UEFA Champions League

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

xoklix

#48101 Re: UEFA Champions League

Post by xoklix »

Real jedne godine izbacio PSG,Celzi,City i Lpool u finalu pa su ljudi opet nalazili zamjerke :mrgreen:
Možda i najbolja knock-out faza ikad u LP.
darius_maximus

#48102 Re: UEFA Champions League

Post by darius_maximus »

Slušajući sve ove priče o tome kako je Arsenal "zatvorio" ili "ograničio" PSG stičem utisak da bi Arsenal nekako da sjedi na dvije stolice.
S jedne strane, pobjednici EPL-a, najjače lige na svijetu, ekipa koja je godinama građena i u koju su uložene milijarde.
Moglo bi se reći najjača ekipa na svijetu.
S druge strane bi da budu underdog u utakmici u kojoj je PSG jača ekipa koja igra atomski fubdal, šta već ne.

Kao da ne smiju da izađu pred svijet i kažu da su elitna ekipa, najbolja na svijetu.
Kada pobjeđuju onda su top, taktika, granitna odbrana, presing, ovo-ono.
Kada gube onda su oni ipak manja ekipa, šta si očekivao protiv PSG-a, itd.

Nije Arsenal Steaua iz Bukurešta, pa da se priča o tome kako su dobro zatvorili favorita i nisu mu dozvolili gol iz igre.
Tako bi mogla Sevilla pričati, da je igrala finale LP.
Arsenal je ekipa koja bi trebala moći dominirati u onakvim utakmicama.

Dakle, moje pitanje je, zašto se prema Arsenalu vazda ljudi ponašaju kao da su underdog?
Zašto ih ljudi ne gledaju kao npr. City ili Bayern (ili, eto, PSG)?
Opet, ljudi osvajači EPL-a, tonu odličnih igrača, godinama građena i razrađivana taktika.
Na papiru vrijede više od PSG-a, pa me zanima čemu takav narativ.
Point.

#48103 Re: UEFA Champions League

Post by Point. »

Capajebo wrote: 31/05/2026 00:58
Point. wrote: 31/05/2026 00:42 Šteta što nije Arsenal uzeo, muka mi je od ovog državnog arapskog kluba.
A Arsenal inace sve sama autohtona staroengleska funta.
Bolje i to nego ciljani državni projekat. Još onaj tuljan predsjednik PSG kupio sebi mjestu u UEFA boardu. Smiješno
RJ57

#48104 Re: UEFA Champions League

Post by RJ57 »

ne pamtim ovako dobro suđenje u jednom velikom finalu

čovjek je sudio 10 utakmica u LŠ i nijednom nije morao ići gledat VAR ..... i onda ga idioti ne pošalju na SP :-)
RJ57

#48105 Re: UEFA Champions League

Post by RJ57 »

samo mi nije jadno na koji fazon je vitinha man of the match. ok, nije izgubio skoro nijesnu loptu ali nije ništa ni napravio

po meni je declan rice bio najbolji
konoplja

#48106 Re: UEFA Champions League

Post by konoplja »

darius_maximus wrote: 31/05/2026 10:31 Dakle, moje pitanje je, zašto se prema Arsenalu vazda ljudi ponašaju kao da su underdog?
Opet, ljudi osvajači EPL-a, tonu odličnih igrača, godinama građena i razrađivana taktika.
Jer sve do ove sezone su bili luzeska ekipa koja preko 20 godina nije osvojila domace prvenstvno, i ne znam koliko tacno godina ima od posljednjeg trofeja FA kupa... 5-6?
Na papiru vrijede vise jer su EPL igraci prenapuhani. Ja bi samo dva-tri igraca uzeo iz Arsenala za PSG. U cijelini su solidna momcad i funkcioniraju dobro, ali nemaju nijednog virtuoza. Magicnog igraca koji sam moze rijesiti utakmicu.
dječak sa šibicama

#48107 Re: UEFA Champions League

Post by dječak sa šibicama »

PSG je ljigavi projekt sa parama, al takvih je vec bilo kamara, Chelsea Manchester City i tako dalje.

Pare odredjuju, francuska liga nije nesto posebno ali valjda je Pariz dovoljno veliki grad da se isplati zbog povratka ulozenog. Puno navijaca i tako dalje, mada i dalje ne razumijem racunicu.
Engleske klubove razumijem, najjaca liga i vrte se milijarde u njoj.
Better Man

#48108 Re: UEFA Champions League

Post by Better Man »

Velkoski wrote: 30/05/2026 23:05 kako ba nijedna nije bila bolja, po kojim parametrima?
Nije bitno koje bio bolji, već je činjenica da PSG iz igre ne bi dao gol da se igralo još 90 minuta. Penali su bili lutrija. Golman Arsenala je odbranio jedan penal, ali dva igrača Arsenala su izvodili gluposti, a ne ozbiljno pristupili izvođenju penala. Tako da je pobijedio sretniji i sretniji tim.
avetinja

#48109 Re: UEFA Champions League

Post by avetinja »

darius_maximus wrote: 31/05/2026 10:31 Slušajući sve ove priče o tome kako je Arsenal "zatvorio" ili "ograničio" PSG stičem utisak da bi Arsenal nekako da sjedi na dvije stolice.
S jedne strane, pobjednici EPL-a, najjače lige na svijetu, ekipa koja je godinama građena i u koju su uložene milijarde.
S druge strane bi da budu underdog u utakmici u kojoj je PSG jača ekipa koja igra atomski fubdal, šta već ne.

Kao da ne smiju da izađu pred svijet i kažu da su elitna ekipa, najbolja na svijetu.

Nije Arsenal Steaua iz Bukurešta, pa da se priča o tome kako su dobro zatvorili favorita i nisu mu dozvolili gol iz igre.

Dakle, moje pitanje je, zašto se prema Arsenalu vazda ljudi ponašaju kao da su underdog?
Zato što se 20 godina stvara narativ da je Arsenal veliki klub bez većih uspjeha na terenu, a to i jeste tako.

Osvajali su državne kupove, ali ih ljudi najviše pamte po izgubljenom finalu Lige prvaka i Europa lige. Uz to, Arsenal nikada nije osvojio ova dva takmičenja.

Onda na sve to dodaj da ni ove sezone nije glatko osvojio titulu i da je stvorena slika da su ih sudije pogurale.

Poređenja radi, da Real Madrid završi iznad crte za ispadanje i da igraju finale Lige prvaka, mnogi bi vjerovali da će Real osvojiti zato što je izgradio reputaciju pobjednika, bez obzira kakvo je trenutno stanje.
Pandakonda

#48110 Re: UEFA Champions League

Post by Pandakonda »

darius_maximus wrote: 31/05/2026 10:31 Slušajući sve ove priče o tome kako je Arsenal "zatvorio" ili "ograničio" PSG stičem utisak da bi Arsenal nekako da sjedi na dvije stolice.

Arsenal je najgori sampion EPL-a godinama unazad. Imali su srecu da su ostale ekipe bile toliko lose da nisu ni imali kako treba izazov. A i to su mogli upropastiti da City nije kiksao pred kraj. Arsenal se gledao kao underdog zato sto su upumpali bruku para i opet nisu mogli uzeti titulu ili LP, i jer su igrali negledljiv fudbal. Pored toga to je ekipa koja je sastavljena od igraca koji nisu nista osvojili. Neka me neko ispravi ako grijesim, ali u trenutnom sastavu Arsenala samo je Timber osvojio holandsku ligu, i Gyokeres Portugalsku? Jesus jos jedino sa Cityem sto je uzeo titula. Trener isto tako, Arteta kao igrac nije osvojio nista relevantno i titulu je vidio tek kad je Pep uzeo jer mu je bio asistent. Sve u svemu skupina luzera i logicno je onda da će te ljudi smatrati underdogom i neće te shvatati ozbiljno.

Vrijeme će pokazati da li je ova titula bila slucajnost ili proizvod necega, ali je sramota u 7 godina Artetine vladavine potrosit bruku para i osvojiti samo jednu ligasku titulu. Dovoljno je pogledat sta su Klopp i Pep osvojili za prvih 7 godina i kakav su fudbal igrali.

Da se vratimo na Pariz, ofucana je vise ta mantra kako su pare jedini razlog uspjeha, mnoge ekipe su trosile vise od njih pa ni blizu toliko uspjeha nemaju. Pariz je upravo najgori bio kada su imali skup napad (Messi, Neymar, Mbappe). Evo cijene transfera nekih kljucnih igraca:

Hakimi - 60 miliona
Marquinhos - 30 miliona
Safonov - 20 miliona
Pacho - 40 miliona
Mendes - 40 miliona
Neves - 65 miliona
Vitinha - 40 miliona
Ruiz - 20 miliona
Emery - akademija
Khvicha - 70 miliona
Dembele - 50 miliona
Doue - 50 miliona
Barcola - 40 miliona
Ramos - 65 miliona

Ovo su realno smijesne cifre kada se recimo uzme u obzir da je Liverpool samo za Wirtza i Isaka dao cca 250 miliona. A da ne govorim kako su United i Chelsea trosili pare. Za Pogbu dali 100 miliona, Antony 95, Maguire 90, Sancho 85, Lukaku 85, Hojlund 80 itd.

Chelsea jos gori, Enzo 120, Caicedo 115, Lukaku isto oko 115, Haverz 100, Fofana 80, Mudryk 70 itd.

Zbirni rezultat ta ista 2 kluba je 0 ligaskih titula, 2 evropa lige i jedna konferencijska
darius_maximus

#48111 Re: UEFA Champions League

Post by darius_maximus »

avetinja wrote: 31/05/2026 12:58

Zato što se 20 godina stvara narativ da je Arsenal veliki klub bez većih uspjeha na terenu, a to i jeste tako.

Osvajali su državne kupove, ali ih ljudi najviše pamte po izgubljenom finalu Lige prvaka i Europa lige. Uz to, Arsenal nikada nije osvojio ova dva takmičenja.

Onda na sve to dodaj da ni ove sezone nije glatko osvojio titulu i da je stvorena slika da su ih sudije pogurale.

Poređenja radi, da Real Madrid završi iznad crte za ispadanje i da igraju finale Lige prvaka, mnogi bi vjerovali da će Real osvojiti zato što je izgradio reputaciju pobjednika, bez obzira kakvo je trenutno stanje.
Stvara se i o PSG-u narativ da su "plastični" klub, šeikovi i petrodolari, toliko para ububali da bi osvajali farmersku ligu, itd.
PSG je također tek prošle godine uzeo LP protiv onog mrtvog Intera.
Nije da su neki pobjednici i da imaju neku istoriju osvajanja trofeja.

Milijarde su potrošene na Arsenal, zadnjih sezona su konstantno u prve dvije ekipe EPL-a, ove godine i osvojili.
Osvojili prvo mjesto u grupnoj fazi LP.
Ne može se o takvoj ekipi pričati kao o underdogu.

Zašto narativ nije bio, kako će se PSG nositi protiv Arsenala?
City se godinama zajebavalo kako uz tolike pare nisu osvojili LP, isto za PSG.
Zašto se s Arsenalom ima više strpljenja i pušta ih se da budu jadnici koji se bore protiv jačih od sebe, dok je istina da imaju skuplju ekipu od PSG-a, da je Arteta tri-četiri godine duže na kormilu Arsenala nego što je Enrique na kormilu PSG-a i da je imao više vremena da uigra i razradi taktiku za svoju ekipu?

Pitam, jer iskreno ne kontam.
Zašto se Arsenalu pušta taj luzerski narativ, kad imaju sve preduslove da budu uspješniji od obje ekipe?
Čemu priča "Bayern je pokušao igrati protiv PSG-a, pa kako je prošao", kao da je Arsenal slabiji od Bayerna (lično mislim da jeste, ali zašto)?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#48112 Re: UEFA Champions League

Post by Velkoski »

Better Man wrote: 31/05/2026 12:50
Velkoski wrote: 30/05/2026 23:05 kako ba nijedna nije bila bolja, po kojim parametrima?
Nije bitno koje bio bolji, već je činjenica da PSG iz igre ne bi dao gol da se igralo još 90 minuta. Penali su bili lutrija. Golman Arsenala je odbranio jedan penal, ali dva igrača Arsenala su izvodili gluposti, a ne ozbiljno pristupili izvođenju penala. Tako da je pobijedio sretniji i sretniji tim.
penali nisu lutrija :mrgreen:
darius_maximus

#48113 Re: UEFA Champions League

Post by darius_maximus »

konoplja wrote: 31/05/2026 12:35
darius_maximus wrote: 31/05/2026 10:31 Dakle, moje pitanje je, zašto se prema Arsenalu vazda ljudi ponašaju kao da su underdog?
Jer sve do ove sezone su bili luzeska ekipa koja preko 20 godina nije osvojila domace prvenstvno, i ne znam koliko tacno godina ima od posljednjeg trofeja FA kupa... 5-6?
Na papiru vrijede vise jer su EPL igraci prenapuhani. Ja bi samo dva-tri igraca uzeo iz Arsenala za PSG. U cijelini su solidna momcad i funkcioniraju dobro, ali nemaju nijednog virtuoza. Magicnog igraca koji sam moze rijesiti utakmicu.
Jako je malo virtuoza danas više u fudbalu.
Ne nužno što su igrači zaboravili, već zato što ih, čim kroče u ozbiljan fudbal, uče da ne driblaju.
Malo je onih kojima se to još trpi, sada je sve sistem, posjed, pozicije, itd.
ShnjaZZZ

#48114 Re: UEFA Champions League

Post by ShnjaZZZ »

Velkoski wrote: 31/05/2026 13:28
Better Man wrote: 31/05/2026 12:50
penali nisu lutrija :mrgreen:
Nisu do neke mjere, istraživanje pokazuje npr da onaj ko prvi izvodi penale ima 60% šanse za pobjedu napram 40%.

Arsenal je sinoć dvostruko izgubio bacanje novčića. PSG je birao i da prvi izvodi penale i birao stranu gdje će se izvodit.

Jbg
dembele

#48115 Re: UEFA Champions League

Post by dembele »

Kakav je vezni red imao Arsenal prije 20-ak godina kada se zahuktavala ona moćna Barca:Fabregas, Flamini, Hleb, Rosicky.
JohnnyS

#48116 Re: UEFA Champions League

Post by JohnnyS »

LSD i ja prije el classica
avetinja

#48117 Re: UEFA Champions League

Post by avetinja »

darius_maximus wrote: 31/05/2026 13:26 Stvara se i o PSG-u narativ da su "plastični" klub, šeikovi i petrodolari, toliko para ububali da bi osvajali farmersku ligu, itd.
PSG je također tek prošle godine uzeo LP protiv onog mrtvog Intera.
Nije da su neki pobjednici i da imaju neku istoriju osvajanja trofeja.

Milijarde su potrošene na Arsenal, zadnjih sezona su konstantno u prve dvije ekipe EPL-a, ove godine i osvojili.
Osvojili prvo mjesto u grupnoj fazi LP.
Ne može se o takvoj ekipi pričati kao o underdogu.

Zašto narativ nije bio, kako će se PSG nositi protiv Arsenala?
City se godinama zajebavalo kako uz tolike pare nisu osvojili LP, isto za PSG.
Zašto se s Arsenalom ima više strpljenja i pušta ih se da budu jadnici koji se bore protiv jačih od sebe, dok je istina da imaju skuplju ekipu od PSG-a, da je Arteta tri-četiri godine duže na kormilu Arsenala nego što je Enrique na kormilu PSG-a i da je imao više vremena da uigra i razradi taktiku za svoju ekipu?

Pitam, jer iskreno ne kontam.
Zašto se Arsenalu pušta taj luzerski narativ, kad imaju sve preduslove da budu uspješniji od obje ekipe?
Čemu priča "Bayern je pokušao igrati protiv PSG-a, pa kako je prošao", kao da je Arsenal slabiji od Bayerna (lično mislim da jeste, ali zašto)?
U zadnjih 10 godina PSŽ je osvojio 8 titula. To im je dalo reputaciju pobjednika, bez obzira što nemaju valjanu konkurenciju, ali bez uspjeha u Europi, mada im je naruku išlo što ni ostali francuski klubovi nemaju uspjeha niti se od njih mnogo očekuje. Prošle godine su i to srušili tako što su devastirali Inter. Sve to im je poboljšalo reputaciju.

Arsenal je 7 godina bio bez Lige prvaka, tek su se u zadnje 4 godine počeli vrtiti oko vrha, dva puta bili jako blizu, ove godine osvojili uz narativ da su ih sudije pogurale. Uz sve ono što sam rekao, nemaju reputaciju pobjednika, jednostavno nemaju. Publika ih tako ne doživljava, a nije da su baš u krivu. Da je Arsenal sinoć osvojio, popravio bi reputaciju i bio bi ozbiljnije shvaćen. Ovako će to opet biti Arsenal od kojeg se ne očekuje ono najviše.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#48118 Re: UEFA Champions League

Post by sime_cipol »

Kad su ovom Arsenalu jedva uvalili gol i to iz penala, najboljem Milanu ne bi dali za 7 dana :D
ultima_palabra

#48119 Re: UEFA Champions League

Post by ultima_palabra »

Bio je jedan period izmedju 70-80. minute kad je PSG ostavljao bas puno prostora na svojoj polovini, Arsenal je imao 3-4 neke polukontre gdje jedan pas stvara 100% sansu i svaki put su odigrali kriminalan pas ili se Saka zabio u direktno igraca. To pokazuje koliko su ubijeni u pojam taktikom, najjednostavnije fudbalske stvari nisu sposobni da urade.

Slicno i za penale, da su pet penala bili sposobni pogoditi u okvir gola, uzeli bi trofej. PSG se bas nudio sinoc.
LSD

#48120 Re: UEFA Champions League

Post by LSD »

JohnnyS wrote: 31/05/2026 13:51

LSD i ja prije el classica
Ma dobro to, al vidi ovu bruku
Prvi čovjek Real Madrida Florentino Perez odlučio je 'slučaj Negreira' u kojem je najveći rival Barcelona optužen za kupovinu sudija, predati u UEFA. Ne vjeruje više u španski sistem i pokušat će od krovne kuće evropskog fudbala da izbori kakvu-takvu kaznu za najvećeg rivala.

Madridski mediji tvrde da je Perez jučer nazvao prvog čovjeka UEFA Aleksandra Čeferina. Razgovarali su na temu Negreira.

"Jučer je Florentino Perez nazvao Čeferina i saopštio mu je kako će dostaviti kompletan dosije o slučaju 'Negreira'. Na 500 stranica je detaljno opisana svaka sudijska greška", navodi se.
Perez će, vjerovatno, od UEFA tražiti sankcije za Barcelonu. Odlučio je sve podići na veći nivo i pokušati da ocrni katalonski tim.
:lol: :lol:

Moze li iko zaustaviti olinjalog kera da vam ne bruka klub ovako javno.
LSD

#48121 Re: UEFA Champions League

Post by LSD »

Arsenal je juce premalo igrao u napadu da bi se mogao nadati tituli LP.
Za tu titulu ipak moras napadati i traziti golove.
tokio25

#48122 Re: UEFA Champions League

Post by tokio25 »

Psg prvak europe je jedino sto ce se pamtiti a sve ostalo su price
jeza u ledja

#48123 Re: UEFA Champions League

Post by jeza u ledja »

Pobjedio je fudbal. :oops:
jeza u ledja

#48124 Re: UEFA Champions League

Post by jeza u ledja »

dječak sa šibicama wrote: 31/05/2026 12:40 PSG je ljigavi projekt sa parama, al takvih je vec bilo kamara, Chelsea Manchester City i tako dalje.

Pare odredjuju, francuska liga nije nesto posebno ali valjda je Pariz dovoljno veliki grad da se isplati zbog povratka ulozenog. Puno navijaca i tako dalje, mada i dalje ne razumijem racunicu.
Engleske klubove razumijem, najjaca liga i vrte se milijarde u njoj.
Pariz je metropola sa najvise talenta na svijetu vec bar jedno deceniju (vise nego Sao Paulo, Rio, Madrid, London, Barcelona, Buenos Aires). Mozda je i logicno da oni postaju nova dinastija.

Doduse sinoc jedini Parizanin na terenu je usao kao izmjena.
tokio25

#48125 Re: UEFA Champions League

Post by tokio25 »

stvarno pariz je rasadnik talenata a sam psg nema skoro nijednog
isto u njemackoj mi je fascinantno da berlin kao glavni grad nema jakog bundesligasa
u svakoj drzavi glavni grad ili ima otprilike najjaci klub ili kao italija pri vrhu jedino njemacka nema bas nikakvog vrijedno pomena
hertha je vise jojo klub union berlin je sada kao nesto se izdigao al slabo

anyway sto bi rekli stari bosanci
pariz je osvojio ligu prvaka i to je to
sbb kbb je samo prica
da je arsenal uzeo bi bilo zanimljivo jer bi engleski klubovi ovu godinu izdominirali europu
Post Reply