Rekao Radojcic, inace poznat po racionalnosti i iskrenosti.Skijaš wrote:NN: Ko su ljudi u tom tribunalu? O kakvom se tribunalu radi s obzirom na to da ima tako velika ovlaštenja?hAZNADAR wrote:ne postoji niti jedna pravna, zakonska,.. osnova da se distrikt dodijeli nekom entitetu.
RADOJIČIĆ: On ne postoji kao posebna institucija. On nema budžet, nema sekretarijat. Postojali su pravni predstavnik RS, pravni predstavnik FBiH i strani sudija gospodin (Roberts) Oven, koji je Amerikanac. U Tribunalu je predstavnik RS izuzeo svoje mišljenje. Tako da faktički, ako ćemo pojednostaviti, Arbitražni tribunal je jedan čovjek, taj američki sudija, koji je živ i zdrav...
NN: Rekli ste "jedan čovjek"?
RADOJIČIĆ: Tako je. Jedan čovjek.
NN: Znači, jedan čovjek može odlučiti da, recimo, Brčko dodijeli FBiH?
RADOJIČIĆ: Doslovno tako.
NN: Dolazi li on ovdje? Informiše li se? Odgovara li on kome?
RADOJIČIĆ: Ne. On se ne informiše direktno, niti je kao arbitar bio aktivan. Arbitraža je završena 1999. godine, a može se aktivirati ako se ocijeni da je potrebno.
NN: Pa mi tog gospodina nikako ne smijemo naljutiti!
RADOJIČIĆ: Pošto sam na ovom mjestu na kojem jesam, predsjednik Narodne skupštine RS, ne bih se usudio davati neke slobodne komentare!
http://www.nezavisne.com/novosti/interv ... 30125.html
Trebao je reci:"Ma lako cemo mi to, upravljacemo disktriktom iz Banjaluke i opstruisati, razvlaciti pamet muslimanima, a javno prati ruke i tvrditi kako mi nemamo nista sa srpskim predstavnicima tamo. Samo tisu-misu, nemoj nikom rec".