Ukidanje prava glasa emigraciji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply

Emigraciji treba ukinuti pravo glasa?

da
27
38%
ne
44
62%

Total votes: 71

Vodenjak

Post by Vodenjak »

tempora wrote:xon-sa, o kakvom ti postenju pricas? Samo ga pojasni molim te?
Po istom receptu, postavlja se pitanje, "je li posteno" da Srbi, Hrvati ili Sandzaklije i( ili neki drugi) maju dvojno drzavljanstvo a zive u Bosni? :? I zasto je to posteno ili nije? :?
I kako bi ti to regulisao, tj po kojem principu? I malo vizualiziraj taj prijedlog, u smislu, sta bi to znacilo za zemlju i koji bi pozitivni efekti ( eto da ne nabrajamo negativne) proizasli iz ukidanja dvojnog drzavljanstva? :shock:
Srecom, vrlo je malo bubatora poput njega, ali da ih je vise, bilo bi lijepo zamisliti BiH jedno 4 godine u svakom smislu bez dijaspore. Niti ici tamo niti slati koju crkavicu, niti zvati koga, naprosto NISTA!

To je upravo onaj period na koji ONI SEBI SAMI biraju vlast koja ih cini toliko jadnim i izgubljenim da ne znaju sta bi od sebe vec dodju ovamo pa samo bljuvotine valjaju i prosipaju neko svoje jalovo domoljublje.

Podsjecaju jadni na one dzukele sto laju na mjesec.
A nisu dzukele, ljudi su koji bi trebali samo na trenutak ukljuciti svoje male mozgove i shvatili bi da im dijaspore sto se tice nista iz dzepa otici ne moze...
Samo u dzep, ako malo corbe u glavi imaju!

Usput, jako mi se svidja pojam emigrant! :-)
Upravo se tako osjecam sve dok nacionalisticka gamad vodi drzavu...
:oops:
xon_sa

Post by xon_sa »

Halal olsun vam vase pare. Sad vam kao trebamo ceskat jajca sto posaljete nekom svome koji € ili $? Vi bi da nas oslobodite nacionalizma :-)

I haman nema nijednog dezertera, sve go borac u dijaspori. How yes no.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

xon_sa wrote:Halal olsun vam vase pare. Sad vam kao trebamo ceskat jajca sto posaljete nekom svome koji € ili $? Vi bi da nas oslobodite nacionalizma :-)

Ogradi si ono sto si oslobodio i mi smo kvit!
xon_sa

Post by xon_sa »

Vodenjak wrote:
xon_sa wrote:Halal olsun vam vase pare. Sad vam kao trebamo ceskat jajca sto posaljete nekom svome koji € ili $? Vi bi da nas oslobodite nacionalizma :-)

Ogradi si ono sto si oslobodio i mi smo kvit!
Jock, cekam da vi dodjete da nas oslobodite :D
seln

Post by seln »

xon-sa, izvini, ali ovo postaje jeftina polemika i ne vjerujem da si zainteresovan za utvrdjivanje istine. Prije ce biti da ti je interes da budes u pravu.
Podsjecas me na jednog forumasa...ali pustimo to.
Eto, ti si u pravu, a ja sam budala jer se sa takvim upustam u diskusiju.
tempora

Post by tempora »

xon-sa, ja sam imala tu srecu ili nesrecu da radim na istrazivanjima o posljedicama rata i emigracije za klinicku psihologiju univerziteta u Utrechtu. U tom periodu, od dvije godine, upoznala sam jako veliki broj ljudi iz logora, ljudi iz Bijeljine, Brckoga, ranjenika, zena Srebrenice, ujedno, puno onih ( da ponovim VECINA!) koji jos uvijek svoju rane, strahove, bol i nesrecu izbacuju u znoju nocnih mora. Moram ti reci, nimalo zavidno zivljenje. Uostalome, kao i onih u domovini, kojima se ne pridaje niti malo znacaja, koji su zaboravljeni i od drzave i od onih sugradjana koji "nisu"( ako takvih jos uopste ima) prezivjeli ratne golgote.

Na zalost, obavezana sutnjom, nisam u mogucnosti da postiram ili pisem o ovim sudbinama.
Ali varas se ako mislis, da su mnogi ovi ljudi otisli iz nekog hira. Vecina njih, je protjerana i u papucama zauvijek odstranjena sa svojih ognjista.
"Uzmes" li im drzavljanstvo, uzeo si i njihov zivot, koji na zalost vise ne vrijedi puno i svodi se na puko prezivljavanje i prikrivanje rana. Kao i kod onih u matici.
I ako zanemarimo "pravne postupke" postavlja se pitanje, koliko je moralno i koliko je eticki, oduzeti drzavljanstvo ljudima kojima je oduzeto sve.
Ti smatras, valjda, da su ti ljudi, sami i svojevoljno izabrali mjesto boravka i nacin zivljenja. Krajnje je upitno da li je to tako, ako uzmemo u obzir cinjenicu da je vecina populacije iz RS-a genocidno odstranjena i da niko ( ponajmanje drzava) ne brine o povratku niti smjestaju tih jadnih ljudi.

Ja razumijem tvoj revolt i tvoje pitanje ali moram ti ukazati na to, da mi se cini da razmisljas povrsno. Jer uopsteno, suludo je raspravljati o izborima u zemlji koja nema zajednicku biografiju-pa zbog nepostojanja iste, svi mislimo da smo zrtve jedni drugih.

Da, ja razumijem takodjer i stalno pitanje ispravnosti o gradjanima koji zive u BiH i koji za razliku od Srba, Hrvata i drugih, nemaju dvojna drzavljanstva i ne mogu otici nigdje i smatraju da se nalaze u rezervatu. Time se stvara i gradjanstvo drugog reda a time i revolt, frustracija i pojava ovakvih tema.Ali bojim se da je taj "problem" nerjesiv.

Cak i ovi, koji su otisli nakon rata, ubijeni nepravdom, nemogucnoscu perspektive, ( a najveci odliv stanovnistva desio se i desava upravo nakon 95e) imaju debele razloge odlaska-svaki ponaosob.
I ako je suditi statistikama, koje govore da bi 75% stanovnistva napustilo zemlju, onda tvoje potrazivanje "ispravnosti" znaci moratorijum ove drzave.

Ako se ne varam, ti povlacis licnu odgovornost u jednom haosu sistema, koji ne mari ni za svoje gradjane niti za njihovu buducnost. Pitanje je da li je ispravno osvrtati se na tu licnu odgovornost, kada nam je poznato ucesce drzave u svemu ovome.

Ja se bojim vremena ( a to ce vrijeme zasigurno doci) kada ce transnacionalizam jenjavati. Mnogi koji su otisli, svoj zivot ce ipak okrenuti zemlji u kojoj se nalaze ( i po pitanje pasosa) jer ce tamo steci potomke ( koji ce manje ulagati u zemlju), zivot i obaveze postat ce im skuplji a time i obaveza/zelja/mogucnost da se okrenu matici manja.
Sta mislis, sta ce to znaciti za zemlju u ovoj lancanoj migraciji?

I sad se sjetih, onih nesretnika u Madjarskoj, nekolicinu dusevnih bolesnika, koji su sklonjeni za vrijeme rata i nakon toliko godina, vodi se borba da se vrate. Drzava ih ne zeli, negira njihovo postojanje i smatra da to nije njen problem.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

tempora wrote:

xon-sa, ja sam imala tu srecu ili nesrecu da radim na istrazivanjima o posljedicama rata i emigracije za klinicku psihologiju univerziteta u Utrechtu. U tom periodu, od dvije godine, upoznala sam jako veliki broj ljudi iz logora, ljudi iz Bijeljine, Brckoga, ranjenika, zena Srebrenice, ujedno, puno onih ( da ponovim VECINA!) koji jos uvijek svoju rane, strahove, bol i nesrecu izbacuju u znoju nocnih mora. Moram ti reci, nimalo zavidno zivljenje. Uostalome, kao i onih u domovini, kojima se ne pridaje niti malo znacaja, koji su zaboravljeni i od drzave i od onih sugradjana koji "nisu"( ako takvih jos uopste ima) prezivjeli ratne golgote.

Na zalost, obavezana sutnjom, nisam u mogucnosti da postiram ili pisem o ovim sudbinama.
Ali varas se ako mislis, da su mnogi ovi ljudi otisli iz nekog hira. Vecina njih, je protjerana i u papucama zauvijek odstranjena sa svojih ognjista.
"Uzmes" li im drzavljanstvo, uzeo si i njihov zivot, koji na zalost vise ne vrijedi puno i svodi se na puko prezivljavanje i prikrivanje rana. Kao i kod onih u matici.
I ako zanemarimo "pravne postupke" postavlja se pitanje, koliko je moralno i koliko je eticki, oduzeti drzavljanstvo ljudima kojima je oduzeto sve.
Ti smatras, valjda, da su ti ljudi, sami i svojevoljno izabrali mjesto boravka i nacin zivljenja. Krajnje je upitno da li je to tako, ako uzmemo u obzir cinjenicu da je vecina populacije iz RS-a genocidno odstranjena i da niko ( ponajmanje drzava) ne brine o povratku niti smjestaju tih jadnih ljudi.

Ja razumijem tvoj revolt i tvoje pitanje ali moram ti ukazati na to, da mi se cini da razmisljas povrsno. Jer uopsteno, suludo je raspravljati o izborima u zemlji koja nema zajednicku biografiju-pa zbog nepostojanja iste, svi mislimo da smo zrtve jedni drugih.

Da, ja razumijem takodjer i stalno pitanje ispravnosti o gradjanima koji zive u BiH i koji za razliku od Srba, Hrvata i drugih, nemaju dvojna drzavljanstva i ne mogu otici nigdje i smatraju da se nalaze u rezervatu. Time se stvara i gradjanstvo drugog reda a time i revolt, frustracija i pojava ovakvih tema.Ali bojim se da je taj "problem" nerjesiv.

Cak i ovi, koji su otisli nakon rata, ubijeni nepravdom, nemogucnoscu perspektive, ( a najveci odliv stanovnistva desio se i desava upravo nakon 95e) imaju debele razloge odlaska-svaki ponaosob.
I ako je suditi statistikama, koje govore da bi 75% stanovnistva napustilo zemlju, onda tvoje potrazivanje "ispravnosti" znaci moratorijum ove drzave.

Ako se ne varam, ti povlacis licnu odgovornost u jednom haosu sistema, koji ne mari ni za svoje gradjane niti za njihovu buducnost. Pitanje je da li je ispravno osvrtati se na tu licnu odgovornost, kada nam je poznato ucesce drzave u svemu ovome.

Ja se bojim vremena ( a to ce vrijeme zasigurno doci) kada ce transnacionalizam jenjavati. Mnogi koji su otisli, svoj zivot ce ipak okrenuti zemlji u kojoj se nalaze ( i po pitanje pasosa) jer ce tamo steci potomke ( koji ce manje ulagati u zemlju), zivot i obaveze postat ce im skuplji a time i obaveza/zelja/mogucnost da se okrenu matici manja.

I sad se sjetih, onih nesretnika u Madjarskoj, nekolicinu dusevnih bolesnika, koji su sklonjeni za vrijeme rata i nakon toliko godina, vodi se borba da se vrate. Drzava ih ne zeli, negira njihovo postojanje i smatra da to nije njen problem.
Pametnom je dovoljno da procita jedan odlomak iz ovog posta (koji sam odabere), a budali nece biti dovoljan ni citav tom knjiga...
Dede da sad vidimo koji ce se staviti na koju stranu! :D

Inace, @tempora... :thumbup: za osvrt!
seln

Post by seln »

Ma daj, tempora, mislis li stvarno da je njemu do argumenata?
seln

Post by seln »

Hajmo ovako: treba li ukinuti pravo glasa onima koji zive u BiH ane doprinose materijalnom blagostanju(ne placaju poreze jer ne rade, predugo studiraju), drugim rijecima, samo su na teretu drzavi?
Treba li ukinuti pravo glasa onima koji zive u BiH i to pravo na npr. cetiri uzastopna izbora ne upotrijebe?
xon_sa

Post by xon_sa »

tempora wrote:xon-sa, ja sam imala tu srecu ili nesrecu da radim na istrazivanjima o posljedicama rata i emigracije za klinicku psihologiju univerziteta u Utrechtu. U tom periodu, od dvije godine, upoznala sam jako veliki broj ljudi iz logora, ljudi iz Bijeljine, Brckoga, ranjenika, zena Srebrenice, ujedno, puno onih ( da ponovim VECINA!) koji jos uvijek svoju rane, strahove, bol i nesrecu izbacuju u znoju nocnih mora. Moram ti reci, nimalo zavidno zivljenje. Uostalome, kao i onih u domovini, kojima se ne pridaje niti malo znacaja, koji su zaboravljeni i od drzave i od onih sugradjana koji "nisu"( ako takvih jos uopste ima) prezivjeli ratne golgote.

Dovodis sama sebe u kontradikciju. Odluci se koji su vecina...

Ne znam samo sta ce dijaspori to drzavljanstvo pa se tako grcevito borite za njega?! Da pokazete kako ste velike patriote? Pa svakako mozete doci u BiH kad god hocete, bar vama ne trebaju vize. Cista diskriminacija.

I lijepo primjecujes da cete sami prije ili kasnije zaboraviti na BiH, pa cemu onda tolika halabuka?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

xon_sa wrote:
tempora wrote:xon-sa, ja sam imala tu srecu ili nesrecu da radim na istrazivanjima o posljedicama rata i emigracije za klinicku psihologiju univerziteta u Utrechtu. U tom periodu, od dvije godine, upoznala sam jako veliki broj ljudi iz logora, ljudi iz Bijeljine, Brckoga, ranjenika, zena Srebrenice, ujedno, puno onih ( da ponovim VECINA!) koji jos uvijek svoju rane, strahove, bol i nesrecu izbacuju u znoju nocnih mora. Moram ti reci, nimalo zavidno zivljenje. Uostalome, kao i onih u domovini, kojima se ne pridaje niti malo znacaja, koji su zaboravljeni i od drzave i od onih sugradjana koji "nisu"( ako takvih jos uopste ima) prezivjeli ratne golgote.

Dovodis sama sebe u kontradikciju. Odluci se koji su vecina...

Ne znam samo sta ce dijaspori to drzavljanstvo pa se tako grcevito borite za njega?! Da pokazete kako ste velike patriote? Pa svakako mozete doci u BiH kad god hocete, bar vama ne trebaju vize. Cista diskriminacija.

I lijepo primjecujes da cete sami prije ili kasnije zaboraviti na BiH, pa cemu onda tolika halabuka?
Nek si se upisao na listu...
Znao sam ja Rasho da ti neces odoljeti :lol: :lol:

8-)
celija001

Post by celija001 »

seln wrote:
celija001 wrote:Čestitam, gori ste od Srba.
Implicira li ovo da su svi Srbi a priori losi?
Ma jok, implicira da je među srpskim narodom ovaj vid političke manipulacije uzeo najveći danak.
Santos wrote:Smijem li jebavat kad dodjem u Bosnu ili mi treba dozvola od doticnih poput Celije.Za koju godinu trebace nam i panciri od ovakvih.Samo jebeni smo imi svasta se na zapadu nauci.Moderatoru fala ti sto si dozvolio ovako nesto prava tema nema govora.
Smiješ jarane dok god se ne radi o ženama iz moje uže porodice i djevojci. A s obzirom da svašta naučite na Zapadu, onda nemoj molim te ni muškarce iz moje uže porodice.
seln

Post by seln »

Mislim da je tema zrela za mandala...vec odavno je skrenula u mutne vode polemike.
xon_sa

Post by xon_sa »

seka wrote:
xon_sa wrote:Ne znam samo sta ce dijaspori to drzavljanstvo pa se tako grcevito borite za njega?!
kako glasati bez njega :? :D

@tempora :thumbup:
E garant vam je to glavni cilj u zivotu. Glasat na izborima u BiH i mozete mirno na onaj svijet. Da vam je toliko stalo onda bi bilo vise glasova iz dijaspore, al ocito vam je samo stalo da se na forumima kurcite kako ste velike patriote.
pitt

Post by pitt »

xon_sa wrote:
seka wrote:
xon_sa wrote:Ne znam samo sta ce dijaspori to drzavljanstvo pa se tako grcevito borite za njega?!
kako glasati bez njega :? :D

E garant vam je to glavni cilj u zivotu. Glasat na izborima u BiH i mozete mirno na onaj svijet. Da vam je toliko stalo onda bi bilo vise glasova iz dijaspore, al ocito vam je samo stalo da se na forumima kurcite kako ste velike patriote.
zbog ovakvih mi dodje da se registrujem i glasam za SDA :D:D:D
forUMASH

Post by forUMASH »

xon_sa wrote: E garant vam je to glavni cilj u zivotu. Glasat na izborima u BiH i mozete mirno na onaj svijet. Da vam je toliko stalo onda bi bilo vise glasova iz dijaspore, al ocito vam je samo stalo da se na forumima kurcite kako ste velike patriote.
....ma, mi ti volimo da se kurcimo.....nije bitno jel' patriotizam il' nesto drugo u pitanju.... :roll: ....nego, kad ces ti nauciti letit..... :D
EI Presidente

Post by EI Presidente »

tempora wrote:....
...
Vodenjak u pravu si, bilo koji odlomak gornjeg texta je vise nego tacan, no mene je ovaj posebno dojmio. Sjajan post :thumbup:
EI Presidente

Post by EI Presidente »

...tema je dosadna
Last edited by EI Presidente on 08/02/2007 22:42, edited 1 time in total.
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

Ovo je ispod svakog nivoa primitivizma. Mada nije demokratski, bilo bi sevap donijeti zakon da papci i neobrazovani ne mogu da glasaju :)

Eto xon tako mi je drago sto si se sad ti naso' da nesto pametujes. Ja sam cijeli rat proveo na liniji i po transeji i otisao iza rata. I ti se naso' da nesto pricas ko moze ili ne moze da glasa???? Ma bjezi.....

Takvi koji filozofiraju i pisu ko ti obicno su podaleko bili od linija i poznati logisticari po kakvim stabovima......

NEMA NIJEDNOG MOG JARANA BIVSEG BORCA KOJI BI TAKVE NEUBLOZE PISAO KOJI TI PISES!!!!

Nisam ni svoje usrane certfikate unovcio, ni feninga uzeo za "borbu" osim steke cigara mjesecno koje sam dobivao i pusio i po 20-30DM za vrijeme rata, stan nikakav nisam "maznuo"....

Cuj, papak, upravo zbog tebe i takvih i ja sa MERAKOM glasam upravo protiv takvih "oslobodilaca" kojima se ti divis.

I dok je takve manjine kao ti ja cu ne da se borim da svaki Bosnjo ima pravo glasa nego cu da ih registrujem i sakom i kapom za svake izbore.

Nije mi lijeno bilo da za sve izbore doletim i licno glasam u svom mjestu i to cu uvijek ciniti.

Ti mi dajes insipraciju za dalju borbu za Bosnu.

Dok je mene i drugih Bosnja neces ti ni prismrditi kao ni drugi da mi dirnu ni Bosnu u Bosni, ni Bosnu van Bosne.

Tvoj i cetnicki plan da se Bosnje brisu iz drzavljanstva nikad nece proci. Bosnje van Bosne uvijek ostaju Bosanci sa nasim pasosima.

A ove vehabije i ostale tvoje prijatelje cemo da posaljemo u njihove domicilne zemlje od Jordana, Saudijske pa do Egipta. Nek idu i tamo se bore za "bracu".

Nece Bosna ni cetnicka ni vehabijska nikad biti. :x

Pozdrav Domovini!
tempora

Post by tempora »

xon-sa, oprosti ces mi na pokusaju razumjevanja i pojasnjavanja, jer suluda ja, pokusavam nadomjestiti sveopstu osakacenost i narcisoidnost koja nas je zahvatila, kao posljedica rata i potrazivanja ekskluzivnih prava na domovinu, na svoju nesrecu i na svoju ogradu.
Nema svrhe, pisati licne stvari, jer degeneracija civilnog drustva nema sluha za isto. Mogli bi onda pisati o cinjenicama, a kako vidis, za svakoga su cinjenice drukcije.

I vidis, ti svoje pravo potrazujes mjestom boravka, a neko opet izgubljenim dijelovima tijela. I izgubljenim bliskim zivotima. Stoga ne unosi patriotizam, jer uvijek ima vecih patriota, vecih zrtava, vecih nesreca.
I upravo zbog toga, trebalo bi izbaciti rijec pravedno, jer kako rekoh, degeneracija razumijevanja ne poznaje pravdu. A i ti ucestvujes u tom sistemu.
Ti si po istom principu mogao da se zadesis bilo gdje u svijetu ili da nestanes sa lica zemlje. Sto ne znaci da se neces pomaci, jer po statistikama, kretanja su velika :run:

Nisam znala, iako me ovo polje silno interesuje i studiram ga, da postoji vaga kojom se moze izvagati neciji patriotizam i kroz isto, dozvola za pripadanje drustvu.

Ovu polemiku, koju ti ovdje rasplamsavas, vode sve zemlje svijeta. Samo te moram rastuziti, granice nisu nesto staticno, a ni ljudi, pa je sve vise onih koji su u tranziciji a i bit ce ih.( i puno zemalja svijeta poznaje izuzetke sticanja dvojnog drzavljanstva) Mene ta klasicna lojalnost drzavi pocinje strasno nervirati. Jer kako znamo, onda precesto dovodi do krvoprolica a rijetko do bilo kakvih rjesenja.

BiH nece izglasati nikakvo ukidanje dvojnih drzavljanstava jer joj to nije u interesu. A ako bi vlast to i htjela, naici ce na veliki otpor sirokih masa, jer ako se ne varam, u BiH je vise onih sa dvojnim drzavljanstvom nego onih sa samo jednim. Zasigurno ne u skorije vrijeme.Stoga, mirno spavaj-promjena nema. :bih:
KENJAC

#146 Re: Ukidanje prava glasa emigraciji

Post by KENJAC »

Ahmmed wrote:
celija001 wrote:Šta mislite o ideji ukidanja prava glasa građanima koji duži niz godina ne žive u BiH. Recimo 10 godina. Koliko smisla ima dopustiti emigraciji koja živi daleko od BiH da kroji sudbinu onima koji su tu?

Mislim da je Radovan Karadžić, ako čita ovaj forum, vrlo, vrlo zadovoljan ovakvim idejama......
Ma daj ziv ti ja .... ti sto su vec vise od 10 god. vamo su se vec snasli, i zive mnogo bolje nego nego sto su ikad mogli zamisliti. I manje vise ne zanima ih Bosna, njihova djeca na pricaju nas (bosansko-srpsko-hrvatski) A djeca mog poznanika rodom iz okoline Tuzle se stide da kazu odakle su im roditelji, kazu iz KROAZIE i djeca su rodjena u Tuzli !!!!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

pitt wrote:
xon_sa wrote:
seka wrote: kako glasati bez njega :? :D

zbog ovakvih mi dodje da se registrujem i glasam za SDA :D:D:D
Kako se registruje da i ja? :D
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

a more li se registrovat da se glasa za Dodika? Jer ovaj X-on mi na njeg lici...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Svemirski_Jebach wrote:a more li se registrovat da se glasa za Dodika? Jer ovaj X-on mi na njeg lici...
To si dobro primjetio!
murti439

Post by murti439 »

Uključiću se u diskusiju korektno, dostojanstveno, civilizovano i onoliko smisleno koliko je smislena svaka diskusija na ovu temu:

je..la vam "emigracija" tetku...
Post Reply