Ulazak u EU

_BosanaC
Posts: 8428
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

#1 Ulazak u EU

Post by _BosanaC »

Volio bih cuti misljenja cijenjenih forumasa o tome koje beneficije nosi prikljucenje Evropskoj uniji, po njihovom misljenju?

Znamo da nema dzabe ni u stare babe, ali eto, ponukan dijalogom na jednoj drugoj temi, i s obzirom da je ovo tema na osnovu koje se (poslje ukidanja RS-a) dobijaju i izbori i ne moze uopste ozbiljno sudjelovati u vlasti (koliko god ko 'ozbiljno' sudjelovao u istoj).
FX900
Posts: 197
Joined: 08/03/2007 15:02

#2

Post by FX900 »

Moraš biti civilizovan da bi ušao u EU. Mi to nismo i nikada nećemo biti. Kako da se priključimo, kad nismo dovoljno ekonomski moćni. Treba otvoriti tržište, a naša privreda i tako ne radi. Slabo koji proizvod da imamo za ponuditi vani. Ako ekonomski ojačamo u što ne vjerujem onda se konektujemo na njihov sistem i kao Hrvatska koristimo bespovratna sredstva za npr. poljoprivredu ili neku drugu industriju. Mi za to nismo spremni i vjerovatno nikada i nećemo. Nas kume i mole da im se pridružimo, da imamo jedinstvenu policiju, finu državu, ali političari to neće.
Last edited by FX900 on 05/04/2007 14:07, edited 1 time in total.
User avatar
Liberalism
Posts: 2632
Joined: 27/08/2006 16:54

#3

Post by Liberalism »

Posto FX900 poce o ekonomiji da ja nastavim :)

Ekonomski ne gubimo nista. Bosna i Hercegovina je vec otvorila granice proizvodima iz EU skoro kao da smo vec i članice Unije. Tako da konkurencija u oblasti proizvodnje poljoprivrednih i industrijskih proizvoda koja dolazi ulaskom u EU nece napraviti vecu pometnju na domaćem tržistu (vec je pometeno sve sto se imalo pomesti).

U oblasti liberalizacije tržista usluga, ovakvo stanje moze ostati (sa malim izmjenama) sve dok BiH nekoliko godina ne bude punopravni član EU (jos uvijek niti u EU-15 nije u potpunosti liberalizovano tržište usluga).

A koristi?

1. Beneficirani polozaj u trgovini.

Koristi od ulaska imamo dosta. Cesto mnogi zaboravljaju da je sadasnji izvoz BiH 50% veci nego sto bi to inace bio da nismo ukljuceni u proces EU integracija. Polovina naseg izvoza ide u zemlje EU i to bez poreza i carina. Zahvaljujući tome sto je EU otvorila svoje granice za bezcarinski uvoz BH industrijskih proizvoda (ATM) mi danas po vrlo povoljnim cijenama izvozimo proizvode posebno iz drvne i metaloprerađivačke industirje bez carina (da nemamo benefinirani položaj vjerovatgno da zbog visokih carina niti jedan saraf ne bi iz BiH otisao u EU).

Ovakav polozaj ce se ulaskom u EU će se samo prosiriti i na druge (manje od 5% roba i usluga) proizvode za koje prema vazecem ATM-u nemamo oslobađanje od carina.

2. Pomoć za jačanje kohezije

Pored trgovine (sto je 1 osnovna funkcija unije), EU ima drugu vaznu funkciju stvaranje ekonomske i socijalne kohezije na cijelom prostoru unije.

Posto ce Bosna i Hercegovina svojim eventualnim ulaskom u uniju biti najsiromasnija zemlja članica, Bosna i Hercegovina ce vjerovatno biti neto najveći primaoc pomoci unije (danas su neto primaoci pomoci unije 18 ili 20 zemalja unije dok su neto davaoci svega 5 ili 7 zemalja članica unije).

Posto smo mali i najsiromašniji vjerovatno cemo dobivati ogromnu pomoc unije u popravci puteva, izgradnji autoputeva (na primjer prije nekoliko godina Grčka je zavrsila prsten oko atine prvenstveno zahvaljujući pomoci iz Brisela), škola i u oblasti zapošljavanja i socijalne zaštite.

Ova pomoc je veoma bitna jer ovako ili onako mi moramo liberalizovati nasu ekonomiju u globalnim razmjerama (valjda smo zbog toga i sruslili socijalizam 1991 i izabrali Aliju, samo sto nije vjerovao da su balkanci bas balkanci), tako da ulaskom u EU imamo samo šansu a nikako prijetnju.

3. Promjena percepcije

Iako je ova prednost ulaska u EU nematerijalna, cijeli svijet nakon sto Bosna udje u EU nece posmatrati Bosnu kao bosnu vec kao jednu od 30-tak zemalja unije u kojoj imaju određene komparativne prednosti za proizvodnju i prodaju proizvoda i usluga na cijemom tržistu EU. Za ovo neko moze reci da je najbitnije neko najnebitnije jer je iskoristavanje ove sanse provenstveno u rukama domaćih ljudi (znaci nas bosanaca).

Treba napomenuti da jos uvijek oko 80% svih FDI koje dolaze u EU dolaze u zemlje EU-12, a tek mrvice dolaze u preostalih ''novih'' zemalja EU.
Goran_35
Posts: 1382
Joined: 29/12/2005 14:08

#4

Post by Goran_35 »

EU treba BiH radi energije,koje ce sve vise nedostajati u buducnosti.Izmedju ostalog,Mile Ferguson ima podrsku Evrope,jer pristaje na sve.Prodaja Bosanskog Broda,ne znaci prodaju Rusima iako je to "ruska" firma.Treba pogledati ko su stvarni vlasnici akcija te firme?Danas ne postoje nacionalne kompanije,vec su Svedjani vlasnici kapitala recimo u Francuskoj,Amerikanci u Njemackoj itd.Mile Ferguson bez problema pristaje na gradnju termoelektrana i hidrocentrala.Energijom se danas trguje kao sa jabukama i kupusom.Energija treba Evropi,odnosno pojedinim kompanijama,a to sto ce nam zagaditi ionako vec zagadjen zrak i zemlju,to njih ne interesuje...

U Svedskoj se cesto cuje reklama o cuvanju okoline.Kao ono,nemoj voziti auto na posao nego idi vozom koji je na struju.A Svedska je iskoristila sav hidroenergetski potencijal,ima nekoliko nuklearki i opet joj fali oko 30% struje,koju obezbjedjuje iz uvoza.U uvoz je najvise iz Poljske koja lozi cumur u termoelektranama i zagadjuje zrak.I onda sva prica o cuvanju okoline i rupi u ozonskom omotacu pada u vodu...

Ipak ulazak u EU je pozeljan,ali ne pod svakakvim uslovima.Poljaci su u EU,ali u poredjenju sa Njemcima,Svedjanima itd,njihove plate su pet puta manje??Bugarska je u EU a plate recimo ljekara su u prosjeku manje nego u Bosni.Ulazak u EU ne mora znaciti neko veliko ekonomsko blagostanje,ali moze znaciti uredjeniju drzavu i slobodu kretanja.Pod slobodom kretanja,svima mora biti jasno da ce to biti iskljucivo turisticki.Tesko da ce ko od obicne raje,osim veoma kvalitetnih strucnjaka,moci naci posao negdje drugo...
FX900
Posts: 197
Joined: 08/03/2007 15:02

#5

Post by FX900 »

Ma znam ja za to da smo već otvoreni, ali mi bilo mrsko pisati. Ali ako budemo u njihovom sistemu ovakvi nikakvi, moraju se onda oni brinuti o nama tj. o invalidu državi. Što im to treba? Da budu odgovorni za nas pa da troše još love od svojih poreza. Nisu oni glupi, Bosanci su glupi, ali ima tema o tome. 8-)
bc_chupo
Posts: 1356
Joined: 02/08/2006 23:37
Location: Zla2

#6

Post by bc_chupo »

uc cemo uskoro a kad udjemo samo ce nas jos vise peljesit...
Goran_35
Posts: 1382
Joined: 29/12/2005 14:08

#7

Post by Goran_35 »

Sto se tice muslimana,neka racunaju sa tim da ce biti gradjani drugog reda...Bar je tako u vecini EU zemalja,jer je takva politika trenutno na vlasti.Kako ce biti kasnije?Ne znam.Sada je tako...
U drugim EU zemljama,gdje nisu fasisti trenutno na vlasti,prema anketama popularnosti,muslimani su opet daleko na zadnjem mjestu.Daleko ispod,recimo homoseksualaca...Postoje problemi u dobivanju posla pa cak i stana.Citao sam zadnju statistiku diskriminacijskog ombudsmena za Svedsku, po kojoj je nekome sa arapskim imenom sest puta teze da dobije stan nego nekome sa svedskim imenom...
vryzas
Posts: 11511
Joined: 12/11/2004 22:44
Location: Athens

#8 Re: Ulazak u EU

Post by vryzas »

_BosanaC wrote:Volio bih cuti misljenja cijenjenih forumasa o tome koje beneficije nosi prikljucenje Evropskoj uniji, po njihovom misljenju?

Znamo da nema dzabe ni u stare babe, ali eto, ponukan dijalogom na jednoj drugoj temi, i s obzirom da je ovo tema na osnovu koje se (poslje ukidanja RS-a) dobijaju i izbori i ne moze uopste ozbiljno sudjelovati u vlasti (koliko god ko 'ozbiljno' sudjelovao u istoj).
2025 ce biti veselo :D 8)
FX900
Posts: 197
Joined: 08/03/2007 15:02

#9

Post by FX900 »

Uvijek su nam krivi drugi. Muslimani se samo vade na to da su diskrimisani. Nema toga vani nikako. To su prava multietnička društva i nema argumenata da su ksenofobični. Ksenofobija je ovdje i zato nas i neće primiti. Gorane 35, NISI UPRAVU :roll:
Goran_35
Posts: 1382
Joined: 29/12/2005 14:08

#10

Post by Goran_35 »

FX900 wrote:Uvijek su nam krivi drugi. Muslimani se samo vade na to da su diskrimisani. Nema toga vani nikako. To su prava multietnička društva i nema argumenata da su ksenofobični. Ksenofobija je ovdje i zato nas i neće primiti. Gorane 35, NISI UPRAVU :roll:
ksenofobija ili bolje receno fasizam je 100 puta veci u BiH nego u zapadnoj Evropi.Ali ima ga i tamo i sigurno sam u pravu.Raspitaj se malo,a i razmisli malo pa to sve recimo povezi sa presudom medjunarodnog suda nepravde...

Ja sam zaista bio istinski borac za demokratiju.Ali za demokratija u pravom smislu rijeci.A takva ne postoji,jer je selektivna.Dakle za neke postoji a za neke ne.Danas je demokratija u BiH? :roll: Dok nije bila,imao sam i kucu,i svoj grad i svoje prijatelje i svoj posao i svoju familiju...sada imam demokratiju,ali nemam pravo na svoj grad,drzavu,kucu,posao,vikendicu...
evropa drzi konce u svojoj saci i ne zeli multietnicku BiH vec trenutno multicetnicku BiH...

Vezano za tvoju zamjerku,nisi ni ti u pravu u pitanju je samo "skala" ksenofobije odnosno fasizma.Srbijanski fazizam je bio vulgaran.Dolazi nova faza,kada se treba nauciti da se to radi prefinjeno u rukavicama
FX900
Posts: 197
Joined: 08/03/2007 15:02

#11

Post by FX900 »

Nacifašizam nikad nije bio prefinjen niti to može biti. Zato mi i vehabije izgledaju kao četnici, što ustvari i jesu. Prema tome ako tako razmišljaš da treba uzvratiti na isti način, onda se ni ti ne razlikuješ od ksenofoba, nacionalista i fašista. 8-)
Goran_35
Posts: 1382
Joined: 29/12/2005 14:08

#12

Post by Goran_35 »

FX900 wrote:Nacifašizam nikad nije bio prefinjen niti to može biti. Zato mi i vehabije izgledaju kao četnici, što ustvari i jesu. Prema tome ako tako razmišljaš da treba uzvratiti na isti način, onda se ni ti ne razlikuješ od ksenofoba, nacionalista i fašista. 8-)
o kakvom ti bolan uzvracanju pricas? :roll: :lol: Kakve vehabije?
Ja ti govorim o ksenofobiji o realnosti u nekim EU zemljama.Pogledaj recimo danasnju Dansku i uporedi je sa rezimom koji je bio prije?I vrati se pa ponovo procitaj,rekao sam da nisu takvi rezimi svuda u EU.Ali da ces biti popularan kao musliman to za sada i jos duzi period sigurno neces.A ti zaranjaj glavu u pijesak,mozemo se tako do sutra lagati...
FX900
Posts: 197
Joined: 08/03/2007 15:02

#13

Post by FX900 »

Goran_35 wrote:
FX900 wrote:Nacifašizam nikad nije bio prefinjen niti to može biti. Zato mi i vehabije izgledaju kao četnici, što ustvari i jesu. Prema tome ako tako razmišljaš da treba uzvratiti na isti način, onda se ni ti ne razlikuješ od ksenofoba, nacionalista i fašista. 8-)
o kakvom ti bolan uzvracanju pricas? :roll: :lol: Kakve vehabije?
Ja ti govorim o ksenofobiji o realnosti u nekim EU zemljama.Pogledaj recimo danasnju Dansku i uporedi je sa rezimom koji je bio prije?I vrati se pa ponovo procitaj,rekao sam da nisu takvi rezimi svuda u EU.Ali da ces biti popularan kao musliman to za sada i jos duzi period sigurno neces.A ti zaranjaj glavu u pijesak,mozemo se tako do sutra lagati...
Ja nisam Musliman, a i da jesam bilo bi me stid zbog takvih militarističkih i rasističkih ispada. Šta fali Danskoj? Država Danska ne stoji iza rasističkih ispada. Ti bi da napraviš diplomatski skandal. Ovdje je ksenofobija, a ne u EU. Došli neki Marokanci u Italiju i traže da se za zidova nekih škola skine križ. Kaže to ih vrijeđa. Pa što onda dolaze tamo? Tu je vazda bio krst i mora biti tako. Ne može došlo da nameće svoja pravila nigdje. Jarane prilagodi se. Ako ne možeš, dobiješ onda abšibung zbog vjerske mržnje i to ti je to. Hajde onda uzdravlje. :D
Goran_35
Posts: 1382
Joined: 29/12/2005 14:08

#14

Post by Goran_35 »

FX900 wrote:
Goran_35 wrote:
FX900 wrote:Nacifašizam nikad nije bio prefinjen niti to može biti. Zato mi i vehabije izgledaju kao četnici, što ustvari i jesu. Prema tome ako tako razmišljaš da treba uzvratiti na isti način, onda se ni ti ne razlikuješ od ksenofoba, nacionalista i fašista. 8-)
o kakvom ti bolan uzvracanju pricas? :roll: :lol: Kakve vehabije?
Ja ti govorim o ksenofobiji o realnosti u nekim EU zemljama.Pogledaj recimo danasnju Dansku i uporedi je sa rezimom koji je bio prije?I vrati se pa ponovo procitaj,rekao sam da nisu takvi rezimi svuda u EU.Ali da ces biti popularan kao musliman to za sada i jos duzi period sigurno neces.A ti zaranjaj glavu u pijesak,mozemo se tako do sutra lagati...
Ja nisam Musliman, a i da jesam bilo bi me stid zbog takvih militarističkih i rasističkih ispada. Šta fali Danskoj? Država Danska ne stoji iza rasističkih ispada. Ti bi da napraviš diplomatski skandal. Ovdje je ksenofobija, a ne u EU. Došli neki Marokanci u Italiju i traže da se za zidova nekih škola skine križ. Kaže to ih vrijeđa. Pa što onda dolaze tamo? Tu je vazda bio krst i mora biti tako. Ne može došlo da nameće svoja pravila nigdje. Jarane prilagodi se. Ako ne možeš, dobiješ onda abšibung zbog vjerske mržnje i to ti je to. Hajde onda uzdravlje. :D
haj' i poselami mila fergusona...svak ima svoje vrijem i dok traje treba to koristiti ... :oops:
_BosanaC
Posts: 8428
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

#15

Post by _BosanaC »

Objavljeno prije 9 minuta 30 sekundi
Anketa: Više od 50 posto Evropljana za napad na Iran

Više od 50 posto anketiranih Evropljana podržalo bi napad na Iran kao posljednje sredstvo u zaustavljanju te zemlje da dođe do nuklearne bombe, pokazalo je istraživanje predstavljeno javnosti.

Odgovarajući na pitanje da li se mora poduzeti vojna akcija kako bi se Iran zaustavio u proizvodnji nuklearnog naoružanja, 52 posto anketiranih Evropljana se saglasilo, dok je 40 posto bilo protiv, ističe francuski TNT-Sofres.

Najveća podrška za vojnu akciju na Iran dobijena je u Danskoj, 68 posto, dok je najmanja zabilježena u Slovačkoj, 37 posto, prenijela je agencija Reuters.

Prošlomjesečno istraživanje u kome je učestvovalo više od 17.000 Evropljana pokazalo je da su mnogi na Zapadu spremni podržati vojnu akciju protiv Irana ako druge opcije propadnu.

Iran je tokom jednogodišnje rasprave sa zapadnim zemljama u vezi s nuklearnim programom nekoliko puta odbacio sumnje da želi napraviti nuklearnu bombu i da energiju atoma koristi samo za proizvodnju struje.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je međutim prošlog mjeseca uvelo nove sankcije Iranu.

Razlike u gledištima Evropljana prisutne su i kada se govori o prijetnji islamskog fundamentalizma. Anketa pokazuje da 58 posto Evropljana smatra da je ta vrsta prijetnje veoma ozbiljna.

U tome prednjače Britanci, što je razumljivo s obzirom da su 52 osobe poginule u napadu islamista u Londonu u julu 2005. godine, dok je samo 24 posto Litvanaca reklo da su islamski fundamentalisti ozbiljna prijetnja.
FX900
Posts: 197
Joined: 08/03/2007 15:02

#16

Post by FX900 »

Goran_35 wrote:
FX900 wrote:
Goran_35 wrote: o kakvom ti bolan uzvracanju pricas? :roll: :lol: Kakve vehabije?
Ja ti govorim o ksenofobiji o realnosti u nekim EU zemljama.Pogledaj recimo danasnju Dansku i uporedi je sa rezimom koji je bio prije?I vrati se pa ponovo procitaj,rekao sam da nisu takvi rezimi svuda u EU.Ali da ces biti popularan kao musliman to za sada i jos duzi period sigurno neces.A ti zaranjaj glavu u pijesak,mozemo se tako do sutra lagati...
Ja nisam Musliman, a i da jesam bilo bi me stid zbog takvih militarističkih i rasističkih ispada. Šta fali Danskoj? Država Danska ne stoji iza rasističkih ispada. Ti bi da napraviš diplomatski skandal. Ovdje je ksenofobija, a ne u EU. Došli neki Marokanci u Italiju i traže da se za zidova nekih škola skine križ. Kaže to ih vrijeđa. Pa što onda dolaze tamo? Tu je vazda bio krst i mora biti tako. Ne može došlo da nameće svoja pravila nigdje. Jarane prilagodi se. Ako ne možeš, dobiješ onda abšibung zbog vjerske mržnje i to ti je to. Hajde onda uzdravlje. :D
haj' i poselami mila fergusona...svak ima svoje vrijem i dok traje treba to koristiti ... :oops:
:-)
bonsai
Posts: 353
Joined: 25/05/2006 20:32

#17

Post by bonsai »

Goran_35 wrote:Sto se tice muslimana,neka racunaju sa tim da ce biti gradjani drugog reda...Bar je tako u vecini EU zemalja,jer je takva politika trenutno na vlasti.Kako ce biti kasnije?Ne znam.Sada je tako...
U drugim EU zemljama,gdje nisu fasisti trenutno na vlasti,prema anketama popularnosti,muslimani su opet daleko na zadnjem mjestu.Daleko ispod,recimo homoseksualaca...Postoje problemi u dobivanju posla pa cak i stana.Citao sam zadnju statistiku diskriminacijskog ombudsmena za Svedsku, po kojoj je nekome sa arapskim imenom sest puta teze da dobije stan nego nekome sa svedskim imenom...
Gorane nisi u pravu,zivim u Belgiji i poznam puno muslimana koji zive irade kao i svi ostali i niko od njih nije imao nikakvih problema radi svog imena.Svi koje ja znam su kupili kuce ili stanove vozaju aute rade i zive i imaju sva prava kao i domace stanovnistvo(neki cak i bolje zive od domacih).A to sto kazes arapska imena, tu i ima istine,zasto? Marokancima koji zive u Belgiji na pada na pamet da se prilagodavaju sredini u kojoj zive nego svoj nacin zivota agresivno namecu ostalima.Zive u svojim kvartovima gdje poslije prvog sumraka nije zdravo zalaziti, tu se dilaju droge ,ukradena auta pa cak i oruzje pa ni pucnjave nisu rijedak slucaj.I da ne nabrajam dalje ,nego samo da te pitam dali bi ti volio imati ovakva arapska imena u tvom zivotnom okruzenju?
FX900
Posts: 197
Joined: 08/03/2007 15:02

#18

Post by FX900 »

bonsai wrote:
Goran_35 wrote:Sto se tice muslimana,neka racunaju sa tim da ce biti gradjani drugog reda...Bar je tako u vecini EU zemalja,jer je takva politika trenutno na vlasti.Kako ce biti kasnije?Ne znam.Sada je tako...
U drugim EU zemljama,gdje nisu fasisti trenutno na vlasti,prema anketama popularnosti,muslimani su opet daleko na zadnjem mjestu.Daleko ispod,recimo homoseksualaca...Postoje problemi u dobivanju posla pa cak i stana.Citao sam zadnju statistiku diskriminacijskog ombudsmena za Svedsku, po kojoj je nekome sa arapskim imenom sest puta teze da dobije stan nego nekome sa svedskim imenom...
Gorane nisi u pravu,zivim u Belgiji i poznam puno muslimana koji zive irade kao i svi ostali i niko od njih nije imao nikakvih problema radi svog imena.Svi koje ja znam su kupili kuce ili stanove vozaju aute rade i zive i imaju sva prava kao i domace stanovnistvo(neki cak i bolje zive od domacih).A to sto kazes arapska imena, tu i ima istine,zasto? Marokancima koji zive u Belgiji na pada na pamet da se prilagodavaju sredini u kojoj zive nego svoj nacin zivota agresivno namecu ostalima.Zive u svojim kvartovima gdje poslije prvog sumraka nije zdravo zalaziti, tu se dilaju droge ,ukradena auta pa cak i oruzje pa ni pucnjave nisu rijedak slucaj.I da ne nabrajam dalje ,nego samo da te pitam dali bi ti volio imati ovakva arapska imena u tvom zivotnom okruzenju?
Svaka čast, zaboravih da sve napišem, pa si ti to baš lijepo objasnio. Najgori su ovakvi soft-nacionalisti, ako oni uopšte mogu biti "soft". 8)
Goran_35
Posts: 1382
Joined: 29/12/2005 14:08

#19

Post by Goran_35 »

bonsai wrote:
Goran_35 wrote:Sto se tice muslimana,neka racunaju sa tim da ce biti gradjani drugog reda...Bar je tako u vecini EU zemalja,jer je takva politika trenutno na vlasti.Kako ce biti kasnije?Ne znam.Sada je tako...
U drugim EU zemljama,gdje nisu fasisti trenutno na vlasti,prema anketama popularnosti,muslimani su opet daleko na zadnjem mjestu.Daleko ispod,recimo homoseksualaca...Postoje problemi u dobivanju posla pa cak i stana.Citao sam zadnju statistiku diskriminacijskog ombudsmena za Svedsku, po kojoj je nekome sa arapskim imenom sest puta teze da dobije stan nego nekome sa svedskim imenom...
Gorane nisi u pravu,zivim u Belgiji i poznam puno muslimana koji zive irade kao i svi ostali i niko od njih nije imao nikakvih problema radi svog imena.Svi koje ja znam su kupili kuce ili stanove vozaju aute rade i zive i imaju sva prava kao i domace stanovnistvo(neki cak i bolje zive od domacih).A to sto kazes arapska imena, tu i ima istine,zasto? Marokancima koji zive u Belgiji na pada na pamet da se prilagodavaju sredini u kojoj zive nego svoj nacin zivota agresivno namecu ostalima.Zive u svojim kvartovima gdje poslije prvog sumraka nije zdravo zalaziti, tu se dilaju droge ,ukradena auta pa cak i oruzje pa ni pucnjave nisu rijedak slucaj.I da ne nabrajam dalje ,nego samo da te pitam dali bi ti volio imati ovakva arapska imena u tvom zivotnom okruzenju?
hehehe,ksenofobija zar ne?E to se savrseno uklapa sa onim sto sam napisao,da je nekome sa arapskim imenom SEST PUTA teze naci stan u normalnoj cetvrti grada vec je osudjen da zivi u getu i da ti i tebi slicni fasisti generalizujete i recimo sve marokance smatrate takvima...
FX900
Posts: 197
Joined: 08/03/2007 15:02

#20

Post by FX900 »

Da, da, mi smo svi fašisti, a ti si cvijeće. :-)
jezičar
Posts: 65
Joined: 27/03/2007 09:07

#21

Post by jezičar »

Gorane vrati se na temu, ne širi ksenofobiju.
zlatan01
Posts: 1176
Joined: 23/08/2006 16:29
Location: Halmstad

#22

Post by zlatan01 »

Goran_35 wrote:Sto se tice muslimana,neka racunaju sa tim da ce biti gradjani drugog reda...Bar je tako u vecini EU zemalja,jer je takva politika trenutno na vlasti.Kako ce biti kasnije?Ne znam.Sada je tako...
U drugim EU zemljama,gdje nisu fasisti trenutno na vlasti,prema anketama popularnosti,muslimani su opet daleko na zadnjem mjestu.Daleko ispod,recimo homoseksualaca...Postoje problemi u dobivanju posla pa cak i stana.Citao sam zadnju statistiku diskriminacijskog ombudsmena za Svedsku, po kojoj je nekome sa arapskim imenom sest puta teze da dobije stan nego nekome sa svedskim imenom...
50 % taksista u Malmö (Malme) su visokoobrazovani stranci. U sali se neki pitaju, da li je bas tako tesko voziti taksi? Disktiminacija u zapadnoj Europi je faktum. E sad ima vise klasa useljenika. Mi bosanci zbog bijele koze, umjerenosti u vjeri i tradicijama, a i zahvaljujuci dobrom dojmu koji su generacije nasih ljudi ostavili u njemackim, svedskim i inim fabrikama prolazimo jos dobro. Crci, arapi...pa pri dnu su svakako. Naravno da je njihov polozaj dobrom dijelom zasluga njih samih. Dosli su u jednu zemlju i tu hoce cesto da namecu svoju kulturu i obicaje a to iritira domace stanovnistvo. Meni se cini da je istina zapravo na pola puta. Stranac moze uspjeti ali obicno je put do uspjeha trnovit a i kad uspije cesto ima manju platu a vise radi od svojih kolega.
jezičar
Posts: 65
Joined: 27/03/2007 09:07

#23

Post by jezičar »

Pa ljudi nije nam to tema.
FX900
Posts: 197
Joined: 08/03/2007 15:02

#24

Post by FX900 »

Tema je: "Koja je naša korist ako uđemo u EU?" Može li se pročitati još nešto pametno o tome? Šta nas briga za s(t)rance tamo? :lol:
FX900
Posts: 197
Joined: 08/03/2007 15:02

#25

Post by FX900 »

Ući ćemo i mi u EU 2025 godine, ali hidžretske. :lol: :lol: :lol: :D
Post Reply