Umetanje novoga titla (sa crnom pozadinom) preko postoječega

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
manoval
Posts: 37
Joined: 15/05/2005 17:19

Umetanje novoga titla (sa crnom pozadinom) preko postoječega

Post by manoval » 06/09/2009 22:01

Imam jedan kratki video (avi) u trajanju od 5 min ali sa zalijepljenim slovenskim titlom, i htio bih umetnuti hrvatski titl preko njega.

Čuo sam da se to može tako da se preko njega umetne crna traka sa novim textom. Imam nekoliko programa za obradu videa (VirtualDub, UleadVideo studio, Adobe Premiere, Subtitle workshop, AviaDdxSub), i sad pretpostavljam da to mogu sa nekim od gore navedenih programa ali neznam kako.

Znači kao prvo kojim programom da postoječi text prekrijem crnom trakom
I drugo kako nakon toga da u tu crnu traku umetnem novi text

Može li ko da pomogne.


malizeleni
Posts: 1198
Joined: 23/04/2007 11:55
Location: U nas u Sveckoj

Re: Umetanje novoga titla (sa crnom pozadinom) preko postoječega

Post by malizeleni » 06/09/2009 22:22

Sta fali movie makeru ?

Importiras film u njega, oznacis one frejmove na vremenskoj liniji koje sadrze taj naslov, obrises ih, i ubacis sliku sa svojim naslovom.

Ili pricas o subtitlovima ?

User avatar
motachjointa
Posts: 740
Joined: 27/06/2007 00:49

Re: Umetanje novoga titla (sa crnom pozadinom) preko postoječega

Post by motachjointa » 06/09/2009 22:27

adobe premier daleko najbolji. importuj video. idi na new title, napravi crnu trako da pokrije slovenski titl. otkucaj svoj titl sto ti treba i fino rasporedi. exportuj u zeljeni format i eto :-D

manoval
Posts: 37
Joined: 15/05/2005 17:19

Re: Umetanje novoga titla (sa crnom pozadinom) preko postoječega

Post by manoval » 06/09/2009 23:14

Subtitle nije odvojen od videa nego je (neznam kojim načinom) jednostavno zaljepljen u video. To je ono kao u nekim američkim filmovima kad glumac govori npr. arapski i preko slike je engleski prijevod.
Znači imam samo jedan (avi) fajl.

manoval
Posts: 37
Joined: 15/05/2005 17:19

Re: Umetanje novoga titla (sa crnom pozadinom) preko postoječega

Post by manoval » 07/09/2009 08:09

Evo sad sam doznao da se to može uraditi u VirtualDubu filterom "MSU subtitle remover" kojega sam skinuo i ubacio u virtualdubov plugins folder.
I sad u Virtual dubu sam otvorio taj video i pokrenuo taj filter ali neznam kako sad da to izvedem.
Evo sad sam slučajno naišao na ovo http://www.compression.ru/video/subtitles_removal/index_en.html i nemogu vjerovat očima, vidim da je rezultat fantastičan ali nažalost neznam kako da to izvedem.
Otvorio sam link "Filter User's Guide" gdje vidim neka uputstva ali nažalost ne razumijem baš sve dobro.
Molio bi ako ima neka dobra duša da objasni step-by-step ako je moguće, jer vidim da dosta ljudi postavlja to pitanje, te bi bilo korisno i za ostale forumaše.

dacha1897
Posts: 8
Joined: 08/09/2009 10:43

Re: Umetanje novoga titla (sa crnom pozadinom) preko postoječega

Post by dacha1897 » 08/09/2009 15:24

mislim da nećeš uspjeti sa tim subtitle removerom :-) :-) nego bi ti bolje bilo da ručno ubaciš crnu traku (u bilo kojem video programu, uzmi neki lakši, nemoj profesionalne - lakše je) i ubaciš title kao txt file

manoval
Posts: 37
Joined: 15/05/2005 17:19

Re: Umetanje novoga titla (sa crnom pozadinom) preko postoječega

Post by manoval » 09/09/2009 22:07

Zašto misliš da ne mogu uspjeti, a šta mu onda znače ove slike na http://www.compression.ru/video/subtitl ... ex_en.html
Ne misliš valjda da je to fotomontaža i prijevara.

User avatar
Ajatolah_
Posts: 8063
Joined: 11/02/2009 15:21

Re: Umetanje novoga titla (sa crnom pozadinom) preko postoječega

Post by Ajatolah_ » 10/09/2009 17:37

Otvori titl u Subtitle Workshopu, i snimi ga kao ASS/SSA/SubStationAlpha.
Tom formatu je lako raditi modifikacije. Otvoriš ga u Notepadu, u jednom redu piše za šta vrijede parametri (font, size, outline, background i sl.) koji se nalaze u redu ispod.
Naprimjer ako je u prvom redu background na sedmom mjestu, u redu ispod promijeniš sedmu vrijednost.

Edit:
Opaska: početna veličina fonta u kojoj SW snima je 24, ja mislim da je 17 sasvim dovoljno. Predlažem ti da probaš sa 17 veličinom, i outline na 2 (što stavlja crnu granicu oko slova) - bolje je nego crna pozadina.

dacha1897
Posts: 8
Joined: 08/09/2009 10:43

Re: Umetanje novoga titla (sa crnom pozadinom) preko postoječega

Post by dacha1897 » 11/09/2009 14:10

manoval wrote:Zašto misliš da ne mogu uspjeti, a šta mu onda znače ove slike na http://www.compression.ru/video/subtitl ... ex_en.html
Ne misliš valjda da je to fotomontaža i prijevara.


Ma ne mislim da je prevara, ali mislim da je to jedan od onih programa koji rade al samo u rijetkim slučajevima uspiju (i to po nesreći ne bude tvoj slučaj). Sumljam da bi ti uspjelo, ali na kraju krajeva zašto ne probaš i uvjeriš se!!

ernad123
Posts: 1
Joined: 31/07/2014 14:12

Re: Umetanje novoga titla (sa crnom pozadinom) preko postoječega

Post by ernad123 » 09/11/2015 21:54

Zdravo, da li se može uz pomoć Cyberlink Power Director 14 napraviti podloga za prijevod, ( da bude kao neka traka na kojem se nalazi prijevod, ali da je prozirna da se može i dalje vidjeti video)? Hvala.

Post Reply