Basna

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
BasnoSlovan

#1 Basna

Post by BasnoSlovan »

Pozdrav svima.
Zna li ko ovu basnu:

ZMIJA I JANJE

Ležala zmija pod panjem i ljutila se na cijeli svijet .Ona drugog osjećanja i nema
već da se ljuti .Takvu ju je priroda stvorila .Blizu nje je igralo i skakalo janjeA
ona izmiljevši, zabi u njega svoj žalac.Ono nije imalo ni pojma o zmiji.Na oči
sirotog janjeta pade mrak .Sva mu se krv zapali od otrova .
"Šta sam ti učinilo ?" reče janje zmiji .Sva mu se krv zapali od otrova .
Zmija mu odgovori da je ono došlo ovamo da je zgazi.
Janje uzdahnu i rastade se sa životom .

Ovo je doslovno prepisano (sa svim greškama razmaka i tački), iz "testa znanja iz bosanskog jezika i književnosti za četvrti razred".
Pitanje za djecu?
Pouka iz basne je:......... :shock: ..................?
Ljuska_u_BaklaFi

#2 Re: Basna

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Poruka je: koga zmija ujede i u jogurt pushe :D
atko

#3 Re: Basna

Post by atko »

Tamno gdje zivotinje oponasaju ljude zove se basna
a gdje ljudi oponasaju zivotinje zove se bosna
sophia

#4 Re: Basna

Post by sophia »

Poenta je da je to sto nasa djeca citaju u skolskim udzbenicima koje pisu polupismeni amateri strasno.
atko

#5 Re: Basna

Post by atko »

sophia wrote:Poenta je da je to sto nasa djeca citaju u skolskim udzbenicima koje pisu polupismeni amateri strasno.
Malo je reci strasnooo ... stravicnooo :x
adda_sa

#6 Re: Basna

Post by adda_sa »

BasnoSlovan wrote:Pozdrav svima.
Zna li ko ovu basnu:

ZMIJA I JANJE

Ležala zmija pod panjem i ljutila se na cijeli svijet .Ona drugog osjećanja i nema
već da se ljuti .Takvu ju je priroda stvorila .Blizu nje je igralo i skakalo janjeA

Ovo je doslovno prepisano (sa svim greškama razmaka i tački), iz "testa znanja iz bosanskog jezika i književnosti za četvrti razred".
Pitanje za djecu?
jel ovo iz lektire, citanke, sta?
omg omg omg
BasnoSlovan

#7 Re: Basna

Post by BasnoSlovan »

atko wrote:
sophia wrote:Poenta je da je to sto nasa djeca citaju u skolskim udzbenicima koje pisu polupismeni amateri strasno.
Malo je reci strasnooo ... stravicnooo :x
I tako dođe moje djete iz škole i pita: "Tata jel zmija napada ljude, onako, bez razloga?"
"Ja mislim da nije, jedino ako staneš na nju pa se ona brani, jeli tako tata?"
Objasnim ja njoj da se zmije nisu takve, i da ne vrebaju iz zasjede kako bi ugrizle nekoga.
I kažu, djeca su sve manje u prirodi, ne izlaze van, vise pred monitorima komp., predebela su i sl.
Kako da izlaze kad ih u školi uče da "....iz trave, nonšalantno ljuta zmija vreba"?
Opaka isfrustirana zmija, ljuta na cijeli svijet, koja postoji jedino kako bi bila ljuta i da ju je priroda takvu stvorila!!!!
Zamislite sad djetetovu reakciju kad ugleda zmiju? Panika i smrtni strah koja može ostaviti trajne posljedice. :x
@ jel ovo iz lektire, citanke, sta?
omg omg omg
Iz printanog testa znanja iz bosanskog jezika i književnosti za četvrti razred.
sophia

#9 Re: Basna

Post by sophia »

Ja sam pogresno razumjela da je to iz citanke. Nego, je li to standardni test ili "umotvorina" nastvanika/ce? Je li preuzeto iz neke citanke? Zato sto ovakav tekst, sa svim greskama i stravicnim tekstom, ako nema potpore u nekoj citanci ili ako nije odobren od ministarstva, moze odmah u prijavu inspekciji.
Bernardinac

#10 Re: Basna

Post by Bernardinac »

sophia wrote:Ja sam pogresno razumjela da je to iz citanke. Nego, je li to standardni test ili "umotvorina" nastvanika/ce? Je li preuzeto iz neke citanke? Zato sto ovakav tekst, sa svim greskama i stravicnim tekstom, ako nema potpore u nekoj citanci ili ako nije odobren od ministarstva, moze odmah u prijavu inspekciji.
Nije ovo umotvorina učiteljice. Ja sam pitao učiteljice ko smisli ovu "basnu"? Reče mi da je test za sve isti i da se ne mugu uvijek buniti i da ne brinem za kći. Učiteljica moje kćeri je najbolja učiteljica i pedagog, i ja sam joj veoma zahvalan. Učiteljica je vrhunski stručanjak i radi čuda sa svom djecom. Ona se jednostavno ne može boriti protiv jačih.
Ko je smislio, nemam pojma? Zato i pitam jel neko zna ovu "basnu", i odakle uopće ovo sranje? :?
cellisto

#11 Re: Basna

Post by cellisto »

Meni "izmiljevsi", "nije imalo ni pojma", "pade mrak na oci", "krv se zapali od otrova", "rastade se sa zivotom" itd. nikako ne zvuci ni kao Ezop ni La Fontaine... Vise mi lici na nesto domace proizvodnje.
seln

#12 Re: Basna

Post by seln »

cellisto wrote:Meni "izmiljevsi", "nije imalo ni pojma", "pade mrak na oci", "krv se zapali od otrova", "rastade se sa zivotom" itd. nikako ne zvuci ni kao Ezop ni La Fontaine... Vise mi lici na nesto domace proizvodnje.
Stavise, ne bi me cudilo da je "autor" kroz ovu basnu opisao svoje vidjenje "anamo onih".
Noddle

#13 Re: Basna

Post by Noddle »

cellisto wrote:Meni "izmiljevsi", "nije imalo ni pojma", "pade mrak na oci", "krv se zapali od otrova", "rastade se sa zivotom" itd. nikako ne zvuci ni kao Ezop ni La Fontaine... Vise mi lici na nesto domace proizvodnje.

Pa ne bih se cudila da je u pitanju neka Bosnjacka basna koju jedan od profesora na Odsjeku za knjizevnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu svim srcem brani i nedao ti Bog da nesto protiv toga napises. Jer je to nase kulturno nasljedje i nema bolje basne od Bosnjacke basne.
Bernardinac

#14 Re: Basna

Post by Bernardinac »

Noddle wrote:

Pa ne bih se cudila da je u pitanju neka Bosnjacka basna koju jedan od profesora na Odsjeku za knjizevnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu svim srcem brani i nedao ti Bog da nesto protiv toga napises. Jer je to nase kulturno nasljedje i nema bolje basne od Bosnjacke basne.
Ma to je priča neke rahmetli nane ili neke pok. babe. :lol:
elmica:))

#15 Re: Basna

Post by elmica:)) »

Noddle wrote:

Bošnjačke basne više su slicne predajama, i u skoro svim slučajevima prilagođene su kako djeci tako i odraslima. Ne vidim razlog zašto bi se vrijeđao bošnjački narod ako već nije navedeno kojoj tradiciji pripada basna. Jasno je da je ovo neuspjeli pokušaj nekog amatera da stvori novu basnu.
mokosh

#16 Re: Basna

Post by mokosh »

BasnoSlovan wrote:Pozdrav svima.
Zna li ko ovu basnu:

ZMIJA I JANJE

Pitanje za djecu?
Omg... :run: Nikad cula, a studiram b/h/s i knjizevnost...
Nego, nije mi jasno par stvari. Kazes da je iz testa znanja, je li uciteljica pravila taj test ili sta? Ako jeste, odakle je preuzela "basnu", a ako nije, mora postojati neki autor. Nije se test sam sastavio. Jesu li ti testovi u kao neka knjiga, vjezbanka ili se dobijaju odvojeno isprintani na listovima? :-)
Post Reply