Uhapsen Gotovina!
- TareSA
Ne znam koliko vas je bilo u Hr kad je javljeno da je Gotovina uhvacen ali definitivno je bilo ludo.Iako ne podrzavam ovo sto ga velicaju u potpunosti ih razumijem pa covjek je oslobodio hrvatsku i heroj je zbog toga.Ali ovdje su se vise povlacile,bar na javnim skupovima, teme nacionalizma i ustasa a ne samog jadnika gotovine.Takmicili su se ko ce ispasti veci nacionalista.ali ok je sve u svemu sad se smirilo a svi redovno prate sudjenje cak i drzavna televizija je promjenila svoj program zbog toga, kad smo mi to uradili za nekoga svog, nikada!!!!!! jer mi svoje ne znamo cijeniti. 
-
Prenj
Zar "svoje" treba cijeniti cak i kada su pod optuzbom za ratne zlocine?TareSA wrote:Ne znam koliko vas je bilo u Hr kad je javljeno da je Gotovina uhvacen ali definitivno je bilo ludo.Iako ne podrzavam ovo sto ga velicaju u potpunosti ih razumijem pa covjek je oslobodio hrvatsku i heroj je zbog toga.Ali ovdje su se vise povlacile,bar na javnim skupovima, teme nacionalizma i ustasa a ne samog jadnika gotovine.Takmicili su se ko ce ispasti veci nacionalista.ali ok je sve u svemu sad se smirilo a svi redovno prate sudjenje cak i drzavna televizija je promjenila svoj program zbog toga, kad smo mi to uradili za nekoga svog, nikada!!!!!! jer mi svoje ne znamo cijeniti.
-
zico
Ovo nisam vidio pa moram sada reagirati ...
Pazi njemu se gadi(lik sa nickom zico) što se zločinac Gotovina svrstava u istu grupu sa Karadžićem i Mladićem samo zato što je njihov
S razlogom nosiš nick tulipan,jer sad sam siguran da to nije samo zato
što izgledaš kao tulipan već vjerovatno i zato što si točno toliko inteligentan...
Ti ćeš meni reći da sam fašista...
Naravno da mi se gadi što je stavljen u istu ravan s Ratkom i Radovano-m....a najviše mi se gadi(a ovo nitko ne može pobiti) da se Haaški sud
iživljava nad bosanskim i hrvatskim Srbima, a vojni vrh JNA ostaje netaknut...
A i tebi bi Tulipane trebalo biti to u interesu,osim ako stvarno opravdano nosiš nick Tulipan
-
Kick off
Jao kulturezico wrote:Ovo nisam vidio pa moram sada reagirati ...
Pazi njemu se gadi(lik sa nickom zico) što se zločinac Gotovina svrstava u istu grupu sa Karadžićem i Mladićem samo zato što je njihov
što izgledaš kao tulipan već vjerovatno i zato što si točno toliko inteligentan...
Naravno da mi se gadi što je stavljen u istu ravan s Ratkom i Radovano-m....a najviše mi se gadi(a ovo nitko ne može pobiti) da se Haaški sud
A i tebi bi Tulipane trebalo biti to u interesu,osim ako stvarno opravdano nosiš nick Tulipan
A sto se tice same teme i svrstavanja gotovine u istu grupu sa karadjicem i mladicem citirat cu Senada Hazdifejzovica :
Nakon cetiri godine skrivanja i navodne potrage jedno je jasno: ili sam Gotovina ili hrvatska politika napravili su veliku gresku sa skrivanjem generala tako da umjesto da bude jedan u nizu ozumnjicenih za ratne zlocine, Gotovina postaje jedan od trojice najtrazenijih ratnih zlocinaca. DAKLE ILI SAM ILI UZ NECIJU POMOC I NAGOVOR GOTOVINA JE STAVLJAN U ISTU RAVAN SA MLADICEM I KARADZICEM.
Kratko i jasno
-
zico
Jao kulture Kako komsije pokazu balkanske vrijednosti cim ih krenes kritikovat.. Kako ono ide: sacuvaj me boze.....
A što je na ovoj temi bitno ispasti kulturan majko moja...
Zašto bi bio kulturan prema tulipanu koji me proglašava fašistom...
Jednom je Vedrana Rudan pitala nekog fratra na televeziji ...
Zašto bi pička bila nekulturna riječ a puška sasvim normalna riječ?
Tako je ovdje njegovo oslovljavanje fašistom za mene veći izraz
nekulture(jer za to nije imao osnove) nego li moja naknadna reakcija...
A što se tiče Gotovininog bijega dobro si primijetio...sam si je digao
cijenu...
-
Sarafcina
Prenj wrote:Pitam se da li je Gotovini konacno jasno kako ga je HDZ zavalio?
Gotovina je zavaljen prije deset i kusur godina, kada je pristao da se tudji plan vodi pod njegovim imenom.
Koliko ja vidim, ni danas se niko od te ekipe ne brine previse sta ce biti sa Gotovinom, nego se bave politickim implikacijama tih "desavanja" prilikom Oluje.
Nek Gotovina kaze bilo sta "pogresno", pa cemo odmah dobiti deklaraciju Sabora ... " nismo mi ucestvovali... "
Sve u svemu... bice kao i u drugim slucajevima.... "spasavaj one koji nisu u Haagu" i spasavaj politiku.
Jos ce Rajic ispasti najpametniji od svih Hrvata u Haagu. A i on je nekad bio Heroj....a danas ... ne samo zlocinac.. nego i izdajnik...
da sam novinar, ja bih otisao u Grabovicu i tamo pitao ljude sta misle o Gotovininom hapsenju... Ili prezivjele sa Ovcare...
-
Neovisnjak
Zašto ne i preživjele u Bihaću i ostatku BiH, jerGotovian nije zapovijedao samo Olujom već i operacijama HV u BiH 1995. U biti, on je vojni pobjednik rata na području bivše SFRJ.Sarafcina wrote:Prenj wrote:Pitam se da li je Gotovini konacno jasno kako ga je HDZ zavalio?
da sam novinar, ja bih otisao u Grabovicu i tamo pitao ljude sta misle o Gotovininom hapsenju... Ili prezivjele sa Ovcare...
Za informaciju Bošnjacima, nije sudjelovao u borbama protiv Armije BiH.
Da li je kriv?
Sto posto čist vjerojatno nije, ali nije u redu da mu se pakira sve i svašta.
Inače zanimljiva statistika o radu Haškog
suda.
ICTY je optužio 87 Srba, 25 Hrvata, 9 Bošnjaka, 4 Albanca i 2 Makedonca.
Potpuno u skladu s jedom izjavom (mislim Gladstone, ali ne sjećem se 100%) da su za rat70% krivi Srbi, 20%Hrvati i 10%ostali.
Samo ima jedan zez. ICTY nije povijesni sud koji određuje krivnju za izbijanje rata mada mi se čini da su si tužitelji to umislili, već sud za ratne zločine.
Matematika ratnih zločina je malo drugačija.
U ratu u Hrvatskoj Srbi su obili 12000 civila, Hrvati oko 2000.
U ratu u BiH, prema tokači bi ispalo da su Hrvati i Bošnjaci zajedno ubili oko 7-8000 civila (otprilike !/3Hrvati, "/3 Armija BiH.) a Srbi preko 40 000. Slično je i na Kosovu. Još gorebi bilo kada bismo u broj uključili i ubijene ratne zarobljenike.
Ali ograničimo li se na ovo ispada da je u Hrvatskoj i BIH stradalo oko 65 000 civila, od čega su Srbi utamanili oko 55 000, a Hrvati i Bošnjaci zajedno manje od 10 000. Broj je zastrašujući na svim stranama, ali ostaje činjenica da je kod Srebrenice ubijeno otprilike isto toliko ljudi koliko su Hrvati i Bošnjaci pobili zajedno tijekom cijelog rata.
razultat? Hrvate i Bošnajke se optužuje za pojedinačne zločine što je u redu. Zločin j ezločin i za njega treba odgovarati. Ali nije u redu dau Hrvatskoj nitko nij eoptužen za 11 000 ubijenih civila. Nakon pada Vukovara u gradu je ubijeno oko 5 000 ljudi. Optužnica je za 200. Zar preostali ne zaslužuju da njihovi krvnici budu kažnjeni? Isto vrijedi i za Baniju, Zagoru itd. Isto je i u Bosni. Prema Haagu zločina je bilo u keratermu, Brčku, Sarajevu, Foči i Srebrenici. Bilo ih je kud god je prošla srpska vojska.
I na Hrvatskoj i na bošnjačkoj strani optuženo je vrhovno vojno zapovjedništvo. (Hrvatska - Bobetko, Gotovina, Bošnjaci Delić),dok B. Ađić, V. Kadijević i ostali planeri zločina nisu optuženi već su optuženi samo niži oficiri u koje ubrajam i Mladića, jer on je samo izvršavao naređenja iz Beograda. Ne sumnjam i da su Alija i Francek poživjeli da bi također bili u Haagu.
U Hrvatskoj su optužena 6 Srba i 6Hrvata.
Posljedica?
Srbi su optuženi samo za dva zločina.
Pokolj 200 zarobljenika na Ovčari i napad na Dubrovnik. Sveukupno oko 350 ubijenih civila. Hrvate se optužuje za medački džep, Oluju i Gospić.
Kadabi netko pisao povijest na temelju Haaga zaključio bi dasu Srbi bili nevinašca u usporedbi s Hrvatima, jer broj ubijenih u tim zločinima je podjednak, a Srbi su protjerali oko 15 000 ljudi, a Hrvati 200 000. Mislim da ipak nije bilo tako.
Da ne govorimo o drugim biserima. Na suđenju Miloševiću Haško tužiteljstvo je preko P. galbraitha dokazivalo da Oluja nije bila operacija etničkog čišćenja, a istovremeno optužuje hrvatsko rukovodstvo za nj. ista je stvaru Srednjoj Bosni gdje su za planiranje napada radi etničkog čišćenja optuženi i kao napadači optuženi i Hadžiosmanić i Delić i dvadesetak Hrvata. Pa tko je tu onda napadač?
Iskreno, Haaški sudmi izgleda kao serija Pravda zasve na HTVu u kojoj se pravnici trude da oslobode, odnosno zatvore, ljude radi pobjede, a ne radi kažnjavanja zločina.
Dodajte tome loše optužnice.
(optuženi su i ljudi umrli prije rata, Gotovina je optužen za ubojstva živih ljudi, itd) Obrana ih lako pobija. Rezultat? Sve više oslobađajućih presuda!
Ukratko, koliko god se Haagovci trude pokazati moralno superirorni Balkancima samo pokazuju svoju mizeriju. U ovom trenutku mnogo kvalitetnija suđenja su održana u Srbiji, Hrvatskoj i širom BiH.
Etc,etc...
Na žalost dobra zamisao je opet završila kao lakrdija.
-
zico
Neovisnjak nema se što niti oduzeti niti dodati...
Slažem se sa Prenjom i Sarafcinom a ujedno se ispricavam
sto sam malo bezobrazno reagirao,no ne volim kada mi se nabacuje
fasizama a nigdje nisam napisao da nitko ne bi trebao odgovarati
radi pocinjenih zlocina....
Slažem se sa Prenjom i Sarafcinom a ujedno se ispricavam
sto sam malo bezobrazno reagirao,no ne volim kada mi se nabacuje
fasizama a nigdje nisam napisao da nitko ne bi trebao odgovarati
radi pocinjenih zlocina....
-
Prenj
Isplati se biti optuzeni ratni zlocinac u bijegu 
http://www.slobodnadalmacija.hr/20051214/novosti03.asp
Gotovina za bijeg potrošio oko 5,5 milijuna kuna
SIMULACIJA Prema minimalnoj i "konzervativnoj" simulaciji, Gotovina je tijekom bijega potrošio oko 762.000 eura, odnosno oko 5,5 milijuna kuna. To bi značilo da je godišnje prosječno trošio 1,281 milijun kuna, a mjesečno više od 108 tisuće kuna
ZAGREB - General Ante Gotovina je u bijegu dugom četiri godine i četiri mjeseca - a sudeći prema broju država (Kina, Rusija, Češka, Argentina, Čile, Španjolska, Tahiti) koje je promijenio i hotelima u kojima je odsjedao (ako je suditi prema hotelu Bitacora na Tenerifima) - živio je na "visokoj nozi".
U skladu s tom pretpostavkom napravili smo simulaciju generalovih troškova u tom razdoblju, neku vrst generalove "sindikalne košarice".
Četiri zvjezdice
Gotovina je u bijegu proveo oko 52 mjeseca, a računali smo da je većinom odsjedao u hotelima s četiri zvjezdice i minimalno se 20 puta koristio uslugama avionskog prijevoza, među kojima i nekoliko interkontinentalnih letova.
Nadalje, pretpostavili smo da je 10 puta iznajmio jahtu dužine 15 metara, da je mjesečno na mobitel i telefon trošio tisuću eura, a na izlaske i "izvanpansionske troškove" odlazilo je četiri tisuće eura mjesečno, dok je garderobu i obuću plaćao 2000 eura mjesečno.
U pitanju i jahta
Mauricius - jedno od mjesta na kojem je boravio hrvatski generalŠto se tiče troškova hotela, prosječna cijena punog pansiona (ili skupog polupansiona) u hotelu s četiri zvjezdice iznosi oko 200 eura, cijena avionske karte unutar kontinenta iznosi oko 250 do 200 eura, a interkontinentalni let oko od 450 do 2300 eura, dok iznajmljivanje 15-metarske jahte (npr. Elan 45) na tjedan dana stoji oko 3600 eura. Naravno, ako je putovao avionskom prvom klasom, tada se cijena avionskog prijevoza udvostručava. Prema takvoj, minimalnoj i "konzervativnoj" simulaciji, Gotovina je tijekom bijega potrošio oko 762.000 eura, odnosno 5,6388 milijuna kuna. To bi značilo da je godišnje prosječno trošio 1,281 milijun kuna, a mjesečno 108.438 tisuće kuna. A to iznosi oko 24 prosječne mjesečne plaća u Hrvatskoj, no ovaj put to barem nisu platili domaći porezni obveznici.
- muha_sa
ovo treba da čitaju šupljeglavci šovinistički,dok oni nosaju slike "heroja" i "dostojanstveno "mitinguju ,invalidi i razvojačeni (jel se tako kaže) branioci se ubijaju u beznađu a njihov bajni general uživa bez brige i pameti i pogotovo obraza.Prenj wrote:Isplati se biti optuzeni ratni zlocinac u bijegu
http://www.slobodnadalmacija.hr/20051214/novosti03.asp
Gotovina za bijeg potrošio oko 5,5 milijuna kuna
SIMULACIJA Prema minimalnoj i "konzervativnoj" simulaciji, Gotovina je tijekom bijega potrošio oko 762.000 eura, odnosno oko 5,5 milijuna kuna. To bi značilo da je godišnje prosječno trošio 1,281 milijun kuna, a mjesečno više od 108 tisuće kuna
ZAGREB - General Ante Gotovina je u bijegu dugom četiri godine i četiri mjeseca - a sudeći prema broju država (Kina, Rusija, Češka, Argentina, Čile, Španjolska, Tahiti) koje je promijenio i hotelima u kojima je odsjedao (ako je suditi prema hotelu Bitacora na Tenerifima) - živio je na "visokoj nozi".
U skladu s tom pretpostavkom napravili smo simulaciju generalovih troškova u tom razdoblju, neku vrst generalove "sindikalne košarice".
Četiri zvjezdice
Gotovina je u bijegu proveo oko 52 mjeseca, a računali smo da je većinom odsjedao u hotelima s četiri zvjezdice i minimalno se 20 puta koristio uslugama avionskog prijevoza, među kojima i nekoliko interkontinentalnih letova.
Nadalje, pretpostavili smo da je 10 puta iznajmio jahtu dužine 15 metara, da je mjesečno na mobitel i telefon trošio tisuću eura, a na izlaske i "izvanpansionske troškove" odlazilo je četiri tisuće eura mjesečno, dok je garderobu i obuću plaćao 2000 eura mjesečno.
U pitanju i jahta
Mauricius - jedno od mjesta na kojem je boravio hrvatski generalŠto se tiče troškova hotela, prosječna cijena punog pansiona (ili skupog polupansiona) u hotelu s četiri zvjezdice iznosi oko 200 eura, cijena avionske karte unutar kontinenta iznosi oko 250 do 200 eura, a interkontinentalni let oko od 450 do 2300 eura, dok iznajmljivanje 15-metarske jahte (npr. Elan 45) na tjedan dana stoji oko 3600 eura. Naravno, ako je putovao avionskom prvom klasom, tada se cijena avionskog prijevoza udvostručava. Prema takvoj, minimalnoj i "konzervativnoj" simulaciji, Gotovina je tijekom bijega potrošio oko 762.000 eura, odnosno 5,6388 milijuna kuna. To bi značilo da je godišnje prosječno trošio 1,281 milijun kuna, a mjesečno 108.438 tisuće kuna. A to iznosi oko 24 prosječne mjesečne plaća u Hrvatskoj, no ovaj put to barem nisu platili domaći porezni obveznici.
Nikad niko da se upita otkud, predratnim frontalnim kokuzima, tolike nekretnine i toliki bankovni računi (primjer Jelavić) a Jelavića ima i u mojoj avliji,samo što ja nikad i ni u kom slučaju ne bih mitingovo ni za tatu svog a kamo li za nekog ko ze o zakon ogriješio.
Tipični sam Balkanac---Evropo ne daj mi bezvizni režim a ako te kad i zamolim za vizu,odbij me bez objašnjenja.
- TareSA
Mislim da treba,pokazali su nam 100 puta da su slozni i to strasno cijenim i u dobru i zlu uvijek su zajedno.Prenj wrote:Zar "svoje" treba cijeniti cak i kada su pod optuzbom za ratne zlocine?TareSA wrote:Ne znam koliko vas je bilo u Hr kad je javljeno da je Gotovina uhvacen ali definitivno je bilo ludo.Iako ne podrzavam ovo sto ga velicaju u potpunosti ih razumijem pa covjek je oslobodio hrvatsku i heroj je zbog toga.Ali ovdje su se vise povlacile,bar na javnim skupovima, teme nacionalizma i ustasa a ne samog jadnika gotovine.Takmicili su se ko ce ispasti veci nacionalista.ali ok je sve u svemu sad se smirilo a svi redovno prate sudjenje cak i drzavna televizija je promjenila svoj program zbog toga, kad smo mi to uradili za nekoga svog, nikada!!!!!! jer mi svoje ne znamo cijeniti.
-
Prenj
Jel' to tebi Hitler uzor u zivotu?TareSA wrote:Mislim da treba,pokazali su nam 100 puta da su slozni i to strasno cijenim i u dobru i zlu uvijek su zajedno.Prenj wrote:Zar "svoje" treba cijeniti cak i kada su pod optuzbom za ratne zlocine?TareSA wrote:Ne znam koliko vas je bilo u Hr kad je javljeno da je Gotovina uhvacen ali definitivno je bilo ludo.Iako ne podrzavam ovo sto ga velicaju u potpunosti ih razumijem pa covjek je oslobodio hrvatsku i heroj je zbog toga.Ali ovdje su se vise povlacile,bar na javnim skupovima, teme nacionalizma i ustasa a ne samog jadnika gotovine.Takmicili su se ko ce ispasti veci nacionalista.ali ok je sve u svemu sad se smirilo a svi redovno prate sudjenje cak i drzavna televizija je promjenila svoj program zbog toga, kad smo mi to uradili za nekoga svog, nikada!!!!!! jer mi svoje ne znamo cijeniti.
-
Tulipan
zico wrote:Ovo nisam vidio pa moram sada reagirati ...
Zločinac jeste i postoje čvrsti dokazi protiv njega. Međutim u Hrvatskoj na njega ne gledaju kao na zločinca baš kao ni na Markača i Čermaka kako rekoše u Splitu na protestu. U Hrvatskoj nisu spremni osuđivati svoje ne samo Gotovinu. Oslobodio Hrvatsku i pobio Srbe nakon Oluje a učestvovao je i u oslobađanju Hrvatske od Srba. To je čak i CNN prenosio. Od toga se Hrvatska ne može oprati nikada.
Nešto mi je zapalo za oči prije neki dan.
Naime primijetio sam u gradu billboard na kome stoji "Hrvatska je dom svih njenih građana". Na skupu u Splitu jedan od govornika je spomenuo nešto kao uhićenje ante gotovine ujedno znači i stavljanje lisica svim građanima Hrvatske.
Vraćajući se na prethodni plakat to bi značilo da u te hrvatske građane spadaju i hrvatski Srbi. Da li to znači da su se i Srbi iz Hrvatske trebali pridružiti protestima protiv hapšenja njihovog dželata. Ja bih najviše volio da je Glavaš u Haagu. Malo se digla buka oko ubistava civila u Osijeku i potom stišala kao da se nije ni dogodilo.
Što se tiče mog nicka Tulipan=Lala= stanovnik sjeverne srpske pokrajine Vojvodine. Pravo da ti kažem ne koji mi bi stavim nick Tulipan. Lepše zvuči Lala.
Jedna velika pusa svima na forumu iz Srbije/Vojvodine. Dolazim uskoro u zavičaj.
-
Prenj
FERAL wrote: FERALOV VOJNI KALENDARIJAT
Kome je uhićenje Gotovine trebalo upravo sada? Zašto je vijest lansirana baš iz Beograda? Zašto upravo na katolički blagdan Bezgrešnog začeća Marijina, i ima li to veze s Gospom Snježnom, 5. kolovoza? Zašto je Gotovina dospio u Haag 10. prosinca, baš na dan smrti predsjednika Tuđmana?
(Arena)
- J.P.Montoya
Tuta dao Gotovini nadimak
Sloba se pokazao kao ljubazan domaćin, Boškoski je skuhao odličan ručak, a Mladen Naletilić mu je za dobrodošlicu podario nadimak Brucoš. Kažu da se dobro uklopio.
Slobodan Milošević, Mladen Naletilić Tuta, Paško Ljubičić i Ljube Boškoski s generalom Antom Gotovinom dijele treći kat novouređene pritvorske jedinice u Scheveningenu.
Hrvatskog generala, doznaje Večernji list, iznimno su dobro prihvatili novi susjedi kojima na raspolaganju stoji treći i najbolji kat pritvora, iz kojega napokon mogu vidjeti nebo.
U prvom susretu s nekadašnjim zapovjednikom Oluje srbijanski predsjednik Slobodan Miloševi iskazao se kao ljubazan "domaćin", kao i ostala trojica pritvorenika.
Za dolazak Gotovine na treći kat Ljube Boškoski je pripremio odličan ručak iz svoga makedonskog jelovnika koji je, barem i nakratko, zamijenio bezukusnu zatvorsku hranu.
Da se prilagodi novim, nimalo komfornim uvjetima za život, pomaže mu stara garda pritvorenika. Brucošem je generala već prvi dan nazvao Mladen Naletilić Tuta, za kojega zapovjednik pritvorske jedinice u Scheveningenu Thimoty MacFadden tvrdi da je najveći humorist među pritvorenicima, čime je zadobio simpatije djelatnika zatvorskog osiguranja, piše Večernji.
Dužan mu nije ostao ni Gotovina, koji se vrlo brzo uklopio u ambijent te sa svojim sustanarima vrijeme krati kartajući i igrajući tenis.
Pravilo da se o politici ili optužnici ne priča ni ovaj put nije prekršeno jer, kako doznajemo, bolna tematika se među većinom zatvorenika ne spominje. Među zatvorenicima se, međutim, navelike priča da će im se do Nove godine u Scheveningenu pridružiti i Ratko Mladić, piše Večernji list.

Sloba se pokazao kao ljubazan domaćin, Boškoski je skuhao odličan ručak, a Mladen Naletilić mu je za dobrodošlicu podario nadimak Brucoš. Kažu da se dobro uklopio.
Slobodan Milošević, Mladen Naletilić Tuta, Paško Ljubičić i Ljube Boškoski s generalom Antom Gotovinom dijele treći kat novouređene pritvorske jedinice u Scheveningenu.
Hrvatskog generala, doznaje Večernji list, iznimno su dobro prihvatili novi susjedi kojima na raspolaganju stoji treći i najbolji kat pritvora, iz kojega napokon mogu vidjeti nebo.
U prvom susretu s nekadašnjim zapovjednikom Oluje srbijanski predsjednik Slobodan Miloševi iskazao se kao ljubazan "domaćin", kao i ostala trojica pritvorenika.
Za dolazak Gotovine na treći kat Ljube Boškoski je pripremio odličan ručak iz svoga makedonskog jelovnika koji je, barem i nakratko, zamijenio bezukusnu zatvorsku hranu.
Da se prilagodi novim, nimalo komfornim uvjetima za život, pomaže mu stara garda pritvorenika. Brucošem je generala već prvi dan nazvao Mladen Naletilić Tuta, za kojega zapovjednik pritvorske jedinice u Scheveningenu Thimoty MacFadden tvrdi da je najveći humorist među pritvorenicima, čime je zadobio simpatije djelatnika zatvorskog osiguranja, piše Večernji.
Dužan mu nije ostao ni Gotovina, koji se vrlo brzo uklopio u ambijent te sa svojim sustanarima vrijeme krati kartajući i igrajući tenis.
Pravilo da se o politici ili optužnici ne priča ni ovaj put nije prekršeno jer, kako doznajemo, bolna tematika se među većinom zatvorenika ne spominje. Među zatvorenicima se, međutim, navelike priča da će im se do Nove godine u Scheveningenu pridružiti i Ratko Mladić, piše Večernji list.
-
zico
http://www.vecernji-list.hr/newsroom/ne ... 2/index.do
Evo malo sa stručne strane...
Tulipan/lala ajde ti demantiraj da je u slučaju Gotovine i ostalih
Hrvatskih generala primijenjen princip zapovjedne odgovornosti,dok
za JNA čelništvo nije...Nemje se izmotavati nego reci koju o ovome...
Evo u zadnje vrijeme se priča o Glavašu i njegovom učešću u likvidacijama 30ak Osječana srpske nacionalnosti...
Znaš li ti Lala da za bombardiranje Osijeka koje je trajalo puno duže
od završnih operacija u Oluji nitko nije optužen...A poginulo je više od tisuću ljudi,u Sl.Brodu je poginulo puno djece,a HV se opužuje za prekomjerno granatiranje!!!!!...Kako se to mjeri majke ti...
Meni je jasno da se treba odrediti princip tuženja,jer inače u postnacističkoj Njemačkoj optužili 40% stanovništva.Ne može se svima suditi,zar ne?
No kada se već odredi princip trebalo bi ga se i držati,i ako se odlučilo
da u Hrvatskoj bude skoro cijeli vojno politički vrh
ZAŠTO SE TOGA NE PRIDRŽAVAJU i KADA JE JNA u pitanju?
A ne mazati nama oči cijelom vojskom optuženih Srba iz BiH i Hrvatske!!!
Ne žele destabilizrati vlasti u Bg
I još nešto o Gotovini...
Optužba će biti spojena sa Čermakovom i Markačovom i odnosti će se
na razdoblje sve do 11 jeseca.Zanimljivo je da je u 9 mjesecu 1995
Ante Gotovina bio na medenom mjesecu....
I nisam siguran(ne tvrdim kategorički) da postoji ikakva zabilješka
koja bi pokazala da je on izdao zapovijed ili učestvovao u planiranju...
No to ne znači da je oslobođen krivice
Evo malo sa stručne strane...
Tulipan/lala ajde ti demantiraj da je u slučaju Gotovine i ostalih
Hrvatskih generala primijenjen princip zapovjedne odgovornosti,dok
za JNA čelništvo nije...Nemje se izmotavati nego reci koju o ovome...
Evo u zadnje vrijeme se priča o Glavašu i njegovom učešću u likvidacijama 30ak Osječana srpske nacionalnosti...
Znaš li ti Lala da za bombardiranje Osijeka koje je trajalo puno duže
od završnih operacija u Oluji nitko nije optužen...A poginulo je više od tisuću ljudi,u Sl.Brodu je poginulo puno djece,a HV se opužuje za prekomjerno granatiranje!!!!!...Kako se to mjeri majke ti...
Meni je jasno da se treba odrediti princip tuženja,jer inače u postnacističkoj Njemačkoj optužili 40% stanovništva.Ne može se svima suditi,zar ne?
No kada se već odredi princip trebalo bi ga se i držati,i ako se odlučilo
da u Hrvatskoj bude skoro cijeli vojno politički vrh
ZAŠTO SE TOGA NE PRIDRŽAVAJU i KADA JE JNA u pitanju?
A ne mazati nama oči cijelom vojskom optuženih Srba iz BiH i Hrvatske!!!
Ne žele destabilizrati vlasti u Bg
I još nešto o Gotovini...
Optužba će biti spojena sa Čermakovom i Markačovom i odnosti će se
na razdoblje sve do 11 jeseca.Zanimljivo je da je u 9 mjesecu 1995
Ante Gotovina bio na medenom mjesecu....
I nisam siguran(ne tvrdim kategorički) da postoji ikakva zabilješka
koja bi pokazala da je on izdao zapovijed ili učestvovao u planiranju...
No to ne znači da je oslobođen krivice
-
Neovisnjak
Ajd da malo nadopunim prethodni post.zico wrote:Opet ti Kanadski generali...
http://www.index.hr/clanak.aspx?id=297133
Sada čak i misli mogu čitati
Jedna od najvećih perverzija haškog tribunala je položaj međunarodne zajednice koja se tretira kao nepogrešivi svetac.
Na primjer taj kanadski general
On je trebao razoružati većinu srpskih snaga i na taj način spriječiti njihovo djelovanje. Nadostalima je imao formalnu kontrolu.
Što je učinio?
Razoružao ih nije. Vojska RSK je sudjelovala u borbama u BiH, stalno je napadala hrvatske gradove. Uostalom, Bihać je napadnut sa područj anjegove odgovornosti. U pokolju u Srebrenici sudjelovale su jedinice iz Knina.
Strogo pravno, njemu je mjesto na optuženičkoj klupi.
1. Propustio je razoružati snage koje su činile ratne zločine.
2. Nije spriječio borben adjelovanja s područj apod svojim nadzorom.
3. Na tim područjima ne samo da nije osigurao sigurnost proostalim Nesrbima, već je u vrijeme njegove uprave završeno etničko čišćenje tih područja pri čemu je izvršen veći broj ubojstava za koje nitko nije odgovarao.
4. Po zapovjednoj odgovornosti bio je odgovoran za sve oružane formacije koje su postojale na području sektora Jug, a kako su one sudjelovale u pokolju u Srebrenici suodgovoran je za genocid.
I nakon svega toga on, kao i drugi predstavnici međunarodne zajednice imaju status svetaca. O tempora, o mores! (O ljudi, o običaji!)
Haški tribunal ne može biti relevantan jer nije optužio ni jednog predstavnika međunarodne zajednice, a oni su imali mnogo putra na glavi!
-
Tomo82
Bas super sto ce taj general svjedociti, on je ustvari trijanski konj gotovinine obrane
30.000 granata na Knin
Stravicno, nebi u Kninu cigla na cigli ostala nakon toga...
Kad ulazi vojska u Knin bas mi se ne cini razrusen...
Gdje ti kanadjani uopce nalaze te svoje generale?
30.000 granata na Knin
Stravicno, nebi u Kninu cigla na cigli ostala nakon toga...
Kad ulazi vojska u Knin bas mi se ne cini razrusen...
Gdje ti kanadjani uopce nalaze te svoje generale?
-
mosor1
Evo i mog misljenja. Za Gotovinu me nije briga: ako je kriv, neka odgovara, ako nije, neka dokaze. Ali mi je drago da je uhapsen i priveden iz nekoliko razloga.
1. Ako je kriv, da ga sklone s ulica i pokazu preostalim zlocincima, i normalnim ljudima, da ipak ima nekakve pravde.
2. Ako nije kriv, da se rascisti tko jest.
3. Da nam vise prestanu njime odvracati paznju od stvarno vaznih pitanja: ekonomije, korupcije, losih i pokvarenih politicara...
Uostalom, mislim da ce se na kraju pokazati da on i nije bjezao toliko zbog Haaga (jer ce se vjerojatno tamo oprati prebacivanjem krivice na kasnijeg zapovjednika podrucja, ili nagoditi), nego zbog jednog drugog razloga. Sjetite se da je taj lik u Francuskoj u odsustvu osuden na 10 godina zatvora zbog, koliko se sjecam, oruzane pljacke i otmice.
1. Ako je kriv, da ga sklone s ulica i pokazu preostalim zlocincima, i normalnim ljudima, da ipak ima nekakve pravde.
2. Ako nije kriv, da se rascisti tko jest.
3. Da nam vise prestanu njime odvracati paznju od stvarno vaznih pitanja: ekonomije, korupcije, losih i pokvarenih politicara...
Uostalom, mislim da ce se na kraju pokazati da on i nije bjezao toliko zbog Haaga (jer ce se vjerojatno tamo oprati prebacivanjem krivice na kasnijeg zapovjednika podrucja, ili nagoditi), nego zbog jednog drugog razloga. Sjetite se da je taj lik u Francuskoj u odsustvu osuden na 10 godina zatvora zbog, koliko se sjecam, oruzane pljacke i otmice.
-
mosor1
To je zapravo stara vijest, Feral je to donio jos prije dvije i po godine. S tim da se moram ispraviti - Gotovina je osamdesetih odsluzio 5 godina zatvora zbog pljacke draguljarnice, a druge dvije osude (od dvije i dvije i pol godine) donijete su u odsutnosti. Ima stanovitih naznaka i o nekakvom svercu drogom, ali to jos nije potkrijepljeno odgovarajucim sudskim procesima.danas wrote:ma kad sam vidjela da se "borio" u cadu i gvatemali, sve mi je bilo jasno

Izdanje za: Petak, 25.2.2005.
Hrvatska klepsidra
Činjenica da je netko patriot i ratni heroj ne amnestira ga od odgovornosti za počinjena kriminalna djela
Hoće li pregovori s EU započeti na vrijeme, 17. ožujka ili ne – hamletovsko je pitanje koje potresa Hrvatsku. Pregovori u ovom trenutku za Hrvatsku doista znače biti ili ne biti. Čak 90 posto članova HDZ-a, kako kaže jedan od prvoboraca HDZ-a, Đuro Perica, protiv su suradnje s Haškim tribunalom. To znači, iako taj podatak osporava ni više ni manje nego Branimir Glavaš, da će se u slučaju odgode početka pregovora tih 90 ili nešto manje posto članova HDZ-a, koji su dosad predstavljali šutljivu većinu, preobratiti u glasnu većinu. I tada će nastati obračun sa Sanaderom i njegovom pragmatičkom strujom, što može destabilizirati HDZ, ali i cijelu zemlju, otvarajući sezonu unutarstranačkih, međustranačkih i građanskih konflikata koji mogu, u pesimističkom scenariju, označiti početak još jednoga građanskog rata u Hrvatskoj.
Zato bi i za policy-makerse u međunarodnoj zajednici ipak bilo najbolje da pregovori doista otpočnu 17. ožujka, jer bi inače Hrvatska mogla otsklizati natrag u mrak ekstremnog nacionalizma i međunarodnog izolacionizma. Krajnji ishod bi, vjerujemo, ipak doveo Hrvatsku opet natrag na put prema EU, ali ovoga puta sa zakašnjenjem od još jednog desetljeća, koliko bismo mogli kasniti ako Hrvatska potone natrag u intestinalne sukobe. Zato je nova francusko-njemačka inicijativa, prema kojoj je dovoljno da Hrvatska pruži vrlo uvjerljive i vjerodostojne dokaze da se Ante Gotovina ne skriva u Hrvatskoj, dobrodošla i za nju se treba uhvatiti kao za slamčicu spasa.
Vladina posljednja šansa
Inače nas ne može spasiti ni posredovanje pape Ivana Pavla II., čija je odluka o vatikanskom priznanju Hrvatske ubrzala odluku o priznanju neovisnosti i suverenosti Hrvatske 1991., ali se takav scenarij više ne može ponoviti 2005. godine jer su uvjeti sada bitno drukčiji. Stoga hrvatska Vlada ima posljednju šansu da »s riječi prijeđe na djela«, i da umjesto pisama propagandnog sadržaja, kao što je to bilo pismo bivšeg ministra Žužula, Europskoj uniji uputi detaljno izvješće što je učinjeno na razotkrivanju mreže Gotovininih jataka u zemlji i na stvaranju općeg konsenzusa da je ulazak u EU prioritet, a da se Gotovinina nevinost ili krivnja može dokazati samo pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.
Splitski Feral tribune je u pravu kada u posljednjem broju objavljuje žaoku: »Danas samo u Feralu... za dvije godine u ostalim novinama!«, ukazujući na činjenicu da su oni još pred dvije godine pisali o Gotovininoj kriminalnoj prošlosti i objavili i presude francuskih sudova, da bi tek danas, na Vladin mig, i Jutarnji list »ekskluzivno« objavio »dosad nepoznate presude Visokog suda u Parizu«, po kojima je Gotovina osuđen, u Francuskoj, na 5 godina zatvora zbog pljačke, 2 godine zbog otmice, a 2,5 godine zbog iznude. Naknadno su se i medijski pogoni upregli u Sanaderove politike, po kojoj sada valja demistificirati generala Gotovinu, da bi javnost lakše progutala njegovo uhićenje i izručenje. Ovaj slučaj bismo mogli nazvati »naknadnom pameću« i otrežnjenjem. Tako su medijski razotkriveni i drugi oblici kriminalnih radnji u kojima su sudjelovali hrvatski junaci – generali i viši časnici, a na to su reagirale veteranske udruge da se time kriminalizira cijeli Domovinski rat.
Demistifikacija Gotovine i ostalih
Vrijeme je da i Sanader i njegovi sljedbenici jasno kažu, da je i među patriotima bilo i onih koji imaju kriminalne dossiere, pače da su mnogi od njih i nastavili s kriminalnim radnjama i nakon Domovinskog rata. Ta demistifikacija Gotovine i ostalih potrebna je radi moralnog zdravlja nacije, jer kako ćemo inače odgajati buduće generacije, ako zbog patriotizma prešućujemo kriminalne radnje koje su neki od protagonista hrvatske borbe za neovisnost i samostalnost počinili prije, ali i poslije rata? Inače hrvatsko društvo riskira realizaciju Krležine metafore o glembajevštini kao prokletstvu hrvatske nove kapitalističke klase, utemeljene na zločinu, kriminalu, švercu, prevarama i iznudama. S takvim nečim ne bi mogla mirno spavati ni ova Sanaderova vlada, iako i na nju padaju sumnje zbog raznih netransparentnih lukrativnih poslova, zbog čega je i cenzurirana pretposljednja emisija Latinice na HTV-u. Dobro je što makar i na poticaj izvana dolazi do demistifikacije kriminalne prošlosti o kojoj su mnogi znali, ali su se pravili kao da o tome ništa ne znaju. Sanader je dao mig da se sada piše o toj crnoj strani Gotovinine ličnosti, da bi se time stvorio dojam u međunarodnoj javnosti da Hrvatska daje sve od sebe da haškog optuženika privede pravdi. U ovo malo vremena što je još preostalo do isteka curenja pijeska u hrvatskoj klepsidri, pred Vladom je težak zadatak da ubrza ovu katarzu koja je potrebna hrvatskom društvu, da bi mogla spokojnije zakoračiti u Europu. Ako Gotovina nije u Hrvatskoj, to valja dokazati djelima, između ostaloga i preodgajanjem hrvatske javnosti: činjenica da je netko patriot i ratni heroj ne amnestira nikoga od odgovornosti za počinjena kriminalna djela. Takav ne može poslužiti za uzor građanskih vrlina.
Damir Grubiša