davilo me mnogo stvari, chudim se kako sam josh zhiva
neko je spomenuo kunderu ... e, i meni je njegovo postojanje bilo nepodnoshljivo teshko

:-):-) coelho mozhe u halu

ali samo kao wc-papir

:D fakat nisam nikada kontala chemu ta opchinjenost njime

znam da je hesse bio jako omiljen kod nashe chitalachke publike jedno vrijeme; priznajem da sam ga i sama gutala sa nekih 14-15, ali se kasnije nikad nisam mogla nakaniti da ga chitam - to valjda govori ili o mojoj vlastitoj dekadenciji ili o sazrijevanju, jedno od to dvoje jeste

uglavnom, sad znam da je njegova popularnost kod nas ishla naushtrb mnogo boljih njemachkih pisaca koji nikada nisu dosegli taj nivo popularnosti, kao shto je recimo heinrich boell, inache jedan od mojih miljenika.
mene je onda dugo davio shakespeare svojim dramama

:D njegove sonete sam jako rado chitala, i josh uvijek chitam

, ali nikad me nije nimalo pokrenulo to neko njegovo navodno dubinsko razumijevanje sveopce ljudske tragedije

:-):-)
e sad shto se tiche "lake" i "teshke" knjizhevnosti - ne volim te kategorije. priznajem i da ne volim knjizhevne kritike, niti sam ikada prochitala neku knjigu zato shto su mi je preporuchili "eksperti". a ne volim ni kada se analize knjizhevnosti zavrshavaju odredjivanjem shta je "dobra", a shta "losha" knjizhevnoist. jer se ti kriteriji mijenjaju - shta bi aristotel sa njegovom definicijom tragedije recimo rekao za radove jedne sarah kane?
mislim da je nemoguce za knjizhevnu kritiku dostici stepen univerzalnosti koji se insinuira samim tim rijechima "dobro" ili "loshe" - na lichnom planu je to okay, ali nije kad se u igru uvede autoritet eksperta.
i inache ne volim kad mi bilo ko namece shta bi trebalo da mi se svidja, ne samo u podruchju knjizhevnosti, nego umjetnosti uopce. ja sam recimo ljubitelj warhola, i smatram da je reproduktivnost umjetnichkog djela u razdoblju tehnichke reprodukcije (da citiram josh jednog koji se time bavio

:D) sasvim ok stvar.

drugim rijechima: samo zato shto neki avangardni film u nekom malom zadimljenom kinu vidi 5 ljudi taj film nikako ne chini boljim od nekog drugog kojeg vide 500 ljudi u nekoj vecoj sali

:D
ali mozhda su ovdje mozart i shakespeare bolji primjeri: obojica su pisala za "puk", da bi uveselili narod... ako su uopshte razmishljali o tome ko ce ih jednog dana slushati odnosno chitati, sumnjam da bi pred ochima imali danashnju "odabranu" publiku na izvedbama njihovih djela
i priznajem da imam dva pristupa knjizhevnosti: jedan profesionalni (gdje odredjeno djelo posmatram kao izvor za istoriju ideja) i jedan lichni - eh, tada je bitno shta u meni pokrene ona strujanja, bila ona emocionalna ili intelektualna, ili shto kazhe nash narod - shta me dirne u damare

:D i nije mi bitno kakav je rejting tog djela niti kod mase potroshacha niti kod pojedinaca koji nastoje da se drzhe podalje od mase.
a shto se tiche adekvatnog stepena komplikovanosti umjetnichkog izraza

:D ja kad sam krenula na faks prije dobrih deset godina, meni reche jedan profesor filozofije da na svijetu ne postoji teorija koja se ne mozhe izraziti jednostavnim jezikom koji ce razumjeti i neko sa osnovnim obrazovanjem. kasnije sam chesto imala priliku uvjeriti se u to da je chovjek bio u pravu, i da se ovo da prenijeti i na ostale sadrzhaje, ne samo na teorije.
pohsto se spomenu i ecco: ima on josh stvari osim imena ruzhe i ostalih stvari iz oblasti fikcije. njegova predavanja o knjizhevnosti su chisti ugodjaj za chitanje. bez izostavljanja bilo chega, bez redukcije kompleksiteta stvari - chovjeku je poshlo za rukom da ga sa divljenjem i bez daha slusha nekoliko stotina studenata, a kasnije chita njih josh vishe. ja sam od njega o knjizhevnosti i teorijama kulture nauchila mnogo vishe, i to sa zadovoljstvom, nego za vrijeme chetverogodishnjeg slushanja mojih profesora engleske literature i filmskih nauka koji su se zhivi satrali - a usput satrashe i nas - trudeci se da dokazhu kako su pametni intelektualci i "pravi" postmodernisti tako shto bi nas svako dvije sekunde bombardovali izrazima poput "epistemologija" (obavezno!), "intertekstualitet", i shta ti ja vec znam, a bez da bi se imalo potrudili da kazhu shta time misle - a bilo je tako jednostavno

:-):D