Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
vjesticanametli

#26 Re: Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Post by vjesticanametli »

bjezi jadan grom te spurio saces i ti biti kao i ja kamenovan :lol: sve oće

:D :run:
Ateista

#27 Re: Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Post by Ateista »

vjesticanametli wrote:bjezi jadan grom te spurio saces i ti biti kao i ja kamenovan :lol: sve oće

:D :run:
Ma znam, navikao sam ja na to, boli pravo kada se istina iznese pa moraju kamenovati. :-) :D
travar

#28 Re: Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Post by travar »

Ateista wrote:Uz duzno postovanje prema svim koji su nekoga izgubili, ali ne znam dokle ce vise sehidi uvijek imati neke prednosti i ustupke, dosta vise da sehidska djeca samo na to dobijaju posao, dok odbijenice dobijaju i puno sposobniji i iskusniji samo zato sto im niko nije poginuo.

Smatram da djeca bez roditelja ili jednog od roditelja treba da imaju odredjenu pomoc i finansijske olaksice, ali ne vidim nikakav razlog zasto bi jedno sehidsko dijete bilo vrijednije od djeteta kojem je otac umro od neke bolesti ili slicno? Zasto je jedna smrt bitnija i vrijednija od druge?
Koliko je to ljudi odbijeno zato jer im niko nije poginuo, odnosno koliko je to djece/studenata dobilo posao "samo" :-? zato što im je neko poginuo?

Ja koliko znam i mi, djeca šehida, moramo polagati prijemne, polagati ispite, ići na biro, intervju.......
Jbt došlo vrijeme da se djeci boraca nabija na nos jer imaju status koji je sve samo ne prednost, zato se pustite vašeg "dužnog poštovanja" i lažnog moralisanja.
privremeni

#29 Re: Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Post by privremeni »

travar wrote:
Ateista wrote:Uz duzno postovanje prema svim koji su nekoga izgubili, ali ne znam dokle ce vise sehidi uvijek imati neke prednosti i ustupke, dosta vise da sehidska djeca samo na to dobijaju posao, dok odbijenice dobijaju i puno sposobniji i iskusniji samo zato sto im niko nije poginuo.

Smatram da djeca bez roditelja ili jednog od roditelja treba da imaju odredjenu pomoc i finansijske olaksice, ali ne vidim nikakav razlog zasto bi jedno sehidsko dijete bilo vrijednije od djeteta kojem je otac umro od neke bolesti ili slicno? Zasto je jedna smrt bitnija i vrijednija od druge?
Koliko je to ljudi odbijeno zato jer im niko nije poginuo, odnosno koliko je to djece/studenata dobilo posao "samo" :-? zato što im je neko poginuo?

Ja koliko znam i mi, djeca šehida, moramo polagati prijemne, polagati ispite, ići na biro, intervju.......
Jbt došlo vrijeme da se djeci boraca nabija na nos jer imaju status koji je sve samo ne prednost, zato se pustite vašeg "dužnog poštovanja" i lažnog moralisanja.
Davno sam ja rekao, treba vam podijeliti diplome, sta da se zamarate nekim polaganjem.
Cijela tema je tendenciozno postavljena. Niko nije nista ukinuo, barem onima koji vrijedno rade i ispunjavaju svoje obaveze.
I kada slijedeci put pozelis nekom ocitati bukvicu, sjeti se svojih kolega i kolegica, ciji roditelji nisu po godinu i vise primili platu, iako svaki dan idu i rade na svom radnom mjestu, nemaju nikavih primanja,oni isti se dovijaju da zarade koji dinar, pa ipak placaju tu upisninu, a da ne govorim kako se trude da zavrse svoje studije sto prije, kako bi mogli potraziti posao. Ili se ti mozda ne kreces u krugu takvih. Vanzemaljci!
EKatarina Velika

#30 Re: Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Post by EKatarina Velika »

ja koliko znam djeca bez roditelja i sehidska djeca placaju jedino ako obnavljaju godinu i po meni to je ok,jer njih 90% se zajebavaju i iskoristavaju to sto ne placaju nista...
dobar,ti?

#31 Re: Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Post by dobar,ti? »

EKatarina Velika wrote:ja koliko znam djeca bez roditelja i sehidska djeca placaju jedino ako obnavljaju godinu i po meni to je ok,jer njih 90% se zajebavaju i iskoristavaju to sto ne placaju nista...
znas kako mi je gotiva zajebavat se po faxu, dok moja mama skuplja tih 1000 maraka da uplatim godinu, da bih bio redovni samofinansirajuci, a moram biti redovan da bi ona imala i dalje pravo na invalidninu jer je znatno smanjuju ako nisam redovan student, a radio bih ja rado vjeruj mi. I nikad nikom u zivotu nisam spomenuo da sam dijete sehida, jer necu da me gledaju tako, da me zale, jer ja sam ponosan na to sto je moj otac poginuo za ovu drzavu i ne moraju mi nista dati, ja cu se sam izboriti za sve kao sto se i on borio... A samo vi pljujte...
zelenashica

#32 Re: Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Post by zelenashica »

vjesticanametli wrote:znam da cete me sad gaĐŽati kamenjem ali nema veze :D dokle ba vise guzovace.............na fax se ne mora ici i ide onaj ko ima da plati..............osim toga imaju i stipendije
:thumbup:
Ili da belaj bude gori,prošle godine su na Univerzitetu u Tuzli morali spustiti kriterije za upis,jer zaboga djeca demobilisanih boraca nisi bili primljeni(nisu ispunili minimum bodova za prijem).Znaci spusti kriterije da se oni upišu,...nikakvo čudo što nam svršeni studenti ne znaju ni šta im je posao nakon diplomiranja.
zelenashica

#33 Re: Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Post by zelenashica »

samoTEgledam wrote:
vjesticanametli wrote:znam da cete me sad gaĐŽati kamenjem ali nema veze :D dokle ba vise guzovace.............na fax se ne mora ici i ide onaj ko ima da plati..............osim toga imaju i stipendije
Da, oni imaju tatu/babu koji će moći da zaradi i tako im plati školovanje.
Srami se i stidi, plitko skroz plitko razmišljanje, ako nije i namjerno nisko udaranje. Njihov tata/babo ti je omogućio sve što ti imaš. Da nije bilo njihovih očeva ovo bi se sad zvao forum na dražino-x.com. Možda bi tebi i odgovaralo.

Krv mi u lice udari nakon ovakvih stavova. fujjjjj
Kolega ne radi generalizaciju.NEKI od njih su nam omogucili ono sto danas uzivamu(i njima svaka čast)...samo sto ti koji su nam omogucili u velikom broju nemaju zaluge za svoje herojstvo.
Nemoj u isti kos stavljati i one koji nose knjizicu demobilisanog borca a nisu bili ni u drzavi za vrijeme rata ili si se krili po podrumima.
Prvo revizija pa onda ćemo da nagrađujemo istinske borce.
Moj prvi komsija ima kcerku koja studira po principu olaksica na babino ime,...a babo joj nije bio dana na liniji,haman vuko neke konvoje za svoj budzet. :x
zelenashica

#34 Re: Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Post by zelenashica »

dobar,ti? wrote:
EKatarina Velika wrote:ja koliko znam djeca bez roditelja i sehidska djeca placaju jedino ako obnavljaju godinu i po meni to je ok,jer njih 90% se zajebavaju i iskoristavaju to sto ne placaju nista...
znas kako mi je gotiva zajebavat se po faxu, dok moja mama skuplja tih 1000 maraka da uplatim godinu, da bih bio redovni samofinansirajuci, a moram biti redovan da bi ona imala i dalje pravo na invalidninu jer je znatno smanjuju ako nisam redovan student, a radio bih ja rado vjeruj mi. I nikad nikom u zivotu nisam spomenuo da sam dijete sehida, jer necu da me gledaju tako, da me zale, jer ja sam ponosan na to sto je moj otac poginuo za ovu drzavu i ne moraju mi nista dati, ja cu se sam izboriti za sve kao sto se i on borio... A samo vi pljujte...
Cijenim tvoj stav....ali jako je malo ljudi koji misle kao ti.Neki očekuju dozivnotne ustupke čak i za stvari koje sami moraju uraditi.
Ima li mi ista gore kad mi dodje neko i moli me da urgiram za ocjenu kod koelga sa pricom: "ma daj bona on je dijete šehida"...čuj,ne moze sjesti u toploj sobi i nauciti za 2.... :-) Zbilja treba postojati granica u svemu pa tako i pojedinim potencirianjima "šehid"(ovdje ne mislim na tebe lično->tebi vec rekoh svaka cast na misljenju).
i samo da sa druge teme prebacim cifre....hm,treba li i u ovakvim slucajevima besplatno skolovanje :-) i opet čisto sumnjam da je ijednu ovakvu isplati dobila porodica stvarnog šehida,....hm,ili je i ovo po logici odabranih.

Prema spisku, najviša primanja imala je Sevla (Salko) Selimović iz Visokog - čak 5.483 KM, zatim Fatima (Bego) Beganović iz Zavidovića 5.068 KM, Đulijana (Hisen) Miftari iz Novog Sarajeva 3.846,43 i Admira (Adem) Karamehić iz Maglaja 3.383 KM.

Bez 1.844 KM mjesečno ostaju i Elvir (Mehmed) Čavkušić, Nihad (Sulejman) Majstorić i Emir (Murat) Zec, svi iz sarajevske općine Novi Grad, te Nedžad (Džemail) Selmanović iz sarajevskog Starog Grada, dok je Abid (Osman) Koso iz Trnova dobivao 1.603 KM.

Hurija (Nurija) Turković iz Hadžića neće više primati 1.071 KM, Suvad (Ahmed) Mehanić s Ilidže 844 KM, kao i Muharem (Rešad) Mušić iz Novog Travnika, dok Abdulah (Hamdo) Ohran iz Gornjeg Vakufa ostaje bez 749 KM. Fatima (Rešid) Pašić iz općine Centar u Sarajevu ostaje bez 688 KM.
EKatarina Velika

#35 Re: Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Post by EKatarina Velika »

dobar,ti? wrote:
aj ponovo procitaj ono gdje sam rekla 90% njih iskoristavaju :) cast vama izuzecima koji tako razmisljaju i cijenim to...naravno,svakom se moze desiti da obnovi godini...i da te ispravim,ne pljujem,nego govorim samo istinu i ono sto sam vidjela svojim ocima :)
travar

#36 Re: Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Post by travar »

privremeni wrote: Davno sam ja rekao, treba vam podijeliti diplome, sta da se zamarate nekim polaganjem.
Cijela tema je tendenciozno postavljena. Niko nije nista ukinuo, barem onima koji vrijedno rade i ispunjavaju svoje obaveze.
I kada slijedeci put pozelis nekom ocitati bukvicu, sjeti se svojih kolega i kolegica, ciji roditelji nisu po godinu i vise primili platu, iako svaki dan idu i rade na svom radnom mjestu, nemaju nikavih primanja,oni isti se dovijaju da zarade koji dinar, pa ipak placaju tu upisninu, a da ne govorim kako se trude da zavrse svoje studije sto prije, kako bi mogli potraziti posao. Ili se ti mozda ne kreces u krugu takvih. Vanzemaljci!
Niko nije tražio da nam se podijele diplome, to je tvoja/vaša percepcija stvari.
Ja nisam ni rekao da su ukinuli, čak naprotiv, na prethodnoj stranici sam to spomenuo.
Inače zaobilazim situacije u kojima moram "pokazati svoj status" jer uvijek ima ljudi koji će te ošinuti pogledom :roll: , ali me tangiraju likovi poput citiranog kojima se sve svodi na to kako je nama lahko samo zato što nam je poginuo otac/majka.
Što se tiče nezaposlenih, misliš da ne znam da ima takvih slučajeva. Mene da se pita ja bih svima besplatno školovanje omogućio, ali nije do mene.

Ne samo da se krećem u "krugu takvih" već, još jednom nesrećom, pripadam takvom krugu zato nemoj misliti da nas vuku za rukave nudeći posao. :wink:

Što se tiče oni 90% koji se "zahebavaju", svakom njegovo, ali vjerujem da ima slučajeva, možda ne u tom procentu, ali ima.
Ateista

#37 Re: Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Post by Ateista »

travar wrote:

Vjeruj mi, znam dosta slucajeva gdje kao "slucajno" posao dobijaju bas djeca sehida i pored ljudi koji imaju znatno vise iskustva i po svakom osnovu su bolji za taj posao.

Nemam ja nista portiv odredjenih povlastica, ali ne treba pretjerivati. Koji god posao ili konkurs, stalno imate prednost i provlacite se na to pored dosta kvalitetnijih ljudi. Ok kad to neko stvarno zasluzi, ali previse je slucajeva kada nezasluzeno imate prednost, i to nije u redu.

Svaka cast izuzecima.
Ateista

#38 Re: Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Post by Ateista »

travar wrote:
Niko nije tražio da nam se podijele diplome.
Ja ne mislim da je to do tebe/vas, nego do drzave, ja pretpostavljam da ima dosta ljudi iz sehidskih porodica koji se trude, a usput koriste i tu pogodnost (to razumijem, i ja bih iskoristio svaku mogucu koju imam), ali je problem u drzavi koja to stavlja ispred kvaliteta i znanja.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#40 Re: Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Post by Truba »

kako meni taj pravnički govor ide na onu stvar
kad vidim te floskule zaboravim ko pije a ko plaća :roll:
vako je nama došla jedna "tužba" za 12 maraka pola dana sam je dešifrirao na kraju se ispostavilo da smo pobijedili

ukratko šta je bilo u toj presudi???
alica.k

#41 Re: Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Post by alica.k »

ja se slazem.
Mini_Star

#42 Re: Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Post by Mini_Star »

Black swan wrote:kako meni taj pravnički govor ide na onu stvar
kad vidim te floskule zaboravim ko pije a ko plaća :roll:
vako je nama došla jedna "tužba" za 12 maraka pola dana sam je dešifrirao na kraju se ispostavilo da smo pobijedili

ukratko šta je bilo u toj presudi???
Moraju platiti svoj nerad. Zar ne vidis koliko neki od njih moraju platiti fakultetu na osnovu ispita koje prenose. Dodju do cetvrte godine, a ni prvu nisu ocistili. I onda duguju po 3500KM. Okej besplatan upis, ali besplatno prenositi ispit je malo bezobrazno.
travar

#43 Re: Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Post by travar »

Ateista wrote: Vjeruj mi, znam dosta slucajeva gdje kao "slucajno" posao dobijaju bas djeca sehida i pored ljudi koji imaju znatno vise iskustva i po svakom osnovu su bolji za taj posao.

Nemam ja nista portiv odredjenih povlastica, ali ne treba pretjerivati. Koji god posao ili konkurs, stalno imate prednost i provlacite se na to pored dosta kvalitetnijih ljudi. Ok kad to neko stvarno zasluzi, ali previse je slucajeva kada nezasluzeno imate prednost, i to nije u redu.

Svaka cast izuzecima.

Čuj, mislim da ne treba zaboraviti gdje živimo i onda će sve biti jasno.
S druge strane što se tiče zapošljavanja na kartu "dijete šehida/poginulog borca" po pravilu ne bi trebalo biti moguće, jer poslije navršenih 25 godina taj status se gubi (koliko god to morbidno zvučalo), tako sve i da neko pokuša da ide tim putem, ne može jer nema načina da se izvadi uvjerenje o statusu (btw, volio bih vidjeti konkurs za posao u kojem ta djeca imaju prednost). Ovo je ako pričamo o legalnom zapošljavanju, ako se radi o "znaš ovo je mali moje tetke iz 5. koljena" onda to nije problem "nâs" već tih koji zapošljavaju, pa se vraćamo na prvu rečenicu.
Adi1808

#44 Re: Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Post by Adi1808 »

Pa hajmo sad gledati sa druge strane. Moj otac npr. se borio u ratu i ostao ziv. Imao srecu da prezivi. Danas kada dodjem kao uspjesan student da nesto apliciram uvjek prednost imaju djeca sehida( nemojte me pogresno shvatiti jer znam kako je bez oca jer je moj prezivio ali preselio na onaj svijet poslije rata). Mislim da se treba djete bez roditelja osloboditi placanja samo ako je uspjesan student a ne ko obnavlja i ko se provlaci na jedvite jade. BTW. Svaka sehidska porodica ima penzije od kojih mogu sebi finansirati skolovanje. Dok se moja mati oguli radeci za neki minimalac da prehrani porodicu majke neke sehidske djece sjede kuci po citav dan, listaju novine i traze gdje ce naci da se dijeli kakva pomoc za sehide i lete skupljajuci potrebnu dokumentaciju za isto. I na kraju njihovoj djeci besplatno skolovanje + dodaci na penziju...
lelan

#45 Re: Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Post by lelan »

u potpunosti se slazem s postom adi1808 tj. post iznad . Djeca sehida ili poginulih boraca treba da imaju sve povlastice prilikom školovanja ali ona djeca koja hoče da postignu nesto koja uče a ne samo zbog papirologije koju pojedini itekako koriste . Jer to je velika prednost u kapitalističkoj drzavi u kojoj zivimo tj. prezivljavamo.
Finooo

#46 Re: Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Post by Finooo »

Znao sam da su sposobni na svakava nedjela, ali ovo je previse i za njih.
Znam da ti ljudi nemaju morala, nemaju osjecaja postovanja ni prema kome, ali ima li igdje kraja tome, tom ponasanju.
Ako sto uradili za familije poginulih boraca, onda se ne treba cuditi kakave ostale stvari i gluposti izvaljuju.
To nikad nije ni bio zdrav razum, al sad taj bezobrazluk i nepostivanje dolaze do granice ludosti.
Bolest jednom rjecju. :x :x :x :x :x :x :x :x -.-
Ateista

#47 Re: Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Post by Ateista »

travar wrote:
Ateista wrote: Vjeruj mi, znam dosta slucajeva gdje kao "slucajno" posao dobijaju bas djeca sehida i pored ljudi koji imaju znatno vise iskustva i po svakom osnovu su bolji za taj posao.

Svaka cast izuzecima.

Čuj, mislim da ne treba zaboraviti gdje živimo i onda će sve biti jasno.
S druge strane što se tiče zapošljavanja na kartu "dijete šehida/poginulog borca" po pravilu ne bi trebalo biti moguće, jer poslije navršenih 25 godina taj status se gubi (koliko god to morbidno zvučalo), tako sve i da neko pokuša da ide tim putem, ne može jer nema načina da se izvadi uvjerenje o statusu (btw, volio bih vidjeti konkurs za posao u kojem ta djeca imaju prednost). Ovo je ako pričamo o legalnom zapošljavanju, ako se radi o "znaš ovo je mali moje tetke iz 5. koljena" onda to nije problem "nâs" već tih koji zapošljavaju, pa se vraćamo na prvu rečenicu.
To se slazem, niko nije rekao da je do vas vec do drzave to dopusta.

Ne znam koliko je to zakonom regulisano, ali znam da se sprovodi, bar kad je u pitanju posao, cak ima slucajeva da nije licna stela nego samo na to sto su djeca boraca.
Morales

#48 Re: Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Post by Morales »

Dokle se doslo sa ovim novim izmjenama i dopunama zakona o pravima porodica sehida i poginulih boraca? Bas se to oteglo vise....
Platformas

#49 Re: Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Post by Platformas »

"Bolje da sam pogino, sad bi zena i djeca imala penziju, mati penziju a i ja nebi moro gledat svoju djecu kojoj u sustini ne mogu nista da pruzim"
neo7

#50 Re: Ukinuli besplatno školovanje za djecu poginulih boraca!

Post by neo7 »

Neka te je sram i stid! Oni bi svi dali, ali BAS SVI da im je babo ili mama ispacni i da mogu zaraditi a ne da moraju dobivati mrvice od drzave!!! TI si srecna sto nisi imala nekoga ko spada u ovo kategoriju pa samo preko tastature mozes mlatiti!!

Jos cu reci to, da nije bilo ovih boraca ni ti se ne bi skolovala, ne bih ni ja, zato postujem te ljude i drzava im mora pomoci, pa 30 godina 30!
Post Reply