ukidanje kantona u FBiH

konfučije

#26 Re: ukidanje kantona u FBiH

Post by konfučije »

Imam jedo pitanje,ozbiljno:Moze li se doci od Sarajeva do kantona Gorazde bez da se ide preko tkz.RS? Jel Federacija BiH povezana tamo preko Trnova il Rogoja?Zna li neko? :zjev:
Za vrijeme potpisivanja Dejtona je bilo planirano da se pravi autoput Sarajevo - Goražde i taj autoput bi bio u sklopu Federacije bez obzira sto bi kroz RS prolazio, ali Bošnjačko hodžinska politika je i to obećanje nekako zataškala da se o tome skoro nikako ne govori.

U svakom slučaju, mnogo realnij eje ukinuti ili makar smanjiti broj kantona nego ukinuti RS. Ali ni to ne ide u prilog parazitskoj praksi naših političara jer bi isti masovno ostali bez posla.
zlajo

#27 Re: ukidanje kantona u FBiH

Post by zlajo »

nokia6170 wrote:
zlajo wrote: A u takvom slucaju "argument ustede i smanjenje administracije" znaci nije toliko bitan..... :roll:
ako je do tog argumenta ustede i smanjenja administracije, onda nije problem..imam jos bolji prijedlog..ostaviti cijelu federaciju bez ijednog kantona i imati samo jednu vladu i jedan parlament. urediti je kao rs.

nijedno drugo rjesenje ne moze parirati ovome kada je usteda u pitanju ;)
E taj tvoj prijedlog je @hadzo vec iznosio na ovom forumu. Drzeci se tog jakog bitnog argumenta "ustede", ja sam njemu tada predlozio, kao i tebi sada, kako bi se daleko veca usteda(smanjenje administracija i svega ostalog...) mogla postic, kada bi dio Bosne "otisao" pod upravu Zagreba, a dio pod Beograd.... :wink:
Lincoln-Burrows

#28 Re: ukidanje kantona u FBiH

Post by Lincoln-Burrows »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ukidanje kantona u F.BiH je cisto politicko pitanje o kojem Hrvati u BiH ne zele ni razgovarati. Bez njihovog pristanka ovakvo nesto nije moguce izvesti i sprovesti. Po meni je realnije razgovarati o okrupnjavanju kantona, odnsono spajanju određenih kantona, te na taj nacin stvoriti samo par kantona/administrativnih oblasti u okviru F.BiH.
Ljudima je "teško" shvatiti da se radi o političkom a ne ekonomskom pitanju,
i zato nema smisla ova rasprava. Ali eto, ako ljude zabavlja neka je.
hercegovac_pravi

#29 Re: ukidanje kantona u FBiH

Post by hercegovac_pravi »

Lincoln-Burrows wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ukidanje kantona u F.BiH je cisto politicko pitanje o kojem Hrvati u BiH ne zele ni razgovarati. Bez njihovog pristanka ovakvo nesto nije moguce izvesti i sprovesti. Po meni je realnije razgovarati o okrupnjavanju kantona, odnsono spajanju određenih kantona, te na taj nacin stvoriti samo par kantona/administrativnih oblasti u okviru F.BiH.
100% ispravno.... :thumbup: Nema ovo nikakve veze sa ekonomijom.
Ali kad se vec prica o rekonfiguraciji federacije da i ja nesto dodam.
Politicko pitanje u federaciji je tzv. Hrvatsko pitanje. Jedina stvar koja interesuje Hrvate u BiH je TERITORIJA i nista drugo. Nikakvo drugo rijesenje od strane Hrvatskih politicara nece biti rijesenje i samo ce prolongirati politicku krizu. U citavom tom procesu ispastat ce narod i Hrvatski i Bosnjacki (ko ne vjeruje nek ode malo u HNK). Dakle, pitanje koje stoji jeste: kako rijesiti Hrvatsko pitanje u Federaciji? Ne nekim drugim temama se vec o ovome govorilo, medjutim niti jedan forumas iz reda Hrvatskog naroda nije odgovorio na pitanje >>>>> Sto je to sto Hrvati zele? Sto je njihov politicki minimum a sto maximum? Ko je legalni predstavnik Hrvatskog naroda u BiH (ko ima pravo da razgovara i pravi kompromise u ime BiH Hrvata)?
Evo ja imam jedan prijedlog i volio bih da mi netko ofd Hrvatskih forumasa odgovori na pitanje :Da li bi ovo bilo prihvatljivo za Hrvate u BiH.
1) Sve sto Hrvati zele (televiziju, skolski program, ukidanje preglasavanja...itd...itd....) jednostavno i bez pogovora DOZVOLITI!
2) Bilo kakav etnicki teritorij na kome ce Hrvati biti apsolutna vecina (tzv. Hrvatski entitet ) NE DOZVOLITI!
Dakle, da li je ovo gore navedeno pod 1 i 2 prihvatljivo za Hrvate u BiH?
Lincoln-Burrows

#30 Re: ukidanje kantona u FBiH

hercegovac_pravi wrote: Evo ja imam jedan prijedlog i volio bih da mi netko ofd Hrvatskih forumasa odgovori na pitanje :Da li bi ovo bilo prihvatljivo za Hrvate u BiH.
1) Sve sto Hrvati zele (televiziju, skolski program, ukidanje preglasavanja...itd...itd....) jednostavno i bez pogovora DOZVOLITI!
2) Bilo kakav etnicki teritorij na kome ce Hrvati biti apsolutna vecina (tzv. Hrvatski entitet ) NE DOZVOLITI!
Evo ja ću ti odgovoriti,
da se htjelo ispuniti sve ovo pod 1) već bi se ispunilo, znači to ne bi bio problem,
a ovo pod 2) se itekako podržava od druge strane .
Neiskrena ponuda nije riješenje, treba sve to sprovesti i to odmah.
hadzofield

#31 Re: ukidanje kantona u FBiH

Post by hadzofield »

Mislim da bi opcine trebale slijediti put opcine Zepce ... te obrazovanje i zdravstvo prebaciti na opcinski nivo
i tako redom... jednu po jednu nadleznost koja opcinama i gradovima pripada po povelji o lokalnoj samoupravi
yugi

#32 Re: ukidanje kantona u FBiH

Post by yugi »

Dakle iluzorna je priča o ukudanju kantona jer to implicite znači promjenu Ustava BiH a svi dobro znamo koliko ima spremnosti i političke volje da se tim promjenama pristupi.Čak i da se postigne dogovor sa ovima iz šumske mišljenja sam da Hrvati nikada neće pristati na to izuzev u varijanti da dobiju treći entitet!Ideja svakako nije loša ali siguran sam da Imamović nije toliko glup da ne zna šta je sve neophodno učiniti da bi se došlo do realizacije te ideje.Mislim dakle da je to još jedan u nizu njegovih demagoških dodvoravanja građanima!
liquidhorse

#33 Re: ukidanje kantona u FBiH

Post by liquidhorse »

slushatelj wrote:U Oslobodjenju je bio objavljen intervju sa gradonačelnikom Tuzle.Predložio je ukidanje
kantona u Federaciji,jer bi se time izvršile velike uštede.
Nije detaljnije razrađena ova ideja,ali je jasno da bi ukidanjem "brdo" jalove administracije
ostalo dosta novca za koješta potrebnijeg-na primjer otvaranje nekih proizvonih pogona.
Lično mislim da je ovo odlično,ali sam sumnjičav da bi to bilo usvojeno kao zakon (promjena
ustava) u parlamentu FBiH.Nažalost.

bosnjacki politicari non stop (amaterski) lobiraju kod amerikanaca i mz u nadi da ce ovi ukinuti rs. ocekuju prijatejlstvo i podrsku od amerikanaca. ako su amerikanci zaista prijatelji bosne podrzali bi ukidanje kantona, pogotovo imajuci u vidu da mmf daje tolike pare samo da bi se na kraju odrzala skupa administracija i korumpirani sistem. ako su hrvati veci prijatelji bosne od srba,kao sto vole da kazu, ne bi se protivili ukidanju kantona.

naravno, i jedna i druga teza su ciste obmane.
dviceps

#34 Re: ukidanje kantona u FBiH

Post by dviceps »

'ko ovdje ne poludi,taj nije normalan :x
hercegovac_pravi

#35 Re: ukidanje kantona u FBiH

Post by hercegovac_pravi »

Lincoln-Burrows wrote:
hercegovac_pravi wrote: Evo ja imam jedan prijedlog i volio bih da mi netko ofd Hrvatskih forumasa odgovori na pitanje :Da li bi ovo bilo prihvatljivo za Hrvate u BiH.
Evo ja ću ti odgovoriti,
da se htjelo ispuniti sve ovo pod 1) već bi se ispunilo, znači to ne bi bio problem,
Lincoln,
Hajde da probamo ovako. U nekom idealnom svijetu u kome bi sve sto sam naveo pod "1" bilo ispostovano od strane Bosnjackih politicara, DA LI BI TO BILO DOVOLJNO DA SE UGASI TEZNJA ZA ONIM STO SAM NAVEO POD "2". DA ILI NE? (bit cu zahvalan ako odgovoris kratko i iskreno). Prijatno
konfučije

#36 Re: ukidanje kantona u FBiH

Post by konfučije »

Pa naravno da je riječ o političkom pitanju a koje se opet reflektira i na ekonomiju. Politika je neodvojiva od ekonomije i svakako jedno drugo prožima.
Evo ja ću ti odgovoriti,
ne radi se o neiskrenoj ponudi, zahtjev je neiskren. Hrvati bi i jare i pare, eh ku...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#37 Re: ukidanje kantona u FBiH

Post by Toto »

Ako ukinete kantone BiH Hrvati ne samo da ce da napuste vladu vec i cijelu Hercegovinu
koja ce to mercedesijada da bude :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#38 Re: ukidanje kantona u FBiH

Post by Toto »

..................
Last edited by Toto on 12/09/2009 02:05, edited 1 time in total.
zlajo

#39 Re: ukidanje kantona u FBiH

Post by zlajo »

hercegovac_pravi wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
Politicko pitanje u federaciji je tzv. Hrvatsko pitanje. Jedina stvar koja interesuje Hrvate u BiH je TERITORIJA i nista drugo. Nikakvo drugo rijesenje od strane Hrvatskih politicara nece biti rijesenje i samo ce prolongirati politicku krizu. U citavom tom procesu ispastat ce narod i Hrvatski i Bosnjacki (ko ne vjeruje nek ode malo u HNK). Dakle, pitanje koje stoji jeste: kako rijesiti Hrvatsko pitanje u Federaciji? Ne nekim drugim temama se vec o ovome govorilo, medjutim niti jedan forumas iz reda Hrvatskog naroda nije odgovorio na pitanje >>>>> Sto je to sto Hrvati zele? Sto je njihov politicki minimum a sto maximum? Ko je legalni predstavnik Hrvatskog naroda u BiH (ko ima pravo da razgovara i pravi kompromise u ime BiH Hrvata)?
Evo ja imam jedan prijedlog i volio bih da mi netko ofd Hrvatskih forumasa odgovori na pitanje :Da li bi ovo bilo prihvatljivo za Hrvate u BiH.
Ovo prvo podebljano Bosnjacima nije toliko bitno, ili? Hoces reci nije jedino?
Ovo drugo, znaci ne dozvoliti etnicki teritorij na kojem bi Hrvati bili vecina, dok sa teritorijalnim uredjenjem na kojem bi Bosnjaci bili vecina, samim time i imali veci utjecaj, ne bi trebao biti nikakav problem. Sta vise, i pozeljno.
I jos se pitas zasto Hrvati inzistiraju na ostanku kantonalnog uredenja FBiH, odnosno teze trecem entitetu.
BaileyS

#40 Re: ukidanje kantona u FBiH

Post by BaileyS »

Haris.ba wrote:Svake sedmice jedna ovakva tema. Daj da se i ja prijavim na platnu listu, pa ako nista da bijem pinku zbog piskaranja.

Jedina mogucnost na koju ce Hrvati da pristanu jeste spajanje Gorazdanskog (znam nije zvanican naziv) i Sarajevskog kantona. Jer se znacajno ne mjenja procenat stanovnistva. A i to je samo da bi doslo do spajanja kantona gdje ima znacajniji broj Hrvata. Hrvati znaju da u Tuzlanskom, Sarajevskom, Ze-Do i Bihackim(UN-SA)kantonom nema spajanja. Politicke elite iz tih kantona to jednostavno nece. Fazon jeste sto Hrvati hocec da pripoje Livanjski sa Mostarskim i Zap-Hec kantonom, plus neke opcine iz Travnickog(ili cijeli kanton). Bosnjaci iz Mostara, Konjica, Travnika, Jablanice, Busovace, Jajca nece nikada pristati na to - jer se znacajno mijenja procentualni sastav stanovnistva.
Moje misljenje je da bi jedno od rjesenja moglo biti ukrupnjavanje kantona na etnickom principu, mnogima se nece svidjeti ali ce morati priznati da je to jedino realno ostvarivo rjesenje. Ovakvim stanjem samo se dovodi do toga da u Federaciji sve stagnira i ceka na dobru volju manjeg entiteta.

Recimo da se Federacija sastoji iz tri administratvne jedinice (zovite ih kako hocete) od kojih bi jednu cjelinu cinili Sarajevski, Tuzlanski, Zenicki, Bihacki i Gorazdanski kanton, drugu cijelinu kantoni sa hrvatskom vecinom a trecu danasnji Mostarski i Travnicki kanton i u ovoj trecoj bi se vlast dijelila ravnopravno izmedju Bosnjaka i Hrvata. Jedan dio nadleznosti prenijeti na Federaciju. Ovo bi moglo funkcionisati kao prelazno rjesenje do konacnog dogovora sa manjim entitetom.
Najidealnije bi bilo kad bi se u dogledno vrijeme nadleznosti sa Federacije i RS-a prebacile na drzavni nivo i da na kraju dobijemo cetiri regije od kojih bi tri bile ove vec spomenute a cetvrta manji entitet a da one imaju ingerencije danasnjih kantona ali svjesni smo da za to treba dosta vremena jer ne postoji raspolozenje u manjem entitetu za takvo rjesenje.

Znam da ce mnogi reci kako ovakva organizacija Federacije nema logike jer regije nisu fizicki povezane ali ovim bi dobili da se budzeti centralizuju sto bi dale vecu mogucnost za kapitalne investicije, postenije rasporedjivanje sredstava izmedju razvijenih i pasivnih krajeva i plus ne bi se narusavala etnicka slika danasnjih kantona.
hadzofield

#41 Re: ukidanje kantona u FBiH

Post by hadzofield »

Ma najbolje je podijeliti BiH i tako rijesiti najvaznije pitanje
BaileyS

#42 Re: ukidanje kantona u FBiH

Post by BaileyS »

hadzofield wrote:Ma najbolje je podijeliti BiH i tako rijesiti najvaznije pitanje
Bojim se da ce tako i biti jer jedino bosnjacki predstavnici nisu dosli ni sa jednom realnom ostvarivom idejom, totalna defanziva i cekanje nekakvog cudesnog rjesenja tipa carobni stapic iz Brisela i Vasingtona. Svima je jasno da je ovo stanje neodrzivo ali iz situacije treba izvuci najbolje moguce.
hadzofield

#43 Re: ukidanje kantona u FBiH

Post by hadzofield »

BaileyS wrote:
hadzofield wrote:Ma najbolje je podijeliti BiH i tako rijesiti najvaznije pitanje
Bojim se da ce tako i biti jer jedino bosnjacki predstavnici nisu dosli ni sa jednom realnom ostvarivom idejom, totalna defanziva i cekanje nekakvog cudesnog rjesenja tipa carobni stapic iz Brisela i Vasingtona. Svima je jasno da je ovo stanje neodrzivo ali iz situacije treba izvuci najbolje moguce.

bosnjacki politicari niti imaju volje niti znanja kako da sprovedu bilo kakvu ideju
druga stvar i kada bi imali srbi i hrvati je nikad nebi prihvatili... bilo kakvu koja ide ka jacanju BiH
medjunarodna zajednica je izubila volju i siogurno vise nece biti toliko aktivna
bosnjaci i hrvati se ne vracaju u RS sto ce za par godina taj dio BiH uciniti 100% srpskim

sve su to razlozi koji BiH vode u podjelu i nestanak ovakve kakva je danas
konfučije

#44 Re: ukidanje kantona u FBiH

Post by konfučije »

* Prijavi post
* Citiraj (i odgovori)

Novi postPostao/la zlajo dana 12/09/2009 13:31

hercegovac_pravi je napisao/la:

Lincoln-Burrows je napisao/la:

Drvosjeca iz Dejcica je napisao/la:Ukidanje kantona u F.BiH je cisto politicko pitanje o kojem Hrvati u BiH ne zele ni razgovarati. Bez njihovog pristanka ovakvo nesto nije moguce izvesti i sprovesti. Po meni je realnije razgovarati o okrupnjavanju kantona, odnsono spajanju određenih kantona, te na taj nacin stvoriti samo par kantona/administrativnih oblasti u okviru F.BiH.

Ovo prvo podebljano Bosnjacima nije toliko bitno, ili? Hoces reci nije jedino?
Ovo drugo, znaci ne dozvoliti etnicki teritorij na kojem bi Hrvati bili vecina, dok sa teritorijalnim uredjenjem na kojem bi Bosnjaci bili vecina, samim time i imali veci utjecaj, ne bi trebao biti nikakav problem. Sta vise, i pozeljno.
I jos se pitas zasto Hrvati inzistiraju na ostanku kantonalnog uredenja FBiH, odnosno teze trecem entitetu.
Da su Hrvati krenuli stopama Blaža Kraljevića a ne fašista i rasista poput Bobana i Tute, tada im niko ni taj treći entitet nebi osporavao jer se zna da pokojni Kraljević nikada nije imao te secesionističko fašističke namjere poput njegovih ubica. Ali pošto im ( isključivo mislim na sljedbenika oba HDZ-a) više nakon one izdje u ratu, nije za povjerovati, tada bi ih stvarno trebalo biti stid tražiti i više nego što im po pravilu i pripada. Ako ste ugroženi, volio bih znati šta to Bošnjaci u Federaciji imaju a da vi nemate?
oldplague

#45 Re: ukidanje kantona u FBiH

Post by oldplague »

Da su Hrvati krenuli stopama Blaža Kraljevića a ne fašista i rasista
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
viva_castro

#46 Re: ukidanje kantona u FBiH

Post by viva_castro »

Ukinuti kantone jeste dobar prijedlog ali, kao što rekoše javlja se "Hrvatsko pitanje".

Da se kojim čudom Hrvati zaista osjećaju ugroženo, pa da je jedini "problem" to da oni traže "jednaka prava", to bi bilo lahko rješivo.

Dakle ukinuti kantone a ovlasti prebaciti na opštine. Zakoni koji zahtjevaju rješenje na višem nivou, bili bi samo uokvireni u Federaciji, sa mogućnošću manevrisanja od opštine do opštine.

Na ovaj nači sačuvalo bi se školstvo na Hrvatskom jeziku (to naravno ne podrazumijeva apsurd školskog plana i programa Republike Hrvatske već Bosanski plan i program na hrvatskom jeziku, uređen od bosanskih Hrvata,...)

Vrlo lahko bi se svaki bošnjak složio i na televizijski kanal na Hrvatskom jeziku(s obzirom da je svima dosadilo slušati vještačenje Hrvatskog na FTV-u) kada bi uvidjeli da nema opasnosti od eventualne separatističke regije.

Vlast na federalnom nivou bi se lahko mogla urediti zakonski da nema preglasavanja odnosno izvršna bi se mogla urediti kao strukovna, dakle tu idu samo ljudi od struke koji nisu povezani ni sa jednom političkom partijom. Dok bi zakonodavna ostala politička uz uređenje zakona tako da nema preglasavanja.

Za svaku opštinu se donese zakon da u svakoj javnoj službi i poslu koji se plaća iz budžeta mora imati najmanje po 20% pripadnika svakog konstitutivnog naroda i 10% pripadnika etničkih manjina. To bi značilo da bi većinski narod u toj opštini imao 50% a ostali se ne bi osjećali ugroženim. Ovako bi se osjećao kao slobodan Hrvat i u Srednjoj Bosni i u Zapadnoj Hercegovini, ali i kao slobodan Bošnjak, i u Zapadnom mostaru i u Livnu. Čak se ni Srbi ni ostali ne bi osjećali ugroženo, a i povratak bi se masovno stimulisao.

Ali, ovo ne žele HDZ-ovi jer na ovaj način ne bi mogli krasti dok Hrvatima zamazuju oči pričom o ugroženosti, niti bi pristali Bošnjački političari jer padaju njihovi centri moći i njihove male džamahirije u kojima su navikli da izbore dobivaju ISKLJUČIVO na priču o tome kako su "nas klali i opet će dušmani čim spustimo gard" (kažem isključivo jer nije zdrava politika ni da se pređe preko ovoga, znaju valjda Švabe šta rade) umjesto da se bave stvarnim problemima lokalne zajednice, gdje njihovi ginekolozi, ortopedi, vozači, voćari, stočari i ostala bagra padaju u vodu kao totalno nesposobne i nekompetentne jedinke.

Eto ukratko rješenja i ukratko razlog zašto se to rješenje neće sprovesti dok ne dođe neko sa pendrekom, prebije nas i sprovede sve ovo na silu, za naše dobro...apsurdno ali tačno.
Lincoln-Burrows

#47 Re: ukidanje kantona u FBiH

viva_castro wrote: Eto ukratko rješenja i ukratko razlog zašto se to rješenje neće sprovesti dok ne dođe neko sa pendrekom, prebije nas i sprovede sve ovo na silu, za naše dobro...apsurdno ali tačno.
Možda i je za naše dobro,
ali neopisivo vrijeđa kada neko drugome govori što je za Hrvate najbolje,
prijedlog si dao, ali možda ga hrvati ne prihvate i od toga ništa.
A ovo "na silu" je upravo tako, na silu. Pa sumnjam da je dobro riješenje jer i Dayton je na silu.
viva_castro

#48 Re: ukidanje kantona u FBiH

Post by viva_castro »

Lincoln-Burrows wrote:
viva_castro wrote: Eto ukratko rješenja i ukratko razlog zašto se to rješenje neće sprovesti dok ne dođe neko sa pendrekom, prebije nas i sprovede sve ovo na silu, za naše dobro...apsurdno ali tačno.
Možda i je za naše dobro,
ali neopisivo vrijeđa kada neko drugome govori što je za Hrvate najbolje,
prijedlog si dao, ali možda ga hrvati ne prihvate i od toga ništa.
A ovo "na silu" je upravo tako, na silu. Pa sumnjam da je dobro riješenje jer i Dayton je na silu.
Rekao sam šta je najbolje uzimajući u obzir "hrvatske" argumente, ono čime HDZ-ovi sve nas skupa bombarduju.

Uostalom ovo je forum, i ovdje mi kroz određene argumente po mogućnosti, iznosimo naše mišljenje o tome šta je najbolje rješenje za neki problem, to i jeste bit foruma. Ako ne možeš to podnijeti nemoj onda ni "forumati".

Uostalom, smatram se Bosancem i Hercegovcem prije svega, tako da ću se i u javnosti, mimo foruma, uvijek osjećati slobodno da pričam o tome šta je najbolje za sve nas, ako nisi primjetio dao sam prijedlog za uređenje Federacije a ne za uređenje života Hrvata u BiH. Tako da zaista nemaš razloga da se osjećaš uvrijeđeno zbog mog govora.

Pozivam te da nam i ti predložiš nešto zasnovano na kompromisu i zdravom razumu.
osa

#49 Re: ukidanje kantona u FBiH

Post by osa »

konfučije wrote:[

Da su Hrvati krenuli stopama Blaža Kraljevića a ne fašista i rasista poput Bobana i Tute, tada im niko ni taj treći entitet nebi osporavao jer se zna da pokojni Kraljević nikada nije imao te secesionističko fašističke namjere poput njegovih ubica. Ali pošto im ( isključivo mislim na sljedbenika oba HDZ-a) više nakon one izdje u ratu, nije za povjerovati, tada bi ih stvarno trebalo biti stid tražiti i više nego što im po pravilu i pripada. Ako ste ugroženi, volio bih znati šta to Bošnjaci u Federaciji imaju a da vi nemate?
u pravu si blaž kraljević nije želio secesiju, on je želio hrvatsku od sutle do drine, nastanjenu isključivo hrvatima što katoličke što islamske vjeroispovijesti, a možda i s pokojim pravoslavnim hrvatinom.
BHCluster

#50 Re: ukidanje kantona u FBiH

Post by BHCluster »

osa wrote:
konfučije wrote:[

u pravu si blaž kraljević nije želio secesiju, on je želio hrvatsku od sutle do drine, nastanjenu isključivo hrvatima što katoličke što islamske vjeroispovijesti, a možda i s pokojim pravoslavnim hrvatinom.
Zaboravljas Bosnu i Hercegovinu do mora...
Post Reply