Pa ide na glasanje. Tako bi se sigurno vise ljudi ukljucilo nego sada. Vecina odlucuje.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑18/08/2026 13:18 zamisljam savjete MZ kako upravljaju stotinama hiljada KM![]()
neka hvala
Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
-
moimoi
#26 Re: Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
- Tvrtko II Kotromanić
#27 Re: Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
imas ti i sada glasanja pa ti na izbore za savjete mz izadje mizeran broj ljudi (pritom ti su izbori nestranacki a ljude boli neka stvar da se angazuju cak i na tom najnizem nivou)moimoi wrote: ↑18/08/2026 13:25Pa ide na glasanje. Tako bi se sigurno vise ljudi ukljucilo nego sada. Vecina odlucuje.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑18/08/2026 13:18 zamisljam savjete MZ kako upravljaju stotinama hiljada KM![]()
neka hvala
imas i sada mogucnost gradjanske peticije, referenduma, ovog onog (sto kao prvi korak upravo ide preko mz)
imas zapravo sve manje vise jasno i dostupno gradjanima
to su gradjani ne znaju ili jednostavno nece nesto da urade, to je do mentaliteta ja cu da sjedim i serem a da se sve stvari urede i srede, naravno po mom ukusu
a sta sve "gradjanima" moze pasti na pamet i sta sve mogu uraditi ili pokusati da urade je anbilivabl, samo ono sto znam o ilegalnim nadogradjivanjima, zidanjima, prljanju vlastite okoline, ometanju rada organa moze se knjiga napisati (i to samo za SG, vjerujem da u drugim, mnogoljudnijim opcinama, jos vise takvih prica ima)
generalno ovaj sistem lokalne vlasti (mislim na opcinski nivo), sa svim svojim vrlinama i manama je sasvim ok, do ljudi je sto ih ne interesuju vlastite ulice i stanje u njima (cast izuzecima)
naravno u ks se ne sprovode odluke ustavnnog suda u vezi nadleznosti opcina, pa je kanton dosta stvari preuzeo, valjda ce nekad i to doci na red, mada sumnjam da ce ubrzo, o velikim je parama rijec
dodatni problem je u, da ne kazem vertikali vec maltene horizontali u KS gdje pored kantona i opcina imas i grad koji je kao institucija kulcina
eno samo pogledaj stanje mostova
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#28 Re: Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
nema kantonalnog zakona za namještenike u sarajevu.haujesnou wrote: ↑18/08/2026 12:17 za načelnike i njihove ovlasti su direktno krive kantonalne vlasti, npr. načelnici mogu u općinskoj asministraciji imenovati i razriješite sve namještenike i službenike bez obrazloženja, a to im je omogućila izmjena zakona koji je u nadležnosti kantona. To u praksi znači da će svaki službenik i namještenik bez pogovora izvršavati političku i svaku drugu volju načelnika, jer u suprotnom ide stepenica niže, tako da danas imamo većinom podobne a ne sposobne ( mada je upitno ko je u tim administracijama sposoban, jer da je sposoban radio bi za sebe a ne za državu). Interesantno je da je u ostalim kantonima drugačije, ali eto u Sarajevu je to tako.
- Chmoljo
- Chmoljo
#30 Re: Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
o čemu bolan pričamo? ljudi nisu u stanju da se organizuju da srede vlastiti haustor. dakle, njihovo vlasništvo. neće, ne mogu, ne daju pare, ne znaju kako funkcioniše u biti jednostavan sistem.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑18/08/2026 13:31imas ti i sada glasanja pa ti na izbore za savjete mz izadje mizeran broj ljudi (pritom ti su izbori nestranacki a ljude boli neka stvar da se angazuju cak i na tom najnizem nivou)moimoi wrote: ↑18/08/2026 13:25Pa ide na glasanje. Tako bi se sigurno vise ljudi ukljucilo nego sada. Vecina odlucuje.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑18/08/2026 13:18 zamisljam savjete MZ kako upravljaju stotinama hiljada KM![]()
neka hvala
imas i sada mogucnost gradjanske peticije, referenduma, ovog onog (sto kao prvi korak upravo ide preko mz)
to su gradjani ne znaju ili jednostavno nece nesto da urade, to je do mentaliteta ja cu da sjedim i serem a da se sve stvari urede i srede, naravno po mom ukusu![]()
a sta sve "gradjanima" moze pasti na pamet i sta sve mogu uraditi ili pokusati da urade je anbilivabl, samo ono sto znam o ilegalnim nadogradjivanjima, zidanjima, prljanju vlastite okoline, ometanju rada organa moze se knjiga napisati (i to samo za SG, vjerujem da u drugim, mnogoljudnijim opcinama, jos vise takvih prica ima)
generalno ovaj sistem lokalne vlasti (mislim na opcinski nivo), sa svim svojim vrlinama i manama je sasvim ok, do ljudi je sto ih ne interesuju vlastite ulice i stanje u njima (cast izuzecima)
naravno u ks se ne sprovode odluke ustavnnog suda u vezi nadleznosti opcina, pa je kanton dosta stvari preuzeo, valjda ce nekad i to doci na red, mada sumnjam da ce ubrzo, o velikim je parama rijec
dodatni problem je u, da ne kazem vertikali vec maltene horizontali u KS gdje pored kantona i opcina imas i grad koji je kao institucija kulcina
boli ih kurac.
ali misle da za 15 maraka mjesečno mogu imati top haustor.
- Tvrtko II Kotromanić
#31 Re: Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
ma sve znamChmoljo wrote: ↑18/08/2026 13:47o čemu bolan pričamo? ljudi nisu u stanju da se organizuju da srede vlastiti haustor. dakle, njihovo vlasništvo. neće, ne mogu, ne daju pare, ne znaju kako funkcioniše u biti jednostavan sistem.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑18/08/2026 13:31imas ti i sada glasanja pa ti na izbore za savjete mz izadje mizeran broj ljudi (pritom ti su izbori nestranacki a ljude boli neka stvar da se angazuju cak i na tom najnizem nivou)
to su gradjani ne znaju ili jednostavno nece nesto da urade, to je do mentaliteta ja cu da sjedim i serem a da se sve stvari urede i srede, naravno po mom ukusu![]()
boli ih kurac.
ali misle da za 15 maraka mjesečno mogu imati top haustor.
haustor, fasada, dvoriste (ako je zajednicko)
to ne mozes marku iz dzepa mu izbiti bez obzira sto je u njegovom interesu
smece ispod prozora, oko kontejnera
kurcobolja, a kad bi sad ova nova komunalna policija krenula kaznjavati vidjeli bi socijale i suza
itd itd itd
bezbroj je primjera naseg papanluka i prije svega sebicnosti
-
BadBoy
#32 Re: Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
Primjer guranja glumice od strane obezbjeđenaj nekog načelnika je loš primjer.
Carev most je ekstra primjer.
Sarajevske gradske opštine treba ukinuti u sublimirati u gradsku administraciju. Izuzev Lukavice (privremeno nazvane Istično Sarajevo), ne postoji drugi primjer grada u BiH sa više gradskih opština. Jednostavno na ovaj broj stanovnika to nije racionalna organizacija.
Carev most je ekstra primjer.
Sarajevske gradske opštine treba ukinuti u sublimirati u gradsku administraciju. Izuzev Lukavice (privremeno nazvane Istično Sarajevo), ne postoji drugi primjer grada u BiH sa više gradskih opština. Jednostavno na ovaj broj stanovnika to nije racionalna organizacija.
-
moimoi
#33 Re: Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
Pisala sam vec na drugoj temi. Apsolutno ne slusaju probleme koje mz ima.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑18/08/2026 13:31imas ti i sada glasanja pa ti na izbore za savjete mz izadje mizeran broj ljudi (pritom ti su izbori nestranacki a ljude boli neka stvar da se angazuju cak i na tom najnizem nivou)moimoi wrote: ↑18/08/2026 13:25Pa ide na glasanje. Tako bi se sigurno vise ljudi ukljucilo nego sada. Vecina odlucuje.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑18/08/2026 13:18 zamisljam savjete MZ kako upravljaju stotinama hiljada KM![]()
neka hvala
Dobili smo klupe koje nam nisu trebale. Dakle, polomili su stare koje su bile optimalne za odrzavanje, jer su nosaci bilo betonski.. samo su se dakle mijenjale daske svake dvi-tri godine i to one najjeftinije-jel colarice? Mi smo se za farbanje svakako sami organizirali… dok su recimo ivicnjaci otisli totalno.
Da ne spominjem glavni i najveci problem, a to je parking.
Digli su drveno igraliste koje je takodjer bilo jeftinije za odrzavati (ljepse da ne govorim) stavili su plastikare.
-
haujesnou
#34 Re: Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
Federalni, no problem je isti i više se referiše na službenike, jer su oni ti koji rade složene poslove uprave,a koji su prevažni i često krucijalni za svakodnevni život građana.Chmoljo wrote: ↑18/08/2026 13:43nema kantonalnog zakona za namještenike u sarajevu.haujesnou wrote: ↑18/08/2026 12:17 za načelnike i njihove ovlasti su direktno krive kantonalne vlasti, npr. načelnici mogu u općinskoj asministraciji imenovati i razriješite sve namještenike i službenike bez obrazloženja, a to im je omogućila izmjena zakona koji je u nadležnosti kantona. To u praksi znači da će svaki službenik i namještenik bez pogovora izvršavati političku i svaku drugu volju načelnika, jer u suprotnom ide stepenica niže, tako da danas imamo većinom podobne a ne sposobne ( mada je upitno ko je u tim administracijama sposoban, jer da je sposoban radio bi za sebe a ne za državu). Interesantno je da je u ostalim kantonima drugačije, ali eto u Sarajevu je to tako.
- Tvrtko II Kotromanić
#35 Re: Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
to je do vase mz i vijecnika koji su iz dobrinje pa koje god pol. opcije da sumoimoi wrote: ↑18/08/2026 13:54Pisala sam vec na drugoj temi. Apsolutno ne slusaju probleme koje mz ima.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑18/08/2026 13:31imas ti i sada glasanja pa ti na izbore za savjete mz izadje mizeran broj ljudi (pritom ti su izbori nestranacki a ljude boli neka stvar da se angazuju cak i na tom najnizem nivou)
Dobili smo klupe koje nam nisu trebale. Dakle, polomili su stare koje su bile optimalne za odrzavanje, jer su nosaci bilo betonski.. samo su se dakle mijenjale daske svake dvi-tri godine i to one najjeftinije-jel colarice? Mi smo se za farbanje svakako sami organizirali… dok su recimo ivicnjaci otisli totalno.
Da ne spominjem glavni i najveci problem, a to je parking.
Digli su drveno igraliste koje je takodjer bilo jeftinije za odrzavati (ljepse da ne govorim) stavili su plastikare.
mislim to sto vas "ne slusaju"
a i do samih gradjana naravno
-
tokio25
#36 Re: Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
ugradio se predsjednik mjesne zajednice
sutra ce vam mijenjati i bukobrane iako ne postoje tu samo ako vidi sebe tu
:klip afrikanca koji kaze korapsn iz not gud ven ajm not in det bat iz gud ven ajm der:
sutra ce vam mijenjati i bukobrane iako ne postoje tu samo ako vidi sebe tu
:klip afrikanca koji kaze korapsn iz not gud ven ajm not in det bat iz gud ven ajm der:
- Sanjarko
#37 Re: Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
Upravu si ali opet smatram da nije sve do naroda. Bučkuriš je, svega pomalo ima, pa zbog toga i ne funkcionira kako treba.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑18/08/2026 13:31imas ti i sada glasanja pa ti na izbore za savjete mz izadje mizeran broj ljudi (pritom ti su izbori nestranacki a ljude boli neka stvar da se angazuju cak i na tom najnizem nivou)moimoi wrote: ↑18/08/2026 13:25Pa ide na glasanje. Tako bi se sigurno vise ljudi ukljucilo nego sada. Vecina odlucuje.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑18/08/2026 13:18 zamisljam savjete MZ kako upravljaju stotinama hiljada KM![]()
neka hvala
Možda prepustiti savjet MZ da vodi ili barem kučopazitelje firme u čijim nadležnostima su one, uz korekciju sa viših instanci i inspekcija.
Šta znam.
-
moimoi
#38 Re: Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
Ne, ugradio se neko iz opstine zajedno sa rumenim. Vidjecete da su svugdje iste klupe u NG. Sada zamislite o kojoj svoti se tu radi.
Ok zamijeniti i unificirati tamo gdje je 50% klupa razvaljeno ili gdje nedostaju. Ali rusiti stabilne nosace, da bi nakaradno izbetonirali podest za nove klupe, koje su nekvalitetne .. e to je klasicna kradja.
Ok zamijeniti i unificirati tamo gdje je 50% klupa razvaljeno ili gdje nedostaju. Ali rusiti stabilne nosace, da bi nakaradno izbetonirali podest za nove klupe, koje su nekvalitetne .. e to je klasicna kradja.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#39 Re: Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
ja sam već na drugim temama pisao, pola općina u državi treba ukinuti ili spojiti
jer nema više stručnih ljudi da rade u istim... smanjiti nadležnosti i sve dići na federaciju ili ostaviti samo kantone...
jer nema više stručnih ljudi da rade u istim... smanjiti nadležnosti i sve dići na federaciju ili ostaviti samo kantone...
-
tokio25
#40 Re: Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
opet je do nas jer "smo" glasali za njega tj vecinamoimoi wrote: ↑18/08/2026 14:36 Ne, ugradio se neko iz opstine zajedno sa rumenim. Vidjecete da su svugdje iste klupe u NG. Sada zamislite o kojoj svoti se tu radi.
sto znaci da vecini odgovara
-
moimoi
#41 Re: Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
Pa moja mz recimo nije 
-
Dobrinjac-u-Pragu
#42 Re: Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
tako je bilo do 1978. kada su stvorene opstina stari grad i novi grad.
ali iskreno mislim da sarajevu treba vise opstina. recimo dobrinja mora da bude samostalna opstina kao najbolji primjer.
a isto tako treba ilidzu i vogoscu staviti u grad sarajevo.
- Haris.ba
#43 Re: Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
Prije rata kada su se crtale granice općina, iako je i tada bilo politike, ipak se gledalo da ima neke funkcionalnosti. Od toga da se ima izvor vode, prostor za deponiju smeća, prostor za daljnju gradnju, prostor za poslovne djelatnosti...zato i jeste Grad Sarajevo bio kakav je bio da bi imao to sve.Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑18/08/2026 15:07 recimo dobrinja mora da bude samostalna opstina kao najbolji primjer
Meni lično sve odgovara. Ako građani Dobrinje misle da im treba posebna općina - puna podrška.
Ali, nije općina jeftina igračka.
- mk ultra
#44 Re: Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
idemo ka ukidanju ne ka novim općinama
ili ka ukidanju nadležnosti
kanton je dovoljan za sve.
- Haris.ba
#45 Re: Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
Kanton nije dovoljan za sve. Preraspodjela nadležnosti je ono što treba.
Sarajevo ima ogroman problem što je nivo grada prazna ljuštura.
A, niko nigdje ne ide. NIjedna općina se neće ukinuti.
-
tokio25
#46 Re: Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
moze i nadleznost na nivou grada ionako ta administracija nema posla nikakvog
- mk ultra
#47 Re: Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
-
dječak sa šibicama
#48 Re: Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
Sta ima referendum, u mojoj MZ je vec tri puta odrzan skup gradjana na temu parkinzi, tri puta su doneseni neki zakljucci a novih parkinga zglave nema. Ni u najavi.
Da se kladim, kladio bi se da je neko uzeo pare, makar za "idejni projekat". A narod ko narod, parkira po livadi i suti glavno da ne puca.
Da se kladim, kladio bi se da je neko uzeo pare, makar za "idejni projekat". A narod ko narod, parkira po livadi i suti glavno da ne puca.
- Haris.ba
#49 Re: Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
Tebi je isto referendum i skup gradjana ciji zakljucci u sustini ne vrijede nista?dječak sa šibicama wrote: ↑18/08/2026 16:00 Sta ima referendum, u mojoj MZ je vec tri puta odrzan skup gradjana na temu parkinzi, tri puta su doneseni neki zakljucci a novih parkinga zglave nema. Ni u najavi.
-
dječak sa šibicama
#50 Re: Ukinuti općine u Sarajevu, uvesti grad kao jedinstvenu lokalnu samoupravu
Nisu se gradjani samoinicijativno okupili vec opcina organizuje "skup gradjana" i predstavnici opcine iznesu svoje prijedloge, gradjani daju svoje misljenje, svi su pozvani.
A parkinga, nema. I tako vec godinama.
Ali da, referendum bi promijenio sve.
A parkinga, nema. I tako vec godinama.
Ali da, referendum bi promijenio sve.