Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

vicious

#476 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by vicious »

Ljakan wrote:
vicious wrote:Svakakvih gluposti čovjek ovdje može pročitati...
Ako si nešto našao, dužan si da to vratiš vlasniku ili da prijaviš, policiji ili nalaznom uredu ili kome već.
Nema tu ako nešto nađeš, našo si.
Gdje to pise da si duzan vratit?
Ovo za pisanje svakakvih gluposti se apsolutno slazem... :lol:
Pa eto recimo u Zakonu o stvarnim pravima FBiH.
Član 120.
Izgubljena stvar i nalaznik

(1) Stvar koju je vlasnik izgubio, zagubio, ili mu je ukradena, nije samim tim prestala biti njegovim vlasništvom, pa ju je nalaznik dužan bez odgode predati onome ko ju je izgubio, odnosno vlasniku stvari, ako po znakovima na stvari ili iz drugih okolnosti može za njega saznati.

(2) Nalaznik koji nije nađenu stvar predao onom ko ju je izgubio, odnosno njenom vlasniku, dužan ju je bez odgode predati najbližoj policijskoj stanici ili drugom nadležnom tijelu lično ili putem osobe u čijim ju je prostorijama, prijevoznom ili sličnom sredstvu našao. Nalaznik jedino nije dužan predati nadležnom tijelu stvar čija je vrijednost prema općem shvaćanju zanemariva.
Eborg

#477 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by Eborg »

Nakon što je krađa telefona sa IMEI brojem prijavljena policiji nekad u decembru (možda neka 2h nakon krađe), nikada se niko nije javio iz policije ili BH Telecoma. Inspektor (ili šta već) koji je radio papirologiju je samo rekao da to ide tužilaštvu koje mora odobriti praćenje/lociranje telefona i nije dao ni neku potvrdu ili nešto.

Da li je to neko stavio u ladicu i nije se ni bavio time ili se i dalje treba nadati da će možda nekad isplivati telefon?
Ljakan

#478 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by Ljakan »

vicious wrote:
Ljakan wrote:
vicious wrote:Svakakvih gluposti čovjek ovdje može pročitati...
Ako si nešto našao, dužan si da to vratiš vlasniku ili da prijaviš, policiji ili nalaznom uredu ili kome već.
Nema tu ako nešto nađeš, našo si.
Gdje to pise da si duzan vratit?
Ovo za pisanje svakakvih gluposti se apsolutno slazem... :lol:
Pa eto recimo u Zakonu o stvarnim pravima FBiH.
Član 120.
Izgubljena stvar i nalaznik

(1) Stvar koju je vlasnik izgubio, zagubio, ili mu je ukradena, nije samim tim prestala biti njegovim vlasništvom, pa ju je nalaznik dužan bez odgode predati onome ko ju je izgubio, odnosno vlasniku stvari, ako po znakovima na stvari ili iz drugih okolnosti može za njega saznati.

(2) Nalaznik koji nije nađenu stvar predao onom ko ju je izgubio, odnosno njenom vlasniku, dužan ju je bez odgode predati najbližoj policijskoj stanici ili drugom nadležnom tijelu lično ili putem osobe u čijim ju je prostorijama, prijevoznom ili sličnom sredstvu našao. Nalaznik jedino nije dužan predati nadležnom tijelu stvar čija je vrijednost prema općem shvaćanju zanemariva.
Ovo je na hrvatskom imas li na bosanskom?
Kod nas ti je ko jamio jamio.
Ljakan

#480 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by Ljakan »

sangajka wrote:Evo link sa stranice Vlade FBiH
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... 26bos.html
Hvala samo dugo ovo,ako sve procitam dobit cu glavobolju jer je zapetljano,neznas na kraju ni sta si procito :lol:
Nebi bilo lose da se neko iz te branse oglasi i kaze kratko i jasno jel krađa ili nije ako ne vratis stvar koju si nasao.
sangajka

#481 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by sangajka »

Ovo je izvor odakle je vicious preuzeo član 120, tako da jeste krađa ako imaš način da vratiš osobi, a to ne uradiš.

"(1) Stvar koju je vlasnik izgubio, zagubio, ili mu je ukradena, nije samim tim prestala biti njegovim vlasništvom, pa ju je nalaznik dužan bez odgode predati onome ko ju je izgubio, odnosno vlasniku stvari, ako po znakovima na stvari ili iz drugih okolnosti može za njega saznati.
"
Ljakan wrote:
Hvala samo dugo ovo,ako sve procitam dobit cu glavobolju jer je zapetljano,neznas na kraju ni sta si procito :lol:
Nebi bilo lose da se neko iz te branse oglasi i kaze kratko i jasno jel krađa ili nije ako ne vratis stvar koju si nasao.
Ljakan

#482 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by Ljakan »

Ma ovo su oni kopirali od hrvata kod nas nema ju je :lol:
vicious

#483 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by vicious »

Ljakan wrote:
Piše ti gore član 120, ne moraš sve čitati. :D

Krivični zakon kaže da nije krađa nego utaja, a kažnjava se novčanom kaznom ili do šest mjeseci zatvora.
A ako se kvalifikuje kao krađa (što se može desiti ako je onaj što je izgubio stvar prijavio krađu), može i do tri godine.
Ljakan

#484 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by Ljakan »

vicious wrote:
Ljakan wrote:
Piše ti gore član 120, ne moraš sve čitati. :D

Nije krađa nego utaja, dakle novčana kazna ili do šest mjeseci zatvora.
A ako se kvalifikuje kao krađa (što se može desiti ako je onaj što je izgubio stvar prijavio krađu), može i do tri godine.
Hvala,znaci vrati ili ides na odmor u zenicu :lol: kolektivni :D
vicious

#485 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by vicious »

Ljakan wrote:Ma ovo su oni kopirali od hrvata kod nas nema ju je :lol:
A kako bi ti rekao, "je je"? :D
Ljakan

#486 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by Ljakan »

ou jeee :lol:
jedno je bez ju.
vicious

#487 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by vicious »

Ljakan wrote:ou jeee :lol:
jedno je bez ju.
Nisi u pravu, ali odosmo off topic.
Ljakan

#488 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by Ljakan »

Kako nisam to ju ubacuju hrvati kod nas to ne postoji,barem ja nikad u skoli to nisam ucio.Moguce da je neki update-ovani bh jezik u pitanju.
fortaleza

#489 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by fortaleza »

Ljakan wrote:Ovo je na hrvatskom imas li na bosanskom?
Kod nas ti je ko jamio jamio.
Što ne znači da je ispravno, a pošto nam je država ispravna takvi su i zakoni.

Jednostavno, živimo i djelujemo kako jesmo, i onda nam tako jeste, a svak zna kako mu je. U Japanu je vratiti stvari vlasniku nešto najnormalnije, a da i ne traže naknadu za to pa čak i ne zahvale nekad, jer je to normalno.

Osvanula tema na drugom forumu ogorčenog Hrvata kako je pronašao telefon vrijedan nekoliko stotina eura i poslao za Japan nakon što je kontaktirao Japanca koji je bio na odmoru u Hrvatskoj prije gdje je izgubio telefon.. i naravno nakon što je vratio uređaj nije dobio ni hvala, ali 95% Japanaca bi isto uradilo kao nešto najnormalnije. :lol:

Ovome našem je problem bio što on nakon što je ispao pošten nije dobio svoje HVALA, a to je i tražio jer kod nas ljudi uglavnom prisvoje stvari pa je on kao drugačiji.

A i u globalu gledano uspješnije je ono društvo gdje i ti sam ne moraš strahovati hoće li ti ispasti telefon pa na bazi reciprociteta i ti vratiš kao što bi tebi netko vratio.. a to je Japan. :D
4m3l

#490 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by 4m3l »

Svi vi znate bolje zakone i pravila od inspektora, dajte opustite se, jesmo rasulo od zemlje ali opet imaju neka pravila i zakoni. U policijskoj stanici kad sam bio receno mi je da moram imati dokaz da neko moj telefon i dalje koristi, sto im je dovoljno da pokrenu istragu jer inace ne mogu, nemaju na osnovu cega. Ovako su je pokrenuli na osnovu zakona o "utaji". Fino mi je inspektor iscitao zakon itd. nisam lud znam sta vam pisem od pocetka.

Tako da kad sam im donio dokaze da je neko sa mog telefona slao kredit, da je neko sa mog telefona zvao neke moje prijatelje, da je neko sa mog telefona ulazio na moj gmail itd. bilo im je dovoljno. Taj ciko od 50 godina ce dobiti prijavu rece mi inspektor, kaze "nudio si mu 50km da ti ga vrati a ovako ti ga je dzaba vratio jos ce dobiti prijavu".

KRIVIČNI ZAKON FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
Image
Image
Ljakan

#491 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by Ljakan »

4m3l wrote: U policijskoj stanici kad sam bio receno mi je da moram imati dokaz da neko moj telefon i dalje koristi, sto im je dovoljno da pokrenu istragu jer inace ne mogu, nemaju na osnovu cega. Ovako su je pokrenuli na osnovu zakona o "utaji". Fino mi je inspektor iscitao zakon itd. nisam lud znam sta vam pisem od pocetka.
Tako da kad sam im donio dokaze da je neko sa mog telefona slao kredit, da je neko sa mog telefona zvao neke moje prijatelje, da je neko sa mog telefona ulazio na moj gmail itd. bilo im je dovoljno.
Znaci da je bacio karticu odmah kad je nasao telefon bez da je zvao,slao kredit i da nije ulazio u tvoj gmail oni nebi nista uradili jer tad nebi imali dokaza?
spreca

#492 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by spreca »

Eborg wrote:Nakon što je krađa telefona sa IMEI brojem prijavljena policiji nekad u decembru (možda neka 2h nakon krađe), nikada se niko nije javio iz policije ili BH Telecoma. Inspektor (ili šta već) koji je radio papirologiju je samo rekao da to ide tužilaštvu koje mora odobriti praćenje/lociranje telefona i nije dao ni neku potvrdu ili nešto.

Da li je to neko stavio u ladicu i nije se ni bavio time ili se i dalje treba nadati da će možda nekad isplivati telefon?
neko je tvoj telefon stavio u dzep davno
Eborg

#493 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by Eborg »

Pa jeste u krađi. Ali misliš na muriju? :mrgreen:
spreca

#494 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by spreca »

Eborg wrote:Pa jeste u krađi. Ali misliš na muriju? :mrgreen:
da
4m3l

#495 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by 4m3l »

Ljakan wrote:
4m3l wrote: U policijskoj stanici kad sam bio receno mi je da moram imati dokaz da neko moj telefon i dalje koristi, sto im je dovoljno da pokrenu istragu jer inace ne mogu, nemaju na osnovu cega. Ovako su je pokrenuli na osnovu zakona o "utaji". Fino mi je inspektor iscitao zakon itd. nisam lud znam sta vam pisem od pocetka.
Tako da kad sam im donio dokaze da je neko sa mog telefona slao kredit, da je neko sa mog telefona zvao neke moje prijatelje, da je neko sa mog telefona ulazio na moj gmail itd. bilo im je dovoljno.
Znaci da je bacio karticu odmah kad je nasao telefon bez da je zvao,slao kredit i da nije ulazio u tvoj gmail oni nebi nista uradili jer tad nebi imali dokaza?
U sustini bilo bi isto, samo bi cio slucaj bio stvar njihove volje, odnosno oni bi morali prikupiti dokaze koje sam im ja obezbjedio. Trebali bi npr. traziti od bhtelecoma da im provjeri preko IMEI-a da li se i dalje moj telefon koristi pod nekim drugim brojem, te traziti za taj broj listing poziva kako bi usli u bilo kakav trag. Sve to zahtjeva vremena i sudske naloge bhtelecomu (stiti prava svojih korisnika, nece tek tako dati sve te informacije)... Bez neke veze/stele u tom slucaju ne vjerujem da bih ga vratio ili bi mozda opet imao srece pa naletio na covjeka koji radi svoj posao kako treba.
Eborg

#496 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by Eborg »

spreca wrote:
da
Ne bi me čudilo, da budem iskren. Samo mi nije jasno kako "čuvari reda i mira" pravdaju to svojoj savjesti.
spreca

#497 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by spreca »

Eborg wrote:
spreca wrote:
da
Ne bi me čudilo, da budem iskren. Samo mi nije jasno kako "čuvari reda i mira" pravdaju to svojoj savjesti.
ma jednostavno.....nije ga on ukrao.....samo OTEO ukradeno od kradljivca.....ko sve radi u tim sluzbama ti bi se udivio ili shokirao da saznas
Eborg

#498 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by Eborg »

Čudno zaista, kompenzacijski mehanizmi zaista na nivou.
weltschmertz

#499 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by weltschmertz »

Evo da i ja obavijestim da su mi drugaricu danas zvali iz policije i rekli joj da su pronašli telefon. Ona otišla kad stvarno našli i sve uredu s telefonom. Prijatno sam iznenađen!
:thumbup:
elsa1337

#500 Re: Ukraden mobitel, tražim ga ne odustajem!

Post by elsa1337 »

Ljudi danas ukraden telefon. Uspio sam preko mTuSam da otkrijem lokaciju, imam i IMEI i slucajen je prijavljen policiji. Ima li neki nacin da vidim tacnije gdje se nalazi mobitel.
Post Reply