Barbarizmi u Nasem jeziku

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
jaca-maca

#1 Barbarizmi u Nasem jeziku

Post by jaca-maca »

U svakom jeziku postoji, pored domaćih, određen broj riječi koje su primljene iz drugih jezika. Nazivaju se pozajmljenicama, posuđenicama, tuđicama, barbarizmima ili stranim riječima, ovisno o odnosu jezika primaoca prema njima i statusu koji dobijaju u njemu.
Puno ih ima u nasem jeziku, ali mene bas zanima iz kojeg jezika pojedine rijeci dolaze.
Vecina su turcizmi i germanizmi, ali i ostali -izmi :D
Znam porijeklo nekih rijeci, a mnogih ne znam. Mene je iznenadilo kada sam saznala da su spanske rijeci lavabo, kamion i kiosk :)
Da li vas je ikad zanimalo odakle poticu pojedine rijeci? Znate li mozda neke rijeci koje su nastale iz nekih drugih jezika?
BarbaDue

#2 Re: Barbarizmi u Nasem jeziku

Post by BarbaDue »

Kaze nekidan koega sa posla, baš ovaj turski jezik nije težak samo koliko ima naših riječi u njemu :D

Rekose oko 5000 turcizama u nasem jeziku. Jeli istina?
nellington

#3 Re: Barbarizmi u Nasem jeziku

Post by nellington »

Mene su učili da ne mogu smatrati sve strane riječi u našem jeziku barbarizmima - samo one za koje imamo svoje izraze, a opet forsiramo tuđe. Stoga postavljam pitanje da li ćemo se ovdje baviti samo tim riječima, ili svim tuđicama?
piupiu

#4 Re: Barbarizmi u Nasem jeziku

Post by piupiu »

Ljetos bijah u Turskoj i frapirala sam se koliko sam rijeci prepoznala, za neke sam znala da su njihove, a za neke sam bila ubijedjena da su slavenske, kad ono -- ne lezi vraze! Kavez, dugme, duvan, krntija, carapa, dusmanin, lula ... na primjer ...
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#5 Re: Barbarizmi u Nasem jeziku

Post by Pera Trta »

piupiu wrote:Ljetos bijah u Turskoj i frapirala sam se koliko sam rijeci prepoznala, za neke sam znala da su njihove, a za neke sam bila ubijedjena da su slavenske, kad ono -- ne lezi vraze! Kavez, dugme, duvan, krntija, carapa, dusmanin, lula ... na primjer ...
Ništa to nije čudno...pa 400 godina smo pod njima bili ne samo mi Bosanci, već svi južno od Save pa haman do Jadrana, i dalje na istok. A tek je nešto više od 130 godina kako su otišli...i ostavili nam mnogo svoga osim riječi, pa i ovaj naš mentalitet sa svim njegovim vrlinama, ali i neizlječivim manama. Dali su pečat našim međusobnim odnosima za još ko zna koliko pokoljenja unaprijed. Ali to je već druga tema.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#6 Re: Barbarizmi u Nasem jeziku

Post by Pera Trta »

Bolje da govorimo o savremenimim barbarizmima, o riječima koje su bespotrebno ubačene, samo zbog svog fensi (vidite? :D ) zvuka, kao menadžment, vorkšop, šoping, stajling, bekstejdž, rijaliti, pi-ar,
sabinna_ba

#7 Re: Barbarizmi u Nasem jeziku

Post by sabinna_ba »

Pera Trta wrote:Bolje da govorimo o savremenimim barbarizmima, o riječima koje su bespotrebno ubačene, samo zbog svog fensi (vidite? :D ) zvuka, kao menadžment, vorkšop, šoping, stajling, bekstejdž, rijaliti, pi-ar,
Ma bravo...Ja sam protvnik tog "jezika" ako se tako uopste moze nazvati............To je kao IN !??! Ma to je SHIT !! hehehe :-) :D

................................................ :run:
Motokultivator

#8 Re: Barbarizmi u Nasem jeziku

Post by Motokultivator »

sabinna_ba wrote:
Pera Trta wrote:Bolje da govorimo o savremenimim barbarizmima, o riječima koje su bespotrebno ubačene, samo zbog svog fensi (vidite? :D ) zvuka, kao menadžment, vorkšop, šoping, stajling, bekstejdž, rijaliti, pi-ar,
Ma bravo...Ja sam protvnik tog "jezika" ako se tako uopste moze nazvati............To je kao IN !??! Ma to je SHIT !! hehehe :-) :D

Hoces reci to je KUL ili da veceras ides na IVENT :D :D
sabinna_ba

#9 Re: Barbarizmi u Nasem jeziku

Post by sabinna_ba »

Motokultivator wrote:
sabinna_ba wrote:

Hoces reci to je KUL ili da veceras ides na IVENT :D :D
hehhe Vidis kako me razumijes....to je NAJS :)
.................................................................................... :run:
Post Reply