uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

ld

#51 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by ld »

Liska wrote:Iz HVO su bile gardijske brigade i topnistvo Glavnog stozera, gdje je bila i moja malenkost. Ne zelim puno o detaljima. Ne zato sto me strah nego jer nema potreba rasipati bisere pred .... Cemu pisati ako imas strucnjake koji vjeruju da je JNA mogla odjednom dignuti sto zrakoplova i prosetati se do Zagreba i Ljubljane. Neka tih strucnjaka da nam objasne sve sto znaju, da se ismijemo ko ljudi.
sad sam pomijesao
zar nisu gardijske brigade bile u HVu
ali ruku na srce,svi sto ovdje spominju djelovanje i oslobadjanje tih teritorija,uglavnom samo spominju jedinice HVa,nesto jako malo hvo-a
pjo

#52 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by pjo »

revolver amidza wrote:koliko znam 4.gardijska je iz pravca sipova pomela dominantne kote oko jajca gdje i nije bilo borbi

Momak, moras znati da su na otvorenom prostoru Srbi bili nikakav protivnik HV-u jer su iznad njih konstantno kruzile bespilotne letjelice koje su navodile vatru.

Hrvattsko topnistvo nije nasumicno ispaljivalo granate da zaplasi neprijatelja a nekakvi tamo izvidjaci da su odokativnom metodom procjenjivali koliki je podbacaj, prebacaj, "ulijevo", "udesno", "gore-lijevo" ili slicno otisla granata.

Imas svjedocenje jednog Srbe, cak mislim da se moze naci na Youtube-u gdje se on iscudjava kako "Ustase" tocno pogadjaju iz drugog pokusaja. Prvi se ipali da bespilotna snimi i preko GPS-a ocita koordinate, nakon proracuna udaljenosti, polozaja topnistva i cilja samo proslijedi kako treba postaviti cijev.

Zaboravi na prsa-o-prsa borbu. To je gerilska borba koja nema veze sa fazom u kojoj je bila HV pred kraj rata.
Liska

#53 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by Liska »

HVO je imao cetiri gardijske brigade i dvije iz Hercegovine su bile ukljucene u ove akcije. Imali su svoje pravce djelovanja i izmedju ostalih ucestvovali su u ovim akcijama koje se spominju.
jajce32

#54 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by jajce32 »

moj zet,izviđač 4.gardijske splitske brigade kaže da najbolji vojnici nisu oni najhrabriji,već najbolje obućeni i najbolje opremljeni.1995. nije bilo puno borbe prsa o prsa.udaralo se taktički artiljerijom i pješaštvom.kad je HV probija prvu srpsku liniju išlo se jako brzo da srbi ne uspostave novu liniju.dinaru su polako osvajali,diverzantskim napadima itd.
na Mrkonjić gradu je bilo žestoko.tu su bile borbe prsa o prsa.
Real Khan

#55 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by Real Khan »

jajce32 wrote:uh,vi otišli iz 1995. u 1993.
jel ko radi tu u BIH?Pa vi samo na forumima.ja učin po cile dane,a moj zet ,koji je ratova oko BL,radi cili dan.ima firmu.
i onda se čudite da van država ne funkcionira :-)

ja šta se tiče 1995. mogu pitat zet kad ga vidin ili suside koji su bili u 4.splitskoj.
a šta se tiče 1993...hm...rat između hrvata i bošnjaka je planiran od Srba.razdijeli pa vladaj-DIVIDE ET IMPERA.
Krivac za to je Tuđman najviše.zna se da je 1992. dio ministara u Vladi RH,dalo ostavku zbog politike prema BIH.Tako je Zdravko Tomac,najbliži Tuđmanov suradnik,da ostavku.
ma krivac je i Alija,al opet manji krivac od Franje.najveći krivac pada istočne BIH je Alija.bija je previše pasivan i neodlučan.nije naoružava svoj narod u početku,govorija da rata biti neće,da će JNA branit narod šta su sulude izjave.
srpski plan je bija da sabiju hrvate i srbe u srednjoj bosni pa nek se bore za teritorij.zna se da su srbi pomagali i hrvatima i bošnjacima,da rat bude duži i da se vojno troše.armija BIH je bila slabo naoružana.postavlja se pitanje odakle oružje ako ne dolazi više preko hrvatskog teritorija.ma srbi su davali i prodavali oružje bošnjacima.
Alija je bija dobar čovik,ali loš političar.pa zamislite ovo,on se pojavljiva na fotografijama i video materijalima sa mudžahedinima.ti mudžahedini u očima zapada su teroristi i prijetnja zapadu.zapad je rezonira da je Alija i njegova politika osnivanje džamahirije.to je stvaralo sumnju zapada prema Aliji a time i pasivnost i pomoć zapada bošnjačkom vodstvu.
ruku na srce,hrvatska je radila agresivan rat u BIH,točnije vodstvo RH,a nikad hrvatska nije dobila sankcije.
@jajce32, imaš respect od čovjeka koji najviše cijeni REALne osobe. Svaka ti je rič na mistu :thumbup:
jajce32

#56 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by jajce32 »

Real Khan wrote:
jajce32 wrote:uh,vi otišli iz 1995. u 1993.
jel ko radi tu u BIH?Pa vi samo na forumima.ja učin po cile dane,a moj zet ,koji je ratova oko BL,radi cili dan.ima firmu.
i onda se čudite da van država ne funkcionira :-)

ja šta se tiče 1995. mogu pitat zet kad ga vidin ili suside koji su bili u 4.splitskoj.
a šta se tiče 1993...hm...rat između hrvata i bošnjaka je planiran od Srba.razdijeli pa vladaj-DIVIDE ET IMPERA.
Krivac za to je Tuđman najviše.zna se da je 1992. dio ministara u Vladi RH,dalo ostavku zbog politike prema BIH.Tako je Zdravko Tomac,najbliži Tuđmanov suradnik,da ostavku.
ma krivac je i Alija,al opet manji krivac od Franje.najveći krivac pada istočne BIH je Alija.bija je previše pasivan i neodlučan.nije naoružava svoj narod u početku,govorija da rata biti neće,da će JNA branit narod šta su sulude izjave.
srpski plan je bija da sabiju hrvate i srbe u srednjoj bosni pa nek se bore za teritorij.zna se da su srbi pomagali i hrvatima i bošnjacima,da rat bude duži i da se vojno troše.armija BIH je bila slabo naoružana.postavlja se pitanje odakle oružje ako ne dolazi više preko hrvatskog teritorija.ma srbi su davali i prodavali oružje bošnjacima.
Alija je bija dobar čovik,ali loš političar.pa zamislite ovo,on se pojavljiva na fotografijama i video materijalima sa mudžahedinima.ti mudžahedini u očima zapada su teroristi i prijetnja zapadu.zapad je rezonira da je Alija i njegova politika osnivanje džamahirije.to je stvaralo sumnju zapada prema Aliji a time i pasivnost i pomoć zapada bošnjačkom vodstvu.
ruku na srce,hrvatska je radila agresivan rat u BIH,točnije vodstvo RH,a nikad hrvatska nije dobila sankcije.
@jajce32, imaš respect od čovjeka koji najviše cijeni REALne osobe. Svaka ti je rič na mistu :thumbup:
o,fala ti.ma ako raspravljam sa ljudima znači to je dijalog,a dijalog je prihavaćenjem tuđih mišljenja.ako želin nać istinu,onda moran bit objektivan i realan.jedino tako se može nać istina.recimo,ja san dugo vrimena mislija da Franjo nije dilija BIH sa Slobon.nisan mislija da je Hrvatska ,tj. vodstvo RH vodilo agresivnu politiku i rat u BIH.Moje mišljenje se osnivalo međuostalin i o mišljenju Hrvata iz Hrvatske,koji nisu tili ni pedalj BIH,već samo ravnopravan položaj svih naroda u BIH i podjela BIH u smislu entiteta,a ne u smislu pripajanje Hrvatskog entiteta u Hrvatsku.bija san u krivu,jer vodstvo Hrvatske je drugačije mislilo od naroda.ja san prominija svoje mišljenje kad san počeja istraživat u čemu je nasta sukob između Bošnjaka i Hrvata.

pa rasprava na forumima je ta da čovik promine svoje pogrešno mišljenje,a ne da ka budala želi nametnut svoje mišljenje drugima , a ne želi nać istinu.
ld

#57 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by ld »

Liska wrote:HVO je imao cetiri gardijske brigade i dvije iz Hercegovine su bile ukljucene u ove akcije. Imali su svoje pravce djelovanja i izmedju ostalih ucestvovali su u ovim akcijama koje se spominju.
liska jel u pravu pjo o koristenju bespilotnih letjelica
ja koliko sam upoznat bespilotne letjelice se koriste iskljucivo za izvidjanje,a ne za korekciju vatre
doduse ameri svojim bespilotnim letjelicama markiraju cilj,pa djeluju ,,pametnim,, projektilima sa gps-om koji se navode na cilj,tako da je 99% zagaratovana preciznost
ali u svakom slucaju,prijatelj koji je bio nacelnik u 306 mi je rekao sve najbolje o vasoj artiljeriji na kupresu
kaze da su bili zapanjeni kad su vidjeli vasa dejstva
doduse ja sam mislio da je to uglavnom bila HV artiljerija,a ne HVO
@jace 32
tvoj zet jeste donekle u pravu,jako je bitno imati dobro obucenog vojnika,koji je dobro opremljen
ali isto tako je bitno imati hrabrog i kreativnog vojnika
i sve to treba da bude uskladjeno,da dejstvuju kao jedan tim,da bude dobra oraganizacija,tako cim pjesdiji zagusti,da ih artiljerija pokrije,ali druge jedinice da uskoce i slicno,da ne sirim temu
Lincoln-Burrows

#58 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by Lincoln-Burrows »

jajce32 wrote: o,fala ti.ma ako raspravljam sa ljudima znači to je dijalog,a dijalog je prihavaćenjem tuđih mišljenja.ako želin nać istinu,onda moran bit objektivan i realan.jedino tako se može nać istina.recimo,ja san dugo vrimena mislija da Franjo nije dilija BIH sa Slobon.nisan mislija da je Hrvatska ,tj. vodstvo RH vodilo agresivnu politiku i rat u BIH.Moje mišljenje se osnivalo međuostalin i o mišljenju Hrvata iz Hrvatske,koji nisu tili ni pedalj BIH,već samo ravnopravan položaj svih naroda u BIH i podjela BIH u smislu entiteta,a ne u smislu pripajanje Hrvatskog entiteta u Hrvatsku.bija san u krivu,jer vodstvo Hrvatske je drugačije mislilo od naroda.ja san prominija svoje mišljenje kad san počeja istraživat u čemu je nasta sukob između Bošnjaka i Hrvata.

pa rasprava na forumima je ta da čovik promine svoje pogrešno mišljenje,a ne da ka budala želi nametnut svoje mišljenje drugima , a ne želi nać istinu.
ne znam na osnovu čega si stekao mišljenje kakvo si stekao, ali rat između ABiH i HVO-a je
u Srednjoj Bosni bio čisto čuvanje hrvatskih naselja, iz mnogih su protjerani (na pr. ja) a bilo je
ratnih zločina na obije strane. I Hrvati su u BiH željeli samo svoj entitet. To što je htio Franjo ili
već ko nije bio interes Hrvata u BiH.
ld

#59 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by ld »

Lincoln-Burrows wrote:
jajce32 wrote: o,fala ti.ma ako raspravljam sa ljudima znači to je dijalog,a dijalog je prihavaćenjem tuđih mišljenja.ako želin nać istinu,onda moran bit objektivan i realan.jedino tako se može nać istina.recimo,ja san dugo vrimena mislija da Franjo nije dilija BIH sa Slobon.nisan mislija da je Hrvatska ,tj. vodstvo RH vodilo agresivnu politiku i rat u BIH.Moje mišljenje se osnivalo međuostalin i o mišljenju Hrvata iz Hrvatske,koji nisu tili ni pedalj BIH,već samo ravnopravan položaj svih naroda u BIH i podjela BIH u smislu entiteta,a ne u smislu pripajanje Hrvatskog entiteta u Hrvatsku.bija san u krivu,jer vodstvo Hrvatske je drugačije mislilo od naroda.ja san prominija svoje mišljenje kad san počeja istraživat u čemu je nasta sukob između Bošnjaka i Hrvata.

ne znam na osnovu čega si stekao mišljenje kakvo si stekao, ali rat između ABiH i HVO-a je
u Srednjoj Bosni bio čisto čuvanje hrvatskih naselja, iz mnogih su protjerani (na pr. ja) a bilo je
ratnih zločina na obije strane. I Hrvati su u BiH željeli samo svoj entitet. To što je htio Franjo ili
već ko nije bio interes Hrvata.
a sta je bilo na g.vakufu??mostaru???
evo koliko toliko realno se prica na temu,doduse,prosirila se u ne zeljenom pravcu,ali pogledaj sudjenje prlicu i ostalima
hrvati ne samo da su htjeli da zastite hrvatska naselja,htejeli su oni puno vise od toga
htjeli su kompletnu srednju bosnu,bez obzira sto je procentualno manje hrvata u srednjoj bosni,htjeli su i jedan dio zenice,tacnije na lijevoj obali bosne
i tako sve do zepca da naprave kompaktnu teritoriju hercegbosne
pa sta bi bilo sa bosnjacima srednje bosne,travnika,viteza,busovace,sa bosnjacima mostara,jablanice,konjica

to je tipican primjer agrsorske politike,realni sad da budemo
pjo

#60 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by pjo »

ld wrote: a sta je bilo na g.vakufu??mostaru???
evo koliko toliko realno se prica na temu,doduse,prosirila se u ne zeljenom pravcu,ali pogledaj sudjenje prlicu i ostalima
hrvati ne samo da su htjeli da zastite hrvatska naselja,htejeli su oni puno vise od toga
htjeli su kompletnu srednju bosnu,bez obzira sto je procentualno manje hrvata u srednjoj bosni,htjeli su i jedan dio zenice,tacnije na lijevoj obali bosne
pa sta bi bilo sa bosnjacima srednje bosne,travnika,viteza,busovace,sa bosnjacima mostara,jablanice,konjica

Ja sam cuo da su se oni htjeli spojiti od Tokija do Milvokija..
Lincoln-Burrows

#61 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

O čemu ti pričaš, pa ja sam to proživio kao dijete, Hrvati su u Srednjoj Bosni manjina i kad je izbio bošnjačko hrvatski
sukob Hrvati su protjerani iz svih enklava iz kojih se moglo, a onim preostalima su se grčevito branila naselja. U nekim
dijelovima se temeljito očistilo. Pričam za Srednju Bosnu, a ostavi ti to htjeli ne htjeli, to je trla baba lan.
Za Mostar i Hercegovinu ne znam, ali znam da se htjela HB-a a to nije BiH već entitet u BiH.
Ustvari, i da je rat završio drugačije uvijek bi kružile iste priče,
mene ustvari i ne zanima ono onda, mene zanima ovo danas, nema rata
i hoće li biti dogovora i entiteta, jer Hrvati žele entitet u BiH (meni osobno ne znači mnogo).
Znači žele entitet unutar cjelovite BiH kao i u ratu, ali opet je tu zavjera,
čisti preslik rata.
pjo

#62 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by pjo »

Lincoln-Burrows wrote:

O čemu ti pričaš, pa ja sam to proživio kao dijete, Hrvati su u Srednjoj Bosni manjina i kad je izbio bošnjačko hrvatski
sukob Hrvati su protjerani iz svih enklava iz kojih se moglo, a onim preostalima su se grčevito branila naselja. U nekim
dijelovima se temeljito očistilo. Pričam za Srednju Bosnu, a ostavi ti to htjeli ne htjeli, to je trla baba lan.
Za Mostar i Hercegovinu ne znam, ali znam da se htjela HB-a a to nije BiH već entitet u BiH.
i hoće li biti dogovora i entiteta, jer Hrvati žele entitet u BiH (meni osobno ne znači mnogo).
čisti preslik rata.

HR HB nikad nije proglasila otcjepljenje od BiH niti je donosila svoj ustav.

To je nesto sto muslimanski jurisnici nece spomenuti.
and

#63 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by and »

pjo wrote:
Lincoln-Burrows wrote:

čisti preslik rata.

još će ispasti da ste se borili za cjelovitu,nezavisnu i suverenu bih
Lincoln-Burrows

#64 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

and wrote:
pjo wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
čisti preslik rata.

još će ispasti da ste se borili za cjelovitu,nezavisnu i suverenu bih
borili smo se da sačuvamo glave,
kad će to da se shvati,
netko je morao započet obranu.
U mom mjestu Ričice, do 93' nije bilo
rata, a onda ljudi ubijani i protjerani,
a HVO-a i nije bilo u selu. ABiH čula da
je izbio boš.hrv. sukob i hajde u ofenzivu
and

#65 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by and »

Lincoln-Burrows wrote:

čisti preslik rata.
hrvati su kao i srbi htjeli dio bih,etnički očišćen.da im je neko ponudio da ga pripoje hrvatskoj,sigurno ne bi imali ništa protiv,baš kao što nisu imali ništa protiv da hrvatskoj elektroprivredi i hrvatskoj daju jezero kod livna,da kažu da im je franjo predsjednik,da se bore pod hrvatskim zastavama.....
kako vrijeme prolazi i sami shvaćaju kakve su to nebuloze,pa sad kao nisu htjeli.a hrvatska je svoje probleme riješila plateći bih hrvatima i ljudi sada normalnu državu pokušavaju uvesti u eu.
Liska

#66 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by Liska »

Stani and, kako sada da nam je netko ponudio. Pa cijelo vrijeme se smatra da smo mi imali samo jedan cilj, skupa s rukovodstvom Hrvatske za prikljucenjem Hrvatskoj. A sad ispadne da bi bilo tako samo da nam je netko ponudio??? Znači,u tome je caka čitavo ovo vrijeme. Trebalo je ponuditi. :lol:
@ld
Mislim da nije istina što piše Pjo. Što se tiče HV i HVO u tim danima, koristili smo klasične metode izviđanja i navođenja vatre. Znam da je HV koristio bespilotne letjelice za izviđanje i snimanje položaja VRSK pred Oluju ali stvarno ne znam da su ih mogli koristiti za korekciju vatre. Svaki snimljeni položaj je imao koordinate i onda je sigurno bilo puno lakše za gađanje ali opet ti treba navođenje, jer topovi nisu laseri. Imam i prijatelja izviđača koji su bili u Oluji i nijedan mi nije govorio da se vatra navodila uz pomoć bespilotnih letjelica.
and

#67 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by and »

Liska wrote:Stani and, kako sada da nam je netko ponudio. Pa cijelo vrijeme se smatra da smo mi imali samo jedan cilj, skupa s rukovodstvom Hrvatske za prikljucenjem Hrvatskoj. A sad ispadne da bi bilo tako samo da nam je netko ponudio??? Znači,u tome je caka čitavo ovo vrijeme. Trebalo je ponuditi. :lol:
@ld
Mislim da nije istina što piše Pjo. Što se tiče HV i HVO u tim danima, koristili smo klasične metode izviđanja i navođenja vatre. Znam da je HV koristio bespilotne letjelice za izviđanje i snimanje položaja VRSK pred Oluju ali stvarno ne znam da su ih mogli koristiti za korekciju vatre. Svaki snimljeni položaj je imao koordinate i onda je sigurno bilo puno lakše za gađanje ali opet ti treba navođenje, jer topovi nisu laseri. Imam i prijatelja izviđača koji su bili u Oluji i nijedan mi nije govorio da se vatra navodila uz pomoć bespilotnih letjelica.
pa poslije svega ovi iz eu valjda nisu imali obraza da vam to ponude.u znak izvinjenja su vam omogućili da s hrvatskim pašošima možete ići u zemlje eu,ako vam ovdje nije dobro,da vas ne nose na duši
revolver amidza

#68 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by revolver amidza »

tetakk wrote:Odoste nasiroko :-)

Oslobadjanje Donjeg Vakufa i Karaulskih sela

Nas pravac napada je bio od Turbeta te sa Galice. Prvi dan napada probijene su linije kod Podkraja i napredovalo se prema Sesicima. drugi dio jedince je imao puno gori zadatak a to je bilo probijanje linije ispod Galice. Moralo se sici nekih 500 m niz padine Galice da bi se doslo do cetnickih linija. Izvlacenje ranjenih i mrtivi je tu bilo skoro nemoguce. Cijelo vrijme je padala kisa.Prvi dan izvidjanja dosli smo do njih u vrijeme dok su dijelili hranu. Pricali su nesto o napadu na Vozucu o cemu mi u tom momentu nismo znali nista. Drugi dan smo pred samo noc sisli i napali frontalno liniju jer se nigdje nije moglo proci iza, zbog grudobrana koji je isao cijelom duzinom iznad sumskog puta, te blizine rovova. Liniju smo probili, ali zbog mraka i minskog polja odluceno je da se povuceno nazad na Galicu. Tu nas ceka vijest o zauzimanju Vozuce. Kolone svijetala iz pravca D.Vakufa preko Homandzica su isle prema Gostilju. Ujutro silazimo opet do linije u kojoj nije bilo nikog. Dalje se spustamo do asfaltnog puta Travnik - Skender Vakuf, te se skupa sa drugim dijelom jednice cistimo Sesice kojom prilikom zarobljavamo 5 pripadnika radnickog bataljona. Dolazi komadant jedinice i bukvalno nas moli da se popnemo na Smet jer smo bili preumorni. Vojska ko vojska nece nece pa krenu za kutiju cigareta...toliko je vrijednio zivot bosanskog vojnika. Krenemo prvo u izvidjanje gdje primjecujemo cetnike kako se rasporedjuju na starim linijama iz 92. Navodimo nasu artiljeriju koja je u to vrijeme bila na visini zadatka jer smo napokon dobili covjeka koji je znao dobro racunati na minobacacima. Artiljerija odradjuje svoje a mi uz pomoc tenka koji dize vidljive stare rovove krecemo na Smet iznad ceste i ispod ceste. Prvi napad je bio bezuspjesan(iz daljine :mrgreen: ) ) U drugom napadu dolazimo do starog minskog polja punog PROM-ovki, te poslije zakacanje jedne koju srecom nisam izvukao odlucujem da se spustim do asfalta, jer se niko nije oglasavao na cetnickoj liniji, dok je na drugoj strani suma puna mina. Asfaltom izlazim na Smet. Prvi :mrgreen: te i ostali izlaze ispod ceste. Na Smetu koji je napusten nalatimo bacen RB, rupe od granata( svaka ili u cestu ili desetak metara od ceste), krvave dijelove uniformi, zavoje, municiju. Tu zaposjedamo polozaj dok nije pao mrak. U toku noci na nas nalijece neka zaostala jednica koju nismo mogli prevariti da smo cetnici, te se ista povlaci dublje u sumu. Ujutro nas zamjenjuje neka brigada iz Fojnice ili Visokog te oni idu dalje do Vitovlja. U borbama smo imali nekoliko ranjenih te nekoliko poginulih od granate koja je pala na IKM jedinice.

http://img393.imageshack.us/img393/861/galica133ag4.jpg

Drugi put o borbama oko Kljuca i Sanskog Mosta.
ej stari posebno tebi velik pozdrav,znaci bili smo na istim mjestima,super si to napisao,moj voj tj u kom sam ja bio smosmo probijali na vocnjak i varosluk,jebeno do jaja,lnije utvrdjene 4 godine imali smo dva tenka da nam buse ispred i dvije nase haubice sa stare vlasicke ceste koje cetnicima razvlacile pamet i izbijale ih ih zemunica i rovova (artiljerci-svaka cast) jos su im spizdili pragu iz gornjeg varosluka koja je drala po nasima koji su upali u potkraj,.sam vocnjak je bio zajeban,tek iz drug puta smo se tokom noci uspjeli cetnicima ubaciti za ledja i eliminisati im par mjesta sa sijacima smrti i jednim pamom,imali smo i 2 poginula,puskarali smo se bukvalno po kucama i bombama,jebeno ali kad im je to puklo i varosluk picili su prema radalju,inace moram reci da su bili zilavi borci,bilo ih je tu iz one kozarske 5. s kojom cemo se opet sresti kod muleza kod prijedora,drago mi je da smo se nasli! :thumbup:
revolver amidza

#69 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

sarlo wrote:Zadnji dan rata mislim da smo bili blize -Armija i MUP R BiH- Banja Luci od HV. A sigurno smo imali stratesku prednost. Oni su kod Bočca stvarno bili blizu, ali ponavljam mi smo od strane Sanskog Mosta i pogotovu Muleža bili vjerovatno blize, a isli smo u sirem zahvatu.
Sutra se cujemo-pisemo.

ja se na zalost ne slazem s tobom da smo bili blize banjoj luci nego hrvati,od muleza prema bronzanom majdanu (najdalje dokle su nasi idv dobacili ima mnogo) tako da su hrvati od bočca i sa dijela manjače povis krupe na vrbasu bili blize,.mi mozda jesmo isli u isrem zahvatu,ali su oni imali klinove i isli su rapidno brzo,.istina vidio sam i djelovanje,hrvatske artiljerije.bukvalno uragansko,i mi smo je tada imali,ali njihova je bila za koplje iznad,i naravno tanki smo bili sa oklopima na zalost,a bez toga nema brzog napredovanja.
u pravu si za kljuc,kad su cetnici sa arkanovcima spucali kontru i stigli na 1km od kljuca onaj most preko sane je bio spreman za miniranje,bilo nas sve iz 7.k, bugojanaca,17.krsjiske,308.iz novog i 4.i 5 bataljon 312.iz travnika,..17. je izricito trazila 5.bataljon 312. na ispomoc jer je bila razocarana napustanjem linija od 51o. sam dudak nas je docekao na lanistu,kad smo cetnike odbili nakon makljaze sa arkanovcima,nesto sjevernije smo im zarobili 4 tenka i par pontonskim mostova jer su imali ozbiljnu namjeru da forsiraju sanu.
revolver amidza

#70 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

za jajce 32. , nesto je bilo price o ucestvovanju 4,gardijske iz splita protiv armije bih u vrijeme bosnjacko-hrvastkog rata,koliko sam ja mogao znati iz price sa tim vojnicima 4.gardijska nije zaista ucestvovala,ona koja jeste je bila 5.gardijska iz slavonije na g.vakufu i mostaru , te nesto 2.gardijske,..ne sve u kompletu naravno.
pjo

#71 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by pjo »

Liska wrote:Stani and, kako sada da nam je netko ponudio. Pa cijelo vrijeme se smatra da smo mi imali samo jedan cilj, skupa s rukovodstvom Hrvatske za prikljucenjem Hrvatskoj. A sad ispadne da bi bilo tako samo da nam je netko ponudio??? Znači,u tome je caka čitavo ovo vrijeme. Trebalo je ponuditi. :lol:
@ld

"Naime, kad su uz pomoć hrvatskih bespilotnih letjelica, koje su navodile topničku vatru 20. topničkog divizijuna HV-a, 5. kolovoza u jutarnjim satima uništeni topnički položaji srpske vojske na poligonu Crvena zemlja kod Knina, s kojih su se branili prilazi Kninu, označio je definitivni početak kraja srpske vojske."

http://www.nacional.hr/articles/view/10633/

"Svaki je zapovjednik kljucnog pravca proboja imao bespilotne letjelice na raspolaganju za pracenje stanja u realnom vremenu i za navodjenje precizne topnicke paljbe i napade zrakoplovstva.
Sve je to na obranu imalo zastrasujuci demoralizirajuci ucinak.
"

http://www.croforce.com/modules.php?nam ... pic&p=1580
revolver amidza

#72 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

bosna fanatic i liska,mislim da ja mogu nesto reci o jajcu 92 jer sam cijeli septembar tamo proveo ( a napola sam jajcanin),
hvo je drzao liniju vrbica,armija bih barevo, i misju ravan,i jedni i drugi su zajedno golu planinu iznad carevog polja,.najgore po napadu su bile barevo i vrbica,bilo je i avionskih napada i svega,..nekih desetak dana prije konacnog pada jajca hvo je odlucio da pocne sa evakuacijom vojske i civila iz jajca jer su cetnicki napadi postajali sve zesci i zesci iz pravca mrkonjica na sela vrbicu i mile,armija bih preuzima te polozaje a hvo je ostavio dosta oruzja i municije armiji, (kada se to sve desavalo bio je veliki sukob armije bih i hvo-a u novom travniku i opsti napad hvo-a na prozor),..imam 2 poginulih rodjaka tamo,a i sam sam bio,..jednostavno armija nije mogla ljudski zacepiti te polozaje,..istina sada kada sa ove distance pogledam,jajce se je tesko moglo odbraniti u zimu,sa travnikom ga je vezalo usko grlo preku turbeta i karaule svakodnevno na cetnickom puskometu,inace mogu reci da je i jajacki hvo tada bio odlicna vojna formacija i dobro se borio a bilo je i dosta bosnjaka tada u hvo-u,naravno i legandarna 1.krajiska koja se lavovski borila
revolver amidza

#73 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

nosferatu care,mada su ti postovi maratonski dugi isplati se procitati ih!
za mene je posebno zanimljivo bilo citato stanje u bihacu,jer sam slabo upoznat sa time.
slazem se sa tobom u jednoj stvari,zapravo sam stava da su price "mogli smo ko iz picke uzet banja luku" su kita!
ma ko god da ih plasira , bilo hrvati bilo nasi , jer kako rece banja luka je veliki grad pretezno u ravnici sa gomilom vojske naoruzane do zuba,to da bi banja luka pala,bi jedino ako bi ih uhvatila velika panika ili da im dodje signal iz beograda,da su se srbi istinski spremili da brane banja luku,bogami u crno bi se mnogi zavili,jer zauzeti tako jedan veliki grad,treba ti mini crvena armija,a na tolike zrtve nije bila spremna ni armija bih niti hv,a hvo necu ni spominjati,..osim toga ne vjerujem da bi beograd u tom slucaju kiti svirao kao u slucaju oluje,ne bi im palo na pamet da prime jos jedan val izbjeglica,navodno je vojska jugoslavije tada bila u viskom stupnju pripravnosti da se maksimalno ukljuci u rat u slucaju eventualnog pada banja luke,.
ono sto znamo iz iskustva svi je da , kada se protivnik istinski brani makar i po selendrama ima muda da otegnes da ga slomis,vazi za bilo koga.
pjo

#74 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by pjo »

revolver amidza wrote:nosferatu care,mada su ti postovi maratonski dugi isplati se procitati ih!
za mene je posebno zanimljivo bilo citato stanje u bihacu,jer sam slabo upoznat sa time.
slazem se sa tobom u jednoj stvari,zapravo sam stava da su price "mogli smo ko iz picke uzet banja luku" su kita!
ma ko god da ih plasira , bilo hrvati bilo nasi , jer kako rece banja luka je veliki grad pretezno u ravnici sa gomilom vojske naoruzane do zuba,to da bi banja luka pala,bi jedino ako bi ih uhvatila velika panika ili da im dodje signal iz beograda,da su se srbi istinski spremili da brane banja luku,bogami u crno bi se mnogi zavili,jer zauzeti tako jedan veliki grad,treba ti mini crvena armija,a na tolike zrtve nije bila spremna ni armija bih niti hv,a hvo necu ni spominjati,..osim toga ne vjerujem da bi beograd u tom slucaju kiti svirao kao u slucaju oluje,ne bi im palo na pamet da prime jos jedan val izbjeglica,navodno je vojska jugoslavije tada bila u viskom stupnju pripravnosti da se maksimalno ukljuci u rat u slucaju eventualnog pada banja luke,.
ono sto znamo iz iskustva svi je da , kada se protivnik istinski brani makar i po selendrama ima muda da otegnes da ga slomis,vazi za bilo koga.
Ovo je tocno, ali ako pogledamo srpsku taktiku tijekom rata, mozemo vidjeti da se nigdje nisu htjeli dovesti u situaciju da budu okruzeni.

Radije su se povlacili nego sto bi se borili u okruzenju.
Liska

#75 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by Liska »

Pjo, nije da ti ne vjerujem ali sve to zahtjeva mnogo tehnike i opreme. Bespilotna letjelica može snimiti i pad granate ali ne vjerujem da ona sama može dati korekciju vatre. Netko mora pogledati snimak i reći korekciju. Sve to, po meni, traje predugo, i bitka ne može čekati. Imam poznanika koji su učestvovali u ovoj bitci i nikada nisu spominjali da su korekcije pravili uz bespilotne letjelice. Upitaću ih čim prije.
Revolver Amidza, vrlo posten post o Jajcu. Hvala jer takvih postova ima vrlo malo.
Locked