On je trebao i ime i prezime od zene uzeti...swirl wrote:
Pa nije ni Pantelija Curguz uzeo zenino prezime![]()
Udaja i promjena prezimena
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- vox-populi
#126 Re: Udaja i promjena prezimena
- Aurora Borealis
#127 Re: Udaja i promjena prezimena
Niko ne kaze da ce djeca nositi njeno prezime. Djeca mislim i trebaju da nose ocevo prezime, jer se oni tek kasnije povezu s djetetom (kod zena je to instant bioloska povezanost s potomkom od zaceca), pa je to kao simbolican cin sblizavanja oca i djeteta.
- Halcyon
#128 Re: Udaja i promjena prezimena
Djeca trebaju nositi očevo prezime.
-
stella_
#129 Re: Da li biste uzele muževo prezime?
To je dobro,i vjeruj mi imati ces efekat obrnute psihologije.U svakom slucaju to je dobro za tebe.vox-populi wrote:Tako razmisljam citav svoj zreli zivot, ne vidim razlog zasto tako ne bih razmisljao i kada dodje taj dan.stella_ wrote:Aurora Borealis wrote: Mijenjanje prezimena samo zato da bi ona bila "moja" je njasre samo takvo.
Mijenjanje prezime zbog neke tradicije ili zbog "to tako treba" je jos vece njasre.
Eh sada, ako se njoj ne svidja njeno prezime i sama zeli da ga promjeni, bujrum. Ali isto vazi i za mene, ako mi se visi svidi njeno prezime, why not.
Ipak, mislim da je najbolje da oboje zadrzimo nasa prezimena, naravno, ako se desi takav dogovor.
Dodavanje prezimena mi je bezveze, treba ti pola sata da se potpises.
Sve u svemu, nikada ne bih insistirao na tome da zena uzme moje prezime niti bi mi bilo na bilo koji nacin nezgodno ako ona zadrzi svoje prezime. Sta ce misliti okolina i selo, zalibo me neka stvar.
Hoces li tako razmisljati i kada dodje i taj dan????
Smatram da je opcija dodavanja prezimena idealna,bez obzira na duzinu prilikom potpisivanja.
Ja nisam zadrzala svoje i sada mi poslije toliko godina nedostaje.
- mokra_carapa
#130 Re: Udaja i promjena prezimena
Svi se prezivaju jednim prezimenom a mati ispada neki hibrid u svoj toj prici... 
-
ActionWoman
#131 Re: Udaja i promjena prezimena
I, kakve to veze ima. Nikakve.mokra_carapa wrote:Svi se prezivaju jednim prezimenom a mati ispada neki hibrid u svoj toj prici...
-
Goblin
#132 Re: Udaja i promjena prezimena
Ovo podebljano je sustina- Nema pregovora i diskusije o prezimenu. Kada potpisujes brak sa mnom, potpisujes bezuslovnu kapitulaciju ako hocesmadnessa wrote:Ček ček... Kako njeno prezime ima uticaja na tvoju lozu? Ovo mi nije jasno... Djeca će nositi tvoje prezime kako god da se ona preziva osim ako se drugačije ne dogovorite... Sad ja ništa više ne kontam...Goblin wrote:Evo jedan muski stav![]()
Jasta ce uzeti moje prezime ili ce biti : Torbe su u spajzu,pokupi stvari,ne zaboravi uzeti ves iz banje a ja odoh upaliti auto,da se ugrije
![]()
![]()
![]()
Ja sam ultraliberalan ali o takvim stvarima nema diskusije. Ja se zenim da produzim moju lozu, a ostalo je sve drugorazredno i sa prezimenom nema pregovora ni diskusije. Mada bih prihvatio da zadrzi svoje prezime pod nekim uslovima ,recimo da ia izgradzenu karijeru pod svojim prezimenom ali to bi bas moralo da bude nesto vanserijski jako,bas 'karijera' . Mada ja zenu od velike karijere,nisam nikad ni trazio,pa nisam ni naletio,u stvari bjezao sam od takvih.
Imam jednoga prijatelja,on je uzeo zenino prezime,jer je njeno begovsko a njegovo je ''vlasko' a to je ucinio zbog svoje karijere. Ja i raja cemo ga otjerati u grob,bar 10 godina ranije zbog toga,toliko je on nama predmet zezanja,sprdancije i neslanih sala.![]()
![]()
![]()
Takav je otprilike stav nas balkanskih muzjaka,ovo je vise -manje standard. Bez obzira na zivotno-drustveno-politicke poglede doticnog Balkanoida. Ko nije ovakav on je shonja,derpe,p...,jad,nistarija. Takvim ga smatraju ne samo Balkanci,nego i Balkanke
-
dječak sa šibicama
#133 Re: Udaja i promjena prezimena
ako jeste, mozes misliti kakvo je tek onda njegovo biloswirl wrote:
Pa nije ni Pantelija Curguz uzeo zenino prezime![]()
- Aurora Borealis
#134 Re: Udaja i promjena prezimena
Krajnji ishod je da se na zeni kola na kraju slome. Ne kazem da treba tjerati inat. Ali prvi muskarci nemaju pravo ucjenjivati zene ili ces uzeti moje ili neces nikako. A onda i zene ako bas vide da je njihovom dragom iznimno stalo neka na svoje naslone i njegovo i mirna Bosna. Ali ucjenjivati zenu, prijetiti ili/ili... to mi je tako odbojno.Goblin wrote: Ovo podebljano je sustina- Nema pregovora i diskusije o prezimenu. Kada potpisujes brak sa mnom, potpisujes bezuslovnu kapitulaciju ako hocesako neces : NEEEXT
![]()
Takav je otprilike stav nas balkanskih muzjaka,ovo je vise -manje standard. Bez obzira na zivotno-drustveno-politicke poglede doticnog Balkanoida. Ko nije ovakav on je shonja,derpe,p...,jad,nistarija. Takvim ga smatraju ne samo Balkanci,nego i Balkanke![]()
![]()
![]()
Last edited by Aurora Borealis on 16/11/2011 12:18, edited 1 time in total.
- mokra_carapa
#135 Re: Udaja i promjena prezimena
Goblin wrote:Ovo podebljano je sustina- Nema pregovora i diskusije o prezimenu. Kada potpisujes brak sa mnom, potpisujes bezuslovnu kapitulaciju ako hocesmadnessa wrote:Ček ček... Kako njeno prezime ima uticaja na tvoju lozu? Ovo mi nije jasno... Djeca će nositi tvoje prezime kako god da se ona preziva osim ako se drugačije ne dogovorite... Sad ja ništa više ne kontam...Goblin wrote:Evo jedan muski stav![]()
Jasta ce uzeti moje prezime ili ce biti : Torbe su u spajzu,pokupi stvari,ne zaboravi uzeti ves iz banje a ja odoh upaliti auto,da se ugrije
![]()
![]()
![]()
Ja sam ultraliberalan ali o takvim stvarima nema diskusije. Ja se zenim da produzim moju lozu, a ostalo je sve drugorazredno i sa prezimenom nema pregovora ni diskusije. Mada bih prihvatio da zadrzi svoje prezime pod nekim uslovima ,recimo da ia izgradzenu karijeru pod svojim prezimenom ali to bi bas moralo da bude nesto vanserijski jako,bas 'karijera' . Mada ja zenu od velike karijere,nisam nikad ni trazio,pa nisam ni naletio,u stvari bjezao sam od takvih.
Imam jednoga prijatelja,on je uzeo zenino prezime,jer je njeno begovsko a njegovo je ''vlasko' a to je ucinio zbog svoje karijere. Ja i raja cemo ga otjerati u grob,bar 10 godina ranije zbog toga,toliko je on nama predmet zezanja,sprdancije i neslanih sala.![]()
![]()
![]()
ako neces : NEEEXT
![]()
Takav je otprilike stav nas balkanskih muzjaka,ovo je vise -manje standard. Bez obzira na zivotno-drustveno-politicke poglede doticnog Balkanoida. Ko nije ovakav on je shonja,derpe,p...,jad,nistarija. Takvim ga smatraju ne samo Balkanci,nego i Balkanke![]()
![]()
![]()
Upravo samo NEEEXT nije ni čudo što ima toliko cura u 30-im koje sada samo kukaju kako da se udaju u usreće nebitno po kojekakvim kriterijima
- vox-populi
#136 Re: Udaja i promjena prezimena
Koliko je tebi godina?Goblin wrote: Takav je otprilike stav nas balkanskih muzjaka,ovo je vise -manje standard. Bez obzira na zivotno-drustveno-politicke poglede doticnog Balkanoida. Ko nije ovakav on je shonja,derpe,p...,jad,nistarija. Takvim ga smatraju ne samo Balkanci,nego i Balkanke![]()
![]()
![]()
I de ziv bio govori u svoje ime.
- 6.april
#137 Re: Udaja i promjena prezimena
Baš će se dotična usrećiti sa takvim papak/balkanac/balkanoid primjerkom.mokra_carapa wrote:
Upravo samo NEEEXT nije ni čudo što ima toliko cura u 30-im koje sada samo kukaju kako da se udaju u usreće nebitno po kojekakvim kriterijima
-
dječak sa šibicama
#138 Re: Udaja i promjena prezimena
Upravo, muskarac nema pravo natjerati zenu da uzme njegovo prezime.
Po meni je to sustina svega, neka zena izabere kako ce se prezivati, a macho spike ostaviti za Call of duty, neka se ispuca na Makarovu
A djeca... pa, ocevo valjda, ne znam. Imam poznanicu koja je zadrzala svoje i uzela muzevo, i mali joj se isto preziva kao i ona, deckic ima i mamino i tatino prezime. Nije ni to lose rjesenje... mada to je vec pretjerivanje, ali dobro.
Po meni je to sustina svega, neka zena izabere kako ce se prezivati, a macho spike ostaviti za Call of duty, neka se ispuca na Makarovu
A djeca... pa, ocevo valjda, ne znam. Imam poznanicu koja je zadrzala svoje i uzela muzevo, i mali joj se isto preziva kao i ona, deckic ima i mamino i tatino prezime. Nije ni to lose rjesenje... mada to je vec pretjerivanje, ali dobro.
-
dječak sa šibicama
#139 Re: Udaja i promjena prezimena
A ja naivan kontam da se covjek zeni jer voli osobu sa kojom se vjencao.Goblin wrote: Ja se zenim da produzim moju lozu, a ostalo je sve drugorazredno i sa prezimenom nema pregovora ni diskusije.
- bez_ideje
#140 Re: Udaja i promjena prezimena
Na saxu tj.Balkanu nista novo ........
a sho meni ova tema iskace u postovima......jel ovo neko nesta spaj'o
Sha sam ono rekla na temu......tudje necu,svoje ne dam .....jes to
potomak-oba,ili samo moje ,ovisi o situaciji.......nes-NEEEEEEEEXT
a sho meni ova tema iskace u postovima......jel ovo neko nesta spaj'o
Sha sam ono rekla na temu......tudje necu,svoje ne dam .....jes to
-
Strpljiva
#141 Re: Udaja i promjena prezimena
Kriteriji s godinama rastu.mokra_carapa wrote:Upravo samo NEEEXT nije ni čudo što ima toliko cura u 30-im koje sada samo kukaju kako da se udaju u usreće nebitno po kojekakvim kriterijima
- mokra_carapa
#142 Re: Udaja i promjena prezimena
6.april wrote:Baš će se dotična usrećiti sa takvim papak/balkanac/balkanoid primjerkom.mokra_carapa wrote:
Samo da se zna da je moj stav ironičan. Ja sam uvijek za dogovor i slogu u vezi/braku/društvu itd...
Prezime sa ili bez meni lično je skroz nebitno
Ps moramo malo zakuhavati temu uspavali smo se
-
Goblin
#143 Re: Udaja i promjena prezimena
45 kuka,dvaput zenjen,troje djece. Znam dobro moj narod i znam da vecina dijeli ovaj moj stav,ne samo muski nego i zene.vox-populi wrote:Koliko je tebi godina?Goblin wrote: Takav je otprilike stav nas balkanskih muzjaka,ovo je vise -manje standard. Bez obzira na zivotno-drustveno-politicke poglede doticnog Balkanoida. Ko nije ovakav on je shonja,derpe,p...,jad,nistarija. Takvim ga smatraju ne samo Balkanci,nego i Balkanke![]()
![]()
![]()
Zene kada se sretnu sa ovakvim stavom,cak i kad im se na prvu ne svidi,kaze im da njihov covjek ima ono sto je najvaznije a to su MUDA u stvarnom a posebno bitno u prenesenom smislu. U prenesenom smislu znaci da ima jak karakter i jaku licnost. A to opet znaci da ima stav i snagu i u drugim iskusenjima koja zivot nosi sa sobom, Znaju da takvi ljudi obicno pruzaju zeni i djeci,svakoliku sigurnost,bezbjednost i zastitu od svih zivotnih nedaca a to je vecini zena puno vaznije od igara sa prezimenima.
- Cholina_Lokica
#144 Re: Udaja i promjena prezimena
A tebi haman pa taj stav nije upalioGoblin wrote:45 kuka,dvaput zenjen,troje djece. Znam dobro moj narod i znam da vecina dijeli ovaj moj stav,ne samo muski nego i zene.vox-populi wrote:Koliko je tebi godina?Goblin wrote: Takav je otprilike stav nas balkanskih muzjaka,ovo je vise -manje standard. Bez obzira na zivotno-drustveno-politicke poglede doticnog Balkanoida. Ko nije ovakav on je shonja,derpe,p...,jad,nistarija. Takvim ga smatraju ne samo Balkanci,nego i Balkanke![]()
![]()
![]()
Zene kada se sretnu sa ovakvim stavom,cak i kad im se na prvu ne svidi,kaze im da njihov covjek ima ono sto je najvaznije a to su MUDA u stvarnom a posebno bitno u prenesenom smislu. U prenesenom smislu znaci da ima jak karakter i jaku licnost. A to opet znaci da ima stav i snagu i u drugim iskusenjima koja zivot nosi sa sobom, Znaju da takvi ljudi obicno pruzaju zeni i djeci,svakoliku sigurnost,bezbjednost i zastitu od svih zivotnih nedaca a to je vecini zena puno vaznije od igara sa prezimenima.![]()
- madnessa
#145 Re: Udaja i promjena prezimena
@Goblin: Zabacuješ malo. Rekao si da se ženiš da produžavaš lozu, a ja te fino pitam kakve veze njeno prezime ima sa nastavkom tvoje loze. Ti sad zabacuješ na neku priču o tome kako ženi treba mužjak sa stavom bla bla... To je tema druge emisije... Moliću da mi pojasniš kako to tvoja loza biva ugrožena time što će tvoja žena nositi drugo prezime ili kombinaciju dvaju. Isto tako da li znači da ćeš kćerci braniti promjenu prezimena, jer time skraćuje tvoju lozu?
- Aurora Borealis
#146 Re: Udaja i promjena prezimena
Znas sta, super je da on ima svoj stav, ali ako ce on taj svoj stav nametati svaki put kad im se problem nadje na putu, ti taj brak macku o rep. Sutra ce biti odabir mjesta stanovaja (kod njegovih ili sami), pa odabir imena djeteta, pa odabir djetetovog obdanista/skole, i niz se nastavlja u nedogled. I svaki put treba da zena klapi usima jer njen muz ima jak karakter? Puno ce vise postici sa stavom "tebi na volju", kod vecine stvari poput promjene prezimena, nego namecuci svoje hard core macho "tako ti je ili nikako drugacije" stavove.Goblin wrote: 45 kuka,dvaput zenjen,troje djece. Znam dobro moj narod i znam da vecina dijeli ovaj moj stav,ne samo muski nego i zene.
Zene kada se sretnu sa ovakvim stavom,cak i kad im se na prvu ne svidi,kaze im da njihov covjek ima ono sto je najvaznije a to su MUDA u stvarnom a posebno bitno u prenesenom smislu. U prenesenom smislu znaci da ima jak karakter i jaku licnost. A to opet znaci da ima stav i snagu i u drugim iskusenjima koja zivot nosi sa sobom, Znaju da takvi ljudi obicno pruzaju zeni i djeci,svakoliku sigurnost,bezbjednost i zastitu od svih zivotnih nedaca a to je vecini zena puno vaznije od igara sa prezimenima.![]()
- Ghost_Rider_XXX
#147 Re: Udaja i promjena prezimena
Vrlo uspješno, nema šta. Ako je to mjerilo volumena mojih muda onda ovim putem izražavam želju da me svi zovu, p****. Ebo ga balkan i balkanaska razmišljanja.Goblin wrote:45 kuka,dvaput zenjen,troje djece. Znam dobro moj narod i znam da vecina dijeli ovaj moj stav,ne samo muski nego i zene.vox-populi wrote:Koliko je tebi godina?Goblin wrote: Takav je otprilike stav nas balkanskih muzjaka,ovo je vise -manje standard. Bez obzira na zivotno-drustveno-politicke poglede doticnog Balkanoida. Ko nije ovakav on je shonja,derpe,p...,jad,nistarija. Takvim ga smatraju ne samo Balkanci,nego i Balkanke![]()
![]()
![]()
- Aurora Borealis
#148 Re: Udaja i promjena prezimena
Tebe cemo klonirati, nista se ne sekiraj.Ghost_Rider_XXX wrote: Vrlo uspješno, nema šta. Ako je to mjerilo volumena mojih muda onda ovim putem izražavam želju da me svi zovu, p****. Ebo ga balkan i balkanaska razmišljanja.
- Halcyon
#149 Re: Udaja i promjena prezimena
@Ghost_Rider_XXX: Ma pusti priču, znaš kako se ono kaže kod nas: "Pas koji laje ne ujeda." 
- vox-populi
#150 Re: Udaja i promjena prezimena
Pa gledaj, imas pravo na svoj stav i svoje misljenje. I imas pravo da mislis da je to stav okoline ili tvog naroda. Samo imaj na umu da je ta okolina i taj narod malo veci od onoga sto ti poznajes. Generalizacija je jako losa stvar, a u vecini situacija je i neispravna.Goblin wrote: 45 kuka,dvaput zenjen,troje djece. Znam dobro moj narod i znam da vecina dijeli ovaj moj stav,ne samo muski nego i zene.
Ako ti pokazujes snagu, karakter i jaku licnost time sto ces lupiti rukom od sto i reci zeno ili moje prezime ili te nece biti, ja bih ti preporucio da malo razmislis o sebi i svojim identitetima.
P.S. Jadan je taj brak koji zapocne ultimatomom, bilo kakvim.