Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#226 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Dozer »

Donekle se mogu sloziti sa svime ovime, s tim sto mislim da malo brkas drzavljanstvo i nacionalnost.
Kao sto vjerovatno znas, postoji lijepa gomila definicija nacije, madjutim, zajednicki elemenat svake definicije jeste - teritorija, i to po pravilu teritorija okruzena granicama, koje su medjunarodno priznate. Takodjer, ova teritorija pretstavlja i drzavu, a u toj drzavi, odnosno na toj teritoriji moze zivjeti i zivi odredjeni broj naroda, tj. etnija ili etnickih skupina. Sve te etnicke skupine koje se nalaze na tom nekom teritoriju i pripadaju toj nekoj drzavi tvore - naciju. U preko 90% slucajeva ime nacije se poistovjecuje sa imenom drzave.
Takodjer, tu nacionalnu odredjenost svi mi sticemo rodjenjem, kao i drzavljanstvo, medjutim nacionalnost i etnicku pripadnost ne mozemo promijeniti do kraja svog zivota, dok drzavljanstvo mozemo.

Nacionalnost se moze promijeniti jedino nakon 2-3-4 ili vise koljena nasljednika rodjenih u nekoj drugoj drzavi. Ali i tada cemo uvijek vuci svoju etnicku odrednicu, i samo u smislu porijekla, sto u realnosti i nema neke veze sa nasim zivotom tada, odnosno zivotom nasih potomaka u nekom ovakvom slucaju. Primjera radi, sa nasih prostora je, recimo u Ameriku, davno odselilo X ljudi. Oni su tamo dobili potomke, a potomci svoje potomke, pa cak i njihovi potomci svoje potomke. Dakle, neka 3-4 koljena ili generacije su se vec rodile tamo u Americi. Ta djeca vise ne mogu biti i nisu u nacionalnom smislu ono sto su bili njihovi pradjedovi. Oni su sada i u nacionalnom i drzavnom smislu - Amerikanci. Ukratko, nakon 100-150 godina, koliko je potrebno da dobijemo svoje trece ili cetvrto koljeno nasljednika, situacija se potpuno mijenja jer ce oni prihvatiti sve ono sto se nalazi oko njih, u datoj sredini, drzavi, i sl., a samo ce korijene imati ovdje. Medjutim, oni vise ni po nacionalnosti, ni drzavljanstvu (osim ako nemaju dvojno, sto je stvar zakona i nema veze sa nacionalnoscu), ni kulturoloski ni obicajno niti bilo kako vise nisu Bosanci.
Banksy

#227 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Banksy »

Ne može umrijeti nešto čega nikada nije ni bilo.
Fair Life

#228 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Fair Life »

lopta wrote:Savrseno dobro sam ga razumio, inace nisam znao da imas sposobnost preko interneta ulaziti u neciju glavu i znati kako neko razmislja. :lol: :D

Cak sam isto ponovio vise puta na forumu narocito ovaj dio:
A ko je Bošnjak? Bošnjak je svak onaj koji voli i prizna Bosnu za domovinu i kom je bosanski jezik maternji. Vjera je tu nebitna i ne vidim razlog da se „ostali“ ne uključe u bošnjački korpus, ako im je stvarno stalo do opstanka Bosne.

i naravno naisao na ''otpor'' od nazovih onih koji ne broje krvna zrnca i koji zele biti Bosanci, sve dok se ne dodje do fotelje, a onda ponosno izbroje svoja krvna zrnca i napisu Srbin ili Hrvat. :run:
BOSNJACI IZMEDJU NACIJE I DRZAVE

BOSANSKA NACIJA OBUHVATA SVE DRZAVLJANE BOSNE I HERCEGOVINE,
DAKLE NAJMANJE TRI KONSTITUTIVNA NARODA

Pise: dr Edin Sarcevic
(docent na Pravnom fakultetu u Leipzigu, SR Njemacka.
Predaje Drzavno i Upravno pravo, Opstu teoriju drzave i Filozofiju prava.)

Naucni standardi: Savremeni standardi drzavnopravne znanosti i politicki jezik su jasni: Naciju obrazuju gradjani jedne drzave, narod je zajednica porijekla. Pojmom nacija se, dakle, ukazuje na pravnu vezu covjeka i drzave, tako da samo narodi koji su ustanovili sopstvenu drzavu postaju nacijom. Narod obuhvata zajednicu porijekla, sudbine, zajednicu jezika i vjere, no jedan narod ne mora imati sopstvenu drzavu (Kurdi, Baski, Korzikanci). Nacija je drzavnopravna, narod je kulturoloskobioloska komponenta ljudskog zivota u zajednicama. Ako se jedno s drugim poklapa, problem se ne postavlja. U visenarodnim zajednicama je izostravanje razlike neophodno. Jer, pozivanje na naciju ovdje signalizira narodu da ima "pravo" na drizavu: "Mi smo nacija!" jeste parola naroda koji zele vlastitu drzavu.

HISTORIJSKA PERSPEKTIVA:
lstina je da se pojmovi iz historijske perspektive lako mogu obrnuti i napuniti proizvoljnim sadrzajem. Tako bi sve 'sto se deklariralo kao nacija cinom samoproglasenja postalo nacijom. No, da bi narod iz kulturoloskobioloske zajednice bio preveden u naciju potrebna mu je drzava u kojoj ce rijesiti svoj pravni status (ustavom, zakonom o drzavljanstvu). Zbog toga je zamisao o samoproklamiranoj sustini nacije po sebi netacna, a stav tautoloski neupotrebljiv. Nedostaju joj iznad svega objektivni kriterijumi kojima bi se zasnovala evidentna razlika izmedu naciie i naroda u viseslojnim multikulturnim drzavama. Zapravo, samo (javno) pravo otvara objektivne kriterijume. po kojima se moze utvrditi da li je svaka grupa "narod" ili "nacija". Ako postoji drzava i u njoj pravno rijesen odnos covjeka prema toj drzavi postoji i nacija (naime, ako su definirani uvjeti pod kojima se stice drzavljanstvo, odnosno skup prava i obaveza, privilegija i opterecenja, ako, sve u svemu, postoji zakon o drzavljanstvu, postoji i nacija).
Sta su Bosnjaci? Oni su narod i dio bosanske nacije. Bosanska nacija obuhvata sve drzavljane Bosne i Hercegovine, dakle najmanje tri konstitutivna naroda, Jevreje i sve ostale gradjane. Naciju u multietnickim drzavama uvijek obrazuju narodi koji su konstituirali drzavu. Narodnost je, dakle; pretpostavka nacionalnosti, a nacija rezultat podrzavljenja jednog ili vise naroda. Ne postoje "Ujedinjeni narodi", tacno je "Ujedinjene nacije", Dejtonski ustav ne govori o konstitutivnim nacijama, nego o '''konstitutivnim narodima". Nacija je americka kanadska, beIgijska, svicarska ili francuska Narodi su Indijanci i Meksikanci, Flamanci, Valonci i Francuzi, Nijemci i Jevreji, konacno, i Alzirci, kao integralni dio francuske nacije.

Politicki rituali, stampa, naucni i kvazinaucni govori, udzbenici i naslijedena tradicija Bosne i Hercegovine, ali i studije o "drzavi i naciji" se na pocetku ovog stoljeca krecu naviknutim putevima razumijevanja jednog i drugog. Tako se ovdje nacija samorazumljivom nuznoscu konstrukta predstavlja kao nulta institucija, a drzava kao promjenljiva varijabila. Takav zakljucak je upotrebljiv za vladajuce teoreme 19. stoljeca. On dijelom pociva i na netacnoj interpretaciji evropske historije drzavnosti - ilustrativan je "njemacki slucaj". Jer, tamo nacija nije obrazovala drzavu - naciju, (kako to npr. u analizi nacije i naroda utvrduju Kozul/Kukic), nego je narod (das Volk) obrazovao naciju (Deutsche) ujedinjenjem njemackog naroda u jedinstvenu drzavu. Ko to ne uocava ne moze razumjeti da se u nasem dobu nacija mijenja (promjenom drzavljanstva), ali da narod ostaje kao biolo'sko-kulturoloska konstanta.

Ko su Bosnjaci? Propustena je prilika da se naviknuto Musliman umjesto arhaicnim germanizmom "Bosnjak" (Bisniake) zamijeni tacnim: "Bosanac"! Vremesni akademici, ratni inati, emotivne poete u drzavnoj sluzbi i sva bulumenta naglo probudenih glasnogovornika demokratskog primitivizma nisu ni znali ni mogli donositi racionalne i strateske odgovorne odluke. No, supstanca je ostala: Bosnjake su bolje raspoznavali nebosnjaci nego sto su oni uspijevali definirati sopstveni etnicki habitus. Identificirani su najprije kao strano tkivo, kao nesto sto treba "etnicki ocistiti" i ograditi bodljikavom zicom. Bosnjacki identitet je tako izostravan srpsko-hrvatskim konclogorima, organiziranim ubijanjem i protjerivanjem. Imenom danas obuhvatamo narod koji je jasno identificiran na pozadini petogodisnjeg rata za Bosnu.
No, kakvi objektivni elementi, i to je kljuc problema, konstituiraju samobitnost bosnjackog naroda i odvajaju ga od Srba i Hrvata? Religija svakako, ali semu ruse Hrvati i Srbi muslimanshe vjere. Bosanski jezik je nesiguran kriterijum, u Bosni ga svi dijele, bez obzira kako ga zovu. Isto je sa kulturom i filozofijom zivota: sve je to ideaItipski suvise blizu jedno drugom. Tako, sve u svemu, ostaje lojalnost Republici BiH, ili krace, bosanski patriotizam kao jedini pouzdani kriterijum.

PATRIOTIZAM: Nema patriotizma bez domovine, bez zemlje. Ne smije se falsificirati cinjenica da je pri tom samo bosnjacki patriotizam zasnovan u bosanskoj drzavi. Hercegbosanski mutant-Hrvati su ga ispraznili na velikodrzavnom konceptu "Hrvatske Republike" i "treceg entiteta".
Srbi su na projektu velike Srbije i "Republike.Srpske" pervertiranirn obrtanjem zlocina u patriotsltu obavezu lisili srpski patriotizam svake veze sa drzavom Bosnom. Samo su Bosnjaci ostali vjerni tradiciji bosanske drzavnosti: branili su je vlastitim zivotom. Borba za nezavisnu Republiku BiH, lojalnost gradjanskoj drzavi je, prema tome, granica od koje se etnicki Bosnjak dijeli od etnickog Srbina ili Hrvata.
Tacno je, medjutim, da su se za Republiku borili Jevreji i ateisti, dijelom pravoslavci i katolici. Tacno je, isto tako, da su Bosnjaci muslimani. No, upotrebom kriterijuma patriotizma oni nemaju iskljucivo licencu na bosnjastvo (kao sto katolici nemaju na Hrvatstvo ili pravoslavci na srpstvo i crnogorstvo - nije slucajno srpskohrvatski politicki govor ubacio u upotrebu sintagmu "Bosnjak-musliman" ostavljajuci tako otvoreno identifikacionu varijantu za "Bosnjake-katolike" i "Bosnjake-pravoslavce"). Upravo su tu, na frontu odbrane nezavisne republike bili jednaki vjernici i nevjernici: dijelili su istu sudbinu, govorili su jedan jezik, bill su lojalni cjelovitoj drzavi kao zajednici ravnopravnih gradjana, borili su se, pod istim simbolom. Ako hocemo objektivnim kriterijumima definirati Bosnjake mozemo, dakle, uzeti u obzir vjeru, jezik, kulturu zivljenja, ali prednost moramo dati kriterijumu Iojalnosti Republici BiH. Jer, samo se od te tacke - treba li to naglasavati - raspoznaje zajednicka sudbina ateista i muslimana, katolika i pravoslavaca. Samo se od te tacke s dovoljnom preciznoscu mogu odvojiti Srbi i Hrvati (koji su se borili protiv Republike BiH) od bosnjackog naroda.

DVOJNO DRZAVLJANSTO I NACIONALNA DRZAVA: Danas nema drzave koja nije nacionalna-jedna drzava obrazuje uvijek jednu naciju. Odstranjivanje nacije iz drzave bi bilo jednako "drzavnom suicidu". Bosni nacionalnu drzavu, prema tome, niko ne moze ni dati ni oduzeti. Ona je data i osigurana medjunarodnopravnim priznanjem i sopstvenim ustavom. Medjutim, danas je potrebno jasno iz korpusa njenog stanovnistva izdvojiti bosansku naciju. Jer, dejtonsko-pravna konstrukcija Bosne jeste izlozena specificnom politickom nasilju i to u mjeri u kojoj ona podstice dvostruka drzavIjanstva, u mjeri, dakle, u kojoj se ona kao drzava ne stiti u konkurenciji nacionalnih lojaliteta. Njenu sudbinu odlucuju, naime, gradjani cija lojalnost bosanskoj drzavi nije neupitna. Cilj je jasan: ako politicki razore bosansku drzavu prikljucice njene dijelove maticnoj drzavi. Vlasnik i "putovnice" i "pasosa" danas jeste ravnopravan gradjanin dvije drzave, on moze po svom slobodnom nahodjenju birati naciju; on sam otkazuje i zasniva lojalnost dvjema drzavama. On moze, dakle, svaki put politicki, ekonomski ili kulturno razarati jednu i ucvrscivati drugu drzavu.

NULTI CAS: Drustvo blagostanja iziskuje odgovorno upravljanje drzavom, oboje pretpostavlja bosansku naciju, dakle lojalne gradjane koji su svjesni medusobne uvjetovanosti blagostanja i stabilne drzave. Ona je u Bosni conditio sine qua non samoodrzive ekonomije i socijalnog mira. Ispis iz bosanskog drzavljanstva dvostrukih drzavljana, kako je to predvideno vazecim zakonom - svih, dakle, koji su dobrovoljno stekli drzavljanstvo trece drzave - jeste nuzan, pravedan i logican korak koji vodi uspostavljanju "drzavnog stanja". To je situacija "nultog casa" u kojoj bi se redefinirao status naroda koji obrazuju naciju, u kojoj bi se rijesio status drugih nacija i stranaca. Izdvajanjem nacionalnih manjina (naime, drzavljana BiH pripadnika druge nacije) i stranaca (naime, drzavljana druge drzave i stanovnika BiH) bi se konacno izdestilirala bosanska nacija. Za nacionalne manjine (hrvatska i jugoslovenska nacija npr) bi se time rezervirala manjinska i politicka prava, za strance bi ostao poseban rezim dozvola boravka i rada, a za bosansku naciju koju kao skup drzavljana obrazuju najmanje tri konstutivna naroda i "ostali gradjani" bi ostalo odgovorno upravljanje bosanskom drzavom. Bosni nisu potrebni novi eksperimenti, u njoj treba naprosto primijeniti standarde koji funkcioniraju u modernom svijetu.
Dozer

#229 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Dozer »

Koliko je to samo pogresno Banksy, ali ocito toga nisi svjestan/na. Ili se vodis ovom fasisticko-nacionalnom ideologijom koja nam se svima nametnu 90-ih.
Bosanci i te kako postoje, vjeruj mi na rijec jer ja sam jedan od njih. Ali, bez uvrede, mislim da tebi nema svrhe ovo objasnjavati jer zaista nemam nacin da ti objasnim nsto sto je ocito, a ti to ne vidis i ne razumijes....
Banksy

#230 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Banksy »

Dozer wrote:Koliko je to samo pogresno Banksy, ali ocito toga nisi svjestan/na. Ili se vodis ovom fasisticko-nacionalnom ideologijom koja nam se svima nametnu 90-ih.
Bosanci i te kako postoje, vjeruj mi na rijec jer ja sam jedan od njih. Ali, bez uvrede, mislim da tebi nema svrhe ovo objasnjavati jer zaista nemam nacin da ti objasnim nsto sto je ocito, a ti to ne vidis i ne razumijes....
Pokušaj.
Identitet: poistovjećivanje, istovjetnost, identičnost. Identitet (lat.: identitas = karakteristična jedinica) je individualna karakteristika odnosno osobina po kojoj je predmet ili osoba prepoznatljiva ili znana.

Nabroj mi karakteristike Bosanaca i Hercegovaca, opiši mi tu zajedničku, jedinstvenu kulturnu tradiciju, navedi mi sociološke, političke, nacionalne bosanskohercegovačke identitete, navedi političke trenutke oko kojih imamo konsenzus, pobroj imena 'pravih' Bosanaca i Hercegovaca oko čijih bi se moralnih/kulturnih/naučnih/socioloških/političkih vrijednosti složili svi ovdašnji stanovnici.
Ne čini li ti se da su sve vrijeme to zapravo bila tri paralelna kolosijeka (svaki sa svojim bogatstvima i nedostacima) koja su išla svojim putem, negdje se dodirujući, negdje razilazeći, a samo u Titovih 50 godina duboko pomiješani i isprepleteni? Uvijek je to bila etnička i religijska identifikacija, prije nego bosanskohercegovačka, koliko god mi željeli da je bilo obratno.
Dozer

#231 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Dozer »

Banksy wrote:Pokušaj.
Identitet: poistovjećivanje, istovjetnost, identičnost. Identitet (lat.: identitas = karakteristična jedinica) je individualna karakteristika odnosno osobina po kojoj je predmet ili osoba prepoznatljiva ili znana.

Nabroj mi karakteristike Bosanaca i Hercegovaca, opiši mi tu zajedničku, jedinstvenu kulturnu tradiciju, navedi mi sociološke, političke, nacionalne bosanskohercegovačke identitete, navedi političke trenutke oko kojih imamo konsenzus, pobroj imena 'pravih' Bosanaca i Hercegovaca oko čijih bi se moralnih/kulturnih/naučnih/socioloških/političkih vrijednosti složili svi ovdašnji stanovnici.
Ne čini li ti se da su sve vrijeme to zapravo bila tri paralelna kolosijeka (svaki sa svojim bogatstvima i nedostacima) koja su išla svojim putem, negdje se dodirujući, negdje razilazeći, a samo u Titovih 50 godina duboko pomiješani i isprepleteni? Uvijek je to bila etnička i religijska identifikacija, prije nego bosanskohercegovačka, koliko god mi željeli da je bilo obratno.
Ovo je genijalno. Nemam ti sta reci osim ovoga sto si i sam/a napisao/la. Sve je vec receno :D :D :thumbup:
Boldovana recenica je i paradoks, jer ona u stvari pokazuje sta je to sve sto kreira - bosanskohercegovacku naciju. Religijska i etnicka identifikacija same po sebi i zasebno ne znace nista u nacionalnom smislu, ali spadaju u elemente koji su sastavni dio svake nacije.
A sve sto si nabrojao/la su upravo karakteristike Bosanaca i Hercegovaca. Da ti nabrajam imena pravih Bosanaca, mislim da nema potrebe. Znas ih i ti vrlo dobro, a neki su cak i Nobelovci. Ne mijesaj etnicitet i naciju. Neko moze biti po narodnosti Hrvat, tipa Ive Andrica, ali je nacionalno Bosanac. :)
RealFairplayer

#232 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by RealFairplayer »

Dozer, mislim da imamo slična shvatanja,manje-više, samo ne znam da li se ovo "malo brkaš državljanstvo i nacionalnost " odnosi na moj prethodni komentar. Ako da, onda bih te zamolila da malo preciziraš kako to brkam ta dva pojma.

Moje je mišljenje da pojmovi [i]nacija[/i], nacionalnost, narodnost i etničko porijeklo, onako kako ih svijet u bivšoj Jugoslaviji shvata nisu identični sa shvatanjima tih pojmova u drugim krajevima svijeta. Pored toga, nisam sigurna da postoji baš neka univerzalna/zajednička i opšteprihvaćena definicija ta 4 pojma.

Npr. Šta je "Slaven"? Da li je to etnička pripadnost? Ako jeste onda je Srbin, Bošnjak, Hrvat dio te etnije, i to onda ne mogu biti "etničke kategorije" je li tako? Šta je onda nacionalnost? Da li je Srbin, Hrvat i Bošnjak nacionalnost koja pripada slavenskoj etniji?

Da li je etnička pripadnost prva od kategorija u toj skali identiteta? Ako jeste, onda je ta kategorija sklona mijenjanju. Najprije si Slaven (German, Kelt, Ilir, Helen, Etrurac itd. itd.) pa se onda unutar tih etnija počinju stvarati novi narodi i tada više nisi Slaven već Srbin, Bošnjak, Hrvat itd. po etničkoj pripadnosti. Da li je onda to pravilan način shvatanja ovog pojma?

U bivšoj Jugoslaviji nacija, nacionalnost i narodnost su bile tri odvojene kategorije. Nacija: jugoslovenska, nacionalnost: Srbin, Hrvat ili Musliman (danas Bošnjak), a narodnost se odnosila na tzv. nacionalne manjine u bivšoj Yu., ako se ne varam, Madjari, Albanci, Romi i pripadnici svih drugih naroda koji nisu jugoslaveni (južni slaveni).
E sad se naravno sve to promijenilo.Osim toga, "nationality" što se na našem prevodi kao "nacionalnost" nije isto kod nas i na zapadu. To na zapadu podrazumijeva državljanstvo, što jasno stoji na mnogim zapdanim pasošima. Npr. crncu koji ima birtanski pasoš na pasošu pod rubrikom "nationality" piše: British.

Za razliku od etničke pripadnosti, nacije, narodnosti i nacionalnosti , rasna i religijska pripadnost, te državljanstvo su tri daleko jasnija pojma.

Medjutim, pojedine katogorije se miješaju i dodirju. Recimo pojam "Jevrej" danas obuhvata gotovo sve nevedene kategorije, mada je i ovdje pitanje Jevreja kao etničke pripadnosti diskutabilno. Drugim riječima, šta su po etničkoj pripadnosti Jevreji: Semiti ili Jevreji? Ako prihvatimo da je nacija pojam odredjen teritorijem, onda do stvaranja Izraela Jevreji nisu mogli biti Jevreji po naciji, jer nisu imali svog teritorija, već samo narod.

Slično je i sa Romima, koji su indijskog porijekla, danas čine narod odvojen od svog porijekla (indijskog) i nemaju svoju državu. Postoji li onda Romaska nacija? po teoriji "nacija=država", ne postoji.

U svakom slučaju, dok se gore navedene kategorije malo jasnije ne izdefinišu i ne iskristališu kod nas, najadekvatniji izraz za Srbe, Bošnjake, Hrvate bi bio "Narod".
Npr. srpski, bošnjački, hrvatski itd. narod.

Za stanovnike Srbije, Hrvatske i BiH, opet, adekvatan izraz je "državljanin" Srbije, Hrvatske, i BiH.
U upotrebi su i izrazi "Srbijanac" , teritorijalna odrednica koja se razlikuje od Srbina kao pripadnika naroda, ili Bosanac,teritorijalna (i zakonska) odrednica koja se razlikuje od Bošnjaka kao pripadnika naroda. Jedino je jezički problem sa riječi Hrvat, jer se ista riječ koristi i za pripadnika naroda i za državljanina Hrvatske....al uvijek se može reći Hrvat iz BiH ;).

Npomena!
Švicarci imaju sličnu situaciju kao i mi ali je interesantno da nikada nisam upoznala neku Njemicu ili Njemca iz Švicarske koji za sebe kažu da su Njemci, niti ih Njemačka smatra "svojim" narodom. Sve i jedna takva osoba koju sam upoznala rekla mi je: "I'm Swiss" ( ja sam Švicarac/Švicarkinja) a ubijedjena sam da isti stav imaju i Francuzi i Italijani iz Švicarske.

U čemu je tajna njihovog uspješnog rješavanja pitanja identiteta. Da li je tajna u "Vegeti"?

Dozer wrote:Donekle se mogu sloziti sa svime ovime, s tim sto mislim da malo brkas drzavljanstvo i nacionalnost.
Kao sto vjerovatno znas, postoji lijepa gomila definicija nacije, madjutim, zajednicki elemenat svake definicije jeste - teritorija, i to po pravilu teritorija okruzena granicama, koje su medjunarodno priznate. Takodjer, ova teritorija pretstavlja i drzavu, a u toj drzavi, odnosno na toj teritoriji moze zivjeti i zivi odredjeni broj naroda, tj. etnija ili etnickih skupina. Sve te etnicke skupine koje se nalaze na tom nekom teritoriju i pripadaju toj nekoj drzavi tvore - naciju. U preko 90% slucajeva ime nacije se poistovjecuje sa imenom drzave.
Takodjer, tu nacionalnu odredjenost svi mi sticemo rodjenjem, kao i drzavljanstvo, medjutim nacionalnost i etnicku pripadnost ne mozemo promijeniti do kraja svog zivota, dok drzavljanstvo mozemo.

Nacionalnost se moze promijeniti jedino nakon 2-3-4 ili vise koljena nasljednika rodjenih u nekoj drugoj drzavi. Ali i tada cemo uvijek vuci svoju etnicku odrednicu, i samo u smislu porijekla, sto u realnosti i nema neke veze sa nasim zivotom tada, odnosno zivotom nasih potomaka u nekom ovakvom slucaju. Primjera radi, sa nasih prostora je, recimo u Ameriku, davno odselilo X ljudi. Oni su tamo dobili potomke, a potomci svoje potomke, pa cak i njihovi potomci svoje potomke. Dakle, neka 3-4 koljena ili generacije su se vec rodile tamo u Americi. Ta djeca vise ne mogu biti i nisu u nacionalnom smislu ono sto su bili njihovi pradjedovi. Oni su sada i u nacionalnom i drzavnom smislu - Amerikanci. Ukratko, nakon 100-150 godina, koliko je potrebno da dobijemo svoje trece ili cetvrto koljeno nasljednika, situacija se potpuno mijenja jer ce oni prihvatiti sve ono sto se nalazi oko njih, u datoj sredini, drzavi, i sl., a samo ce korijene imati ovdje. Medjutim, oni vise ni po nacionalnosti, ni drzavljanstvu (osim ako nemaju dvojno, sto je stvar zakona i nema veze sa nacionalnoscu), ni kulturoloski ni obicajno niti bilo kako vise nisu Bosanci.
Last edited by RealFairplayer on 19/02/2009 13:47, edited 4 times in total.
Banksy

#233 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Banksy »

Dozer wrote:

Ovo je genijalno. Nemam ti sta reci osim ovoga sto si i sam/a napisao/la. Sve je vec receno :D :D :thumbup:
Boldovana recenica je i paradoks, jer ona u stvari pokazuje sta je to sve sto kreira - bosanskohercegovacku naciju. Religijska i etnicka identifikacija same po sebi i zasebno ne znace nista u nacionalnom smislu, ali spadaju u elemente koji su sastavni dio svake nacije.
A sve sto si nabrojao/la su upravo karakteristike Bosanaca i Hercegovaca. Da ti nabrajam imena pravih Bosanaca, mislim da nema potrebe. Znas ih i ti vrlo dobro, a neki su cak i Nobelovci. Ne mijesaj etnicitet i naciju. Neko moze biti po narodnosti Hrvat, tipa Ive Andrica, ali je nacionalno Bosanac. :)
Nešto slično piše na stranici SDA
Bosanskohercegovački identitet
Afirmacija bosanskohercegovačkog identiteta kao zajedničke odrednice svih građana Bosne i Hercegovine. To znači njegovanje i razvijanje tradicionalnih vrijednosti tolerancije i suživota naših naroda različitih kultura i religija.

Za mene je to i dalje neprihvatljivo objašnjenje.
Nigdje ni riječi o karakteristikama tog identiteta, o istovjetnosti, o prepoznatljivosti i zajedničkom imenitelju koji je po definiciji o identitetu neophodan.

Nisi mi odgovorio ni na jedno od pitanja iznad.
RealFairplayer

#234 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by RealFairplayer »

Banksy, izvini što upadam ovako. Jel mogu ja probat odgovorit na pitanje ( za 1000 KM ;))

Evo ovako.

1. Za početak, prva i najuočljivija zajednička odrednica stanovnika BiH je dijalekat ili narječje, koje je svojstveno teritoriju BiH (i nešto malo tu i tamo izviri izvan granica današnje BiH). Uglavnom, i stranci su primjetili da mi imamo drugačiju intonaciju od naših komšija.

2. Zajednička istorija BiH ( za sve one koji su generacijam odrastali u BiH). U tom smisli najzajedničkija je bila borba protiv fašizma nacističke njemačke i njenih saveznika, ali ne vidim zašto ne bi bili zajednički i drugi periodi istorije Bih, kao srednjovjekovna Bosna a prije toga i ilirska Bih, naročito u kontekstu borbe ilirskog naroda za slobodu protiv tadašnje okupirajuće velesile-rimskog carstva.

Za mene su dovoljna ta dva zajednička elementa. jezik i teritorij. Neki narodi nemaju ni to npr. Švicarci, pa opet Njemac iz Švicarske za sebe ne kaže da je Njemac već Švicarac (barem po mom iskustvu). Isto je i sa Amerikancima. Tamo ne samo da se osobe različitih narodnosti smatraju prvenstveno Amerikancima (dakle identifijkuju se primarno po državi) već to rade i ljudi koji su i različitih rasa (jedan William Clinton je podjednako Amerikanac kao Barrak Husein Obama).

Prema tome, po meni se ne radi o tome da se Bosnaskoherzegovačka nacija ne može stvoriti zato što tri dominantna naroda nemaju dovoljno zajedničkog, već zato što medju njima nema VOLJE da se stvori Bosnaskoherzegovačka nacija.
Dakle to je po meni stvar volje a ne nekih tehničkih matematičkih preduslova (broj zajedničkih karakteristika i sl.).
A volje nema zato što su se ta tri naroda prihvatili ko pijan plota te tri abrahamske religije kao osnove za identitet, koje čak i ne razumiju niti ih se pridržavaju (da ih se pridržavaju zar bi nam društvo u tolikoj mjeri bilo iskorumpirano da ti treba štela da ti se neko obrati Ljudski, a kamoli da održava zdrave medjuljudske odnose, odnose lišene licemjerstva, prevrtljivosti, oportunizma, zlobnosti, podmetanja nogu i svih drugih boleština koje zahvataju slaba društva). Prema tome ovdje je religija zloupotrebljena u političke svrhe, a politika je politka inata, a inat posljedica zaostalosti mentalnog sklopa.

A što smo tako zaostali? Mislim da politika kao nauka ne može sama objasniti našu zaostalost, a samim tim i našu nesposobnost da riješimo pitanje identiteta i države i krenemo naprijed.Ubjedjena sam da se naš problem identiteta najbolje objašnjava zapravo PSIHO-SOCIOLOGIJOM kao naukom, tj. analizom našeg mentaliteta, u osnovi kojeg leži skolonost animozitetu i inatu, a to je opet posljedica nesigurnosti i straha. Nesigurnost i strah su posljedica nepoznavanja stvari, a nepoznavanje stvari je posljedica naše izolovanosti.

Naša izolovanost je opet po mom mišljenju posljedica nedovršenog procesa naše emancipacije u industrijski sistem vrijednosti. Kod nas šira masa masa ( tj. brojčano dominantno stanovništvo) ne samo da nije izašla iz osmanlijskog sistema vrijednosti već nije izašla ni iz onog gorštačkog, pred-industrijskog. Ta masa je uvijek postojala ali ju je Tito nekako maskirao ili pozabavio radom, pa se nije toliko primjetila. Sad se ispostavlja da ni Titova država nije uspjela emancipovati /industrijalizovati šrie mase bivše Jugoslavije.Sad kada tu širu narodnu masu nema ko da pozabavi nečim korisnim (obrazovanjem, ekonomijom i sl.) oni su prepušteni sami sebi i inercijom ili linijom manjeg otpora vratili su se sistemu vrijednosti iz kojeg nikada zapravo nisu evoluirali u neki napredniji.
O toj brojčano dominatnoj, pred-industrijskoj masi ne brine se ni domaća emancipovana masa (jer je brojčano inferiorna, neusaglašena i neorganizovana), niti zapdanjaci, koji ko fol žele preko noći od naših pred-industrijskih stvoriti "emancipovane".

Posljedica je ovo što imamo.

Naravno i oni na vlasti pripadaju tom istom pred-industrijskom mentalnom sklopu samo su malo maskiraniji (odijela, kola, pozicija) i daleko iskorumpiraniji od običnog malog pred-industrijalca jer se pokvare kad dođu na vlast-nesposobni su da se kontrolišu.Naravno meni se ne mogu maskirat jer se sa marsa vidi da su pred-industrijalci

Dakle potreban nam je "vodić" u svijet civilizovanosti i samim time bi se brže stvorila dominantna BiH nacija.

Da se razumijemo, ne kažem da nam je komšiluk civilizovaniji (obzirom na toliki broj ratnih zločinaca u njihovim zemljama i mnoge njihove huškaroške prljave političare, te njihove primitivne poltrone u BiH koje ja nikada neću smatrati Bosancima i Hercegovcima iako su "domaći"), ali bismo barem mogli radi nas samih malo više da se poštujemo i saradjujemo tj. da malo smanjimo neprijateljstva i inat, što je takodjer odlika civilizovanosti, a nismo očigledno ni to kadri uraditi sami, što se primjeti u svakodnevnoj komunikaciji, od onog najmanjeg običnog čovjeka pa do onih na vlasti. :bih:

Oni koji jesu nešto malo civilizovanij, opet, nesposobni su da se usaglase, pokrenu i poduče druge, iz ovih ili onih razloga.

Banksy wrote:
Dozer wrote:

Nešto slično piše na stranici SDA
Bosanskohercegovački identitet
Afirmacija bosanskohercegovačkog identiteta kao zajedničke odrednice svih građana Bosne i Hercegovine. To znači njegovanje i razvijanje tradicionalnih vrijednosti tolerancije i suživota naših naroda različitih kultura i religija.

Za mene je to i dalje neprihvatljivo objašnjenje.
Nigdje ni riječi o karakteristikama tog identiteta, o istovjetnosti, o prepoznatljivosti i zajedničkom imenitelju koji je po definiciji o identitetu neophodan.

Nisi mi odgovorio ni na jedno od pitanja iznad.
Dozer

#235 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Dozer »

@Banksy

Pa nemam ti sta odgovoriti jer si ti vec odgovorio na sve sto si i pitao. Sve sto si nabrojao je u stvari ono sto cini jednu naciju, a kako je nacija politicka kategorija, tako je logicno da smo svi mi u granicama BiH = Bosanci (i Hercegovci, naravno).

@RealFP

Ma pricamo isto, ali i dalje malkice i povremeno brkas nacionalnost i drzavljanstvo. Evo, uzecu primjer crnca koji si navela. Kazes da mu pod "Nationality" pise "British", i to je 100% tacno. Medjutim, to ne oznacava da je on drzavljanin Britanije (i to, dapace), nego da je on po nacionalnosti Britanac (Nationality = Nacionalnost). Drzavljanstvo ce ipak biti "Citizenship", a ovo se najbolje moze razgraniciti upravo kako i jeste, i najvidljivije je na raznoraznim formularima, recimo za vize. Uzmi bilo koji formular za neku stranu vizu i tamo ces fino vidjeti odvojene kategorije u odvojenim poljima, i to za: Nationality, Citizenship, Etnicity.

Ali, generalno se ti i ja slazemo.
Sto se narodnosti i Slavena tice, ne bih da ulazimo u to jer cemo otici predaleko, cak i u vrijeme kada nacije uopste nisu postojale, nego samo narodi, ili cak i plemena. Nema potrebe da se vracao toliko unazad jer nam to nikako nece pomoci da rijesimo bilo sta iz sadasnjosti.
Ali, ako cemo pricati o nacionalnosti i etnijama u okviru BiH, tada je vise nego jasno da tu ne postoje nacionalni Srbi, Hrvati i Bosnjaci, nego samo i jedino - etnicki.
I to jeste prva kategorija u skali identitea - narodnost, tj. etnija. Sto se tice bivse Juge, ne mozes naciju podijeliti na dva dijela, jer nacionalnost i nacija je jedno te isto, zar ne? Nismo mogli biti Jugoslovenske nacije i drugacije nacionalnosti. Svi smo nacionalno bili Jugosloveni, a kao narodi se dijelili na Srbe, Hrvate, Muslimane (sto je takodjer nesto totalno iskarikirano jos tada i gdje se malo "m" pretvorilo u veliko, pa time su muslimani, sto je vjerska odrednica, postali narod u okvirima bivse Juge. A ovo je klasicni non sense po svim mogucim aspektima), Makedonce, Albance, itd.

Takodjer ne bih da ulazimo u predaleke kategorije o porijeklu, jer tada cemo doci i na to da su Srbi prije 10.000 godina dosli iz Sibira (cinjenica), a to stvarno nema nikakve veze ni sa cim danas.
Ali, ne razumijem u kojem kontekstu smatras da je za stanovnike Srbije, Hrvatske i BiH adekvatnije upotrijebiti izraz "drzavljanin" umjesto Srbi(janac)n, Hrvat i Bosanac? Srbijanac jeste specificna teritorijalna odrednica koja vrlo jasno pokazuje tacno porijeklo nekoga, dok je Srbin odrednica u narodnom, tj. etnickom smislu, i tu nema nista sporno.
Medjutim, sporno je samo u kontekstu u koji se dovode Srbi iz BiH i Srbi iz Srbije. Pripadaju istom narodu, ali ni slucajno istoj naciji. Ista je stvar i sa Hrvatima. Kada se kaze "Hrvat" automatski bi trebalo biti jasno da se radi o drzavljaninu drzave Hrvatske, hrvatske nacionalnosti. A Bosanac tada (a i uvijek) pretstavlja drzavljanina Bosne (i Hercegovine), bosanskohercegovacke nacionalnosti. Ili negdje grijesim...?
"Hrvat iz BiH" ili "bosanski Hrvat" (ili Srbin, svejedno) je jedna vrlo nakaradna konstrukcija, koja cak ni formalno-pravno nema utemeljenja i sto je jedan od, bar koliko ja znam, svjetskih presedana u kojem se miksaju dvije nacionalne odrednice i stapaju u jednu.
Uostalom, cak i cijeli svijet pravi vrlo jasnu razliku u ovom slucaju i vise nego jasno se uvijek naglasava upravo ovo "bosanski" u svemu, a sve kako bi se jasno znalo ko cemu pripada. I iz toga je vise nego jasno da i Srbi i Hrvati rodjeni u Bosni pripadaju upravo njoj - Bosni. A onda je, nadalje, vrlo jasno i o kojoj naciji se radi, zar ne?

Evo pitanje za 1000 KM ;) : Reprezentacija BiH, recimo fudbalska (a i svaka druga), u medijima se vrlo cesto naziva "nacionalni sastav BiH". O kojoj naciji pricamo ako bosanskohercegovacka ne postoji? Koliko ja znam (a znam), u toj reprezentaciji igraju pripadnici svih naroda BiH - i Srbi i Hrvati i Bosnjaci. Cija je onda to reprezentacija? Srpska? Hrvatska? Bosnjacka? Ili mozda bosanskih Hrvata, bosanskih Srba ili bosanskih muslimana? Nece ici, zar ne? :)

I sama si navela Svicu, a ja cu na to nadodati i Ameriku i Australiju i sve ostale zemlje na planeti. Sve su jednonacionalne, ali je svaka ta nacija sastavljena od X naroda i XY religija.
Banksy

#236 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Banksy »

@RFP
Pitanje je, kao i trud i odgovor, džaba. :D
Sve napisano iznad stoji.
No, i dalje nema odgovora koji je to bosanskohercegovački identitet, koje su mu glavne karakteristike, obilježja, u čemu se ogleda i kako manifestira, da bi znali o čemu onda govorimo i o čemu postavljamo pitanja.

Pitanje je Umire li identitet Bosanaca/Hercegovaca, a moja tvrdnja je da nikad, osim u onih Titovih 50 godina rada i izgradnje svega pa i identiteta, on faktički nije ni postojao.
Do sada nisam vidjela ni jedan argument koji bi tvrdio suprotno.
Dozer

#237 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Dozer »

E svasta...
Hajde ti Banksy nama reci sve to sto pitas, ali za Srbe u nacionalnom smislu, u Srbiji. I Hrvate u Hrvatskoj.

Stvarno postavljas vrlo tesko opisivo pitanje, a znam da konstantno ciljas na to na koji nacin Srbi, Hrvati i Bosnjaci mogu tvoriti BH naciju.

E pa mogu Banksy.
Sve sto cini jednu Bosnu i Hercegovinu kao zemlju, pocev od prirodnih ljepota, pa sve do istorijskih fakata koji se ticu svih naroda koji su zivjeli i zive na toj teritoriji koja se vec stotinama godina naziva Bosnom, svih kulturoloskih razlika i slicnosti, jezickih, umjetnickih izrazaja koji imaju svoj specifikum bez obzira na ime i etnicku pripadnost umjetnika, medjuljudsku toleranciju (koja u narodu i danas postoji uprkos politicarskim manipulacijama i koliko god ti to izgledalo nevjerovatno), itd., itb., su nesto sto kreira upravo tu BH naciju.

Hoces da se nabrajaju ti pravi Bosansci i Hercegovci po kojima je sve to prepoznatljivo?
Ima ih more, samo sto ces ih ti uvijek, i u skladu sa danasnjim etno-vjerskim idiotlucima, svrstati u ove ili one, samo ne Bosance. Jesam u pravu? Eto, naveo sam ti Ivu Andrica. Jel' on nije pravi primjer?
voland

#238 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by voland »

Dozer wrote:
lopta wrote:
Nebrojeno puta smo do sada culi, a slusacemo sigurno i ubuduce, kako su u Sandzaku Bosnjaci. Ili u u Crnoj Gori. Zasto? Po kojem receptu je ovo ovako? Pa po vrlo jednostavnom - musliman = Bosnjak. Realno - nigdje veze s pamecu. Sandzaklije su Srbijanci, etnicki Srbi, pa koliko god to nekome ne odgovaralo. Ali, islamske vjeroispovijesti. Ista stvar je i sa muslimanima Crne Gore, oni su Crnogorci islamske vjeroispovijesti, i tu nema nikakve nauke. Jer, ako cemo se voditi ovom logikom koju namecu SDA, IZ i Ceric (ali i oni drugi i treci), onda je i bilo koji seik iz UAE takodjer Bosnjak, kao i bilo koji musliman na svijetu. A nije, niti ce ikada biti.
Ili, bilo koji katolik na planeti je onda Hrvat, ili pravoslavac = Srbin. Dajte, ne budalite...
Dozer, lupetaš brate mnogo. Po tebi nacije dobijaju ime po državama a ja ti kažem da to nije tako, već obrnuto. Narodi stvaraju svoje nacionalne države i zvog toga ima podudaranja u nazivu. I kako objašnjavaš fenomen nacionalnih manjina, i da li bi ti i njih ukinuo, kao što ukidaš Bošnjake u Sandžaku. Tvoja tvrdnja da oni to u stvari nisu već da su srbijanci islamske vjeroispovesti je isto kao kad bih ja sada rekao da su i Mađari u Vojvodini srbijanci katoličke vjeroispovesti!?

Šta ćemo sa Bošnjacima u Sanžaku, koji se deklarišu kao ateisti, kakvo ćeš njima ime da daš, možda Kurdi, ne? Podsjećam te da je Sandžak dugo bio sastavni dio Bosne, pa je kasnije imputiran. Šta ako se ne daj Bože republika Srpska otcijepi, hoćeš li po toj logici i Bošnjake Banjaluke, Foče, Srebrenice... otpisat iz Bošnjaštva!?

Opet kažem, državljanstvo je jedno, nacija je drugo, države propadaju, nacije opstaju. To što Bošnjaci, kao jedini narod na Balkanu nema svoju nacionalnu državu nije razlog da se ukidaju kao nacija i da se proglašavaju nekakvim etnicitetom! To je stara komšijska ujdurma, Bošnjaci su se osvijestili, i džaba tepanje od Srba, Hrvata i „ostalih“ da budu fini i dobri etnicitet ili „narodnost“. Taktika dobar policajac (jugoslovenstvo, bosanstvo, narodnosti, etniciteti) i loš policajac (četnička i ustaška kama) ne pali više. Ne možemo zarad „ostalih“ ukinuti bošnjačku naciju, prvo nek „ostali“ ukinu srpsku i hrvatsku naciju i njihove nacionalne države, pa nek dođu kod nas da nam sole pamet. Bošnjaci su od te multi-kulti magle postali najraseljeniji narod na dunjaluku, jedino su Kurdi ispred nas. Baš zbog toga što nemaju vlastitu nacionalnu državu!
Dozer

#239 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Dozer »

voland wrote:Dozer, lupetaš brate mnogo. Po tebi nacije dobijaju ime po državama a ja ti kažem da to nije tako, već obrnuto. Narodi stvaraju svoje nacionalne države i zvog toga ima podudaranja u nazivu. I kako objašnjavaš fenomen nacionalnih manjina, i da li bi ti i njih ukinuo, kao što ukidaš Bošnjake u Sandžaku. Tvoja tvrdnja da oni to u stvari nisu već da su srbijanci islamske vjeroispovesti je isto kao kad bih ja sada rekao da su i Mađari u Vojvodini srbijanci katoličke vjeroispovesti!?

Šta ćemo sa Bošnjacima u Sanžaku, koji se deklarišu kao ateisti, kakvo ćeš njima ime da daš, možda Kurdi, ne? Podsjećam te da je Sandžak dugo bio sastavni dio Bosne, pa je kasnije imputiran. Šta ako se ne daj Bože republika Srpska otcijepi, hoćeš li po toj logici i Bošnjake Banjaluke, Foče, Srebrenice... otpisat iz Bošnjaštva!?

Opet kažem, državljanstvo je jedno, nacija je drugo, države propadaju, nacije opstaju. To što Bošnjaci, kao jedini narod na Balkanu nema svoju nacionalnu državu nije razlog da se ukidaju kao nacija i da se proglašavaju nekakvim etnicitetom! To je stara komšijska ujdurma, Bošnjaci su se osvijestili, i džaba tepanje od Srba, Hrvata i „ostalih“ da budu fini i dobri etnicitet ili „narodnost“. Taktika dobar policajac (jugoslovenstvo, bosanstvo, narodnosti, etniciteti) i loš policajac (četnička i ustaška kama) ne pali više. Ne možemo zarad „ostalih“ ukinuti bošnjačku naciju, prvo nek „ostali“ ukinu srpsku i hrvatsku naciju i njihove nacionalne države, pa nek dođu kod nas da nam sole pamet. Bošnjaci su od te multi-kulti magle postali najraseljeniji narod na dunjaluku, jedino su Kurdi ispred nas. Baš zbog toga što nemaju vlastitu nacionalnu državu!
Ne bih se slozio, i to iz cisto cinjenicnih primjera. Po kojem je specificnom narodu Amerika dobila ime? Po kojem je specificnom narodu Austrija dobila ime? Po kojem je specificnom narodu Svicarska dobila ime? Ili Australija, Meksiko, Itd, itd. Koliko je meni poznato, svaka od ovih drzava, kao i skoro sve ostale na planeti, nacionalno su sastavljene od cijele gomile naroda. Nacionalne manjine su nacionalne manjine. Medjutim, nakon treceg ili cetvrtog koljena rodjenog u nekoj zemlji, i ta manjina je vec de facto velikim dijelom poprimila i obicaje i jezik i kulturu sredine u kojoj se nalazi, a zatim i formalno-pravno se mogu deklarisati kao nacionalni pripadnici drzave u kojoj zive. Ime i prezime u ovim slucajevima oslikavaju njihovo originalno porijeklo, dok je dvojno drzavljanstvo, ako ga imaju, iskljucivo stvar vazecih zakona i bilateralnih dogovora izmedju drzava. Ne zaboravi - nacija je politicka kategorija.

"Bosnjaci" u Sandzaku koji se deklarisu kao ateisti su upravo to sto i jesu - Srbijanci, ateisti. Ocito imputiras da je definicija Bosnjak=musliman ispravna, a Ceric pogibe da objasni da je to netacno. Ti i ja znamo da je tacno, zar ne? Jel' zaista smatras da neko ne moze biti srbijanac islamske ili katolicke vjeroispovijesti?! Ako se RS otcijepi, Bosnjaci tamo ostaju sto i jesu - Bosnjaci. Ali, samo u narodnom smislu, medjutim, nacionalno to nece biti nego ce se izrazavati u skladu sa imenom tog genocidnog stvora koje ce biti ko zna kakvo. Oni ce biti samo jedan od naroda koji ce u neka doba tvoriti tu naciju, ali tek nakon nekoliko koljena rodjenih u toj zemlji. A kako ti onda objasnjavas Bosnjake u CG? Da li je i CG nekada bila dio Bosne?

Slazem se, drzavljanstvo i nacija su razliciti pojmovi, ali su i u vezi. Drzave nestaju, i to je tacno, ali isto tako i - nacije. Samo narodi ostaju. Bosnjaci nikada nisu bili nacija, ne brkaj pojmove. Bosnjaci jesu samo jedan dio bosanske nacije, kao sto su to i Srbi i Hrvati. Naravno, oni rodjeni u BiH. Suludo je ocekivati da se ukinu Srbija i Hrvatska, kao samostalne i medjunarodno priznate drzave, a koje postoje stotinama godina u svojim manje-vise i sadasnjim granicama. Isto tako, kako postoje drzave, sada postoje i te nacije, ali su i one i dalje sastavljene od vise naroda. I religija, podrazumijeva se. Uvijek ce jedan narod biti u vecini, i tu takodjer nema nista sporno.
Pietje_Bel

#240 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Pietje_Bel »

Dozer wrote:
voland wrote:Dozer, lupetaš brate mnogo. Po tebi nacije dobijaju ime po državama a ja ti kažem da to nije tako, već obrnuto. Narodi stvaraju svoje nacionalne države i zvog toga ima podudaranja u nazivu. I kako objašnjavaš fenomen nacionalnih manjina, i da li bi ti i njih ukinuo, kao što ukidaš Bošnjake u Sandžaku. Tvoja tvrdnja da oni to u stvari nisu već da su srbijanci islamske vjeroispovesti je isto kao kad bih ja sada rekao da su i Mađari u Vojvodini srbijanci katoličke vjeroispovesti!?

Ne bih se slozio, i to iz cisto cinjenicnih primjera. Po kojem je specificnom narodu Amerika dobila ime? Po kojem je specificnom narodu Austrija dobila ime? Po kojem je specificnom narodu Svicarska dobila ime? Ili Australija, Meksiko, Itd, itd. Koliko je meni poznato, svaka od ovih drzava, kao i skoro sve ostale na planeti, nacionalno su sastavljene od cijele gomile naroda. Nacionalne manjine su nacionalne manjine. Medjutim, nakon treceg ili cetvrtog koljena rodjenog u nekoj zemlji, i ta manjina je vec de facto velikim dijelom poprimila i obicaje i jezik i kulturu sredine u kojoj se nalazi, a zatim i formalno-pravno se mogu deklarisati kao nacionalni pripadnici drzave u kojoj zive. Ime i prezime u ovim slucajevima oslikavaju njihovo originalno porijeklo, dok je dvojno drzavljanstvo, ako ga imaju, iskljucivo stvar vazecih zakona i bilateralnih dogovora izmedju drzava. Ne zaboravi - nacija je politicka kategorija.

"Bosnjaci" u Sandzaku koji se deklarisu kao ateisti su upravo to sto i jesu - Srbijanci, ateisti. Ocito imputiras da je definicija Bosnjak=musliman ispravna, a Ceric pogibe da objasni da je to netacno. Ti i ja znamo da je tacno, zar ne? Jel' zaista smatras da neko ne moze biti srbijanac islamske ili katolicke vjeroispovijesti?! Ako se RS otcijepi, Bosnjaci tamo ostaju sto i jesu - Bosnjaci. Ali, samo u narodnom smislu, medjutim, nacionalno to nece biti nego ce se izrazavati u skladu sa imenom tog genocidnog stvora koje ce biti ko zna kakvo. Oni ce biti samo jedan od naroda koji ce u neka doba tvoriti tu naciju, ali tek nakon nekoliko koljena rodjenih u toj zemlji. A kako ti onda objasnjavas Bosnjake u CG? Da li je i CG nekada bila dio Bosne?

Slazem se, drzavljanstvo i nacija su razliciti pojmovi, ali su i u vezi. Drzave nestaju, i to je tacno, ali isto tako i - nacije. Samo narodi ostaju. Bosnjaci nikada nisu bili nacija, ne brkaj pojmove. Bosnjaci jesu samo jedan dio bosanske nacije, kao sto su to i Srbi i Hrvati. Naravno, oni rodjeni u BiH. Suludo je ocekivati da se ukinu Srbija i Hrvatska, kao samostalne i medjunarodno priznate drzave, a koje postoje stotinama godina u svojim manje-vise i sadasnjim granicama. Isto tako, kako postoje drzave, sada postoje i te nacije, ali su i one i dalje sastavljene od vise naroda. I religija, podrazumijeva se. Uvijek ce jedan narod biti u vecini, i tu takodjer nema nista sporno.

Uj kako ti samo vise ne dosadi? Mi nismo amerika niti smo Australija niti novi Zeland niti Kosovo. Nasa drzava postoji od prilike 1000 godina i zbog toga ti sve to tvoje pada u vodu. Bosanstvo i Hercegovstvo je ustvari Yugoslavenstvo u drugom obliku. Mi u BiH imamo Srbe koji su sve ovo pod 1, 2, 3 zajedno:

1) Srpskoga roda. Srpska plemena su naselila podrucije Srbije te Hercegovine (Huma, Zahumlja i Panonije po kriterije 7. stoljeca).
2) Pripadnici Srpske etnicke skupine koji su prohodali citavu Srpsku etnogenezu i dosli nakon 1391. u Bosnu kao izbjeglice i kao formiran narod.(vidi putopis Benedikta Kurispesica).
3) Pripadnici Srpske nacije koji su se oko 1854. prikljucili Srpskom nacionalnom preporodu i postali jasni Srbi iako su oni vec bili Srpskog aroda i Srpske narodnosti.

Znaci ti Srbi su Srbi bez obzira kako se drzava zove, oni su Srbi. Isto ovo vrijedi i za Kosovo i za Crnu Goru. Oni su Srbi i to ce i ostati. Samo ljudi koji nisu svjesni svoje istorije (ili koji su svjesni istorije i upravo zbog toga se zele da se nazivaju po drzavi jer znaju da su Turskog ili Srpskog, Hrvatskog porijekla), upravo ti ljudi bjeze od Bosnjastva.

Nije problem uopste u Bosnjastvu, Bosanstvu ili bilo kojem drugom nazivu. Problem je u tome sto Bosanski muslimani jesu jedini narod koji se zeli da se naziva Bosanskim imenom u nacionalnom smislu. A uz to dolazi jos i dodatni problem sto taj narod Bosanskih muslimana nikada nije imao bilo kakav narodni osjecaj niti pokret do 1992. vec je svoj identitet iskljucivo vezao za Islam.

Kako god ga okrenes ostaju samo dvije istine:

1) Bosnjaci ce uvijek biti ti koji ce se zelijeti zvati Bosanskim imenom u nacionalnom i narodnom smislu. Srbi i Hrvati su prosli sve procese koje su njih oblikovale u narode i nacije i ti procesi su nepovratljivi.
2) Bosnjaci bjeze od nacionalnog identiteta jer ga nemaju. Bosanstvo, Bosnjastvo, Bosanstvo i Hercegovstvo su samo mrtvo slovo na papiru jer isti pojmovi ne znace nista bez Islamskog idenditeta. Nisu ti pojmovi narodnonosni u pravom smislu te rijeci kao sto je to pojam "Turcin" , "Albanac", Srbin itd.

Ako se mi ( Bosanski muslimani i 2% ostalih) odlucimo sutra da se zovemo "Bosancima i Hercegovcima" opet ce to biti ta ista grupa i opet ce se to "Bosanstvo i Hercegovstvo" vezati iskljucivo za Islam a ne za istinsku naciju ili za narodnonosni etnicki identitet jer inteligencije, koja bi pokrenula procese ka stvaranju jedne istinske nacije Bosanske i jednog nacionalno svjesnog Bosanskog naroda, jednostavno nema u Bosni. Muhamed Filipovic to nemoze sam stvoriti dok na drugoj strani konopca vucu kojekavI Cerici, Efendije i sta ja znam.
Last edited by Pietje_Bel on 20/02/2009 15:21, edited 1 time in total.
Banksy

#241 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Banksy »

Dozer wrote: Stvarno postavljas vrlo tesko opisivo pitanje, a znam da konstantno ciljas na to na koji nacin Srbi, Hrvati i Bosnjaci mogu tvoriti BH naciju.
Ne ciljam ni na šta, svejedno mi je.

Naravno da je teško. Sve vrijeme pisala sam o temi BH identitet, ti o nečemu sasvim drugom.
Pozz

edit
ipak, da ne bude bez odgovora

Po redu, kako si ti pisao i pitao ...

Srbi i Hrvati, u Srbiji i Hrvatskoj, imaju jasan i definisan identitet. Građen i, što je vrlo važno, brižljivo njegovan stotinama godina. Mi - Bosanci i Hercegovci, stanovnici BiH - to nemamo. Ne ulazeći u uzroke, istorijske okolnosti, mentalitet. Jednostavno nemamo, niti smo ga imali, a i ono malo poveznica što imamo trudimo se da prekinemo i razgradimo.

Ne čine identitet zadane granice, kako ti tvrdiš, ni prirodne ljepote ne čine identitet, ali ako insistiraš neka ih tu. Recimo da su one jedino što nam je zajedničko, no većina Bosanaca i Hercegovaca želi da ih pocijepa, toliko im je drag taj naš zajednički identitet.

Ne vjerujem da postoji pet istorijskih fakata oko kojih se ovdašnje stanovništvo može složiti. Toliko su im mišljenja različita i stavovi i tumačenja oprečni da su im, vjerujem, i sami datumi sporni.
Bosna se Bosnom naziva odavno, ali pitaj ove iz Gluhe Bukovice šta im znači Katarina Kosača. Ili im je bliži Mehmed Fatih? Ili pitaj stanovnike Trebinja je li dio njihovog identiteta car Dušan ili Stjepan Kotromanić, protiv kojeg je ratovao.

Kulturološke (i mnoge druge) razlike postoje, u pravu si, to i je poenta. Sličnosti ponegdje, ali ne i identitet.

Jezik - ni oko toga nema saglasnosti. Tu su danas podjele sasvim jasne i čiste (šteta, mislim da je jezik jedna od rijetkih stvari koja bi nam mogla biti zajednička).

Tolerancija i suživot ne predstavljaju identitet, šta više, tek one tri tračnice o kojima sam govorila na početku. (Uzgred, ne razumijem zašto misliš da ne vjerujem da postoji tolerancija, živim u BiH i svjedočim joj svakodnevno, ali ovdje pričamo o identitetu).

'Pravi' Bosanci i Hercegovci koje će prihvatiti svi stanovnici na svim prostorima, ne postoje. Ne zato što ja to ne želim već zato što je Ivo Andrić nekima četnik nekima ustaša, što 'manjinac' Vladimir Prelog u Sarajevu ima čikmu na deponiji, što je Gavrilo nekom heroj nekom zločinac, Turci nekom osvajači nekom oslobodioci, što na Eurosong (i drugdje) idemo po ključu jer nemamo pravog Bosanca ili Hercegovca, jer učimo iz različitih udžbenika u kojima svako ima svoju istoriju, svoju kulturu, svoje heroje i svoje zločince.

Nije pitanje šta bi htjeli ti i ja, ili bilo ko s ovog foruma, pitanje je šta je realnost - bila i šta je danas.
Imali smo sreću što smo odrastali u vremenu i sistemu koji je pokušavao izgraditi taj bosanskohercegovački identitet, a nesreću što nam je svijet koji nas je okruživao bivao predstavljen mnogo ljepšim i boljim nego što on zapravo jeste, i što su nam mnoge stvari prešutjeli.

Mislim da si u svim prethodnim postovima sasvim fulao temu i pričao o drugim stvarima.
Ili ja nisam shvatila naslov Umire li identitet Bosanaca i Hercegovaca
Pozz
Last edited by Banksy on 20/02/2009 15:39, edited 1 time in total.
zonbirile

#242 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by zonbirile »

pa normalno,kada je vjera bila ispred države,davno prije 1992g posijano sjeme zla, a tada se samo nastavilo-baš pogodno vrijeme,pogodno tlo,natopljeno krvlju.Gdje češ bolje,a Britanci baštovani,tu trava ne raste vijekovima.
Dozer

#243 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Dozer »

Nemam vise snage...zaista...
Ali, kako god, ja sam Bosanac, neko ko je rodjen u Bosni, ciji su otac, djed, pradjed, cukundeda i jos dalje, takodjer rodjeni u Bosni, i ovo mi niko ni ziv ni mrtav ne moze oduzeti.
I nazalost svaciju ko se u BiH busa srpstvom, hrvatstvom i bosnjastvom, meni to nikada niko ni naturiti nece. Pa makar ja bio jedan jedini koji ce se smatrati i nazivati bosancem.

Pri tome, savrseno mi se @ebe i za davnu istoriju i ko je nekog tamo vijeka dosao odakle, kako, ko ga je nagoozio i kako, da li je koristio vazelin ili ne. Gdje god odem, nazivaju me Bosancem, cak i van naseg govornog podrucja postoji i te kakva razlika, pa mi kazu "Bosnian', a ne "Bosniak". Toliko.
voland

#244 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by voland »

Dozere, ne želi ti to niko da oduzme, smatraj sebe Bosancem, ali nemoj ni ti uzimati pravo nekom da sebe smatra Bošnjakom.

Nije Filipović već Zulfirkapašić prvi govorio o tom pravom bošnjaštvu, al su islamisti sa hodžama na čelu uprskali stvar. Zbog toga se ja deklarišem kao Bošnjak-ateista a nemam bosanski pasoš. I budi oprezan dozere sa tim kvalifikacijama o nacionalnoj pripadnosti, bar u „živom“ razgovoru, jer tako možeš doći u konfliktne situacije. Poštuj svačiji izbor, kao što to očekuješ od drugih za svoj. Žališ se kako tebi neko ugrožava identitet Bosanca a olako gaziš i omalovažavaš izbor dvesta hiljada ljudi u Sandžaku, koji su se svojevoljno izjasnili kao Bošnjaci. Onakvo nametanje identiteta sandžaklijama kao etničkim srbima zbilja zvuče ružno i pomalo pahnu na „rasizam“.

Kako sam te ja shvatio razlika između Bosanca i Bošnjaka je u slijedećem:
Bosanac je za Bosnu vezan pasošem, kada to izgubi, tj. kada ode recimo u Švicu i uzme njen pasoš, on više nije Bosanac, već Švicarac.
Bošnjak za razliku od Bosanca nije vezan pasošom (državljanstvom) za Bosnu već srcem, i bez obzira gdje živi ostaje Bošnjak.
Dozer

#245 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Dozer »

Ma nikome ja nista ne osporavam i ne branim volande. Naprotiv, neka se svako izjasnjava kako zeli, ali ovdje ja ne pricam o tome. Poenta ovoga sto pricam jeste da se shvati sta su i koje su to kategorije, postojece, cemu pripadaju te kategorije, a cemu ne. A pogotovo - na koji nacin i kako su zloupotrijebljene i svakodnevno se zloupotrebljavaju u svrhu drzanja naroda u zabludi.

Rasista nisam niti sam ikada bio, kao ni nacionalista (gade mi se, bez obzira na vrstu), ali hajde mi nesto reci, apropo ovoga o licnom izboru Sandzaklija. Ako si rodjen u Italiji recimo, od oca Italijanske nacionalnosti (samo mi nemoj reci da ni ovo ne postoji), katolika po religijskom opredjeljenju, i majke takodjer talijanke i katolkinje po religijskom opredjeljenju, da li bi ti za sebe mogao reci da si nacionalni Amerikanac? Ili Svedjanin? Ili Hrvat?

A nisi me dobro razumio. Ako si rodjen u Bosni, od roditelja koji su isto tako rodjeni u Bosni, ti mozes otici i Japan ali ces do kraja zivota biti po nacionalnosti Bosanac. i kao takav moci ces se izjasnjavati kao nacionalna manjina u Japanu. Zavisno od toga ko su ti bili roditelji u narodnom smislu (Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Romi, itd.), naravno da zavisi i tvoja narodnost, dok ces religiju imati onakvu kakvu su ti roditelji "zadali" po rodjenju, a kasnije je mozes promijeniti po licnom nahodjenju i u skladu sa svojim osjecanjima, svijesti, itd.
Pasos tu ne igra nikakvu ulogu, pa iako dobijes Japanski, bez obzira da li i dalje imas Bosanski, to te nikada nece uciniti nacionalnim Japancem, zar ne?
Ali, tek tvoja unucad, ili cak i kasnije, mogu za sebe reci da su nacionalni Japanci, dok ce njihovo narodno porijeklo uvijek biti kakvo i jeste - Bosnjacko, Srpsko, Hrvatsko, Romsko, itd. Nadam se da sam pojasnio...
lopta

#246 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by lopta »

Dozer wrote:
lopta wrote: Savrseno dobro sam ga razumio, inace nisam znao da imas sposobnost preko interneta ulaziti u neciju glavu i znati kako neko razmislja. :lol: :D

Cak sam isto ponovio vise puta na forumu narocito ovaj dio:
A ko je Bošnjak? Bošnjak je svak onaj koji voli i prizna Bosnu za domovinu i kom je bosanski jezik maternji. Vjera je tu nebitna i ne vidim razlog da se „ostali“ ne uključe u bošnjački korpus, ako im je stvarno stalo do opstanka Bosne.

i naravno naisao na ''otpor'' od nazovih onih koji ne broje krvna zrnca i koji zele biti Bosanci, sve dok se ne dodje do fotelje, a onda ponosno izbroje svoja krvna zrnca i napisu Srbin ili Hrvat. :run:
Moj lopta...
Brkas i ti, i to momacki. Tacnije, po ovome sto si rekao ja samo mogu zakljuciti da ti je Ceric dobro isprao mozak, ali - netacnostima i nebulozama.
Ova prica se na ovom forumu vodila vec par hiljada puta, ali ocito je i dalje mnogima mutno sta je sta...
Bošnjak je termin koji je uveden (bez vracanja u istoriju i stare Bosnjane) negdje pocetkom rata i prvi ga, koliko se sjecam, potencirao Muhamed Filipovic, a sve s ciljem konacnog stvaranja identiteta u narodnom smislu za - bosanske muslimane.

Bosnjaci, kao takvi, i htio to neko priznati ili ne, jesu samo bosanski muslimani. Bosanski katolici i pravoslavci, a i svi ostali tipa jevreji, Romi, itd., nikada nece i ne mogu biti Bosnjaci. Bosanci da, i to i jesu, ali Bosnjaci nikako.

Najveca nebuloza sa kojom su svi ljudi u BiH totalno dezorijentisani jeste upravo ovo. Nacionalnost je jedno, etnicitet drugo, a religija trece i ovo troje apsolutno nisu identicno, niti moraju biti u bilo kakvoj vezi.
U BiH je nekakvo automatsko kategorisanje upravo po ovome, pa je Srbin automatski pravoslavac, i obratno. Hrvat automatski katolik, i obratno, a Bosnjak automatski musliman, i obratno. A gdje su u svemu ovome Bosanci i Hercegovci? Ko je njih "pojeo"? Maca?
-Prvo @lopta je procitao ocigledno vise knjiga iz historije svog naroda(to o Cericu i vrijedjanju da ne spominjem ko je kome isprao mozak, ako je meni Ceric, tebi su Milosevic i Karadzic) i ove drzave nego ti, tako da ta prica kako je rijec Bosnjak uvedena u ratu od M.Filipovica je smijesna(inace ovo moze govoriti samo nebosnjak i time direktno vrijedjajuci Bosnjake, no nebitno da nastavim dalje). Rijec Bosnjak je apsolutno starija od rijeci Bosanac, koja se uzgred pojavljuje oko 2 svjetskog rata pa na ovamo, dakle nije stara ni 100 godina. Inace da ti ne navodim neke domace autore jer ces reci da je to izmisljeno, evo ti neki strani koji su rijec Bosnjak spominjali prije jedno stotinjak godina:
Image
Dalje:

Čitav ovaj fenomen, u svojoj čuvenoj pjesmi "Pjesma Bošnjaku," koju je objavio list Bošnjak 2. VII. 1891. godine, opisao je i Safvet-beg Bašagić riječima:
Znas Bošnjače, nije davno bilo, / Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta, / Kad u našoj Bosni ponositoj, / I junačkoj zemlji Hercegovoj, / Od Trebinja do Brodskijeh vrate, / Nije bilo Srba ni Hrvata. / A danas se kroz svoje hire, / Oba stranca ko u svome šire. [...] Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago, Naše ime ponosno i drago.

Dalje:

Bošnjački katolik Fra. Ivan Frano Jukić (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, je u svom proglasu 1848. godine zapisao:
"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."

Dalje:

Milovan Đilaš svjedoči o bošnjacima iz Sandžačkog kraja, za vrijeme bivše Jugoslavije:
Taj naziv... je tradicionalan vec od srednjeg vijeka: muslimani koje sam ja poznavo u Bijelom Polju i družio se sa njima uvijek su govorili da su Bošnjaci. U mojoj porodici je bio sluga musliman, Bešir Zulević iz okoline Rožaja. Bio je nepismen – ja sam ga naucio pismenosti – što nije bilo teško, jer je bio veoma bistar...uvijek je govorio da je Bošnjak. A i Vuk Karadžic je upotrebljavao taj termin – Bošnjaci. (Milovan Ðilaš i Nadežda Gaco: Bošnjak Adil Zulfikarpašic; isto vidi: Polje, br. 36)

Cak da uzmemo i velikosrpske spise osim cinjenice da su tada razlikovali Bosnjake od ostalih, moze se vidjeti i velikosrpska ideologija koja i danas vlada i mozemo da vidimo sta su namjeravali uraditi od Bosnjaka i Bosne:

U potrazi za receptom posrbljavanja Bošnjaka, osvrnimo se na Načertanije (1844), Ilije Garašanina. U svom programu Načertanije on narod Bosne naziva bošnjacima - bez obzira na vjersku pripadnost - i jasno ih razlikuje od Srba u Srbiji::: "Ako Bošnjaci ne bi ovo primili, to bi otuda kao sigurno sledovalo raskomadanje Srba na provincijalna mala knjaževstva..." Nadalje, govori o procesu preobražavanja srpstva u Bosni, koje počinje polovinom 19 stoljeća podudarajući se sa periodom u kojem su pisane Načertanije, i sjedinjenju istih sa Srbijom: "...ako bi se pre ovog opšteg sojedinjenja Srbstva što osobito u Bosni preobražavati počelo....K ovome treba dakle učiniti da se Bošnjaci i ostali Slaveni obrate..." Nadalje, predlaže da se: "nekoliko mladih Bošnjaka u srpsku službu državnu prima da bi se ovi...obučavali i za takove činovnike pripravljali koji bi ono što su u Srbiji naučili posle u svom otečestvu u djelo privesti mogli." Da bi plan Velike Srbije tekao bez većih problema, Garašanin smatra da bi se trebala pisati i opšta historija Bosne gdje se "ne bi smela izostaviti slava i imena nekih muhamedanskoj veri prešavsi Bošnjaka" i nadalje napominje da bi ova historija trebala da bude oprezno pisana i to isključivo "u duhu narodnog jedinstva Srba i Bošnjaka" i od strane "čoveka vrslo sposobnog i duboko pronicavajućeg." Meta njegovog programa bili su i katolički Bošnjaci: "Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak. Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri."

Dakle ta prica kako je rijec Bosnjak izmisljena u ratu je klasicna suplja, sovinisticka prica koja dolazi od nebosnjaka u smislu njihovog vrijedjanja.

-Drugo, da Bosnjaci jesu danas bosanski muslimani, sta je problem? Problem je sto Bosnjaci NISU bili ranije samo jedne vjere, nego svih vjera, odnosno najvise hriscanstva jel. Medjutim procesom preobrazavanja bosanskih hriscana u Srbe i Hrvate godinama i godinama doslo se do danasnje situacije da su Bosnjacima predstavljeni samo muslimani. A ta prica nije potekla iz Bosne, nego iz Srbije i Hrvatske, dokaz za to su njihove sovinisticko-nacionalisticke price koje i ti ovdje promovises, a to je njihova prica da svi Hrvati moraju biti katolici, a svi Srbi moraju biti pravoslavci. Dakle uticaj sa istoka i sa zapada je doveo do toga da se Bosnjaci hriscani odreknu svog etnickog identiteta. No ovdje dodajem, njihovo pravo, svako ima pravo da radi i izjasnjava se kako hoce, pa tako i ti, ali nemas pravo navoditi na laznu historiju.

-I trece kao sto sam rekao, taj proces je zapoceo u Srbiji i Hrvatskoj, gdje mozes biti samo Srbin-pravoslavac i samo Hrvat-katolik, taj utjecaj se prosirio i na Bosnu i naravno ostali su samo muslimani da tako kazem u Bosnjacima. Medjutim ko tebi ili nekome drugom nemuslimanu brani da se izjasnjava kao Bosnjak? Niko, do tebe je, odnosno do svakoga da se najstarijim imenom stanovnika ove drzave. Naravno ti ces reci da je to Bosnjanin, ali Bosnjak je izvedenica rijeci Bosnjanin, dakle osnova je ista.

-Sto se tice Bosanaca(ne i Hercegovaca jer je to regionalna odrednica), pa multietnicnost ove zemlje, odnosno njen ustav diktira da u zemlji zive 3 konstitutivna naroda i ostali. Dakle Bosanac si cim si drzavljanin ove zemlje, kao sto sam i ''Amerikanac'' cim sam drzavljanin ''Amerike'', ali to ne znaci da se u Americi ljudi odricu svog etniciteta. Naravno znam ja na sta ti navodi, a to je da se svi zovemo Bosanci, pa to nije problem sa Bosnjacima, to je problem sa Srbima i Hrvatima ove zemlje koji se ne zele izjasnjavati nikako sto ima veze sa Bosnom, nebitno bilo Bosanac ili Bosnjak, dakle problem je u njima, a sa druge strane ja tebi postavljam pitanje, zasto se svi ne izjasnjavamo starijom rijeci Bosnjaci, a ne Bosanci?
zonbirile

#247 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by zonbirile »

@lopta

halo čovječe,ime Bošnjak je novo ime za bosanske muslimane,zakonom određeno.Sad u sferi špekulacija je da li je bilo mudro dati baš to ime i učiniti upravo to da ne može biti sveukupno ime stanovnika Bosne,ili je dato pa da se proba tako kako ti to razumijevaš i pišeš nametnuti svima,i odslikati Bosnu kao zemlju isklučivo Bošnjaka.Zbrka ti je u glavi,ali evo bez istorijske zaostavštine,zakonski nadješ ime muslimanima npr X.Nakon nekoliko godina ne možeš očekivati i tražiti da se X zovu svi stanovnici,bez obzira što su se nekad davno tako i zvali.Sada su se profilirali i Y,Z,a i X je moglo da se prvo nadjelo mjesto njega recimo Q.Pa bi imao Bosnu sa X stanovništvom i konstutivnim narodima Q,Y,Z.
Dozer

#248 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Dozer »

@lopta

Jel' ti stvarno neces ili jednostavno ne mozes da razumijes sta ja govorim?
Niko nije ni rekao da je "Bosnjak" nesto izmisljeno, nego da je samo uvedeno u ratu kao etncika odrednica koja se odnosila na bosanske muslimane i cisto radi pariranja Srbima i Hrvatima u narodnom smislu. A, kao sto si i sam rekao, Bosnjak je izvedenica od necega jos starijeg, odnosno Bosnjanina. Ali, sve je ovo irelevantno jer ovo sto ti meni imputiras jednostavno nema veze s pamecu.
Da si pazljivo procitao sve sto sam napisao, a ne samo dvije prve recenice, vjerovatno bi shvatio da je tvoj zadnji pasus upravo ono sto i ja govorim. Narodnost, tj. etnicitet nikada ne mozes promijeniti, cak ni nakon 20 koljena buducih narastaja. Cak i ako se promijeni verbalni naziv, DNK ce i dalje potvrdjivati ko si, sta si i odakle si. Jedan od vjerovatno najboljih primjera ovoga su Fenicani. Jel' i ovdje ima nesto sporno? Ali, radi potpunog razumijevanja svega sto govorim ipak ces morati procitati sve moje postove na temu, od pocetka do kraja.
Last edited by Dozer on 22/02/2009 13:43, edited 2 times in total.
lopta

#249 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by lopta »

zonbirile wrote:@lopta

halo čovječe,ime Bošnjak je novo ime za bosanske muslimane,zakonom određeno.Sad u sferi špekulacija je da li je bilo mudro dati baš to ime i učiniti upravo to da ne može biti sveukupno ime stanovnika Bosne,ili je dato pa da se proba tako kako ti to razumijevaš i pišeš nametnuti svima,i odslikati Bosnu kao zemlju isklučivo Bošnjaka.Zbrka ti je u glavi,ali evo bez istorijske zaostavštine,zakonski nadješ ime muslimanima npr X.Nakon nekoliko godina ne možeš očekivati i tražiti da se X zovu svi stanovnici,bez obzira što su se nekad davno tako i zvali.Sada su se profilirali i Y,Z,a i X je moglo da se prvo nadjelo mjesto njega recimo Q.Pa bi imao Bosnu sa X stanovništvom i konstutivnim narodima Q,Y,Z.
Ama cuj bas to ime, pa nije to izmisljeno ime, nego nase historijsko ime koje nam je vise godina bilo zabranjeno ubog srpsko-hrvatskog utjecaja. To sto narod nije imao knjige iz svoje historije, nego je citao knjige pisane u Bg ili Zg je druga vrsta price, naravno da se nije navikao, no kako ce se navici kad se u zadnjih 50 godina 3-4x MORAO razlicito izjasnjavati. Napokon je vraceno nase historijsko ime i na to treba da smo ponosni. :thumbup:
hepek071

#250 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by hepek071 »

evo još jednoga :bih:

iskreno mi se jebe za brojnost Bošnjaka, Srba i Hrvata i politička prepucavanja "njihovih" političkih elita. Ako hoće neka i ukinu Bosnu i Hercegovinu, baš kao što su ukinuli i Jugoslaviju ali ja ću i dalje i sve dok ne otegnem papke i odem u vječna lovišta ostati :bih: i Jugosloven.

Moj predsjednik je Ivica Osim, ikao navija za Želju a ja za Sarajevo.
Post Reply