Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

mala digresija nisu odkopavanja već iskopavanja...
:D :-) majoj , ne gnjavi me :-)
ludost

Post by ludost »

---
Last edited by ludost on 05/02/2006 14:27, edited 1 time in total.
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

pa ako u piramidama nema faraona, vec su pokopani u posebnim grobnicama, onda valjda, ako je vosocica piramida, negdje u okolici visokog moraju biti i te grobnice! ko je onda podigao tu piramidu?! narode, lopate u ruke i udri!
po ko da samo faraoni podizu piramide, u meksiku ima piramida a nema faraona :-)
suncica13

Post by suncica13 »

Iskreno, od sve ove price o piramidama, nateze mi pada vas, nas skepticizam.
Pitajte dijete, neko iz komsiluka, danas, postoji li Deda Mraz. Ne postoji. Postoje li azdaje, strasila, vile i carobnjaci. Ne postoje.
Postali smo k'o oni konji na Ilidzi, sto gledaju samo u jednom pravcu, vide svijet iz samo jednog ugla i kaskaju onako kako su nauceni godinama prije- ni lijevo, ni desno, ni prema nepoznatom ni prema zabludi.
Mozda Osmanagic ne lici na profesora. Moze biti i da nije "doktor". Mozda su svi oni koji su poletjeli na Visocicu nenormalni, lude i budale. I mozda smo mi, oni pametni, pronicljivi i normalni.
A mozda se to samo tako cini.
Genijalce od ludih dijeli samo jedna tanka crta. I ko je taj koji ce reci ko je genijalac a ko lud.
I ako su ludi, kad vec sami bjezimo (bojimo se) od ludosti, ne kvarimo njihovu.
Mozda nece naci nikakvu piramidu. Ali ce za deset, dvadeset, pedeset godina djedovi pricati unucima kako je jedne 2005. u Visokom dosao "nakav" iz Amerike i tu trazio piramide. I kako su, makar na kratko, bili centar svijeta, kako su povjerovali u nemoguce.
I na kraju, imat ce se cega sjecati.
A mi?!
ludost

Post by ludost »

---
Last edited by ludost on 05/02/2006 14:29, edited 1 time in total.
Bastet

Post by Bastet »

ovako počela sam čitati knjigu dotičnog gospodina i već sam našla određene stvari koje treba prihvatiti s velikom rezervom... za sada ću uzeti samo jednu činjenicu
… dok je prvi sofisticirani čovjek stupio na Evropsko tlo prije oko 55.000 godina.
pod jedan što misli pod sofisticiranim čovjekom?
pod dva ako misli na ranog modernog čovjeka (homo sapiens sapiens) on se u Europi (po najnovijim istraživanjima) pojavio oko 40.000 ili 35. 000 godina prije sadašnjosti...
ima tu još stvari kao što je eva model no ne bi ulazila u daljnu raspravo...
mislim da me ne bi ko pogrešno shvatio bilo bi mi drago da je ovo stvarno piramida ili nešto slično, no čitava ta knjiga je daleko od stručne i više liči na priče tipa rekla kazala ja sam to vidio...
Bastet

Post by Bastet »

El-bosniaco wrote:
mala digresija nisu odkopavanja već iskopavanja...
:D :-) majoj , ne gnjavi me :-)
ajoj ne mogu si pomoć profesionalna deformacija :D
Bastet

Post by Bastet »

suncica13 wrote: I kako su, makar na kratko, bili centar svijeta, kako su povjerovali u nemoguce.
ma centar svijeta smo ti mi uvijek... kao glupi primitivci u europi kojim je lako zamazati oči, lupetati o ljudskim pravima i da dalje na nabrajam...
ludost

Post by ludost »

---
Last edited by ludost on 05/02/2006 14:30, edited 1 time in total.
see ya

Post by see ya »

Prenj wrote:
DonDavudes wrote:prenj, i meni ovo lici na ublehu :-)
međuitim, nemoj biti nepravedan prema Osmanagiću (ma koliki on možda prevarant bio) jer on u iskopavanje i dokazivanje piramide koristi SVOJ novac zarađen u SAD-u :oops:
nema ni govora o nekoj državnoj pomoći za iskopavanje na Visopcici :roll:
Samo nek Osmanagic izostavi ono 'profesor' i usutjecu se kao riba. Do tada ...

Potpisujem!!
savjest

Post by savjest »

Dobra reklama za Visoko o kojem se i onako nikad i nigdje ne prica a sad se nalazi i u stranim medijima.

Bilo ne bilo vec je napravljea reklama za Visoko a samim time i za Bosnu: :)
see ya

Post by see ya »

Sarafcina wrote:
Prenj wrote:Problem je sa "profesor dr." Osmanagicem, sto on nista od mukotrpnog rada i istrazivanja postojece nauke ne uvazava, nego sam sklapa cudnovate teorije ...

Zasto je problem? Postojece "nauke" o mnogim stvarima nemaju pojma ;).
A istorija nije fizika pa da su joj zakljucci obavezni ;)
Ne znam sarafcino na koje nauke si konkretno mislio? Problem je da ti ne kontas da nauka ne moze biti bas sve!!
A sto se tice fizike i istorije i tog poredjenja nemas apsolutno pravo! i u istoriji postoje hipoteze i teorije, ispitane metode istrazivanja i izvori informacija tako da se ne mogu neke stvari tek tako tvrditi i stavljati pod historijske cinjenice..postoje relevantne i irelevantne cinjenice i treba kriticki ispitati mnoge stvari!
Ali ti vjerovatno vjerujes u alternativnu istoriju koja je cesto tipa sta bi bilo da je bilo? Ali to vec prelazi granice nauke...a tim stvarima se bave avanturisti tipa ekonoma ili pravnika jer imaju neke svoje vizije poput "dr.profesora" Osmanagica...
see ya

Post by see ya »

ludost wrote:"Mnogi barataju pogrešnim podatcima da su u piramidama sahranjivani faraoni. Piramide su prije građene zbog svojih energetskih svojstava koja su očigledno prijala tadašnjem čovjeku. Poznato vam je da ako stavite tup žilet u piramidu da ćete ga uskoro imati potpuno zaoštrenog." - citat s bloga o piramidi.

najbolje bi bilo, kad je haman iskopaju do kraja, otvorit u njoj prvu evropsku ostrionicu tupih zileta (za rezanje sudzuka). :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kako ce se tek tada procuti o visockoj sudzuci i suhom mesu! Na daleko :)
lema.ba

Post by lema.ba »

e sutra krecem na visocicu, pa da vidimo sta se tu desava... otkako je krenula citava ova prica sa piramidom nikako da odem i vidim... zato, sutra lagano malo setnje i usuput da se sve to ispita... da vidimo jel ima tu stvarno nesta ili je ovo "bacanje bombi"...

vjerovatno padne i koja slika ako ne zaboravim aparat...
Sarafcina

Post by Sarafcina »

see ya wrote:
Sarafcina wrote:
Prenj wrote:Problem je sa "profesor dr." Osmanagicem, sto on nista od mukotrpnog rada i istrazivanja postojece nauke ne uvazava, nego sam sklapa cudnovate teorije ...

Zasto je problem? Postojece "nauke" o mnogim stvarima nemaju pojma ;).
A istorija nije fizika pa da su joj zakljucci obavezni ;)
Ne znam sarafcino na koje nauke si konkretno mislio? Problem je da ti ne kontas da nauka ne moze biti bas sve!!
A sto se tice fizike i istorije i tog poredjenja nemas apsolutno pravo! i u istoriji postoje hipoteze i teorije, ispitane metode istrazivanja i izvori informacija tako da se ne mogu neke stvari tek tako tvrditi i stavljati pod historijske cinjenice..postoje relevantne i irelevantne cinjenice i treba kriticki ispitati mnoge stvari!
Ali ti vjerovatno vjerujes u alternativnu istoriju koja je cesto tipa sta bi bilo da je bilo? Ali to vec prelazi granice nauke...a tim stvarima se bave avanturisti tipa ekonoma ili pravnika jer imaju neke svoje vizije poput "dr.profesora" Osmanagica...

Osmanagica sam veceras pogledao na CZ i tip je fakat OK. Moze on biti cudak, pisati blesave knjige (gdje god uzme energiju u usta, mene srkleti ufate :D) ali ako on nadje piramidu ;), meni je to isto ko da si mi u Kaknju napravio fabriku mikroprocesora. Kapa dole. ;)

Istorija i fizika ;) .... hipoteze i teorije su samo predfaza da dobijes zakon. A na osnovu zakona analiziras situacije i izvodis zakljucke koji su uglavnom obavezni.
Istorija nema zakona (u smislu naucnog dokaza i dolaska do njih) i inace, zbog kompleksnosti materije koju istrazuje, nema nacina da ih ima. ;)

I to sto bi piramida mozda srusila pola istorije koju mi poznajemo, ne znaci da ona ne postoji :D. To me na kraju i ne zanima, ali mi je glupo napadati ga zbog prof ili dr kada on sebe tako ne oslovljava. Oslovio ga je neki forumas.
Covjek pici svoj fol, lupa ko maksim po diviziji kada je u pitanju nauka. Ali je skroman i ne busa se time u prsa, niti degradira bilo koga.
Covjek ga pita kako da to nasi arheolozi nisu nista nasli do sada, on odgovara da je on zadnjih petnaest godina hodao po takvim mjestima i da je to tako i prepoznao. Dakle slucajno.

A svidio mi se jer nije ni pokusao da prodaje ili reklamira tu svoju knjigu (vjerovatno mu treba za nesto drugo). Cak nije rekao ni gdje se moze kupiti (a dao ju je i besplatno na svojoj stranici). Covjek je regularan.
Mozda ne zna istoriju, ne zna sigurno ni fiziku, ali nesto u njegovoj prici ima. I ako je fakat nasao piramidu.... ;) imace istoricari posla da to objasne ;)
BejtA

Post by BejtA »

aFerim :thumbup:
SD-6

Post by SD-6 »

e sad ce tek zivnut Čenga city :D :D ...ma ovo su srbi izgradili...utvrda Cara Dusana
:oops
----------------------
sve i da nije istina treba maximalno marketinski podrzat...prodat svjetu ublehu,kad je prosla Gospa sto ne moze i ovo...stvar j potencijalno nepresusno vrelo...budzet bi se prelijevo(ako cenga kajmak ne pokupi :D )
...........
*prenjino*
ko dade bravaru tutulu marsala? :oops: :shock: :D
ludost

Post by ludost »

---
Last edited by ludost on 05/02/2006 14:31, edited 1 time in total.
Prenj

Post by Prenj »

SD-6 wrote:e sad ce tek zivnut Čenga city :D :D ...ma ovo su srbi izgradili...utvrda Cara Dusana
:oops
----------------------
sve i da nije istina treba maximalno marketinski podrzat...prodat svjetu ublehu,kad je prosla Gospa sto ne moze i ovo...stvar j potencijalno nepresusno vrelo...budzet bi se prelijevo(ako cenga kajmak ne pokupi :D )
...........
*prenjino*
ko dade bravaru tutulu marsala? :oops: :shock: :D
Ne iznenadjuje me da si casove o tom dijelu istorije potpuno prespavao.
ludost

Post by ludost »

---
Last edited by ludost on 05/02/2006 14:32, edited 1 time in total.
Propast1

Post by Propast1 »

Ma neznam sta da kazem za tu 'piramidu'

I ja sam gledao sinoc Centralni zatvor i sve mi se vise cini da je to sve jedna obicna glupost.

Moguce je da na tom brdu ima nekih ostataka iz ilirskog doba (mislim gdje nema??), ali priamida???

Tesko da se piramida mogla izgraditi u 'davnoj proslosti'.... to je ocigledna glupost. Drugo I egipatskle piramide su nastale prije 3000 godina i nigdje nema nikakve građevine na zemaljskoj kugli koja je starija od njih (mozda ima manjih ali ne tako davnijih od prije 3000 godina).... Treba znati da prije 5.000 godina (3000 godina p.n.e.) i nije bilo velikih naseobina svi ljudi cak i u mesopotamiji su zivili u malim skupinama... A za izgradnju piramida trebaju velike kolicine radne snage... A da bi prije vise od 5000 godina na jednom prostoru zivio veliki broj ljudi bila bi neophodna hrana, domaće zivotinje i svasta jos nesta.. A to je tek otkriveno u posljednjih 5.000 godina.. Znaci da je piramida u Bosni nastala veoma davno... to je jednostavno nemoguce.. i nema smisla...

Drugo ako je piramida nastala u doba kada su nastale piramide u Egiptu pa valjda bi ostao neki trag... Naime prije 2.500 godina ovuda su hodali rimljani (cak su i imali objekte u visokom) i da je poiramida postojala tada pa vjerovatno da bi za nju znali tadasnji rimljani... Ali nisu jer da jesu sigurno bi nesta napisali tada... Da je piramida nastala u period oko 1000 godina p.n.e. postavlja se pitanje 1) kako je moguce da samo za 500 godina od piramide nastane brdo? i Sta je bilo sa tolikim ljudima koji su tu zivjeli.. To vam nekako dodje kao da bi rekli da je od 1500 godine u Sarajevu na sred bascarsije naraslo brdo na temeljima Begove dzamije.. Jer ako su ti stanovnici izgradili piramidu oni bi je i cuvali jer bi im to bila bogomolja... I prema tome ona bi bila tu sve dok rimljani nisu dosli... međutim rimljani je nikad nisu nasli.....

I tako mnogo toga je tu jos nejasno... nema potrebe da sinocnji gost govori o utvrđivanju starosti uz pomoć radioaktivnog karbona 14 utvrđivanja starosti predmeta jer 1) ta metoda nije toliko pouzdana i mora se kalibrirati sa radioaktivnim karbonom 12 i sta gti ja znam kakvim izotopima da bi se precizno utvrdila starost predmeta kad je sad bitno da se uzmu lopate i da se tu brdo raskopa.... A nemora ni to imaju snimci i tehnike koje mogu vidjeti kroz zemlju da li ispod postoji neki objekat...

I na kraju, neka treba da se kopaju brda ko zna mozda se i nesta nadje, ali je najgore sto se nas narod odmah poceo nadati evo ga fala bogu spasice nas piramida nemoramo se vise brinuti kako cemo doci do para... i opet nije bitno sto narod gladuje jer sad ima spas u piramidi i te neke gluposti oko drzanja piramide u kuci... nako ja....
+od 13 godina

Post by +od 13 godina »

Propast1 wrote:Ma neznam sta da kazem za tu 'piramidu'

I ja sam gledao sinoc Centralni zatvor i sve mi se vise cini da je to sve jedna obicna glupost.

Moguce je da na tom brdu ima nekih ostataka iz ilirskog doba (mislim gdje nema??), ali priamida???

Tesko da se piramida mogla izgraditi u 'davnoj proslosti'.... to je ocigledna glupost. Drugo I egipatskle piramide su nastale prije 3000 godina i nigdje nema nikakve građevine na zemaljskoj kugli koja je starija od njih (mozda ima manjih ali ne tako davnijih od prije 3000 godina).... Treba znati da prije 5.000 godina (3000 godina p.n.e.) i nije bilo velikih naseobina svi ljudi cak i u mesopotamiji su zivili u malim skupinama... A za izgradnju piramida trebaju velike kolicine radne snage... A da bi prije vise od 5000 godina na jednom prostoru zivio veliki broj ljudi bila bi neophodna hrana, domaće zivotinje i svasta jos nesta.. A to je tek otkriveno u posljednjih 5.000 godina.. Znaci da je piramida u Bosni nastala veoma davno... to je jednostavno nemoguce.. i nema smisla...

Drugo ako je piramida nastala u doba kada su nastale piramide u Egiptu pa valjda bi ostao neki trag... Naime prije 2.500 godina ovuda su hodali rimljani (cak su i imali objekte u visokom) i da je poiramida postojala tada pa vjerovatno da bi za nju znali tadasnji rimljani... Ali nisu jer da jesu sigurno bi nesta napisali tada... Da je piramida nastala u period oko 1000 godina p.n.e. postavlja se pitanje 1) kako je moguce da samo za 500 godina od piramide nastane brdo? i Sta je bilo sa tolikim ljudima koji su tu zivjeli.. To vam nekako dodje kao da bi rekli da je od 1500 godine u Sarajevu na sred bascarsije naraslo brdo na temeljima Begove dzamije.. Jer ako su ti stanovnici izgradili piramidu oni bi je i cuvali jer bi im to bila bogomolja... I prema tome ona bi bila tu sve dok rimljani nisu dosli... međutim rimljani je nikad nisu nasli.....

I tako mnogo toga je tu jos nejasno... nema potrebe da sinocnji gost govori o utvrđivanju starosti uz pomoć radioaktivnog karbona 14 utvrđivanja starosti predmeta jer 1) ta metoda nije toliko pouzdana i mora se kalibrirati sa radioaktivnim karbonom 12 i sta gti ja znam kakvim izotopima da bi se precizno utvrdila starost predmeta kad je sad bitno da se uzmu lopate i da se tu brdo raskopa.... A nemora ni to imaju snimci i tehnike koje mogu vidjeti kroz zemlju da li ispod postoji neki objekat...

I na kraju, neka treba da se kopaju brda ko zna mozda se i nesta nadje, ali je najgore sto se nas narod odmah poceo nadati evo ga fala bogu spasice nas piramida nemoramo se vise brinuti kako cemo doci do para... i opet nije bitno sto narod gladuje jer sad ima spas u piramidi i te neke gluposti oko drzanja piramide u kuci... nako ja....
Evo neko ovdje nesto pametno rece. Svaka cast.
Ma fakat je tesko vjerovati da je ovdje postojala piramida. Jos kada sam procitao komentare ovoga gospodian arheologa/historicara, fakat sam se uvjerio da je fraer malo lud, da je prolupo ni da nema nikakve naucene osnove da vjerujemo u ono sto je opisao. Zna li on sta je izjavio? Cini mi se da ipak nije svjesan.
_galaksija

Post by _galaksija »

Ja licno ne mislim da ce piramida popraviti ovo stanje u BiH,niti se nadam boljem,ali otkrice piramide fakat me odusevilo.Bez obzira sto sve to jos nije 100 % tacno,ja sam tako odusevljenja ,bez obzira sto meni licno to nece donijeti nikakvu dobit,ali eto..nek se nesto desava... 8-)
Prenj

Post by Prenj »

_galaksija wrote:Ja licno ne mislim da ce piramida popraviti ovo stanje u BiH,niti se nadam boljem,ali otkrice piramide fakat me odusevilo.Bez obzira sto sve to jos nije 100 % tacno,ja sam tako odusevljenja ,bez obzira sto meni licno to nece donijeti nikakvu dobit,ali eto..nek se nesto desava... 8-)
"Hljeba i igara" ..., jos su Rimljani skontali carobnu formulu.
+od 13 godina

Post by +od 13 godina »

_galaksija wrote:Ja licno ne mislim da ce piramida popraviti ovo stanje u BiH,niti se nadam boljem,ali otkrice piramide fakat me odusevilo.Bez obzira sto sve to jos nije 100 % tacno,ja sam tako odusevljenja ,bez obzira sto meni licno to nece donijeti nikakvu dobit,ali eto..nek se nesto desava... 8-)
Ama nema piramide!!!
Jebote, pa to je isto ko da ja sada kazem da sam pronasao Mumijeve (mali Mumy, tata Mumy, mama Mu i cijela njegova porodica) koji zive u dolinu mumijevih kod Brckog. Sada cu poceti s kopanjem.
Kolika je vjerovatnoca da ja pronadem mrtve Mumijeve u dolini Mumijevih? Da li bi mi vjerovala. Molim te procitaj moju stranicu web o pronalasku.
Eto, da li bi mi vjerovala? Haj molim te procitaj stranicu web ovog covjeka
http://www.alternativnahistorija.com
i uvjeri se sama. Cini mi se da je iz nekakve sekte...
Haj cao.
Ne vjeruj svemu onome sto ti kazu.
Ahhh, i nisam otkrio dolinu mumijevi, jer Mumijevi ne postoje (za svaki slucaj). :shock: :-)
Locked