Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Revolucionar ★

#501 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by Revolucionar ★ »

elsa1337 wrote:Ljudi danas ukraden telefon. Uspio sam preko mTuSam da otkrijem lokaciju, imam i IMEI i slucajen je prijavljen policiji. Ima li neki nacin da vidim tacnije gdje se nalazi mobitel.
Ako je Android, moguce je kroz stranicu https://play.google.com/store pristupiti lokaciji/posljednjoj lokaciji telefona. Dakle ulogujes se na tu stranicu sa gmail accom koji koristis na telefonu - settings - upravljanje android uredjajem i provjeris da ga nije gdje uhvatilo, npr konektovao se na wifi kod lopova i slicno. Vrijedi pokusat
enez

#502 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by enez »

Jedno pitanje generalno...Sta kad nadju lopova? Imam slucaj da su mi obili stan i uzeli para, nakita, i glupi mobitel. I nasli su mobitel kod jednog nacitanog (i to nakon standardnog BiH nacina) iz "biblioteke" i tu staje sva prica sa policijom. Nije mi ni bilo do mobitela koliko da se nadje ko je jer nas je neko pratio cijeli dan.
Imam slucaj da su mi ukrali biciklo iz podruma u zgradi....navodno su negdje i pronadjeni likovi ali nista.
Sta dalje?
Merkamel

#503 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by Merkamel »

Da li neko zna kolike su kazne za pronadzeni i zadrzani mobitel male vrijednosti 100KM.Optuzen sam za utaju po clanu 290 trebam na sud,ljudi ja nisam lopov samo sam pogrijesio .Koliku i kakvu kaznu mogu ocekivati ...
avaks

#504 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by avaks »

Imaš dvije opcije, novčana kazna ili kazna zatvora do 6 mjeseci...
Pošto je manja vrijednost, proći ćeš s novčanom kaznom 99%...
Sada kolika će ti biti kazna u praksi ne znam, zavisi od više okolnosti (olakšavajuće, otežavajuće), stepen odgovornosti, finansijska situacija, jesi li se pokajao i da li si ranije imao nekih kazni, prekršaja...
Kako god najsigurnije ti je da kontaktiraš svog advokata pa ćeš znati na čemu si a ne da ovako palamudimo na forumu!
muha_sa

#505 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by muha_sa »

Merkamel wrote:Da li neko zna kolike su kazne za pronadzeni i zadrzani mobitel male vrijednosti 100KM.Optuzen sam za utaju po clanu 290 trebam na sud,ljudi ja nisam lopov samo sam pogrijesio .Koliku i kakvu kaznu mogu ocekivati ...
više ceš dobit murije neg Radeljaš
Qler

#506 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by Qler »

Jer Radeljaš je naš, što bi rekla moralna gromada, Merlin....
valter.ba

#507 Re: RE: Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by valter.ba »

Merkamel wrote:Da li neko zna kolike su kazne za pronadzeni i zadrzani mobitel male vrijednosti 100KM.Optuzen sam za utaju po clanu 290 trebam na sud,ljudi ja nisam lopov samo sam pogrijesio .Koliku i kakvu kaznu mogu ocekivati ...
Slusaj propustio si sjajnu priliku u zivotu da usrecis unesrecenog i osjetis nevjervatan nalet zadovoljstva koji ti preplavii mozak i tijelo, nevjerovatan osjecaj. Sada moras razbijati glavu o kazni dok s druge strane ne kontam zasto bi tebe kaznjavali ako ga nisi ukrao ili je pak situacija sudu sumnjiva. To je po meni vise moralno nego pravno pitanje. Imao sam srecu da dva puta nadjem novcanike sa ozbiljnom sumom novca, kreditnih kartica, dokumenata...i znas sta, jedva sam cekao da nadjem te osobe i da im vratim ne samo novac vec vjeru u dobre ljude. Jedna je plakala, druga se smijala od srece a moj osjecaj u grudima neponovljiv. Drugi put probaj bices sretniji.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#508 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by Truba »

mobitel bih sigurno vratio, ali za pare sumnjam :D još ako bi se trebao potruditi :D

mada sve zavisi od situacije i raspoloženja
jednom sam novčanik pored trafike dao ženi što radi unutra bez gledanja
jedan novčanik koji je bio ispražnjen sam vratio nekoj babi i dobio 20 marki ( pun dokumenata, jedva fiksni nađoh)
našao sam bio nekad davno kada nisam imao mobitel neki kažu pravo skup samsung u boji pa sam ga vratio znao sam otprilike čiji je... odmah sam ga isključio :? ne znam zašto i sutra lik došao na zakazano mjesto ništa mi nije dao
zmaj56

#509 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by zmaj56 »

....
irac300

#510 Re: RE: Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by irac300 »

valter.ba wrote:
Slusaj propustio si sjajnu priliku u zivotu da usrecis unesrecenog i osjetis nevjervatan nalet zadovoljstva koji ti preplavii mozak i tijelo, nevjerovatan osjecaj. Sada moras razbijati glavu o kazni dok s druge strane ne kontam zasto bi tebe kaznjavali ako ga nisi ukrao ili je pak situacija sudu sumnjiva. To je po meni vise moralno nego pravno pitanje. Imao sam srecu da dva puta nadjem novcanike sa ozbiljnom sumom novca, kreditnih kartica, dokumenata...i znas sta, jedva sam cekao da nadjem te osobe i da im vratim ne samo novac vec vjeru u dobre ljude. Jedna je plakala, druga se smijala od srece a moj osjecaj u grudima neponovljiv. Drugi put probaj bices sretniji.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
:thumbup:

Isti slučaj, nema ljepšeg osjećaja nego pomoći nekome. Pogotovu ako mu vratiš veću svotu novca ili neki skuplji predmet.
pa80

#511 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by pa80 »

Pozdrav forumaši. Ja sam iz Stare Pazove,iz Vojvodine. Pre mesec dana sam kao nagradu za uspešno očišćenu drugu godinu fakulteta,častio ćerku sa turističkim putovanjem u Sarajevo. Provela se sjajno sve do trenutka,negde oko 16h,kada joj je na sred baš čaršije ukraden telefon Samsung S9+,koji je bio star par dana. Dete je uplakano prijavilo odmah policiji,ali se ništa do danas(prošlo je mesec dana) nije desilo. Bilo je naznaka da je vidjen u nekom hostelu na Baš čaršiji,ali i to je propala stvar.
Recite mi kakva su vaša iskustva,šta znate o tim kradjama i da li me možete posavetovati šta da radim.
Hvala vam.
drndalo

#512 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by drndalo »

Na zalost, mislim da su nasa iskustva da ne mozes nista...

Jedino ako bi preko vaseg operatera u Srbiji po IMEI broju aparata mogao izganjati da gaa trajno blokiraju, pa nek kuca eksere s njim u zid... :evil:

Taj operater bi ti mogao reci i da li po istom IMEI broju mogu mozda da ga lociraju, pa mozda preko ambasade da traze od policije intervenciju, ali tu su sanse jako male...
pajogamer

#513 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by pajogamer »

Postoji način kojim se može onesposobiti da neko koristi ukradeni mobitel. Za to treba znati serijski broj mobitela i IMEI/MEID/, ali to treba imati negdje zapisano. Inače se ti podaci dobiju tako što se ukuca: *#06# . Dobije se 11 slova i brojeva. Taj serijski se preda pošti i ona blokira sav saobraćaj sa tog mobitela. To sam davno saznao, ali se sigurno detaljnije objašnjenje može naći na Google-u.
MTV

#514 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by MTV »

Pa zar nema na kutiji od mobitela ispisan IMEI?!
DonieBrasco

#515 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by DonieBrasco »

Trebalo bi biti na kutiji mobitela, ja bas svoj sad provjerio.

A kako se postavl ova opcija preko IMEI da npr. kada se izgubi telefon i recimo neko ga nađe, stavi u njega drugi SIM i onda obavjest dolazi prvobitnom korisniku da je telefon aktivan. Ili to samo samo određeni telefoni imaju.

Ako sam dobro objasnio.
Cortado

#516 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by Cortado »

pajogamer wrote:Postoji način kojim se može onesposobiti da neko koristi ukradeni mobitel. Za to treba znati serijski broj mobitela i IMEI/MEID/, ali to treba imati negdje zapisano. Inače se ti podaci dobiju tako što se ukuca: *#06# . Dobije se 11 slova i brojeva. Taj serijski se preda pošti i ona blokira sav saobraćaj sa tog mobitela. To sam davno saznao, ali se sigurno detaljnije objašnjenje može naći na Google-u.
Tacno, samo da li si ikad cuo da je to nekom poslo za rukom? Jedini nacin bi bio napisati pisme ni zahtjev telekomu, priloziti kopiju prijave kradje nadleznoj policijskoj upravi i traziti pismeni odgovor kad blokiraju IMEI, mada telekome boli neka stvar za jos jedan ukraden mobitel. Imam osjecaj da telekomi u BiH blokiraju sve ukradene mobitele, naprasno bi 40% korisnika nestalo s mreze, ako tome dodamo mobitele koji su zaplakali sirom Evrope i zavrsili na trzistu BiH, ta cifra je sigurno jos veca. Jos bolja opcija jeste da taj zahtjev dodje od advokata koji zastupa ostecenu stranu. Da li ti ptroskovi prelaze troskove izgubljenog mobitela? Sigurno da da. Da li isplati, prakticno ne, samo ako je to za nekoga principijelan slucaj. Sve bi ovo bilo fino kad ne bi bilo moguce promijeniti IMEI
_Reds_

#517 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by _Reds_ »

Telekomi blokiraju po naređenju policije.

Ali kakve svrhe ako blokira samo recimo BHT, pa čak i ako svi, ode taj telefon u HR ili SRB i tamo opet radi.

Samsung ima opciju zaključavanja i lociranja preko njihove stranice, pogotove za ove top telefone.

Neka pokuša i tako.
Cortado

#518 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by Cortado »

_Reds_ wrote:Telekomi blokiraju po naređenju policije.

Ali kakve svrhe ako blokira samo recimo BHT, pa čak i ako svi, ode taj telefon u HR ili SRB i tamo opet radi.

Samsung ima opciju zaključavanja i lociranja preko njihove stranice, pogotove za ove top telefone.

Neka pokuša i tako.

Koliko znam telekomi mogu zakljucati IMEI na nacionalnom nivou, sto znaci da bi ga prakticno mogli zakljucati i u HR i/ili SRB
sale07

#519 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by sale07 »

pa80 wrote:Pozdrav forumaši. Ja sam iz Stare Pazove,iz Vojvodine. Pre mesec dana sam kao nagradu za uspešno očišćenu drugu godinu fakulteta,častio ćerku sa turističkim putovanjem u Sarajevo. Provela se sjajno sve do trenutka,negde oko 16h,kada joj je na sred baš čaršije ukraden telefon Samsung S9+,koji je bio star par dana. Dete je uplakano prijavilo odmah policiji,ali se ništa do danas(prošlo je mesec dana) nije desilo. Bilo je naznaka da je vidjen u nekom hostelu na Baš čaršiji,ali i to je propala stvar.
Recite mi kakva su vaša iskustva,šta znate o tim kradjama i da li me možete posavetovati šta da radim.
Hvala vam.
Ako imas mogucnost da lociras telefon i ostavis poruku(ili posaljes poruku) uradi sljedece.
Napisi poruku da je telefon lociran na toj i toj lokaciji, i da preda telefon u najblizu policijsku stanicu, jer je prijavljen nestanak telefona i da policija moze zakucati svaki trenutak na vrata.

Kolegi se ovo desilo, ostao mu telefon u kafani navece, tek sutra skontao, locirao telefon na skorz durgoj lokaciji.U medjuvremenu je prijavio policiji nestanak telefona, i poslao poruku da je lociran telefon i da se preda u MUP.
Nakon par sati ga nazvali iz MUP-a i rekli mu da je neko donio telefon, kao lafo nasao telefon(valjda mu bila prpa).
Ne znam kako ti se ovo desilo, ali trebao si telefon vratiti pa da vrijedi i 1KM, ili ga jednostavno ne uzimati.
Mog kolegu su kontaktirali iz MUP-a jednom prilikom i rekli mu da se javi u MUP. Kad je dosao tamo, pitali ga da li ima taj i taj telefon, on izvadio i pokazao, oni mu rekli da izvadi bateriju i valjda mu procitali serijski broj koji se podudarao s njegovim. Telefon je bio ukraden, on kupio preko PIK-a. Nisu ga nista gonili, ali morao je dati informacije od koga je kupio. Telefon mu je oduzet i bio je donji 300KM :)
Last edited by sale07 on 31/10/2018 09:41, edited 1 time in total.
Altsa

#520 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by Altsa »

Na koji se nacin telefon moze locirati? sta treba uraditi u telefonu da se moze izvrsiti lociranje ako se otudi.
sale07

#521 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by sale07 »

Altsa wrote:Na koji se nacin telefon moze locirati? sta treba uraditi u telefonu da se moze izvrsiti lociranje ako se otudi.
Ovisi koji ti je telefon u pitanju.

Evo jedna od opcija, problem su telefoni gdje se moze izvadit baterija. Izvadi bateriju i nikad ga vise ne locira :-D
https://www.google.com/android/find
Altsa

#522 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by Altsa »

sale07 wrote:
Altsa wrote:Na koji se nacin telefon moze locirati? sta treba uraditi u telefonu da se moze izvrsiti lociranje ako se otudi.
Ovisi koji ti je telefon u pitanju.

Evo jedna od opcija, problem su telefoni gdje se moze izvadit baterija. Izvadi bateriju i nikad ga vise ne locira :-D
https://www.google.com/android/find
:thumbup:
VladaFBiH

#523 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by VladaFBiH »

ako je samsung u pitanju: https://findmymobile.samsung.com/ pod uslovom da si kreirala samsung account i aktivirala ovu opciju
_Reds_

#524 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by _Reds_ »

Cortado wrote:

Neka pokuša i tako.

Koliko znam telekomi mogu zakljucati IMEI na nacionalnom nivou, sto znaci da bi ga prakticno mogli zakljucati i u HR i/ili SRB
Ne mogu.

Nema telekom veze sa black listom drugih operatera.

Mozda u EU i postoji neka zajednica baza, kod nas ne postoji.

Pa kod nas na trzistu je na hiljade telefona ukredenih u EU.
Cortado

#525 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by Cortado »

_Reds_ wrote:
Cortado wrote:

Neka pokuša i tako.

Ne mogu.

Nema telekom veze sa black listom drugih operatera.

Mozda u EU i postoji neka zajednica baza, kod nas ne postoji.

Pa kod nas na trzistu je na hiljade telefona ukredenih u EU.
Mislim da sam jasno napisao da mogu zakljucati IMEI brojeve na NACIONALNOM nivou, znaci ako mogu zakljucati IMEI koji je na nacionalnoj mrezi drugog operatera u ovom slucaju mTel ili HT, onda s obzirom da su pomenuti operateri dio svojih nacionanih mreza, mogu zakljucati i mobitele koji se nalaze na jednoj od tih mreza.
Post Reply