jOFLA wrote:otherside wrote:pitam se koji nagon tjera normalnog odraslog covjeka da portretira nage djevojcice?
A hebiga, i drugi se pitaju zašto ljudi odmah pomisle na nagon, i to seksualni kad vide slike golih curica koje su pozirale. Valjda je tijelo curica nedostojno prenošenja na papir. Ajmo pomišljat da su zagoretine tj, seksualno ugroženi studenti i profesori što slikaju/crtaju odrasle žene ili djevojke koje im honorarno poziraju na likovnoj akademiji. Ili za slikara koji crta figuru golog muškarca ne postoji drugo objašnjenje nego da je (pritajeni) peder ? Šta tek reći za studenticu likovne akademije koja za ispit prilaže rad gole djevojke ? Lezba garant, šta bi drugo bila ? Ili kipar koji je izvajao golog Davida, ko ga je ono napravio, Mikelanđelo ? Pederčina i po, napalio se na golo muško tijelo. Daleko se više čudim ovima koji odmah posumnjaju u takve slikare/kipare ili im smjesta priljepe neku nastranost, kakvi tek nagoni njih navode kod takvih slika da odmah pomišljaju na nastranost, nagone, ili nešto seksualno gdje ničeg seksualnog nema.
izvini jOFLA ali mislim da nema nikakve veze to sto ti navodis...
poredjenja koja si napravio nemaju nikakvog smisla. kao prvo, radi se o nevinim stvorenjima, mladim djevojcicama, bez odredjenog suda ili kriterija, koje ce poslusati starije upute jer im se to moze predstaviti kao realnost, kao nesto sasvim normalno. starija osoba pozira jer zeli da zaradi novac a slikar da perfekcionise anatomiju ljudskog tijela.
niposto ne mozes reci isto za, npr Mikelandjelovog Davida... ukoliko bi recimo, postojao taj nagon, ili "nastranost" kako mnogi vole kazati, to je njegova subjektivna strast, opet, bez uplitanja bilo koga, pogotovo ne dijete koje nije u stanju shvatiti takav cin... po toj logici, i Da Vinci je peder, pa svi redom koji nekada nacrtase covjeka bez odjece

. ja pretezno crtam golo zensko tijelo, i svaki put naucim nesto novo. jesam li i ja nastran??
hocu da kazem, da se vidjeti kada se radi o takvim perverzijama, i za mene je ovo jedan takav slucaj, koji me je usput pravo iznenadio... ne moze se reci da je autor pedofil, ali smatram da takav covjek nema ciste misli... a to sto su roditelji dozvolili... vjerovatno ta pojava nije bila tako izrazajna kao sto je danas... a i kada se radi o eliti/aristokraciji, kako god hocete, sve je moguce...