Uefa planira Balkan Ligu

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

edin_Basket

#51 Re: Uefa planira Balkan Ligu

Post by edin_Basket »

ma nista od toga, treba jos jedno 10 godina da prodje da bi se moglo ozbiljno razgovarat o tome, bilo bi napretka al bi bilo i belaja, pogoto kod nas kad niko ne zna organizovat NISTA
zoka213

#52 Re: Uefa planira Balkan Ligu

Post by zoka213 »

Kada bi se oformila balkanska liga ona bi u početku sasvim sigurno bila određena uticajem lobija iz Hrvatske i Srbije. To znači da bi oni određivali ko će iz BiH sudjelovati u toj ligi. Možemo mi pametovati do sutra ali to bi tako bilo. To znači jedan klub iz Sarajeva, jedan iz Mostara i jedan iz Banja Luke.
Gang Evil

#53 Re: Uefa planira Balkan Ligu

Post by Gang Evil »

elSaik wrote:
Edin H. wrote:Odlicna ideja ta balkanska liga, taman da se besposlena omladina ima cime zabavljati, a i da murija ne prima platu bez veze. Medjutim ne znam koji bi bosansko-hercegovacki klub mogao da se takmici.

Zeljo fasuje seticu od grobara, kao i Zrinjski.

Bilo bi kao Jadranska liga - jedan ili nijedan klub iz BiH :run:
Ovi su oduvijek bili najjači argumenti protiv bilo čega sportskog u BiH...

Prva sezona: Željezničar - Partizan 0:6; uvijek pun stadion, para od marketinga, navijača, takmičenja. Ulaganje u infrastrukturu i pojačanja;

Druga sezona: Željezničar - Partizan 1:3; Bolji igrači, bolji rezultati. Bolji stadion, više navijača, marketing, poslovni prostor na novom stadionu, veća zarada, veće ulaganje u stadion i igrače;

Treća sezona: Željezničar - Partizan 2:2, veoma dobri igrači dovedeni uz sredstva zarađena u prve dvije sezone, ekipa se može napokon nositi i sa najjačim u regionu, naravno, opet pun stadion, više para itd...

Četvrta sezona: Željezničar - Partizan 2:0, napokon europski tim.

Otprilike tako, samo na duže staze... :mrgreen:

Nemojte tako usko razmišljati, tipa "ma šta će nama to, samo da šestice primamo". Pa, jbg, od nečega se mora početi, a siguran sam da niko ne bi imao ništa protiv da sutra naš neki tim prima šestice u Ligi prvaka, zar ne? ;-)

samo sto bi Zeljo i pored toga dobijao po pet komada... :D
Last edited by Gang Evil on 18/05/2008 00:00, edited 1 time in total.
Gang Evil

#54 Re: Uefa planira Balkan Ligu

Post by Gang Evil »

Fakat kad pogledam,mozda bi tako nesto stvarno valjalo jer kod nas je i derbi poceo da gubi na popularnosti...Svaki put se smanjuje broj gledalaca,ako nesto se ne promijeni ubrzo,propade sve...ta Balkan liga bi bila ipak nesto mnogo kvalitetnije od svih liga sa Balkana..to bi mozda natjeralo nase vlasti da odvajaju vise sredstava za sport...ispocetka bi bilo marisane na tim utakmicama,ali bolje i to nego da nema gledaoca,i da nam zamire derbi...
elSaik

#55 Re: Uefa planira Balkan Ligu

Post by elSaik »

zoka213 wrote:Kada bi se oformila balkanska liga ona bi u početku sasvim sigurno bila određena uticajem lobija iz Hrvatske i Srbije. To znači da bi oni određivali ko će iz BiH sudjelovati u toj ligi. Možemo mi pametovati do sutra ali to bi tako bilo. To znači jedan klub iz Sarajeva, jedan iz Mostara i jedan iz Banja Luke.
Igrao bi ti prvak, prva dva, prva tri... ;-)
vemus

#56 Re: Uefa planira Balkan Ligu

Post by vemus »

dnaxy wrote:upravo citam na http://www.sport1.de/de/apps/news/news- ... 46728.html da je Platini izjavio da bi pravili balkan ligu? Kaze da je bila jaka liga koja je privlacila puno gledalaca.Samo kaze da pored timova moraju i politicari da se sloze.

sta vi mislite jel to moguce?
JA mislim da bi na svakoj utakmici bio nered.jos je rano za takve stvari na brdovitom balkanu.vidjeli smo sta se desavalo sa navijacima bh repke u beogradu.ali sa druge strane volio bih da gledam zelju protiv zvijezde, dinama ,partizana ili hajduka.i kad se sjetim prijasnje yu lige..bilo je puno kvaliteta u njoj.

pobili bi se, poklali..to bi bio haos nevidjeni...
mada. ideja je dobra..
zoka213

#57 Re: Uefa planira Balkan Ligu

Post by zoka213 »

Prvak da on bi igrao, ali zatim još dva kluba po pozivnici. Ma i kada bi došlo do te lige, opet kažem ti već je odeđeno ko bi u njoj igrao iz BiH. Barem bi tako bilo prvih par sezona. Jednostavno Dinamo, Hajduk, Zvezda i Partizan bi odredili svoje favorite i njihova bi se morala pikati jer bez njih i nema te lige.
elSaik

#58 Re: Uefa planira Balkan Ligu

Post by elSaik »

zoka213 wrote:Prvak da on bi igrao, ali zatim još dva kluba po pozivnici. Ma i kada bi došlo do te lige, opet kažem ti već je odeđeno ko bi u njoj igrao iz BiH. Barem bi tako bilo prvih par sezona. Jednostavno Dinamo, Hajduk, Zvezda i Partizan bi odredili svoje favorite i njihova bi se morala pikati jer bez njih i nema te lige.
Ne vjerujem u to. Ipak bi toj ligi bila bitinija zarada od nekih etničkih podjela. Važnije bi po ligu bilo da igraju pred 10.000 na Grbavici, nego pred 3.000 u Laktašima...
zoka213

#59 Re: Uefa planira Balkan Ligu

Post by zoka213 »

Ama Saik napisao sam prije, odavno se to zna, u slučaju da se oformi ta liga ispočetka bi funkcionirala na sistemu pozivnica. To znači tri kluba iz tri grada u BiH. Eventualno ako prvak nije iz spomenutih gradova sudjelovao bi i on. Ovi u Zagrebu bi napravili svoj popis, ovi u Beogradu svoj, i što ostane ovamo.
armin_tz

#60 Re: Uefa planira Balkan Ligu

Post by armin_tz »

Balkan liga, jel... A racuna li ko u toj balkan ligi i ostale zemlje nalkana. prvi bi uvijek bili grcki klubovi
mi drugi amo imamo srece
gulas

#61 Re: Uefa planira Balkan Ligu

Post by gulas »

armin_tz wrote:Balkan liga, jel... A racuna li ko u toj balkan ligi i ostale zemlje nalkana. prvi bi uvijek bili grcki klubovi
mi drugi amo imamo srece
Nisam bas siguran da je iko i pomislio na grcke klubove. Osnovni cilj lige bi trebalo valjda da bude podizanje kvaliteta i popularizacija fudbala u sredinama koje su kriticne po tim pitanjima (znaci ex-YU), a grckom fudbalu to svakako ne fali.
elSaik

#62 Re: Uefa planira Balkan Ligu

Post by elSaik »

Ivica Osim, jedan od najboljih evropskih trenera, svojedobno je igrajući sa austrijskim Šturmom, shvatio kome (ni) je mjesto u Ligi prvaka. Njegov je tim ostvario zapažene rezultate, ali sudijske greške, zaustavile su Šturma.

- Evropa će morati napraviti takmičenje za siromašne. Liga prvaka je samo za bogate, a mora se naći model i za sirotinju. Samo je desetak bogatih, a veći broj sa skromnijim budžetom. Nije slučajno da niti jedan kokuz ne može u grupno takmičenje, a o završnici mogu samo sanjati - priznao je gorku istinu Osim.

Dakle, ono što je popularni "Švabo" govorio prije šest sedam godina, tek sada tu priču otvara Mišel Platini. Platini je u intervju za njemački "Bild" izjavio:

- U bivšoj Jugoslaviji utakmice klubova "velike četvorke" pratilo je po četrdeset hiljada gledatelja. Neki klubovi sa tradicijom su preselili u niži rang, čak u treću ligu. Osnivanje Balkanske lige u velikoj će mjeri ovisiti od političara, s pravom je oprezan Platini.

Nema sumnje da je Balkanska liga spas za sve klubove sa područja bivše jugoslovenske države, ali i za one iz Rumunije, Bugarske, Mađarske... Doduše, neke naziv "Balkanska" asocira na svojevrsno udruživanje bivših "bratskih" naroda i nacija. Izvjesno je da se Slovenci protive "Balkanizaciji" nogometa, dok su Hrvati oprezni. U Srbiji su raspoloženi za novo takmičenje, kao i Makedonci i Crnogorci. U sjećanjima ljubitelja nogometa u spomenutim zemljama još uvijek su svježa sježe uspomene na nogomet iz sretnih vremena, kada su Zvezda, Partizan, Hajduk, Dinamo punili stadione diljem bivše države, kada su Željezničar, Sarajevo, Vardar, Velež. Rijeka, Radnički, Vojvodima, ugrožavali primat "četvorke", s vremena na vrijeme kvarili im računice, te osvajali titule, Kupove...

Hajrudin Šuman, ne vidi ništa loše u Balkanskoj ligi, ali ima originalniju ideju.

- Ja sam da se ta liga na zove Liga klubova Jugoistočne Evrope. Balkans asocira ne nešto ružno što je iza nas, na probleme koji su Evropi poznati. Da mene pitaju ja bih predložio Mediteransku ligu Evrope. To bi bila prava liga. Zamislite u toj ligi klubove iz Grčke, Turske, Hrvatske, Španije, Francuske... Meni je svaka liga prihvatljiva koja puni stadione, donosi svima profit - izjavio je za naš list Šuman.

Dinamo (ni) je za to

Zdravko Mamić, izvršni dopredsjednik Dinama juče nije previše komentirao Platinijevu ideju. Ipak, iznio je svoj stav, koji nije ni za ni protiv takve ideje.

Sigurno da Platini želi dobro nogometu. Ne priča napamet. Poznato mu je i šta sve sve ovdje dešavalo, ali i tradicija klubova sa naših prostora. Znam šta želi, ali to je samo ideja. Nemam ništa na stolu, nikakve materijala, pa nemogu reći niti da Dinamo prihvata, ni da nije za takvu ligu. Nemam kod sebe ništa konkretno. Naravno da Dinamu trebaju jake utakmice. Uvjeren sam da bi Dinamo punio stadione gdje god bi se pojavio, da bi i Maksimir bio pun, što danas nije slučaj kada nam dolazi Zadar, Šibenik, Cibalija... Znam kako je igrati na Grbavici, na Koševu, jer je Dinamo nedavno gostovao u Sarajevu i u Maksimiru dočekao Želju. Ako bude zadovoljen sigurnosti aspekt, ako će ta liga popraviti situaciju u klubovima, pa ako bi gradovima i države našle svoj interes, u Dinamu će o svemu dobro razmisliti i odlučiti - izjavio je za "San" Zdravko Mamić.

Mamić je više od Balkanske lige zanimao raspored završnice prvenstva BiH. On lično želi pogledati Harisa Handžića, ali i Senegalca iz Želje Dialibe Bubakara.

Šurjak: Ideja je dobra

Ivica Šurjak, nekadašni as Hajduka, sada sportski direktor "bilih" koji se proslavio igrajući na terenima bivše države, nema definiran stav.

- Znamo šta se sve dešavalo na ovim prostorima. Treba vidjeti ideju i kada se ona može realizirati. Jako je bitan finansijski aspekt, ali važnije od para je sigurnost navijača. Zbog njih se igra nogomet. Sigurno da bi takva liga bila spas za klubove koji mogu samo sanjati Ligu prvaka - rekao je Šurjak.

Od Kijeva do Olimpije

Nakon Platinijeve ideje počela su nagađanja koji bi sve klubovi igrati u jednoj takvoj ligi. Široka je lepeza potencijalnih sudionika Balkanske ili Lige Jugoistočne Evrope ili Mediteranske lige. Pojedini sagovornici su spominjali klubove "velike četvorke" Zvezdu, Dinamo, Hajduk, Partizan, zatim Želju, Sarajevu, potom Velež, Olimpiju, Vardar, Budućnost, Zetu, Rijeku, Široki, Borac... Od klubova izvan bive države poželjni sudionici su; Kijevski Dinamo, Steaua, Sparta, Levski, Ferencfaroš, AEK...

Znači... Hrvatska, Bosna, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Ukrajina, Rumunija, Mađarska... eventualno Slovenija, Grčka...
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#63 Re: Uefa planira Balkan Ligu

Post by Dado dijasporitus »

Ideja je savrsena i mozda jedini spas za BH klubski fudbal. Neka bude nereda. Treba uvesti astronomske kazne za nerede i prekrsaje pa neandertalci koji zele da se makljaju ce sami sebe da zaser...

Ako ne to onda Premijer ligu smanjiti na 12 klubova i mirna Bosna
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#64 Re: Uefa planira Balkan Ligu

Post by Dado dijasporitus »

elSaik wrote: ______________________

Znači... Hrvatska, Bosna, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Ukrajina, Rumunija, Mađarska... eventualno Slovenija, Grčka...

Od kad je Ukrajina na Balkanu. Nije bas ni Madjarska. Ako udju te dvije trebala bi i Moldova.
Poduzetnik :)

#65 Re: Uefa planira Balkan Ligu

Post by Poduzetnik :) »

Ja mislim da je sasvim o.k i normalno da ima Balkanska fudbalska liga ili turnir , mislim da bi bilo odlicnih tekmi , a naravno bez Čelika nema te lige :twisted:
elSaik

#66 Re: Uefa planira Balkan Ligu

Post by elSaik »

Dado dijasporitus wrote:

Od kad je Ukrajina na Balkanu. Nije bas ni Madjarska. Ako udju te dvije trebala bi i Moldova.
Ne znam. Pitaj autora članka kojeg sam kopirao. :mrgreen:
vee-jay

#67 Re: Uefa planira Balkan Ligu

Post by vee-jay »

elSaik wrote:
Dado dijasporitus wrote:

Ne znam. Pitaj autora članka kojeg sam kopirao. :mrgreen:
Pa upravo je u clanku rijec ne samo o "Balkanskoj" Ligi nego i "Mediteranskoj" "Juznoevropskoj" ili sta vec...

Izgleda da je to sve tek u nekim apstraktnim vodama...
pa_sha

#68 Re: Uefa planira Balkan Ligu

Post by pa_sha »

ma i ako se napravi ta liga, klubove iz BiH ce vjesto izostaviti :lol:
mozda im se omakne pa jedan stave, al cisto sumnjam.........brrrrrrrrr
cyprus

#69 Re: Uefa planira Balkan Ligu

Post by cyprus »

Evo meni dosadno pa napravih format za čitavu Evropu (malo mi samo Balkan) :D :D :D . Igralo bi se na 4. nivoa iznad državnih. Dakle:

1. liga: Chelsea, Manchester Utd, Liverpool, Barcelona, Fenerbahce, Arsenal, Schalke, Roma, Sevilla, Porto, Lyon, Real Madrid, Celtic, Milan, Olympiakos, Inter Milan, Rangers i Sporting Lisboa.

2. liga: PSV, Benfica, Rosenborg, Marseille, Werder, Slavia Prag, Bešiktaš, Shakhtar Donetsk, Valencia, Lazio, Stuttgart, CSKA Moscow, Steaua, Dynamo Kiev, Zenit St. Petersburg, Fiorentina, Bayern München i Getafe.

3. liga A: Bayer Leverkusen, Anderlecht, Bolton, HSV, Everton, Tottenham, Aberdeen, Bordeaux, Brann Bergen, Helsingborg, Nurnberg, AZ Alkmaar, FC Kobenhavn, Mlada Boleslav, Sparta Prag, Aalborg, Rennes i Toulouse.

3. liga B: AEK, Atletico Madrid, Villarreal, Zürich, Panathinaikos, Basel, Braga, Spartak Moscow, Dinamo Zagreb, Aris Salonika, Panionios, Larisa, Lokomotiv Moscow, Crvena Zvezda, Hapoel Tel Aviv, Austria Vienna, Palermo i Zaragoza.

4. liga A zapad: Groningen, Blackburn, Ajax, Heerenveen, Twente, Valerenga, Stabaek, Valur Reykjavik, Runavik, Drogheda, NAC Breda, Aston Villa, Portsmouth, Manchester City, Motherwell, Dundee Utd, Lllanelli i Linfield Belfast.

4. liga A central: Elfsborg, Midtjylland, Standard Liege, Tampere Utd, Odense, Sochaux, Häcken, Hammarby, Club Brugge, AIK, Lens, Haka Valkeakoski, Cercle Brugge, Dudelange, Nancy, Wolfsburg, Santa Coloma i Levadia Tallinn.

4. liga A istok: Rapid Bucuresti, Metalist Kharkiv, Artmedia Bratislava, Dnipro, Dinamo Bucuresti, Groclin, Wisla Krakow, Legia Warsaw, Ostrava, Brno, Žilina, MTK, Debrecen, Cluj, Ventspils, Kaunas, Tavriya i Sheriff Tiraspol.

4. liga B zapad: Salzburg, Uniao Leiria, Sion, Empoli, Rapid Wien, Pacos de Ferreira, Sampdoria, Belenenses, Vitoria Guimaraes, Racing Santander, Mallorca, Juvenes, Juventus, Domžale, Sturm Graz, Vaduz, Young Boys i Valletta.

4. liga B central (Balkan): Rabotnički Skopje, Loko Sofia, CSKA Sofia, Litex, FK Sarajevo, Partizan Beograd, Vojvodina, Borac Čačak, Budućnost Podgorica, Milano Kumanovo, Dinamo Tirana, Asteras, Xanthi, Levski Sofia, Cherno More, Slaven Belupo, Osijek i Modriča Maksima.

4. liga B istok: BATE Borisov, Kayseri, Anorthosis Famagusta, Sivasspor, Trabzonspor, Denizlispor, APOEL, Omonia Nicosia, Beitar Jerusalim, Maccabi Netanya, Dinamo Tbilisi, Gomel, FK Moskva, Saturn, Amkar Perm, Pyunik Yerevan, Olimpik Baku i Aqtobe.

:D :D :D
Topla voda

#70 Re: Uefa planira Balkan Ligu

Post by Topla voda »

dobro si ti to cypruse :D
a ovdje je toliko kandidata da bi se morale dvije lige napraviti.ko moze iz te lige dekretom izbaciti slaven belupo,koji je finansijski jak ili celik kome bi bilino polje bilo malo i protiv najlosijih ekipa?
sarajevo,zeljo,celik,zrinjski,slavija,borac,siroki...najmanje 7 iz bih.
+srbija+hrvatska+makedonija+crna gora....pa minimum 30 ekipa....fino dvije lige po 15 i pobjednici finale na kosevu :D
a pod obavezno,zabrana za gostujuce navijace
komadinamujo

#71 Re: Uefa planira Balkan Ligu

Post by komadinamujo »

Stvar je jasna ko dan.

Ovako je izgledalo to kad smo igrali ex yu ligu.

Sarajevo 2x Kup šampiona i ispad u drugom, odnosno prvom kolu, 1 ili 2x kup UEFA i sličan rezultat kao i u kupu šampiona.

Željo 1x u kupu šampiona i uspjeh sličan uspjehu Sarajeva, ispad u prvom kolu, par solidnih pokušaja u kupu UEFA i to polufinale o kojem se i danas priča.

Velež lijepi rezultati u kupu UEFA kao i 2 dobra nastupa u kupu Kupova (mislim da se išlo i do četvrtfinala)

Borac jedan neslavan nastup u kupu Kupova.

Sloboda jedan nastup u kupu UEFA i naravno ništa.

Čelik - osvajač SE kupa. Nemojte se radovati, to nije bio kao što se priča Intertotokup. To je kup u kojem su nastupali povratnici u društvo najboljih. A pošto je Čelik rekorder ex Yu po ispadanjima i povratcima u 1. ligu (6 puta), tako su i imali najviše nastupa u ovom kupu, i eto i osvojili ga (na iskustvo).

I to je SVE. Za 45 godina. Sve u svemu, BH klubovi su u eurokupovima nastupali kao na olimpijadi, u prosjeku svake 4. godine. Kao što vidimo rezultati nisu bili ništa bolji nego sad. Ispadalo se uglavnom u prvim kolima uz pokoji bljesak zahvaljujuči ždrijebu koji nam ni rođena majka ne bi podarila.

Sada, BH ima svake godine 3 predstavnika u euro kupovima. U početku se ispadalo u prvim pretkolima, ali tu su i dva 3. pretkola. Pa i pored ranih ispadanja, kad se sve sabere BH ekipe za ovih desetak godina su odigrale više utakmica nego za tih kompletnih toliko faljenih 45. E sad će priče o Mančesteru i Hamburgeru i Derbi Kauntiju. E ti susreti su više odigrani voljom ždrijebe nego kvalitetom. Rano smo ih izvukli i naravno ispali.

A zar nisu velike ekipe i NCU i Dinamo, pa i Genk, kojeg smo usput budi rečeno i prošli!!!

Zato, jezik za zube. Kakva balkanska liga. Europske utakmice na Koševu, Grbavici, Pecari, pod Bijelim brijegom... gledali bi svake prestupne godine.. Pitanje je da li i tada. Slavlje bi nam bilo kad dolaze Partizan ili Dinamo... I to je sve.
elSaik

#72 Re: Uefa planira Balkan Ligu

Post by elSaik »

komadinamujo wrote: Zato, jezik za zube. Kakva balkanska liga. Europske utakmice na Koševu, Grbavici, Pecari, pod Bijelim brijegom... gledali bi svake prestupne godine.. Pitanje je da li i tada. Slavlje bi nam bilo kad dolaze Partizan ili Dinamo... I to je sve.
Pa ne mijenja ti ta Liga državna takmičenja nego je dodatno takmičenje. Liga bi bila tu samo radi novca, jer danas ni Zvezda - Partizan ne mogu više napuniti stadion, a da ne pričamo o drugim utakmicama u exYu.
aranzer

#73 Re: Uefa planira Balkan Ligu

Post by aranzer »

bio bi to haos
Post Reply