BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

MyCore

#1 BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by MyCore »

U mjesecu u kojem je Brena pokorila u Sarajevo, u Banjoj Luci se odrzavaju dva velika spektakla, koncerti Uriah Heepa i Lenny Kravitza. Mislite li da je Banja Luka preuzela titulu kulturnog sjedišta BIH :sad:
Adriatic

#2 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Adriatic »

Ne radi se ni o kakvom kulturnom središtu, nego o parama. Ako imaš pare, možeš dovesti koga hoćeš.
Dodik se napljačkao i sada daje nešto para da popravi svoj lopovski imidž kao i imidž republike šumske.
Kultura tu ne stanuje. Daleko bilo.
addem

#3 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by addem »

MyCore wrote:U mjesecu u kojem je Brena pokorila u Sarajevo, u Banjoj Luci se odrzavaju dva velika spektakla, koncerti Uriah Heepa i Lenny Kravitza. Mislite li da je Banja Luka preuzela titulu kulturnog sjedišta BIH :sad:
Muti dolazi u Julu u Sa, a to je veci kulturni dogadjaj od bilo kakvog Heepa ili Kravitza. Inace grad koji ima pozoriste koje daje predstavu svaki treci dan, grad koji nema svoju operu i simfonijski orkestar nije kulturni centar, vec centar kulturnog sunovrata. Brena je drzala koncerte i u Berlinu pa je Berlin i dalje kulturni centar Evrope. :)
MyCore

#4 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by MyCore »

Vlada Kantona je odvojila 53 000 km za nastup one od neko veče, dakle pare nisu bile problem. I nije ministar ljakse nego se skupilo 10-15 hiljada ljudi da to ispoštuje
Luke Perry

#5 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Luke Perry »

ne brini se. BL je selo.
navratiponekad

#6 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by navratiponekad »

Luke Perry wrote:ne brini se. BL je selo.
veze ti nemaš :x
najljepši grad u BIH je Banjaluka,,a možda je najveće selo sada sarajevo
vee-jay

#7 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by vee-jay »

navratiponekad wrote:
ne brinite se obojica, i BL i SA su selendre :wink:
SaraLe

#8 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by SaraLe »

navratiponekad wrote:
Mozda je grad kao grad lijep, a sta je sa ljudima koji zive u tom gradu...
Luke Perry

#9 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Luke Perry »

navratiponekad wrote:
glupost. zivio sam ja u bl.
mada znam da ovakvi slucajevi kao Uriah Heep, Lenny Kravitz sluze blentavim balkancima da jedni druge gadjaju kulturom :lol:
pa sta je tek jedna Budva onda :-)
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#10 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Dado dijasporitus »

navratiponekad wrote:
BL jeste lijepa, ako ne i ljepsa od SA ali su mu stanovnici seljaci, u najvecem dijelu. Vikendom broj stanovnika u BL se prepolovi jer njeni stanovnici odu obradjivati svoje njive u Lijevce polju. A to sto gradonacelnik forsira da mu se stanovnistvo kultivise je isto kao uciti konja da cijeni Betovena.
navratiponekad

#11 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by navratiponekad »

SaraLe wrote:
navratiponekad wrote:
Mozda je grad kao grad lijep, a sta je sa ljudima koji zive u tom gradu...
bez dileme,stanovništvo se promjenilo(zahvaljujući našem narodu koji neće da se vrača u svoj grad) kao i svugdje,mađutim grad kao grad je i dalje među najljepšim gradovima u bih,
potočanka

#12 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by potočanka »

Dado dijasporitus wrote:
navratiponekad wrote:
BL jeste lijepa, ako ne i ljepsa od SA ali su mu stanovnici seljaci, u najvecem dijelu. Vikendom broj stanovnika u BL se prepolovi jer njeni stanovnici odu obradjivati svoje njive u Lijevce polju. A to sto gradonacelnik forsira da mu se stanovnistvo kultivise je isto kao uciti konja da cijeni Betovena.

:thumbup:
Last edited by potočanka on 04/06/2009 20:11, edited 1 time in total.
therrarrius

#13 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by therrarrius »

Naravno da je BL najljepsi grad u BiH, najvise gradjevinskih rokada je napravljeno tamo, srusilo se ono sto je smetalo, zapalilo sto je smetalo, satralo sto je smetalo, pa sad imamo mnogo vise otvorenih prostora za koncerte i festivale.
ROCK ON BL.
behavac

#14 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by behavac »

Svakome je njegovo najljepse...
Posto sam ja iz BL zna se...a vi koji niste, ja ne diram vase pa nema potrebe ni da vredjate na racun BL i stanovika iste...
Slobodno svoje gotivite da mile volje...ja vam necu proturjeciti...
Uz ovo iznad i pored WRCa koje je bio ima jos jedna stvar za one koji vole kulturu:

Teatar fest "Petar Kočić" Banjaluka 2008

Od 02.06. do 10.06. Narodno pozorište RS ugostiće devet predstava iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Osam predstava će se od ove godine takmičiti za nagrade što je jedna od novina na festivalu čije je puno ime od ove godine TEATAR FEST "PETAR KOČIĆ" 2008., a poslednjeg dana festivala biće izvedena predstava u čast nagrađenih. Selektor festivala je Mr Rade Simović, a generalni pokrovitelj Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS.

Stručni žiri će dodijeliti pet ravnopravnih glumačkih nagrada "David Štrbac", nagradu za najbolju predstavu u cjelini "Petar Kočić" i nagradu za najbolji originalni dramski tekst izveden u prethodnoj godini na jezicima naroda i narodnosti bivše Jugoslavije pod nazivom "Kočićeva knjiga". Poslije svake od odigranih predstava biće organizovana i konferencija za novinare na Sceni "Petar Kočić" u 22.30 časova.

U sklopu festivala biće organizovane i dvije izložbe, Nikole Zaklana i Jurija Driženka.

Program ovogodišnjeg TEATAR FESTA

Teatar Fest Banjaluka 2007. 2-10. juna

2. jun - Narodno Pozorište Republike Srpske
Vilijem Šekspir ROMEO I JULIJA - premijera
Režija: Dušan Petrović

3. jun - Beogradsko Dramsko Pozorište
Piter Šefer AMADEUS
Režija: Alisa Stojanović

4. jun - Kamerni Teatar 55 Sarajevo
Janusz Glowacki ČETVRTA SESTRA
Režija: Dino Mustafić

5. jun - Pozorište Boško Buha - Večernja scena
Bilijem Šekspir UKOĆENA GOROPAD
Režija: Milan Karadzić

6. jun - Srpsko Narodno Pozorište Novi Sad
Artur Šnicler POVRATAK KAZANOVE
Režija Ana Tomović

7. jun - Narodno Pozorište Sombor
Slobodan Vujanović POLEDNJA SMRT FRENKIJA SUZICE
Režija: Kokan Mladenović

8. jun - Zvezdara Teatar Beograd
Dragan Jovanović DOBRO DOŠLI U SRBIJU
Režija: Dragan Jovanović

9. jun - Knjaževsko-Srpski Teatar Kragujevac
Miloš Crnjanski SEOBE
Režija: Pierre Walter Politz

10. jun Narodno Pozorište Republike Srpske
Vilijem Šekspir ROMEO I JULIJA
Režija: Dušan Petrović
potočanka

#15 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by potočanka »

Pošto sam i ja iz BL da te samo pitam - Ko će ići na te predstave i na koncerte?
Aurea Mediocritas

#16 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Aurea Mediocritas »

Adriatic wrote:Ne radi se ni o kakvom kulturnom središtu, nego o parama. Ako imaš pare, možeš dovesti koga hoćeš.
Dodik se napljačkao i sada daje nešto para da popravi svoj lopovski imidž kao i imidž republike šumske.
:thumbup:
Ridjobrki

#17 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Ridjobrki »

Banja Luka nije moj grad ali živim tu. U Sarajevu boravim često već godinama i jako dobro poznajem prilike u njemu i mislim da Sarajlije nemaju nikakvog osnova da nešto predbacuju BL po pitanju kulture. Tačno je da Sarajevo ima pokoju kulturnu instituciju više ali je tačno da njihov status, tretman, značaj i posjećenost nikad nisu bili na nižem nivou.

Banja Luka jeste puna seljaka. Baš kao i Sarajevo. Razlika je u tome što Banja Luka svoje seljake kultivira a Sarajevo njegovi seljaci degradiraju. BL ima jednostavan sistem upravljanja gradom i koncentrisanu moć pa se može i razvijati za razliku od Sarajeva koje deset godina ne može riješiti da kad se u njega ulazi čovjek ima osjećaj da ulazi u jedan glavni grad i u kojem se dešava opšti haos na polju arhitekture, urbanizma i kulture življenja.

Živim ovdje već tri godine i odgovorno tvrdim da je razina kulture življenja, saobraćaja, stanovanja i komunikacije viša nego u Sarajevu i ovo govorim kao Bošnjak koji živi u Banjoj Luci i lišen je predrasuda i prema Srbima i prema Bošnjacima i Sarajevu i Banjoj Luci...

@potočanka: onaj ko živi ovdje, niko ni tebi ne brani. Ja sam doselio u "strašnu Banju Luku" kao Bošnjak iz federacije koji je preživio rat i granatiranje i imam zašto hatoriti Srbima pa šta mi fali? Ići ću ja na teatar fest kao što idem i na Jazlook i DemoFest...
The Silent Man

#18 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by The Silent Man »

ebo vas krevic vise :-D

pisite peticije Behmenu i kantonalcima da izdvoje par stotina iljada za koji mtv-jevski koncert ...
Evo npr. Hadzihafizbegovic je vec otvorio praksu podrske bitnim koncertima koji dizu rejting i urbanost :)
Abacija

#19 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Abacija »

therrarrius wrote:Naravno da je BL najljepsi grad u BiH, najvise gradjevinskih rokada je napravljeno tamo, srusilo se ono sto je smetalo, zapalilo sto je smetalo, satralo sto je smetalo, pa sad imamo mnogo vise otvorenih prostora za koncerte i festivale.
ROCK ON BL.
A sta se to srusilo, zapalilo i satralo? I sta se izgradilo ili gradi na tim mjestima?
potočanka

#20 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by potočanka »

@potočanka: onaj ko živi ovdje, niko ni tebi ne brani. Ja sam doselio u "strašnu Banju Luku" kao Bošnjak iz federacije koji je preživio rat i granatiranje i imam zašto hatoriti Srbima pa šta mi fali? Ići ću ja na teatar fest kao što idem i na Jazlook i DemoFest...

Ma ne fali ni meni ništa, imam viška :D :wink:
Abacija

#21 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Abacija »

behavac wrote:Svakome je njegovo najljepse...
Posto sam ja iz BL zna se...a vi koji niste, ja ne diram vase pa nema potrebe ni da vredjate na racun BL i stanovika iste...
Evo ja cu ti reci: SELENDRA OBICNA!
Luke Perry

#22 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Luke Perry »

Mislim ako je vec tako da BL postavlja norme nije mi jasno zasto drugi onda kaskaju za BL. :lol:
potočanka

#23 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by potočanka »

Abacija wrote:
I ja kažem:SELENDRA OBICNA!
Ridjobrki

#24 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Ridjobrki »

potočanka wrote:
Abacija wrote:
I ja kažem:SELENDRA OBICNA!

Bom ja kažem grad kao i svaki drugi...
iz dna duše

#25 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by iz dna duše »

Adriatic wrote:Ne radi se ni o kakvom kulturnom središtu, nego o parama. Ako imaš pare, možeš dovesti koga hoćeš.
a "naši" se kao nisu napljačkali? :-)
Da hoće i oni, ovi "naši" malo uložiti od tog opljačkanog za opće dobro, ali jok, oni samo sebi...
Usput, i Banja Luka je naš grad, lijep grad, osakaćen doduše za mnoge prave Banjalučanine, koji više tu ne žive, ali lijep grad i ja im želim da se vrate svom gradu i oplemene ga... :bih:
Post Reply