Udes prilikom skretanja u lijevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#76 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by laserShow »

Leno wrote: 03/05/2022 15:41 ospodine vidovnjak pisem 8 put da sam dao zmigavac
Kome to znaci, osim tebi? Ne mozes dokazati da jesi, ili da nisi.
Leno

#77 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by Leno »

Znam to...ali i onda neznaci ni njemu...jer je i on u zapisniku naveo da je dao lijevi zmigavac
Leno

#78 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by Leno »

Ma nema ljutnje...izvini ako sam te uvrijedio ali stvarno sam napisao puno puta da sam dao zmigavac ali kakve to ima koristi..ko to moze dokazati...ima slicna tema koju sam sad citao....vjesalica je bio jako aktivan u njoj...procitao sam mnoge stvari koje meni idu u prilog...
Ateista

#79 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by Ateista »

laserShow wrote: 03/05/2022 11:44
dend wrote: 03/05/2022 10:59 Zabranjeno je preticanje kroz raskrsnicu
Nije raskrsnica, vec skretanje na pomocni put/ulaz.
-da li je tu dozvoljeno skretanje lijevo i preticanje, te ako nema linija kako se to tretira.
Jeste dozvoljeno skretanje, dozvoljeno preticanje, odnosno nema znaka zabrane i isprekidana je. (barem u mom primjeru)
-da li si dao zmigavac ili ne, odnosno moze li se to dokazati.
Kako se moze dokazati, ako nema kamere, a pretpostavimo da nema, jer vecinom ih nema na putu gdje ja skrecem.

Izivnjavam se autoru teme na skretanju s njegovog problema, ali mislim da je ocito da nije jednostavno ustanoviti krivca i dati odgovor na njegovo pitanje ko je kriv.
Jasno je da je to tesko dokazati, zato je tesko reci kakvu ce sud odluku donijeti.
Kad govorim o zmigavcu, govorim o realnoj krivici, jer ako nije dao zmigavac ovaj iza je imao pravo da pretice, a ako jeste dao ba vrijeme, onaj iza nije smio preticati.
Leno

#80 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by Leno »

Ima i rasakrnsnica ali sa lijeve strane..vidi se na slici...da li ce to imati znacaj???
Leno

#81 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by Leno »

Leno wrote: 03/05/2022 20:49 Ima i rasakrnsnica ali sa lijeve strane..vidi se na slici...da li ce to imati znacaj???
Pardon sa desne strane je raskrsnica...vidi se na skici..
Ateista

#82 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by Ateista »

Leno wrote: 03/05/2022 20:53
Leno wrote: 03/05/2022 20:49 Ima i rasakrnsnica ali sa lijeve strane..vidi se na slici...da li ce to imati znacaj???
Pardon sa desne strane je raskrsnica...vidi se na skici..
Mislim da na raskrsnici i pred istom ne bi smio preticati, to ti ide u korist.
mali jomu

#83 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by mali jomu »

vjeshalica wrote: 03/05/2022 08:37 Ocito da je da si naletio na suprotnu stranu na forumu koja iznosi svoje teze.

ako si vec stajao da propustis ljude onda je logicno da se tada ne pretice,to ti je cisti zalet i nalet na vozila jer mu je bilo mrsko da koci pa je skonto da ce rijesit problem preticanjem kad je uocio vozilo koje stoji...tupanska posla

(vjeshalica wrote:...)

kad skreces ulijevo na mjestu gdje je dozvoljeno skretanje, saobracajnom signalizacijom do tog dijela gdje se moze vrsiti skretanje,nije dozvoljeno preticanje.

Prvo kad skreces ulijevo ne gledas u retrovizor jer te nikakvo pravilo saobracajno ne obavezuje na tu radnju, vec te obavezuje da gledas naprijed odnosno ko zadrzava pravac kretanja da ga pustis. Covjek nije kriv jer ocito je da se kretao dijelom puta i dosao do pretpostavljam na slikama ulaza u parking, seljacina agresivna umjesto da ne pretice udara u lika nizasta jer to je paradoks sto je uradio

Kakvo prvenstvo? Kad se dva vozila krecu na istom putu jedan iza drugog sa prvenstvom prolaza ne moze jedan u odnosu na drugog imati ili nemati prvenstvo. U kojoj su te autoskoli tome ucili?

Da je postojala saobracajna signalizacija i da se desilo ovo,lik koji je udario u njega prilikom preticanja samo bi on kriv bio,a ne ovaj sto skrece jer on nema nikakve obaveze prema vozilu koje nalijece IZA njega.

Samo je ovo dobro sto je napisano, i drzi se toga... sve drugo je suplja. :thumbup:
jasib

#84 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by jasib »

mali jomu wrote: 04/05/2022 08:49
vjeshalica wrote: 03/05/2022 08:37 Ocito da je da si naletio na suprotnu stranu na forumu koja iznosi svoje teze.

ako si vec stajao da propustis ljude onda je logicno da se tada ne pretice,to ti je cisti zalet i nalet na vozila jer mu je bilo mrsko da koci pa je skonto da ce rijesit problem preticanjem kad je uocio vozilo koje stoji...tupanska posla

kad skreces ulijevo na mjestu gdje je dozvoljeno skretanje, saobracajnom signalizacijom do tog dijela gdje se moze vrsiti skretanje,nije dozvoljeno preticanje.

Prvo kad skreces ulijevo ne gledas u retrovizor jer te nikakvo pravilo saobracajno ne obavezuje na tu radnju, vec te obavezuje da gledas naprijed odnosno ko zadrzava pravac kretanja da ga pustis. Covjek nije kriv jer ocito je da se kretao dijelom puta i dosao do pretpostavljam na slikama ulaza u parking, seljacina agresivna umjesto da ne pretice udara u lika nizasta jer to je paradoks sto je uradio

Član 36
(1) Vozač koji namjerava da obavi skretanje ulijevo, smije da počne takvu radnju samo ako se prethodno uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge učesnike u saobraćaju ili imovinu, vodeći pri tome računa o položaju vozila i pravcu i brzini kretanja
.

Kakvo prvenstvo? Kad se dva vozila krecu na istom putu jedan iza drugog sa prvenstvom prolaza ne moze jedan u odnosu na drugog imati ili nemati prvenstvo. U kojoj su te autoskoli tome ucili?

Da je postojala saobracajna signalizacija i da se desilo ovo,lik koji je udario u njega prilikom preticanja samo bi on kriv bio,a ne ovaj sto skrece jer on nema nikakve obaveze prema vozilu koje nalijece IZA njega.
Član 61
Vozač ne smije vozilom početi da pretiče ili obilazi ako je vozač koji se kreće iza njega počeo da pretiče

Samo je ovo dobro sto je napisano, i drzi se toga... sve drugo je suplja. :thumbup:
:-)
mali jomu

#85 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by mali jomu »

jasib wrote: 04/05/2022 09:48 ....

Zasto si mi ubacio (uvalio) da sam nesto napisao... kad to nisam napisao,

(vidis da uvaljivaju... suplje :mrgreen: )

Inace na tom putu gdje ti se to desilo... se ne smije preticat, narocito takvom brzinom. :thumbup:
costacurta

#86 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by costacurta »

jasib wrote: 04/05/2022 09:48
mali jomu wrote: 04/05/2022 08:49
Član 61
Vozač ne smije vozilom početi da pretiče ili obilazi ako je vozač koji se kreće iza njega počeo da pretiče

:-)
Prvi boldirani Član 36:
odnosi se na učesnike u saobraćaju koji dolaze iz suprotnog smijera, uvažavajući horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, položaj vozila(npr POLOŽAJ VOZILA-ukoliko ne postoji "isključna traka" da jaše preko pune, da reducira(smanji) ili po potrebi zaustavi vozilo prije skretanja kako ni se uvjerio u sigurnost i bezbijednost. To se ne odnosi na onog kojo ide iza tebe i krši sva ta pravila. Ti možeš da kontrolišeš ispred sebe ne i ono što vidiš u retrovizoru.
Drugi boldirani Član 61
Odnosi se na radnje "preticanje i obilaženje" to je suprotno radnji "skretanje"
Post Reply