UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

A) OTISAO RADITI NA CRNO I STEKAO LOVU
7
5%
B) OTISAO RADITI NA CRNO I TRAZIO MOGUCNOST ZA DRZAVLJANSTVOM
20
15%
C) OTISAO BIH SAMO UKOLIKO CE MI ZIVOTNI STANDARD BITI VECI
63
47%
D) NI POD KOJU CIJENU NE BIH NAPUSTIO BIH
45
33%

Total votes: 135

missko

#76 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by missko »

mostarac wrote:
MELBOURNE_SARAJEVO wrote: Koja vas bolest puca da mi je samo znati :roll: :roll: hajde kad i sami skontate javi te mi pa da vam preporucim terapiju :D :D ko je uopce rekao bilo sta za ponizavajuce poslove??drugi put ako hoces da ispadnes kao ono fol pametna citaj sve i prijasnje postove..I opet tvrdim samo lud covjek ili izgubljen ce otici odavde ako ima normalan posao da bi vani prao sudje i ribao wc..
Ti totalno fulas sustinu price i mislim da ne razumijes sta ti ljudi zele reci.

Evo ti obican primjer. Ja ne zelim da mi djeca rastu ovdje, ne zelim odgajati djecu u drustvu gdje kompletno selo staje iza osudjenog pedofila i jos gura svoju djecu pred kamere da brane tog pedofila, samo jer je reis tako rekao. Ne zelim zivjeti u drustvu bezakonja i anarhije, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem je svaka dzukela na cesti slobodna da mi razbije automobil, izvadi utoku i kaze "nemoj da si kome pisno", ne zelim zivjeti u drustvu u kojem kriminalac prebije inspektora koji podnese tuzbu, a nakon toga inspektor kaze da je rane zadobio od pada, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem lik ubije covjeka pred 200 svjedoka, al niko ne smije da svjedoci, ne zelim zivjeti u drustvu Dodika i Bakira Izetbegovica, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem da bi napravio bilo koji vid svog posla moras ukalkulisati reket lokalnom krimoshu sa 8 osnovne a ako slucajno imas veci apetit onda ti za reket treba veca lova nego za ulaganje u posao, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem ljudi privatizuju nacionalne spomenike najvise kategorije, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem bolnica ubije stotine ljudi od rata do danas greskom i nemarom ljekara, a svi o tome sute, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem se ama bas svi konkursi za posao raspisuju da bi zadovoljili formu jer je na taj posao vec i prije samog konkursa neko vec primljen, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem trudnica regularno bude otpustena s posla jer je zatrudnila, ne zelim zivjeti u drustvu gdje demineri traze one sa muzickom akademijom, a ljekari su ministri komunikacija, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem je avaz simbol objektivnosti i novinarstva, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem je sasvim normalno da premijer dodje i kaze da je stan kupio za 950 KM uz rijeci, nemam pojma, al znam da je po zakonu, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem biti glup, siledzija, neobrazovan i kurava cini osnovne preduslove za uspjeh i biznis, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem su djeca konstantni instrumenti politike na vise nacina, od vjeronauke u skolama i vrticima koja je tu da se zapecati nacionalno stado, a ne da bi se neko ucio ljubavi i postovanju, pa do dvije skole pod jednim krovom, ne zelim zivjeti u drustvu visokog predstavnika i njegove gerile nesposobnih kriminalaca, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem se stranke udruzuju na vlasti da bi krale, a ne da bi vladale, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem se na 78% teritorije zvizdi nacionalnoj himni, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem nema ni najmanje naznake neposluha prema politicarima i nema ni najmanje naznake da narod zeli da mu bude bolje, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem izbore dobija onaj ko ima jace uporiste u crkvama i dzamijama, a ne onaj ko ima socijalni program i smanjuje poreze, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem vlada moze pasti radi dvije dzamije, ali ne moze radi dvije milijarde, ne zelim zivjeti u drustvu koje svoje najvrijednije prirodne kapacitete, ljepote i resurse unistava nemilosrdno radi tala i zarade sitnih i krupnih politicara, a da niko o tom ne govori ili niko nema snage da bilo sta ucini, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem se vrsi linch na novinare koji govore istinu, ne zelim zivjeti u drustvu gdje su aktivna islamska omladina, ravnogorski cetnicki pokreti i slicne organizacije ozbiljna udruzenja sa velikim brojem clanova, ne zelim zivjeti u drustvu cije gradjane na svakoj granici automatski odvajaju sa strane, ne zelim zivjeti u drustvu koje ne prepoznaje razliku izmedju fasizma i antifasizma, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem je normalno da 15 godina nakon rata crkva u dvoristu Fate Orlovic i dalje stoji i uz to sve Fatu sud osudi, ne zelim zivjeti u drustvu koje minira spomenika antifasitima i na njima crta kukaste krstove, ne zelim jednostavno zivjeti u Bosni i Hercegovini jer mi se ova drzava gadi. zemlja je predivna, ali mi se ovaj frankenstein gadi, a ne vidim nacina da to promjenim niti vidim da ce u buducnosti biti bolje. Ne znam sta ti tu nije jasno i ovako razmislja vecina ljudi.
Kao sto vidis ovdje nisam spomenuo ni novac ni stan ni bilo sta drugo. Ja sam navikao da nemam pa mi ni gore ne bi bio problem da nemam, al ako nista zivio bi u drzavi i drustvu u kojem postoji red i u kojem se postuje zakon. To je sustina, a ne novac. Ako pitas mene ja ti kazem da je bolje zivjeti u normalnom drustvu i prati sudje nego biti inzinjer u Bosni i Hercegovini, jer kolektivna depresija, apatija, beznadje i opste ludilo drustva uticu i zdravstveno na svaku njegovu individuu. Znam kako se mogu boriti i na koji nacin i kako me zakon stiti, a ovde u ovoj dzungli znam samo da me nit ko stiti, nit se mogu boriti niti imam ikakve sanse da mi djeca postanu normalni ljudi neoptereceni balkanskim sranjima.
Da li to ima veze sa ovom temom? Nema neke velike jer ljudi pogresno dozivljavaju ovu vrstu viza i radne vize, al tebi nije jasno sto ljudi hoce vani. Eto rekao sam ti sto hoce i zasto bi ja prvi otisao.
Upravo iz razloga da mi djeca ne bi rasla u tom i takvom okruzenju sam se i odselio, a inace ja kao individua nikad se mako ne bih iz Sarajeva, licno meni najljepse je tu, al nisam toliko sebican pa da svoje najmilije prisiljavam na zivot u takvim okolnostima.Da ne bude skrenuo sam s teme nego po anketi bih samo otisao ukoliko ce mi standard biti veci, sto jednostavno znaci imati boravak i posao.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#77 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by ladyblue18 »

Mostarac aferim :thumbup:
Rekao si sve ono sto i ja mislim.
Ovdje nemamo, pa bas zbog toga nece biti problem nemati ni na drugom mjestu, ali bar necemo zivjeti u ovakvom drustvu.
jos jednom aferim! :thumbup: :wink:
MELBOURNE_SARAJEVO

#78 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by MELBOURNE_SARAJEVO »

Her Flick wrote:e mostarac svaka ti dala pa si nacrtao raznim pametnjakovicima (cuj bio u pet zemalja i nije se snasao, pa upitaj se sto, mozda je do tebe melbourne) sto bi otisao odavde, sa dobrog posla i dobro placenog posla da cistim hale bilo gdje
Haveru problem je u tome sto ti ne vidis dalje od nosa...Ja sam napustio sve u Australiji a i u Swedskoj da bi se vratio u svoj rodni grad..Dosao ovde bez posla i bez steka a i bez stana..A dole sam sve imao i posao i stan i platu vecu 3 puta nego ovde..Znas ima ljudi ali ti to nisi da ga bacis u Keniju on ce se snaci :D a ja sam zivio po svijetu jer sam uzivao putovao provodio se i gdje god sam sam ostao snasao sam se ..Ali nije sve u parama i velikim gradovima ali sta ja to tebi da pricam kad imam osjecaj da ti je Makarska bila zivotni vrhunac..Nego dao bog da ti meni odes i da cistis hale i da peres sudje po pakistanskim ili kineskim restoranima i da zivis medju normalnim ljudima :lol: :lol: a kao sto ti lik rece prethodno a pjevaj na eng da te svi razumiju :D :D

Jer koliko god mislis ti da je bolje vani medju normalnim ljudima ja mislim da je bolje ovde bez takvih kao ti puni negative i depresive...... :D :D
muha_sa

#79 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by muha_sa »

svaka cast mostarac :thumbup: potpuno se slazem i nemam sta nit dodat nit oduzet al tema je-
--Ukoliko se ukine vizni rezim ?
nemam se namjeru vise javljat na ovu temu i samo bih jos da dodam ovo--izgleda da mnogim nije jasno :-)
---ukoliko se ukine vizni rezim ? pretsace svakojako ponizavanje pred ambasadama i konzulatima.
--moci cemo bez problema ici u soping-
--moci cemo ici prijateljima--ici na utakmice i trke formule--ako imamo love--ja garant necu :D
--moci cemo bez problema ici u posjetu sto siroj sto uzoj rodbini iliti familiji.najduze 3.mjeseca.
--moci cemo i nesto radit-na crno--ako nam ta familija iliti rodbina nadje da kome namjestaj preselimo ili kakav kamion istovarimo--nikakav problem-mozemo mi to i hocemo.

--necemo se moc ispalit nit ostat tamo.
--necemo se moc zaposlit.

mislim da je dovoljno. a onaj ko zeli da se ispali na neke fore-udaja-zenidba-studiranje i sta ti ja znam vec ne-taj ne treba da ceka ukidanje viza-----moze to i sad :D
sadeta

#80 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by sadeta »

Her Flick wrote:
MELBOURNE_SARAJEVO wrote:
Her Flick wrote:e mostarac svaka ti dala pa si nacrtao raznim pametnjakovicima (cuj bio u pet zemalja i nije se snasao, pa upitaj se sto, mozda je do tebe melbourne) sto bi otisao odavde, sa dobrog posla i dobro placenog posla da cistim hale bilo gdje
Haveru problem je u tome sto ti ne vidis dalje od nosa...Ja sam napustio sve u Australiji a i u Swedskoj da bi se vratio u svoj rodni grad..Dosao ovde bez posla i bez steka a i bez stana..A dole sam sve imao i posao i stan i platu vecu 3 puta nego ovde..Znas ima ljudi ali ti to nisi da ga bacis u Keniju on ce se snaci :D a ja sam zivio po svijetu jer sam uzivao putovao provodio se i gdje god sam sam ostao snasao sam se ..Ali nije sve u parama i velikim gradovima ali sta ja to tebi da pricam kad imam osjecaj da ti je Makarska bila zivotni vrhunac..Nego dao bog da ti meni odes i da cistis hale i da peres sudje po pakistanskim ili kineskim restoranima i da zivis medju normalnim ljudima :lol: :lol: a kao sto ti lik rece prethodno a pjevaj na eng da te svi razumiju :D :D

Jer koliko god mislis ti da je bolje vani medju normalnim ljudima ja mislim da je bolje ovde bez takvih kao ti puni negative i depresive...... :D :D
do neuma sam dobacio jer nemam pasosa
ali si ti zato svetski covjek, proputovao sveugdje i pravi patriota
ali djaba ti sve kada opet patis od kompleksa manje vrijednosti

vrijedniji je meni moj neum nego tebi tvoja australija i svedska zajedno

i bog te cuo za to ranje sudja
ma pusti ga, vidis da je sav bitan (ali samo samom sebi) jer je "napustio sve u Australiji a i u Swedskoj da bi se vratio u svoj rodni grad" i sad niko nije pametniji niti iko treba da razmislja o napustanju zemlje jer ON zna najbolje :roll: i on se vratio, pa kud ces sad ti ili bilo ko drugi?! ako ON nije nasao za shodno da ostane u inostranstvu sta ti imas da razmisljas o napustanju ove zemlje?! sram i stid da te bude her Flick! :wink: :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#81 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by Chmoljo »

babyline wrote:
Chmoljo wrote:
Her Flick wrote: vjeruj mi nisam toliko naivan da mislim da ce menko docekati resirenih ruku
ali bi radio svasta i zaradjivao koliko toliko, makar bi bio rahat od ove situacije
tamo kad bi me karali makar bi me stranac karao a ovdje me moj kara
znam da tamo nema objesenih, ali sta fali da biti i smecar, fino poranis ujutro zakacis se za kamion i pici
ej, hoćemo li zajedno :D

jebo pare. nikad nisam bio megaloman. nije problem što su đepovi prazni, muka mi je kad upalim TV i vidim našu "hroniku" koja je svaki put u crnoj boji... :-?
ne pali tv ili gledaj strane programe, ako je samo to :-)
zar misliš da ako ne gledaš TV da ćeš misliti kako je sve ok? :lol: :lol: :lol:

daj ba šta ti je... izađeš naveče u grad, moraš paziti hoće li te neko "pokupiti" autom, zbosti nožem, nalupati te ko hajvana jer si ga "poprijeko pogledao"...

predaš CV za posao, ali ako nisi završio ljekar ne možeš se zaposliti telekomunikacijskoj struci... ili kafanska pjevačica... ne možeš biti ni deminer ako nisi školovan muzičar (ovo me podsjeti na kraj filma "Ko to tamo peva")...

ako pričaš sa poznanicima: apatija, neiživljenost, utučenost, ustručavanje...

eto, ne gledam TV... prestao bih se baviti crnom hronikom onda kad bi se ona prestala baviti sa mnom...
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

#82 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by horns&drums »

muha_sa wrote: stari moj--hajde ti kod nas u kafanu da koju popijemo i zapjevamo :D ovdje se samo mozes nasekirat a u inostranstvu nas niko rasirenih ruku ne ceka--vjeruj mi :D cesto cujem onu--da mi se "ispalit"- :-) nema se gdje "ispalit"---al masta moze svasta.
ti se muha ispalio pa sad solis pamet :D :D :D :D

I ne jebe her flika kriza, on si nasao posao (davanje zicagu :D )

p.s. i ja ostajem bez posla , do juna sam in, onda sam aut :D

p.p.s lijepa A kasa, to mi je najmilije ovdje :D:D:D
ladyblue18

#83 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by ladyblue18 »

Mah na kraju sve se svede na jedno, na one koji zele otici odavde (koji su u vecini), i na one koji i ne pomisljaju na odlazak.
S tim sto ovi prvi nikada ne pokusavaju preobratiti ove druge, a ovi drugi non stop to rade prvim :D njima je valjda ovdje dobro

i ne mislim na forum, nego opcenito
horns&drums

#84 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by horns&drums »

ladyblue18 wrote:Ja bih se slozila sa @Her Flick po pitanju opcije koja nedostaje.

Nego, imam jedno pitanje za dijasporce opcenito, ni za koga ciljano, pa evo ko se nadje da mi odgovori.
Zasto (ne svi, cast izuzecima) dijasporci, i ex dijasporci nama pokusavaju na sve nacine ogaditi tu "dijasporu", kao ovdje je bas divno.
Narocito ovdje na forumu sam procitala dosta puta, gdje dijaspora pljuje po svemu i svacemu kada se radi o inostranstvu, a oni sami su u tom inostranstvu.
Kao aman Boze niko te vani ne ceka rasirenih ruku (valjda je njih neko cekao), mozes samo bit fizikaner, sanker, prat sudje, radit ko sluga po kucama (oni su valjda isto to radili pretpostavljam).
Zasto draga dijasporo? Zasto vjecno prica kako je vama vani lose (ali opet se ne vracate) nego pokusate sve potencijalne dijasporce odgovoriti od odlaska vani, a opet i vi koji ste se vratili, pricate istu pricu, koju sam gore spomenula.
Jel to strah da ce doci neko nas i zaista uspjeti vani, ili sta je u pitanju?
Nikada to necu shvatiti...pa eto, ako moze kratko objasnjenje.
Zasto ako ste vi vani uspjeli, drugima zelite ogaditi to "vani"?

Evo da odgovrim cijenjenoj dami, makar djelomicno (a ti me muha dopuni :D )

Ma gdje je ba lose? Ja sam evo 2 godine i kusur na skandi poluotoku i mogu ti reci da nije lose. Naravno kako se s koje strane gleda. Ovdje su drugi problemi, ljudi one prve (zbog kojih su i otisli) pomalo zaborave. Sire se vidici ( pretenciozno receno) tj. supak ogladni (onako narodski :D ).

Fizikaner, sanker,... pa jebi ga, za pocetak nije lose. Kasnije se snalazis, plivas kao i svi ostali. E razlika je sto mozes biti sanker cijeli zivot i pristojno zaradjivati sto nije svakako slucaj u Bosni. Neko spomenu "smetljar". Haveruuuu, da ikako mogu upasti ja bih upao, jebeno je zaposliti se kao smetljar (pricam o Svedskoj). Kad vidjeh plate i benificije...

E , pitanje Zasto ako ste vi vani uspjeli, drugima zelite ogaditi to "vani"?

Pa da ti ne dodjes i sjebes im koncepciju. Jer svima je prica 90% ista (ovim nasima ovdje) i tako zive godinama. I sad im dodje jedan Horns ili Muha :D ;) i prica kako u Bosni nije nista gore nego u Rumuniji ili Bugarskoj, kako se ipak (O Sarajevu pricam) dosta toga izgradilo i obnovilo, kako se ne kolju svi srbi, hrvati i muslimani, kako i mi imamo domacu hranu bolju od njihove. Pa onda pricas tecno engleski, pa ucis i taj njihov svedski, bosanski (S/H) takodjer poznajes... Sjebes im koncepciju i onda se ne mogu pred domorocima vaditi na rat, ugnjetavanje, ugrozenost, politicke progone. A samim tim moraju raditi, bar malo, ne bolovanje i socijala na osnovu ratnih "trauma" i kojecega. A druge price nemaju (ne svi, velika vécina).

Ovo ti govorim jer imam tu srecu da sagledam problem sa razlicitih strana. Bio sam i tamo i ovamo. I bolje je ovako. Kad ne znam sta da istinito odgovorim ja lazem :D:D i jebem nase u mozak :D:D . O poznavanju maternjeg jezika u nase dijaspore da i ne govorim, drugom zgodom cu ti o tome.

Evo i Muha ce ti isto posvjedociti :D:D:D:D:D:D
Stari

#85 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by Stari »

E ovog momka moram pozdraviti ... pa makar me zoom iste sekunde banovo dozivotno odavde. Pa gdje si ti decko...:D ... Nego H&D...ne rece li tebi staronja da ce se tebi ovdje svidjeti ha? :D. Zao mi je jedino sto ste ti i uvazeni prof.dr stocharius raspustili institut za usadjivanje revolucionarnih tekovina ...ili kako ono bi :-) :D.

Evo ja svjedochim da je sve ovo sto H&D tvrdi u ovoj dalekoj dijasporskoj zemlji uglavnom tacno...ako se moja ista pika jelte...
horns&drums

#86 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by horns&drums »

E drtino stara :D:D

Ma ne svidja mi se bas sve ali evo sta mi se svidja:

Priroda, dobar sistem skolovanja, kralj je samo za pokazivanje, ekoloska svijest, ne velika birokratija

Ne svidja mi se: dug dan ljeti ( sa zimom nemam problema ), hrana 90%, kopiranje amerike i amerikanaca na svakom koraku, hladno more, pive od 7% alkohola

To onako - ukratko :)
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#87 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by pape »

horns&drums wrote:E drtino stara :D:D

Priroda, dobar sistem skolovanja, kralj je samo za pokazivanje, ekoloska svijest, ne velika birokratija

Ne svidja mi se: dug dan ljeti ( sa zimom nemam problema ), hrana 90%, kopiranje amerike i amerikanaca na svakom koraku, hladno more, pive od 7% alkohola

:-) Samo jedna opaska uz pozdrav ovom sviracu, .... :zzzz:
Da samo znate kako je taj lajo protiv dijaspore, ... :lol: .... a sad mu kao, ... svedska piva ne pashe, .... :oops: :P
Luke Perry

#88 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by Luke Perry »

hd ti si ono ozenio jednu sa ovog foruma?
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#89 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by pape »

Luke Perry wrote:hd ti si ono ozenio jednu sa ovog foruma?
Nije se on ozenio, ... on se udo u Svecku, ... :oops:
muha_sa

#90 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by muha_sa »

horns&drums :-D
ahbabu dragi :-D razumijem i tebe i tvoju patnju :D haman ko i sebe sto razumijem :D
tisu--isspalio si se i sad na A suka i uzivaj :D i ja cu brzo tamo--ima jedna baba Agneta-treba joj gurat ona kolica po Maxiju i do stana :D ko zna-mozda me i u stan pusti da koju partiju domina odigramo :D
horns&drums

#91 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by horns&drums »

Ovaj pitar bi na g...cu progovorio ako nece na usta :D:D

Pogledajte temu Sarajevo 6 feet under na muzici ( ako postoji jos uvijek, ako ne neka je moderacija izvoli staviti :D ). Ja se dijaspore sjetio kad niko nije :D:D

Ma ne pljujem ja po dijaspori nego po emigraciji , bas kako je dobri Tunjo rekao na jednom skupu tzv dijaspore. Dijaspora ima svoju ostavstinu, njeguje jezik, tradiciju iz domaje... Ovi vdeo hoce da budu svedi a ne mogu (ok, uspije nekima ), da budu nasi - zaboravljaju lakapo...

Bio sam na jednom derneku u "Bosanskom Klubu". Sevdalinke prvih 15 minuta, kasnije...ma muka mi i pomisliti. Nikad vise. O strukturi da i ne govorim ( ovdje se 50 % albanaca s Kosova izjasnjava kao bosanci ), pa onda bi malo da se kolo srbijansko oplete ...

Napravimo gospoja i ja bosanski dernek kad nam legnu plate :D .

Ma jeste Pape, jebo ih piva od 7% alkohola, gdje si tu vidio meraka. A napiju se k´o svinje samo da im sto prije kroz grlo prodje. Rekao sam jednom svedi, bas ovako" Mi europljani :D pijemo zbog srece ili tuge, a vi skany pijete da bi dosli u jedno od tih stanja" . Imam li pravo? :D
horns&drums

#92 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by horns&drums »

Hajd Muha pitaj Agnetu za koga navija, ako je za AIK odma´ je u kakav kanal gurni skupa s kolicima :D:D

LUke Perry: Ne, ovdje se jedna s foruma udala za mene :D:D
muha_sa

#93 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by muha_sa »

horns&drums wrote:Hajd Muha pitaj Agnetu za koga navija, ako je za AIK odma´ je u kakav kanal gurni skupa s kolicima :D:D

LUke Perry: Ne, ovdje se jedna s foruma udala za mene :D:D
znam da je navijala za Kalmar :D jest da ima haman 8.kuka al ne bih je gurno jer mi je ko nesto slatka :D jos kad mi kaze- hej hej :D ono umilno :D mama joj je zafrkana--stalno me pita jesam li njihov il jok :D ja kazem da sam njihov i da se Ingemar zovem :D
Stari

#94 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by Stari »

horns&drums wrote:E drtino stara :D:D

Pa kad sve ove stavke koje si pobrojao sagledam ...'nako suma sumarum...dobro si se ufercio...mislim pohvatao si glavne crte ( dal je to zasluga nekog savjetodavca ?) i jest, u pravu si , ugrubo , to je to. Ono za hranu ...vremenom ces se naviknuti -no ne na sve vrste hrane normalno, a to u vezi kopiranja amerike (i donekle engleske) e taj ce ti osjecaj bivati sve jaci :D sto duzes budes boravio. A piva ... the....ne znam ni sta bih ti reko...u systemu imas karlovackog original...jest da ste vi Sarajlije to mozda rjedje cugali od nas ovamo iz krajine...ali eto probaj. Nije neka ogromna razlika u donosu na Sarajevsko.
ladyblue18

#95 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by ladyblue18 »

eh hvala ti horns gdje cuo i ne cuo sto mi odgovori :D
potvrdio si ono sto sam otprilike i sama znala, ali eto htjedoh da cujem i od dijasporca :mrgreen:
Stari

#96 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by Stari »

ah postovana @lady blue h&D je ipak jos uvijek dijasporac pripravnik ...doduse dobro mu ide uskoro ce biti pravi pravcati....majstor Pape je npr dijasporac u pravom i punom smislu rijeci ...a ja ...uh ja sam vec pred penzijom.
rika

#97 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by rika »

Nisam mjerodavan da govorim o viznom rezhimu,jer me nesto previse ne tangira mada zhivim u sarajevu vec nekoliko godina..
Ali svi oni koji govore kako bi se odmah ispalili "cim bi se ukinuo vizni rezhim" pa zar je jeb*** naljepnica u necijem pasosu prepreka za to??
jedinia stvar koja vas dijeli od Evrope je Sengenska granica,koja srecom nije minirara a ni tako dobro cuvana kao recimo granica USA-Mexico..
Pa ako vam je tako lose,ako zelite po svaku cijenu da odete,zasto ne pokusate sa ilegalnim prelaskom???Odete fino busom do Zagreba i onda,probate negdje preci granicu ilegalno..
Ako vas vrate pokusavajte opet i opet..dugo sam vremena zhivio vani i upoznao sam nekoliko slucajeva koji su tako ilegalno dosli i sanalaze se vec par godina (vecinom se radi o Kosovarima i Sandzaklijama)
Prema tome i da se ukine vizni rezhim tj. bh.pasos se stavi u rang hrvatskog i vi budete negdje uhvaceni prilikom rada na crno..opet cete biti poslani kuci..
Hocu da kazhem onome kome je zaista "doslo do guse" taj ce otici ilegalno i ostati ilegalno,spavati po stanovima koji imaju halu u hodniku i bojati se svaki put kad mu neko pokuca na vrata... :( :( :(
horns&drums

#98 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by horns&drums »

Ma ok Stari u bulagi, ali ovako kad odes kod nekoga na sijelo. A oni trzaju svedske pive, kobiva dobre. Ma ne valja ni jedna. Ona Mariestad donekle, ostale katastrofa... Ja sam se navukao na Stellu vec par godina, moze se naci vdeo. Samo nema nazad onog pokazivaca temperature :). Eto utali se Stari s Muhom pa navalite na Agnetu (i kolica :D ).

Luke, fale pita i cevapi ali hvala Bogu zena mi dobro kuha pa mi nije tolika frka ;) :) . Hehe, kakav dizajner u Volvu ba, evo ih otkaze dobili haman svi :) . Ozbiljno, ja sam otisao iz nekih drugih razloga, ne egzistencijalnih, fino sam ja zivio i u Sa.

Ladyblue - nema na cemu.

Flick - dobar nickname :D:D

Rika, imas (ga :D ) pravo :D:D . Ali ovi sto zive sa cenifom u hodniku navikli na to, jos im je i bolje, vecina je duzila vanjski cucavac. Hajd´ naseg insana prisili da kenja u paru - nebi kad bi krepavao od gladi.
Mobile_Disco

#99 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by Mobile_Disco »

Dovucel´se sta iz Njemacke? :D
mala_ba

#100 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by mala_ba »

ladyblue18 wrote:Ja bih se slozila sa @Her Flick po pitanju opcije koja nedostaje.

Nego, imam jedno pitanje za dijasporce opcenito, ni za koga ciljano, pa evo ko se nadje da mi odgovori.
Zasto (ne svi, cast izuzecima) dijasporci, i ex dijasporci nama pokusavaju na sve nacine ogaditi tu "dijasporu", kao ovdje je bas divno.
Narocito ovdje na forumu sam procitala dosta puta, gdje dijaspora pljuje po svemu i svacemu kada se radi o inostranstvu, a oni sami su u tom inostranstvu.
Kao aman Boze niko te vani ne ceka rasirenih ruku (valjda je njih neko cekao), mozes samo bit fizikaner, sanker, prat sudje, radit ko sluga po kucama (oni su valjda isto to radili pretpostavljam).
Zasto draga dijasporo? Zasto vjecno prica kako je vama vani lose (ali opet se ne vracate) nego pokusate sve potencijalne dijasporce odgovoriti od odlaska vani, a opet i vi koji ste se vratili, pricate istu pricu, koju sam gore spomenula.
Jel to strah da ce doci neko nas i zaista uspjeti vani, ili sta je u pitanju?
Nikada to necu shvatiti...pa eto, ako moze kratko objasnjenje.
Zasto ako ste vi vani uspjeli, drugima zelite ogaditi to "vani"?
Draga ladyblue

Stvar je vrlo jednostavna. Isto kao sto vi samo ponavljate kako je u Bosni katastrofa lose i nemoguce normalno zivjeti. Zar ne prepoznajes isti mentalitet? Svima nama da je biti negdje drugo, imamo osjecaj da je negdje drugo bolje. Vi bi vani, mi bi nazad, a opet svako ostaje gdje je, jer malo nas ima dovoljno snage da barem proba zivjeti svoj san. I to je to.
Post Reply