bila je muka citati ih...

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
patrius

Post by patrius »

Amazonka27 wrote:franc kafka - proces...sad ce me mnogi napasti i reci da je to extra djelo....al sam bukvalno plakala dok sam ga citala...moradoh...bio mi za lektiru....poslije mi haverka za diplomski uzela temu o frnac kafki...a ja joj ga kucala...fuj fuj fuj
Svi smo mi Josef K. :oops:
Pearl

Post by Pearl »

dawn_upon_dawn wrote:a ja sam skoro uvjerena da je moj licni pobjedik, ni manje ni vise nego: "Zeleno busenje", Edhema Mulabdica.

na stranu sve povijesne reference, da nije izvjesnih okolnosti, nikada ne bi postao skolska lektira (nadam se da nije jos uvijek :shock:) nego jedva roman, i to vrlo, vrlo los.

je li ga jos neko morao citati? :D
moja generacija ga je isto citala..zaboravih ga staviti, pored onog ali-pase i ibrisimovica kojeg smo morali napamet da ucimo:) ... :povrac:
srecom, ostalih ne mogu odmah ni da se sjetim.. mada znam da smo svake sedmice morali da citamo po jednu od bljuvotina koju nazvase bosanska knjizevnost (rekose i da je bila nepravedno zapostavljena - za neke nije ni cudo)...

jedna od rijetkih knjiga na "domacim" jezicima iz skolske lektire koja mi je ostala u pozitivnom sjecaju je Necista krv :) vise radi osvjezavajuce morbidnosti u moru patetike :)
black

Post by black »

rashomon wrote:
black wrote:ma joj ovo je chudo od foruma..prava 'avangarda' :D dobra i probrana literatura, muzika, hrana..manekeni, manekenke, j**i i j***ce..itd :oops: :D
Cenzura???

Nije ti fer, eufemiziraš vlastiti kriticizam...
ma jok ba kakva cenzura ..pa vidis li smaje :D
danas

Post by danas »

black wrote:
rashomon wrote:
black wrote:ma joj ovo je chudo od foruma..prava 'avangarda' :D dobra i probrana literatura, muzika, hrana..manekeni, manekenke, j**i i j***ce..itd :oops: :D
Cenzura???

crnjo u sali pa privali :D

ma ovo je bolan za nas sto se ne mozemo folirat okicama, usnicama, sisama... za nas sto nas ne prose po forumu... :D

pa lijecimo komplekse... :oops: :D :D :D
tempora

Post by tempora »

dawn_upon_dawn wrote:je li neko primijetio... da fali domacih pisaca na listi? :D

ili ih ne citamo ili smo savrsena spisateljska nacija :D

ili su ovi od @starog domaci :D mozda nemamo spisateljkih gormada, ali imamo, imamo ratnih zlocinaca :D
Otkako je izasla biografija Selme Bajrami, odavno sam prestala citati.
A za pitanje upuceno meni-naravno da se tema ne treba zatvoriti-vec htjedoh naglasiti koliko mi se svidjeo post od lady.
Jer su mi kvalifikacije po tome ko sta cita apsurdne-ako sam dobro interpretirala neke postove i postove nekih koji su se nasli uvrijedjeni jer ih se mozda smatra ovakvima ili onakvima zasto sto citaju Kunderu ili Kafku ili Hesea.
Kad preletim pogledom preko onog sto sam procitala i onog sto imam u svojoj skromnoj biblioteci, svega i svacega se tu moze naci.Neke knjige su kupljene ili procitane slucajno, neke zato sto sam mislila da ih je bilo vrijedno procitati, neke su preporucene ili poklonjene,neke bile popularne za procitati-sto ce reci milion razlicitih momenata.Ono sto je meni jedino bitno je da volim citati i da si mogu priustiti kupovinu knjige.Pa tako nemam ni omiljenog pisca niti najdrazu knjigu.Neke od knjiga su na mene ostavile jak utisak, neke su me navele na duboka razmisljanja, neke su me uzasnule ili nanervirale no ipak od svih mogucih radnji, citanje mi se cini krajnje zahvalna rabota.A o kritickim pogledima nisam kompetentna da raspravljam.
Sta sam u sustini jel sad htjela reci, je da se ne slazem samo sa onim dijelom gdje se na osnovu knjige moze procitati ukus a kroz ukus i licnost-ako sam uopste dobro razumjela taj dio.
Bilo kako bilo ta neslaganja i negodovanja u razmisljanjima nisu bitna koliko je recimo zabrinjavajuca cinjenica da pojedini prezaju pred knjigom i kako neki dan cuh zgrazavaju se nad zenom koja u kuci ima biblioteku jer kako rekose "nema od nje domacice!" :oops: :D :roll:
lady midnight

Post by lady midnight »

black wrote:
rashomon wrote:
Cenzura???

ja vidim smaje, ali vidim i zvjezdice :oops: :D
black

Post by black »

lady midnight wrote:
ma ti si pravo romantichna :D :P
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

mislim da je forum zapao u ozbiljnu krizu. presusile inspiracije, pa smo se poceli skoro pa ujedat :roll:
hajd nek neko pokrene kakvu temu, ili da gonimo odavle :D
rashomon

Post by rashomon »

Neće niko da kaže kako mu se ne sviđa neka knjiga koja je meni jako draga, pa da se zakačimo...

De ba, ljudi, malo ekstremnije...
danas

Post by danas »

rashomon wrote:Neće niko da kaže kako mu se ne sviđa neka knjiga koja je meni jako draga, pa da se zakačimo...

ma evo i ja cekam :D :D naljepila mi dawn samo harry pottera, al' to se ne pika :lol: :lol:
black

Post by black »

danas wrote:
rashomon wrote:Neće niko da kaže kako mu se ne sviđa neka knjiga koja je meni jako draga, pa da se zakačimo...

ma evo i ja cekam :D :D naljepila mi dawn samo harry pottera, al' to se ne pika :lol: :lol:
Image
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

ama, ja mislim da ce poceti kad opalimo po domacim :D mozda se varam :D cuj ekstremnije, ja opalila po ecu :oops: :lol:

salim se, samo cemo lijepo razgovarati. mislim da bi ekstrem bio da neko kaze da ne voli ivu andruca, pa onda objasni zasto. moram vas razocarati, to necu biti bas ja :roll:

uglavnom, nesto u tom stilu :D

a meni su nalijepili samo kafku, i to nedovoljno :oops: :oops: :D samo Amazonka :D
Last edited by Bea_Trix on 15/10/2007 17:06, edited 1 time in total.
patrius

Post by patrius »

Ne volim nista sto se @rashi svidja :D :oops:
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

jedna mala napomena:

molim, nema svadjanja i klanja, uvreda i slicno. diskretno vam napominjem da se ti pisci ne bi tako strastveno borili za vase stavove i stil, mislim, oni zivi :D

dakle, samo polako. hvala vam unaprijed :) :D
mamica papucarka

dawn_upon_dawn wrote:jedna mala napomena:

molim, nema svadjanja i klanja, uvreda i slicno. diskretno vam napominjem da se ti pisci ne bi tako strastveno borili za vase stavove i stil, mislim, oni zivi :D

kako bona :D vidis da je crni poplavio :D

nego, meni je neko udario na Pismo nerodjenom djetetu, a ja haman dusu ispustila :D
al hajd, ja sam ionako pateticna domacica :oops: :D :P
Tesssa

Post by Tesssa »

mamica 31 wrote: nego, meni je neko udario na Pismo nerodjenom djetetu, a ja haman dusu ispustila :D
guilty as charged :D

Nisam je ja ni procitala, al imam vec prestavu na sta to lici :D
mamica papucarka

dinchy84 wrote:
mamica 31 wrote: nego, meni je neko udario na Pismo nerodjenom djetetu, a ja haman dusu ispustila :D

cekaj, jel komentarisete knjige koje niste citali :? Dinchy :shock: :D
hos da ti prepricam :D
danas

Post by danas »

mamica 31 wrote:
dawn_upon_dawn wrote:jedna mala napomena:

kako bona :D vidis da je crni poplavio :D

nego, meni je neko udario na Pismo nerodjenom djetetu, a ja haman dusu ispustila :D
ma ima domacica i domacica bona :D
mi najvolimo one sto sjede pred TV i gledaju oprah cijelo popodne a onda uzmu da citaju pa placu nad tuznom sudbinom djecaka iz afganistana ili se skrlete oko darcy-evog ponasanja... :-) :-) :D
Tesssa

Post by Tesssa »

Meni naslov igra veliku ulogu, a po ovom naslovu nekako imam osjecaj da nije to bas moj fah :D

Nisam ja njen sadrzaj ni spomenula, nego spomenuh kako izbjegavam knjige slicnih sadrzaja.

hajd prepricaj :D :D :D
patrius

Post by patrius »

mamica 31 wrote:
dinchy84 wrote:

cekaj, jel komentarisete knjige koje niste citali :? Dinchy :shock: :D
hos da ti prepricam :D
Ja nego sta :? Skracujemo si muke :D
lady midnight

Post by lady midnight »

black wrote:
lady midnight wrote:
ma ti si pravo romantichna :D :P
jesam pravo :D ja umjesto zvjezdica prochitah jahachi i jahachice :D:D:D shta cesh, u mene paorsko srce, zhao mi konja :oops: :D:D:P
black

Post by black »

lady midnight wrote:
jesam pravo :D ja umjesto zvjezdica prochitah jahachi i jahachice :D:D:D shta cesh, u mene paorsko srce, zhao mi konja :oops: :D:D:P
i konje ubijaju, zar ne? :oops: :D
danas

Post by danas »

ja nisam procitala jahaci i jahacice :D :D :D
water

Post by water »

evo ovo bi bilo malo extremnije :
nathan englander for the relief of unbearable urges, samo mu ime kaze: jedva sam progurao kroz ovo :shock:

ovo sledece ne znam smijem li i reci: Mesa Selimovic, bilo sta, ja nikako da se povezem sa mesom evo godinama vec :lol:
danas

Post by danas »

water wrote:

evo ovo bi bilo malo extremnije :
nathan englander for the relief of unbearable urges, samo mu ime kaze: jedva sam progurao kroz ovo :shock:
e tamam, ajmo se sad klat :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply