Bonton
Moderator: Chloe
- Better Man
#26 Re: Bonton
Prije par dana u Miskinovoj setaju covjek, zena i dvoje djece i djecak podera neki papir od lutrije i nasred ceste ga baci. Kad njegov tata mu rece: "halo papak sta to radis, hajde sad fino to pokupi i baci u kantu za smece". Svaka cast covjeku sto je vlastitom djetetu na jedan nacin ukazao da to sto radi nevalja.
- eluna
#27 Re: Bonton
ova tema dobila i drugu stranicu ...... lagano napradeujemo ....... 
-
Richard Peti
- Zlata M.
#29 Re: Bonton
... bas ?!eluna wrote:ova tema dobila i drugu stranicu ...... lagano napradeujemo .......
Fino ...
Da ne bismo iskljucivo nabrajali sta nije bonton, hajmo malo primjera iz svakodnevnog zivota.
U mjestu u kom sam ja odrasla, komsiluk je stvarno nesto znacio. Zene su se okupljale u redovnim intervalima po kucama. I ako, recimo, njih tri vec sjede, ulazi cetvrta ... ove tri ce ustati i ponovo sjesti tek nakon ona sjedne. I to bez obzira na cinjenicu da su, po starosnoj dobi, tu negdje ...
Isto je vazilo za ulazak starije osobe u prostoriju.
Prelijepo.
Ponekad je tesko ocijeniti, u slucaju da hocemo ustupiti mjesto za sjedenje, da li ce takva gesta biti dobrodosla( pogotovo na nekom privatnom skupu ), ako se radi o nekom ko je stariji, a ipak izgleda vitalno.
Mozemo, na primjer reci, onako usput, da zelimo malo protegnuti noge
... inace, bonton je tu http://www.fchaos.pondi.hr/bonton_pravi ... jnost.html, ali ako ga ne osjecamo, slaba fajda od bubanja napamet.
- eluna
#30 Re: Bonton
@ zlata m.
u onoj knjižici koju sam donjela da eto šta pametno prepišem, što se kaže, iz provjerenog izvora, stoji sljedeće:
POZDRAVLJANJE je sastavljeno iz dva elementa: govora i ponašanja.
Govorna formula pozdrava u evropskim jezicima obično se vezuje za određeno doba dana.....pozdravi prilikom rastanka (u svim evropskim jezicima), obično imaju naznake za ponovno viđenje. .....Unaprije pozdravlja muškarac ženu, mlađi starijeg, službenik šefa, onaj koji ulazi osobe koje su već unutra .......USTAJANJE predstavlja pozdrava unaprijed....
u onoj knjižici koju sam donjela da eto šta pametno prepišem, što se kaže, iz provjerenog izvora, stoji sljedeće:
Govorna formula pozdrava u evropskim jezicima obično se vezuje za određeno doba dana.....pozdravi prilikom rastanka (u svim evropskim jezicima), obično imaju naznake za ponovno viđenje. .....Unaprije pozdravlja muškarac ženu, mlađi starijeg, službenik šefa, onaj koji ulazi osobe koje su već unutra .......USTAJANJE predstavlja pozdrava unaprijed....
- Irm@
#31 Re: Bonton
ja sam uvijek bila sucker za bonton
u smislu da nekako usred setanja ulicom bi mi palo napamet da li momak s kojim sam ide krajnjom stranom trotoara da li skida rukavicu kad se pozdravlja s nekim da li mi otvara vrata i sl..
kad sam izasla na prvi dejt sa svojim Dragim krenuli smo u kafic i on mi je otvorio vrata
kad smo izlazili on je izasao prvi
u kaficu dok smo bili prisla je moja poznanica on je ustao i pozdravio se
i taaaaako
to su stvari na koje ja pazim jer smatram da odgoj i bonton dolaze iz kuce.. nesto smo malo o tome ucili u osnovnoj ali ja mislim nedovoljno i mislim da bi glupi satovi razredne zajednice trebali biti posveceni bas bontonu pogotovo danas jer mislim da su djeca sve bezobraznija i neodgojenija...
u smislu da nekako usred setanja ulicom bi mi palo napamet da li momak s kojim sam ide krajnjom stranom trotoara da li skida rukavicu kad se pozdravlja s nekim da li mi otvara vrata i sl..
kad sam izasla na prvi dejt sa svojim Dragim krenuli smo u kafic i on mi je otvorio vrata
i taaaaako
to su stvari na koje ja pazim jer smatram da odgoj i bonton dolaze iz kuce.. nesto smo malo o tome ucili u osnovnoj ali ja mislim nedovoljno i mislim da bi glupi satovi razredne zajednice trebali biti posveceni bas bontonu pogotovo danas jer mislim da su djeca sve bezobraznija i neodgojenija...
- alibaba_i_30_godina
#32 Re: Bonton
Zar on nije trebao izaci posle tebe a uci prije?!Irm@ wrote:ja sam uvijek bila sucker za bonton![]()
![]()
kad sam izasla na prvi dejt sa svojim Dragim krenuli smo u kafic i on mi je otvorio vratakad smo izlazili on je izasao prvi
u kaficu dok smo bili prisla je moja poznanica on je ustao i pozdravio se
![]()
i taaaaako![]()
Ma hajd priznaj da nisi na to 'pala'.
-
rahmanjin
#33 Re: Bonton
šta meni pravo smeta recimo dođeš na neki šalter ili u neku javnu ustanovu i taj te neko ne persira nego šta trebaš? ili obrnuta situacija svejedno.Pa nismo zajedno ovce čuvali.
Pošto govorimo o bontonu i ovo piše: piletina se može jesti rukama
Pošto govorimo o bontonu i ovo piše: piletina se može jesti rukama
- Irm@
#34 Re: Bonton
Bogme koliko ja znam da je ovako kako sam ja napisala
pa na to izmedju ostalog

pa na to izmedju ostalog
- alibaba_i_30_godina
#35 Re: Bonton
Znaci tebi da kupimo ovu knjigu da ponovis gradivo.Irm@ wrote:Bogme koliko ja znam da je ovako kako sam ja napisala![]()
pa na to izmedju ostalog![]()
pogledaj prvu stranicu i jedan od prvih postova
- eluna
#36 Re: Bonton
ir, to pravilo je obratnoIrm@ wrote:Bogme koliko ja znam da je ovako kako sam ja napisala![]()
jer kad neko otvori vrata kafića, sve glave se okrenu, pa da se ne bi dama unezgodila, ulazi prvo muški, ali i da provjeri koliko je mjesto "ok", a kaod izlaza, izlazi poslije dame opet da ne bi svi buljili u nju, a i ako je krenulo kakvo koškanje, red je prvo osigurati damu (ako lete flaše, da pogode kavaljera)
- Zlata M.
#37 Re: Bonton
Svakako, govor tijela.eluna wrote:@ zlata m.
Onaj primjer bjese, zapravo, izjava ljubavi
Nesto sto je nase, a smatra se dobrim odgojem, je bez veze i nije bonton : obicaj da se na tanjiru ostavi ( vec prema stepenu finoce
Krajnje nepristojno.
Ako smo u gostima i sami se posluzujemo, uzecemo onoliko koliko zaista mozemo pojesti, ne vise ... u suprotnom, vrijedjamo domacina.
U restoranu cemo naruciti manju porciju hrane, ako tu nismo zbog gladi, nego je u pitanju poslovna vecera ili date.
- Irm@
#38 Re: Bonton
ok moja greska..samo sto ja volim da sam u centru paznje pa meni vishe odgovara moje pravilo
hvala na ispravci
a zaboravila sam napomenuti da su moji prijatelji zbog mene
postali frikovi sto se tice neispijanja naiskap pica i ukoliko je jelo bilo ukusno onda se salveta nakon koristenja slozi na tanjir a ako se zguzva to znaci da je jelo bilo loshe

hvala na ispravci
a zaboravila sam napomenuti da su moji prijatelji zbog mene
-
skuhlo
#39 Re: Bonton
Može i obrnuto ali uz naklon i poljubac (u ruku)test01 wrote:pljuvanje po ulici,psovanje,neposivanje starijih,ponasanje za stolom u drustvu itd.
radi se o bontonu. pravilima ponasanja.
zasto nema bontona u skoli,nema ga cak ni u zapadnoj evropi,koliko znam???? po meni, velika greska jer bonton je osnova na koju se gradi sve ostalo.
-koliko ljudi zna da zensko uvijek pruza ruku muskarcu kada se pozdravljaju,a starija osoba mladjoj?
ima tih primjera jos.
- eluna
#40 Re: Bonton
ajd ti svojim prijateljima zafrikaj još koje pravilo, recimo dodavanje kaputa, primicanje stolice.....jooooooooojjjjjjj ima cijeli set pravila oko duvana, šta ia kako, ali to prvo moram na miru nakucat, pa da samo copy-paste uradimIrm@ wrote:ok moja greska..samo sto ja volim da sam u centru paznje pa meni vishe odgovara moje pravilo![]()
![]()
![]()
![]()
hvala na ispravci
a zaboravila sam napomenuti da su moji prijatelji zbog menepostali frikovi sto se tice neispijanja naiskap pica i ukoliko je jelo bilo ukusno onda se salveta nakon koristenja slozi na tanjir a ako se zguzva to znaci da je jelo bilo loshe
![]()
-
Vernes_AMG
#41 Re: Bonton
u restoranu/kaficu dama uvijek sjedi licem okrenutim prema zidu 
- eluna
#42 Re: Bonton
nisam baš sigurna da je to pravilo iz bontona ....... baš ću morati da nabavim knjiguVernes_AMG wrote:u restoranu/kaficu dama uvijek sjedi licem okrenutim prema zidu
-
Vernes_AMG
#43 Re: Bonton
ja se ne sjecam toga iz bontona , ali mi je to rekla jedna profesorica , koja zivi po bontonu , nisam ni ja to prije znao
- eluna
#44 Re: Bonton
to je možda bilo pravilo u vrijeme kad je ona bila mlada, i kada se smatralo da djevojka ne treba da sjedi s muškarcem u kafiću/restoranu ..... da je ne bi ogovarali, sjedila je licem prema ziduVernes_AMG wrote:ja se ne sjecam toga iz bontona , ali mi je to rekla jedna profesorica , koja zivi po bontonu , nisam ni ja to prije znao
iskreno rečeno, u današnje vrijeme tako sjede samo dame koje "izletuju van spavaće sobe" (mada i to odumire
- ljubav_aha
#45 Re: Bonton
eluna wrote:da mu država zbog toga uzme 100 KM djeca bi upamtila koliko manje čokolada su pojela, pa valjda ne bi radila isto kad porastuima´l_zime_Marinko wrote:E jooj,nisam,nisam procito,imam je ja kod kuce al nisam je procito,bas eto tu slucajno,ali gledo sam istoimeni film! et da i ja nest kazem o Bontonu
! predratno sam dijete pa nisam,pa kad sam naucio citati nikome ta knjiga nije bila na pameti pa da mi pokloni
,ali kao sto vas dosta rece treba dosta toga i iz kuce nauciti o bontonu
,al vecina djece to nemoze ! mene takav srklet
uhvati kad sam jucer vidio da covjek najnormalnije izbaci praznu plasticnu flasu iz auta(jos nije bio u brzini pa da ga raja ne skonta
,vec ono ofirno ) ,a u autu mu zena i djeca! pa sta imaju ta djeca nauciti od takvog papana ?
u lijepa vremena niko nija tako nesto radio,ne kao danas, a danas izgleda treba dati novac-kaznu da bi neko spoznao vrijednost bontona
- eluna
#46 Re: Bonton
znaš, sami smo se uvjerili da njemci nisu kulturni zato što poznaju bonton ili zato što tako osječaju - nego zato što vole novac .....ljubav_aha wrote:eluna wrote:da mu država zbog toga uzme 100 KM djeca bi upamtila koliko manje čokolada su pojela, pa valjda ne bi radila isto kad porastuima´l_zime_Marinko wrote:E jooj,nisam,nisam procito,imam je ja kod kuce al nisam je procito,bas eto tu slucajno,ali gledo sam istoimeni film! et da i ja nest kazem o Bontonu
! predratno sam dijete pa nisam,pa kad sam naucio citati nikome ta knjiga nije bila na pameti pa da mi pokloni
,ali kao sto vas dosta rece treba dosta toga i iz kuce nauciti o bontonu
,al vecina djece to nemoze ! mene takav srklet
uhvati kad sam jucer vidio da covjek najnormalnije izbaci praznu plasticnu flasu iz auta(jos nije bio u brzini pa da ga raja ne skonta
,vec ono ofirno ) ,a u autu mu zena i djeca! pa sta imaju ta djeca nauciti od takvog papana ?
u lijepa vremena niko nija tako nesto radio,ne kao danas, a danas izgleda treba dati novac-kaznu da bi neko spoznao vrijednost bontona
-
barby02
#47 Re: Bonton
Mene je jedan krelac , istina jako davno, postavio bas tako- gluho i daleko bilo (da ne zvjeram druge. . ) inace ovo nije ni blizu pravila nego obratno : "dama" mora imati bolji pregled, a do njenog odgoja i poznavanja pristojnosti je da se usresredi na onoga s kim jeVernes_AMG wrote:u restoranu/kaficu dama uvijek sjedi licem okrenutim prema zidu
- ljubav_aha
#48 Re: Bonton
pa dobro,nismo ni mi zlatni,zato su kod gastarbajteri bacali njemacko smece cim predju u jugueluna wrote:znaš, sami smo se uvjerili da njemci nisu kulturni zato što poznaju bonton ili zato što tako osječaju - nego zato što vole novac .....ljubav_aha wrote: u lijepa vremena niko nija tako nesto radio,ne kao danas, a danas izgleda treba dati novac-kaznu da bi neko spoznao vrijednost bontona
plus :
u nasim starim dmacim filmovima je bilo psovki i brutlanih verbalnih formi recenica,pa smo taj pkaet definisali kao dio nase kulture,khm,a jesmo li u pravu,naravno,da nismo uviek u pravu
- ljubav_aha
#49 Re: Bonton
eluna wrote:ir, to pravilo je obratnoIrm@ wrote:Bogme koliko ja znam da je ovako kako sam ja napisala![]()
![]()
on ulazi prvi, izlazi poslije
jer kad neko otvori vrata kafića, sve glave se okrenu, pa da se ne bi dama unezgodila, ulazi prvo muški, ali i da provjeri koliko je mjesto "ok", a kaod izlaza, izlazi poslije dame opet da ne bi svi buljili u nju, a i ako je krenulo kakvo koškanje, red je prvo osigurati damu (ako lete flaše, da pogode kavaljera)
jao ,fore i fazoni
-
djana h
#50 Re: Bonton
Jucer malo citam bonton,odnosno neke dijelove,na netu i nadjoh bonton i pravila ponasanja tokom koristenja mobitela