uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

ld

#26 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by ld »

Liska wrote:Vidiš da se imaju dvostruki aršini. Sticajem okolnosti znam čovjeka koji je bio grupi ljudi koje Armija BiH nije propustila kao pojačanje u Jajce. Da li bi tis stotinu išta izmjenilo ostaje za dulju raspravu. S obzirom da je većina pobjegla u Zenicu,kako to da im iz Zenice nije stiglo pojačanje. Eto recimo da je HVO i pobjegao a znam ljude iz HVO koji su ostali do zadnjih momenata, kako se samo ta strana priče potencira? Gdje su silni ostali gradovi koji su pali šaptom pa nitko ne smije napisati ni da su prodani nego je najlakše udariti po HVO-u, i kad jeste i kad nije kriv. Što se tiče dotoka oružja, podsjetiću na jednu izjavu slavnog generala Halilovića, u dokumentarcu na FTV. Rekao je da se do kraja 1993. moglo doturiti oružje da se je htjelo i za to okrivljuje političko rukovodstvo Bošnjaka, kojima je jednostavno bilo ili lijeno ili nisu htjeli trošiti pare na takve stvari.I je li netko vidio taj sporazum Boban-Karadžić jer u životu nisam vidio sporazum sa više aneksa i promjena. Tim dogovorom je Mostar podijeljen između HVO i VRS pa to nikada nije bilo tako. Pa se onda pričalo kako je dogovoreno da čitav Mostar bude hrvatski, istim tim dogovorom. Pa je onda u istom dogovoru rečeno da će Mostar ipak biti podijeljen između HVO i VRS-a a Bošnjaci kao izlaz imaju Neretvu. Pa je onda istim dogovorom rečeno kako će HVO i VRS zajednički napasti Mostar i podijeliti ga. Nije uopće važno što su stvari na terenu išle drugim tijekom, što nam govori ili da se dogovor uopće nije ni sprovodio što nam govori ili da su Boban i Karadžić nebitni ljudi u svemu ovome ili da u stvari i ne znamo što su potpisivali. Zna se i za potpis između Izetbegovića i Krajišnika pa nitko o tome ne trubi i ne govori. Možda i ne postoji tko zna i zato ga ne potenciram jer bi se svi naljutili kad bih napisao da je ovim sporazumom dogovorena razmjena Srebrenice za Vogošću. Može biti da sam u pravu a možda i nisam. Bitno je da svi se znate o jednom dogovoru a hrpu drugih zanemarujete, iako su svi dogovori bili potpisivani sa figom u džepu, po bosanski: Pošteno pa tko koga zajebe!
jel ti znas koliko ima od zenice do jajca i koliko je trajlo cetnicko zauzimanje jajca
pazi,nije sve crno i bijelo
bilo je i hvo oficira koji su bili protiv rata sa bosnjacima,pa su bili likvidirani,komandant hvo brigade u g.vakufu tacnije,i poslije su ga vasi roknuli
ubili su i blaza kraljevica,
bilo je i kod nas likvidacija,sto zasluzenih poput cace koji je ubio svog najboljeg jarana srbina,sto i neopravdanih,poput pokusaja likvidacija halilovica,kad je poginula mu zena i surak,i nije on jedini

pa hvo usore je ratovao zajedno sa armijom citav rat protiv cetnika,dok je 20 km juznije hvo zepca zajedno sa cetnicima ratovao protiv armije

bilo je svasta u ratu,jer je rat haos i nema neka jake kontrole na terenu,pogotovo u prvim ratnim godinama u BiH

samo se moze sa ove vremneske distance i sa boljim podatcima,da se sagleda sira slika i da se analiziraju greske i da li je moglo drugacije
ja i dalje tvrdim da je rat bosnjaka i hrvata samo odgovarao cetnicima i da je KOS odradio dio svog posla
mi sumljamo da je bilo bosnjaka kosovaca koji su bili bliski aliji,imali su visoke pozicije,ali to sve je isplivalo nakon rata,kad se sve izanalizira bilo je sigurno
tako je bilo i kod vas,htjeli to da priznate ili ne
oni su odradili svoj posao
naravno ne treba zaboraviti ni suska i bobana i njihovih ambicija,u hagu se sad sve vidi i to cinjenicom i dokazom
pazi bilo je nasih bosnjaka koji su imali neke nade o bosnjakistanu,ali to su budale,koje smo mi svi osudili,nema nista bez jedinstvene bosne i hercegovine,sva tri naroda i puna prava svih u cijeloj BiH
Liska

#27 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by Liska »

E to je već bolje. S obzirom da poznajem ljudi i iz Usore i iz Žepča moram navesti hinjsku podvalu Armije BiH koja je Hrvate iz Usore poslala na liniju sa Hrvatima iz Žepča, govoreći im da idu na četnike. Srećom skontali su brzo pa je ta linija bila mirna s obje strane. Slažem se da je KOS imao svoje ruke i to su pokazale knjige Semira Halilovića gdje vrlo često spominje tebi poznatog Seada Rekića, kojeg je i general Vasiljević obilježio kao svoga suradnika, pa Muslimović i čitava grupa ljudi koje Alije nikada nije htio ni dirnuti, što povlači određena pitanja i o njemu.
I znam koliko ima od Zenice do Jajca pa mi nije jasno odakle Jajčana u Zenici.
osa

#28 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by osa »

@Id
primjer napadnog djelovanja iz oluje, brigade specijalne policije.

prvi dan: napadnuta kompletna lička dolina od gospića do gračaca. artiljerijsku pripremo nismo radili zbog faktora iznenađenja, artiljerija se uključivala po potrebi i na traženje. nije korištena doktrina jna o glavnom i sporednom pravcu napad koji se uglavnom u tim slučajevima poklapao s komunikacijama, na taj način izbjegnuti su okršaji s oklopnim postrojbama koje koriste komunikacije. napad je vršen sa cca 3500 specijalaca tj. 40 ojačanih skupina (cca 70 ljudi svaka) i ostalo iza nas kao ispomoć. skupina od skupine udaljena je cca 400-600 metara, ovisno o konfiguraciji terena i neprijateljskim uporišnim točkama. prvi dan ostvareni svi ciljevi, napredovalo se cca 18 kilometara u dubinu, osvojen strateški prijevoj mali alan na cesti obrovac -s. rok, zauzet vojni odašiljač ćelavac(koji je odmah korišten za prisluškivanje neprijateljske komunikacije), zarobljeno pet tenkova u lovincu, u predvečernjim satima brigada došla na prilaze gračacu, ali je na traženje načelnika sektora odgođen ulazak u grad zbog hrpe civila koji su vojnim kamionima odvoženi prema bruvnu i odatle prema srbu.

drugi dan. dio brigade ulazi u gračac, otpor slab sporadičan (većinom vojnici koji su jučer zaostali na prvim linijama i bijegom se prebacivali prema gračacu), dio snaga zauzima gorje prema udbini i ljubovu, jer 9. nije u potpunosti ovladala tim područjem pa je postojala opasnost ubacivanja srba u međuprostor, treći dio snaga nastupa prema kninu do rejon sela otrić da osigura bokova snagama koje ulaze u knin a ujedno i skrene izbjegličku kolonu srba koja ide od pravca knina na sporedne puteve prema srbu i bih, da ne bi ta kolon došla u kontakt sa glavnim dijelom snaga specijalne policije, te nam na taj način omela daljnje djelovanje.

treći dan. dio snaga od pravca gračaca zauzima bruvno važno raskrčće na cesti prema udbini i lapcu, dio pomaže temeljnoj policiji u pretrazi grada gračaca i uspostavljanju civilne vlasti, a najveći dio taj dan koristi za odmor i popunu sredstava. u noćnim satima glavnina snaga se prebacuje u rejon bruvna.

četvrti dan: dio snaga iz rejon bruvna napad udbinu (posao 9. gardijske ali su malo kasnili zbog navedenih problema na visoravni ljubovo) i zauzima je, glavni dio snaga vrši ubrzani marš kroz gorje između udbine i donjeg lapca, te u popodnevnim satima zauzima grad, treći dio brigade osigurava bok snaga koje zauzimaju lapac i kontrolira ogromnu kolonu civila i vojske(izmješani) koja se preko srba izvlači prema bih. nakon zauzimanja donjeg lapca, dio glavnih snaga ostaje u gradu a veći dio tjera srbe u rejonu kulen vakufa preko rijeke une. ovdje snagespec. policije ulaze na teritorij bih, jer je i jedna i druga obala une u bih. s osmatrčnice ponad kulen vakufa naši izviđači primjećuju dolazak velike kolone vojnih kamiona koje vuče nešto topništva, pa sustav grad (istočno njemački oganja s 40 cijevi 128 mm) ispaljuje svs projktile po toj koloni nakon čega se srbi u rasulu povlače u dubini bih teritorija.

kao što vidiš mi nismo postrojba koja pretjerano koristi topništvo, imali smo u sastavau(sjp osa-sisak) bateriju 120 mm minobacača(3 oruđa), 2 vbr-a rak 12 cijevi, 4 lansera raketa jednocjevna kineske proizvodnje isto 128mm.svaka veća spec. jedinica je imala ovu količinu topništva(moja je u oluji imala 300 ljudi), a uz nju bi još dvije manje postrojbe koristile usluge naše baterije, jer manje postrojbe nisu imale topništvo. po potrebi smo mogli koristit usluge 130 mm topova (4 oruđa) i jednog sustava grad, koje smo "iznajmili" od hv-a , a to je korišteno uglavnom za djelovanje po dubini tj. za gađanje onih snaga koje si ti naveo, znači pričuve, gađanje postrojbi u pokretu i sl. evo to ti je ukratko oluja iz kuta specijalne policije.i da ne zaboravim sve ono je jaran od vrha velebita(rejon veliko golića) do kulen vakufa prešao pješice (osim djela od gračaca do bruvna, treći dan).
Last edited by osa on 23/10/2008 14:21, edited 1 time in total.
ld

#29 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by ld »

Liska wrote:E to je već bolje. S obzirom da poznajem ljudi i iz Usore i iz Žepča moram navesti hinjsku podvalu Armije BiH koja je Hrvate iz Usore poslala na liniju sa Hrvatima iz Žepča, govoreći im da idu na četnike. Srećom skontali su brzo pa je ta linija bila mirna s obje strane. Slažem se da je KOS imao svoje ruke i to su pokazale knjige Semira Halilovića gdje vrlo često spominje tebi poznatog Seada Rekića, kojeg je i general Vasiljević obilježio kao svoga suradnika, pa Muslimović i čitava grupa ljudi koje Alije nikada nije htio ni dirnuti, što povlači određena pitanja i o njemu.
I znam koliko ima od Zenice do Jajca pa mi nije jasno odakle Jajčana u Zenici.

izbjegli su uglavnom u zenicu
sva srpska sela koji su srbi bili napustili,juzno od zenice,su poslije bili naseljeni jajcanima
sto se tice rekica,ja njega znam licno,i mogu ti reci bez ikakve pristrsnosti,da je njegova jedinica dobro radila akcije na vozucoj,imao je svoju diverzantsku jedinicu i rijec je o cistom profesionalcu
rekic kad god je imao slobodno bio je sa svojom jedinicom na poligonu,na obukama
momci su bili strasno fizicki spremni

a sto se tice to da je bio kosovac,pazi sigurno da jeste radio dok je bio u JNA u KOSu,poslije su mu dali tu jedincu da ih obucava i vodi u kacije,manja jedinica,velicine cete,tako da on nije mogao imati nekog veceg uvida u samo planiranje rantih operacija
i njegova jedinica se jako dobro pokazala u akcijama protiv cetnika

problem je bio u vrhu
a i bilo je dosta defatizma medju nasim ofcirima,bar u generalstabu
jednom prilikom alagic je kompletan generalstab zatjero u materinu na sastnaku sa alijom,i rekoa aliji da ga oni lazu,ba s kad se planirala operacija deblokade sarajeva preko nisicke visoravni

bilo je dobrih oficira i u pravilu gdje su oficiri bili dobri,i te brigade su odlicno odradjivale svoje zadatke,gdje us bili losi oficiri,te brigade se i nisu nesto pokazale

nego da se vratimo na temu
gdje su vasi bili u zapadnoj bosni???imas li sta napisati o tim operacijama iz tvog ugla
paratrooper

#30 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by paratrooper »

Frane-x wrote: I sam Golbrajt je nekidan u intervjuu rekao "da smo dali Hrvatima da zauzmu BL" da bi bile stvari možda bolje.( dakle nije ni spomenuo Armiju.) ....
Pošteno od tebe što si se kao sudionik javio i razjasnio neupućenima o čemu se radi.
da, ali zaboraljas da su 3 godine srbi vodili borbe protiv bosanske strane dok se hrvatska vojska pripremala.

Te tri godine sankcija i gubitaka, je bilo dovoljno da oslabi srpske pozicije. I bez obzira na izjave , 51%:49% je omjer teritorija koji je dogovoren ranije i da je bilo ko osvojio BL morao ju je vratiti.
sjever76

#31 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by sjever76 »

unclebeen wrote:Dajte ljudi - sve je to bilo dogovoreno....
Zali onih ljudi kojima nisu smjeli saopstiti...
100% istina i jedina realnost.ne mislim da ste vi koji ste ucestvovali mislili tada da je tako ali me cudi da nakon 13 godina jos niste shvatili u kakvom ste sranju ucestvovali.unutrasnje granice bih se se odredjivale mnogo prije deytona a u njemu su samo potvrdjene.
dalke oluje,maestrali,oslobadjanje zap.bosne,ozren,srebrenica itd. nisu nikakve vojne pobjede vec ostvarenje dogovora velikih igraca.zali boze poginulih u ovim borbama ali to je jednostavno nekome trebalo.
jedine prave borbe u bih su vodjene 92 i dijelimicno 93 a ostalo je sve ubleha.
osa

#32 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by osa »

sjever76 wrote:
100% istina i jedina realnost.ne mislim da ste vi koji ste ucestvovali mislili tada da je tako ali me cudi da nakon 13 godina jos niste shvatili u kakvom ste sranju ucestvovali.unutrasnje granice bih se se odredjivale mnogo prije deytona a u njemu su samo potvrdjene.
dalke oluje,maestrali,oslobadjanje zap.bosne,ozren,srebrenica itd. nisu nikakve vojne pobjede vec ostvarenje dogovora velikih igraca.zali boze poginulih u ovim borbama ali to je jednostavno nekome trebalo.
je li i kosovo dogovoreno i tko je to ispregovarao ispred srbije.
sjever76

#33 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by sjever76 »

osa wrote:
sjever76 wrote:
je li i kosovo dogovoreno i tko je to ispregovarao ispred srbije.
iskreno, to me plaho ne interesuje.jasno mi je kao dan da neko ko je ucestvovao u nekakvim vojnim akcijama takve stvari pamti do kraja zivota ali sa danasnje vremenske distance ne shvatati realnost situacije nije nista drugo nego biti slijep kod ociju.
toliko je clanaka napisano, izjava raznih politicara te svjedocenja na sudovima o ovoj teme izneseno da je situacija po tom pitanju jasna kao dan.
o svjedocenju ljudi sa terena da i ne govorim.rs je morao biti sabijen na 49% a kao kompenzacija za dijelove sarajava dobili su podrucije srebrenice i to je to.
price o brigadama,korpusima,topovima, zauzimanjem kota i sl. su meni kao nekome ko je proveo rat u bosni a ne dijaspori pravo smijesne.
hik--meta

#34 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by hik--meta »

kosavo je dogovoreno izmedju sipaca iz bonxa i staten islanda i ljudi iz house of representatives. nije bilo srba u pregovorima. :)
osa

#35 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by osa »

quote="osa"]
sjever76 wrote:
je li i kosovo dogovoreno i tko je to ispregovarao ispred srbije.[/quote]

iskreno, to me plaho ne interesuje.jasno mi je kao dan da neko ko je ucestvovao u nekakvim vojnim akcijama takve stvari pamti do kraja zivota ali sa danasnje vremenske distance ne shvatati realnost situacije nije nista drugo nego biti slijep kod ociju.
toliko je clanaka napisano, izjava raznih politicara te svjedocenja na sudovima o ovoj teme izneseno da je situacija po tom pitanju jasna kao dan.
o svjedocenju ljudi sa terena da i ne govorim.rs je morao biti sabijen na 49% a kao kompenzacija za dijelove sarajava dobili su podrucije srebrenice i to je to.
price o brigadama,korpusima,topovima, zauzimanjem kota i sl. su meni kao nekome ko je proveo rat u bosni a ne dijaspori pravo smijesne.[/quote]

zanimljivo kad se nema argumenata onda to "plaho ne interesuje".
BosnaFanatic

#36 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by BosnaFanatic »

ld wrote:
Liska wrote:I tako su Hrvati pobjegli, a ja u Mostaru docekao kolonu i Hrvata i Bosnjaka koji su pobjegli iz Jajca. Jebo te kao da grad vec nije bio izgubljen pa nekoga mozes kriviti. Isto kao da krivis HV pripadnike, jer su pobjegli iz Vukovara 17. studenog. Nista ne govoris kako su poginuli Viroviticani ako nije bilo borbi. Vidis, poznajem dobro doktora Bena (ako si bio u Jajcu onda znas tko je on). Doktor je ostao poslije povlacenja vojske i da su Hrvati bas tako bjezali odjednom, povukli bi i doktora i bolnicu. I nema potrebe u svaki post dodavati kako su se svi Bosnjaci vratili, kako su samo Bosnjaci branili Jajce, i kao je nacelnik Bosnjak i kako su sve dzamije obnovljene. To nema veze sa ovom pricom. Vise djeluje kao propaganda za nacelnika ali izbori su zavrsili. O tome kako nacelnici inace rade svoj posao svjedoci situacija Jajca danas. Da se ne spomene na forumu, nitko ne bi ni znao za njega. Ali eto, barem je nacelnik Bosnjak i dobro radi svoj posao. Ako je tebi lakse tako, i meni je.
najvise bosnjaka iz jajaca je doslo u zenicu,sticajem okolnosti znam covjeka iz jajaca koji je bio nacelnik veze u 306 jajackoj
i svi ti ljudi tvrde da se hvo samo povukao sa linije,i da su cetnici prosli te napustene linije i usli bosnjacima iza ledja,pa kad vidis samo povlacenje kako je bilo neorganizovano i koliko je ljudi stradalo u povlacenju
ljudi su u grupama se povlacili,u totalnom haosu,povlacili su se preko vlasica i turbeta

to je bio oktobar ili novembar 1992
jajce je palo nakon dogovora bobana i karadjica u grazu

i prije povlacenja hvo iz jajaca i pada jajca,hvo u hercegovini je blokirao sav dotok oruzja armiji bih,pocetak oktobra 1992
pametnom dosta da vidi da se nesto spremalo,poslije je doslo i do prozora,g.vakufa i sredinom 1993 do totalnog rata i napada na armiju
tako je!!!! :thumbup: :bih:
Liska

#37 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by Liska »

@ld

Evo ti malo više o Rekiću prije nego je postao dobar. Vidim, ostavio je traga i po Mostaru. Jebeš ga netko može direktno raditi protiv Armije BiH, žrtvovati vojnike i još biti nagrađen za to. A za nekoga se može samo pretpostavljati da je pustio liniju kod Bihaća i to je dovoljno za smrtnu osudu.

Feljton Dana (III): Iz knjige Semira Halilovića Državna tajna 2 (citat):

Slučaj Rekić

Indikativno je da general Vasiljević često spominje Seada Rekića kao svoga saradnika i demistificira detalje u vezi s njegovom špijunažom, ali istovremeno prešućuje ulogu Fikreta Muslimovića, svog ključnog čovjeka u Bosni, koji je glavna karika špijunskog trougla Vasiljević-Muslimović-Rekić, kao što je to prema MUP-u bio Delimustafić. Rekić u svojoj izjavi, a što se zaključuje i iz drugih izjava, jasno potcrtava Muslimovića kao svoga šefa i obavještajnog mentora, ključnu vezu između Sarajeva i Beograda.

Muslimović u svojoj izjavi na okolnosti saradnje sa Rekićem tvrdi da je Rekić bio dobar vojnik i da s njim, osim službenih, nikakve druge kontakte nije imao. Naivno, kako samo špijuni umiju, Muslimović kaže da je "od nekog momka na pijaci" čuo da je Rekić počeo raditi u MUP-u. Nadalje, Muslimović tvrdi da se sjeća jedne prilike u Beogradu kada mu je Rekić kazao da, po naredbi generala Vasiljevića, treba preći u Savezni SUP. Ovdje se postavlja pitanje da li je Muslimović "čuo na pijaci" ili je čuo od Rekića?

Ubačeni špijuni

Muslimović o ovome obavještava glasnogovornika SDA prof. Enesa Pelidiju, kojem govori da se radi o ubačenom špijunu, nakon čega Pelidija, prema vlastitoj izjavi, o svemu informira predsjednika Izetbegovića. (Zanimljiva je i komična Muslimovićeva priča o tome kako je otišao da obavijesti prof. Pelidiju o ubačenom Rekiću. Muslimović tvrdi da je "odmah sjeo na tramvaj" i otišao na stanicu, gdje je sve ispričao glasnogovorniku SDA - Pelidiji.) I nikome ništa. Štaviše, Rekića u SDA primaju i umalo ga upućuju prema PL-u BiH, što su u zadnji tren spriječili Halilović i Karišik.

Dakle, nameće se pitanje ko je ovdje kome šta rekao, odnosno ko govori istinu, a ko laže? Ako je Pelidija prenio Izetbegoviću poruku, kako je bilo moguće da Rekić i dalje biva prisutan oko SDA? Odnosno, Izetbegović nikada nije niti potvrdio niti negirao navode Rekića, Pelidije i Muslimovića. Zašto bi špijun Rekić obavještavao špijuna Muslimovića gdje treba ići, osim ako Muslimović nije involviran u tu operaciju!? Odnosno, kada je počeo rat, zašto Muslimović nije rekao nekome iz državne ili armijske bezbjednosti informacije o Rekiću, već ih je, navodno, saopćio (a kome drugom) predsjedniku Izetbegoviću, koji se uvijek, iz samo njima znanih razloga, stavljao u zaštitu Muslimovića. Znači, Muslimović ipak nije odao svojeg saradnika Rekića sve do momenta dok Rekić nije odao njega.

Isti se slučaj ponovio sa Enverom Mujezinovićem. Vasiljević "priznaje" Rekića, ali prešućuje Muslimovića (tek ga hvali kao "stručnjaka"), što ukazuje da je Muslimović - budući da nije uhvaćen i ispitivan kao Rekić, moguće još uvijek aktivan špijun KOS-a. Također, Mujezinović ostaje po strani, niko ga ne uključuje u špijunske sukobe u koje će se on sam uključiti u trenutku kada bude imao kapacitet šefa tajne policije u Sarajevu. Pričati o Rekiću ili Vasiljeviću nemoguće je i hijerarhijski neizvodivo bez Muslimovića i Mujezinovića sa druge strane. Posebno ako se sagledaju izjave involviranih u slučaj Rekić.

Otrov i Gavran

Zaplet ove špijunske priče zapravo tek počinje u trenutku kada SDB - sektor Sarajevo hapsi Rekića. Optužen je da je, koristeći se šifrom Otrov i Gavran, a radeći za neprijateljsku stranu i KOS, prije i tokom rata, počinio teška krivična djela: podrivanje odbrambene i vojne moći RBiH, ubistvo, izvršio zloupotrebu službenog položaja i počinio krivično djelo odavanje tajne. Iz dokumenata kojima su tada raspolagali tužilac Mustafa Bisić i predsjednik Okružnog vojnog suda Senad Kreho, kao i iz izjava uzetih u vezi sa djelima koja Rekiću stavljaju na teret, dokazano je njegovo neprijateljsko djelovanje u više slučajeva, kao i direktna upletenost Muslimovića u gotovo sva krivična djela za koja je Rekić optužen.

Dokazi su precizno ukazivali na sljedeće: Rekić je, postupajući po naređenju načelnika KOS-a Muslimovića, načinio skicu strukture Specijalne jedinice MUP-a RBiH, procjenu njene snage i mogućnost upotrebe s ciljem da generalu Vasiljeviću i njegovom zamjeniku Tumanovu predoči snagu jedine do tada njima poznate vojno organizirane formacije, koja bi se mogla suprotstaviti JNA-u i četničkim plaćenicima. Nadalje, Rekić, po naređenju Muslimovića, nelegalno prisluškuje komandanta Specijalne jedinice MUP-a Dragana Vikića, nakon čega kasetu sa snimljenim razgovorom predaje Muslimoviću da bi se napravio plan razdora unutar Specijalne jedinice (do kojeg će kasnije i doći), a sa ciljem slabljenja borbene moći RBiH. Također, Rekić, opet po naređenju Muslimovića, vrši snimanje razgovora sa Rasimom Muharemovićem, a kasetu, zajedno sa ostalim podacima do kojih je došao prilikom razgovora i drugih kontakata, predaje Milivoju Lončareviću, članu KOG-a (Kontraobavještajna grupa - viši nivo u odnosu na KOS; op.aut.), koji materijal predaje Fikretu Muslimoviću. Lončarević će u još nekoliko navrata kontaktirati Rekića, a jedne prilike ga je pozvao i Fikret Muslimović da obavi razgovor sa Rekićem, koji mu je tada prenosio informacije o naoružavanju SDA i prelasku nekih oficira JNA u redove "neznane vojske". Sva saznanja Rekić je, tvrdi Lončarević, dobio od Muharemovića, koji je ne znajući (ali ipak je upozoren) govorio Rekiću o nekim aktivnostima SDA.

Ostala krivična djela, koja su stavljena Rekiću na teret, bila su: informiranje centrale KOS-a o tajnom naoružavanju na relaciji Sarajevo - Sandžak i obratno, zataškavanje informacija o načinu i vremenu rušenja mosta u Bosanskom Šamcu od strane pripadnika bivše JNA i jedinice kapetana Dragana iz Srbije (koje je Rekić blagovremeno posjedovao i zatajio), njegova naredba da se napadne vozilo bivše JNA u Mostaru, čime bi se dao povod generalu Perišiću za bombardiranje Mostara, što je Perišić i učinio.

U mostarskoj akciji Rekiću je pomagao oficir KOS-a iz kasarne Sjeverni logor Branko Glavaš. Rekić se na sastanku u MUP-u, u prisustvu Ruždije Kuhinje, Mehmeda Kamenice i Teufika Mušića, hvalio da je lično naredio pucanje na pincgauer JNA, što je bilo "patriotsko" podmetanje špijuna KOS-a. Ali, ovo neće biti kompletan Gavranov opus. Otrovani špijun će, slijedeći upute centrale KOS-a, preuzeti glavnu ulogu u iseljavanju kasarne JNA u Pazariću, odakle će agresorska vojska izvući kompletno naoružanje i municiju, koju su prije Rekićevog pojavljivanja na licu mjesta htjeli predati našim vlastima. Krajem 1992. godine Rekić će doći na Igman i sa tog pravca učestvovati u operaciji deblokade Sarajeva, poznatoj kao Jug '92.

Ubistvo Fadila Đoze

Tada se na Igmanu događa ubistvo Fadila Đoze i teško ranjavanje Mirsada Ćatića, bitnih ljudi za operaciju deblokade Sarajeva izvana, sa čim se u vezu dovodi špijun Rekić. U toku operacije Jug '92. on će se povući sa Crvenog klanca, ključnog mjesta za uspjeh operacije, čime je izazvao smrt nekoliko vojnika Armije RBiH i komandanta diverzantske grupe iz Trnova Smaila Rizvana. Tada je napokon uhapšen i sve je priznao. Navedena djela su bila sastavni dio optužnice Okružnog vojnog suda. Tokom istrage će se kao svjedoci pojaviti i komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH Dragan Vikić i komandant Vojne policije Armije RBiH Sifet Podžić, nekadašnji oficir bezbjednosti u kasarni Viktor Bubanj u Sarajevu.

Rekićevim priznanjem, ali i uzimanjem izjava od onih koje je on na ovaj ili onaj način spomenuo u iskazu, kao i od svjedoka sa terena, došlo se i do krivične odgovornosti Fikreta Muslimovića, koji je kao šef uhvaćenog Rekića počinio krivična djela špijunaže i podrivanje vojne i odbrambene moći RBiH. Muslimoviću je za ova krivična djela bila zaprijećena kazna od 15 godina zatvora. Uslijedila je velika medijska buka. Činjenice iz izjava koje terete i Rekića i Muslimovića nije mogao niko osporiti, ali je samo jedan čovjek imao snagu i vlast kojom je mogao da zaustavi pokrenuti proces i sve okrene u potpuno drugom pravcu.

Prisjećajući se događaja koji su u vezi sa slučajem Rekić, odnosno Muslimović okružni vojni tužilac Mustafa Bisić će 16. 11. 1993. (akcija Trebević) u prostorijama SDB-a izjaviti: "Početkom aprila mjeseca 1993. kao okružni vojni tužilac zaprimio sam krivičnu prijavu sa prilozima protiv prijavljenog Seada Rekića. Kada sam na osnovu izvršenog uvida u zaprimljeni materijal ustanovio da postoje indicije o umiješanosti Fikreta Muslimovića, kao i nekih komandanata i jedinica OS-a RBiH u nezakonite radnje, tj. o saradnji sa agresorom, odlučio sam da u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima o istome obavijestim državno rukovodstvo. S tim u vezi, sačinio sam informaciju veličine 5-8 stranica, u kojoj smo Senad Kreho i ja ukratko obradili dokaze u vezi sa Fikretom Muslimovićem, obaranjem mosta u B. Šamcu, zatim ubistvom Fadila Đoze, kao i drugim radnjama koje su u vezi sa Igmanom i sličnim stvarima. Ovu informaciju, koju smo potpisali Senad Kreho i ja, dostavili smo tokom juna 1993. najvišem državnom rukovodstvu, i to predsjedniku Predsjedništva RBiH, članu Predsjedništva dr. Ejupu Ganiću, zamjeniku ministra za MO, ministru MUP-a RBiH i načelniku GŠ ARBiH Seferu Haliloviću.
ld

#38 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by ld »

price o brigadama,korpusima,topovima, zauzimanjem kota i sl. su meni kao nekome ko je proveo rat u bosni a ne dijaspori pravo smijesne.
stoji sto kazes,posto sam ja slijep kod ociju i vjerovatno sam sanjao kako moji suborci ginu,kako radimo akcije,cetnike
sve jedan ruzan san
nesto spominjes dijasporu,dogovore,nesto si se napeo kao ti znas kako je meni bilo u rovu
bilo je dogovora svakakvih u bosni,neki su radili drugima iza ledja,jedni su kupovali vrijeme,svi se sa svima dogovarali ratovali i ti hoces meni da kazes kako su srbi bili dobre duse i dali nama vozucu i ozren,ili da su dali one gradove u krajini 5 i 7 korpusu,da su hrvatima poklonili mrkonjic i jace i ona dole mjesta,samo zato sto su oni dobre duse i da nama ne bude puno tijesno

milosevci jeste htjeo da dadne federaciji 51%,ali mladic i karadjic nisu htjeli za to da cuju,jer kako ce hrabri srpski junaci da izgube protiv poturica i ustasa,jer zna se ko je ,,glavni,, na balkanu i to je samo rezervisano za srpski narod,to je njima bilo u njihovim mitomanskim umovima

nije se sa njima moglo dogovarati,i milosevic je u dejtonu poludio i izderao se pred svima da su bosanski srbi ludi

i cetnicke zrtve u tih par mjeseci 1995 kad je krenula nasa ofanziva,su bile najvece u toku citavog rata i to mislim samo na vojne zrtve
oko 3000 po imenu i prezimenu,zarobljenih masa,ranjenih racunaj x3 do x4 puta na broj poginulih

sigruno je alija i dogovorio sa karadjicem da pobiju 8 000 ljudi u srebrenici,vjerovatno ti i to mislis
fuj,smajli koji povraca
Ponekad s'proljeca

#39 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by Ponekad s'proljeca »

Jebo te zivot, kad sve vidis ko je bio izdajnik i na kakvim pozicijama a da nisu po kratkom postupku streljani, onda se pitam kako smo mi uopste prezivjeli!!!!!

:evil: :evil: :evil: :x :x :x :x

[quote="Liska"]@ld

Evo ti malo više o Rekiću prije nego je postao dobar. Vidim, ostavio je traga i po Mostaru. Jebeš ga netko može direktno raditi protiv Armije BiH, žrtvovati vojnike i još biti nagrađen za to. A za nekoga se može samo pretpostavljati da je pustio liniju kod Bihaća i to je dovoljno za smrtnu osudu.

Feljton Dana (III): Iz knjige Semira Halilovića Državna tajna 2 (citat):

Slučaj Rekić

Indikativno je da general Vasiljević često spominje Seada Rekića kao svoga saradnika i demistificira detalje u vezi s njegovom špijunažom, ali istovremeno prešućuje ulogu Fikreta Muslimovića, svog ključnog čovjeka u Bosni, koji je glavna karika špijunskog trougla Vasiljević-Muslimović-Rekić, kao što je to prema MUP-u bio Delimustafić. Rekić u svojoj izjavi, a što se zaključuje i iz drugih izjava, jasno potcrtava Muslimovića kao svoga šefa i obavještajnog mentora, ključnu vezu između Sarajeva i Beograda.

Muslimović u svojoj izjavi na okolnosti saradnje sa Rekićem tvrdi da je Rekić bio dobar vojnik i da s njim, osim službenih, nikakve druge kontakte nije imao. Naivno, kako samo špijuni umiju, Muslimović kaže da je "od nekog momka na pijaci" čuo da je Rekić počeo raditi u MUP-u. Nadalje, Muslimović tvrdi da se sjeća jedne prilike u Beogradu kada mu je Rekić kazao da, po naredbi generala Vasiljevića, treba preći u Savezni SUP. Ovdje se postavlja pitanje da li je Muslimović "čuo na pijaci" ili je čuo od Rekića?

Ubačeni špijuni

Muslimović o ovome obavještava glasnogovornika SDA prof. Enesa Pelidiju, kojem govori da se radi o ubačenom špijunu, nakon čega Pelidija, prema vlastitoj izjavi, o svemu informira predsjednika Izetbegovića. (Zanimljiva je i komična Muslimovićeva priča o tome kako je otišao da obavijesti prof. Pelidiju o ubačenom Rekiću. Muslimović tvrdi da je "odmah sjeo na tramvaj" i otišao na stanicu, gdje je sve ispričao glasnogovorniku SDA - Pelidiji.) I nikome ništa. Štaviše, Rekića u SDA primaju i umalo ga upućuju prema PL-u BiH, što su u zadnji tren spriječili Halilović i Karišik.

Dakle, nameće se pitanje ko je ovdje kome šta rekao, odnosno ko govori istinu, a ko laže? Ako je Pelidija prenio Izetbegoviću poruku, kako je bilo moguće da Rekić i dalje biva prisutan oko SDA? Odnosno, Izetbegović nikada nije niti potvrdio niti negirao navode Rekića, Pelidije i Muslimovića. Zašto bi špijun Rekić obavještavao špijuna Muslimovića gdje treba ići, osim ako Muslimović nije involviran u tu operaciju!? Odnosno, kada je počeo rat, zašto Muslimović nije rekao nekome iz državne ili armijske bezbjednosti informacije o Rekiću, već ih je, navodno, saopćio (a kome drugom) predsjedniku Izetbegoviću, koji se uvijek, iz samo njima znanih razloga, stavljao u zaštitu Muslimovića. Znači, Muslimović ipak nije odao svojeg saradnika Rekića sve do momenta dok Rekić nije odao njega.

Isti se slučaj ponovio sa Enverom Mujezinovićem. Vasiljević "priznaje" Rekića, ali prešućuje Muslimovića (tek ga hvali kao "stručnjaka"), što ukazuje da je Muslimović - budući da nije uhvaćen i ispitivan kao Rekić, moguće još uvijek aktivan špijun KOS-a. Također, Mujezinović ostaje po strani, niko ga ne uključuje u špijunske sukobe u koje će se on sam uključiti u trenutku kada bude imao kapacitet šefa tajne policije u Sarajevu. Pričati o Rekiću ili Vasiljeviću nemoguće je i hijerarhijski neizvodivo bez Muslimovića i Mujezinovića sa druge strane. Posebno ako se sagledaju izjave involviranih u slučaj Rekić.

Otrov i Gavran

Zaplet ove špijunske priče zapravo tek počinje u trenutku kada SDB - sektor Sarajevo hapsi Rekića. Optužen je da je, koristeći se šifrom Otrov i Gavran, a radeći za neprijateljsku stranu i KOS, prije i tokom rata, počinio teška krivična djela: podrivanje odbrambene i vojne moći RBiH, ubistvo, izvršio zloupotrebu službenog položaja i počinio krivično djelo odavanje tajne. Iz dokumenata kojima su tada raspolagali tužilac Mustafa Bisić i predsjednik Okružnog vojnog suda Senad Kreho, kao i iz izjava uzetih u vezi sa djelima koja Rekiću stavljaju na teret, dokazano je njegovo neprijateljsko djelovanje u više slučajeva, kao i direktna upletenost Muslimovića u gotovo sva krivična djela za koja je Rekić optužen.

Dokazi su precizno ukazivali na sljedeće: Rekić je, postupajući po naređenju načelnika KOS-a Muslimovića, načinio skicu strukture Specijalne jedinice MUP-a RBiH, procjenu njene snage i mogućnost upotrebe s ciljem da generalu Vasiljeviću i njegovom zamjeniku Tumanovu predoči snagu jedine do tada njima poznate vojno organizirane formacije, koja bi se mogla suprotstaviti JNA-u i četničkim plaćenicima. Nadalje, Rekić, po naređenju Muslimovića, nelegalno prisluškuje komandanta Specijalne jedinice MUP-a Dragana Vikića, nakon čega kasetu sa snimljenim razgovorom predaje Muslimoviću da bi se napravio plan razdora unutar Specijalne jedinice (do kojeg će kasnije i doći), a sa ciljem slabljenja borbene moći RBiH. Također, Rekić, opet po naređenju Muslimovića, vrši snimanje razgovora sa Rasimom Muharemovićem, a kasetu, zajedno sa ostalim podacima do kojih je došao prilikom razgovora i drugih kontakata, predaje Milivoju Lončareviću, članu KOG-a (Kontraobavještajna grupa - viši nivo u odnosu na KOS; op.aut.), koji materijal predaje Fikretu Muslimoviću. Lončarević će u još nekoliko navrata kontaktirati Rekića, a jedne prilike ga je pozvao i Fikret Muslimović da obavi razgovor sa Rekićem, koji mu je tada prenosio informacije o naoružavanju SDA i prelasku nekih oficira JNA u redove "neznane vojske". Sva saznanja Rekić je, tvrdi Lončarević, dobio od Muharemovića, koji je ne znajući (ali ipak je upozoren) govorio Rekiću o nekim aktivnostima SDA.

Ostala krivična djela, koja su stavljena Rekiću na teret, bila su: informiranje centrale KOS-a o tajnom naoružavanju na relaciji Sarajevo - Sandžak i obratno, zataškavanje informacija o načinu i vremenu rušenja mosta u Bosanskom Šamcu od strane pripadnika bivše JNA i jedinice kapetana Dragana iz Srbije (koje je Rekić blagovremeno posjedovao i zatajio), njegova naredba da se napadne vozilo bivše JNA u Mostaru, čime bi se dao povod generalu Perišiću za bombardiranje Mostara, što je Perišić i učinio.

U mostarskoj akciji Rekiću je pomagao oficir KOS-a iz kasarne Sjeverni logor Branko Glavaš. Rekić se na sastanku u MUP-u, u prisustvu Ruždije Kuhinje, Mehmeda Kamenice i Teufika Mušića, hvalio da je lično naredio pucanje na pincgauer JNA, što je bilo "patriotsko" podmetanje špijuna KOS-a. Ali, ovo neće biti kompletan Gavranov opus. Otrovani špijun će, slijedeći upute centrale KOS-a, preuzeti glavnu ulogu u iseljavanju kasarne JNA u Pazariću, odakle će agresorska vojska izvući kompletno naoružanje i municiju, koju su prije Rekićevog pojavljivanja na licu mjesta htjeli predati našim vlastima. Krajem 1992. godine Rekić će doći na Igman i sa tog pravca učestvovati u operaciji deblokade Sarajeva, poznatoj kao Jug '92.

Ubistvo Fadila Đoze

Tada se na Igmanu događa ubistvo Fadila Đoze i teško ranjavanje Mirsada Ćatića, bitnih ljudi za operaciju deblokade Sarajeva izvana, sa čim se u vezu dovodi špijun Rekić. U toku operacije Jug '92. on će se povući sa Crvenog klanca, ključnog mjesta za uspjeh operacije, čime je izazvao smrt nekoliko vojnika Armije RBiH i komandanta diverzantske grupe iz Trnova Smaila Rizvana. Tada je napokon uhapšen i sve je priznao. Navedena djela su bila sastavni dio optužnice Okružnog vojnog suda. Tokom istrage će se kao svjedoci pojaviti i komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH Dragan Vikić i komandant Vojne policije Armije RBiH Sifet Podžić, nekadašnji oficir bezbjednosti u kasarni Viktor Bubanj u Sarajevu.

Rekićevim priznanjem, ali i uzimanjem izjava od onih koje je on na ovaj ili onaj način spomenuo u iskazu, kao i od svjedoka sa terena, došlo se i do krivične odgovornosti Fikreta Muslimovića, koji je kao šef uhvaćenog Rekića počinio krivična djela špijunaže i podrivanje vojne i odbrambene moći RBiH. Muslimoviću je za ova krivična djela bila zaprijećena kazna od 15 godina zatvora. Uslijedila je velika medijska buka. Činjenice iz izjava koje terete i Rekića i Muslimovića nije mogao niko osporiti, ali je samo jedan čovjek imao snagu i vlast kojom je mogao da zaustavi pokrenuti proces i sve okrene u potpuno drugom pravcu.

Prisjećajući se događaja koji su u vezi sa slučajem Rekić, odnosno Muslimović okružni vojni tužilac Mustafa Bisić će 16. 11. 1993. (akcija Trebević) u prostorijama SDB-a izjaviti: "Početkom aprila mjeseca 1993. kao okružni vojni tužilac zaprimio sam krivičnu prijavu sa prilozima protiv prijavljenog Seada Rekića. Kada sam na osnovu izvršenog uvida u zaprimljeni materijal ustanovio da postoje indicije o umiješanosti Fikreta Muslimovića, kao i nekih komandanata i jedinica OS-a RBiH u nezakonite radnje, tj. o saradnji sa agresorom, odlučio sam da u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima o istome obavijestim državno rukovodstvo. S tim u vezi, sačinio sam informaciju veličine 5-8 stranica, u kojoj smo Senad Kreho i ja ukratko obradili dokaze u vezi sa Fikretom Muslimovićem, obaranjem mosta u B. Šamcu, zatim ubistvom Fadila Đoze, kao i drugim radnjama koje su u vezi sa Igmanom i sličnim stvarima. Ovu informaciju, koju smo potpisali Senad Kreho i ja, dostavili smo tokom juna 1993. najvišem državnom rukovodstvu, i to predsjedniku Predsjedništva RBiH, članu Predsjedništva dr. Ejupu Ganiću, zamjeniku ministra za MO, ministru MUP-a RBiH i načelniku GŠ ARBiH Seferu Haliloviću.[/quote]
ld

#40 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by ld »

@liska
pretpostavljam da je to dio iz knjige drzavna tajna
vidi,tu knjigu je sefer napisao,a njegov sin se potpiso ako autor knjige
ja razumijem sefera,ubijena mu je zena,surak,na njega je pokusan atentat,i poslije rata covjek koji je pun gorcine ce da kaze i istinu i lazi samo da zadovolji svoju zelju za osvetom
takvi ljudi su opasni,jer postaju iracionalni
istina je da je neko u sarajevu naredio njegovo ubistvo,tu vjerovatno je upetljan i alispahic,moguce i delimustafic,jer su ti ljudi ograzli u svercu sa cetnicima,ima tu i drugih grupa i lobija,svasta je moguce,alijin sin je imao svoj neki lobi i grupu,svako je gledo sebe
tako da treba sa dobrom dozom opreza uzeti te podatke iz te knjige
vrlo moguce da stoji to za rekica,ja znam da je bio u zatvoru zbog nekog sranja u hercegovini,jer ja sam ga upoznao 95
ali znam da je njegova specijalan jako dobro radila protiv cetnika na vozucoj i pokazali su se jako dobro,dobio sam i poslije videozapis sam akcije
on licno se totalno posvetio toj jedinici,nonstop ih je obucavao i bili su strasno spremni i dobro obuceni
to sto znam licno,sto sam vidio svojim ocima,za ostalo ti ne mogu reci
Frane-x

#41 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by Frane-x »

BosnaFanatic wrote:
ld wrote:
Liska wrote:I tako su Hrvati pobjegli, a ja u Mostaru docekao kolonu i Hrvata i Bosnjaka koji su pobjegli iz Jajca. Jebo te kao da grad vec nije bio izgubljen pa nekoga mozes kriviti. Isto kao da krivis HV pripadnike, jer su pobjegli iz Vukovara 17. studenog. Nista ne govoris kako su poginuli Viroviticani ako nije bilo borbi. Vidis, poznajem dobro doktora Bena (ako si bio u Jajcu onda znas tko je on). Doktor je ostao poslije povlacenja vojske i da su Hrvati bas tako bjezali odjednom, povukli bi i doktora i bolnicu. I nema potrebe u svaki post dodavati kako su se svi Bosnjaci vratili, kako su samo Bosnjaci branili Jajce, i kao je nacelnik Bosnjak i kako su sve dzamije obnovljene. To nema veze sa ovom pricom. Vise djeluje kao propaganda za nacelnika ali izbori su zavrsili. O tome kako nacelnici inace rade svoj posao svjedoci situacija Jajca danas. Da se ne spomene na forumu, nitko ne bi ni znao za njega. Ali eto, barem je nacelnik Bosnjak i dobro radi svoj posao. Ako je tebi lakse tako, i meni je.
najvise bosnjaka iz jajaca je doslo u zenicu,sticajem okolnosti znam covjeka iz jajaca koji je bio nacelnik veze u 306 jajackoj
i svi ti ljudi tvrde da se hvo samo povukao sa linije,i da su cetnici prosli te napustene linije i usli bosnjacima iza ledja,pa kad vidis samo povlacenje kako je bilo neorganizovano i koliko je ljudi stradalo u povlacenju
ljudi su u grupama se povlacili,u totalnom haosu,povlacili su se preko vlasica i turbeta

to je bio oktobar ili novembar 1992
jajce je palo nakon dogovora bobana i karadjica u grazu

i prije povlacenja hvo iz jajaca i pada jajca,hvo u hercegovini je blokirao sav dotok oruzja armiji bih,pocetak oktobra 1992
pametnom dosta da vidi da se nesto spremalo,poslije je doslo i do prozora,g.vakufa i sredinom 1993 do totalnog rata i napada na armiju
tako je!!!! :thumbup: :bih:
Koji si ti paćenik.
Živiš u gradu kojeg je osnovao Hrvoje Vukčić Hrvatinić 1391., a oslobodio ga HVO 1995.
I imaš obraza reći "ustasa u BiH skoro i nema vise , to je kusur i saka. sta se bune oni , pa nek se zakuha da ih protjeramo zauvjek u maticu".
Protjerivao bi one koji su ti oslobodili kuću. Nezahvalni seljak.
Mora da ti je neki Hrvat oteo curu, ili te Hrvatica odbila što si ružan, pa zato mrziš Hrvate. :D :D
sarajevoxxxx

#42 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by sarajevoxxxx »

osa wrote: zašto se nije zauzeo doboj s čijim bi se padom zadao odlučujući udasrac rs
Sticajem okolnosti jedinice Armije BiH su bile primorane da se povuku od samog ulaza u Doboj, nama je stigla vijest da je covjek koji je vodio operaciju i jedan glavnih komandanata koji vodio cijelu operaciju oslobadjanja Ozrena i Vozuce poginuo. Tada je sve stalo. Doboj je bio prazan i skoro pa osvojen. Mi smo se u kretanju prema Doboju mimoilazili sa bosnjackim izbjeglicama iz Doboja koji su napustali grad. Grad je bio prazan i samo ga je nekoliko sati djelilo od potpunog pada. Kada nam je stigla vijest o pogibiji nekoliko oficira Armije BiH od tenkovske granate koji su bili ispred nas tada smo stali... i tada su krenule price o naredbi o povlacenju i da se ne smije dalje napredovat jer je tako dogovoreno.
sjever76

#43 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by sjever76 »

ld wrote:
stoji sto kazes,posto sam ja slijep kod ociju i vjerovatno sam sanjao kako moji suborci ginu,kako radimo akcije,cetnike
sve jedan ruzan san
nesto spominjes dijasporu,dogovore,nesto si se napeo kao ti znas kako je meni bilo u rovu
bilo je dogovora svakakvih u bosni,neki su radili drugima iza ledja,jedni su kupovali vrijeme,svi se sa svima dogovarali ratovali i ti hoces meni da kazes kako su srbi bili dobre duse i dali nama vozucu i ozren,ili da su dali one gradove u krajini 5 i 7 korpusu,da su hrvatima poklonili mrkonjic i jace i ona dole mjesta,samo zato sto su oni dobre duse i da nama ne bude puno tijesno

milosevci jeste htjeo da dadne federaciji 51%,ali mladic i karadjic nisu htjeli za to da cuju,jer kako ce hrabri srpski junaci da izgube protiv poturica i ustasa,jer zna se ko je ,,glavni,, na balkanu i to je samo rezervisano za srpski narod,to je njima bilo u njihovim mitomanskim umovima

nije se sa njima moglo dogovarati,i milosevic je u dejtonu poludio i izderao se pred svima da su bosanski srbi ludi

i cetnicke zrtve u tih par mjeseci 1995 kad je krenula nasa ofanziva,su bile najvece u toku citavog rata i to mislim samo na vojne zrtve
oko 3000 po imenu i prezimenu,zarobljenih masa,ranjenih racunaj x3 do x4 puta na broj poginulih

sigruno je alija i dogovorio sa karadjicem da pobiju 8 000 ljudi u srebrenici,vjerovatno ti i to mislis
fuj,smajli koji povraca
ne trpaj mi stavri koje nisam rekao u usta.spominjati srebrenicu tom kontekstu je bolesno sa tvoje strane.sud u hagu je dao formulaciju tih dogadjaja i to je jasno kao dan.fino si napisao za milosevica i time potvrdio moje misljenje.100 karadjica i mladica tu nisu mogli nista a toga si i sam svjestan.
oni koji su ginuli sa svih strana sigurno nisu znali sta se kuha u tom momentu i to je poenta mog misljenja.end of story
Liska

#44 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by Liska »

ld wrote:@liska
ja razumijem sefera,ubijena mu je zena,surak,na njega je pokusan atentat,i poslije rata covjek koji je pun gorcine ce da kaze i istinu i lazi samo da zadovolji svoju zelju za osvetom
istina je da je neko u sarajevu naredio njegovo ubistvo,tu vjerovatno je upetljan i alispahic,moguce i delimustafic,jer su ti ljudi ograzli u svercu sa cetnicima,ima tu i drugih grupa i lobija,svasta je moguce,alijin sin je imao svoj neki lobi i grupu,svako je gledo sebe
vrlo moguce da stoji to za rekica,ja znam da je bio u zatvoru zbog nekog sranja u hercegovini,jer ja sam ga upoznao 95
ali znam da je njegova specijalan jako dobro radila protiv cetnika na vozucoj i pokazali su se jako dobro,dobio sam i poslije videozapis sam akcije
on licno se totalno posvetio toj jedinici,nonstop ih je obucavao i bili su strasno spremni i dobro obuceni
@ld

Sve razumijem ali mnoge stvari koje Halilović govori stoje. Barem što se tiče uloge KOS-a i ljudi u njemu u Armiji BiH. Rekić je sve priznao, ali opet nije osuđen nego pušten. Ne sporim njegovu ulogu ali isto tako ste mogli primiti i Juku poslije. Pobio je manje Bošnjaka, nego Rekić ali je Juka izdajnik a Rekić je heroj. Razumiješ što hoću reći.
jajce32

#45 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by jajce32 »

uh,vi otišli iz 1995. u 1993.
jel ko radi tu u BIH?Pa vi samo na forumima.ja učin po cile dane,a moj zet ,koji je ratova oko BL,radi cili dan.ima firmu.
i onda se čudite da van država ne funkcionira :-)

ja šta se tiče 1995. mogu pitat zet kad ga vidin ili suside koji su bili u 4.splitskoj.
a šta se tiče 1993...hm...rat između hrvata i bošnjaka je planiran od Srba.razdijeli pa vladaj-DIVIDE ET IMPERA.
Krivac za to je Tuđman najviše.zna se da je 1992. dio ministara u Vladi RH,dalo ostavku zbog politike prema BIH.Tako je Zdravko Tomac,najbliži Tuđmanov suradnik,da ostavku.
ma krivac je i Alija,al opet manji krivac od Franje.najveći krivac pada istočne BIH je Alija.bija je previše pasivan i neodlučan.nije naoružava svoj narod u početku,govorija da rata biti neće,da će JNA branit narod šta su sulude izjave.
srpski plan je bija da sabiju hrvate i srbe u srednjoj bosni pa nek se bore za teritorij.zna se da su srbi pomagali i hrvatima i bošnjacima,da rat bude duži i da se vojno troše.armija BIH je bila slabo naoružana.postavlja se pitanje odakle oružje ako ne dolazi više preko hrvatskog teritorija.ma srbi su davali i prodavali oružje bošnjacima.
Alija je bija dobar čovik,ali loš političar.pa zamislite ovo,on se pojavljiva na fotografijama i video materijalima sa mudžahedinima.ti mudžahedini u očima zapada su teroristi i prijetnja zapadu.zapad je rezonira da je Alija i njegova politika osnivanje džamahirije.to je stvaralo sumnju zapada prema Aliji a time i pasivnost i pomoć zapada bošnjačkom vodstvu.
ruku na srce,hrvatska je radila agresivan rat u BIH,točnije vodstvo RH,a nikad hrvatska nije dobila sankcije.
ld

#46 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by ld »

Liska wrote:
ld wrote:@liska
@ld

Sve razumijem ali mnoge stvari koje Halilović govori stoje. Barem što se tiče uloge KOS-a i ljudi u njemu u Armiji BiH. Rekić je sve priznao, ali opet nije osuđen nego pušten. Ne sporim njegovu ulogu ali isto tako ste mogli primiti i Juku poslije. Pobio je manje Bošnjaka, nego Rekić ali je Juka izdajnik a Rekić je heroj. Razumiješ što hoću reći.
sve ja kontam,znam sta sam vidio na vozucoj i ozrenu 1995 i njegova jedinica se dobro pokazala
ma joj on je i dobar kad skontas da smo mi zarobili naseg komandata armije bih ili smo izvrsili razmjenu u maju 1992
kod nas je bio haos zivi,cudo je kako smo i prezivjeli i opstali u ratu
da je bilo do nasih oficira,nas nebi ni bilo
hvala Bogu i raji,narodu,obicnom vojniku,mi smo i opstali
kad je 4 korpus radio operaciju jesen 94,komanda je kriva za propast akcije,jer su bili preambiciozni,pa su poslali nespremne i neobucene ljude u cetnicku dubinu,napravili su nekoliko jako glupih gresaka sto se poslije osvatilo vojnicima koji su bili u dubini cetnicke teritorije
i poslije svega drekovic jos dobija unaprijedjenje i prelazi u sarajevo
moze i sefer da pise kako je on htjeo ovo i ono i on je zasluzan za ovo i ono,ali i on je napravio gresaka i propusta
nego sta bi sa tvojima iz mostara 1995,nije valjda da je samo HV oslobadjao mrkonjic,jajce,grahovo,glamoc
ovdje se nesto puno spominju gardijjske brigade,HV specijalne jedinice,nesto najmanje se spominje hvo
ld

#47 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by ld »

jajce32 wrote:uh,vi otišli iz 1995. u 1993.
jel ko radi tu u BIH?Pa vi samo na forumima.ja učin po cile dane,a moj zet ,koji je ratova oko BL,radi cili dan.ima firmu.
i onda se čudite da van država ne funkcionira :-)

ja šta se tiče 1995. mogu pitat zet kad ga vidin ili suside koji su bili u 4.splitskoj.
a šta se tiče 1993...hm...rat između hrvata i bošnjaka je planiran od Srba.razdijeli pa vladaj-DIVIDE ET IMPERA.
Krivac za to je Tuđman najviše.zna se da je 1992. dio ministara u Vladi RH,dalo ostavku zbog politike prema BIH.Tako je Zdravko Tomac,najbliži Tuđmanov suradnik,da ostavku.
ma krivac je i Alija,al opet manji krivac od Franje.najveći krivac pada istočne BIH je Alija.bija je previše pasivan i neodlučan.nije naoružava svoj narod u početku,govorija da rata biti neće,da će JNA branit narod šta su sulude izjave.
srpski plan je bija da sabiju hrvate i srbe u srednjoj bosni pa nek se bore za teritorij.zna se da su srbi pomagali i hrvatima i bošnjacima,da rat bude duži i da se vojno troše.armija BIH je bila slabo naoružana.postavlja se pitanje odakle oružje ako ne dolazi više preko hrvatskog teritorija.ma srbi su davali i prodavali oružje bošnjacima.
Alija je bija dobar čovik,ali loš političar.pa zamislite ovo,on se pojavljiva na fotografijama i video materijalima sa mudžahedinima.ti mudžahedini u očima zapada su teroristi i prijetnja zapadu.zapad je rezonira da je Alija i njegova politika osnivanje džamahirije.to je stvaralo sumnju zapada prema Aliji a time i pasivnost i pomoć zapada bošnjačkom vodstvu.
ruku na srce,hrvatska je radila agresivan rat u BIH,točnije vodstvo RH,a nikad hrvatska nije dobila sankcije.
ja ti nisam u bosni,trenutno nemam nekih obaveza,pa mogu da sta napisem i procitam,pogotovo me interesuje desavanja oko mrkonjica,grahova,glamoca
ma radimo mi samo se to nesto ne vidi :lol: :lol: :lol:
Last edited by ld on 23/10/2008 16:15, edited 1 time in total.
tetakk

#48 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by tetakk »

Odoste nasiroko :-)

Oslobadjanje Donjeg Vakufa i Karaulskih sela

Nas pravac napada je bio od Turbeta te sa Galice. Prvi dan napada probijene su linije kod Podkraja i napredovalo se prema Sesicima. drugi dio jedince je imao puno gori zadatak a to je bilo probijanje linije ispod Galice. Moralo se sici nekih 500 m niz padine Galice da bi se doslo do cetnickih linija. Izvlacenje ranjenih i mrtivi je tu bilo skoro nemoguce. Cijelo vrijme je padala kisa.Prvi dan izvidjanja dosli smo do njih u vrijeme dok su dijelili hranu. Pricali su nesto o napadu na Vozucu o cemu mi u tom momentu nismo znali nista. Drugi dan smo pred samo noc sisli i napali frontalno liniju jer se nigdje nije moglo proci iza, zbog grudobrana koji je isao cijelom duzinom iznad sumskog puta, te blizine rovova. Liniju smo probili, ali zbog mraka i minskog polja odluceno je da se povuceno nazad na Galicu. Tu nas ceka vijest o zauzimanju Vozuce. Kolone svijetala iz pravca D.Vakufa preko Homandzica su isle prema Gostilju. Ujutro silazimo opet do linije u kojoj nije bilo nikog. Dalje se spustamo do asfaltnog puta Travnik - Skender Vakuf, te se skupa sa drugim dijelom jednice cistimo Sesice kojom prilikom zarobljavamo 5 pripadnika radnickog bataljona. Dolazi komadant jedinice i bukvalno nas moli da se popnemo na Smet jer smo bili preumorni. Vojska ko vojska nece nece pa krenu za kutiju cigareta...toliko je vrijednio zivot bosanskog vojnika. Krenemo prvo u izvidjanje gdje primjecujemo cetnike kako se rasporedjuju na starim linijama iz 92. Navodimo nasu artiljeriju koja je u to vrijeme bila na visini zadatka jer smo napokon dobili covjeka koji je znao dobro racunati na minobacacima. Artiljerija odradjuje svoje a mi uz pomoc tenka koji dize vidljive stare rovove krecemo na Smet iznad ceste i ispod ceste. Prvi napad je bio bezuspjesan(iz daljine :mrgreen: ) ) U drugom napadu dolazimo do starog minskog polja punog PROM-ovki, te poslije zakacanje jedne koju srecom nisam izvukao odlucujem da se spustim do asfalta, jer se niko nije oglasavao na cetnickoj liniji, dok je na drugoj strani suma puna mina. Asfaltom izlazim na Smet. Prvi :mrgreen: te i ostali izlaze ispod ceste. Na Smetu koji je napusten nalatimo bacen RB, rupe od granata( svaka ili u cestu ili desetak metara od ceste), krvave dijelove uniformi, zavoje, municiju. Tu zaposjedamo polozaj dok nije pao mrak. U toku noci na nas nalijece neka zaostala jednica koju nismo mogli prevariti da smo cetnici, te se ista povlaci dublje u sumu. Ujutro nas zamjenjuje neka brigada iz Fojnice ili Visokog te oni idu dalje do Vitovlja. U borbama smo imali nekoliko ranjenih te nekoliko poginulih od granate koja je pala na IKM jedinice.

http://img393.imageshack.us/img393/861/galica133ag4.jpg

Drugi put o borbama oko Kljuca i Sanskog Mosta.
Liska

#49 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by Liska »

Iz HVO su bile gardijske brigade i topnistvo Glavnog stozera, gdje je bila i moja malenkost. Ne zelim puno o detaljima. Ne zato sto me strah nego jer nema potreba rasipati bisere pred .... Cemu pisati ako imas strucnjake koji vjeruju da je JNA mogla odjednom dignuti sto zrakoplova i prosetati se do Zagreba i Ljubljane. Neka tih strucnjaka da nam objasne sve sto znaju, da se ismijemo ko ljudi.
ld

#50 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne

Post by ld »

Liska wrote:Iz HVO su bile gardijske brigade i topnistvo Glavnog stozera, gdje je bila i moja malenkost. Ne zelim puno o detaljima. Ne zato sto me strah nego jer nema potreba rasipati bisere pred .... Cemu pisati ako imas strucnjake koji vjeruju da je JNA mogla odjednom dignuti sto zrakoplova i prosetati se do Zagreba i Ljubljane. Neka tih strucnjaka da nam objasne sve sto znaju, da se ismijemo ko ljudi.
sefer je napisao u knjizi ispod

i to nije tacno
moj haver iz pazarica mi je pricao da je JNA ostavila artiljeriju i oruzije,jer nasi su ih okruzili i nisu im dali da napuste kasarnu sa oruzijem
pa su oni artiljeriju ostavili,ali su povadili udarne igle,nasi kad su usli i pregledali haubice i kad su vidjeli da fale udarne igle,ponovo su preprijecili kolonu JNA i okruzili ih i nisu ih pustili dok im nisu dali udarne igle
poslije su te haubice prebacene na igman
nije tu sad bilo bruke artiljerije,radi se o par haubica i nesto sitnije artiljerije
Locked