* Prijavi post
* Citiraj (i odgovori)
Novi postPostao/la zlajo dana 12/09/2009 13:31
hercegovac_pravi je napisao/la:
Lincoln-Burrows je napisao/la:
Drvosjeca iz Dejcica je napisao/la:Ukidanje kantona u F.BiH je cisto politicko pitanje o kojem Hrvati u BiH ne zele ni razgovarati. Bez njihovog pristanka ovakvo nesto nije moguce izvesti i sprovesti. Po meni je realnije razgovarati o okrupnjavanju kantona, odnsono spajanju određenih kantona, te na taj nacin stvoriti samo par kantona/administrativnih oblasti u okviru F.BiH.
Ljudima je "teško" shvatiti da se radi o političkom a ne ekonomskom pitanju,
i zato nema smisla ova rasprava. Ali eto, ako ljude zabavlja neka je.
100% ispravno....

Nema ovo nikakve veze sa ekonomijom.
Ali kad se vec prica o rekonfiguraciji federacije da i ja nesto dodam.
Politicko pitanje u federaciji je tzv. Hrvatsko pitanje. Jedina stvar koja interesuje Hrvate u BiH je TERITORIJA i nista drugo. Nikakvo drugo rijesenje od strane Hrvatskih politicara nece biti rijesenje i samo ce prolongirati politicku krizu. U citavom tom procesu ispastat ce narod i Hrvatski i Bosnjacki (ko ne vjeruje nek ode malo u HNK). Dakle, pitanje koje stoji jeste: kako rijesiti Hrvatsko pitanje u Federaciji? Ne nekim drugim temama se vec o ovome govorilo, medjutim niti jedan forumas iz reda Hrvatskog naroda nije odgovorio na pitanje >>>>> Sto je to sto Hrvati zele? Sto je njihov politicki minimum a sto maximum? Ko je legalni predstavnik Hrvatskog naroda u BiH (ko ima pravo da razgovara i pravi kompromise u ime BiH Hrvata)?
Evo ja imam jedan prijedlog i volio bih da mi netko ofd Hrvatskih forumasa odgovori na pitanje :Da li bi ovo bilo prihvatljivo za Hrvate u BiH.
1) Sve sto Hrvati zele (televiziju, skolski program, ukidanje preglasavanja...itd...itd....) jednostavno i bez pogovora DOZVOLITI!
2) Bilo kakav etnicki teritorij na kome ce Hrvati biti apsolutna vecina (tzv. Hrvatski entitet ) NE DOZVOLITI!
Dakle, da li je ovo gore navedeno pod 1 i 2 prihvatljivo za Hrvate u BiH?
Ovo prvo podebljano Bosnjacima nije toliko bitno, ili? Hoces reci nije jedino?
Ovo drugo, znaci ne dozvoliti etnicki teritorij na kojem bi Hrvati bili vecina, dok sa teritorijalnim uredjenjem na kojem bi Bosnjaci bili vecina, samim time i imali veci utjecaj, ne bi trebao biti nikakav problem. Sta vise, i pozeljno.
I jos se pitas zasto Hrvati inzistiraju na ostanku kantonalnog uredenja FBiH, odnosno teze trecem entitetu.