radeljas wrote:nakon odlicnog teskta ivana lovrenovica u feralu pod naslovom:
"semirovi viseci vrtovi", mislim da svi koji nekriticki podrzavaju osmanagica i prekopavanje srednjevjekovnog grada trebaju otici tamo i lupati glavom o ono kamenje koje je izrovio.
a svi koji nemaju argumenata, pa nesto kao ruze, etiketiraju ivana lovrenovica su pokazali koliki su primitivci i koliko im cinjenice, argumenti, nauka i istorija ne znace nista ...
http://feral.mediaturtle.com/look/weekl ... rSection=1
citajte i obrazujte se ... a ne vjerujte avazu i semiru i njegovoj medijskoj kampanji prodaje lijepih zelja ...
Da se razumijemo - Lovernovic je pametan i nacitan ali njegovi motivi su najcesce nejasni.
Semir nije osobit strucnjak. Vise radoznali zanesenjak. Semirova stranica, knjige i teze/hipoteze u vezi sa "vladarima svijeta" se mogu naci na bar dvije stotine drugih stranica/publikacija. Rijec je o stvarima koje zvuce fantasticno, intrigantno i koje nije osobito lako dokazati. Sve prilicno mutno... sta rade i koje tajne imaju
slobodni zidari i tako to....
Lovrenovic je koristan jer redovno i zrelo kritikuje pojave u drustvu vezane za povijest ali ne vidim osobite poente u njegovom tekstu.
Vec je navaljano dosta gluposti oko ovog iskopavanja od "Semirove grabezljivosti" (kao da hoce covjek da zaradi milone) preko "urote mudzahedinso-SDAovske" (gdje neki islamisticki elemenat zeli piramidu za nekakav cilj) pa do "politicke urote" (dje neki politicko-kriminalni krugovi zele
nepostojecu piramidu iskoristiti za prenje nekog novca).
No; Semirova strucnost nije uopste u pitanju niti je uopste bitna ovdje. Kako ja to vidim; on moze biti potpuni diletant - to nema nikakve veze ni sa cim - on hoce da iskopa piramidu za koju vjeruje da postoji.
Ako piramida nije tamo bit ce to izvjesna blamaza i nikom nista. Volio bih da mi neko pojasni kakva "steta erheoloskom blagu" bi mogla da bude nanesena ovdje. Jedino sto moze da se desi je da arheolosko blago bude ISKOPANO. Onda i ako nema piramide - nije bitno jer cemo pronaci nesto sto nismo vidjeli prije pa ce nase arheolosko blago to i postati; predmeti koje vidimo a ne misaona imenica.
Ako je upravo iskopana pramida onda je vrlo nebitno sta kaze neki Blagoje Govedarica i jos manje je bitno sta on predaje i u kojoj skoli.
Semir "malo" lupa kad govori o Ilirima/Prailirima jer te stvari nije lako tek tako povezati ali nije nemoguce da su postojali neki PRA-PraIliri. Na taj nacin opet nema veze sta je nauka dokazala a sta nije...
Htjedoh samo reci da Lovrenovicev napis ne govori nista niti dokazuje ista. Njegove izjave
"...upozoravaju rijetki i nemoćni znanstvenici...", ".
..opasnost od šarlatanerije, koja prijeti uništavanjem predragocjenih kulturnih nalazišta." nisu nista drugo do
misljenje vrijedno upravo koliko i misljenje bilo koga na ovom forumu.
Obratite paznju na ovo
nemocni znanstvenici i
predragocjenih kulturnih nalazišta. Zasto ti nemocni znanstvenici ne postanu mocni i zasucu rukave i prekopaju upravo ta nalazista. Gdje ste "naucnici"?
Treba da jedan sanjar odluci da nesto uradi pa da
"...arheolozi iz Zemaljskog muzeja i povjesničari-antičari s Filozofskog fakulteta u Sarajevu..." pocnu cupati svoje kose??? umjesto da se necim bave?
Zasto Lovrenovic ne motivira te strucnjake da mu iskopaju grobnicu Stjepana Kotromanica? Zasto to ne rade umjesto da cupaju kose? Zasto Lovrenovic sam ne ode i trazi nacina da se to uradi ako mu je do toga toliko stalo? Izgleda da potrebno znanje o kome govori on i posjeduje.
Bilo piramide ili ne bilo sva ova frka moze biti korisna. Historija i arheologija postaju na lijep nacin uzbudljive nasim ljudima.
Vidljiv je otpor sujete kod onih koji su odsjedili par (ili vise) godina na fakultetu jer neko otkopava
piramidu a to nisu oni. Neko otkopava piramidu a niko nije
njih nista pitao.
Ako se ova piramida stvarno ukaze i Lovrenovic ce shvatiti da diploma nema nikakvog znacenja. Autoritet i karakter se pokazuju
djelima i samo djelima.
Sramotno je za nekog s prilicnim ugledom nazivati ovo otkopavanje
"...spektakularnom demonstracijom voluntarizma i vandalizma...". Citajuci Lovrenoviceve tekstove vec godinama moram reci da me nije iznenadilo.
Raji se izvinjavam za gnjavazu - mi smo ipak ovdje da se malo zabavimo...