Bastien i Bastiena

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#1 Bastien i Bastiena

Post by mIRCerka »

Pozorište mladih
Premijera igrokaza "Bastien i Bastiena"
Mozartov igrokaz "Bastien i Bastiena" u izvedbi nezavisne grupe mladih muzičara premijerno će biti odigran u četvrtak 25. septembra na sceni Pozorišta mladih u Sarajevu.
Priča je to o ljubavi, iskrenosti i dosljednosti samome sebi. Operna predstava namijenjena mladima rijetka je pojava u bh. teatrima te je i u ovu izvedbu uloženo mnogo truda i nade, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu.

Uz ansambl "Camerata Academica" nastupit će Aida Čorbadžić-Valka (sopran), Jasmin Bašić (tenor) te Leonardo Šarić (bas). Na sceni će igrati i dvije mlade balerine iz Srednje muzičke škole Sarajevo - Minela Sprečo i Nerma Nikšić.

Dirigentica i jedna od začetnica projekta Tijana Vignjević istaknula je grupu mladih umjetnika koja je u projekt krenula s idejom da klasičnu muziku približi mlađim generacijama i djeci.

"Veliki broj srednjoškolaca danas sluša muziku čiji je kvalitet upitan, a često nemaju nikakav kontakt s klasičnom muzikom", kazala je Vignjević, uz napomenu da je intenzivni rad na postavljanju predstave trajao mjesec dana.

Mišljenja je da predstava ima interesantnu edukativnu poruku -novac ne pokreće svijet, već je u životu čovjeka ljubav ta koja je najvažnija i za koju se vrijedi boriti. Također, djeci se asocira da budu ono što jesu. Ona danas ne traže sebe, kazala je, jako je malo individualnosti, a mnogo kopiranja.

Govoreći o efektima ovakvih predstava, direktor Pozorišta mladih Nermin Tulić smatra da one predstavljaju sjajnu inicijalnu kapsulu za početak vraćanja publike u teatar. To je moguće jedino odgojem djece i mladih te stvaranjem navike da gledaju predstave.

Nadu da će predstava zaživjeti kod publike ima I Aida Čorbadžić-Valka, uz napomenu da je malobrojni ansambl iznimno mobilan te da bi uz veći podršku institucija kulture predstavu mogli izvoditi i za djecu u drugim bh. gradovima.

Prvo reprizno izvođenje bit će u subotu 27. septembra. Ulaz je besplatan.

U fokusu priče, koju je Mozart napisao u 12. godini, jeste pastir Bastien koji pastiricu Bastienu ostavlja zbog izvjesne gradske dame, ali joj se želi vratiti čim osjeti da je gubi. Tek tada shvata razmjere svojih emocija, a u pokušaju da bude nešto što nije, zaboravio je gdje je njegova istinska ljubav.

Pozorište mladih prostor i ostale rekvizite ansamblu je dao bez ikakve naknade.
premijera je bila, veceras opet igra, drzite mi fige da nekoga u publici ne prebijem :D

PS O vi forumski roditelji, bujrum dovedite djecu :D
Umjetnik a

#2 Re: Bastien i Bastiena

Post by Umjetnik a »

:roll:
mIRCerka

#3 Re: Bastien i Bastiena

Post by mIRCerka »

Umjetnik a wrote::roll:
Da citas forum, umjesto sto samo pratis gdje se ja javljam, znao bi da imamo problem sa publikom kad je klasicna muzika u pitanju :D

Pricanje, suskanje, pricanje na mobitel, zvonjava mobitela, izlazenje u pola nastupa...

:sax:
mIRCerka

#4 Re: Bastien i Bastiena

Post by mIRCerka »

ooojjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj biwo je suuuuuuuuuuuuuupeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrrrrrr
Lippenbekenntnis

#5 Re: Bastien i Bastiena

Post by Lippenbekenntnis »

mIRCerka wrote:
Da citas forum, umjesto sto samo pratis gdje se ja javljam, znao bi da imamo problem sa publikom kad je klasicna muzika u pitanju :D

Pricanje, suskanje, pricanje na mobitel, zvonjava mobitela, izlazenje u pola nastupa...

Jel malo pretjerujes ili je zaista tako?.. Nisam nikada bila u Sarajevu u pozoristu, tako da ne znam. Svugdje ima toga da ljudi malo suskaju, sapucu..ali nikad nisam dozivjela da ode van kontrole. :D
mIRCerka

#6 Re: Bastien i Bastiena

Post by mIRCerka »

Lippenbekenntnis wrote:
mIRCerka wrote:

Jel malo pretjerujes ili je zaista tako?.. Nisam nikada bila u Sarajevu u pozoristu, tako da ne znam. Svugdje ima toga da ljudi malo suskaju, sapucu..ali nikad nisam dozivjela da ode van kontrole. :D
ma budu ko na onoj reklami za onaj grizli cips, nista ne cujes...tupperware pun zvrkova pite, ....mobiteli sa zvezdama granda...

veceras je bilo fenomenalno, posto je ovo opera za djecu, bilo je dosta djece, i to dvoje troje sto su tek prohodali...u po frke vidis klinca od metar visine kako stoji pored dirigentice i diriguje :D :D :D :D :D jedan od klinaca je dozivao svoga dajdzu, jednog od solista :D

Predstava je mrak, odlicno uklopljeno u sadasnje vrijeme, carobnjak umjesto u magicnu kuglu gleda u fildzan i jednu kasiku, bila sam mirna dok nije izvadio kasiku iz dzepa, tu sam se sasula ko kula od karata, ne samo ja, vec cijela sala...

Steta sto je pitanje kad ce opet biti...ali eto, ko zna da negdje ima zainteresiranih, ansambl je mobilan...
ono sto je meni najvaznije od svega je da je moje Sunce uzivalo...
Lippenbekenntnis

#7 Re: Bastien i Bastiena

Post by Lippenbekenntnis »

Zvuci dobro..pogotovo sto je bas namjenjeno za djecu.. :)
Nisam nikada prije cula za "Bastien i Bastiena"..ali eto sada znam da.. :)
Carobna frula je za mene plafon.. :D
madnessa

#8 Re: Bastien i Bastiena

Post by madnessa »

ja sam oba puta gledala i svaki put popunila red svojom rajom. ljudi su to odradili samo svojom dobrom voljom, stocereci iz svog dzepa, i uradili su to fenomenalno! :thumbup:
mIRCerka

#9 Re: Bastien i Bastiena

Post by mIRCerka »

madnessa wrote:ja sam oba puta gledala i svaki put popunila red svojom rajom. ljudi su to odradili samo svojom dobrom voljom, stocereci iz svog dzepa, i uradili su to fenomenalno! :thumbup:
Prenjecu to dirigentici :D

Ma meni je bilo super, i pitam Tijanu poslije "kad ce opet biti, da dovedem starije raje" ona mi rece "pitanje je da li ce biti"...

Ljudi moji, ovo treba u skole odvesti, odlicno je uklopljeno u danasnje vrijeme (jao metro salova i suncanih naocala...)...definitivno me dotukose fildzanom i kasikom...

zao mi je sto nisam slikala malca sto je dirigovao sa Tijanom...al niko nije slikao ni blicem smetao, pa nisam ni ja...
shuriken

#10 Re: Bastien i Bastiena

Post by shuriken »

fakat, kad ce biti opet izvedba?
gledao sam nekoliko Bastiena, ubilo se za "muzicku lektiru" za djecu
madnessa

#11 Re: Bastien i Bastiena

Post by madnessa »

vidjet cu da moje jaranice koje su uciteljice u nekim skolama organizuju posjetu svojih razreda, a onda se dogovorimo sa ljudima da ponovo igraju. u svakom slucaju je super i od pozorista mladih sto su dozvolili da se ovakva ideja provede u djelo... :thumbup:
mIRCerka

#12 Re: Bastien i Bastiena

Post by mIRCerka »

madnessa wrote:vidjet cu da moje jaranice koje su uciteljice u nekim skolama organizuju posjetu svojih razreda, a onda se dogovorimo sa ljudima da ponovo igraju. u svakom slucaju je super i od pozorista mladih sto su dozvolili da se ovakva ideja provede u djelo... :thumbup:
:thumbup: :sax:
Post Reply