Ukidanje dvojnog državljanstva sa Srbijom?

Podržavate li ukidanje Sporazuma o dvojnom državljanstvu sa Srbijom?

da
38
59%
ne
26
41%

Total votes: 64

zzzzz

Post by zzzzz »

Smartex wrote:Ma kod nas je kao i uvijek sve ispolitizovano i iznacionalisano, sada se bunimo protiv dvojnog drzavljanstva sa Srbijom, a da se sutra donese slican zahtjev za dvojno drzavljanstva sa Svicarskom svi bi to prihvatali i hvalili i govorili kako je super...
Cilj i jeste da sporazum sa Svicarskom bude nepotreban za ostvarivanje prava na dvojno drzavljanstvo... Sretno Alkalaju i Silajdzicu ali mislim da ovo nece proci, na zalost

"Šef MIP-a BiH Zlatko Lagumdžija ocenio je da Ugovor o dvojnom državljanstvu nema pravnu valjanost, jer će na snagu stupiti tek kada ga ratifikuje Parlamentarna skupština BiH.

On je naglasio da bi se, ako dođe do situacije da Skupština BiH ratifikuje sporazum iz Beograda, a prethodno ne usvoji promene Zakona o državljanstvu, "s punim pravom, moglo govoriti o nastavku etničkog čišćenja drugim sredstvima".
miro777

Post by miro777 »

dexcox wrote:kakva glupost. mi se samo zanosimo cinjenicom da cemo mi ukinuti dvojno drzavljanstvo. isto kao i sa hrvatskom mi necemo nista uraditi vec ce srbija kao i hrvatska sama ukinuti dvojna drzavljanstva sa gradjanima u susjednoj drzavi u procesu pridruzivanja eu.
Neće se ukinuti dvojno državljanstvo, sporazum između EU i Hrvatske u svezi toga je postignut već lani! :)
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

miro777 wrote:
dexcox wrote:kakva glupost. mi se samo zanosimo cinjenicom da cemo mi ukinuti dvojno drzavljanstvo. isto kao i sa hrvatskom mi necemo nista uraditi vec ce srbija kao i hrvatska sama ukinuti dvojna drzavljanstva sa gradjanima u susjednoj drzavi u procesu pridruzivanja eu.
Neće se ukinuti dvojno državljanstvo, sporazum između EU i Hrvatske u svezi toga je postignut već lani! :)
neke drzave u EU dozvoljavaju dvojno drzavljanstvo neke ne...nije to nikakav problem...citam neki dan u vecernjaku da i stovani ceric ima dvojno(bosansko i hrvatsko) drzavljanstvo... 8-)
miro777

Post by miro777 »

Salko sto je u vodu skako wrote:
miro777 wrote:
neke drzave u EU dozvoljavaju dvojno drzavljanstvo neke ne...nije to nikakav problem...citam neki dan u vecernjaku da i stovani ceric ima dvojno(bosansko i hrvatsko) drzavljanstvo... 8-)
To je istina, Cerić ima i Hrvatsku putovnicu, a vjerujem i 80% Bošnjačkog vodstva u BiH! Po meni to nije problem, već prednost! :)
bulevar

#55 Dvojno državljanstvo

Post by bulevar »

Ma nema veze većina Srba iz RS koji su to željeli ima dvojno državljanstvo što podrazumjeva i pasoše i sve ostalo a i državljanstvo se u Banja Luci u konzulatu dobije za 150 km i par dana a tko je taj Alkalaj jel Bošnjak?
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

miro777 wrote:
Salko sto je u vodu skako wrote:
miro777 wrote: Neće se ukinuti dvojno državljanstvo, sporazum između EU i Hrvatske u svezi toga je postignut već lani! :)
To je istina, Cerić ima i Hrvatsku putovnicu, a vjerujem i 80% Bošnjačkog vodstva u BiH! Po meni to nije problem, već prednost! :)
ima i tihic...duga je lista...cito sam neki dan...ne mogu da se sjetim svih imena... :P ..nikakav problem...evo ja imam holandsko drzavljanstvo a uskoro cu zatraziti i bosansko... :P
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

miro777 wrote:
Jesi siguran u ovo ?
miro777

Post by miro777 »

Danko_Bananko wrote:
miro777 wrote:
Jesi siguran u ovo ?
100% :)
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

A sta bi sa onim postignutim sporazumom o dvojnom drzavljanstvu koji je zaledjen namah nakon hrvatskih problema sa EU ?

Hoce li se to aktivirati ili ne ?
miro777

Post by miro777 »

Danko_Bananko wrote:A sta bi sa onim postignutim sporazumom o dvojnom drzavljanstvu koji je zaledjen namah nakon hrvatskih problema sa EU ?

Pojasni, nisam baš "u problemu"! :)
Avax_

Post by Avax_ »

PODRZAVAM ukidanje dvojnog drzavljanstva sa Srbijom.
Isto tako bih ukinuo i njihove kanale na nasim kablovskim operaterima, jer ni nasi kanali se ne mogu gledati tamo! Isti je slucaj i sa novinama!
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

miro777 wrote:
Danko_Bananko wrote:A sta bi sa onim postignutim sporazumom o dvojnom drzavljanstvu koji je zaledjen namah nakon hrvatskih problema sa EU ?

Pa bilo je dogovoreno potpisivanje sporazuma o dvojnom drzavljanstvu, ali je dan-dva prije samog potpisivanja hrvatska odustala zbog problema sa EU koja je smatrala diskriminacijom to sto Hrvati iz cijelog svijeta bez problema odmah mogu dobit drzavljanstvo, a drugi ne.

Tad je i nastala drama medju vama hercegovcima, a ja se obradovo ocisticemo hercegovinu etnicki bez metka :D
miro777

Post by miro777 »

Danko_Bananko wrote:
miro777 wrote:

Pa bilo je dogovoreno potpisivanje sporazuma o dvojnom drzavljanstvu, ali je dan-dva prije samog potpisivanja hrvatska odustala zbog problema sa EU koja je smatrala diskriminacijom to sto Hrvati iz cijelog svijeta bez problema odmah mogu dobit drzavljanstvo, a drugi ne.

Tad je i nastala drama medju vama hercegovcima, a ja se obradovo ocisticemo hercegovinu etnicki bez metka :D
Link: http://www.setimes.com/cocoon/setimes/x ... 8/05/nb-06

A ovo za "čišćenje Hercegovine" :D , znaš i sam da to ni NATO nije u stanju! :D
PasoDzigera007

Post by PasoDzigera007 »

ALKALAJ FOR PRESIDENT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
puti mu se zlatili po kojim hodo!

Kad se od strane srba dovodi u pitanje 500 000 bosanaca u dijaspori da izgube sva prava svoje domovine nek malo i srbi sad osjete.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Ovdje kao prvo treba razlikovati dvije rijeci :ukinuti i obavjestiti. MVP nema nikakva prava da ukida bilo sto sto je vezano za medjudrzavne ugovore ali je zato jedina institucija kojoj je zadatak da komunicira sa vanjskom politikom. Dakle Alkalaj nije nista ukinuo nego je jednostavno primjenio pravilo iz Becke konvencije i obavjestio Srbiju da pravila o dvojnom drzavljanstvu vise nisu validna jer su potpisana sa jednom drugom drzavom Srbijom i Crnom Gorom. Sven je iskusan diplomata koji budite sigurni Becku konvenciju ima u malom prstu i ne bi napravio takav potez napamet. E sad ima i onaj drugi par carapa koji se zove BH politicki buckuris gdje htio ili ne moras radi mira u kuci raditi sve javno i nije nimalo pozeljno tako osjetljiva pitanja rjesavati sam. Ovo je vise nego ocito politicki fajt izmedju Dodika i Silajdzica gdje je Silajdzic kukavicki podmetnuo Alkalaja izmedju njih dvojice. Alkalaj je isto tako bio duzan da obavjesti predsjednistvo prije nego je ucinio taj potez i mislim da je tu pogrijesio. U svakom slucaju to nije ni malo naivno pogotovo sto se politicka situacija u BiH nenormalno talasa a najvise trpe gradjani BiH.
Licno mislim da ce Silajdzic uspjeti dobiti ovu bitku jer Becka konvencija je neupitna jedino su koraci bili pogresni ali politicki zestoki rat tek predstoji.
Edin H.

#66 Re: Ukidanje dvojnog državljanstva sa Srbijom?

Post by Edin H. »

Romanopisac wrote:
seljak_cojek wrote: U principu nemamo više sa Srbijom sporazum o dvojnom državljanstvu.
*eba im Alkalaj znanje. Sad moraju ponovo potpisivati taj sporazum ali pod drugim okolnostima :D (vidjeti pod presuda tribunala).
A za ovo boldirano se iskreno nadam, makar bilo i od crnog đavola.
Sad moraju ponovo potpisivati sporazum sa Srbijom o dvojnom drzavljanstvu? Hajde mi navedi jedan valjan razlog zasto bi potpisali dvojno drzavljanstvo sa Srbijom? Ko je na prvom mjestu takvo nesto i potpisao? Mislim cemu to sluzi, da varamo Srbe iz BiH da su u Srbiji? To oni trebaju sami shvatiti i kad ne budu imali drzavljanstva sto se nadam vise nece. Ne znam samo zasto se u opste imaju nekakve "specijalne" veze sa Srbijom? Sta Bosnjaci imaju od toga?

Mislim kad stotine hiljada pa mozda i milion ili vise nasih u dijaspori nema dvojno drzavljanstvo i Srbi su blokirali to ima vec nekoliko godina zasto bi ga sad imali Dodik i Srbi? Prestanimo donositi odluke na osnovu osjecaja i pocnimo razmisljati. Alkalaj je uradio dobar potez. Tako se stite interesi svoje drzave.
Bravo Harise :thumbup:

Bravo Sven :thumbup:

Konacno da se neko u ovoj Drzavi pocne brinuti za interese svojih gradjana koje predstavljaju i zaustavi drugu rundu etnickog ciscenja Bosnjaka.

Sada mi je zao sto nisam glasao za Harisa.
Gnjuscic

Post by Gnjuscic »

U sinosnjem dnevniku BHTV1 ( na satelitu ) gosti bili ministar Alkalaj i SDS-ovac Novakovic koji trazi njegovu smjenu. Sad, ne ulazeci u to sta je ko rekao, rezultat ankete na postavljeno pitanje " Da li je po vasem misljenju ministar Alkalaj prekrsio svoja ovlascenja ", pozitivno je odgovorilo 75%. :roll:

Znajuci da BHT1 na satelitu gleda uglavnom Bosnjo, ostajem u nedoumici ili da su na televiziji pogrijesili, ili su gledaoci programa Sandze, ili se slazu sa Momcilom Novakovicem da potez ministra Alkalaja nije na mjestu jer na taj nacin od Bosne udaljava, slusaj sad ovo !!! : JEDNOG NJENOG PRIJATELJA ( Srbiju ). :?

Meni je od rata naovamo jasno da vicevi o Bosancima nisu samo vicevi nego konstatacija stanja i slicice iz zivota, ali mi opet zao ministra sta dozivi od ljudi za ciji se interes zalaze.
Romanopisac

Post by Romanopisac »

Gnjuscic wrote:U sinosnjem dnevniku BHTV1 ( na satelitu ) gosti bili ministar Alkalaj i SDS-ovac Novakovic koji trazi njegovu smjenu. Sad, ne ulazeci u to sta je ko rekao, rezultat ankete na postavljeno pitanje " Da li je po vasem misljenju ministar Alkalaj prekrsio svoja ovlascenja ", pozitivno je odgovorilo 75%. :roll:

Znajuci da BHT1 na satelitu gleda uglavnom Bosnjo, ostajem u nedoumici ili da su na televiziji pogrijesili, ili su gledaoci programa Sandze, ili se slazu sa Momcilom Novakovicem da potez ministra Alkalaja nije na mjestu jer na taj nacin od Bosne udaljava, slusaj sad ovo !!! : JEDNOG NJENOG PRIJATELJA ( Srbiju ). :?

Meni je od rata naovamo jasno da vicevi o Bosancima nisu samo vicevi nego konstatacija stanja i slicice iz zivota, ali mi opet zao ministra sta dozivi od ljudi za ciji se interes zalaze.
a zna li bht1 namjestiti rezultate ankete? je li to ona tv koja srbiju agresora ne smije nazvati agresorom?
justika_sa

Post by justika_sa »

a) pravni nasljednik SRJ su države Srbija i Crna Gora, na koje se prenose prava i obaveze bivše države... mislim da ne postoji modus po kojem sporazum ne važi, mislim da se treba samo regulirati njegovo prenošenje na nove države...
b) priča o "genocidnoj RS" je priča koja će ostati unutar naših domova. mi ponovo pokazujemo našu glupu karakteristiku i čuveni "bosanski ponos" bez mozga. imali smo priliku nešto dokazati i nismo... do nas je... ne mislim ja ovim da se razumijemo da je ponos nešto loše... ali bez mozga... ništa nam ne znači...
c) ja uopće ne vidim neki veliki problem u dvojnom državljanstvu... i onako će kada počnu ozbiljne faze pridruživanja EU morati biti ukinuta ili podložna reformi... mi se opet bavimo tuđom livadom i lažnim ponosom, a ne svojim pravim problemima... ekonomijom npr?
mehopuzic

Post by mehopuzic »

Ma eto sad ce postati pravi Srbi
salihh

Post by salihh »

ta ista anketa je isla na zemaljskoj mrezi bht-a i mislim da je vecina ucesnika i glasala iz bih.
problem je sto su bosanci - citaj bosnjaci, poprilicno politicki neobrazovani, a jos veci je problem sto imaju tu genetsku predispoziciju straha od talasanja...
evo, primjer su i komentari na ovu temu na sa-x... dosta forumasa koji su, vjerovatno, bosanski patrioti ne vide u cemu je point alkalaj/silajdziceve akcije, a ne znaju ni pravni background... ipak, vecina je spremna osuti paljbu po ovoj, po mom misljenju odlicnoj akciji, samo zato sto iza nje, navodn, stoji silajdzic... dok ne razmisljamo bosanski, dok nam je vaznije da se mile ronhil i beograd ne naljute od toga da ce nam 200 - 300 hiljada gradjana izgubiti drzavljanstvo nema nam bolje buducnosti...

volim bosnu i hercegovinu
salihh

Post by salihh »

justika_sa wrote:a) pravni nasljednik SRJ su države Srbija i Crna Gora, na koje se prenose prava i obaveze bivše države... mislim da ne postoji modus po kojem sporazum ne važi, mislim da se treba samo regulirati njegovo prenošenje na nove države...
b) priča o "genocidnoj RS" je priča koja će ostati unutar naših domova. mi ponovo pokazujemo našu glupu karakteristiku i čuveni "bosanski ponos" bez mozga. imali smo priliku nešto dokazati i nismo... do nas je... ne mislim ja ovim da se razumijemo da je ponos nešto loše... ali bez mozga... ništa nam ne znači...
c) ja uopće ne vidim neki veliki problem u dvojnom državljanstvu... i onako će kada počnu ozbiljne faze pridruživanja EU morati biti ukinuta ili podložna reformi... mi se opet bavimo tuđom livadom i lažnim ponosom, a ne svojim pravim problemima... ekonomijom npr?
jedan od komentara na liniji moga prethodnoga posta... pise on nesto, ali nema pojma o cemu ni zasto... :-)
Gnjuscic

Post by Gnjuscic »

justika_sa wrote:a) pravni nasljednik SRJ su države Srbija i Crna Gora, na koje se prenose prava i obaveze bivše države... mislim da ne postoji modus po kojem sporazum ne važi, mislim da se treba samo regulirati njegovo prenošenje na nove države...

Hebi ga " justika_sa " !!! Nisi samo ti koji pises odgovor a da nisi citao od pocetka. A da si citao, mogao bi naci eto, barem jedan, koji su ama bas svi prenebregli. Dolazim u priliku da budem sujetan i povrijedjen cinjenicom da je moj post i argument pao na gluhe usi. Sad da li se vecina ponasa kao ti, pa " aterira " na topic bez da su procitali ista sto je do trenutka njihovog ateriranja receno, ili im se argument cini bezznacajan, ne znam, ali reci kako dvojno drzavljanstvo nije problem mi se cini sasvim deplasirano.

Dakle:
Dvojno drzavljanstvo omogucava kolonama kvalifikovanih ( mahom inzinjera i ljekara, ali i drugi visokoobrazovanih ) Srbijanaca da prelaze u BiH i uzimaju posao kvalifikovanim Bosnjacima koji su protjerani i koji zbog toga ne mogu da se vrate. Prisustvo visokoobrazovanih Bosnjaka bi potaklo na povratak i druge koji razmisljaju da li da se vrate, a i dio onih koji ne razmisljaju bi potaklo da postave povratak kao opciju za svoju buducnost.

Ponavljam, ovo je samo jedan argument.
Edin H.

Post by Edin H. »

Gnjuscic wrote:U sinosnjem dnevniku BHTV1 ( na satelitu ) gosti bili ministar Alkalaj i SDS-ovac Novakovic koji trazi njegovu smjenu. Sad, ne ulazeci u to sta je ko rekao, rezultat ankete na postavljeno pitanje " Da li je po vasem misljenju ministar Alkalaj prekrsio svoja ovlascenja ", pozitivno je odgovorilo 75%. :roll:

Ja sam takodje bio zapanjen gledajuci BHT1 :shock:
Izgleda da zaista ljudima nije jasno da se radi o drugoj (tihoj) rundi etnickog ciscenja Bosnjaka.

Bez obzira jos jednom, Sven svaka cast 8-)
Bulbull

Post by Bulbull »

Bivsi visoki predstavnik Wolfgang Petric je jednom rekao, nisam vidio da ljudi ovde puno citaju, ali pricaju kao da sve znaju. Tako raja komentarise i prica, a vjerovatno niko nije procitao slovo zakona vezano za ovaj slucaj. To bi se po narodnom, pijacnom zargonu moglo reci prdoklacenje.
Mi mozemo samo suditi da li je to dobro za Bosnu ili ne. A naravno da je dobro i kao sto i sam ministar kaze "jedan jako elegantan potez". Zasto Srbi da imaju privilegiju dvojnog drzavljanstva, a Bosnjaci u dijaspori da nemaju. Pa naravno, da srbi ne zele da Bosnjaci imaju dvojno drzavljanstvo, jer su to uglavnom ljudi iz republike srpske i naravno da ih Dodik i drustvo nezeli vidjeti u svom cetnitetu.
Da ministar Alkalaj ovako nije reagovao, u skupstini se nikad ovaj zakon nebi izglasao. Zato aferim na potezu. Mudro i jako pametno.
Post Reply