Udaja i promjena prezimena

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
6.april

#176 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by 6.april »

someone_ wrote:
6.april wrote: Djeca trebaju nositi očevo prezime.
Ne vidim zasto je bitno da djeca imaju ocevo ili majcino prezime. Zasto ljudima odmah nametati identitet cim se rode. To sto su mu ti roditelj ne mora da znaci da se djete tako osjeca. Mislim da je prilicno primitivno i zaostalo davati djeci ime i prezime umjesto da se puste da sami izaberu. Evo recimo ja planiram svoje djete zvati djete do jedno 4. godine kada ocekujem da ce sam izabrati svoje ime i prezime.

Isto tako mislim da je imati jedno ime cjeli zivot prevazidjeno i pomalo dosadno. Ja svoje mjenjam jednom do 2 puta godisnje.
U pravu si.
mokra_carapa

#177 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by mokra_carapa »

someone_ wrote:
6.april wrote: Djeca trebaju nositi očevo prezime.
Ne vidim zasto je bitno da djeca imaju ocevo ili majcino prezime. Zasto ljudima odmah nametati identitet cim se rode. To sto su mu ti roditelj ne mora da znaci da se djete tako osjeca. Mislim da je prilicno primitivno i zaostalo davati djeci ime i prezime umjesto da se puste da sami izaberu. Evo recimo ja planiram svoje djete zvati djete do jedno 4. godine kada ocekujem da ce sam izabrati svoje ime i prezime.

Isto tako mislim da je imati jedno ime cjeli zivot prevazidjeno i pomalo dosadno. Ja svoje mjenjam jednom do 2 puta godisnje.

Na šta će ta djeca ličiti samo me zanima, sami sebi prepušteni da se identifukuju.... :skoljka:
krompir i riza

#178 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by krompir i riza »

Serem se na svaki brak koji se zasniva na ultimatumima i lupanju šakom o sto. To nije brak.
Kad neko ostane bez validnih argumenata onda se uhvati svog međunožja : ''Biće po mom ili nikako i žena će me cijeniti kao takvog jer imam muda. '' Litl tumorou !!

Lični stav o uzimanju prezimena: nisam, niti bih uzeo ženino prezime a njoj sam ostavio nek sama bira hoće li zadržati svoje ili šta već- njena stvar, nemam se prava miješati u to niti me zanima uopšte.
Njene roditelje ne mogu zvati mama i tata- zovem ih imenom, jer sam ih znao i prije naše veze i braka i drugačije ih ne mogu osloviti. Riža nek zove moje kako god njoj odgovara- ni to nema nikakve veze sa mnom, sama je odabrala ono što joj odgovara. Za mahalu me boli neka stvar, čisto sumnjam da smo im i zanimljivi toliko da se bakću našim prezimenom- ko nas jebe, na današnjem vaktu svako svoju brigu gleda.

Oboje radimo, oboje imamo svoje karijere, oboje privređujemo, zajedno planiramo od menija za ručak do dizanja kredita. Kad dođu djeca aBd i o tome ćemo se dogovarati-šta i kako. Poštujem njene stavove,ona poštuje moje- kad nam se ideje ne slažu racionalno nađemo kompromis, popustim ja njoj nekad, popusti vala i ona meni i mirna kuća.
Ako ikad dođem u situaciju da joj tresnem šakom o sto (ili ona meni) da bih joj nešto dokazao/ zapovjedio nek me ''mršne'' odmah , sa neandertalcima se samo tako i može.
mart

#179 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by mart »

Promjena prezimena je neprakticna iz prostoga razloga sto se moraju promijeniti sva dokumenta. A u slucaju da brak ne potraje, sve ponovo. Isto je i sa dodavanjem prezimena
male_okice

#180 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by male_okice »

krompir i riza wrote:Serem se na svaki brak koji se zasniva na ultimatumima i lupanju šakom o sto. To nije brak.
Kad neko ostane bez validnih argumenata onda se uhvati svog međunožja : ''Biće po mom ili nikako i žena će me cijeniti kao takvog jer imam muda. '' Litl tumorou !!

Lični stav o uzimanju prezimena: nisam, niti bih uzeo ženino prezime a njoj sam ostavio nek sama bira hoće li zadržati svoje ili šta već- njena stvar, nemam se prava miješati u to niti me zanima uopšte.
Njene roditelje ne mogu zvati mama i tata- zovem ih imenom, jer sam ih znao i prije naše veze i braka i drugačije ih ne mogu osloviti. Riža nek zove moje kako god njoj odgovara- ni to nema nikakve veze sa mnom, sama je odabrala ono što joj odgovara. Za mahalu me boli neka stvar, čisto sumnjam da smo im i zanimljivi toliko da se bakću našim prezimenom- ko nas jebe, na današnjem vaktu svako svoju brigu gleda.

Oboje radimo, oboje imamo svoje karijere, oboje privređujemo, zajedno planiramo od menija za ručak do dizanja kredita. Kad dođu djeca aBd i o tome ćemo se dogovarati-šta i kako. Poštujem njene stavove,ona poštuje moje- kad nam se ideje ne slažu racionalno nađemo kompromis, popustim ja njoj nekad, popusti vala i ona meni i mirna kuća.
Ako ikad dođem u situaciju da joj tresnem šakom o sto (ili ona meni) da bih joj nešto dokazao/ zapovjedio nek me ''mršne'' odmah , sa neandertalcima se samo tako i može.
aj lov ju :D
sabanss

#181 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by sabanss »

mart wrote:Promjena prezimena je neprakticna iz prostoga razloga sto se moraju promijeniti sva dokumenta. A u slucaju da brak ne potraje, sve ponovo. Isto je i sa dodavanjem prezimena
Upravo. Ja budala insistiro da zena zadrzi svoje prezime, ali zene su kao mala djeca: obrnuta psihologija im je urodjena. Ne vidim svrhu promjene prezimena niti dvostrukih prezimena. Da se moze ja bih zabranio takve stvari...
6.april

#182 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by 6.april »

Evo kako su to "stranci" regulisali:

http://en.wikipedia.org/wiki/Married_and_maiden_names

Da ne bih kopirala sve, ovo su samo neki primjeri:

In Belgium, a woman must use her birth name for official purposes and will use her birth name for most private purposes too.

In Québec the custom until 1981 was similar to that in France. Women would traditionally go by their husband's surname in daily life, but their maiden name remained their legal name.[9] Since the passage of a 1981 provincial law, intended to promote gender equality as outlined in the Quebec Charter of Rights, no change may be made to a person's name without the authorization of the registrar of civil status or the authorization of the court. Newlyweds who wish to change their names upon marriage must therefore go through the same procedure as those changing their names for other reasons.

Chinese women generally do not change their surnames after marriage. While their legal names are left unmodified, it is not uncommon for them to be addressed in a similar fashion to Western custom as 'Mrs. (husband's family name)'. During the imperial times, some women assumed the husband's surname, which either replaced the woman's maiden name or is simply prefixed to her original name. However, most notable women of those times did not change surnames after marriage

France
Since the 1789 Revolution, the law stipulates that "no one may use another name than that given on his birth certificate";[23] furthermore, the 1946 revision to the Constitution guarantees that "women and men have equal rights", including in the use of their birth name. Upon getting married, a woman keeps her maiden name (nom de jeune fille). She may, under her maiden name, for example, open a bank account, sign cheques, obtain a passport, etc. However, marriage grants a married person the right to assume his or her spouse's last name. It is still a common practice for a woman to use her husband's name in this way, despite the fact that no official due process formalizes this usage. The majority of married women use their husband's name for all documents, official or not. The article 264 of the French civil code does, however, stipulate that "upon divorcing both spouses lose the right to use each other's name".
A married person who wishes to formally append a spouse's name to his or her birth name may do so through a simple administrative procedure.

itd itd

Zanimljivo štivo.
Goblin

#183 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Goblin »

dječak sa šibicama wrote:
Ghost_Rider_XXX wrote:
Mis mekinjas wrote:Ja mislim da te Goblinove trebe, nisu žene sa stavom, a ako se nečeg grozim, grozim se takvih :D
Pa ako se vratiš na jedan od prethodnih postova sve će ti se samo kazat'. Čovjek bježao od žena sa karijerom. :lol:
A toooo li je :D
:D :D Ja sam u zivotu trazio zenu sa pravim vrijednostima a to je da ima dobre sise :D :D To jeste da je mlada i lijepa.
Takvu sam i nasao i mislim stvarno kakvu karijeru ,moze imati djevojka od 19 godina,koliko je imala moja kada se udala za mene :? :? :? Sada vodi svoju radnjicu,ima svoje zaposlenice,studira vanredno,ultra je zadovoljna i sretna.
Da ne bih mozda trebao zeniti neku ocajnicu sa karijerom od 30 kuka,koja hoda sa pidzamom u tasni,pa ako zaspe kod nekoga da odmah pokusa ostati :D :D :D
Stavovi vrlih forumasa po pitanju prezimena se dijametralno razlikuju od stvarnosti i realnog stanja u BiH i u Sarajevu,tako da mi izgleda kao da sam zalutao negdje. Halo Luxemburg,Danska,Holandija :D :D
Zene moje drage,znam vas ja odlicno. Zenska dusa je mehka ko pamuk. Kad pred nju stane zgodan,duhovit,sarmantan,mangup,nasmijan,imucan,galantan ( a takav sam ti ) pa je pogleda plavim okicama i pruzi bljestavi osmjeh,svi stavovi o emanicipaciji,stavovi o prezimenima i ostale kocnice pucaju kao mjehuri od sapunice :D :D :D :D
Mis mekinjas

#184 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Mis mekinjas »

Goblin wrote: :D :D Ja sam u zivotu trazio zenu sa pravim vrijednostima a to je da ima dobre sise :D :D To jeste da je mlada i lijepa.
Takvu sam i nasao i mislim stvarno kakvu karijeru ,moze imati djevojka od 19 godina,koliko je imala moja kada se udala za mene :? :? :? Sada vodi svoju radnjicu,ima svoje zaposlenice,studira vanredno,ultra je zadovoljna i sretna.
Da ne bih mozda trebao zeniti neku ocajnicu sa karijerom od 30 kuka,koja hoda sa pidzamom u tasni,pa ako zaspe kod nekoga da odmah pokusa ostati :D :D :D
Stavovi vrlih forumasa po pitanju prezimena se dijametralno razlikuju od stvarnosti i realnog stanja u BiH i u Sarajevu,tako da mi izgleda kao da sam zalutao negdje. Halo Luxemburg,Danska,Holandija :D :D
Zene moje drage,znam vas ja odlicno. Zenska dusa je mehka ko pamuk. Kad pred nju stane zgodan,duhovit,sarmantan,mangup,nasmijan,imucan,galantan pa je pogleda plavim okicama i pruzi bljestavi osmjeh,svi stavovi o emanicipaciji,stavovi o prezimenima i ostale kocnice pucaju kao mjehuri od sapunice :D :D :D :D
ma nije to ništa upitno, ma čak ni to, za prezime, to trepTanje, vjeruj znam i ja da sa svojim sisama i guzom ti mašem ispred nosa, sa smislom za humor, sa bankovnim računom, imovinskim stanjem, bla, bla, bla.... ti bi ostavio i tu ženu, i svu djecu koju imaš, kad je već o tome. Elem, i da duša mi je MEKANA i GLATKA KAO SVILA, pamuk je samo gruba opisna imenica.
Ali brate licemjeran si i poprilično prepun lažnog morala. :roll:
Eto, vjerovatno sve bivše krive, a ti super....
Ma daaaaaaj...
krompir i riza

#185 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by krompir i riza »

a šta ćeš jarane kad gravitacija odradi svoje pa ti se 'prave vrijednosti' kod žene objese ? Tražiti neku kojoj se prave vrijednosti još uvijek dobro drže?

inače, prosto se prepadnem kad skontam da kod nas svako ima pravo glasa ... pa se čudimo što nam je ovako...
vox-populi

#186 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by vox-populi »

@Goblin

meni je drago sto si ti nasao te sise i guzice...

Samo, pocni stediti sa silikone, trebace :)
Ghost_Rider_XXX

#187 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Ghost_Rider_XXX »

Goblin wrote::D :D Ja sam u zivotu trazio zenu sa pravim vrijednostima a to je da ima dobre sise :D :D To jeste da je mlada i lijepa.
Zene moje drage,znam vas ja odlicno. Zenska dusa je mehka ko pamuk. Kad pred nju stane zgodan,duhovit,sarmantan,mangup,nasmijan,imucan,galantan ( a takav sam ti ) pa je pogleda plavim okicama i pruzi bljestavi osmjeh,svi stavovi o emanicipaciji,stavovi o prezimenima i ostale kocnice pucaju kao mjehuri od sapunice :D :D :D :D
Pa čovječe ti si genije, nešto dubukoumnije ne pročitah zadnjih deset godina. Osvježavajuće je ako već ne mogu da ti stegnem ruku lično, bar da čitam ovakva razmišljanja. Danas je jako teško naći nekoga na koga evolucija nije ostavila nikakav trag.
suncica24

#188 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by suncica24 »

:run:
Goblin

#189 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Goblin »

krompir i riza wrote:a šta ćeš jarane kad gravitacija odradi svoje pa ti se 'prave vrijednosti' kod žene objese ? Tražiti neku kojoj se prave vrijednosti još uvijek dobro drže?

inače, prosto se prepadnem kad skontam da kod nas svako ima pravo glasa ... pa se čudimo što nam je ovako...
Za sve tehnicke probleme,tu je MasterCard :D :D :D
Da u pravu si za pravo glasa,zalosno je da to imaju i bukvalci i ljudi bez smisla za humor. A smisao za humor je pokazatelj inteligencije.
Mis mekinjas

#190 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Mis mekinjas »

Goblin wrote:
krompir i riza wrote:a šta ćeš jarane kad gravitacija odradi svoje pa ti se 'prave vrijednosti' kod žene objese ? Tražiti neku kojoj se prave vrijednosti još uvijek dobro drže?

Da u pravu si za pravo glasa,zalosno je da to imaju i bukvalci i ljudi bez smisla za humor. A smisao za humor je pokazatelj inteligencije.
Pa tako brate, odmah si trebao reći, da se ti samo perfektno ovdje baviš iznošenjem bisera pred svinje, i da je ovo sve humor... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Joj sad već plačem od smijeha......

Odoh peglati danas i Visu, i Matercard, i Amex.... i sve kartice od šege......

Odoh momku, sebi kupovati korzete.... :D :dance: :dance: :dance: :dance:

Odoh se žaliti mensi da mi je intiligencija precijenjena :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
malaplavooka

#191 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by malaplavooka »

Goblin wrote:

Znači ako nema smisla za humor to je pokazatelj da je glup????? :?: :-)
krompir i riza

#192 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by krompir i riza »

oo ti dubokumni,liberalni treskaču stola sa mudima kojima se žene dive , sve je bila zajebancija? ..oprosti ali izvini- ne prepoznah te :zzzz:
dječak sa šibicama

#193 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by dječak sa šibicama »

Ma zajebava se covjek.

Nije ovaj ozbiljan.

Mada je istina da je "mahala" puna takvih tipova. Moj komsija rodjen u Sarajevu, isao traziti zenu u selu odakle su mu roditelji, a selo je locirano na nadmorskoj visini oko 1000 metara u podrucju Ilovaca-Orahovice-Zebina suma. Ko ne zna gdje se to nalazi, nije patriJota!

I nasao je komsija zenu, i priveo je.

Neka je ona dresirana, ko ce se bakcat sa ovim gradskim curama, hoce to i prigovoriti, i misljenje iznijeti, a i skolati se hoce. Školati, ovo ide u najseljackije rijeci :D
mokra_carapa

#194 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by mokra_carapa »

Hahahahha ja mislim da se ovdje neko zaje*ava :lol: :lol: :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#195 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Truba »

u ovu raspravu se mora ubaciti i podatak kako je "karijera" širok pojam

primijetio sam da je nekome biti nosokopač u ministarstvu karijera

dok je drugima izvršavanje tuđih naređenja karijera :roll:
Filter

#196 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Filter »

Image...

ups, pogresna tema :mrgreen: :mrgreen:

:-)
krompir i riza

#197 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by krompir i riza »

Filter wrote:Image...

ups, pogresna tema :mrgreen: :mrgreen:

:-)
drž' se sad , eto ti Rose :D
Gospoda Ministarka

#198 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Gospoda Ministarka »

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 12:10, edited 1 time in total.
zonna

#199 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by zonna »

Black swan wrote:u ovu raspravu se mora ubaciti i podatak kako je "karijera" širok pojam

primijetio sam da je nekome biti nosokopač u ministarstvu karijera

dok je drugima izvršavanje tuđih naređenja karijera :roll:
:lol: :lol: ekstra! :thumbup:
Goblin

#200 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Goblin »

Mis mekinjas wrote:
Goblin wrote:

Pa tako brate, odmah si trebao reći, da se ti samo perfektno ovdje baviš iznošenjem bisera pred svinje, i da je ovo sve humor... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Joj sad već plačem od smijeha......

Odoh peglati danas i Visu, i Matercard, i Amex.... i sve kartice od šege......

Odoh momku, sebi kupovati korzete.... :D :dance: :dance: :dance: :dance:

Odoh se žaliti mensi da mi je intiligencija precijenjena :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:D :D Svaki stav,svako razmisljanje ,svaku situaciju treba prihvatati opusteno i duhovito sa osmjehom. Nista na ovom svijetu nije vrijedno nerviranja i mudroserstva,ni zivot,ni smrt,a kamoli tjeranje zene od kuce. Samo opusteno :D :D
Post Reply