorda kada je posjeta platou Visočice u pitanju.
S.SUBOTIĆ
Image

Image

ove slike su jedan zestok samar, ma sta samar, samarcina za sve
anti-piramidase :D

Image

Image

Image

super slike.samo da pitam ako su to blokovi naslagani jedni na druge kako onda na slici se samo vidi jedan red blokova.s druge strane je zemlja.zar je izmedju blokova toliki sloj zemlje?ne kontam ili je to cosak piramide?moze li mi neko objasniti?
ILIR_

Post by ILIR_ »

vedderedi wrote:Pa eto ti ljudi koji kopaju su super raspolozeni :-D za pomoci i uputiti. Nije bilo problema ni za pustanje iza onih traka radi slikanja. Rekli su mi da namjeravaju iskopati 200 metara u sirinu (na ovoj strani na kojoj su pronadjene ploce) i 50 u visinu, tako da ce se te iskopine moci vidjeti cak i sa autoputa. Vec se sada nazire onaj sator medju onim crnogoricnim drvecem. Imaju znakovi po Visokom koji upucuju na stari grad Visoki tako da nije problem pronaci put do gore.
Da bi se doslo do vrha piramide i platoa gdje su vrsena druga iskopavanja i gdje su danas Semir, ona Nadja Nukic (jel' se tako zove?) i jos neki arheolog cini mi se, upoznavali ljude sa dosadasnjim iskopavanjima, mora se ici putem koji prolazi pored Preventa i Carine u Visokom, odmah nakon Preventa skrenuti lijevo prema izletistu Ravne i ici pravo do vrha. Doduse bilo je nekih rupa na cesti pa sam ostavio auto oko 1km prije platoa.
Sto se tice srednjevjekovnog grada Visoki, gotovo da ga i nema. Pogled odozgo je spektakularan ali se pripremite na veliku strminu tokom penjanja. Eto toliko.
Puno hvala. Informativno.

Super. Vrlo lijepo. Radosno. :-D
ILIR_

Post by ILIR_ »

winetou wrote:Političari obilaze "piramidu" i pružaju podršku a ispred nosa im se ruši muzej koji stvarno postoji :-) :D

Ovo bese ko: kukanje, plakanje...!? :?
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

vidi ovaca sto pasu .................

Image
Macuser

Post by Macuser »

Murat Sabanovic wrote:vidi ovaca sto pasu .................
Murate, ovaj komentar ti je najbolji.
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

Kad nece brijeg Muhamedu,Muhamed ide brijegu :D
Evo i ja sam bila na piramidi :D
Ono sto sam vidjela je fascinantno :D
sa jedne strane mnosto svijeta i Semir medju njima.Otkopavanja su u strogoj tajnosti,no,ja primjetih nesto veoma zanimljivo......zapravo to sam prvo cula......kao neko zujanje mjesalice....ali je nigdje nevidjeh....no kad pridjoh malo bolje policija me protjera sa tog mjesta. :-) Mislim da se radilo o mjesalici koja je tajno skrivena od ociju javnosti.Otopavaju brdo i lijepe malterom dovucene kamenove :x
Sad znate pravu istinu :roll:
:D
Murat Sabanovic

Macuser wrote:
sta ces drugo napisati???
jedni tvrde ima piramide, drugi da je nema
treci da cuju mjesalicu od betona
i tako redom.....
ali ja vidim ovce koje bezbrizno pasu i ismijavaju se ljudima.....
ma da sam moderator ova bi tema davnih dana zavrsila u septickoj jami gdje joj je i mjesto....
Sensei

Post by Sensei »

wels

Post by wels »

Murat Sabanovic wrote:
Macuser wrote:
sta ces drugo napisati???
jedni tvrde ima piramide, drugi da je nema
treci da cuju mjesalicu od betona
i tako redom.....
ali ja vidim ovce koje bezbrizno pasu i ismijavaju se ljudima.....
ma da sam moderator ova bi tema davnih dana zavrsila u septickoj jami gdje joj je i mjesto....

Eto ja ih i cujem kako bleje.
ILIR_

Post by ILIR_ »

Ovo je samo za neke piramidase i polu-piramidase ( a i za Semira, mog jarana :) ) :

verdica
sinoc gledah jos jedan dokumentarac o Kleopatri u kojem tvrde da je porijeklom bila sa Balkana!

http://www.cyberbulevar.com/forum/viewt ... 847379eb83
Gore navedeni citat iz nekog drugog foruma, podsjeti me na ovo:

Jedan italijanski lingvista (drevnih jezika) sa 40 godina iskustva zvan Giuseppe Catapano napisao knjigu zvanu:

"Thot Parlava Albanese ". Roma : Bardi, 1988;

(Thot Parlava Albanese znaci: Thot je govorio albanski.)

gdje kaze da hijeroglifi u egipatskim piramidama su na ilirskom (albanskom) jer piramide su sagradili ilirski faraoni.

Thot - je taj ilirski prosvjetitelj i autor hijeroglifi u starom Egiptu u doba piramida (inace thot na albanskom sada znaci kaze; ai thot - on kaze ).

On, Giuseppe Catapano, prijevodi hijeroglife na albanskom, koje fonetski su albanske (ilirske) rijeci.

Jednom sam imao nekih 30 stranica prevedenih na albanskom (Gjurmime Albnologjike, Albanoloski Institut u Pristini, Skender Riza).

On, Giuseppe Catapano, isto ko g.Semir pomenja i povezuje to sa Atlantidom (rekavsi da su oni bili unuci atlandjanina) itd. itd.

Zanimljivo (i alternativno) :) .

Ja sam se potrudio da to dijelo, tu knjigu nadjem u internet ali nisam uspio.
Ako bi neko uspio bilo bi vrlo interesantno (barem za mene :) ) .
Last edited by ILIR_ on 22/04/2006 19:10, edited 2 times in total.
Murat Sabanovic

TOPE ,CICO, KASO,ADISE,BENO MIRZA, PICEK, DEJO ,MIKI ,MATO,
SULE, ZEKA, BEBEK ,MIRNESE, CENGA, SIMSON ,TONI ,PISCA, MESA I svima OSTALIMA KOJE SAM ZABORAVIO
SALJEM PUNO PUNO PUNO POZDRAVA
NADAM SE DA CEMO SE USKORO VIDJETI U VISOKOM.
MURAT
ILIR_

Post by ILIR_ »

Image
...pa dobro one su na drugom planu.
Nisu svjesne velikim, epohalnim arheoloskim otkricima.
Djabe im pricas.
Ne pomaze ni da im nacrtas to ( u tablet). :(

A i nisu tema ovog foruma ;)

"O, mila moja, sve ce te (ovce) pojesti internacionalni turisti, turistkinje i njihovo drustvo". :)
Last edited by ILIR_ on 22/04/2006 18:54, edited 1 time in total.
Murat Sabanovic

ILIR_ wrote:

Djabe im pricas.
;)
NE GOVORIM O OVCAMA STO SU U 2 PLANU VEC O OVIM U PRVOM
"KOJI SU SVJESNI OTKIRCA"
CiCiban

Post by CiCiban »

Image
ILIR_

Post by ILIR_ »

Murat Sabanovic wrote:
ILIR_ wrote:

Djabe im pricas.
;)
NE GOVORIM O OVCAMA STO SU U 2 PLANU VEC O OVIM U PRVOM

A-ha.
(pogresno te razumio ;-) , sporo kontam ja ponekad ;-) ).
Murat Sabanovic

ILIR_ wrote:
Murat Sabanovic wrote:
ILIR_ wrote: NE GOVORIM O OVCAMA STO SU U 2 PLANU VEC O OVIM U PRVOM

A-ha.
(pogresno te razumio ;-) , sporo kontam ja ponekad ;-) ).
ma nije bitno sto ti sporo kontas ,vazno je da skontas....
ova tema je davnih dana otisla u helac tako i jedan mali komentar o ovcama nece skoditi masti piramidasa/antipiramidasa...
ILIR_

Post by ILIR_ »

kriticarka_nikova wrote:Kad nece brijeg Muhamedu,Muhamed ide brijegu :D
Evo i ja sam bila na piramidi :D
Ono sto sam vidjela je fascinantno :D
sa jedne strane mnosto svijeta i Semir medju njima.Otkopavanja su u strogoj tajnosti,no,ja primjetih nesto veoma zanimljivo......zapravo to sam prvo cula......kao neko zujanje mjesalice....ali je nigdje nevidjeh....no kad pridjoh malo bolje policija me protjera sa tog mjesta. :-) Mislim da se radilo o mjesalici koja je tajno skrivena od ociju javnosti.Otopavaju brdo i lijepe malterom dovucene kamenove :x
Sad znate pravu istinu :roll:

Hahaha.
Ipak ne vjerujem u mjesalice. :)
ILIR_

Post by ILIR_ »

Sensei wrote:Image PREDSKAZANJE Image
Murat Sabanovic

eh forumasi ,
je li piramida ili nije ?????
ludost

Post by ludost »

ILIR_ wrote:Ja sam se potrudio da to dijelo, tu knjigu nadjem u internet ali nisam uspio.
Ako bi neko uspio bilo bi vrlo interesantno (barem za mene :) ) .
ILIR_, ne mogu ti nažalost pomoći oko ove konkretne knjige, ali ima ova jedna web stranica gdje dosta piše o tome:

http://www.sartelcom.net/ET/krater/ilir ... _ljud.html
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Zar je istina da su ovim iskopavanjima "piramida" cak nekoliko stecaka unistili? - ako je istina stvarno je sramota. Traze jedno, dok vidljiva prahistorija sad izgleda nevazna, tako da se moze unistavati :shock:
Murat Sabanovic

Bosanac_21 wrote:Zar je istina da su ovim iskopavanjima "piramida" cak nekoliko stecaka unistili? - ako je istina stvarno je sramota. Traze jedno, dok vidljiva prahistorija sad izgleda nevazna, tako da se moze unistavati :shock:
jes jes ,evo kriticarka nikova bila na visocici i kaze da su mjesalicu postavili da zalijepe kamenje/ploce/stecke
Locked