Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

ahuseino

#2851 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post by ahuseino »

zonbirile wrote: ------------------------
moraš pročitati više od 2 posta,on ne piše u kontekstu razmjene,kao ti.
Pa ti si totalni bukvalac jebo te. :shock:

Kad citas (pa prenosis ovdje) i postove i informaciju sa neta, citaj sa razumijevanjem i ne prenosi gluposti nit' ne lupetaj neinteligentno.

P.S. I da, ZAREZ pa SPACE :thumbup:
madner

#2852 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post by madner »

ahuseino wrote:
madner wrote:Pa bilo bi sasvim dovoljno da taj jurisnik odgovara. Kazem da taj iskaz mjenja potpuno stvar.

A sto se tice Hakije... Kao i vecina sto su igrali posteno, pa postali problem...
Ako je istina sta @Corto kaze, onda se oficir nije htjeo predati a bio naoruzan pred cijevi... ima li tu zlocina? Humano mozda ima, ali legalisticki kako 'naj @zonbi voli, mislim - ne...

Jovo kaze - zlocin treba istraziti, ali bojim se da njegovo svjedocenje o trostruko vise vozila, sa naoruzanim osobljem ne drzi vodu nit 'pomaze' po pitanju 'zlocina'.
Nije ga pozvao da se preda nego da mu da oruzje ali stvarno nisam toliki ekspert da znam da li je jurisnik imao pravo da ga ubije. Shvatam sta hoces reci, da je komanda dala naredbu i pobila cijeli konvoj i to bi bilo legalno.
Rimad

#2853 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post by Rimad »

dibidus wrote:
Skijaš wrote: Problem je to što se neko krije iza Sarajeva, Bosne i Hercegovine i generala Divjaka umjesto da istupi i kaže "Jesam, ja sam počeo prvi pucati iako nije bilo naredbe, pa prestanite maltretirati generala Divjaka i moj potez predstavljati kao napad organizovan od strane najviših državnih organa"
To se traži. Kad je mogao tad biti junak, neka i sada pokaže to junaštvo umjesto da se kao kakva tetkica krije u magli rata. Znači ako i nije problem to što je pucao, a jeste jer nije bilo naredbe, zašto je problem da javno istupi i zaustavi ovo maltretiranje Divjaka, Ganića i ostalih ?
Komandna odgovornost obuhvaća i propuštanje da se ratni zločin kazni.
Kada bi se događaji u Dobrovoljačkoj okarakterisali kao ratni zločin i kada bi neki vojnik priznao da je postupio samostalno, slijedeće pitanje koje bi se moglo postaviti je. "A, zašto taj vojnik nije kažnjen" ? Znači, Srbija bi opet mogla dizati politički motivisane optužnice.

S druge strane bi srpskoj propagandi odgovaralo da ti događaji budu samo okarakterisani kao zločin, bez da se kaže ko je kriv. To je dovoljan materijal za pravljenje novih mitova i "junačkije pesama", kao i pokušaja izjednačavanja krivice.
Co0l

#2854 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post by Co0l »

Hajte vi lijepo pootvarajte nekoliko novih tema (ako ih vec nema) o zlocinima,Ženevskim konvencijama,pravopisu,logici i slicno a ovu o Jovanu Divjaku ostavite onima koji bi da iskazu svoje zadovoljstvo generalovim povratkom kuci.Ako ikako moze.
ahuseino

#2855 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post by ahuseino »

Co0l wrote:Hajte vi lijepo pootvarajte nekoliko novih tema (ako ih vec nema) o zlocinima,Ženevskim konvencijama,pravopisu,logici i slicno a ovu o Jovanu Divjaku ostavite onima koji bi da iskazu svoje zadovoljstvo generalovim povratkom kuci.Ako ikako moze.

More :thumbup:
Zamo za tebe, odosmo :P :wink: .
popajic

#2856 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post by popajic »

Ubistvo nenaoruzanog civila je zlocin.
Ubistvo zarobljenog neprijateljskog vojnika je zlocin.
Ubistvo naoruzanog , nezarobljenog neprijateljskog vojnika je - valjda u zakonu stoji odredba i za ovakav slucaj :?
Koliko me pamet sluzi , rekose medjunarodni zvanicnici ( u slucaju Ganic ) da u Dobrovoljackoj nije bilo zlocina.
O cemu mi onda trunimo :roll:

U ovako poganoj agresiji i prljavom ratu istjerivati mak na konac i pozivati se na Zenevsku konvenciju je tragikomicno , tim vise sto stotine istinskih zlocinaca jos uvijek defiluje po BIH sa ogromnom sansom da nikad , ali bas nikad nece biti ni sudjeni ni optuzeni.
Sve istjerati na cistac bi bilo idealno u nekom idealnom svijetu. Mi taj svijet definitivno nismo .

Meni je vazno da je Divjak cist kao suza i da je ponovo u svom Sarajevu .
Bice interesantno citati njegov dnevnik . Bice tu ugodnih i neugodnih iznenadjena...siguran sam !
zonbirile

#2857 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post by zonbirile »

popajic wrote:Ubistvo nenaoruzanog civila je zlocin.
Ubistvo naoruzanog , nezarobljenog neprijateljskog vojnika je - valjda u zakonu stoji odredba i za ovakav slucaj :?
Koliko me pamet sluzi , rekose medjunarodni zvanicnici ( u slucaju Ganic ) da u Dobrovoljackoj nije bilo zlocina.

U ovako poganoj agresiji i prljavom ratu istjerivati mak na konac i pozivati se na Zenevsku konvenciju je tragikomicno , tim vise sto stotine istinskih zlocinaca jos uvijek defiluje po BIH sa ogromnom sansom da nikad , ali bas nikad nece biti ni sudjeni ni optuzeni.
Sve istjerati na cistac bi bilo idealno u nekom idealnom svijetu. Mi taj svijet definitivno nismo .

Bice interesantno citati njegov dnevnik . Bice tu ugodnih i neugodnih iznenadjena...siguran sam !
----------------------------------------
i te kako neugodnih,a i D.Tomić je najavio skorašnje suđenje,jer je već angažovan kao branjenik na predmetu.
miop

#2858 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post by miop »

zonbirile wrote:
popajic wrote:Ubistvo nenaoruzanog civila je zlocin.

----------------------------------------
i te kako neugodnih,a i D.Tomić je najavio skorašnje suđenje,jer je već angažovan kao branjenik na predmetu.
Jel' to onaj Tomić, KOS-ovac, dobar drug Haškog optuženika J.Stanišića?
Last edited by miop on 02/08/2011 22:32, edited 1 time in total.
zonbirile

#2859 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post by zonbirile »

jeste i one male iz g.bukovice,a šta to mjenja na stvari,jadan ne bio.
miop

#2860 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post by miop »

zonbirile wrote:jeste i one male iz g.bukovice,a šta to mjenja na stvari,jadan ne bio.
Jeste i Franca Kosa, ali sta to mijenja na stvari jadan ne bio. :-)
zonbirile

#2861 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post by zonbirile »

ništa,kao što je karkin,mnogih Čela i ostalih,a mladi Omar ga prati samo sa niže raniranom brtijom.Brate odosmo u OT,advokatura i moralne norme.Pa svi ti oni izjaviše da bi branili i Karađiča.Pare care,samo pare care.
miop

#2862 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post by miop »

zonbirile wrote:ništa,kao što je karkin,mnogih Čela i ostalih,a mladi Omar ga prati samo sa niže raniranom brtijom.Brate odosmo u OT,advokatura i moralne norme.Pa svi ti oni izjaviše da bi branili i Karađiča.Pare care,samo pare care.
Ma ja, svi su isti, samo sto su neki jos i KOS-ovci pride. :D
zonbirile

#2863 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post by zonbirile »

miop wrote:
zonbirile wrote:ništa,kao što je karkin,mnogih Čela i ostalih,a mladi Omar ga prati samo sa niže raniranom brtijom.Brate odosmo u OT,advokatura i moralne norme.Pa svi ti oni izjaviše da bi branili i Karađiča.Pare care,samo pare care.
Ma ja, svi su isti, samo sto su neki jos i KOS-ovci pride. :D
--------------------------------------
đe bolan ne biotu zabasa.Čova priznao,bio DB-ovac.Samo nije on sprečio lustraciju,nego jači igrači.Puno oddlaziš u OT i daješ autogolove.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2864 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post by PipiDugaDevetka »

Protesti u Sarajevu protiv hapšenja Jovana Divjaka, 5. mart 2011.
Image

01.08.2011

Subota je, 05.03.

Ne očekujem posebna iznenađenja, dan ću preživeti. Baš kao i onaj sutrašnji u očekivanju ponedeljka i kontakata sa braniocem i ambasadorom. Sinoć me je, nešto pre 21:00, Nigerijac u polusatnom obraćanju svome Bogu, skoro uspavao, ali me je zato njegova molitva probudila oko 07:00 sati. Zbog činjenice da sam u vreme podele doručka bio u WC, nisam dobio belu kafu! Već dva sata kao miš grickam, okrajak crnog, crnog hleba. Čitam knjigu „Ljubavnici iz Sarajeva“, autora Gerard Cardonne iz Strasbourga. Znam ga iz vojne škole „Ecole d'etat majore“ koju smo zajedno pohađali u Parizu 1965. godine. Tokom rata u BiH u humanoj misiji boravio je u Tuzli. Priča o poginulim mladim ljudima u Sarajevu, Admiri i Bošku. Njihova ljubavna priča inspirisala ga je da napiše roman o ratnom Sarajevu.

Ja čitam, a moji „saborci“, sobni drugovi, netremice gledaju TV program. Poljak povremeno besni, psuje „kurvu“ Austriju (to ga veoma dobro razumem), Nigerijac je mirniji, ponekad pevuši. Ručak nam podeliše u 11:00 sati – supa nedefinisanog sadržaja i krompir salata sa parčetom pržene ribe. Meni dobro došlo da 90 kg sa koliko uđoh u pritvor smanjim za još koji kilogram. Kako ću saznati rezultate Premier lige? Hoće li Borac otići na 8 bodova razlike i da osigura prvo mesto na kraju sezone? Jer, Željo igra sa „Zvijezdom“ u gostima sa kojom nema baš sjajne rezultate, a Borac sa „Drinom“, predzadnjom ekipom u ligi...

Pročitajte prvi deo: Uveren u istinu i pravdu

Kroz prozor vidim mrak, a tek je 18:00. Poljak i Nigerijac gledaju BBC međunarodne novosti (toliko znam engleski da mogu prepoznati na TV ekranu!). Tokom popodneva ništa značajnog se ne dešava. Povremeno prođe mi jeza niz kičmu od krikova i Poljakovih udaranja u vrata. Stalno proklinje Austriju. Nigerijac je mirniji, ali i on ima faze čudnog ponašanja. Kroz prozor čujem povremene krike, galamu i dovikivanje, verovatno pritvorenih. Evo i ovog momenta neko viče i kriči : Ahmed, Ahmed...
Aha, videh na ekranu rezultate engleske fudbalske lige, Arsenal kao domaćin igrao 0:0 sa Sanderlendom, pa mu Mančester Junajted, za koga navijam od kada su Bezbijeve bebe poginule u avionu, beži za tri boda. Na međunarodnim terenima navijam još za Barcelonu, koja dobro „gura“ u španskoj ligi i Bajern, koji je i ove godine u lošoj poziciji na tabeli...

Igrao sam (otvarao) pasijans u popodnevnim satima. To radim skoro svako veče u Sarajevu, a i povremeno table sa suprugom.

Za večeru dobismo dve plastične posudice (kutijice) sa po 110 gr ruske salate i ćasu toplog čaja. Nisam imao hleba pošto sam ga pojeo poslepodne, ne znajući da je jedno parče koje smo dobili ujutro za celi dan. Nigerijac mi je ponudio deo svog hleba. Obojica su ljubazna prema meni, pa im opraštam povremena urlanja.

... Mogu pretpostaviti u kojoj neizvesnosti i strahu ove sate provodi supruga, sestra, veoma bliski prijatelji i svi oni kojima sam drag, a ne sumnjam da se u te računa i najveći broj stipendista i njihovih roditelja. Potpuno smiren radno završavam prvu subotu u martu mesecu. Život je bogat i lep, treba znati kako ga pozitivno živeti. Ja to znam, a vi? Belešku za danas završavam u 19:00 sati po časovniku Nigerijca, jer svoga nemam. Potvrda tog vremena je i melodična zvonjava sa tornja obližnje crkve. Laku i mirnu noć građanima BiH, želim iz pritvora, ne želim napisati da je iz zatvora, u Wieni.

Ne verujem u sudbinu, već u ljude, istinu i pravdu

06.03. Osam sati ujutro u zatvoru, pritvoru, zovimo ga kako kome odgovara. Da je bilo pravičnosti bio bih sada u avionu Bolonja – Beč i u 14:00 stigao u Sarajevo. Ne sumnjam međutim da ću sa ambasadorom Harisom Hrleom u mom gradu biti do 20. marta, do prvog dana proleća. Na TV ekranu su BBC vesti – ono što sam razumeo (slike i po neka engleska reč, papak ne znam engleski) u Tripoliju slavi se pobeda Gadafija (iluminacije kao kod nas u vreme Sarajevo Film Festival!), a opozicija slavi pobedu u Bengaziju. Svet se zabavio sa Libijom, Tunisom i drugim, a gde je tu Bosna i Hercegovina i formiranje vlasti?!

Nešto sam slabo spavao; normalno, jer sam juče lenčario 2-3 sata i legao neuobičajeno rano (oko 21:00). Mojim dragim lekarima dr Aganoviću i dr Bosanac poručujem da sam veoma dobro, posebno kontrola mokrenja. Možda će ovaj prinudni odmor doprineti i da se izlečim!

Kad pogledam plastičnu posudu sa sapunima, što radim često, ipak se pitam da li ću se prvog dana proleća naći u Sarajevu. Evo, o čemu se radi: U toj posudi su tri sapuna, za svakog po jedan. Oni od Poljaka i Nigerijca istanjeni su na debljinu prsta, a moj je tek načet. Pa, koliko su oni ovde, a koliko ću ja biti?! Gle, čime se ja zabavljam, a to i jeste zabavno, to trošenje sapuna! Poljak je i ovog jutra kao i juče negde izašao, obukao se veoma pristojno. Nigerijac se molio svom Bogu. Ja sam pojeo za doručak „dečiju radost“ i crnu kafu. Ne očekujem ništa interesantno u toku dana, zato ću nastaviti da čitam knjigu „Ljubavnici iz Sarajeva“.

09:40 zavrtelo mi se u glavi „šetajući“ se sedam koraka u jednom i sedam u drugom pravcu zatvorske prostorije. Ukupno 1400 koraka u 15 minuta - ispunjavam želju poštovanog Hrlea da budem u dobroj fizičkoj kondiciji, kao onomad kada je Haris bio na Igmanu! Eno Poljaka zadubljen je u TV ekran, nosi dres na kome piše Klose 11, a Nigerijac cedi bubuljice na licu. Plavo i sunčano nebo vidim kroz prozor i nakratko se sećam kako su me „moji“ čuvali od HVO u Parsovićima od 02.-26.12.1992., kako su govorili komandant Opštinskog štaba odbrane Konjic Ćatić Čuperak i rahmetli Pašalić Arif, komandant 4. korpusa. Tada smo Dragan Andrić, (iznad svega čovek i vrstan oficir ARBiH), jedan „zalutali“ vozač i ja bili u „zatvoru“. Ustvari, u svlačionici školske sportske sale, sa prozorom veličine 2x1m, ležali smo na strunjačama. Ovde, u Beču je, u odnosu na to vreme, „mila majka“! Uz još jednu bitnu razliku: ovde je ambasador sa saradnicima pokazao puni interes da pomogne da izađem iz ovog austrijskog, a tamo, u „vunena vremena“ niko, ama baš niko nije dolazio iz Glavnog štaba ARBiH niti iz Vlade RBiH da me pita da li mi šta treba. U sudbinu ne verujem, verujem u ljude, istinu i pravdu...

Zabelešku počinjem u 17:30. U „hipu“ sam, od jutros do pre koji trenutak, pročitao „Ljubavnike Sarajeva“ o ljubavi Admire i Boška, sarajevskih Romea i Julije. Francuzi, Gerard i Francis oživljavaju noviju istoriju balkanskog Jeruzalema – tragičnu ali nadasve ljudsku priču mladih stanovnika Sarajeva. U tragičnim danima živi ljubav Boška i Admire koju oni ne žele da prožive u strahotama ubijanja, gladi i žeđi, jer im gluha i slepa Evropa ne garantuje da će preživeti sa ostalima. Ali sloboda za njih dvoje zapravo znači odlazak u smrt. Gerard opisuje sarajevski pakao kao da je u njemu preživeo svih 1460 dana opsade. Služi se Šekspirom i mnogim drugim evropskim piscima utvđujući činjenicu da između dobra i zla postoji veoma tanka nit. Knjiga je u Strasbourgu predstavljena pre tri godine. Džanić Asaf ju je preveo s francuskog jezika, lektorisaće je gospođa Duraković Ferida. Po povratku iz Beča angažovaću se da u rukama čitalaca bude u maju 2011., na osamnaestu godišnjicu ubistva Admire i Boška na Vrbanja mostu...

Nema posebnih događanja, osim što s vremena na vreme – naizmenično - Poljak i Nigerijac kriknu, nogom udaraju po vratima i ormarima. Nije mi prijatno. Strašno zazvuči kad Poljak desnom rukom, koja je od ramena do šake istetovirana, „opali“ po vratima od WC. Uočljiva su dva udubljenja! Ponašam se snishodljivo da ih nečim ne izazovem...

...U jednom od izveštaja BBC vidim da je Liverpul pobedio Mančester Junajteda. Eto, tako je izgubio prednost od sedam bodova koju je imao pre samo mesec dana. Možda se čudite - brine ga Mančester a ne austrijski tužilac! Ponavljam, verujem, siguran sam u istinu i pravdu, i dobro lobiranje koje dokazuje moju nevinosti!

Topao zagrljaj starih prijatelja

07.03. 10:00

Dobar dan DRAGO SARAJEVO, DOBAR DAN ČARŠIJO,
u očima su mi suze a u duši PONOS! Ne znam šta prvo da zabeležim. Ipak, idemo sledom događaja... Počeo sam da prelistavam „Oslobođenje“ i „Avaz“ koje mi je sa velikom kesom punom donjeg veša, trenerke, i peškira doneo ambasador Hrle. Poklon je to od meni veoma drage i izuzetno poštivane Mijatović Dunje, kćerke članice ratnog Predsedništva drugarice Tatjane Ljujić-Mijatović. Čitanje međutim nije dugo trajalo; evo na vratima ponovno policajac – DIVJAK, poziva i vodi u sobu za prijem. Ne razumem ga o čemu govori, jedino shvatam da me neko traži! U sobi za prijem čekam petnaestak minuta, hladno mi je, u majici sam kratkih rukava. Gle, evo Marijane Grandits, poznanice iz rata. Pre nekog vremena dovodila je studente u Sarajevo i posetila Udruženje.

Topao zagrljaj starih prijatelja. Prenosi mi pozdrave austrijskih prijatelja i onih iz Italije. Interesuje se za moj tretman, da li treba pomoć... Ispričao sam do u detalje tok događaja od aerodroma dovde. „Sve je urađeno profesionalno! Ali, mogli su mi u četiri sata zadržavanja ponuditi čašu vode!“, kažem šaljivim tonom. Sa njom su plavooka Austrijanka Stephanie Krisper i crnooka Iranka Al Jawahiri Susan. Zamolio sam da mi Marijana, krišom, uspostavi kontakt sa suprugom Verom, sestrom Nadom i Edom, desnom rukom iz Udruženja... A, Edo kaže – evo, tu smo, videćemo se?! Kroz glavu brzinom svetlosti pitanje – kako?, nemoguće!. Marijana obećava da će, što je u nadležnosti njene Komisije, učiniti sve u kontaktima sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kako bi se ubrzao proces i kako bih što pre izašao iz pritvorske jedinice. Obećao sam joj jedan ručak u Sarajevu. A nju obavezao da me pozove na jednu bečku kafu ...

Po povratku u sobu, na stolu me čekao ohlađeni ručak. Valjušci sa parčićima kobasice i ćasa nedefinisane čorbe, bez hleba ... I onda se ponovno, bacih na čitanje „Oslobođenja“ i „Avaza“. Svaka stranica, svaki članak, puni me emocijom, suzama do pucanja. Dodiruje najtananija osećanja. Poruke : „Građani traže pravdu“, „Pravda za generala“, „Vratite nam Jovu“, protesti putem Facebook grupe „Oslobodite Jovana Divjaka odmah“, slike Kontića Bore, Radončić Šekija, Avdić Hende, Kurića, Tulića, mojih komšinica Kimete i Emine... Ponovno oštar zvuk čeličnih vrata, opet nemušto DIVJAK.

Nalazim se u prostoriji za posetioce, desetak stolica i telefona s jedne i toliko s druge strane staklene pregrade. Gledaj Duraković Muhamed, iz Ministarstva sigurnosti i Edo, a ko bi drugi! Kada se vratio iz Amerike, posle veoma uspešnih studija, došao je Muhamed u Udruženje sa idejom da podrži misiju – djeca žrtve rata, naša trajna briga. Rodom je Srebreničanin, izvukao se jula 1995. i ideja je da peške krene iz Bihaća do Srebrenice i da uz put rečima lobira za pomoć deci žrtava rata. Partnera u tom maršu humanosti ima u Brajanu Kreganu, slobodnom fotografu iz Irske. Dogovoreno, realizovano. Krajnji rezultat – ogromno hvala za trud. Evo ga danas u novoj misiji „spašavanje vojnika Rajana“ – sećate se istoimenog filma režisera Stivena Spilberga.

Časni ministar sigurnosti, takođe Srebreničanin, Ahmetović, poslao ga je u misiju pomoći i podrške pritvoreniku u sobi 423 u Korneuburgu. Edo, kao i u svim prilikama u prethodnih 17 godina zajedničkog rada, uz profesionalan odnos gradi i neskrivene simpatije prema meni, pa me nije iznenadilo što ga vidim. U Beču su od sinoć da budu pri ruci ambasadoru Hrleu da što pre napustim Korneuburg. Od Durakovića sam dobio informacije o velikom broju poteza koje je gospodin Ahmetović ostvario u direktnim kontaktima, koji su inače veoma profesionalni i korektni, sa nadležnim organima austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Edo mi prenosi pozdrave prijatelja, informiše o konferenciji za medije u Udruženju i velikom angažovanju predsednice Skupštine Udruženja, gospođe Silvane Marić. Petnaest minuta razgovora prošlo je veoma brzo uz Durakovićevo i Edino obećanje da ćemo se videti sutra. E, nisam im rekao InsAllah!..

... Dovršavam listanje novina. „Raja je uz tebe“, „Ne damo vam Jovu“, protesti francuskih udruženja CCFD – Terre Solidaire, Centar „Andre Malraux“, „Paris-Sarajevo-Europe“, „Fondacija za dotacije Agnes B.“. Edo mi je rekao da je grad Barcelona poručila gradonačelniku Behmenu punu podršku, Jordi Rodri veliki prijatelj Bosne, Sarajeva, Udruženja, poziva građane Barcelone na proteste... Evo na fotografiji u „Avazu“ slika sa Koševa: „SLOBODA DIVJAKU!“

... Opet oštar zvuk gvozdenih vrata. Policajac pokušava nešto da objasni - ne razumem. Predlažem da pozove Beograđanina iz magacina. Visokog stasa, lepe muške pojave, taj koji želi da razgovara je komandant pritvorske jedinice. Interesuje se da li imam problema. Nein (najn). Da li hoću da budem sam u sobi? Nein (najn). Tada mi je saopštio da ću u 18:00 imati u poseti člana Predsedništva BiH gospodina Komšića i ministra vanskih poslova , gospodina Alkalaja.

Ko kaže da život nije lep i uzbudljiv?!

Ne znam šta će sobna dva drugara misliti o meni ko sam, kakva sam zverka. Inače, širokih zenica gledali su fotografije iz novina koje sam im pokazao. Naravno, prepoznavali su moju sliku. Nisam mogao da im objasnim o čemu se radi. Veoma me dirnuo gest Poljaka koji mi je pre nekoliko trenutaka pokazao fotografiju porodice, na slici su mu: majka, „papa“, pitam umro? – pokazuje grimasom, tri sestre, brat, zet i sestrična. Je li, poštovani čitaoče, da je dobro što nisam tražio zasebnu sobu?!

...Sada je red da se vratim na jutarnja događanja ovog dana. Kasnili smo s ustajanjem pa smo dobili po četvrtinu okrajka crnog, crnog hleba, obrijah se znajući da ću danas videti advokata određenog od austrijskog Tužilaštva. Pojedoh dve kriške hleba sa tankim namazom putera, nije ga bilo više. Pozvali su nas u jutarnju šetnju; to sam shvatio po mimici policajca. Evo, zadatka za mog Mehu, super momka volontera u Udruženju, pripadnik ARBiH stao u činu majora, stanuje u iznajmljenom stanu, i posetiocima u Udruženje sa „šalom“ (crna je to šala) priča kako je u zatvorima Vojske RS proveo 345 dana (od juna 1992. do juna 1993.). Meho, evo izračunaj – jutros sam u šetnji proveo šezdeset minuta u dvorištu sa betonskom podlogom 10 parnih koraka (174 cm) u dužinu i 7 parnih koraka u širinu. Koliko je to pređenih metara u 60 sekundi?

Šetao sam sa trojicom Mađara, dva Kosovara i jednim Poljakom, sobnim drugom. To je bilo u vrijeme kada inače jutrom jezdim iz Logavine do Dobojske 4. U mislima sam pozdravljao znance, prisjećajući se da sam ih u četvrtak, 3.marta, prije odlaska u Beč, pozdravio sedamdeset dvoje! Jutros se ti isti pitaju kako mi je u gradu valcera i plavog Dunava... Sledi kupanje i prvi poziv policajca DIVZAK! Sledi upoznavanje sa službenim advokatom univerzitetskim profesorom dr Richardom Soyer-om i njegovom asistenticom Petrom Wanek. Toplo se pozdravljam sa ambasadorom Harisom, Asimom Penavom i Antom Zupcem. Potpisujem ovlašćenje gospodinu Soyeru koji mi govori o mogućoj proceduri – sve će učiniti što je u njegovoj moći, da što pre izađem iz pritvora, a najkasnije do 17.marta.! Baš me je obradovao, kad mi je rekao da to može biti i ranije.

U 11:30 ima sastanak sa tužiocem, preduzeće, opet isto, sve što je u njegovoj moći. Tako mi prevodi gospodin Asim Penava. Pošto je advokat veoma mnogo zauzet (evo mene poslednja rupa na svirali!) njega će autoritativno zamenjivati asistentica (pređi brigo na drugoga). Obradovala me je činjenica da je pogledao film „Propast Jugoslavije“ i ono „ Ne pucaj!“. Pitam ga za dozvolu da pozovem suprugu. „To mi u ovom momentu nije prva stvar!“, kaže. Gospodine Soyer meni jeste, mislim, ali ne kažem. Znam da sam u njegovim rukama, držim uvučene rogove... Ambasador Hrle za trenutak ostaje nasamo sa mnom, pokazuje mi desetak stranica izveštaja sa interneta koji govore o podršci građana. E zato sam današnje pisanje počeo sa onim... Dobar dan DRAGO SARAJEVO, DOBAR DAN ČARŠIJO.

Zabelešku završavam u 16:20 u lepom, prekrasnom raspoloženju, koje mi je podarilo Sarajevo i Bosna i Hercegovina, što sam čuo moje najdraže, što sam se družio sa Edom i Muhamedom, što su Hrle i njegovi saradnici rekli da će sve uraditi i naravno da ne zaboravim: gospodina Soyera upitah: „Šta vi mislite o mom slučaju?“. „Za mene tu nema vaše odgovornosti!“, odvrati on. Ko kaže da život nije lep i uzbudljiv?!

U 18:00 došla su dvojica policajaca da me povedu do gostiju. Ovaj u rukavicama povlači dlanovima po jednoj ruci od ramena do šake, pa onda po drugoj, nešto traži na okovratniku, pa po prsima, zatim leđima, spušta dlanove na desnu nogu, pa levu... Klasična kontradiverziona kontrola kako bi rekao moj vrli i prečasni Jamaković Mirza. Susret sa Komšićem i Alkalajem je veoma prijateljski, sa osmesima i mojim komentarom: „Govorili ste mi na Dan državnosti da nigde ne idem, a ja vas (iz inata, to im nisam rekao!) ne poslušah“. Četrdesetak minuta prošlo je kao kad se udari dlanom od dlan. Osnova razgovora je bila u akcijama koje su do sada preduzeli i o namerama za buduće. Još večeras ministar Alkalaj ima sastanak sa ministrom vanjskih poslova Republike Austrije; a sledi razgovor sa advokatom Soyerom za koga kažu da ga je predložila draga Rešidović Edina. Inače, stalno me upozoravala da se ne igram vatrom „na Dobrovoljačku nije stavljena tačka“. „Ako ikada bude potrebno tu sam da Te branim“. Izvini što Te nisam poslušao. Otišli su dobrog raspoloženja, jer sam i ja takav. Željko me je „pecnuo“ rekavši da je njegov otac bolje, snažnije izgleda od mene.

U ruci su mi novine Kurier, od 5., 7. i 8. marta (tek je sutra u prodaji). Pisani rukom gospođe Livie Klingl. Ipak, najlepša vest je ona sa telefaksa B92, a izvor BETA,TANJUG. Ona glasi: „Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger izjavio da njegova zemlja neće izručiti bosanskog generala Jovana Divjaka Srbiji.“

Drage moje, dragi moji, mogao bih pisati još do iznemoglosti, ali plašim se da ništa interesantno ne bih mogao iscediti iz današnjeg dana. Laku i mirnu noć, punu ljubavi želim vam iz Wiene, grada Straussa, Albertine, Schoenbrunna, Pratera ...
* U 3. nastavku dnevnika Jovana Divjaka možete pročitati kako mu je 8. mart 2011. godine, igrom slučaja, postao jedan od najsretnijih dana; ko je sve dao podršku nepravedno zatvorenom generalu, a kako se on «uredio» za izlazak pred sutkinju u Beču; kako je moguće da pritvorenik, i mimo strogih pravila bečkog zatvora, dobije više posjeta dnevno; te koje sve pjesme pjevuši Divjak dok se šetka zatvorskim dvorištem.
Ovde možete pročitati prvi DEO.
exliberal

#2865 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post by exliberal »

Malobrojno Divjakovo Sarajevo

Amer Tikveša

Jovan Divjak je apsolutni višak u odbrani Bosne i Hercegovine, ispostavit će se po ko zna koji put tako nakon što je poslije višemjesečnog boravka u Austriji, zbog zahtjeva srbijanskog pravosuđa za izručenjem Srbiji, a razlog tome je zločin počinjen u Dobrovoljačkoj, konačno stigao kući, u Sarajevo.

Sve je počelo agresijom. To bi svaka, iole racionalna, politika uzela u obzir, ali bošnjačka, u vrijeme Divjakovog generalovanja još uvijek dijelom i bosanska, nije. Umjesto na insistiranju o priči o agresiji koju će potvrditi vlastitim multietničkim kredibilitetom, desilo se odustajanje od platforme Predsjedništva BiH, koja je, by the way, garantovala apsolutni multietnički karakter BiH s pravima nacionalnih manjina koja te nacionalne manjine trenutno mogu steći samo u zemljama koje su se obavezale na deklaracije na kojima insistira EU. Odustajanjem od spomenute Platforme desila se čak ne bošnjakizacija Armije RBiH, nego njena islamizacija. Dovoljno je bilo neke brigade nazvati muslimanskima, kao što je Četvrta ili Sedma, da bi se stekao utisak kako ostale nisu islamizirane, mada su se kapilarnim nadzorom moći uspostavile kao takve. Dovoljno je prodrijeti u komandnu strukturu bilo koje brigade da se uvidi kako na komandnoj odgovornosti nije bilo ostalo gotovo nijedno lice s nemuslimanskim imenom ili prezimenom, a lako bi se moglo doći i do toga da je jako veliki broj lica s komandnom odgovornošću, zarad političke zloupotrebe ili ne, prakticiralo militantno-klerikalna načela islama. Dakako, u svoj toj priči, imenom i zvanjem, odudaralo je nekoliko ljudi, među kojima je medijski trenutno najprepoznatljiviji čovjek Jovan Divjak.

Nema potrebe navoditi njegovu biografiju u kojoj će, svakako, kao krunski dokaz njegove čestitosti stajati naredba: “Ne pucaj!”, potrebno je nešto reći o odnosu prema njemu u trenucima ugroženosti njegove gole egzistencije. Kad je Divjak u Austriji uhapšen, u Sarajevu su se desile demonstracije povodom tog hapšenja. Jedna od medijski najfrekventnijih parola bila je: “Jovo, Srbine, čaršija je uz tebe.” To osim što izražava čuđenje kako je moguće da je jedan Srbin ostao uz Sarajevo, Iako ih je početkom rata bilo mnogo više od jednog, govori još nešto: Bošnjaci su odlučili multietnički karakter odbrane BiH braniti samo i isključivo na njemu kao na personifikaciji drugosti u odnosu na njih same. Jovan Divjak svoju poslijeratnu prođu nije gradio na političkoj već na humanitarnoj karijeri pomažući djeci (Obrazovanje gradi BiH) bez razlike u vjeri i naciji. Dakle, ostao je čovjek koji ne emanira bilo kakvu simboličku ili političku moć svojom samom pojavnošću. Simbolička moć tek mu se upisuje nakon njegovog hapšenja i očituje se samo u tome što je Srbin da bi se preko toga pokazalo kako smo upravo “mi” bili u pravu jer je jedan od “njih” stao na “našu” stranu ne tražeći poslije rata nikakve beneficije za to. Dakle, radi se o tome da je Divjak bitan kao nominalno Srbin a ne kao čovjek, antifašist, koji se bezuslovno okreće protiv fašizma pa makar on dolazio i iz nominalno njegovog naroda. Da ne govorimo da su tad Divjakovo hapšenje iskorištavale razne patridiotske frakcije tipa one koja je tražila slobodu za Zulfikara Ališpagu Zuku osumnjičenog za zločin nad Hrvatima u Grabovici. Kako tada, tako i nakon njegovog puštanja na slobodu iz austrijskog pritvora, na aerodromu ga dočekuje, od politički značajnih funkcionera, samo Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva. Njegovi partijski drugovi Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić nisu se udostojili da dođu, iako im ničeg problematičnog nije bilo u tome da prisustvuju otvorenju McDonald's restorana u Sarajevu kojeg je dovela osoba protiv koje se vodi kriminalistička istraga, Haris Ihtijarević. Nije, dakako, na dočeku ni na aerodromu niti u Domu mladih bilo ni Sulejmana Tihića, a sjetimo se kako je primao optuženog za ratne zločine Nasera Orića kao član Predsjedništva BiH. Nije bilo ni Bakira Izetbegovića, kojem nije bilo problem doći na poziv badžanaka mu Mirsada Purivatre da se upozna s Angelinom Jolie i Brad Pitom. Udruženja boraca i RVI su također zašutjeli mada su u koordinaciji s Udruženjem građana sandžačkog porijekla pravili doček Ganiću. Čovjeku zahvaljujući kojem posljednji rat ima jako osnaženu tendenciju da se tumači i kao vjerski jer je pristao na odlikovanje, orden gazije, koje mu je dao reis Cerić. Kad su već spomenuti, treba reći da nije bilo ni Udruženja građana sandžačkog porijekla iako je Divjak i njih branio. Međutim, da li je Sarajevu kojim vedre i oblače prethodno spomenuta imena i gdje su utjecajni pojedinci iz spomenutih udruženja uistinu potreban jedan Jovan Divjak? Da li je potreban gradu u kojem se početak SFF-a pomjera zbog ramazana?

Potreban je, ali samo zarad onih sličnih njemu koji se kroz njega tješe da je normalan odnos prema realnosti i kod nas moguć. Uostalom, kako kaže Marko Vešović: “Sarajevo u kojem ima jovanā divjakā, još uvijek nije – u trnju grka divljaka, mada je, jako se bojim, na dobrom putu da to postane.”
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2866 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Amer Tikveša wrote:Malobrojno Divjakovo Sarajevo

Amer Tikveša

Jovan Divjak je apsolutni višak u odbrani Bosne i Hercegovine, ispostavit će se po ko zna koji put tako nakon što je poslije višemjesečnog boravka u Austriji, zbog zahtjeva srbijanskog pravosuđa za izručenjem Srbiji, a razlog tome je zločin počinjen u Dobrovoljačkoj, konačno stigao kući, u Sarajevo.

Sve je počelo agresijom. To bi svaka, iole racionalna, politika uzela u obzir, ali bošnjačka, u vrijeme Divjakovog generalovanja još uvijek dijelom i bosanska, nije. Umjesto na insistiranju o priči o agresiji koju će potvrditi vlastitim multietničkim kredibilitetom, desilo se odustajanje od platforme Predsjedništva BiH, koja je, by the way, garantovala apsolutni multietnički karakter BiH s pravima nacionalnih manjina koja te nacionalne manjine trenutno mogu steći samo u zemljama koje su se obavezale na deklaracije na kojima insistira EU. Odustajanjem od spomenute Platforme desila se čak ne bošnjakizacija Armije RBiH, nego njena islamizacija. Dovoljno je bilo neke brigade nazvati muslimanskima, kao što je Četvrta ili Sedma, da bi se stekao utisak kako ostale nisu islamizirane, mada su se kapilarnim nadzorom moći uspostavile kao takve. Dovoljno je prodrijeti u komandnu strukturu bilo koje brigade da se uvidi kako na komandnoj odgovornosti nije bilo ostalo gotovo nijedno lice s nemuslimanskim imenom ili prezimenom, a lako bi se moglo doći i do toga da je jako veliki broj lica s komandnom odgovornošću, zarad političke zloupotrebe ili ne, prakticiralo militantno-klerikalna načela islama. Dakako, u svoj toj priči, imenom i zvanjem, odudaralo je nekoliko ljudi, među kojima je medijski trenutno najprepoznatljiviji čovjek Jovan Divjak.

Nema potrebe navoditi njegovu biografiju u kojoj će, svakako, kao krunski dokaz njegove čestitosti stajati naredba: “Ne pucaj!”, potrebno je nešto reći o odnosu prema njemu u trenucima ugroženosti njegove gole egzistencije. Kad je Divjak u Austriji uhapšen, u Sarajevu su se desile demonstracije povodom tog hapšenja. Jedna od medijski najfrekventnijih parola bila je: “Jovo, Srbine, čaršija je uz tebe.” To osim što izražava čuđenje kako je moguće da je jedan Srbin ostao uz Sarajevo, Iako ih je početkom rata bilo mnogo više od jednog, govori još nešto: Bošnjaci su odlučili multietnički karakter odbrane BiH braniti samo i isključivo na njemu kao na personifikaciji drugosti u odnosu na njih same. Jovan Divjak svoju poslijeratnu prođu nije gradio na političkoj već na humanitarnoj karijeri pomažući djeci (Obrazovanje gradi BiH) bez razlike u vjeri i naciji. Dakle, ostao je čovjek koji ne emanira bilo kakvu simboličku ili političku moć svojom samom pojavnošću. Simbolička moć tek mu se upisuje nakon njegovog hapšenja i očituje se samo u tome što je Srbin da bi se preko toga pokazalo kako smo upravo “mi” bili u pravu jer je jedan od “njih” stao na “našu” stranu ne tražeći poslije rata nikakve beneficije za to. Dakle, radi se o tome da je Divjak bitan kao nominalno Srbin a ne kao čovjek, antifašist, koji se bezuslovno okreće protiv fašizma pa makar on dolazio i iz nominalno njegovog naroda. Da ne govorimo da su tad Divjakovo hapšenje iskorištavale razne patridiotske frakcije tipa one koja je tražila slobodu za Zulfikara Ališpagu Zuku osumnjičenog za zločin nad Hrvatima u Grabovici. Kako tada, tako i nakon njegovog puštanja na slobodu iz austrijskog pritvora, na aerodromu ga dočekuje, od politički značajnih funkcionera, samo Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva. Njegovi partijski drugovi Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić nisu se udostojili da dođu, iako im ničeg problematičnog nije bilo u tome da prisustvuju otvorenju McDonald's restorana u Sarajevu kojeg je dovela osoba protiv koje se vodi kriminalistička istraga, Haris Ihtijarević. Nije, dakako, na dočeku ni na aerodromu niti u Domu mladih bilo ni Sulejmana Tihića, a sjetimo se kako je primao optuženog za ratne zločine Nasera Orića kao član Predsjedništva BiH. Nije bilo ni Bakira Izetbegovića, kojem nije bilo problem doći na poziv badžanaka mu Mirsada Purivatre da se upozna s Angelinom Jolie i Brad Pitom. Udruženja boraca i RVI su također zašutjeli mada su u koordinaciji s Udruženjem građana sandžačkog porijekla pravili doček Ganiću. Čovjeku zahvaljujući kojem posljednji rat ima jako osnaženu tendenciju da se tumači i kao vjerski jer je pristao na odlikovanje, orden gazije, koje mu je dao reis Cerić. Kad su već spomenuti, treba reći da nije bilo ni Udruženja građana sandžačkog porijekla iako je Divjak i njih branio. Međutim, da li je Sarajevu kojim vedre i oblače prethodno spomenuta imena i gdje su utjecajni pojedinci iz spomenutih udruženja uistinu potreban jedan Jovan Divjak? Da li je potreban gradu u kojem se početak SFF-a pomjera zbog ramazana?

Potreban je, ali samo zarad onih sličnih njemu koji se kroz njega tješe da je normalan odnos prema realnosti i kod nas moguć. Uostalom, kako kaže Marko Vešović: “Sarajevo u kojem ima jovanā divjakā, još uvijek nije – u trnju grka divljaka, mada je, jako se bojim, na dobrom putu da to postane.”
Pa, jesmo li ''mi Bošnjaci'' bili u pravu uopšte što smo se usudili braniti od nemani sa brda?
Nego šta, nego da je Divjak simbol i te kakav simbol. To što je Platforma Predsjedništva tokom rata eutanizirana, pa je General bio i uhapšen na nekoliko dana od strane ARBiH, do Prvog Predsjednika je, a ne do Bošnjaka.

@Corto, pošto si i ti djelimični autor parole, a ja je nosio sve vrijeme znajući kako se General izjašnjava kao Bosanac, molim te da nastaviš ''odbranu''.

Samo još da dodam da ovo nije bilo prvi put da Čaršija ustane u odbranu ''inovjerca'':
4. Mašehvana (Oktobra) 1819.g. Sarajevo je skandiralo:
Mošo Jevreju, Sarajevo je uz tebe:

Oslobodiše Mošu Danona i još jedanaest uglednih Jevreja iz zatvora Ruždi Paše.
Skijaš

#2867 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post by Skijaš »

exliberal wrote:Malobrojno Divjakovo Sarajevo

Amer Tikveša
Mali se Tikveša opet glupira. Pogodio je sa tezom da su političari pokazali manjak interesovanja za ovaj slučaj, ali i u slučaju Ganića i Jurišića reakcija se svela na nekoliko političara dok su ostali zakazali. Ostatak teksta su uglavnom gluposti, pogotovo ovo oko parole.
popajic

#2868 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post by popajic »

Skijaš wrote:
exliberal wrote:Malobrojno Divjakovo Sarajevo

Amer Tikveša
Mali se Tikveša opet glupira. Pogodio je sa tezom da su političari pokazali manjak interesovanja za ovaj slučaj, ali i u slučaju Ganića i Jurišića reakcija se svela na nekoliko političara dok su ostali zakazali. Ostatak teksta su uglavnom gluposti, pogotovo ovo oko parole.
Nisu bas sve gluposti . Ovaj dio je , na zalost , istina :
Umjesto na insistiranju o priči o agresiji koju će potvrditi vlastitim multietničkim kredibilitetom, desilo se odustajanje od platforme Predsjedništva BiH, koja je, by the way, garantovala apsolutni multietnički karakter BiH s pravima nacionalnih manjina koja te nacionalne manjine trenutno mogu steći samo u zemljama koje su se obavezale na deklaracije na kojima insistira EU. Odustajanjem od spomenute Platforme desila se čak ne bošnjakizacija Armije RBiH, nego njena islamizacija. Dovoljno je bilo neke brigade nazvati muslimanskima, kao što je Četvrta ili Sedma, da bi se stekao utisak kako ostale nisu islamizirane, mada su se kapilarnim nadzorom moći uspostavile kao takve. Dovoljno je prodrijeti u komandnu strukturu bilo koje brigade da se uvidi kako na komandnoj odgovornosti nije bilo ostalo gotovo nijedno lice s nemuslimanskim imenom ili prezimenom, a lako bi se moglo doći i do toga da je jako veliki broj lica s komandnom odgovornošću, zarad političke zloupotrebe ili ne, prakticiralo militantno-klerikalna načela islama
Pipijeva parola i pobuda za njom apsolutno nije sporna , odrazava moju , tvoju , njegovu i inih podrsku nasem Jovi.
Sto bi drugi da je zloupotrebljavaju u neke druge svrhe to je do njih :run:
A politicari - oni su se u mojim ocima debelo obrukali , ukljucujuci i " moje " SDP- ovce .
PipiDugaDevetka

#2869 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

@popajić i @Skijaš,
Hvala vam na podršci za petomartovsku parolu koja je baš odjeknula širom SFR Regiona praveći totalnu zabunu kod nedorasle monstrumčadi velikosrpskog nacional-šovinizma, a koju sam stavio u svoj avatar.
B92 komentari wrote:Mogu da zamislim konfuziju nase dece koja ima manje od 18 sa pitanjem, kako je moguce da se Srbin borio na strani Muslimana i da je jos penzionisani general njihove vojske.
Hehehehe
Samo je nasa istina - "prava" istina!
(MilanBG, 5. mart 2011 16:51)
# Link komentara: http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=497081
Preporučujem (+288)Ne preporučujem (-68)Šta je ovo
B92 komentari wrote:Не разумем ово: ”Јово Србине, чаршија је уз тебе!”
Зар није то била муслиманска војска? Мене су тако у школи учили.
(Збуњена, 5. mart 2011 18:13)
# Link komentara http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=497081
Preporučujem (+153)Ne preporučujem (-37)Šta je ovo
hercegovac_pravi

#2870 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post by hercegovac_pravi »

zonbirile wrote:
klif wrote:
poznanik wrote:

Slažem se, jako bitno pitanje, u kontekstu nezavisnosti RBiH i Mišljenja Badinterove komisije. A u to vrijeme nije se mogla nazivati JNA već JA, obzirom na odredbe Ustava SFRJ i otcjepljenje Slovenije.
Od momenta proglašenja nezavisnosti BiH su jedinice JNA na teritoriji BiH morale biti stavljene pod faktičku komandu Predsjedništva BiH, kao vrhovnog komandanta oružanih snaga BiH, ili biti rasformirane i prevedene u civilni status.To znači da su od momenta proglašenja nezavisnosti BiH naoružane snage JNA koje nisu bile pod faktičkom komandom Predsjedništva BiH bile pripadnici oružanih snaga okupatorske vojske, čija je komanda bila u Beogradu.
-----------------------------------------
ponovo počinješ iz početka,a to ne vodi ničemu.Nije sporan status,strana,zločinačka vojska-valja li.Pored svega to nije razlog za egzekuciju,to je ubistvo,kršenje Ženevske konvencije i sl.
zonbi
očigledno je da ne vidiš meritum razvoja događaja....vidi..
ICTY je 17.6.2003. dopisom broj: 036344/CDP/RR110 sa potpisom glavne tužiteljice Carle del Ponte (faksimil ICTY dokumenta nalazi se u donjem dijelu analize) obavijestio srpskog oficira za vezu sa haaškim Tribunalom Trivuna Jovicica, da prema medunarodnim standardima nema dovoljno uvjerljivih dokaza, da se general Jovan Divjak može smatrati odgovornim za teško kršenje medunarodnog humanitarnog prava zakljucivši da je slucaj „Dobrovoljacka“ ustvari insinuacija Beograda i ukoliko postoji eventualna odgovornost, onda je to odgovornost generala Milutina Kukanjca zbog tadašnjeg hapšenja predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovica. Mišljenje ICTY je proslijedeno u RS, a prema dostupnim informacijama preko RS i u Beograd. Raspisivanje medunarodnih potjernica od strane Srbije protiv generala Jovana Divjaka i drugih postalo je pitanje zloupotrebe primjene Evropske konvencije o ekstradiciji ciji su potpisnici i BiH i Srbija i Austrija, te Ugovora izmedu Srbije (SFRJ) i Austrije o pravnoj pomoci u krivicnim stvarima potpisanog izmedu Socijalisticke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Austrije od 01. februara 1982. godine, koji je stupio na snagu 1984. godine („Službeni list SFRJ“ - Medunarodni ugovori, br. 2/1983).
O ovome se radi, ne o zločinu. Kada sagledaš kompletan proces, kao rezultat velikosrpskog kršenja i zloupotrebe gore navedene konvencije dobit ćeš montirani (iznuđeni i bezpotrebni) proces protiv nekolicine ljudi koji su jedni od najzaslužnijih što ja i ti danas možemo "tamburat" po forumu.
Isto s odnosi i na proces protiv Ganića.
ovo što velikosrpsko tužilaštvo radi je suštinski djetinjasti pokušaj izjednačavanja strana tokom agresije na RBiH a sa ciljem ubiranja poena na unutrašnjopolitičkom planu bivše srbije. Čisto politikanstvo koje veze nema sa pravom, običajima ratovanja, Ženevskom konvencijom ...i "štatitjaznam" čime.
exliberal

#2871 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post by exliberal »

PipiDugaDevetka wrote:@popajić i @Skijaš,
Hvala vam na podršci za petomartovsku parolu koja je baš odjeknula širom SFR Regiona praveći totalnu zabunu kod nedorasle monstrumčadi velikosrpskog nacional-šovinizma, a koju sam stavio u svoj avatar.
B92 komentari wrote:Mogu da zamislim konfuziju nase dece koja ima manje od 18 sa pitanjem, kako je moguce da se Srbin borio na strani Muslimana i da je jos penzionisani general njihove vojske.
Hehehehe
Samo je nasa istina - "prava" istina!
(MilanBG, 5. mart 2011 16:51)
# Link komentara: http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=497081
Preporučujem (+288)Ne preporučujem (-68)Šta je ovo
B92 komentari wrote:Не разумем ово: ”Јово Србине, чаршија је уз тебе!”
Зар није то била муслиманска војска? Мене су тако у школи учили.
(Збуњена, 5. mart 2011 18:13)
# Link komentara http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=497081
Preporučujem (+153)Ne preporučujem (-37)Šta je ovo

I o cemu mi ovdje pricamo pipi?.....o generalu i carsij?....mozes pricu o generalu i carsij prodavat djeci iz srbije ali sta je realnost....pricamo o covjeku koji je ostao iz ubjedjenja da se bori za multi-multi drustvo....i sta bi sa tim generalom?....nogirase ga iz vojske jer je bio "anamo onaj" iako su ga vodali ko cuku po pregovorima ( ne samo njega )...pa onda tu istu multi-multi vojsku pretvorise u jednonacionalnu....sta bi sa generalom poslije rata...odlucio da se bavi humanitarnim radom i da zivi normalno...pa kad ga uhapsise podize se ta "carsija" da ga brani....."jovo srbine carsija je uz tebe".....ta ista carsija sto je iznjedrila cacu i kojem je na djenazu doslo desetine puta vise ljudi nego sto je doslo na divjakov povratak....ajde da zazmirimo na jedno oko jer kako Alija rece Caco je bio malo dobar pa onda malo los (zamisli da Bota tako nesto izjavi samo da ubaci nekog srbina....)....pa i to da zaboravimo ali gdje je bio Bakir da ga doceka ?...jebiga Jovo srbin je taj dan bio na barikadama i spasavao mu babu...mozda je sezona godisnjih odmora pa nije mogao da dodje?..... ali gdje nestade zlatni ljiljan kojem je taj isti general komandovao?...nigdje ga nije bilo ali je bio u privm redovima na "vip mufte hamburger party" par dana prije...mozda je i on odmarao negdje poslije konzumiranja vrhunske hrane.....ali nigdje nevidjoh ni SDP ni njhove perjanice koje non stop pricaju da prave drustvo za covjeka...pa gdje ti je veci covjek od Jove?.....o cemu mi ovdje pricamo pipi?.....kome prodajes muda za bubrege ?....ajde zapamtite moje rijeci...kaze Divjak da ce da izda knjigu u kojoj ce mnoge stvari da prikaze iz njegovog ugla...od 92 do danasnjih dana....da se kladimo da ce ga popljuvat ko sto su i sefera.....da ce biti komentari ma posenilio pojelo ga vrijeme isto ko sto je pojelo vrijeme "leptir masnu i lulu" kad je opleo neki dan....da nespominjem Vesovica koji je bio cijenjen od "carsije" dok je jebavao majku srbima i crnogorcima ali cim je opleo po carsij....cetnik....
Skijaš

#2872 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post by Skijaš »

exliberal wrote:...kaze Divjak da ce da izda knjigu u kojoj ce mnoge stvari da prikaze iz njegovog ugla...od 92 do danasnjih dana....da se kladimo da ce ga popljuvat ko sto su i sefera.....da ce biti komentari ma posenilio pojelo ga vrijeme isto ko sto je pojelo vrijeme "leptir masnu i lulu" kad je opleo neki dan....da nespominjem Vesovica
Samo postojanje takvih komentara ne znači da je to većinski stav. Svako danas svašta piše.
dibidus

#2873 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post by dibidus »

exliberal wrote: I o cemu mi ovdje pricamo pipi?.....o generalu i carsij?....mozes pricu o generalu i carsij prodavat djeci iz srbije ali sta je realnost....pricamo o covjeku koji je ostao iz ubjedjenja da se bori za multi-multi drustvo....i sta bi sa tim generalom?....nogirase ga iz vojske jer je bio "anamo onaj" iako su ga vodali ko cuku po pregovorima ( ne samo njega )...pa onda tu istu multi-multi vojsku pretvorise u jednonacionalnu....sta bi sa generalom poslije rata...odlucio da se bavi humanitarnim radom i da zivi normalno...pa kad ga uhapsise podize se ta "carsija" da ga brani....."jovo srbine carsija je uz tebe".....ta ista carsija sto je iznjedrila cacu i kojem je na djenazu doslo desetine puta vise ljudi nego sto je doslo na divjakov povratak....ajde da zazmirimo na jedno oko jer kako Alija rece Caco je bio malo dobar pa onda malo los (zamisli da Bota tako nesto izjavi samo da ubaci nekog srbina....)....pa i to da zaboravimo ali gdje je bio Bakir da ga doceka ?...jebiga Jovo srbin je taj dan bio na barikadama i spasavao mu babu...mozda je sezona godisnjih odmora pa nije mogao da dodje?..... ali gdje nestade zlatni ljiljan kojem je taj isti general komandovao?...nigdje ga nije bilo ali je bio u privm redovima na "vip mufte hamburger party" par dana prije...mozda je i on odmarao negdje poslije konzumiranja vrhunske hrane.....ali nigdje nevidjoh ni SDP ni njhove perjanice koje non stop pricaju da prave drustvo za covjeka...pa gdje ti je veci covjek od Jove?.....o cemu mi ovdje pricamo pipi?.....kome prodajes muda za bubrege ?....ajde zapamtite moje rijeci...kaze Divjak da ce da izda knjigu u kojoj ce mnoge stvari da prikaze iz njegovog ugla...od 92 do danasnjih dana....da se kladimo da ce ga popljuvat ko sto su i sefera.....da ce biti komentari ma posenilio pojelo ga vrijeme isto ko sto je pojelo vrijeme "leptir masnu i lulu" kad je opleo neki dan....da nespominjem Vesovica koji je bio cijenjen od "carsije" dok je jebavao majku srbima i crnogorcima ali cim je opleo po carsij....cetnik....
Nazalost, ovo je sve tacno.
exliberal

#2874 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post by exliberal »

Skijaš wrote:
exliberal wrote:...kaze Divjak da ce da izda knjigu u kojoj ce mnoge stvari da prikaze iz njegovog ugla...od 92 do danasnjih dana....da se kladimo da ce ga popljuvat ko sto su i sefera.....da ce biti komentari ma posenilio pojelo ga vrijeme isto ko sto je pojelo vrijeme "leptir masnu i lulu" kad je opleo neki dan....da nespominjem Vesovica
Samo postojanje takvih komentara ne znači da je to većinski stav. Svako danas svašta piše.
A koji je vecinski stav?........dobar je dok radi za nasu stranu i suti....cim kaze nesto protv nas ili se pobuni automatski je cetnik/ustasa ?
tbv

#2875 Re: Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post by tbv »

exliberal wrote:
Skijaš wrote:
A koji je vecinski stav?........dobar je dok radi za nasu stranu i suti....cim kaze nesto protv nas ili se pobuni automatski je cetnik/ustasa ?
ko se dokazao kao covjek taj je covjek do kraja zivota, ko je govno taj smrdi, ili ponekad iznenadno pusti tihomira, uglavnom davi i sebe i druge svojim smradom...
Post Reply