bila je muka citati ih...

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

@Faust, ma da, razumijem i ja tebe. mislim da sam ujedno mislila i na baudolina i na ostrvo, zajedno sa imenom ruze. pa jeste, kad se tek pojavio, eco je bio ogroman hit. bas ono, u rangu bestselera. zato sam navela ono sa slojevima.

generalo,mislim da je za mene problem probavljivog pakovanja za tesko probavljive teme, odnosno bolje reci za velike probleme kulture, citanja, pisanja, povijesti, postmoderne :-) :-) nikad nisam bila ljubitelj toga, a mislim da to eco cini. mislim da je vazno za... period danas u knjizevnosti, uciniti probleme sa kojima se susrece knjizevnost nista manje zastrasujucim i teroristickim za citatelja nego sto oni jesu :D

a ima i osobnog stava o zabavnoj i elitnoj knjizevnosti (ne mislim da sam igdje upotrijebila termine visoka i niska :D). otprilike... kao sto neki nisu moglu progutati zensko pismo i cijelu feministicku kritiku, tako ni ja nisam mogla sjediti ozbiljne face i za ispit pripremati gospodara prstenova. mada niposto ne zelim reci da je zensko pismo (za mene ne sasvim utemeljena kategorija, ali jako zanimljiva) u nekoj vezi sa povratkom u zabavnu knjizevnost, niti ponizavam takvu vrstu knjizevnog stava.
irfan2

Post by irfan2 »

joj down opet krenula pisat eseje :D ..neka nas na eduovskom nivou :D (dvije tri recenice) ..moram ic uskoro

edit: jesam vam reko :D ...
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

irfan2 wrote:joj down opet krenula pisat eseje :D ..neka nas na eduovskom nivou :D (dvije tri recenice) ..moram ic uskoro

gdje ces bolan :D

a sta si nam rekao? :D joj meni super, otkad nismo imali ovako neku aspavu :D forum is alive :-) :-)
Faust

Post by Faust »

irfan2 wrote:joj down opet krenula pisat eseje :D ..neka nas na eduovskom nivou :D (dvije tri recenice) ..moram ic uskoro

eduovskom prizemnom, misliš, nivou... :D
Last edited by Faust on 14/10/2007 18:35, edited 1 time in total.
rikardoreis

Post by rikardoreis »

dawn_upon_dawn wrote:

a sta si nam rekao? :D joj meni super, otkad nismo imali ovako neku aspavu :D forum is alive :-) :-)
hoces reci raspravu bez niskih udaraca :D jest, bas je fino bilo, za promjenu :D imalo se sta i procitati, nevezano za slaganje...
u zadnje vrijeme samaranje krene vec nakon drugog posta...
Last edited by rikardoreis on 14/10/2007 18:36, edited 1 time in total.
irfan2

Post by irfan2 »

ma cekam deset minuta izmedju postova ti :D ..mozda je do mene naviko na cloveka :lol: :D al da, bilo je super :D ..
mada ce ionako pocistit :D ..
irfan2

Post by irfan2 »

rikardoreis wrote:
dawn_upon_dawn wrote:

hoces reci raspravu bez niskih udaraca :D jest, bas je fino bilo, za promjenu :D
u zadnje vrijeme samaranje ispadne vec nakon drugog posta...
rikardo, ustaso jedna :D ...

(objsanjenje :D ovo se poziva na epizodu iz south parka o zastavi na kojoj je crncac koga vjesa pet bijelaca :D )
Faust

Post by Faust »

dawn_upon_dawn wrote:@Faust, ma da, razumijem i ja tebe. mislim da sam ujedno mislila i na baudolina i na ostrvo, zajedno sa imenom ruze. pa jeste, kad se tek pojavio, eco je bio ogroman hit. bas ono, u rangu bestselera. zato sam navela ono sa slojevima.

generalo,mislim da je za mene problem probavljivog pakovanja za tesko probavljive teme, odnosno bolje reci za velike probleme kulture, citanja, pisanja, povijesti, postmoderne :-) :-) nikad nisam bila ljubitelj toga, a mislim da to eco cini. mislim da je vazno za... period danas u knjizevnosti, uciniti probleme sa kojima se susrece knjizevnost nista manje zastrasujucim i teroristickim za citatelja nego sto oni jesu :D

a ima i osobnog stava o zabavnoj i elitnoj knjizevnosti (ne mislim da sam igdje upotrijebila termine visoka i niska :D). otprilike... kao sto neki nisu moglu progutati zensko pismo i cijelu feministicku kritiku, tako ni ja nisam mogla sjediti ozbiljne face i za ispit pripremati gospodara prstenova. mada niposto ne zelim reci da je zensko pismo (za mene ne sasvim utemeljena kategorija, ali jako zanimljiva) u nekoj vezi sa povratkom u zabavnu knjizevnost, niti ponizavam takvu vrstu knjizevnog stava.
Kod Eca ne dominira zabavna književnost, prisutna jeste. Ali kako se odovojiti od zabavnog u književnosti kad je kod većine čitatelja usađena u djetinjstvu, osim ako ih guvernante nisu odgajale (kao Merlina :D )..
Dakle, mogao je Sartre beskrajno esejizirati i odricati se forme u svojim djelima (kad je s 4 godine čitao enciklopedije i leksikone), ali književnici koji su došli poslije, vrlo teško. (Da ne budem pogrešno shvaćen - drag mi je Sartre, ako i Eco :D :P )
rikardoreis

Post by rikardoreis »

irfo, nadopunio sam i uozbiljio misao koju si citirao :D tek toliko da me se ozbiljno shvati :D , bar ovaj put :D

ne gledam ti taj park :D nemam dje :D
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

ne dominira. recimo da se zaustavim kod toga da je preuzeo strukturu zabavne knjizevnosti i ispunio je sadrzajem, sto je pametno (on je pametan cikac :D), kao i dostojevski, jer mora se imati ta stabilna struktura da bi drzala roman na okupu (odnosno da bi ostao roman a ne zbirka eseja ili filozofska rasprava, kad smo kod sartrea) jer je jako cvrsta i pouzdana.

ma to je to, ja volim my writers da budu as uncomfortable as possible. :D:D:D :-) :-)
irfan2

Post by irfan2 »

enivej ic bin fan, vidimo se u sljedecoj epizodi :D
irfan2

Post by irfan2 »

dawn_upon_dawn wrote:ne dominira. recimo da se zaustavim kod toga da je preuzeo strukturu zabavne knjizevnosti i ispunio je sadrzajem, sto je pametno (on je pametan cikac :D), kao i dostojevski, jer mora se imati ta stabilna struktura da bi drzala roman na okupu (odnosno da bi ostao roman a ne zbirka eseja ili filozofska rasprava, kad smo kod sartrea) jer je jako cvrsta i pouzdana.

ma to je to, ja volim my writers da budu as uncomfortable as possible. :D:D:D :-) :-)
i da rezimiramo :D tebi je eco turbofolk jer nije as uncomfortable as possible :D ...
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

irfan2 wrote:
dawn_upon_dawn wrote:ne dominira. recimo da se zaustavim kod toga da je preuzeo strukturu zabavne knjizevnosti i ispunio je sadrzajem, sto je pametno (on je pametan cikac :D), kao i dostojevski, jer mora se imati ta stabilna struktura da bi drzala roman na okupu (odnosno da bi ostao roman a ne zbirka eseja ili filozofska rasprava, kad smo kod sartrea) jer je jako cvrsta i pouzdana.

i da rezimiramo :D tebi je eco turbofolk jer nije as uncomfortable as possible :D ...

mirne duse odgovaram sa: da :D
sulesavic

Post by sulesavic »

Do sljedeæeg èitanja...

Edit: Bilo je zadovoljstvo èitati vas!
rikardoreis

Post by rikardoreis »

sulesavic wrote:Do sljedećeg čitanja...

Edit: Bilo je zadovoljstvo čitati vas!
e, to...

prije neg si se ispravio, pomislio sam da ti je bilo muka citati :D
sta znam, ne koristis smajlije pa se moze desiti da te covjek pogresno shvati :D
danas

Post by danas »

dawn_upon_dawn wrote:
irfan2 wrote:

:-) :-) :-)

ja cu samo iz coska dobaciti :D da mi nema nista gore za citati od djela ciji se autor nazor sili -- sto bi rekla moja majka rahmetli, nataze se ko gladan srati :-) -- da oda utisak neke 'inteligencije'... a to najcesce radi koristenjem 'uncomfortable' stila, valjda u suludom uvjerenju da ako je napisano nerazumljivo i uzrokuje trodnevnu migrenu, to automatski znaci da je to i 'dobro', 'umno', i sta ti ga ja znam...

moj skromni laicki stav je da je dobar pisac onaj koji te ne terorise literarnim nebulozama, usiljenim recenicama i nesuvislim paragrafima bez razloga, onaj ciju knjigu ne mozes da ostavis, koju hoces da procitas u jednom cugu... ta knjiga moze biti jednostavno napisana (recimo, meni se uvijek dopadalo kako pisu nadine gordimer ili shirley jackson -- jasno i bez nepotrebnih zajebancija) ili moze biti komplikovanije napisana (poput recimo djela jose saramago-a, koji maltene pise bez interpunkcije, ali meni je jasan i razumljiv jer jebiga, covjek je genije :D )...

dakleM, meni licno stil nije toliko bitan (dok god nije u pitanju gorepomenuto usiljeno preseravanje) koliko mi je bitna poruka i ideja tog djela (ili drugim rijecima, sustina iznad forme :D ), koja ipak mora biti malo kompleksnija od ko ce se udati za koga u ljubicima jane austin, patosa od pisama nerodjenom djetetu ili supljih filozofija i jeftinih moralnih dilema za kategoriju domacica koje popodne gledaju oprah show a onda uzmu da se kuRtulno uzdizu kroz coelha i hosseini-ja (kad li on postade pisac, majko mila da mi je znati :roll:).

having said all this -- citam sta mi stigne pod ruku, nisam 'literarno obrazovana' poput kolega na ovoj temi :D :D
ali od nekih mi se stvari fakat povraca :D :D :D
encian

Post by encian »

eca nije procitalo mnogo ljudi. ime ruze mozda, ostale slabo. fakat ne vidim onda kako moze biti volk. onda, nije bas jednostavan za citati, ako hoces da citas da saznas, onda kopas po drugim knjigama i internetu uporedo kao ja, pa dnevno uspijes procitati 20tak strana. i opet ne vidim kako to moze biti volk. kako vidim kod dawn u postu, jedini nacin da eco postane ono sto ona kaze jeste da elita postane turbofolk ili obratno. u protivnom stvari jednostavno nemaju smisla. ako (knjizevna) elita (to bi valjda trebali biti oni koji znaju podosta o knjizevnosti i podosta su se nacitali) masovno citaju eca, ajdemo odmah eca ocriniti jer nisi vise dovoljno unikatan kad ga citas. zaboga, pravu knjizevnost ne moze prepoznati i shvatiti mnogo ljudi! djaci, kucanice, inzinjeri i doktori.... :?

nisam ni ja knjizevni obrazovana, ali procitala sam podosta. toliko da mislim da se svakojake kombinacije iz mrzim-prezirem-cijenim-nervira me-odmara me i sl mogu desiti.

da se vratim temi, lektire cetvrtog gimnazije, iz kojekakve stare bosanske knjizevnosti, bile su mi kao cupanje noktiju. bila sam sretna da im zaboravim i ime.

ako kazem da volim selimovica, hoce li se opet pokrenuti ista diskusija kao o ecu?
Ivanche

Post by Ivanche »

Ne znam za "Ecu" nisam u toku...ali za Selimovicha te podrzavam... :)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

dawn_upon_dawn wrote:
irfan2 wrote:

eco...
:? Bozem'prosti :?

al eto...
Faust

Post by Faust »

Bjelevac: "Minka" - jao koje je to sranje. Ali eto, u nedostatku literarnih ostvarenja iz tog perioda i TO je postala književnost. :D
Pearl

Post by Pearl »

Faust wrote:Bjelevac: "Minka" - jao koje je to sranje. Ali eto, u nedostatku literarnih ostvarenja iz tog perioda i TO je postala književnost. :D
slazem se...
takodjer bih u bljutava ostvarenja svrstala i sada nadasve hvaljenu "Legendu o Ali-pasi"....
sapunica o siromahu dobricku i sponzorusi koja ga primijeti tek kad se on obogati.. jedno od najodvratnijih knjiga koje sam morala procitati za lektiru..

uz duzno postovanje onima koji ga smatraju "najboljim savremenim bosanskim piscem", N.Ibrisimovic i njegova pjesma "Bosna" me uvijek tjeraju na povracanje...
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Faust wrote:Bjelevac: "Minka" - jao koje je to sranje. Ali eto, u nedostatku literarnih ostvarenja iz tog perioda i TO je postala književnost. :D
haha, gdje me nadje :lol:
ja neki dan uzela od prijateljice i evo, mucim se :D jos je prijateljica od nekoga uzela tu knjigu, pa je pola pocrtano... nekakvi zakljucici, sta li vec :-) Ili je neko biljezio dokle je dosao. Interesantnije mi razmisljat o tome sto je pocrtano, nego o Minki :D
moram priznat da ja za ovog Bjelaveca (kako li vec) prvi put cujem :-)
Faust

Post by Faust »

Pearl wrote: takodjer bih u bljutava ostvarenja svrstala i sada nadasve hvaljenu "Legendu o Ali-pasi"....
sapunica o siromahu dobricku i sponzorusi koja ga primijeti tek kad se on obogati.. jedno od najodvratnijih knjiga koje sam morala procitati za lektiru.
Da, to je tako bljutavo djelo... sapunica s mirisom fašizma prije svih TV-sapunica.
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

franc kafka - proces...sad ce me mnogi napasti i reci da je to extra djelo....al sam bukvalno plakala dok sam ga citala...moradoh...bio mi za lektiru....poslije mi haverka za diplomski uzela temu o frnac kafki...a ja joj ga kucala...fuj fuj fuj
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

Amazonka27 wrote:franc kafka - proces...sad ce me mnogi napasti i reci da je to extra djelo....al sam bukvalno plakala dok sam ga citala...moradoh...bio mi za lektiru....poslije mi haverka za diplomski uzela temu o frnac kafki...a ja joj ga kucala...fuj fuj fuj
Eh proces ... mozda ce zvucati nevjerovatno ... ali ja ga procitah u 4. osnovne, ... stariji buraz osvojio kao nagradu na "Titovim stazama revolucije" :D ... a ja čitao šta god mi dođe pod ruke :-) i mada dijete tih godina ne može baš skontat' jedno takvo djelo na pravi način ... pročitah ga cijelog ... i baš mi se svidio. :D
Post Reply