GandalfSivi wrote:delboy01 wrote:GandalfSivi wrote:Bas sam razmisljao kad ce se pacenici javiti. Jebiga, nije mala stvar kada u istom danu dok se u Bratuncu poziva na neke nove genocide, cijelo Sarajevo se klanja spomenu osobe koja je prvo i osnovno bila COVJEK, pa onda sta god bio po nacionalnosti ili koje god vojske bio pripadnik. Jebe vam to malo koncepciju o Teheranu, ha?
Mozes ga ti proglasavati i aktivistom lgbt populacije skidati mu uniformu VRS u svojoj glavi tvoja stvar ali u vrijeme rata kada se nesreca dogodila on je bio borac VRS-a,a to sto je dobio ulicu to je samo svijetlo na kraju tunela i nadam se pocetak promjene svijesti i prihvacanja da u BIH zive ljudi koji imaju drugaciji pogled na proslost sadasnjost i buducnost.
On je bio incident (kao primjer ljudskosti) u VRS, a ne neko generalno pravilo. Pricamo o vojsci koja je optuzena za planiranje i izvrsenje genocida. gdje on definitivno nije bio reprezent te vojske. I da se razumijemo, vecina nas ovdje na forumu zna nekoga ko je bio u toj vojsci, i da, bilo je casnih primjera, ili pak ljudi koji su jednostavno morali nositi oruzje, ali ni pod razno ne mozemo poistovjecivati te pojedince sa zlocinackom vojskom koja VRS jeste bila. Ti se ovdje
malo lud pravis, pa izokreces stvari, pokusavajuci napraviti gore pomenuto poistovjecenje.
Da ti ponovim jos jednom, nisu svi pripadnici VRS bili zlocinci, ali VRS jeste bila zlocinacka...
Nije on lud, vec lukav, a ti si mnogo naivan. Ti imas svoje shvatanje, ono mozda jeste ispravno, al to ne znaci da nacionalisti nece uveliko iskoristiti priliku da ukazu kako VRS nije zlocinacka i kako njen pripadnik ima ulicu u Sarajevu. Prema tome zlocine su cinili pojedinci, a vojska u cjelini nije zlocinacka, vec naprotiv, nju su cinili i ljudi kakav je bio i Srdjan. Vidimo kako se trude, i sta rade da minimiziraju opsadu Sarajeva, i sve granate koje su ispaljene na grad. Sveli su opsadu na 'markale', i to na nacin da se baci sumnja da je ustvari bosanska strana podmetnula bombu. Kada tu 'zamute vodu' onda pada u drugi plan opsada i sve zrtve te opsade. To je takva sorta ljudi, udaraju nisko, da nize ne moze. Doduse, RS i njena vojska su amnestirani legalizacijom i prihvatanjem Republike Srpske u Dejtonu, al ovo je jos korak dalje. Cin Srdjana Aleksica jeste bio hrabar i plemenit cin, za svaku pohvalu, ali po meni nije trebao dobiti ulicu u Sarajevu, iz prostog razloga, zato sto je bio vojnik VRS. Nekako mi je to uvreda za sve zrtve u Sarajevu i njihove porodice, Naravno, ne mislim da je svaki vojnik te vojske bio krvozedni zlocinac, al vidimo gdje i kako su zavrsili generali VRS, citav vojni i politicki vrh, za kakve su zlocine odgovorni. Ta je vojska za bosanski narod bila gora i od Wermachta i italijanskih fasista, cak i pojam cetnici je preuzak da obuhvati svu tu srpsku nacionalno-sovinisticku politiku koja je obuhvatala i cetnike i komuniste, ljude raznih ideologija koji su imali jedinstven cilj, stvaranje etnicki ciste velike Srbije.