Ukinuti nacionalne stranke u BiH

Tariq_rambo

#101 Re: Ukinuti nacionalne stranke u BiH

Post by Tariq_rambo »

plavi9 wrote:
Tariq_rambo wrote:
plavi9 wrote:Predlazem da pokrenemo aktivnos na ukidanju nacionalni (nacionalisticki ) stranaka u BiH.
Ocito je da sa njima nemozemo nigdje dalje od ponora.
Bosna i Hercegovina se nalazi u situaciji da postane izolovana od moderne Evrope jer nacionalne ( nacionalisticke ) stranke u BiH nevide nista dalje od nosa.
Pomozimo da se rijesimo okova i da vratimo Bosnu i Hercegovinu u Evropu.
Kad napišeš jednu stranku u BiH koja nije nacionalna (nacionalistička- kako navodiš, mada ima razlika između tih termina ali nebitno) ja ću opravdati ideju o ukidanju takvih.
Vidim da se tema u dobrom vec razvukla jer pristalice SDA idu sa tim da su oni super a drugi (SDS) se trebaju mjenjati,Nenad 24 po obicaju da bi umanjio to destruktivno djelovanje druge strane prebacuje lopticu HDZ
I ponovo nas dovodi u zacarani lavirint.
Ne mogu ti napisati ni JEDNU jer su sve izgubile kredibilitet i povjerenje dali kod jedni,drugi ili treci naroda u BiH.
Zato mislim da je najbolje da ovaj poslanik lijepo zabrani rad svim politickim strankama za sledeci 10 godina dok se narod ne opameti a poslije toga dozvoli registraciju samo demokratski stranaka i to dvije najvise koje bi ponudile svoj program na cjelom teritoriju BiH.
Nikakvi nacionalni ili vjerski oblici stranaka nebi bili dozvoljeni i ja mislim da bi to BiH vratilo u normalan zivot.
Sta vi mislite o tom?
Ta zabrana stranaka je mogla proći u vrijeme Kraljevine kad je Aleksandar zabranio sve stranke (zbog ubistva u pralamentu) i postao apsolutni vladar. Te monarhističke ideje zaboravi.
A što se tiče ovoga što spominješ vjerskih i nacionalnih stranaka, tipičan primjer balkanskog bjesnila jer vezuješ vjeru sa nacijom.
KOJA JE TO STRANKA VJERSKA? da propagira vjeru molim te?
tad bi nam bilo bolje vjeruj mi.
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

ukinut nacionalne stranke jedino ako manjina pocne da vlada vecinom.

u nekom smislu i nije sve tako crno kako izgleda jos uvijek ekonomski nismo mnogo ispod prosjeka balkana, ako je to neka utjeha.

mislim objektivno ne vidim nekog razloga velikim ambicijama seljaka ove zemlje.

kad bi se spustili na zemlju i rekli da je prosjecna plata od 600 KM u stvari i prava vrijednost koju posjedju seljaci bilo bi svima lakse.

zaboravimo komunizam niko nikom ne daje nista djaba.
Tariq_rambo

#103 Re: Ukinuti nacionalne stranke u BiH

Post by Tariq_rambo »

plavi9 wrote:
danas wrote:
Dirty Sanchez wrote:
a ne samo laprdati o nepostojecoj toleranciji i multikulturalnosti, to je bezvezno fraziranje - treba nam antiteoloski pokret a ne samo formalno prihvatanje odvajanje crkve od drzave.

teko onda cemo donekle doci.
pa hajde, osnivaj stranku Sanchez, evo vidis da nas ima da bi se uclanili odmah :)
Bilo kakav pokusaj u stvaranju novi stranaka u ovom momentu bi bio pogresan.Sve napredne snage ove zemlje trebaju se boriti da se ukinu postojece stranke i da se da vrijeme da se nove stranke (samo dvije)formiraju na cjelokupnom teritoriju BiH.
Vidis kad bi imali republikance vidjeli bi kako bi SDA,SDS i HDZ clanovi vrlo brzo okupirali ovu stranku.To bi bila stranka bogati.
Nazalost ovi nasi bogati su to postali pljackom nase imovine i nasi dobara ali sta ces od neceg se mora poceti.
Demokrate bi bili ostali i onda bi volio vidjeti kako ce reci ako nebudes glasao za mene nece biti tvoje nacije ili tvog naroda.
Taj dvostranački sistem u BiH ne može zaživjeti još bar za 100 godina, jer za to je potrebna kompletna pravna država, i jak stepen zrelosti demokratije, i dvostranačkog sistema, što će biti teško.
Britanci su kolijevka dvostranačkog parlamentarizma pa pokušaj nas dovesti u njihov položaj. Sama razlika je što se kod njih primjenjuje anglo-saksonski sistem prava, kao i u americi (mada eto naš krivični postupak se malo izmjenio i izjednačuje se s američkim).
Uopšte nije potrebno da postoje samo dvije stranke, jer u NAŠIM REPUBLIKANCIMA IMAO BI SADAŠNJE NACIONALISTE (znaš kako bi se oni tu ponašali- opet se rasparča Bosna u tom slučaju), a demokrate bi nam bile cirkus.
Kako Mato neki dan reče, KAD BI BILO DOVOLJNO PLATNA DA SE POKRIJE ČITAVA BOSNA, oj ljudi moji koji bi to cirkus bio!!!!!!!
:razz: :razz: :razz:
Fair Life

Post by Fair Life »

Ukinuti nacionalne stranke u BiH ?

Jok, nahranite pse i... ne dirajte nista.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Fair Life wrote:Ukinuti nacionalne stranke u BiH ?

Ne budi ciničan
Fair Life

Post by Fair Life »

Tariq_rambo wrote:
Fair Life wrote:Ukinuti nacionalne stranke u BiH ?

Ne budi ciničan
O redu...

Dakle, ne hranite pse... nek pocrkaju.
Drumer

Post by Drumer »

Ma kakvi ukinuti,treba osnovat jos barem dvije-tri...Bice zanimljivije :D
plavi9

#108 Re: Ukinuti nacionalne stranke u BiH

Post by plavi9 »

Tariq_rambo wrote:
plavi9 wrote:
danas wrote: pa hajde, osnivaj stranku Sanchez, evo vidis da nas ima da bi se uclanili odmah :)
Bilo kakav pokusaj u stvaranju novi stranaka u ovom momentu bi bio pogresan.Sve napredne snage ove zemlje trebaju se boriti da se ukinu postojece stranke i da se da vrijeme da se nove stranke (samo dvije)formiraju na cjelokupnom teritoriju BiH.
Vidis kad bi imali republikance vidjeli bi kako bi SDA,SDS i HDZ clanovi vrlo brzo okupirali ovu stranku.To bi bila stranka bogati.
Nazalost ovi nasi bogati su to postali pljackom nase imovine i nasi dobara ali sta ces od neceg se mora poceti.
Demokrate bi bili ostali i onda bi volio vidjeti kako ce reci ako nebudes glasao za mene nece biti tvoje nacije ili tvog naroda.
Taj dvostranački sistem u BiH ne može zaživjeti još bar za 100 godina, jer za to je potrebna kompletna pravna država, i jak stepen zrelosti demokratije, i dvostranačkog sistema, što će biti teško.
Britanci su kolijevka dvostranačkog parlamentarizma pa pokušaj nas dovesti u njihov položaj. Sama razlika je što se kod njih primjenjuje anglo-saksonski sistem prava, kao i u americi (mada eto naš krivični postupak se malo izmjenio i izjednačuje se s američkim).
Uopšte nije potrebno da postoje samo dvije stranke, jer u NAŠIM REPUBLIKANCIMA IMAO BI SADAŠNJE NACIONALISTE (znaš kako bi se oni tu ponašali- opet se rasparča Bosna u tom slučaju), a demokrate bi nam bile cirkus.
Kako Mato neki dan reče, KAD BI BILO DOVOLJNO PLATNA DA SE POKRIJE ČITAVA BOSNA, oj ljudi moji koji bi to cirkus bio!!!!!!!
Znaci za nas nema bas nikakve nade??????????
Znaci nemamo "Muda" nizasta osim da pametujemo.
Znas sta je problem kod nas?
Sve je ok dok niko nista neradi i svi su zadovoljni.
Problem je kad neko nesto predlozi da su svi odmah pametniji i svi znaju da to nije dobro.
'Ok" idemo sad sta bi bilo dobro?
Neka dosad nista nije valjalo ali sta da uradimo SAD da bar nesto valja?
Tariq_rambo

#109 Re: Ukinuti nacionalne stranke u BiH

Post by Tariq_rambo »

plavi9 wrote:
Tariq_rambo wrote:
plavi9 wrote: Bilo kakav pokusaj u stvaranju novi stranaka u ovom momentu bi bio pogresan.Sve napredne snage ove zemlje trebaju se boriti da se ukinu postojece stranke i da se da vrijeme da se nove stranke (samo dvije)formiraju na cjelokupnom teritoriju BiH.
Problem je kad neko nesto predlozi da su svi odmah pametniji i svi znaju da to nije dobro.
Kad ti meni objasniš kako češ izvesti to da se ukinu sve stranke i da se oforme samo dvije ("demokrate" i "republikanci" kako si naveo) ja ću se složiti da sve što sam napisao je netačno.
Imaš recimo sva raspoloživa sredstva kojima bi tu akciju izveo.
Samo me interesuje kako češ zabraniti osnivanje ostalih stranaka?
Eh da nam je kakvog monarha da ih poukida, a?????????????
plavi9

#110 Re: Ukinuti nacionalne stranke u BiH

Post by plavi9 »

Tariq_rambo wrote:
plavi9 wrote:
Tariq_rambo wrote: Taj dvostranački sistem u BiH ne može zaživjeti još bar za 100 godina, jer za to je potrebna kompletna pravna država, i jak stepen zrelosti demokratije, i dvostranačkog sistema, što će biti teško.
Kad ti meni objasniš kako češ izvesti to da se ukinu sve stranke i da se oforme samo dvije ("demokrate" i "republikanci" kako si naveo) ja ću se složiti da sve što sam napisao je netačno.
Imaš recimo sva raspoloživa sredstva kojima bi tu akciju izveo.
Samo me interesuje kako češ zabraniti osnivanje ostalih stranaka?
Eh da nam je kakvog monarha da ih poukida, a?????????????
Sledeci deset godina(jer vec smo izgubili 10 godina) zabraniti rad svi stranaka koje sad postoje.Ustavom im zabraniti da unistavaju zemlju i narode.
Do tada dati zemlju na upravljane Evropskoj zajednici.Nedati da se sledeci 10 godina pitamo izasta,samo slusati i raditi sto nam se kaze.Poslije 9 godina dozvoliti registraciju samo dviju stranaka(republikansku i demokratsku) i najaviti izbore.
Sve "bogove" vratiti u Crkve i Dzamije da tamo obavljaju svoje vjerske zadatke.
Odvojiti drzavu od vjerski organizacija i imati drzavu.
U ove dvije stranke nacionalno i vjersko mora biti izbaceno.
Ekonomija,sloboda kretanja,sloboda govora,sloboda pravosuda,zakon jednak za sve,i zastita drzave od sviju na prvom mjestu.
Sta mislim sa ovim zadnjim?
Ko pokusa da krade,otima,zloupotrebljava,ubija i otuduje ljude i imovinu Bosne i Hercegovine najstroze kaznjavati tj.uvesti zakone ko u Americi
imas pravo da opsujes busha ali taksu moras platiti.
Mi se kljanjamo licnostima a oni kradu drzavu.
Gdje to ima?
Ma ne treba nam monarh mi naucili da zivimo u mitologiji i bog.
Treba nam samo da vidimo kako drugi (pametniji)rade i da to precrtamo.
Znas i sam kad ne znas test a vidis da mozes od nekog prepisati ,pa prepisi jarane i bice ti lakse nego da uvjek nesto izmisljas i lutas.
Crnci,bjelci,zuti,crveni,emigranti,red nacks sve vrste i sve rase ali $ ih veze.
I svi vole Ameriku.
tosho

Post by tosho »

Lijepo bi bilo kad bi bilo moguce. Kod nas nije problem u nacionalnim strankama nego u glavama ljudi u koje se uvukao nacionalizam. 50g. je taj nacionalizam bio prigusen u ljudima nije mogao da se ugasi. Kad se rasplamsao poslije 50g. sagorio je sve sto se naslo u blizini. Ako za 50 ljeta "normalnog" zivota nije nestao kako da nestane sada u ova nenormalna vremena za obicnog covjeka.
plavi9

Post by plavi9 »

[quote="tosho"]Lijepo bi bilo kad bi bilo moguce. Kod nas nije problem u nacionalnim strankama nego u glavama ljudi u koje se uvukao nacionalizam. 50g. je taj nacionalizam bio prigusen u ljudima nije mogao d

Nesposobna vlast
Adnan Terzić, predsjedavajući Savjeta ministara, juče je, na iznenađenje mnogih, smijenio Mladena Ivanića, ministra spoljnih poslova. Time je otvoreno prvo poglavlje rovovske političke bitke, koja bi ovu zemlju, umornu od jalove borbe za stolice, mogla uvesti u najtežu političku krizu od kad je Terzić zasjeo u fotelju.
U nategnutoj konstelaciji političkih odnosa, u kojoj Ivanićev PDP predstavlja vrlo značajan, gotovo presudni faktor kod odlučivanja u parlamentu, jasno je da nas očekuje duboka kriza, koja bi mogla dovesti i do prijevremenih izbora i pada Terzićeve vlade. A to je karta na koju igra Terzić.
On je odlučio da se odrekne usluga svog, nekada najmilijeg ministra, samo nekoliko časova, nakon što je Pedi Ešdaun imenovao Sredoju Novića za direktora SIPA. Tu odluku Terzić je prepustio Ešdaunu prije nekoliko dana, jer on, kako se više puta požalio, nije više mogao da "trpi Ivanićevu opstrukciju", koji se zalagao da Nović bude izabran na tu funkciju, kao prvoplasirani na javnom konkursu, a ne Dragan Lukač, kandidat HDZ-a.
Umjesto da sam prelomi i izabere direktora Agencije, Terzić se obratio Ešdaunu i njemu prepustio odluku. Toliko od premijerskih poteza čovjeka koji sebi voli tepati da je premijer. Izbor je, međutim, bio i prošao. Sada su druge dileme na sceni, jer je, zbog Terzićeve odluke, Savjet ministara došao u fazu u kojoj bi mogao da se raspadne kao mjehur od sapunice, ako mu Ivanićeva PDP otkaže saradnju u parlamentu.
To bi, poslije svega, mogao biti logičan epilog. Teško je, naime, povjerovati da će PDP, koja sa svojim poslanicima u državnom parlementu predstavlja jezičak na vagi, nastaviti da održava koalicione odnose sa SDA. Moguća su, dakle, dva izlaza: smjena Terzićeve vlade, što, naravno, zavisi od toga kako će na to gledati SDS, vanredni izbori ili, možda, prekompozicija političkih odnosa.
Da li su vanredni izbori, međutim, možda i bili krajnji Terzićev cilj? Ta ideja mu se, nije krio prije koji dan u Brčkom, mnogo sviđa i rado bi je proveo u djelo, nakon kraha reforme policije.
Bez obzira na političke dileme, koje nas tek čekaju, odluka o Ivanićevoj smjeni, pokazala je, u suštini, nešto drugo.
Ona je, prije svega, na živom primjeru, pokazala da je aktuelna vlast apsolutno nesposobna, neodgovorna i nespremna da primi na svoja pleća teške, evropske zadatke koji je tek očekuju. A o boljem životu građana i ne razmišlja. Svi njihovi proklamovani ciljevi o reformama i borbi za bolju budućnost građana ove napaćene zemlje dovedeni su do apsurda na samo jednom primjeru - borbe za fotelje.

Mozda bude nekeg hajira i kod nas.
Post Reply